" TASTE " MANUSIA BERBEZA - RAMAI YANG TAK TAHU !

" TASTE " MANUSIA BERBEZA - RAMAI YANG TAK TAHU !

Perasaan dan cita rasa manusia sentiasa berbeza mengikut individu . Pernah tak kita berjumpa dengan kawan-kawan kita yang mempunyai pelbagai perangai dan minat . sudah pasti pernah kan . masa zaman study dan kerja juga telah banyak berubah terutamanya kawan-kawan kita .

gambar mira filzah pakai uniform kastam


Hari ini aku nak bercakap mengenai taste manusia . sebabnya semalam aku ada update status di facebook kataubaid . status tersebut adalah seperti berikut :

Sebab apa ada orang yang kita pandang nampak cantik/hensem ,tetapi ,orang lain pandang orang yang sama tapi dia cakap tak cantik/hensem atau biasa2 ja .Sebab
Allah yang beri naluri tersebut kepada kita, taste manusia berbeza . hebatkan ciptaan Allah 

Korang setuju tak dengan status aku tu ?

Betul , pernah tak kita pergi majlis perkahwinan dan kita tengok pasangan pengantin yang cantik dan kurang cantik . apa yang akan kita cakap pada pasangan pengantin yang tidak cantik ?

" ish, bini tak lawa tapi laki hensem "

atau sebagainya . pernah kan tapi tak elok lah cakap macam tu . dapat dosa jer . hehe

pernah tak kita terlintas kenapa lelaki itu buat pilihan sedemikian ? ya, itulah rasa dan naluri yang allah berikan kepada seseorang dalam memilih pasangan hidup . ada ketika kita rasa macam tak kena tapi pasangan tersebut rasa sebaliknya .

Sebab itu aku cakap taste manusia berbeza . kita tak boleh halang seseorang dari cinta , mencinta dan bercinta dan mencintai . sebaliknya tanyalah sebab apa mereka berbuat demikian rupa .

pernah tak korang alami perkara macam ni ? jom komen di ruangan komen di bawah .

Mungkin ada di antara kita kata Mira filzah seorang yang cantik , tetapi ada juga yang cakap mira filzah biasa-biasa sahaja . dari sini pun kita dah dapat agak , yang cita rasa manusia tu berbeza-beza .Mira filzah cantik ke ? hahaha

Sekian .





JADUAL MUET 2017 - PANDUAN MUET TERKINI UNTUK PELAJAR !

JADUAL MUET 2017 - PANDUAN MUET TERKINI UNTUK PELAJAR !

JADUAL MUET 2017 - PANDUAN MUET TERKINI UNTUK PELAJAR !


Peperiksaan MUET untuk Tahun 2017 akan berlangsung tidak lama lagi . Tumpuan yang lebih sudah pasti di berikan oleh pelajar dan juga calon Peperiksaan MUET 2017 . Ramai yang nak berjaya dalam peperiksaan ini .

Mana tidaknya , ia merupakan salah satu syarat kelayakan untuk kita memohon ke universiti nanti . Tanpa usaha yang kuat , pasti ia akan menyebabkan kita terkandas di dalam peperiksaan muet nanti . Persiapan perlu rapi dan tepat .

PANDUAN MUET TERKINI UNTUK PELAJAR .

Baik, anda nak berjaya dalam peperiksaan MUET tak ? . Mesti lah korang nak kan . tapi korang tahu tak macam mana nak berjaya dalam peperiksaan MUET dengan Mudah ? Tak tahu kan . Mungkin ada di antara kita yang rasa takut nak ambil exam sebab tak cukup persediaan .

Study ke laut , semangat entah ke mana . itu semua mengganggu  kita untuk memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan MUET tersebut . Banyak sungguh masalah kita sebagai student ni kan . ermm .

EH !

Janganlah sedih-sedih !

Meh aku cadangkan satu Panduan Muet untuk anda ! Panduan MUET ini meliputi beberapa perkara yang penting dalam peperiksaan MUET yang korang kena tahu , kalau tidak kemungkinan untuk korang tidak berjaya juga tinggi .

Aku cadangkan korang beli Panduan Muet ini . Aku yakin , korang dah ada buku khas untuk peperiksaan MUET betul tak ? aku pun dulu macam korang, beli buku dan study . Korang nak panduan dalam setiap paper MUET tak ? Dapatkan Panduan Muet .

Dapatkan di sini - Panduan MUET !

AMARAN !

Kalau korang dah power , tak perlu beli Panduan MUET ini !

JADUAL MUET 2017 

Aku tahu korang cari Jadual Muet  2017 kan . Jom aku kongsikan di bawah :


JADUAL MUET 2017 - PANDUAN MUET TERKINI UNTUK PELAJAR !



KESIMPULAN

Aku harap sangat perkongsian aku mengenai JADUAL MUET 2017 DAN PANDUAN MUET TERKINI akan membantu korang dapat keputusan yang baik dalam MUET . Aku pun pernah ambil MUET jadi aku tahu bagaimana stress nya jadi anak melayu yang susah berbahasa inggeris . Yang penting kita usaha

Jangan putus asa tau !

Sekian .

3 PERKARA PELIK DAN LUAR JANGKAAN YANG KORANG MESTI TENGOK ! GILA LAAH !

3 PERKARA PELIK DAN LUAR JANGKAAN YANG KORANG MESTI TENGOK ! GILA LAAH !

Pengalaman yang kita lalui sentiasa berbeza di antara satu sama lain . Aku dengan korang pun ada lain pengalaman betul tak ? . Sepanjang kita hidup ni kan , ada masa kita akan menjumpai atau melalui perkara yang di luar jangkaan kita . orang kata plot twist dalam kehidupan .

Ada yang kita jangka akan berlaku tapi tak berlaku atau sebaliknya . Tapi jangan risau , aku tak nak korang stress memikir perkara yang menjadi plot twist dalam kehidupan korang sama ada baik atau tidak . cumanya aku nak ajak korang tengok 3 perkara yang berlaku yang di luar jangkaan kita .

3 PERKARA LUAR JANGKAAN

3 PERKARA PELIK DAN LUAR JANGKAAN

3 PERKARA PELIK DAN LUAR JANGKAAN


3 PERKARA PELIK DAN LUAR JANGKAAN

KESIMPULAN RINGKAS MENGENAI 3 PERKARA LUAR JANGKAAN

Kadang-kadang , hidup kita ni ada macam-macam perkara yang kita lalui dan ada macam-macam perangai manusia yang kita jumpa . Ada ketika orang yang kita jumpa akan menyebabkan kita senyum dan terus berjaya . ada juga ketikanya orang yang kita jumpa membuatkan kita jatuh terseungkur .

Sebagai muslim, kita kena sedar yang ia merupakan ketentuan Allah dan kita harus teruskan kehidupan seperti biasa. orang cakap tak ada rezeki kalau berlaku benda buruk. teruskan berusaha dan pasti kita kan berjaya .

Aku tahu korang mesti tak leh move on dengan 3 gambar di atas kan . orait , aku kongsikan 14 perkara yang berlaku di luar jangkaan manusia . ada gambar 2 orang lelaki dan seorang perempuan. fuhh diorang buat apa tu ? korang mesti tengok . Rujuk Pautan ini .


