Jaulah ke Sinai dan Dahab..

25 Januari 2013

di tepi pantai dahab ^^




Assalamualaikum , akhirnya da gak chance nk buat entri lagi kali..huhu..


as u all know ,yang aku ni bru habih exam kan.. atau korang tak tau..klau tk tau , kira skung korng dah tau la kan.. hehe.. my winter break just begins tpi dah sminggu juga la strt cuti ni..tinggai 2 minggu ja lagi..then sem 2 bermula..

 Hari ni ,aku nk kongsi ngan korang tentang jaulah aku ke Sinai dan Dahab..Jaulah tu mcm lawatan , Sinai dan Dahab tu nma tempt lwtan kami kat mesir ni.. ^^

16 Januari 2013 :

pada mulanya, kami di katakan akn bertolak kul 9 p.m. tpi akhirnya bertolak dlm kul 2.30 a.m mcm tu la lbh kurang.. haha.. agak lama menunggu bas yg tk muncul dlm suasana kesejukan winter..tpi alhamdulillah..smngat masih ada, sejuk tak terasa..huhu..spnjng perjlanan malam tu, aku tido jer..haha..dah malam,kerja membuta je la kan..

17 Januari 2013 :




Kami singgah sebentar di bekas kem tentera Israel yang kini dah di ambil alih smula oleh tentera mesir.bnyak juga barang2 dan senjata2 milik tentera Israel yang canggih2 terdpt di situ.Tapi akhirnya,tentera Mesir dpt takluk semula.Alhamdulillah.. ^^














rombongan melwat bekas kem tentera Israel yang pernah menawan sinai

dlm kul 7 p.m ,smpai kat tmpt yg kami akan stay kejap sblum bergerak ke dahab keesokan hari.aku panggil nma tmpt tu CAMP..sbb mcm kem gak la..hehe.. tpi da bilik pa smua..kami rehat kejap,sblum memulakan pendakian gunung tursina..dlm kul 11.30p.m kami bertolak ke kaki gunung tursina. kul 1 a.m mula mendaki..aku ingt dah jauh dah aku jalan..tpi hurrmm, rupanya bru mula..haha..alhamdulillahkul 5.15 a.m ..smpai gak ke tmpt yg dituju..woo..5 jam mendaki ?? aku tk kesah pun nek laju or lmbt..matlamatnya adalah smpai ke puncak tu jer..

18 Januari 2013:

tag : salji di tursina

Bila aku tgk raut wajah kwan2 aku yg tk putus asa men daki walau penat mngelilingi diri..membuatkan aku bersemngt nk trus mndaki..yg penting kita smua smpai ke puncak gunung tursina..btul tak ?? ^^ stlah solat subuh,kami mnunggu matahari terbit..sgt cantik pemandngannya..walaupun matahari dilindungi oleh awan..bila dah cerah, dan dpt melihat kwasan sekeliling,kami smua tertarik pabilamelihat gunung sbelah yang terdpt salji di puncaknya..subhanaallah,permandngan yg cantik..then, pa tunggu lagi, snap a pic la jwbnya..hehe..bnyak gak snap pic..huhu

view masa turun dri puncak tursina




















dlm kul 7.30 a.m..kami mula bergerak turun dari puncak gunung.. smpai kat kaki gunung dlm kul 9.30 a.m..penat tk terhingga masa turun tu cmpung ngan panasnya padang pasir..dri pakai winter coat kt atas puncak , smpai bawah pakai t-shirt besa ja.. hehe..

Unta di gunung tursina



















dlm kul 12 p.m kami bergerak ke dahab dgan Bas.. dlm bas , skali lgi aku tdok..kali ni..aku sedar2, dah kt depan pintu hotel dah.. hehe..letih sgt baq hang..lpas duduk kejap dan rehat2..ikhwah(bdak lelaki) gerak ke tmpt ATV tuk men ATV..first time men benda tu..xcited gila..nice memory..huhu












                                                                         








19 Januari 2013 :

bermula dgn aktiviti tgh hari kami tuk ikhwah adalah snorkeling .. first time snorkeling..seram sejuk gak la..musim sejuk masuk laut ni.. hehe.. alhamdulillah ok2 jer.. walaupun aku tk ke tgh laut..tpi aku dpt tgk ikan gak..hehe..

bila aku tgk ikan tu, ikan tu tgk aku balik..haha..mesti dia ingt badak sumbu mana la tersesat kt laut ni..hahaha..view yang cantik yang aku tk nak lupa..

lpas tu dlm kul 5.pm.kami bertolak pulang ke mansoura ..

20 Januari 2013 : smpai di mansoura, dlm kul 8 a.m mcm tu..rasa letih tu, memang letih tpi bila pikiaq balik..bkan senang nk dpt pengalaman mcm tu kan..

bkan smua pngalaman tu boleh disimpan dlm kepingn foto gmbr..tetapi yg lain itu hnya kita yang tahu..ukhwah yang terjalin antara kita harap berkekalan smpai bila2..ya,kat sini bkan mcm kat Malaysia, kat sini,kwan itula kawan kita,kwan juga la family kita..btul tak.. hehe..

atas puncak tursina..smua ni kawan2 aku.. ^^

thankz AJK JAULAH !! first year student plan for the first big event ..woo.congrats to all of u..Pengarahnya Tun Najiha, dan di bantu oleh Hussein Lee dan barisan AJK2 mereka..tak lupa Ketua Komanden,KK kita..haha.. asyraaf azhar..terbaek bro..

k..lah stkt ni je, aku nk share ngan korang..sorry la entri kali mcm buat karanga..korang tgk gambar2 yang aku amik k..thankz a lot..doakan kejayaan aku k..sorry for evrything..

jumpa lgi di lain entri,. (^_^)v

sekian.

wassalam..


pemandangan di bekas kem tentera Israel ..


renungkan


Ubaidullah







2 ulasan:

  1. wow2, what a great journey :) lama dah nak ke sinai, sangat inspsirational...

    BalasPadam
  2. yup..pernah smpai ke sinai ya.bila ?

    BalasPadam

Kataubaid© .