PENGALAMAN BELI HANDPHONE DENGAN LAZADA ! MULA TAK YAKIN TAPI LEPAS TU ....

PENGALAMAN BELI HANDPHONE DENGAN LAZADA ! MULA TAK YAKIN TAPI LEPAS TU ....

PENGALAMAN BELI HANDPHONE DENGAN LAZADA ! | Baru-baru ni aku ada bertanya dekat kawan-kawan facebook aku mengenai Pengalaman mereka beli handphone dengan lazada. Salah satu sebabnya adalah aku cuak dan takut kena tipu kalau beli secara online ni . hehe kan ada kes barang tak sampai dan sebagainya. dari komen kawan-kawan aku , ramai yang sudah membeli handphone secara online . Jadi aku pun cubalah beli satu .



PENGALAMAN BELI HANDPHONE DENGAN LAZADA !
aku beli warna hitam

PENGALAMAN BELI HANDPHONE DENGAN LAZADA !


lepas aku baca pengalaman kawan-kawan aku , aku pun cuba beli satu telefon atau handphone dengan lazada. Handphone yang menjadi pilihan adalah XIAOMI Redmi 4a . Harga dia Rm 484 termasuk gst .

Disebabkan komen positif mengenai perkhidmatan lazada , jadi aku order dengan lazada pada hari isnin pukul 10 malam . dan aku dapat barang aku tu hari rabu lebih kurang pukul 10 lebih . lajukan ! hehe

Masa menunggu tu rasa macam setahun . haha yelakan first time beli handphone secara online . jadi cuak dia kenalah lebih sikit. lepas ni mesti tak cuak dah sebabnya kita dah alaminya buat kali pertama dan kali kedua kita lebih bersedia. Betul tak ?

TIPS BELI HANDPHONE DENGAN LAZADA !

1. Pastikan anda berkemampuan.
2. Pilih yang ada warranty Malaysia.
3. Pastikan kedai yang betul , baru beli.
4. Tengok kedai yang banyak review.
5. Pilih untuk COD kalau tak yakin untuk Pos


Ini antara tips yang aku guna dan yang aku dapat dari kawan-kawan facebook aku tempoh hari , korang boleh gunakan tips ini untuk memudahkan korang beli handphone secara online dengan lazada .

Memang ada dealer yang menipu . kalau boleh kita elakkanlah dari guna dealer macam tu. Ikut panduan yang dan tips ni insyaallah tiada masalah .

Aku harap Entri PENGALAMAN BELI HANDPHONE DENGAN LAZADA ! ini mampu untuk membantu korang untuk merungkai masalah tak yakin untuk beli handphone secara online. hehehe zaman dah berubah, semuanya pakai online sahaja sekarang ni kan. semoga ia bermanfaat.

Sekian .

SENARAI PESERTA FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017 !

SENARAI PESERTA FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017 !

SENARAI PESERTA FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017 ! | Semalam ( 29 april 2017 ) merupakan pentas selangkah bagi peserta Maharaja Lawak Mega beraksi sebelum ke Final Minggu hadapan. Kesemua persembahan semakin mantap dan mendapat pujian yang baik dari juri yang ada . Berikut merupakan SENARAI PESERTA FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017 !

SENARAI PESERTA FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017 !

SENARAI PESERTA FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017 !


1. Dzawin
2. Bocey
3. Zero
4. Shiro
5. Puteh

Seorang lagi sudah pasti Ac Mizal . Hehehe

Kesemua peserta ini akan bertanding di Kedah dalam edisi Final Maharaja Lawak Mega 2017 . Aku tengok persembahan peserta pun semakin meningkat dan aku yakin mungkin akan jadi lebih baik dalam aksi final nanti .

Yeaay boleh tengok si dzawin ni dekat final ! hehehe

LIVE STREAMING FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017 

**kalau ada, nanti aku update ya .

kita ucapkan tahniah kepada semua SENARAI PESERTA FINAL MAHARAJALAWAK MEGA 2017 ! yang telah layak ke final . di harap persembahan mereka akan jadi lebih baik dan berkualiti berbanding sebelum-sebelum ini.

Sekian .

BUAT GRAFIK ATAU POSTER SENDIRI - IKUT CARA MUDAH NI !

BUAT GRAFIK ATAU POSTER SENDIRI - IKUT CARA MUDAH NI !

BUAT GRAFIK ATAU POSTER SENDIRI - IKUT CARA MUDAH NI ! | Pernah tak terlintas nak buat grafik sendiri . korang faham ke, grafik tu apa ? Grafik adalah satu hasil seni yang di buat melalui laptop atau komputer. dalam bahasa mudahnya adalah buat poster tertentu untuk tujuan tertentu. Jadi, macam mana nak buat poster sendiri ?


BUAT GRAFIK ATAU POSTER SENDIRI - IKUT CARA MUDAH NI !
Kelebihannya

BUAT GRAFIK ATAU POSTER SENDIRI !


Masalah yang selalu di hadapi adalah seperti berikut :

1. Tak reti guna Photoshop untuk buat poster.
2. Tak pandailah nak edit-edit ni.

Jangan risau masalah anda tu sikit jer. Mesti ada jalan penyelesaiannya . jadi teruskan baca entri ni tau .

Pengalaman buat Poster atau grafik !


Aku dulu waktu dekat mesir, aku memang suka buat poster sebabnya dapat kurangan stress study. hehe sambil bantu kawan-kawan dalam persatuan. macam mana aku mula belajar ? aku mula belajar dari kawan-kawan juga. aku belajar menggunakan photoshop . jadi dari situ aku train diri aku dengan kawan aku yang lain.

lepas tu baru aku boleh bina skill yang ada pada aku . Kuncinya adalah Usaha ! tak ada benda yang senang . nak makan pun kena usaha . betul tak ?

baca juga : Kisah aku di Mesir !

Mungkin korang akan cakap, Kami tak ada kawan yang nak tolong ajarkan. macam mana ni ?

Jangan risau !

YE !

Jangan Risau !

sebab apa, zaman dah berubah bro or sis ! zaman sekarang ni zaman IT ! Zaman internet ! zaman online ! zaman orang suka kecam orang ! ehh ni aku tambah. hahaha aku nak bagitau korang ni ada panduan lengkap kepada anda !

Korang dapatkan Software Grafik Suite , apalah software suite-suite ni ubai oiiii !

hahaha

Software ini JAUH LEBIH MUDAH dari Photoshop ! jauh lebih cantik dari Photoscape yang korang selalu guna tu . Siap ada panduan untuk menggunkan dia lagi . Jadi ini memang keperluan untuk anda yang nak mudah faham tentang grafik dan poster, aku cadangkan korang dapatkan Software Grafik Suite !.

Yang berminat dapatkan di sini - Software Grafik Suite  ! 

Software ini sesuai untuk Anda !

Pelajar , korang nak buat poster program atau untuk presentation lah kan .
Bisnesman and women , ya andalah ! nak buat poster nak promote barang atau produk anda . Nak upah orang pun dah makan duit, ni boleh buat sendiri sahaja.
Siapa sahaja yang mahukan software ini ! dapatkan segera sebelum terlambat . 

banner_resize
Antara contoh yang korang akan dapat dgn software tersebut.

Software terlajak best ini akan membantu korang untuk BUAT GRAFIK ATAU POSTER SENDIRI , jadi tiada alasan lagi untuk anda tidak membuat alasan yang anda tak tahu. kan abang dah payung ni satu ilmu untuk korang . Dapatkan segera dan mula terokai kehebatan software ini .


BUAT GRAFIK ATAU POSTER SENDIRI - IKUT CARA MUDAH NI !
Apa yang pelik dari gambar ni ?

Semoga bermanfaat untuk kita semua Insyaallah .

Sekian .

KORANG HANTU INSTAGRAM ? KORANG MESTI DAPATKAN BENDA NI UNTUK LAYAN INSTAGRAM KORANG !

KORANG HANTU INSTAGRAM ? KORANG MESTI DAPATKAN BENDA NI UNTUK LAYAN INSTAGRAM KORANG !

hantu


INSTAGRAM | Fuhhh , semalam baru jer top up hari dah tinggal 30 % baki yang boleh guna . Antara cabaran yang aku selalu dapat selepas top up data internet . Korang nak tahu tak ? antara penyebab utama data cepat habis adalah kerana penggunaan Instagram yang tidak terkawal . hehe macam aku lah kan, kalau buka instagram mesti tak sedar sebab asyik dok scroll ke bawah je kan . hehe


Yang paling syok adalah bila sambil scroll tu gambar tak loading , keluar pun cantik ja kan. hehe

Korang nak tahu tak ada benda yang korang perlu guna untuk melayari Internet dengan mudah dan padu ! Korang kena guna kuasa boboiboy kuasa 7 bru boleh ! hahaha

layari instagram
BOBOIBOY bertukar !


aku tau korang nak tau kan .

Rujuk Pautan ini .

Kalau korang bijak mesti korang akan terus guna tips yang di kongsikan dalam pautan yang aku kongsikan tu.

Hantu Instagram memang susah nak dok senyap , gambar loading pun jenuh kena maki kan . hehe

Baca di sini [ KLIK ] Panduan tambah Follower instagram !