Sekian .

SENARAI PELAKON DRAMA MEH, SANDAR PADA AKU !

SENARAI PELAKON DRAMA MEH, SANDAR PADA AKU !

SENARAI PELAKON DRAMA MEH SANDAR PADA AKU ! | Drama lakonan Mira Filzah dan Alif Aziz ini akan mula menemui penonton pada 24 febuari 2017 . Ramai yang tertunggu-tunggu drama lakonan Mira filzah ini . Berikut merupakan Senarai Pelakon Drama Meh Sandar Pada Aku .



SENARAI PELAKON DRAMA MEH SANDAR PADA AKU !


SENARAI PELAKON DRAMA MEH SANDAR PADA AKU !

TAJUK DRAMA : DRAMA MEH, SANDAR PADA AKU!
Bil Episod : 13 episod
Tarikh Mula Tayangan : 24 febuari 2017
Saluran Siaran : TV3
Waktu Tayangan : Jumaat hingga Ahad , 7 malam .
Senarai Pelakon

Mira Filzah - Biodata Mira Filzah
Aliff Aziz
Jaja Iliyes - Biodata Jaja Ilyes
Redza Rosli
Aishah Ilias
Asyraf Aley
Azri Iskandar
Badrul Muhayat
Raja Ema
Fiza Halim
Marr Mohamad
Fendi Seman
Aidit Noh - Biodata Aidit Noh

Sinopsis - Sinopsis Drama Meh Sandar Pada Aku !

GAMBAR DRAMA MEH SANDAR PADA AKU !



pelakon drama meh sandar pada aku



SENARAI PELAKON DRAMA MEH SANDAR PADA AKU !

*gambar sumber facebook

Sebenarnya Drama Meh Sandar Pada aku ini sudah lama siap , tetapi atas jadual siaran di tv 3 , maka bulan febuari 2017 ini barulah drama ini di tayangkan .

Apa pendapat korang mengenai SENARAI PELAKON DRAMA MEH SANDAR PADA AKU ! , atau ada peminat mira filzah dan alif aziz yang baca entri ni ? jom komen di bawah !

Sekian .

9 TIPS UNTUK YANG MALAS LIPAT BAJU . MASALAH TIMBUNAN BAJU SELESAI !

9 TIPS UNTUK YANG MALAS LIPAT BAJU . MASALAH TIMBUNAN BAJU SELESAI !

lipat-baju


Dari jauh dah nampak timbunan baju di satu sudut rumah , dalam hati sempat juga terlintas " kalau aku tambah sikit lagi ni, masih kukuh dan tak jatuh " merujuk kepada timbunan baju tersebut . Kita akan buat action bila timbunan baju tersebut jatuh menyembah bumi barulah kita akan mula lipat timbunan baju tersebut. hehe

MALAS LIPAT BAJU !

Salah satu sebab orang malas lipat baju adalah kain baju tersebut macam tak berkurang dari mula lipat. tambah-tambah bila ada anak kecil , kita lipat di sepahkan balik . itu antara sebab kenapa suri rumah malas lipat kain .

Bagaimana nak atasi malas lipat baju ?

Aku yakin, tips yang aku kongsikan ini kalau korang baca tapi tak buat pun . hehe sebab perasaan malas yang membuak-buak dalam diri sentiasa menjadi juara . hehe tapi aku nak kongsikan juga dengan korang .

1. Hadkan pakaian Mingguan Anda .

Boleh di katakan , kita pakai baju dengan banyak sepanjang minggu . Baju kerja dah 5 pasang , di rumah lagi , keluar berjalan lagi . jadi kalau basuh mesti akan menyebabkan korang malas nak lipat. tambah lagi dengan baju suami dan anak-anak .

Jadi ,apa kata kurangkan pakaian yang di gunakan sepanjang minggu . selain dapat mengurangkan baju yang di lipat, korang juga dapat motivasi untuk melipat baju . hehe

2. Jangan bertangguh .

Sikap kita suka bertangguh menyebabkan kita mengumpul segala baju yang kita basuh sehinggakan jadi banyak dan bertimbun . lepas basuh, terus sidai dan kemudiannya lipat . selesai .

3. Layan Korea .

Haaa, ini antara benda yang kadang-kadang aku buat. sambil layan drama korea atau runningman dan sebagainya , korang boleh lipat baju masa tu . jimatkan masa dan korang pun terhibur . bayangkan tengok kwangsoo dan kim jong kook dalam runningman sambil lipat baju , mesti tak perasan korang dah siap lipat semua baju-baju tu .

4. Ajak anak-anak lipat sekali .

Mungkin ramai yang tak cuba cara lipat baju macam ini . korang MESTI cuba ! ajak anak-anak anda yang sudah besar sikit dan pandai untuk sama-sama lipat baju . janganlah ajak anak yang baru 2 tahun tu . nanti bertambah stress korang lak hehe

5. Bagi satu bakul dekat suami .

Jangan biarkan suami anda berehat . hahaha Kalau dah menjadi timbunan baju yang tinggi tu , maka tolong rekrut khidmat suami sekali untuk sama-sama lipat baju . bagi tau suami, ini sebab nak elakkan baju yang asalnya timbunan menjadi banjaran titiwangsa pula. hehe

6. Masa Kosong .

Ada orang mencari masa kosong untuk melipat kain . ini antara satu perkara yang boleh mengelakkan korang jadi malas lipat kain. jangan jadikan tugas lipat kain sebagai satu task yang korang kena selesai on the spot , sebaliknya apabila kerja anda yang lain selesai ,barulah anda lipat kain . ini permainan psychology namanya .

tapi ...

kerja yang lain tu tak pernah habis..

hahaha

7. Asingkan Pakaian anda mengikut saiz .

Selalunya, cadar dan selimut lebih mudah di lipat berbanding pakaian yang bersaiz kecil betul tak . lepas lipat cadar ja, rasa lega yang teramat . hehe jadi mulakan dengan saiz yang besar kemudian kecil .

korang nak tahu sebab apa ?

saiz pakaian yang besar menyebabkan anda ambil masa yang lama berbanding pakaian yang kecil , bila korang dah fokus kepada baju yang besar pada awal-awal lipat baju , masa korang dapat di jimatkan pada pakaian yang kecil .

cara lipat baju dengan cepat


8. Waktu Lipat .

Ramai yang suka lipat baju pada waktu malam bersama keluarga . korang pun pilih lah waktu malam untuk lipat baju sebabnya masa ni korang tengah rileks dengan family korang lepas makan malam . Masa inilah peluang untuk ajak family anda buat point yang ke 4 dan 5 .

9. Rajinkanlah Diri anda .

haha aku pun tak tahu nak sambung tips no 9 ini macam mana melainkan kita merajinkan diri kita sendiri . aku pun tiap-tiap hari lipat baju , malas dia memang teramat . tapi terpaksa rajinkan sebab sampai bila pun baju tu tak akan terlipat sendiri .

Tips jaga Mesin Basuh - Rujuk PAUTAN INI .

