BIODATA SYEIKH AHMAD YASSIN I 22 MAC merupakan hari yang di ingati oleh orang islam, Insan yang berkerusi roda bernama Syeikh Ahmad Yassin telah dibunuh oleh rejim Israel dengan kejamnnya. Kehebatan beliau dalam membangunkan semangat anak muda palestin dalam mencari kebebasan tanah air mereka. Kisah hidup insan ini memang patut menjadi tauladan kita semua .

SIAPAKAH SYEIKH AHMAD YASSIN ? BIODATA SYEIKH AHMAD YASSIN

BIODATA SYEIKH AHMAD YASSIN

Nama : Syeikh Ahmad Yassin
Tempat Lahir : Al-jora di daerah Askolan , Palestin
Tarikh Lahir : 1938
Jawatan : Pengasas Parti Hamas di Palestin

Sedikit cerita mengenai Syeikh Ahmad Yassin .

Seorang yang bijak ketika zaman mudanya, Beliau pernah di penjara ketika menuntu di mesir dengan dakwaan terlibat dengan ikhwanul muslimin. Setelah kembali ke bumi gaza , beliau menjadi khatib .dalam masa yang singkat sahaja, beliau menjadi terkenal kerana khutbahnya mengenai penempatan israel pada tahun 1967 .

Pernah beberapa kali di tangkap oleh rejim Israel atas dakwaan memiliki senjata api dan menggangu gugat kerajaan Israel . Namun beliau dapat di bebaskan. Setelah di bebaskan ,beliau meneruskan perjuangan dalam membebaskan palestin. Sehinggalah tercetusnya Intifadha ke 2 iaitu pada tahun 2000 .

Pada tahun 2004 , Insan hebat ini di bunuh kejam oleh tentera Israel. Mereka melepaskan 3 roket untuk membunuh Insan yang lemah. betapa penakutnya tentera israel bila berdepan dengan Syeikh Ahmad Yassin. Beliau akhirnya Syahid di medan jihad.

Sepatutnya , perjuang-perjuang islam seperti ini perlu di fahami dan di kenali oleh kita semua, semoga coretan ini memantu anda mengenali syeikh Ahmad Yassin.

Sekian.

al-fatihah.
Previous Post Next Post