Cubalah guna apa yang di kongsikan tu, nanti kita boleh layan instagram dengan laju dan padu ! perghh. tak terkejar " kura-kura " syarikat-syarikat lain kan. kalau korangg buat bisnes , aku yakin ini pun berbaloi untuk di gunakan. selamat mencuba !

Sekian .


SIAPA AEIN ZAHALAN NI ? WATAK DIANA DALAM DRAMA SHHH... I LOVE YOU !

SIAPA AEIN ZAHALAN NI ? WATAK DIANA DALAM DRAMA SHHH... I LOVE YOU !

SIAPA AEIN ZAHALAN NI ? WATAK DIANA DALAM DRAMA SHHH... I LOVE YOU ! | Kalau ada yang menonton drama Shhh... I love you, mesti korang akan kenal watak diana iaitu adik kepada Nadia dalam Drama Shhh... I love you ! . betul tak ? ramai juga yang tanya apa nama sebenar Diana drama Shhh... I love you tu kan . jom kita baca di bawah !


SIAPA AEIN ZAHALAN NI ? WATAK DIANA DALAM DRAMA SHHH... I LOVE YOU !




BIODATA AIEN ZAHALAN PELAKON DRAMA SHHH... I LOVE YOU !


Nama Penuh :
Nama Artis : Aien Zahalan
Asal : Perak


Nama sebenar Diana adalah Aein Zahalan . Sebelum ni aku pun tak kenal juga. sebab dok layan drama Shhh... i love you ni lah baru kenal dengan dia . Ramai juga puji watak diani selain jadi adik mithali tetapi juga adik yang banyak cakap . hehehe

Kalau tak sila aku , Aein zahalan akan muncul dalam drama terbitan astro tak pasti drama apa , nanti aku check balik. rasanya Hikayat cinta si pematah hati .

okay ,

korang dah kenal kan SIAPA AEIN ZAHALAN NI ? WATAK DIANA DALAM DRAMA SHHH... I LOVE YOU ! . jadi korang suka tak lakonan dia ? nanti korang komen dekat bawah ya . bila dah kenal tu. jom lah share entri ni . hehehe

Sekian .

GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017 - CANTIK DAN MENAWAN !

GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017 - CANTIK DAN MENAWAN !

GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017 |  Selepas mengeluarkan Model Honda yang baru pada Januari 2017 iaitu Honda BR-V , kini syarikat automotif Honda kembali dengan mengeluarkan model baru iaitu Honda CR-V 2017 . Pasti ramai peminat kereta honda menantikan model baru bagi Cr-v ini kan . sebelum itu , jom kita layan dulu GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017

GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017



GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017

GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017

GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017

**gambar sumber Paultan.org

HARGA HONDA CR-V 2017 !


RM 179, 511 hingga RM 217, 974

Untuk pengetahuan korang , Honda CR-V ini belum lagi di lancarkan di Malaysia . jadi mungkin akan ada perubahan harga nanti .

Honda CR-V ini juga di datangkan dengan 7 tempat duduk menggunakan formula 2-3-2 . Jadi ia adalah antara model tumpuan untuk 2017  ini . Seperti yang kita tau kan , Honda CR-V merupakan jenama yang telah lama berada di Pasaran berbanding Honda BR-V .

Jadi, Honda CR-V ini adalah merupakan sambungan atau model baru bagi jenama Honda CR-V . Melihat dari persaingan sekarang, Banyak jenama kenderaan automotif mula mencari solusi untuk mengeluarkan kenderaan jenis MPV yang trending dan elegan .

Mungkin kerana permintaan yang tinggi terhadap kenderaan jenis ini di pasaran. Jarang kita tengok jenama-jenama besar mengeluarkan kenderaan MPV atau kenderaan 7 tempat duduk yang bersifat besar. Macam dulu kita ada Toyota Unser yang besar dan tinggi .

Berbanding jenama yang ada sekarang ( keluaran terbaru ) , kebanyakkannya adalah lebih sporty dan sesuai dengan jiwa muda penggunanya .

Kesimpulannya .


Amacam ? menarikkan GAMBAR DAN HARGA HONDA CR-V 2017 , boleh dah kita simpan duit untuk beli Honda Cr-v 2017 yang baru ni . Dalamannya yang luas dan menarik pasti menjadi tumpuan rakyat malaysia bila di lancarkan nanti .

Sekian .

SENARAI PELAKON DRAMA MAK CUN 3 ! MOK CUN KEMBALI !

SENARAI PELAKON DRAMA MAK CUN 3 ! MOK CUN KEMBALI !

SENARAI PELAKON DRAMA MAK CUN 3 ! | Drama sekual yang mendapat tempat dalam kalangan rakyat malaysia kembali menemui penonton . Korang nak tahu drama apa ? Drama Mak Cun Musim ke 3 kembali ! . Pasti ramai yang seronok tengok mak cun beraksi. berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA MAK CUN 3 !


SENARAI PELAKON DRAMA MAK CUN 3 !


SENARAI PELAKON DRAMA MAK CUN 3 !


Tajuk Drama : Drama Mak Cun .
Bil Episod : 20
Tarikh Mula tayangan : 20 April 2017
Waktu Tayangan : Rabu-Jumaat, 9.00 malam
Saluran Tayangan : Slot Zehra TV3
Senarai Pelakon

  • Erma Fatima 
  • Datin Umie Aida
  • Balkish Semundur Khan
  • Dato Rahim Razali
  • Ezzaty Abdullah
  • Azwan Kombos
  • Azizah Mahzan
  • Betty Rahmad
  • Nadia Brian
  • Dafi
  • Fazlina Ahmad Daud

Erma fatimah sekali lagi mempertaruhkan Drama Mak cun ini . Siapa sangkah dah masuk musim ke 3 Drama Mak Cun tak campur lagi yang di tayangkan ketika hari raya. Sememangnya drama Mak Cun sentiasa dekat dengan hati penonton .


Senarai Pelakon Drama Mak Cun juga tidak banyak berubah. Erma berjaya mengekalkan hampir ke semua pelakon sedia ada dalam musim yang baru ini. Aku nak tanya ada tak peminat Mak Cun yang baca entri kali ni? kalau ada komen " saya " tau di bawah ni :)

Sekian .

REZEKI TIDAK PERNAH SALAH ORANG - CARILAH REZEKI IKUT PANDUANNYA !

REZEKI TIDAK PERNAH SALAH ORANG - CARILAH REZEKI IKUT PANDUANNYA !

REZEKI TIDAK PERNAH SALAH ORANG


REZEKI TIDAK PERNAH SALAH ORANG | Baru-baru ini aku duduk sambil terfikir mengenai rezeki. Yela kan hari-hari kita hidup ni penuh dengan rezeki . Boleh hidup ini pun dah merupakan rezeki kurniaan Allah kepada kita. Aku terfikir kenapa rezeki tak datang kepada kita masa kita tengah ada duit .

Sebagai contoh , korang gaji hujung bulan kan . pernah tak terfikir kenapa korang tak dapat rezeki lain contohnya duit tambahan ketika gaji . maksudnya mungkin korang buat dropship tetapi rezeki hujung buln tak masuk sekali dengan gaji tetap korang .

aku tak tau , korang alami macam aku atau tidak . tetapi pengalaman aku selalu macam tu . Jadi aku pun terfikir satu benda , Allah tahu waktu bila dia nak bagi kita rezeki . betul tak ?

REZEKI TIDAK PERNAH SALAH ORANG 


Kadang-kadang , kita tak ada duit tetapi masa itulah ada duit atau rezeki yang masuk kepada kita . berbanding ketika kita ada duit yang banyak . Sebabnya rezeki merupakan anugerah allah kepada kita . Kita hanya perlu usaha sahaja dan selebihnya serah kan kepada Allah .

Ada pula, ketikanya kita rezeki datang tanpa di sangka . ada kala kita menunggu rezeki tapi tidak berkunjung tiba .

Sabarlah wahai hati,

Allah tahu bila DIA nak kurniakan rezeki kepada kita .

Banyakkan berdoa, kerana doa itu senjata orang beriman . Doa merupakan hubungan direct kita dengan Allah . Allah mendengar doa kita tanpa ada perantaraan. semoga rezeki kita juga bertambah selepas ini .

Mungkin Allah tahan rezeki kita kerana kita tidak cukup kuat untuk menerimanya. Mungkin juga kita akan riak, sombong dan lain-lain jika kita mempunyai harta yang banyak. Mungkin juga kita akan melupai Allah .

Kita kena banyak bersangka baik dengan Allah, kalau tidak sampai bila pun kita tak akan bersyukur .

Kesimpulannya ,

Ramai di antara kita mempersoalkan kenapa rezeki tidak memilih mereka. tetapi mereka tak tanya diri sendiri sama ada mereka betul-betul layak menerimanya atau tidak . Teruskan usaha, dan pastinya rezeki itu akan bertambah dengan izin Allah .

Sekian .

PANDUAN KERJA DI SINGAPURA - BELAJAR DARI PENGALAMAN PEKERJA DI SANA !

PANDUAN KERJA DI SINGAPURA - BELAJAR DARI PENGALAMAN PEKERJA DI SANA !