Lipat baju merupakan antara aktiviti keluarga yang bagus untuk di lakukan bersama . tetapi tak ramai yang akan join korang, percayalah cakap aku . melainkan didikan korang terhadap family korang berjaya memujuk mereka membantu korang . hehe

9 TIPS UNTUK YANG MALAS LIPAT BAJU ini merupakan tips terbanyak yang aku pernah kongsikan dengan pembaca blog aku . hehe semoga ia bermanfaat untuk kita semua . jomlah share dekat suami dan isteri korang tu . hehe

Sekian .

GAMBAR KIM JONG KOOK DI MALAYSIA FEBUARI 2017 !

GAMBAR KIM JONG KOOK DI MALAYSIA FEBUARI 2017 !

GAMBAR KIM JONG KOOK DI MALAYSIA FEBUARI 2017 ! | Berita kedatangan Kim jong kook ke Malaysia tidak di ketahui ramai namun , ada juga yang mengetahui kedatangannya bersama ibu nya ke Malaysia .

Tujuannya ke Malaysia tidak di ketahui . Kim Jong kook yang terkenal dalam rancangan Runningman terkenal dengan sikap baiknya yang suka melayan peminat. beliau juga sempat melayan peminatnya di Malaysia . Berikut merupakan GAMBAR KIM JONG KOOK DI MALAYSIA FEBUARI 2017 !

GAMBAR KIM JONG KOOK DI MALAYSIA FEBUARI 2017 !


GAMBAR KIM JONG KOOK DI MALAYSIA FEBUARI 2017 !

GAMBAR KIM JONG KOOK DI MALAYSIA FEBUARI 2017 !

**gambar sumber peminat .

Dengan berita penamatan rancangan runningman sebelum ini , nama kim jong kook antara nama yang mahu mengekalkan rancangan runningman ini . 

Semoga runningman terus hidup dan beroperasi seperti biasa  . kalau korang ada GAMBAR KIM JONG KOOK DI MALAYSIA FEBUARI 2017 ! , kongsikanlah dengan aku . hehehe

Sekian .

7 LOKASI PELANCONGAN MENARIK YANG MESTI DI LAWATI PADA TAHUN 2017 !

7 LOKASI PELANCONGAN MENARIK YANG MESTI DI LAWATI PADA TAHUN 2017 !

Lokasi Pelancongan sudah pasti akan menjadi tumpuan pelancong apabila memasuki musim cuti sekolah tidak lama lagi. adapun yang mengambil peluang untuk bercuti pada hujung minggu untuk melancong ke tempat orang .

gambar awek ipoh


Ke semua ini pasti mempunyai pro dan cons dia bila kita nak melancong . baik, memandangkan aku pun lama tak kongsikan dengan korang entri-entri berbau travel . haha jadi jom aku kongsikan 7 LOKASI PELANCONGAN MENARIK YANG MESTI DI LAWATI PADA TAHUN 2017 !


7 LOKASI PELANCONGAN MENARIK YANG MESTI DI LAWATI PADA TAHUN 2017 !


1. Sky Walk , Penang .
2. Taman Botani Shah Alam  .
3. Queensbay Mall Pulau Pinang .
4. Padang Besar Perlis
5. Tanjung Dawai , Kedah
6. Lumut Perak
7. Pulau Langkawi , Kedah .

Dalam senarai lokasi pelancongan di atas , aku hanya belum sampai di lokasi pelancongan yang pertama . hehe masih teragak-agak nak pi bila . hehe

Kelebihan Bercuti ?

1 - Dapat mengeratkan hubungan dengan ahli keluarga
2. Kurangkan Stress .
3. Elakkan kemurungan
4. Meneroka tempat baru .
5. Buang masa terluang .

Gunakan musim percutian anda dengan sebaik-baiknya , jangan buang masa anda dengan perkara yang tidak berfaedah seterusnya akan merugikan anda.

Oh ya, kalau korang nak tahu 10 lokasi pelancongan yang korang kena terjah pada 2017 ini . ada 10 lokasi lagi yang menarik dan dekat dengan korang. dekat mana tu ? korang rujuk pautan ini .

Semoga musim cuti sekolah 2017 yang akan datang ini dapat memudahkan korang mencari tempat bercuti yang best dan osem ! jom share 7 LOKASI PELANCONGAN MENARIK YANG MESTI DI LAWATI PADA TAHUN 2017 ! dengan rakan-rakan anda .

Sekian .

5 Detik Anda Patut Pilih Untuk Menyewa Dan Elakkan Membeli !

5 Detik Anda Patut Pilih Untuk Menyewa Dan Elakkan Membeli !

5 Detik Anda Patut Pilih Untuk Menyewa Dan Elakkan Membeli !

Jika anda telah dengar hujah mengapa memiliki hartanah lebih baik daripada menyewa, dan jika bukti sokongan untuk hujah tersebut tampak menyakinkan, itu adalah kerana bagi sesetengah orang, memiliki rumah memang pilihan yang munasabah.  Bagaimanapun, jika anda fikirkan semula betapa ramainya penyewa saban tahun, adalah munasabah untuk menyewa dalam beberapa situasi, begitulah yang dikatakan oleh Forbes. Walaupun anda mahu membeli, anda patut tunggu dan menyewa sehingalah masa buruk berlalu.

Pendapatan Anda Meningkat

Sikit-sikit lama-lama jadi bukit Dengan menyimpan lebih untuk pendahuluan rumah yang lebih besar dan memastikan anda sukakan kerjaya anda sekarang, peluang anda untuk memiliki rumah tidak akan jauh dari capaian anda.  Sementara itu, anda bolehlah mencari dan menetap di house for rent in Kuching seperti yang diiklankan di PropertyGuru Malaysia dan anda masih boleh menabung sambil menikmati kehidupan berkualiti.  Mungkin anda tidak sukakan peranan baru anda, tetapi jika anda terus membeli rumah dalam keadaan anda sekarang, anda mungkin terperangkap dengan kadar bayaran gadai janji yang tinggi dan tanpa sebarang fleksibiliti.  

Faktor Pasaran Jangka Pendek

Jika anda sedar tentang potensi turun naik yang perlu dihadapi oleh pasaran kewangan pada bila-bila masa, anda juga perlu pertimbangkan kemungkinan ia mempengaruhi pasaran hartanah. Di satu sudut , anda mungkin akan berdepan dengan kos perumahan yang tinggi, sedangkan ia hanya indikator yang kurang tepat mengenai kekuatan pasaran. Bilamana harga meningkat naik, ramai yang akan membeli kerana takut terlepas peluang keemasan. Masalahnya, jika anda membeli barangan yang dipengaruhi inflasi, anda sebenarnya meletakkan diri dalam sebuah gelembung buih yang boleh meletup bila-bila masa. Lain pula dengan pembelian hartanah, tetapi jika ada sebarang perubahan ekonomi berlaku di masa hadapan, ia mungkin memberi kesan kepada pasaran hartanah dan anda mungkin memiliki hartanah dengan nilai terbaik atau sebaliknya.