PANDUAN KERJA DI SINGAPURA


PANDUAN KERJA DI SINGAPURA | Sejak bertahun lamanya, ramai rakyat malaysia mula menjejaki singapura untuk mencari rezeki. Demi sesuap nasi, mereka mencuba nasib untuk bekerja di Singapura. Sebabnya banyak kelebihan bekerja di singapura telah di dedahkan oleh yang berpengalaman sebagai bantuan kepada kita yang baru nak mencuba nasib untuk kerja di singapura .

PANDUAN KERJA DI SINGAPURA !


Punca utama orang tak bekerja di singapura adalah kerana tak tahu keadaan sebenar situasi bekerja di sana . yang kedua, jauh dengan keluarga , yang ketiga orang cakap nak masuk kerja kena beratur panjang dekat emegresion . hehe

Kesemua punca ini menyebabkan  kita " hold " dulu untuk memilih untuk bekerja di sana. Tetapi kenapa kawan-kawan kita yang lain mampu jer kerja di sana ? mungkin mereka menganggap senarai punca itu hanyalah penghalang yang kecil di samping mereka mengejar untuk menjadikan poket mereka seperti poket tebal dari Singapura !


PANDUAN KERJA DI SINGAPURA
Mampukah singa ini masuk poket anda ?


KELAYAKAN ADA TAPI TAKUT !


Takut yang didifinasikan sebagai bimbang di tipu majikan , Rugi besar kalau tak jadi nak kerja di sana dan sebagainya meng"hantui" diri kita. Jangan tipu aku pun macam tu juga, takutlah nak kerja jauh-jauh , nanti susah nak dapat kerja . kalau kena buang tiba-tiba nanti tak ada tempat bergantung dan sebagainya .

Mungkin kita terlalu fikirkan apa yang orang kata berbanding kemampuan diri kita sendiri .

SOLUSI KERJA DI SINGAPURA !


Masalah, punca untuk tidak bekerja di singapura telah pun kita tau , Sekarang ni kita bergerak pulak kepada solusi atas segala masalah kita tu . Setiap masalah mesti ada jalan penyelesaiannya .

1. Berfikiran positif untuk berjaya !
2. Dapatkan sebanyak mungkin maklumat kerjaya di singapura !
3. Tanya orang berpengalaman !
4. Dapatkan Panduan Kerja Di Singapura dari orang yang pakar dan berpengalaman !

Untuk ini , aku nak cadangkan kepada korang mengenai Panduan Kerja Di Singapura yang di tulis orang seorang awek cantik ! korang kena baca dan hadamkan elok-elok apa yang beliau cakap tau . Insyaallah akan membantu korang membina kerjaya di Singapura nanti .

Dapatkan di sini - Panduan Kerja Di Singapura !

ada kisah mengenai kerja basuh pinggan di singapura yang dapat gaji yang Lumayan !

Semua perkara yang kita nak, mesti kita kena usaha . kalau tak usaha mana mungkin kita berjaya . betul tak ? nak makan Durian king pun kena ada usaha dan tunggu musim dia kan. inikan pula soal rezeki kita.

Kesimpulan .


Nak berjaya kena usaha , tambah ilmu pengetahuan . Tak akan ada ilmu yang datang kepada anda melain anda yang pergi kepada ilmu itu .

Ayuh ! BANGKIT !

Teruskan usaha anda. aku harap PANDUAN KERJA DI SINGAPURA ini membantu korang mendapatkan maklumat yang di cari. Aku doakan agar anda yang membaca entri ini berjaya mencuba nasib di Bumi kota Singa nanti insyaallah .

Sekian .

SENARAI PELAKON DRAMA HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI  ! RAMAINYA PELAKON HEBAT !

SENARAI PELAKON DRAMA HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI ! RAMAINYA PELAKON HEBAT !

SENARAI PELAKON DRAMA HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI  ! | Drama baru yang menggantikan drama cik serba tahu ini bernama Drama Hikayat Cinta Si Pematah Hati. Drama yang di barisi oleh ramai pelakon hebat ini menjanjikan sesuatu yang menarik untuk penonton drama ini. Berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI  !



SENARAI PELAKON DRAMA HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI  !


SENARAI PELAKON DRAMA HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI  !




Tajuk Drama : Drama  HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI 
Bilangan Episod : 20 
Tarikh Mula Tayangan : 24 April 2017
Waktu Tayangan : Isnin-Khamis, 10.00 malam
Saluran Tayangan : Astro Ria dan Ria HD 
Senarai Pelakon : Alif Satar, Nabila Razali, Hafreez Adam, Nadiyah Shahab, Aien Zahalan, Syafiq M. Nazri, Rykarl Iskandar, Yaya Zahir.


Dibarisi oleh Alif satar dan Nabila razali semestinya menjadikan drama ini drama yang wajib di tonton . Aku yakin ramai jer peminat Alif satar yang akan menonton drama Cinta Si Pematah Hati ini .


Kalau nak di ikutkan , SENARAI PELAKON DRAMA HIKAYAT CINTA SI PEMATAH HATI  ! ini juga mempunyai cemistry antara satu sama lain selain jalan cerita untuk drama hikayat cinta si pematah hati juga menarik untuk di tonton.

Sekian .

KURSUS MATE OF LESS THAN 500 GT DOMESTIC DI AKADEMI MARITIM PENJANA ILMU !

KURSUS MATE OF LESS THAN 500 GT DOMESTIC DI AKADEMI MARITIM PENJANA ILMU !

KURSUS MATE OF LESS THAN 500 GT DOMESTIC DI AKADEMI MARITIM PENJANA ILMU !

KURSUS MATE OF LESS THAN 500 GT DOMESTIC DI AKADEMI MARITIM PENJANA ILMU ! | Bagi anda yang mencari tempat untuk kursus " Mate of Less Than 500gt Domestic " dan " Master of Less than 500GT Domestic Trade Voyage " . anda berada di tempat yang betul ! Anda boleh mengambil kursus ini di Akademi Maritim Penjana Ilmu Sdn Bhd !

KURSUS MATE OF LESS THAN 500 GT DOMESTIC DI AKADEMI MARITIM PENJANA ILMU !


Syarat - Syarat :


- Seatime 24 bulan
- Buku Pelaut
- Laporan Perubatan Jabatan Laut yang SAH
- Kad Pelaut yang SAH .

Jika anda berkelayakan , segera daftarkan diri anda untuk mengambil kursus ini . Rugi kalau buang msa

Untuk yang terbaru ini Intake adalah pada 2 Mei 2017 !

Cara daftar :


Hubungi Akademi Maritim Penjana Ilmu di Talian berikut :


  • 04 - 3838204  
  • 04 - 3974608
Atau emailkan ke : penjanailmu.mritim@gmail.com

KURSUS LAIN DI AKADEMI MARITIM PENJANA ILMU


Certificate of Competency ( COC )
Deck Department .

1.*Deck Watch Keep Rating
2. * Able Seafarer Deck
3. Master of less than 500 GT Domestic Trade Voyage
4. Office Incharge of Navigational Watch500GT or More NCV .

AKADEMI MARITIM PENJANA ILMU DIIKTIRAF OLEH JABATAN LAUT MALAYSIA

Ada lagi kursus yang menarik untuk anda. nanti saya update kemudian . jangan risau , dah ramai dah yang berjaya setelah selesaikan kursus mereka di sana. Kini giliran anda pula untuk berjaya di sana! kalau tak percaya , boleh rujuk Facebook Penjana Ilmu .

INGAT !

Contact segera Penjana Ilmu untuk kursus Mate Of Less Than 500gt atau Master of less than 500 gt Trade voyage ! Mereka sedang mengambil pelajar untuk kursus tersebut dan lain-lain . Sebarang pertanyaan anda boleh contact number yang di sertakan di atas .

Semoga berjaya mencapai cita-cita anda ! 

Sekian .


TULIS BLOG KENA ADA MINAT ! KALAU TAK MINAT , NANTI CEPAT PUTUS ASA !

TULIS BLOG KENA ADA MINAT ! KALAU TAK MINAT , NANTI CEPAT PUTUS ASA !

Panduan tulis blog !


TULIS BLOG KENA ADA MINAT ! | Sejak dua tiga menjak ni , ramai dah blogger-blogger baru muncul di media sekarang ni . Bagus sebab makin ramai , makin meriah suasana dan ke " panasan " suasana blogger sekarang ni . hehe Sebelum ni aku dah tulis mengenai Senarai Blogger Lelaki dan Senarai Blogger Wanita .

Kedua entri ini dapat sambutan yang menggalakan. Aku boleh simpulkan yang ramai dalam senarai blogger yang aku kumpulkan tu  adalah blogger yang aktif dengan blog mereka .

ada pun yang tak ada dalam list tu sebab depa tak komen Link blog depa dekat statu aku tahun lepas la tu . haha jangan lah sentap lak kan .


TULIS BLOG KENA ADA MINAT !


Dalam keramaian blogger sekarang ni , aku mungkin nak kongsikan mengenai TULIS BLOG KENA ADA MINAT . sebab apa, aku tak nak ramai yang putus asa di kemudian hari nanti. Kalau tak minat tak boleh ke ? Boleh ja, tapi selama mana korang boleh bertahan buat sesuatu yang korang tak minat ? itu yang menjadi persoalannya.

Tak kan buat blog , lepas tu berhenti ? Macam aku pernah buat dulu . RUGI - RUGI WEH !

Blog ni sebenarnya aset untuk orang yang faham !