Peningkatan Mendadak Kadar Faedah

Jika anda membeli rumah, anda perlu tahu kadar faedah terkini, sebelumnya, dan jangkaan kadar faedah di masa hadapan. Di satu sudut anda perlu tahu akan tindakan segera yang perlu diambil sekiranya kadar faedah meningkat. Di satu sudut lain pula, anda perlu tahu sama ada kadar faedah akan turun supaya anda boleh membeli pada harga yang lebih rendah. Walaupun perbezaan yang anda lihat cuma 1 peratus (atau kurang), cuba bayangkan anda jimat 1 peratus dari harga asal yang mencecah nilai 6 angka, dan cuba darabkan dengan tiga puluh tahun berikutnya. Perbezaan beberapa peratus mampu meningkatkan kadar simpanan dan penjimatan anda.

Bermusim

Pemasaan pasaran adalah penting untuk diperhatikan mengikut Redfin.com. Di sudut lain, ada pembeli rumah yang menunggu musim tertentu tamat sebelum membeli, seperti awal musim bunag atau minggu pertama musim panas. Itulah masanya kebanyakan hartanah akan memasuki pasaran. Bagaimanapun, jika anda bersabar untuk beberapa bulan, anda akan lihat kejatuhan harga yang jelas  untuk hartanah yang masih tinggal dan hartanah yang  ingin dijual dengan kadar segera. Jika anda tunggu pula, anda mungkin terlepas rumah impian anda. Apapun, jika difikirkan semula, kemungkinan penurunan harga sebanyak 10 peratus mungkin akan menjimatkan beberapa tahun dari hidup anda melangsaikan gadai janji anda. Tunggu sekurangnya enam minggu untuk simpanan yang optimum.

Bila Sesebuah Rumah Itu Dijual

Selidik dahulu sejarah rumah tersebut. Adakah rumah itu dibeli hanya untuk dijual semula? Jika ya, anda perlu memastikan rumah yang anda ingin beli itu  benar-benar berkualiti dan bukan sekadar satu lubuk duit untuk pemilik terdahulu. Perbezaannya mungkin kelihatan agak kecil, tetapi adalah penting untuk anda tahu apa yang anda ingin beli. Lagipun, jika ini adalah sebuah rumah, sebarang haus dan lusuh patut berada dalam jangkaan anda dan anda tahu apa yang anda buat terutama dalam memastikan ia pelaburan yang baik. Bagaimanapun, jika anda membeli rumah yang dijual semula, anda mungkin membeli unit hartanah dengan kadar harga inflasi sedangkan ia hanya indah khabar dari rupa. Jangan lupa yang sesebuah rumah mesti ada masalah, dan jika seseorang itu membeli untuk menjualnya semula, biasanya mereka membeli rumah yang banyak masalah dengan harga murah.  Adakah anda percaya yang penjual itu benar-benar telah menyelesaikan masalah rumah tersebut?

Seperti yang anda lihat, inilah antara sebab anda perlu tangguhkan pembelian hartanah anda. Ini tidak bermakna anda perlu elakkan daripada membeli, ini cuma bermaksud yang anda perlu bijak dan sedar yang kadang-kala hartanah boleh jadi pelaburan yang merugikan. Ingat kenapa anda turut serta melabur dalam hartanah dan membeli sesebuah hartanah itu perlu masa yang tepat. Hanya selepas itulah baru anda betul-betul boleh mula membeli. 

Sekian .

VIRAL GAMBAR PEMUDA TURKI MASIH GUNA KERETA PROTON !

VIRAL GAMBAR PEMUDA TURKI MASIH GUNA KERETA PROTON !

GAMBAR PEMUDA TURKI MASIH GUNA KERETA PROTON ! | Sinar Harian ada melaporkan mengenai Jenama Proton yang masih lagi " hidup " di Turki . Kita tahu jenama Proton merupakan jenama yang terkenal di dalam dunia Islam . Jadi tak mustahil proton mampu untuk berada di sana .

Kisahnya adalah apabila penulis laporan berkenaan terkejut apabila melihat masih ada kereta model proton di turki . Malah di sana juga ada Kelab Proton Turki .

Ramai yang beranggapan untuk menyokong Proton adalah kerana ia jenama keluaran Negara Islam . jadi kepentingan untuk menyokong adalah tinggi dalam kalangan ummat Islam .

Malah kekuatan yang ada pada Proton sendiri dari segi Kualitinya dan hasil kerjanya menjadikan ia di minati oleh negara arab.

Jom aku kongsikan gambar dari Sinar Harian .

GAMBAR PEMUDA TURKI MASIH GUNA KERETA PROTON !


VIRAL GAMBAR PEMUDA TURKI MASIH GUNA KERETA PROTON !

Pemuda turki dan proton


Pengalaman aku di Mesir dahulu, ramai orang arab di sana menyangka yang Proton ini berasal dari China . Mungkin nama Malaysia tidak terkenal di mesir kot . hehe

Apa-apa pun menjadi kebanggaan kita apabila ke negara orang dan melihat produk jati anak tempatan di sana. sebagai contoh VIRAL GAMBAR PEMUDA TURKI MASIH GUNA KERETA PROTON ! ini .

Sekian .

BIODATA LIA NATALIA PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !

BIODATA LIA NATALIA PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !

Lia Natalia cantik

BIODATA LIA NATALIA PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET ! | Pelakon bernama Nia Natalia ini merupakan antara pelakon terkenal dalam drama malaysia . ramai yang menyedari lakonannya jika anda menonton drama yang trending  . best lakonan beliau .

Jom berkenalan dengan Lia Natalia . Berikut merupakan Biodata Lia Natalia Pelakon Drama Suamiku Paling Sweet .


BIODATA LIA NATALIA PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !

Nama Penuh : Alia Afiqah binti abden
Nama Artis : Lia Natalia
Umur : 25 tahun (2017)
Tarikh Lahir : 12 November 1992
Asal : sabah


Gambar Lia Natalia 

gambar lia natalia


Seronok tengok lia natalia bawa watak Deena dalam Drama Suamiku Paling Sweet. lawak ja dia berlakon dengan Mawar rashid . hehe

Korang yang belum tahu mengenai Lia Natalia , korang kena baca BIODATA LIA NATALIA PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET ! . lepas dah baca baru lah kenal kan . hehe

Sekian .

kalau nak baca biodata artis lain boleh rujuk pautan - Biodata Artis

BELI RUMAH DI LEMBAH KLANG HARGA RM 285 K ! RUMAH FLAT ATAU RUMAH TERES ?

BELI RUMAH DI LEMBAH KLANG HARGA RM 285 K ! RUMAH FLAT ATAU RUMAH TERES ?

BELI RUMAH DI LEMBAH KLANG HARGA RM 285 K ! | Kawasan lembah klang merupakan kawasan tumpuan rakyat malaysia yang berkerja di sekitar ibu kota. Bila ada kerja di sana sudah pasti permintaan untuk beli rumah di sekitar lembah klang juga meningkat .


BELI RUMAH DI LEMBAH KLANG HARGA RM 285 K ! ; Rumah PR1MA


Ramai yang nak beli rumah tapi harga terlalu mahal . nak buat macam mana eh ?

Hari ini aku nak kongsikan sikit mengenai rumah yang korang boleh dapatkan dengan harga rm 285 k atau rm 285 000 . Mungkin ini akan membantu korang beli rumah di sekitar lembah klang . Rujuk Pautan Harga Rumah RM 285K di sekitar Lembah Klang .

Antara Lokasi yang di nyatakan adalah :

1. Alam damai
2. Bukit Jalil
3. Brickfields
dan lain-lain .

Kebanyakkan Appartment baru .

Rumah PR1MA

Korang rujuk pautan yang aku kongsikan tu ya .

Betul, sekarang ni harga rumah makin meningkat , bukan dekat tempat korang jer, tempat aku pun makin meningkat , pening juga nak memikirkan nya .

Salah satu cara lain , nak try PR1MA . mungkin boleh membantu sedikit kan . sebelum beli rumah bawah , kita duduk rumah appartment dulu kan . itu antara tips yang di berikan oleh otai hartanah .

Semoga Entri BELI RUMAH DI LEMBAH KLANG HARGA RM 285 K ! membantu korang . sharelah mana tau kawan-kawan kita memerlukan . kita bantu orang, Allah murahkan rezeki kita pula nanti kan.

Semoga bermanfaat.

Sekian .

HARGA PROTON SAGA BARU 2017 !

HARGA PROTON SAGA BARU 2017 !

HARGA PROTON SAGA BARU 2017 ! |  Rakyat Malaysia sudah pasti berbangga dengan pencapaian proton yang mana ia merupakan idea mantan Perdana Menteri , Tun Mahathir . Kini Proton kembali mengorak langkah dalam industri permotoran apabila sentiasa mengeluarkan model baru setiap tahun .

Kali ini, kita sembang pula pasal Harga Proton Saga Baru 2017 . berikut merupakan senarai harga proton saga baru .


HARGA PROTON SAGA BARU 2017 !


Disebabkan design kereta proton saga baru ini agak cantik, ramai yang sudah mula memiliki kenderaan ini . dah lah cantik, murah pulak tu. hehehe

Harga proton saga ini berlainan mengikut lokasi di jual antaranya seperti di sabah dan sarawak, labuan dan Langkawi .

Lepas dah tau, HARGA PROTON SAGA BARU 2017 ! , korang bandingkan tak dengan harga kereta-kereta lain . kalau korang suka bandingkan, bagus juga sebabnya korang boleh berjimat. kalau korang minat design dan tak kira harga , sapu jer semua . hehehe

Tengok di sini - Gambar Proton Saga baru

aku pun suka tengok design dari harga .kalau design kita puas hati, nak bawa kereta pun sedap je . hehe

Sekian .

WAJARKAH ANAK-ANAK DISURUH PULANG PADA WAKTU MAGHRIB ?

WAJARKAH ANAK-ANAK DISURUH PULANG PADA WAKTU MAGHRIB ?

WAJARKAH ANAK-ANAK DISURUH PULANG PADA WAKTU MAGHRIB ? | Baru-baru ini berlaku kes kemalangan melibatkan kanak-kanak berbasikal yang di langgar pada jam 3 pagi . Ramai yang dah komen dan beri pendapat masing-masing mengenai kejadian tersebut. aku tak mau ulas mengenai kejadian tersebut .

kanak-kanak eksiden
gambar kosmo

Cumanya aku nak ajak kita semua untuk memikirkan satu persoalan iaitu , wajarkah anak-anak disuruh pulang pada waktu maghrib ? . Sebab apa aku cakap macam ni ? sebabnya ia merupakan didikan mak dan ayah kita sewaktu kita kecil lagi .

Siapa tak balik sebelum maghrib, memang akan kena ! hehe kena rotan dan sebagainya . tapi wajarkah ia di laksanakan kepada anak-anak kita sekarang ini ?

Pandangan aku , ia masih wajar jika kita lihat kadar jenayah dalam kalangan kanak-kanak juga meningkat . sebagai ibu bapa, untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku, lebih baik memantau anak-anak kita dari keluar sehingga lewat malam.

Sepatutnya anak-anak yang masih di bangku sekolah perlu ada di rumah bermula waktu maghrib . sama ada untuk makan bersama ,ulang kaji pelajaran dan sebagai nya. ibu bapa kena tegas sikit dalam bab-bab ini . jangan terlalu manjakan anak-anak .

ya, kadang-kadang kita nampak yang tindakan mak ayah kita dahulu sudah tak relevan di zaman sekarang , terlalu mengongkong anak-anak dan sebagainya tetapi, kalau kita tanya diri kita balik , adakah kita rasa menyesal dengan tindakan mak ayah kita dahulu atau kita berterima kasih dengan didikan mereka itu ?

ya, mungkin anak-anak akan rebel atau memberontak , tapi yakinlah bila dia dewasa, dia akan sedar bertapa bagusnya didikan mak ayah dia .

Kawal anak-anak anda selagi boleh . ada juga yang mengatakan anak-anak suka lari rumah . bila malam sahaja mereka akan hilang tak tau kemana. wahai ibu bapa, sekali sekala ambil tahu dia berkawan dengan siapa .sekurang-kurangnya kita tahu nak hubungi siapa bila anak kita hilang .

jangan terlalu percayakan anak-anak di bangku sekolah. korang pernah dengar budak sekolah positif dadah di tahan di sebuah hotel ? ada dalam berita baru-baru ini. nak ke kita tengok anak-anak kita jadi macam tu tanpa pengawasan ?

ibu dan ayah, kalau anak anda masih kecil, gunakan peluang ini untuk mendidik mereka . mulakan bagi tahu mereka supaya waktu maghrib memang kena ada di rumah. mulakan dari kecil,lama-lama mereka akan memahami .

Aku tulis ni bukan untuk mengajar ibu dan bapa di luar sana, aku cuma nak kongsikan sedikit mengenai apa yang kita alami dahulu yang masih boleh di praktikkan hingga sekarang.

Sebagai peringatan, aku harap korang tak terlalu percaya " kajian " tertentu yang di muat naik di media sosial. kadang-kadang ia bukan 100% kajian pun sekadar penulisan mereka sahaja . sebagai contoh , kajian mendapati kalau marah anak akan menyebabkan sekian-sekian-sekian berlaku .

kita boleh baca dan berhati-hati tetapi kalau anak kita sudah tidak terkawal , gunalah kuasa veto yang anda ada demi anak-anak anda .

okay,

panjang pulak aku membebel pagi ni hehe , sekarang korang pulak beri pendapat di ruangan komen ya. jom kita berkongsi tips mengenai cara nak kawal anak-anak di waktu malam dan WAJARKAH ANAK-ANAK DISURUH PULANG PADA WAKTU MAGHRIB ?aku yakin, kita komen di bawah,pasti akan membantu ibu dan ayah di luar sana yang membaca. jangan segan-segan ya. kita nak kongsi ilmu .hehe

Sekian .

MALAS UPDATE BLOG ? MALU DENGAN DS NAJIB !

MALAS UPDATE BLOG ? MALU DENGAN DS NAJIB !

MALAS UPDATE BLOG ? MALU DENGAN DS NAJIB ! | Pertamanya, entri ni bukanlah entri nak bodek DS Najib bagai. sekadar ambil satu part benda baik yang dia buat untuk kita contohi . Apa benda baik yang aku maksudkan itu ?