Aku asingkan sekarang ni antara buat blog sebab suka-suka dengan kerjaya sebagai blogger. Kalau korang buat blog secara suka-suka . isi masa lapang korang tu , aku yakin korang tak AKAN TERKESAN dengan entri aku ni.

Sebabnya , korang memang dah ada minat untuk menulis blog tetapi satu ja korang tak ada. iaitu Minat untuk Jana pendapatan dengan blog .

Yang jadi masalah sekarang ni , buat blog secara paksa sebab nak dapat duit dari blog . Mana minatnya ? Bukan tak boleh, boleh jer macam aku cakap dekat atas tu . berapa lama korang boleh bertahan ?

Kalau mula dengan terpaksa, pastikan anda sabar menantikan hasil dari blog. Sebab ia makan masa yang PANJANG untuk dapatkan hasil . Blogger-blogger terkenal pun makan masa nak build depa punya blog dan dapatkan pembaca masing-masing. kita yang baru mula ni dah penat letih, padahal baru buat sikit ja .

Sebab itu , aku cakap minat itu penting .

Macam Orang perempuan !

depa Suka makan, sebab depa minat nak makan. kalau tak minat pasti depa tak makan . betul tak ?

Jadi minat dan suka mesti kena ada .

Kisah aku !


Aku buat blog awai-awai dulu sebab suka-suka , tapi aku tak tau apa yang nak tulis . lepas tu suka-suka jadi terpaksa dan kemudiannya hilang minat sebab tak dapat apa-apa dari blog. Kemudian , aku terikut dengan blogger terkenal dapat jana pendapatan dari blog. aku pun konon-kononnya macam Ultraman dapat kuasa semula lepas lampu merah kelip-kelip .

Panduan tulis blog gaya ultraman terkini
FIRE !


Aku pun kembali jadi blogger , buat sikit , belajar sikit pasal blog. Baru aku faham kenapa blog susah nak dapat pembaca, sebab aku TAK FAMES macam si fattah amin. jadi orang tak baca. Aku pun frust, tinggai balik blog . MINAT hilang lagi . fuhh dua kali dah hilang .

Aku kembali untuk kali ketiga , dengan azam dan tekad yang kuat ! Aku nak jadi sasuke dalam naruto. hahaha tak da lah . aku niat, nak improve kehidupan aku sambil-sambil tu boleh lah kongsikan pengetahuan kita di blog.

Aku buang jauh-jauh perkataan nak suruh orang baca dari kamus oxford versi kataubaid aku . Aku pegang perkataan ni untuk aku kuat menulis sampai sekarang . Perkataan apa ?

" kerja aku hanya TULIS sahaja , Allah yang akan gerakkan hati orang untuk klik dan baca Blog aku " .

Lepas tu, baru hati aku tenang, dan mula ada rasa suka untuk menulis . Mula datang minat dan SAYANG KUASA 7 boboboy dengan blog aku ni .

Korang nampak tak, 3 kali aku putus asa dengan blog aku ni . aku tau blog aku tak fames macam blogger terkenal lain . tapi cukuplah awak terkenal di hati saya sudah lah.. cia cia cia .. hahaha cukuplah blog aku ni, aku tahu tahap mana dia boleh pergi , jauh mana dia boleh pergi dan kekuatannya hanya aku yang tahu .

Di sebabkan Sayang aku masih berada di sini . Di sebabkan minat, aku masih di sini .

Kesimpulan .


Rajin benar hangpa melangut baca entri aku ni . sampai ke kesimpulan hangpa stay naa. aku harap satu ja lepas membebel pada hari ahad yang sungguh indah, dengan tiupan angin yang sepoi-sepoi bahasa yang di keluarkan oleh kipas angin dalam bilik ni , aku harap kita semua akan sentiasa ada semangat nak menulis blog . kalau tak semangat, takut jadi macam aku ja.

Sebab blog ni banyak manfaat setelah aku mula faham selok belok blog ni . cumanya aku tak mau cerita lah kali ni sebab korang dah masuk kesimpulan kan . haha gunakan blog sebaiknya untuk saham di dunia dan di akhirat .

aku mohon maaflah sebab membebel panjang. hahaha lama tak berletiaq kan . semoga blog korang berjaya menjadi seperti blog-blog yang berjaya di luar sana Insyaallah. Ingat pesan aku , TULIS BLOG KENA ADA MINAT !

Sekian .

SENANG TIDUR BILA BADAN TERLALU LETIH - PUNCA BADAN TERLALU LETIH ?

SENANG TIDUR BILA BADAN TERLALU LETIH - PUNCA BADAN TERLALU LETIH ?

SENANG TIDUR BILA BADAN TERLALU LETIH - PUNCA BADAN TERLALU LETIH ?
Syedapnya tidur macam ni .. :)


SENANG TIDUR BILA BADAN TERLALU LETIH - PUNCA BADAN TERLALU LETIH ? | Pernah tak kita alami rasa mudah sangat kita tidur bila waktu malam ? letak kepala terus tidur . baru ni pun aku merasai pengalaman yang sama di sebabkan badan terlalu letih . bila terlalu letih menyebabkan badan kita kekurangan tenaga dan akhirnya menyebabkan kita mudah tertidur.


PUNCA BADAN TERLALU LETIH 


1. Kuat bekerja .
2. Kurang tidur .
3. Banyak berfikir .
4. Kurang Minum air.
5. Terlalu kuat menggunakan badan .

Kesemua punca ini akan menyebabkan badan kita rasa letih . jika berlebihan akan menyebabkan badan kita terlalu letih dan akhirnya dia sendiri akan mendorong kita untuk berehat . Badan ni macam laptop, kalau terlalu banyak guna dia juga akan hang dan tak boleh berfungsi dengan baik .

Kalau nak senang tidur , bagi badan kita letih .

itu antara frasa yang sering menjadi kegunaan aku . kalau tak letih mesti nak dekat subuh baru tidur. susah tau kalau tidur lewat ni. kerja di keesokan harinya juga akan terganggu . Jadi, kita kena pastikan yang tidur kita cukup dan berkualiti .

Fungsi Tidur 


1. Mengembalikan tenaga.
2. stabilkan perjalanan darah .
3. Menguatkan physiology badan .

Selain itu ada 5 tahap proses tidur , dari peringkat pertama sehingga peringkat ke 5. Sesiapa yang tidur nyenyak biasanya akan masuk peringkat ke 5. masa nilah badan kita akan rehat. kalau kita asyik terjaga sahaja , bermakna ada yang tak kena pada badan kita lah tu .

kita kena check balik kenapa kita susah tidur atau tidur yang senang terjaga. kalau berlarutan, sila ke klinik dan bertanya dengan doktor .


Nampak tak, fungsi tidur ni banyak sebenarnya . aku jer yang tulis sedikit . semoga entri SENANG TIDUR BILA BADAN TERLALU LETIH - PUNCA BADAN TERLALU LETIH ? membuatkan kita sedar mengenai kepentingan tidur yang berkualiti untuk badan kita .

Sekian .

BIODATA ZAHIRAH MACWILSON PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS !

BIODATA ZAHIRAH MACWILSON PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS !

BIODATA ZAHIRAH MACWILSON. Memiliki wajah cantik dan mempunyai kacukan inggeris, Nama Zahirah Macwilson menjadi sebutan ramai . Membina kerjaya lakonan sejak beberapa tahun yang lalu menjadi dia sebagai antara pelakon yang terbaik yang Malaysia ada. Bila dah terkenal ni ramai pulak yang tanya biodata Zahirah Macwilson.

BIODATA ZAHIRAH MACWILSON
BIODATA ZAHIRAH MACWILSON





BIODATA ZAHIRAH MACWILSON PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS !


Nama Sebenar : Nur Zahirah Binti Zainol Johari Macwilson
Nama Artis : Zahirah Macwilson
Umur : 22 tahun (2017)
Asal: Kuala Lumpur
Keturunan : Campuran Australia – Melayu

instagram : https://www.instagram.com/zahirahmacwilson/


Terbaru, Beliau sedang membintangi drama Cucu tauke beras yang di tayangkan di tv 3. Kalau nak di bandingkan lakonan Zahirah Macwilson dulu dan sekarang, aku berani katakan lakonan dia dah makin baik. seronok jer layan drama lakonan Zahirah .

Kita doakan agar zahirah berjaya dalam karier seninya. bila baca BIODATA ZAHIRAH MACWILSON PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! , kita rasa dekat je dengan diorang kan. boleh kenal lebih lagi lepas ni .

Sekian .


AKSI MANJA SI KECIL MEMBUATKAN IBU TERPERSONA ! COMELNYA DIORANG !

AKSI MANJA SI KECIL MEMBUATKAN IBU TERPERSONA ! COMELNYA DIORANG !

AKSI MANJA SI KECIL MEMBUATKAN IBU TERPERSONA ! | Ibu atau mak atau mama di luar sana pasti sedang sibuk menguruskan anak-anak mereka. Tugas yang di pilih ini sebagai pelengkap bagi sebuah keluarga. Si ayah pula sibuk di tempat kerja mencari nafkah dan rezeki. Kelebihan membesarkan anak depan mata banyak membantu si ibu kenal bagaimana kelakuan anak-anak mereka. yang pasti AKSI MANJA SI KECIL MEMBUATKAN IBU TERPERSONA !