MALAS UPDATE BLOG ? MALU DENGAN DS NAJIB !


Benda baik tersebut adalah rajin update blog !

hehe , kalau korang perasan , DS Najib akan sentiasa update blog nya . ia menjadikan blog sebagai medium untuk dia berinteraksi dengan rakyat  dia . sesibuk mana pun dia, blog mesti akan terupdate . mungkin bukan dia yang update setiap masa tapi sikap sentiasa menjaga blog itu penting. cewahh

Kita ni yang blogger pun malas nak update blog. hehe kalau kita malas, malu lah dengan ds Najib sebab sesibuk dia pun , blog sentiasa berupdate. kita ni sampai satu bulan tak update, bertahun tak update .rugilah . kalau korang tahu cara buat duit dengan blog mesti korang akan fokus dekat blog .

Jom aku kongsikan tips untuk rajin update blog ,

1. Banyakkan membaca .
2. berfikiran luar kotak .

Korang pakai jer 2 tips ini pasti akan memudahkan korang untuk update entri blog . kadang-kadang entri tak perlu panjang-panjang pun ,cukup sekadar maklumat itu sampai kepada pembaca sudah memadai .

Jangan malas-malas update blog . ingat blog adalah aset paling bernilai bagi blogger. jangan sia-siakan dia . hehe entri ni bukan entri bodek , aku ambil part yang baik sahaja .yang lain tu korang nilai sendirilah naa.

Sekian .
PETUA REZEKI MURAH ORANG DULU-DULU !

PETUA REZEKI MURAH ORANG DULU-DULU !

PETUA REZEKI MURAH ORANG DULU-DULU ! | Hari isnin  ini , kita mulakan dengan senyuman dan kecerian yang berganda . pagi-pagi kita bangun awal untuk pergi cari rezeki di tempat kerja . bantu ahli keluarga kita ,anak-anak dan isteri-isteri kita melakukan tugas harian mampu memberi kepuasan kepada diri kita .


PETUA REZEKI MURAH ORANG DULU-DULU !


Ramai yang mulakan hari mereka dengan kemurungan yang akan menyebabkan rezeki mereka seakan-akan tersekat pada hari tersebut . Semua benda yang mereka buat pasti ada yang tidak kena .

Sebab itu Petua rezeki Murah orang dulu-dulu selalu mengingatkan kita dengan hubungan baik kita dengan orang lain . Senyum dan berbuat baik mampu untuk memurahkan rezeki kita .

Jadi buat baiklah pada orang sekeliling kita .

Petua murah rezeki orang dulu-dulu yang kedua adalah banyakkan sedekah . ini merupakan petua universal yang selalu orang bagi tips murah rezeki . sebabnya ia memang betul-betul berkesan kepada mereka yang rajin bersedekah . rezeki mereka akan murah. kalau tak percaya, cubalah !

Yang terakhir , Petua murah rezeki orang dulu-dulu adalah solat subuh . orang dulu-dulu selalu tekan kan kepada kita supaya mulakan hari kita dengan solat subuh. kalau tidak satu hari kita akan jadi masalah .

Korang ada masalah rezeki murah tak ? gaji bulanan dah tak cukup sekarang ni . beli susu anak, pampers sekarang ni pun dah tak cukup , korang try lah baca baca ebook rahsia rezeki ini , aku yakin ia membantu . sebab ini juga ilmu .

Semoga perkongsian mengenai PETUA REZEKI MURAH ORANG DULU-DULU ! memberi manfaat kepada kita  semua . jom share dengan kawan-kawan kita yang lain .

sekian .

RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH !

RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH !

RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH ! | Hari ini , aku nak kongsikan dengan korang mengenai resepi sayur goreng Mudah dan pantas . Lama juga aku tak update pasal resepi kan. maklumlah , lama tak memasak . hehehe

RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH !

Selalu nya kalau masak sayur goreng mesti kita guna sayur buncis atau kacang panjang. untuk kali ini kita guna buncis.

CERITA LAWAK

Baru-baru ni aku nak beli kacang panjang tapi terbeli buncis, apa lagi balik rumah kena marah dengan mak. hahaha bukan marah pun just perbetulkan balik apa yang salah ja. hehe sorry lah mak,anak bujang mak yang hensem ni tersilap. hahaha

Berbalik kepada resepi sayur goreng . Jom kita mulakan .

Bahan-Bahan

1. Sayur Buncis .
2. Bawah
3. Minyak
4. Gula
5. Garam .

Cara masak sayur goreng .

1. Potong Sayur buncis secara serong .
2. Potong bawang sedikit . bakinya kita blend .
3. Masukkan minyak kedalam kuali .
4. Bila minyak sudah panas , masukkan bawang .
5. Tunggu sampai bawang berwarna kekuningan dan mula keluar bau .
6. Masukkan sayur Buncis ke dalam kuali.
7. Masukkan bawang yang di potong tadi . *masukkan garam sedikit kemudian baru gula
8. boleh letakkan carrot sebagai tambahan kalau nak.
9. Gaul kesemua bahan sehingga ia betul-betul masak .

PERHATIAN : Jangan Biarkan Kuali terlalu kering . masukkan air sedikit untuk membolehkan sayur kita cepat masak .

Itu je resepinya . mudah jer kan . Dulu aku rajin masak sayur goreng ni sebab mudah dan cepat. korang mesti dah expert bahagian ni kan. aku ni kalau nak masak biasa-biasa boleh jer, kalau nak buka restoran alamatnya tidak ler . hehe

Baru-baru ni , adik aku buat biscut .Sedap jugalah dia buat . hehe nanti aku try ambil resepi dari dia. mana tau korang boleh dapat resepi biskut lak kan.

Korang boleh gunakan RESEPI SAYUR GORENG PANTAS DAN MUDAH !  untuk memasak ya. jangan lupa share dekat facebook ya. hehe semoga korang berjaya lah buat macam resepi yang aku tulis ni. jangan hangit sudah . hehe

Sekian .

KERETA MYVI 2017 ! - HARGA TERKINI !

KERETA MYVI 2017 ! - HARGA TERKINI !

KERETA MYVI 2017 ! - HARGA TERKINI ! | Baru-baru ini ada beberapa isu membabitkan kereta myvi berlegar di Timeline facebook aku , ada yang berpendapat yang pemandu myvi sebagai pemandu yang sombong , suka bawa laju dan sebagainya . hehe tak pa, mungkin pendapat masing-masing , aku hormatinya .

Kali ini aku tak nak cakap pasal isu tu, sebabnya aku nak cakap mengenai harga Myvi 2017 terkini .

Korang tahu tak , Myvi antara kereta yang paling di minati oleh rakyat malaysia . Selain dari saiznya yang kecil , kekuatannya juga menajdi kayu ukur kenapa ia di minati . Jom aku kongsikan dengan korang mengenai Harga Kereta Myvi 2017 .


KERETA MYVI 2017 ! - HARGA TERKINI !

Sebagai pengguna Myvi , bagi aku , kereta ni ringan bila kita memandu. sebab tu kalau korang perasan , orang yang bawa myvi mesti tak perasan yang dia tengah bawa laju . 