AKSI MANJA SI KECIL MEMBUATKAN IBU TERPERSONA !


Antara aksi Manja si kecil adalah mereka suka membodek si ibu bila nakkan sesuatu . aksi ini tidak terhad kepada anak yang kecil malah yang dah pandai bercakap pun akan membodek ibu mereka. ternyata anak sebegini pasti bijak mengambil hati ibu bapa ketika mereka besar nanti .

Pengalaman ibu menjaga anak-anak di rumah sudah pasti membuatkan anak-anak bertambah sayang dengan ibu. begitu juga dengan bapa, masa yang berkualiti dengan anak-anak membuatkan anak-anak menghargai pengorbanan  si bapa .

Oh ya, pernah tak anak anda buat aksi comel macam dalam entri 5 aksi manja si kecil ini ? korang tengok dan nilai sendiri. aku yakin mesti diorang pernah buat punya. hehe comel sangat perangai macam ni . hehehe korang rujuk pautan ini .


AKSI MANJA SI KECIL MEMBUATKAN IBU TERPERSONA !


Pendek kata, zaman kanak-kanak untuk si anak mungkin sekejap bagi ibu bapa. 5 atau 7 tahun dah mula kita lihat mereka buat kerja sendiri. dah ada kawan dan sebagainya . Mungkin bila dah masuk sekolah menengah, mereka akan lebih jauh dengan ibu bapa.

Ajarlah mereka menjadi anak yang ingatkan ibu bapa. sama ada melalui kelakuan kita dengan ibu bapa kita. kalau kita sendiri abaikan ibu bapa kita, mana mungkin anak-anak akan ikut cakap kita. betul tak ?

Yang pasti , AKSI MANJA SI KECIL MEMBUATKAN IBU TERPERSONA ! akan sentiasa di ingati sampai bila-bila. aksi mereka ini lah yang membuatkan stress ibu dan bapa hilang ketika pulang ke rumah .

Sekian .

PEREMPUAN NI GUNA PRODUK NI UNTUK KELIHATAN MUDA DAN CANTIK ! BETUL KE NI ?

PEREMPUAN NI GUNA PRODUK NI UNTUK KELIHATAN MUDA DAN CANTIK ! BETUL KE NI ?

PEREMPUAN NI GUNA PRODUK NI UNTUK KELIHATAN MUDA DAN CANTIK ! | Cantik merupakan satu kemestian bagi seorang perempuan. Tidak kiralah jika mereka ada kekurangan di wajah atau kesempurnaan di wajah, pasti mereka tetap mahu cantik. Sebagai bukti , kita dapat lihat banyak produk kecantikkan yang di keluarkan di dalam pasaran malaysia. alasannya adalah untuk cantik .


Perempuan cantik ; Macam mana nak cantik ?
Gambar Sabrina Tajudin

PRODUK NI UNTUK KELIHATAN MUDA DAN CANTIK !


Aku bukan nak promosi mengenai produk kecantikan, aku hanya berkongsi dengan korang mengenai kejayaan orang-orang tertentu untuk kelihatan cantik dan muda. yang pasti mereka telah menuai hasilnya. korang nak tahu tak siapa mereka ? produk apa yang mereka guna ?

Rujuk Pautan ini .

Amacam, betul tak cakap aku ? korang guna tak produk tu ?

Nak guna produk kecantikkan, gunalah dengan sebaik mungkin . Jangan guna produk yang merbahayakan kesihatan kita . ayat aku selalu guna " jangan jadikan diri anda sebagai tikus makmal untuk produk kecantikan yang TIDAK SAH " .

PEREMPUAN NI GUNA PRODUK NI UNTUK KELIHATAN MUDA DAN CANTIK ! menunjukkan kepada kita yang mana kalau nak cantik kena usaha dan cari ubat. tak salah pun kalau nak cantik. dan kalau tak mau pun tak salah kan. cumanya penekanan sudah pasti kepada kualiti produk yang di keluarkan. jangan ambil sebarangan tau .

Sekian.

BELI OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION ) SECARA ONLINE ! PENYOKONG JDT KENA BELI SATU !

BELI OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION ) SECARA ONLINE ! PENYOKONG JDT KENA BELI SATU !

BELI OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION ) SECARA ONLINE ! | Hari ini berlaku pelancaran Telefon bimbit Ola Exmobile Johor DT Special Edition . Ex Mobile merupakan singkatan bagi Excellent mobile. Jenama Ola ini merupakan jenama hasil kerja sama di antara ExMobile dengan Johor DT . Ia juga merupakan satu bentuk penghargaan kepada 1.5 juta peminat JDT di seluruh dunia. ramai yang tertanya-tanya macam mana nak BELI OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION ) ?


 OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION


CARA BELI OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION ) !


1. Melalui pengedar-pengedar yang sah di seluruh negara .

Senarai pengedar Ex-Mobile [ klik ]

2. Secara Online .

1. Melalui lazada

ExMobile Ola - Black Matte [ KLIK ]
ExMobile Ola - White Rose Gold [ KLIK ]

**klik pautan yang aku kongsikan ini untuk membeli .

2. Gemfive
3. DFaro.com

SPESIFIKASI OLA EXMOBILE


  • Johor DT Special Edition
  • 5.0 inch HD screen
  • MTK6737 Quad Core 1.3GHz
  • Android 6.0
  • 2GB RAM + 16GB ROM 
  • Camera: Back camera 5.0MP ( SW 8.0MP )
  • Front camera 2.0MP ( SW 5.0MP ) 
  • Bluetooth 4.0
  • Navigation: GPS
  • Sensor: G-sensor
  • Dual SIM dual standby, dual micro SIM cards
  • 4G LTE

 OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION  OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION

Menarik bukan jenama Ola exmobile ni. aku pun dah start usha dah .

HARGA OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION )

rm 599

Mula di jual pada 15 April 2017

Kalau beli Online, akan mula di hantar pada 23 April 2017 .

Fuhh, nampak gayanya gaji bulan ni beli phone ni lah jawabnya . hehe Sebagai peminat JDT, sudah pasti  OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION ) juga merupakan Koleksi RARE yang boleh di dapatkan dan seterusnya menjadi kenangan dalam pembangunan Bola sepak Johor .

Aku harap entri berkaitan OLA EXMOBILE ( JOHOR DT SPECIAL EDITION ) ini mampu membantu korang untuk membeli ola exmobile ini . Harganya juga berpatutan sesuai dengan spesifikai Ola exmobile tersebut. Selamat membeli ! hehe

Sekian .



SENARAI PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS !

SENARAI PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS !

SENARAI PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS !
Senarai Pelaon Drama Cucu Tauke Beras


SENARAI PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! | Drama baru ini akan menggantikan Drama Meh Sandar pada aku yang telah tamat siarannya semalam.Drama ini bertajuk Drama Cucu Tauke Beras ini akan mula di tayangkan pada 15 april 2017 . Antara pelakon yang membarisi drama ini adalah azrel Ismail , Zahirah Macwilson dan ramai lagi !. Berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS !

SENARAI PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS !


Tajuk Drama : Drama CUCU TAUKE BERAS
Bilangan Episod : 20 
Tarikh Mula Tayangan : 15 April 2017
Waktu Tayangan : Jumaat-Ahad, 7 malam
Saluran Siaran : TV3
Senarai Pelakon


Zahirah Macwilson
Azrel Ismail
Tania Hudson
Ariff Aziz
Idris Mat Diah
Catriona Ross
Zizan Nin 


Drama 20 episod, Drama Cucu Tauke Beras ini mempunyai jalan cerita yang agak menarik. Latar masyarakat kampung yang di ketengahkan dalam karya kali ini .


Pastinya SENARAI PELAKON DRAMA CUCU TAUKE BERAS ! akan membuatkan anda terpegun dengan jalan cerita ini. pelakon lama dan baru bergabung untuk karya yang segar ini. ada tak yang dah ready nak tengok drama Cucu Tauke Beras ni ? kalau ada komen " saya " di ruangan komen tau.

Sekian .


BELI RUMAH ATAU BELI KERETA ? PESAN ORANG DULU-DULU !

BELI RUMAH ATAU BELI KERETA ? PESAN ORANG DULU-DULU !

BELI RUMAH ATAU BELI KERETA |  Selalu orang bujang meti tertanya sama ada beli rumah dahulu atau beli kereta dahulu . Yang lebih parah bila dia tambah satu lagi nak kawin dulu atau beli rumah atau kereta dahulu. hehe memang pening bila fikir benda ni. aku pun tak terlepas juga memikirkan benda ni . jadi ada ke jawapan untuk BELI RUMAH ATAU BELI KERETA dahulu ?


BELI RUMAH ATAU BELI KERETA


Kalau kita sembang dengan orang dulu-dulu atau pesan mak ayah kita, mesti mereka suruh kita beli rumah dulu. bila dah ada rumah sendiri baru cari benda lain untuk kita lengkapkan dan menjadi satu keluarga yang besar .

Tapi !

Kalau tak mampu ?