Kereta myvi ni juga sesuai untuk orang yang masih bujang atau baru berkahwin . selain dari murah harganya , kita juga dapat mengurangkan bajet bulanan untuk bayar kereta berbanding kalau kita beli kereta yang lebih mahal .

Gambar kereta Myvi 

KERETA MYVI 2017 ! - HARGA TERKINI !

KERETA MYVI 2017 ! - HARGA TERKINI !

KERETA MYVI 2017 ! - HARGA TERKINI !

Amacam , ada berani nak beli satu . hahaha aku selalu guna ayat tu sebabnya, ada sesetengah orang takut nak beli sebuah kereta kerana pemandunya yang bawa kereta tersebut di jalan raya . hehehe

Jangan risau mengenai pemandu myvi yang bawa laju, sebab ramai jer pemandu myvi yang berhemah macam aku . hehehe

Semoga entri berkaitan KERETA MYVI 2017 ! - HARGA TERKINI ! ini membermanfaat untuk kita semua . jom sharekan di facebook , korang pakai #myvimalaysia . tengok ramai tak yang pakai myvi . hehe

Sekian .

BILA BR1M 2017 MULA DI BAYAR ?

BILA BR1M 2017 MULA DI BAYAR ?

BILA BR1M 2017 MULA DI BAYAR ? | Ramai yang tanya mengenai bantuan rakyat 1 Malaysia atau lebih di kenali sebagai  BR1M . persoalan tertumpu kepada bila BR1M mula di bayar ?


BILA BR1M 2017 MULA DI BAYAR ?


Baik , mengikut apa yang di umumkan oleh Perdana Menteri kesayangan ramai , tarikh BR1M mula diagihkan adalah bermula dari 18 febuari 2017 .

update :
18 Febuari 2017 : BR1M secara Boucer .
22 Febuari 2017 : BR1M terus ke akaun bank .

Pengagihan BR1M ini akan di lakukan secara berperingkat mengikut nama yang telah di tetapkan .

Jadi, korang boleh semak mulai 18 febuari ni untuk tengok sama ada duit dah masuk atau belum .kalau belum , mungkin anda termasuk dalam agihan yang seterusnya .

Faham kan .

Baik, yang keduanya ramai yang tanya mengenai kenapa permohonan BR1M tak di luluskan ? mereka memohon tapi tidak di luluskan .

ini mungkin jawapannya - SYARAT KELAYAKAN MEMOHON BR1M

Harap info berkaitan BR1M tu bermanfaat untuk korang .

Sedikit pesanan kepada penerima BR1M . ini ulangan pesanan yang lebih kurang sama macam aku pesan tahun lepas . dapat BR1M utamakan dulu untuk selesaikan hutang korang .

jangan sibuk nak beli phone baru ja keja. aku tau BR1M ni boleh beli iphone.. ehhh. hahaha

Semoga ia dapat menampung kekurangan korang untuk bulan ni. jom share entri  BILA BR1M MULA DI BAYAR ? ni dengan kawan-kawan korang yang lain. semoga bermanfaat.

Sekian .

TERKEJUT TENGOK HARGA BARANG NAIK

TERKEJUT TENGOK HARGA BARANG NAIK

TERKEJUT TENGOK HARGA BARANG DAH NAIK | Baru-baru ini sewaktu kenaikkan harga minyak, ramai yang telah siap sedia untuk menghadapi kenaikkan harga barang . Mulanya aku ingat benda tu tak jadi .

tapi kisah yang berlaku semalam menyebabkan aku menepuk dahi sendiri .

Selalunya , aku pergi giant beli barang yang sama sebabnya aku tolong belikan mengikut senarai yang mak aku telah tulis . jadi semua barang hampir sama setiap kali aku di minta untuk beli barang di giant.
betulke harga barang naik ?


jadinya aku tahulah harga barang tersebut .

nak di jadikan cerita semalam (15 feb 2017 ) aku pergi ke giant juga untuk beli barang yang sama , tapi bila tengok harga dia. pergh dah naik . aku tak pasti , ia naik sampai bila-bila atau hanya sementara sahaja .

tapi memang terkejutlah bila tengok macam tu . kita ni rakyat biasa ja , bila ada kenaikkan macam ni menyebabkan perjalanan kewangan kita pun tergugat juga. betul tak ?.

Next time, aku nak tengok balik sama ada harga barang tu kekal atau turun . Sebelum ini barang tersebut pernah di turunkan harganya ketika promosi, tetapi bila naik balik dia tak naik semacam harga sekarang ni .

dulu 13 ringgit lebih, kalau turun jadi 9 ringgit lebih , sekarang naik naik jadi 14 ringgit lebih. dulu kalau naik dari 9 ringgit tu akan sampai ke 13 ringgit lebih ja. tu yang aku hairan tu .

Bukan apa, cuma terfikir mungkin ada di antara kita yang tak mampu nak beli bila kenaikkan harga barang yang mendadak . minyak naik, barang naik . macam mana nak berjimat ?

Agak-agaknya kita kena amalkan petua rezeki ni kot baru rezeki kita banyak . tapi bila amalkan ada ja orang tu nak ambik balik. ermm

harap lepas ni harga barang tu turun balik. kan. ituja lah aku nak membebel pagi ni. hehe

Sekian .

Jom belajar bisnes online! Ni ada 11 video khas, percuma. Saya download tadi kat sini
>> [[ https://goo.gl/Y4oLln ]]

BIODATA NIK ADAM MIKAEL PELAKON KANAK-KANAK !

BIODATA NIK ADAM MIKAEL PELAKON KANAK-KANAK !

BIODATA NIK ADAM MIKAEL PELAKON KANAK-KANAK ! | Pelakon kanak-kanak yang lebih dikenali sebagai Nik Adam Mika yang sedang membintangi drama Suamiku paling sweet ini menjadi perbualan ramai .


Pelakon adik nik adam mika gambar


Sebelum ni , nik adam mik juga membintangi drama biar aku jadi penunggu tau. banyak drama yang adik nik adam mika berlakon rupanya.

Wajahnya yang tampan ketika usianya yang masih kecil menjadi aset kepadanya dalam dunia lakonan . Jom berkenalan dengan Nik Adam Mika .


BIODATA NIK ADAM MIKAEL PELAKON KANAK-KANAK !

Nama Penuh : Nik Muhammad Adam Mikael
Nama Artis : Nik Adam Mika
Umur : 7 Tahun
Asal : -
Instagramhttps://www.instagram.com/nikadammika/?hl=en

Seronok tengok nik adam mika berlakon dalam drama suamiku paling sweet . hehe dah lah nakal , di bulinya si maid dia tu hehe .

GAMBAR NIK ADAM MIKA !


Gambar nik adam mika pelakon kanak-kanak

gambar nik adam mika pelakon kanak-kanak

Gambar nik adam mika pelakon kanak-kanak


Korang kenal kan dengan nik adam mika ni dari mana ? jom komen di bawah. apa kata korang share BIODATA NIK ADAM MIKAEL PELAKON KANAK-KANAK ! dengan kawan-kawan yang lain tau.

Sekian .