Mulakanlah dengan sewa rumah dulu . kemudian baru cari kenderaan .baik dekat sini, kita hanya mampu cadangkan jer, korang yang putuskan sama ada mahu beli rumah atau kereta dahulu. mengikut pengalaman, memang ramai yang beli rumah dahulu kemudian baru beli kereta. Ni untuk kita yang baru bekerja .

tetapi ramai juga beli kereta dahulu atas alasan senang nak berjalan dan ke tempat kerja. terpulanglah kepada masing-masing. andai ia sesuai dengan anda, maka teruskan kalau tak sesuai apakata tukar ikut apa yang selalu menjadi kebiasaan orang ramai .

Rumah bukan Murah !

Kereta pun bukan murah !

Kalau baru mula bekerja, maka sudah pasti ada cadangan agar kita mendapatkan kereta second hand terlebih dahulu sebab harganya murah , NAMUN, kena fikir faktor mantainece lah pulak kan. kalau nak beli kereta second hand pastikan jarak masa dia tidak telalu jauh. sebab takut rosak nanti, susah nak cari spare part.

Teringin Pakai MINI ? Jom tengok di pautan ini .

Seeloknya sebelum buat keputusan, fikirlah dulu yang mana baik dan yang mana buruk. nanti kita akan dapat jalan keluar dalam setiap masalah kita . Aku harap penjelasan simple atau boleh di katakan hanya surface ini mengenai BELI RUMAH ATAU BELI KERETA ini mampu memberi korang idea sebelum membuat keputusan. insyaallah.

Sekian .

PANDUAN EXAM ONLINE PEGAWAI PENERANGAN  S41 TERKINI !

PANDUAN EXAM ONLINE PEGAWAI PENERANGAN S41 TERKINI !

PANDUAN EXAM ONLINE PEGAWAI PENERANGAN  S41 TERKINI ! | Menjelang beberapa hari lagi exam online untu pegawai penerangan S41 pada 17 April ini , Pasti ramai di antara pegawai kerajaan yang buntu untuk mencari maklumat untuk peperiksaan online ini . betul tak ? Jangan risau dan jangan nervous , kita ada cara untuk bantu anda. Kenapa kita perlu PANDUAN EXAM ONLINE PEGAWAI PENERANGAN  S41 TERKINI !



PANDUAN EXAM ONLINE PEGAWAI PENERANGAN  S41 TERKINI !


Jawapannya adalah sebagai persediaan untuk kita bagi menghadapi peperiksaan online yang akan berlangsung tidak lama lagi. Kekuatan seseorang dalam peperiksaan adalah sebanyak mungkin ilmu yang mampu di hadam dan diingatnya sebelum peperiksaan bermula.


  • Ingat tak zaman sekolah dulu ?


Cikgu suruh study dan hafal dan ulang. Bukan apa pun , supaya kita mudah ingat dan faham. nanti nak jawab exam nanti mudah jer.

Sama juga dengan PANDUAN EXAM ONLINE PEGAWAI PENERANGAN  S41 TERKINI !

Ia bertujuan untuk membantu kita supaya faham selok belok peperiksaan online ini . Nanti bila nak jawab peperiksaan tu mudah jer tak perlu pening-pening kepala. persediaan kita kena kuat dan aumm . supaya semua soalan dapat di tackle dengan baik dan padu.

Bukan untuk orang lain pun .

untuk kita juga betul tak ? untuk family kita juga kan . ramai dah yang dapatkan panduan Exam online pegawai penerangan ini sebelum korang. dan mereka dah berjaya memperoleh hasil yang lumayan iaitu BERJAYA dalam peperiksaan terseut .

Jangan risau untuk GAGAL kalau korang dah buat persediaan yang rapi untukk berjaya. Aku pun tak mau cakap banyak sebabnya korang pun nak kena study sebab exam dah nak dekat. kalau tidak aku sembang panjang lagi ni . hehehe

Bagi yang nak BERJAYA !

Dapatkan di sini - Panduan Exam Online Pegawai penerangai S 41 !

Gunakanlah panduan tersebut dengan sebaik mungkin supaya anda mampu berjaya membaiki taraf keluarga dan taraf hidup anda sendiri. aku hanya mampu cadangkan sahaja. yang nak berjaya korang. aku hanya kongsikan cara orang yang dah berjaya kepada korang. itu pun terpulang pada korang nak BERJAYA atau sebaliknya.

Aku ucapkan semoga berjaya kepada korang yang akan ambil peperiksaan online pegawai penerangan s41 tidak lama lagi . Teruskan usaha, study sebanyak mungkin dan jangan risau, kejayaan pasti akan jadi milik anda. fighting !

Sekian.

CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA ! MESTI TENGOK KALAU ANDA SAYANGKAN ANAK !

CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA ! MESTI TENGOK KALAU ANDA SAYANGKAN ANAK !

CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA ! | Antara dugaan sebagai ibu bapa adalah mendidik anak-anak supaya mengikut kata dan berakhlak baik. Tapi ada juga si anak tidak ikut apa yang kita suruh malah melawan pula apa yang di kata. jadi, adaka cara untuk bagi anak contohi kita ? berikut merupakan CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA !

CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA !


CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA !

1. Tunjuk perbuatan baik di depan anak-anak.
2. Elakkan guna kekerasan seawal pengajaran anak .
3. Fokus dan praktik beberapa kali sehingga mereka faham .

Dala konteks ini, kita perlu kesabaran dalam mendidik insan yang bergelar anak. adakala ia sukar dan ada kala ia mudah untuk di lakukan. Kalau nak mudah, cuba bagi info kepada anak-anak mengenai apa yang mereka suka buat. dan kita terapkan nilai-nilai kebaikkan dalam perkara tersebut .

Ada satu artikel mengenai 5 perkara yang ibu bapa perlu lakukan agar di contohi oleh si anak . Kita selalu tertinggal perkara ni kan. sebagai panduan, aku kongsikan link entri tersebut. rujuk pautan ini .

Bersabarlah wahai ibu dan bapa ,

Pengorbanan anda akan di balas bila mereka sudah besar nanti. jangan bosan mendidik si anak kerana mereka pewaris kita nanti . apa yang kita didik hari ini akan menjadi hasil di masa akan datang. jangan putus asa tau .

Aku harap CARA BAGI ANAK CONTOHI KITA SEBAGAI IBU BAPA ! membantu korang memberi semangat untuk mendidik anak-anak dengan perkara-perkara kebaikan. kalau rasa anak itu degil sangat, cuba refleksi balik diri kita ketika kecil dahulu. PASTI tak ada yang lain melainkan sama dengan kita. semoga berjaya.

Sekian.

SENARAI PELAKON DRAMA SHHH...I LOVE YOU ! GANDINGAN GAMBIT DAN ELVINA !

SENARAI PELAKON DRAMA SHHH...I LOVE YOU ! GANDINGAN GAMBIT DAN ELVINA !

SENARAI PELAKON DRAMA SHHH...I LOVE YOU ! | Drama yang sudah ditayangkan sejak minggu lepas ini merupakan drama shhh... i love you . Korang nak tau tak , pelakon drama shhh... i love you adalah antaranya Gambit saifullah dan juga Elvina Mohamad. setakat aku layan drama ni, aku boleh cakap yang drama ni best untuk di tonton. Berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA SHHH...I LOVE YOU !


SENARAI PELAKON DRAMA SHHH...I LOVE YOU !



SENARAI PELAKON DRAMA SHHH...I LOVE YOU !



Tarikh Mula Siaran : 3 April 2017
Saluran Siaran : TV3
Waktu Siaran : 7 Malam hingga 8 malam
Senarai Pelakon : Gambit Saifullah, Elvina Mohamad ( Biodata Elvina ) , Tash Yong ( Biodata Tash Yong ) , Aien Zahalan, Hafreez Adam, Hani Nazrina.

Sapa yang dah layan drama shhh... i love you ni ? mesti bestkan bila si nadia dengan aidan berjumpa. comel je tengok si nadia tu. ehh


Dengan SENARAI PELAKON DRAMA SHHH...I LOVE YOU ! yang membintangi drama ini. mereka telah membuatkan drama shhh... i love you ni lebih menarik dan terasa nak tengok jer. tambah-tambah abam gambit yang hensem tu . hehe elvina pun comel juga kan. hehe

Selamat Menonton.

Sekian.

ORANG PEREMPUAN TAKUT TENGOK FILEM HANTU ? BERANI SANGAT KE ORANG LELAKI ?

ORANG PEREMPUAN TAKUT TENGOK FILEM HANTU ? BERANI SANGAT KE ORANG LELAKI ?

ORANG PEREMPUAN TAKUT TENGOK FILEM HANTU ? | Selalu kita tengok yang orang perempuan memang takut bila tengok cerita hantu . Kalau dekat rumah mesti duduk dalam selimut ja atau pun menyorok dalam bilik. betul tak ? habis tu kenapa lelaki tak takut bila tengok cerita hantu ke ? hahaha
ORANG PEREMPUAN TAKUT TENGOK FILEM HANTU ? BERANI SANGAT KE ORANG LELAKI ?


jawapannya adalah orang lelaki pun takut juga, tapi kalau depan orang perempuan dia berani sikit lah. hehehe . Orang perempuan mudah takut bila tengok cerita hantu sebabnya dia akan terbayang hantu-hantu tu dekat dengan dia lepas dah habis tengok cerita tu.

Sebab tu lah, orang perempuan mudah kena usik atau di ganggu oleh makhluk-makhluk ni .

aku nak test korang, korang berani tak tengok Filem Get Out ni . Filem ni filem seram yang sangat seram dan orang kata, orang yang kuat jer boleh tengok filem ni . Filem ni tak keluar lagi, jadi aku nak bai korang layan trailer dia dulu. korang berani tak ? kalau berani, korang tengok dekat pautan ini .

Amacam dah tengok kee ?

Seram tak ?

hahaha

seram kan.

nanti dah keluar dekat pawagam 20 april ni , korang boleh lah beranikan diri untu gi tengok dekat pawagam. habis satu pawagam terjerit-jerit. hehe

tak salah takut tengok cite seram, cumanya jangan sampai kita takut hantu lebih dari takut tuhan. semoga kita di kurniakan kekuatan yang lebih kuat di masa akan datang. jadi semua persoalan mengenai ORANG PEREMPUAN TAKUT TENGOK FILEM HANTU ? BERANI SANGAT KE ORANG LELAKI ? terjawab lah kan. jawapannya dua-dua sama jer penakut. hehe

Sekian .

PATUTLAH PEREMPUAN NI CANTIK , DIA GUNA BENDA NI RUPANYA !

PATUTLAH PEREMPUAN NI CANTIK , DIA GUNA BENDA NI RUPANYA !

Perempuan cantik ; muslim
Gambar sumber google ; Sekadar hiasan


PATUTLAH PEREMPUAN NI CANTIK , DIA GUNA BENDA NI RUPANYA ! |  Orang perempuan ni kan, diorang suka sangat dengan benda yang cantik-cantik. termasuklah cara nak cantikkan badan . Dari rambut, baju dan penampilan. semua mesti perfect , kalau tak perfect , jangan kau tegur dia haritu . kalau tidak nahas kau. hahaha

Orang perempuan pernah terfikir tak macam mana nak cantik ?

Mestilah kan , korang memang suka cantik dan menghelit tu kan. baik, aku nak kongsikan satu video mengenai seorang wanita yang menggunakan satu produk kecantikan untuk kekal cantik dan lawa. korang tengok dekat pautan ini .

Fuhh cantikkan, petua dia mudah jer iaitu " MELABUR "

Choppp !

jangan pikiaq pelik-pelik !

tengok video tu dulu baru korang tahu apa maksud " Melabur " .

Perempuan Islam , kalau nak cantik adalah di bolehkan tetapi kena ikut aturan yang telah di tetap kan oleh Islam . Insyaallah kita akan di sukai oleh orang ramai nanti .

Korang dah tengok video tu ?

cubalah mana tau rezeki korang nak cantik. kan

Aku tahu orang perempuan suka cantik, sebab tu aku kongsikan untuk korang. selamat mencuba dan agar percubaan anda membuahkan hasil untuk kelihatan cantik dan kemas di khalayak ramai. ingat ! " Melabur " . hehe

Sekian .

PANDUAN ILMU JUAL BELI SAHAM UNTUK YANG BARU NAK MULA ! MESTI DAPATKAN NI !

PANDUAN ILMU JUAL BELI SAHAM UNTUK YANG BARU NAK MULA ! MESTI DAPATKAN NI !

PANDUAN ILMU JUAL BELI SAHAM |  Kalau korang perasan, satu ketika dahulu ramai orang malaysia mula bermain dengan saham. Tak kurang juga yang ajak ramai lagi rakan-rakan untuk turut sama bermain dengan saham. tapi tanpa PANDUAN ILMU JUAL BELI SAHAM yang betul menyebabkan usaha itu hanya tinggal sia-sia sahaja. sebabnya ilmu jual beli saham ni kita kena dapat dari sumber yang betul dan sahih.

PANDUAN ILMU JUAL BELI SAHAM


Jangan Biarkan orang lain pengaruhi anda !

Pastikan anda mempunyai ilmu yang cukup untuk menceburi bidang jual beli saham. Antara akibat jika kita masuk dalam jual beli saham yang salah adalah .

1. Rugi dana pelaburan .
2. Keluarga dalam bahaya sebab melibatkan kewangan keluarga.
3. Hati tidak tenteram .

Bagi mengelakkan akibat atau kesan buruk ini, kita kena cari PANDUAN ILMU JUAL BELI SAHAM yang betul dan sesuai dengan diri kita. Tujuan utama memiliki panduan ini adalah untuk memastikan anda faham selok belok saham sebelum anda menyerah diri kepada sitem saham ini .


Nak tak aku kongsikan PANDUAN ILMU JUAL BELI SAHAM ?

Panduan saham ini amat bermakna jika anda betul-betul mahu belajar selok belok saham. kalau setakat nak kondem kawan-kawan yang join jual beli saham ni . baik tak YAH ! sebab orang yang serius sahaja yang akan terus dapatkan panduan ini .

Dapatkan di sini - Panduan Jual Beli Saham !

cara dapatkan panduan ini .

1. klik pautan di atas.
2 scroll ke bawah sehinga anda jumpa " Dapatkan sekarang " .
3. klik perkataan tersebut dan terus buat pembayaran untuk Panduan ini .

Panduan ini dalam bahasa melayu , Pasti akan memudahkan korang belajar petua yang ada dalam Panduan jual beli saham ini.

Usahalah sikit, keluarkan duit sikit untuk ilmu yang akan mengkayakan anda nanti . takyah kedekut sangat. aku taulah perangai korang tu . hehehe

Semoga perkongsian aku yang sedikit mengenai PANDUAN ILMU JUAL BELI SAHAM ini membantu korang dapatkan maklumat mengenai sistem jual beli saham ni . Ingat, kalau serius, kita kena belajar. kalau tidak bagaimana kita nak perbetulkan kewangan keluarga kita betul tak ? semoga berjaya untuk anda.

Sekian .

MASA SENANG RAMAI, MASA SUSAH BERSEORANGAN !

MASA SENANG RAMAI, MASA SUSAH BERSEORANGAN !

MASA SENANG RAMAI, MASA SUSAH BERSEORANGAN ! |  Baru-baru ni aku ada tengok Maharaja lawak mega part persembahan Dzawin. Salah satu jenaka atau pun kata si dzawin yang menarik perhatian aku adalah " masa susah bersama, masa senang bersendirian " . tapi aku tukarkan dia menjadi satu yang lain iaitu " MASA SENANG RAMAI, MASA SUSAH BERSEORANGAN ! "


MASA SENANG RAMAI, MASA SUSAH BERSEORANGAN !


Betul, apa yang di katakan oleh sid dzawin ini. ada sesetengah dari kita, bila susah kita rapat  dengan kawan-kawan. bila dah kaya mula kita jauh dengan kawan-kawan kita. sebabnya mungkin kita sudah lupa diri ataupun mungkin sebab kita rasa kawan-kawan lain tak setaraf dengan kita.

atau mungkin kita rasa perut one pck kita terlalu besar menyebabkan kita malu nak jumpa kawan kita. ini cara atasi one pack !

tetapi ,

apa yang dzawin cakap tu tak banyak berlaku terutamanya di malaysia. Di sini kita selalu terkena dengan MASA SENANG RAMAI, MASA SUSAH BERSEORANGAN ! .

Mana tidaknya, masa senang nilah ramai yang cuba ambil kesempatan untuk mendekati kita. ada kala sampai sanggup rapat dengan kita semata-mata nak lihat kita jatuh. Wahai manusia , tak berbaloi perasaan hasad dengki macam tu.

Ramai di antara kita rasa ada " kawan " bila kaya. tetapi hilang " kawan " bila hilang harta. kalau ada pun mungkin sedikit ja yang ada kawan masa senang dan susah.  Yang banyak adalah kawan yang nak tumpang kesenangan kita.

Ada yang menempek nak projek lah ada yang menempek nak makan sedap-sedap sedangkan dia sendiri pun mampu.

aku rasa nak handle orang macam ni, sama ada kau betul-betul baik hati atau kau rasa tak sanggup nak baik hati. kalau baik hati, kau buat tak kisah ja. tapi kalau kau ada rasa nak buat jahat, masa nilah yang selalunya istillah bila kaya ja lupa kawan muncul . hehehe

apa-apa pun, ini hanya peringatan untuk kita sedar yang mana hidup kita ni sementara ja. kaya juga sementara. Miskin juga sementara. jangan cepat lupa diri dan sombong bila kaya. insyaallah rezeki kita akan bertambah jika kita buat kebaikkan .

Sekian.

BELI MILO ENERGY CUBE DENGAN LAZADA SECARA ONLINE ! SEDAP BETUL RASA DIA !

BELI MILO ENERGY CUBE DENGAN LAZADA SECARA ONLINE ! SEDAP BETUL RASA DIA !

BELI MILO ENERGY CUBE DENGAN LAZADA SECARA ONLINE ! | Fuhh makin lama makin tertarik pulak aku dengan Milo Energy Cube ini. Dan korang nak tahu tak yang milo energy cube atau milo cube ni dan semakin trending di Malaysia tau. Sebab dia lain dari lain . Tapi kan aku tahu yang menjadi persoalan dia adalah harga Milo energy cube weh ! fuhh lap peluh sat. hehe tapi nak beli milo energy cube dekat mana ?


BELI MILO ENERGY CUBE DENGAN LAZADA SECARA ONLINE !
Sedapnyaa, hehe gambar sumber 11street


Ada yang tertanya juga macam mana nak beli Milo Energy Cube secara online kan. baik, cara mudah sahaja untuk anda yang " sibuk " macam aku . haha adahal malas nak keluar cari kan . hehe korang boleh beli Milo Energy Cube ni dekat lazada jer weh. Tapi macam mana ?

Korang tekan Link ini - Milo cube Lazada dan korang akan di bawa terus ke laman milo cube tersebut. korang tak yah search-search bagai ya.

Lepas dah masuk laman web lazada tu, korang beli lah macam biasa tau . ke korang ada masalah nak beli dengan lazada ? kalau ada korang komen di bawah tau, nanti aku buat tutorial dia . lepas dah beli, tunggu macam biasalah , sama ada cepat atau lambat, mesti sampai juga ke rumah korang nanti .

Mudah jer kan nak BELI MILO ENERGY CUBE DENGAN LAZADA SECARA ONLINE !. Boleh lah cuba lepas ni kan. Aku tengok kalau yang jual dekat facebook tu nampak macam lagi mahal dari yang di jual di lazada , jadi korang boeh lah cuba beli Milo energy cube dengan lazada .

Sekian .
SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 !

SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 !

SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 ! | Satu program realiti yang menghimpunkan penyanyi-penyanyi nasyid tempatan untuk bertanding di dalam Gema Gegar Vaganza. Rancangan realiti ini menggunakan format Gegar vaganza cumanya genre musik yang di pertandingkan juga berlainan. peserta-peserta gema gegarvaganza kali ni pwer tau . Jom kita berkenalan dengan SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 !


SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 !


SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 !

1. Hafiz Hamidun
2. Ana Rafali
3. UNIC
4. Saujana
5. Mirwana
6. Wani
7. Beinda
8. Azmi Caliph Busker
10. Izam (EYE)


SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 !


Pengacara

Siti Nordiana
Achey Bocey
Fikri Lawak solo

Juri ( 2 Tetap + 1 jemputan )

Juri tetap : 1. Farihin Abdul Fatah
2. Oki setiana Dewi

Waktu Siaran 

Sabtu 9malam ( mulai 9 April 2017 )


SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 !

PESERTA TERSINGKIR :

Minggu 1  

Tiada Penyingkiran .
Anugerah Gema Terindah - Hijjaz.

Minggu ke 2

Bienda

Minggu Ke 3 

Izam EYE

Minggu Ke 4

Ana Rafali

Minggu ke 5

Wani

Minggu ke 6



*akan diupdate kemudian


Satu usaha yang patut di puji , dimana kita menghimpunkan balik penyanyi-penyanyi nasyid kita yang pernah terkenal satu ketika dahulu malah ada sahaja penyanyi baru yang turut bertanding dalam Gema Gegar vaganza ini.

Kalau anda baca SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017 , apa pendapat anda mengenai kesemua peserta musim pertama Gema Gegar Vaganza ini ? kalau aku, aku boleh katakan semua peserta merupakan penyanyi yang hebat dan power, tak sabar lak nak tengok mereka bertanding nanti.

Tiba-tiba terimbau kenangan masa Saujana,Mirwana dan Hijjaz dulu. fuhh memang power suara dan lirik lagu mereka. dala pertandingan ini, pasti SENARAI PESERTA GEMA GEGAR VAGANZA 2017  akan memberikan yang terbaik. Kita sebagai penyokong mereka perlulah menyokong mereka hingga akhir.

Sekian.

INILAH PUNCA ORANG TAK MAKAN SUSHI ! FUHH PATUTLAH !

INILAH PUNCA ORANG TAK MAKAN SUSHI ! FUHH PATUTLAH !

PUNCA ORANG TAK MAKAN SUSHI ! |  Sushi merupakan salah satu makanan yang berasal dari jepun. Makanan yang di hidangkan bersama dengan ikan mentah bersama nasi yang di gulung membuatkan rasa sushi ini lain dari yang lain. Ramai rakyat malaysia yang menyukainya , tidak kurang juga yang tidak menyukainya.


PUNCA ORANG TAK MAKAN SUSHI !


Antara PUNCA ORANG TAK MAKAN SUSHI ! adalah :

1. Tak boleh makan makanan mentah.
2. Takut cacing masuk dalam perut.
3. susah nak hadam .


Namun semua ini tidak menjadi punca atau penyebab kepada orang yang minat dengan sushi untuk terus makan sushi. kerana bagi mereka, ia adalah sesuatu yang enak untuk di makan. aku yakin, Sushi lovers ni mesti suka 17 perkara yang di sebutkan dalam sebuah artikel. korang rujuk pautan ini .

Pendek kata, kalau nak makan, maka makan lah. kalau tak nak tu, jangan makan. aku pun pernah juga baca mengenai kebaikan sushi ni. tapi tengok jugak lah tekak orang lain macam mana kan. aku jenis tak boleh makan benda mentah nanti rasa macam nak muntah pun ada. hehe



PUNCA ORANG TAK MAKAN SUSHI !


Sebab itulah aku tulis dalam PUNCA ORANG TAK MAKAN SUSHI ! ni. supaya kita boleh berkongsi pendapat mengenai sushi. korang ada tak yang makan sushi. sedap tak ? kenapa eh , korang tak rasa nak muntah ? hehe

Sekian .

CARA UNTUK ISTIQAMAH TUTUP AURAT UNTUK LELAKI DAN PEREMPUAN !

CARA UNTUK ISTIQAMAH TUTUP AURAT UNTUK LELAKI DAN PEREMPUAN !

CARA UNTUK ISTIQAMAH TUTUP AURAT !
jaga-jaga dengan pandangan seorang wanita

CARA UNTUK ISTIQAMAH TUTUP AURAT ! |  Setiap manusia pasti melalui satu fasa di mana dia akan berubah dari keburukkan kepada kebaikan. Dari tidak beramal mengikut cara hidup islam kepada mengamalkan cara hidup islam. Dalam fasa atau proses perubahan ini pasti mempunyai ujian dan dugaan. Sejauh mana kita mampu istiqamah dengan ujian ini adalah penentu sama ada kita kekal dengan kebaikan atau tidak. Hari ini , kita sembang pasal CARA UNTUK ISTIQAMAH TUTUP AURAT !

Memandangkan ramai di antara pembaca yang tercari-cari bagaimana nak tutup aurat sampai bila-bila. Mungkin ada diantara mereka yang tengah di uji di antara kekal menutup aurat atau tidak.

Ramai yang kita lihat , mereka berubah dengan menutup aurat. kemudiannya kembali semula dengan tidak menutup aurat. Ujian untuk mereka dan kita sebenarnya.

Jadi bagaimana cara untuk istiqamah tutup aurat ?

1. Doa

Perbanyakkan doa agar kita sentiasa di pilih untuk istiqamah.

2. Belajar

Dalami ilmu agama sebaiknya. Lakukan perubahan demi perubahan .

3. Ikut kemampuan.

Kalau boleh ubah sikit, kita mulakan dengan sikit terlebih dahulu, kemudian lama-lama akan jadi banyak .

4. Kawan

Kawan dengan kawan yang menutup aurat. Aura dari mereka mampu membuatkan kita sentiasa termotivasi untuk menutup aurat.

CARA UNTUK ISTIQAMAH TUTUP AURAT !
Gambar sumber hanistore.com


Bukan bermakna kita tak boleh berkawan dengan orang yang tak tutup aurat. kita boleh sahaja kawan dengan mereka tetapi tak mengikut style pemakaian mereka sahaja .

5. Sedar yang menutup aurat ini adalah Perintah Allah.

Sebagai muslim, pasti kita kena sedar yang menutup aurat ini adalah perinth dari Allah kepada kita. Jadi, bila kita ingat macam tu , mesti kita akan rasa nak tunaikan apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang Allah larang .

Buatlah kerana Allah , pasti ketenangan itu akan tiba.

Ini antara cara untuk istiqamah tutup aurat . Semoga kita dapat praktikkan dalam kehidupan seharian kita.

Aku tulis mengenai cara untuk istiqamah menutup aurat ni sebab aku tengok ramai orang islam dia dah mula sedar mengenai kepentingan menutup aurat. Tetapi satu ja masalah dia, susah nak istiqamah . termasuklah yang didedahkan mengenai artis tempatan yang dah tutup aurat kemudian buka balik.

Aku tahu, ia memang susah. usahalah selagi mampu sehingga nafas kita yang terakhir .

Satu lagi tips tambahan ,

Kalau korang berubah dari tak tutup aurat kepada tutup aurat. TOLONG jangan Share di Media sosial selagi korang tak betul-betul istiqamah dengan kebaikan itu. Aku bimbang nanti berlaku something dekat korang nanti , terus netizen akan hentam korang dan akhirnya korang akan putus asa.

Perkongsian aku kali ini adalah mengenai CARA UNTUK ISTIQAMAH TUTUP AURAT ! , ia hanya perkongsian santai untuk kita bersama. perkongsian ini bukan untuk perempuan sahaja tetapi juga untuk lelaki.

ramai lelaki yang asalnya menutup aurat tetapi lepas beberapa ketika mula mendedahkan aurat mereka. tetapi kes untuk lelaki ni jarang kita nampak tetapi ada. Tutuplah aurat dengan sempurna untuk kebaikan kita di akhirat nanti .

Sekian.

Kataubaid© .