Korang nak Rahsia Kek Coklat ? klik gambar di bawah ni !

3 CARA SEMAK PERBELANJAAN ANDA !

3 CARA SEMAK PERBELANJAAN ANDA !

3 CARA SEMAK PERBELANJAAN ANDA ! • Zaman sekarang ni ramai di antara kita yang mula sedar mengenai kepentingan berbelanja secara berhemah . Ramai yang sedar kalau tidak berjimat akan menyebabkan kehidupan mereka akan susah di pertengahan bulan .


cara berjimat dengan betul

Selain dari berjimat, ada satu lagi cara untuk anda memastikan wang anda di gunakan untuk perkara kebaikkan . apa dia ? ia adalah dengan menyemak semula perbelanjaan anda . perkara ni ramai yang tak buat , mereka rela simpan duit sekian-sekian jumlah tetapi tidak mahu ambil tahu mengenai apa yang telah mereka belanjakan.

Baik, ada 3 cara nak semak perbelanjaan anda .

1. Check Resit Anda .
2. Tulis setiap duit yang keluar dan Masuk .
3. Sentiasa semak secara mingguan dan bulanan .

3 cara ini merupakan cadangan dari aku yang pernah buat semua ni . Dari 3 perkara inilah aku berjaya mengawal duit yang keluar dari poket aku setiap bulan . Sebabnya ada beberapa perkara yang kita tersilap belanja jadi kita dah rugi di situ itu , betul tak ?

Jadi, kalau nak berjimat, bukan hanya simpan duit, tetapi juga mengurangkan perbelanjaan yang tidak sepatutnya . Ayuh kita cuba 3 CARA SEMAK PERBELANJAAN ANDA ! .

Oh ya, kalau korang rasa 3 cara ini tidak berkesan , apa kata korang tengok 16 Perkara yang Korang akan alami bila korang semak perbelanjaan korang . Aku yakin korang boleh cuba cara lain kalau cara yang aku kongsikan ini tidak sesuai dengan korang .

Lepas korang buat macam apa yang aku suruh ni kan, pasti korang rasa stress . betul aku cakap, sebab semua benda kita nak catit dan sebagainya, tetapi ia merupakan keuntungan dekat korang berbanding orang lain, perasaan korang be like ..

cara berjimat yang betul


Teruskan ,  jangan putus asa !

Semoga Entri berkaitan 3 CARA SEMAK PERBELANJAAN ANDA ! ini memberi manfaat kepada kita semua , korang sharelah dengan kawan-kawan korang . ini antara panduan dan tips berguna untuk korang. Selamat Mencuba !

Sekian .

SENARAI PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN

SENARAI PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN

SENARAI PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN ! | Drama yang baru di tayangkan di Astro bertajuk Drama Urusan Hati Cik Drama Queen ini merupakan drama lakonan Scha Alyahya dan juga Aiman Hakim Ridza . Ramai juga yang bertanya siapa pelakon drama Urusan hati cik Drama Queen ini .


SENARAI PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN !


Berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN !

SENARAI PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN ! 

TAJUK DRAMA : DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN
Tarikh Mula tayangan : 6 Februari 2017
Waktu Tayangan : Isnin-Khamis 10.00 malam
Saluran Tayangan : Astro Ria & HD
Senarai PelakonAiman Hakim Ridza , randy Pangalila ,Scha AlyahyaShalma Ainaa ,Adriana, Adnan, Ozlynn, IsyarianaUngku Hariz

Gandingan Mantap di antara Scha dan juga Aiman Hakim ridza pasti menjadikan drama ini menarik untuk di tonton. betul tak ?

Lepas korang baca SENARAI PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN ! , apa pendapat korang mengenai pelakon-pelakon drama ini . Agak-agak  korang , jalan cerita dia menarik atau tidak ? jom komen di bawah .

Sekian .

SENARAI PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !

SENARAI PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !

SENARAI PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET ! | Drama baru yang di tayangkan di tv 3 yang menggantikan Drama biar aku jadi penunggu . Kali ini ada beberapa kelainan sedikit dalam drama baru ini . nak tahu tak ? 

Sebelum tu , jom lah kita baca Senarai Pelakon Drama Suamiku Paling Sweet .


pelakon drama suamiku paling sweet



SENARAI PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !

TAJUK DRAMA : DRAMA SUAMIKU PALING SWEET
Bil Episod
 : 28 
Tarikh Mula Tayangan : 13 Februari 2016
Saluran Siaran : TV3
Senarai Pelakon : 

Nik Adam Mika
Fazren Rafi
Aedy Ashraf
Natasya Mahyan
Amirul Faqeem
Fazlina Ahmad Daud
Liza Abdullah
Lia Natalia
Kelainan Drama Suamiku Paling sweet berbanding Drama sebelum ini adalah drama ini agak menarik dan jalan ceritanya tidak terlalu sedih . mungkin masih awal kot, nanti lama-lama kita tak tau pulak kan .


SEDUTAN DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !





Setakat ini banyak drama yang korang dah tonton , Apa pendapat korang mengenai SENARAI PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET ! , Agak-agak korang lah kan, drama ni boleh trending tak ? hehe

Sekian .

BIODATA MAWAR RASHID PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !

BIODATA MAWAR RASHID PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !

BIODATA MAWAR RASHID PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET ! | Mawar Rashid terkenal dengan drama Tundukkan Playboy itu sebelum ini. Kini Mawar rashid kembali menghiasi drama petang di tv 3 menerusi drama Suamiku Paling Sweet .


gambar Mawar rashid cantik


Pasti ramai yang nak berkenalan dengan mawar rashid, berikut merupakan Biodata Mawar Rashid

BIODATA MAWAR RASHID PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET !


Nama Penuh : Wan Mawar Shaputri Binti Wan Abdul Rashid
Nama Komersial : Mawar Rashid
Tarikh Lahir : 3 April 1995
Umur : 21
Asal : Kelantan 


Watak Elfira dalam Tundukkan Playboy itu sebelum ini betul-betul memberi kesan kepada penonton . 

Dalam Drama Suamiku Paling Sweet ini pula , pastinya memberi kelainan dalam lakonan beliau. Korang dah baca ke BIODATA MAWAR RASHID PELAKON DRAMA SUAMIKU PALING SWEET ? . kalau dah baca share lah entri ni . hehe

Sekian .

BELAJAR CARA FAHAM PENULISAN SEORANG PENULIS !

BELAJAR CARA FAHAM PENULISAN SEORANG PENULIS !

BELAJAR CARA FAHAM PENULISAN SEORANG PENULIS ! •  Sekali lagi isu buku selfie oleh fattah amin menjadi bualan , aku tak nak komen pasal tu hari ini sebabnya aku dah komen sikit dalam entri Gambar buku Fattah amin semalam . Hari ini aku lebih nak berkongsi sedikit supaya kita boleh BELAJAR CARA FAHAM PENULISAN SEORANG PENULIS ! 


BELAJAR CARA FAHAM PENULISAN SEORANG PENULIS ! ; penulis hensem

Susah kah menulis ?


Susah weh, nak cari idea satu hal . nak tekan keyboard satu hal , nak olah idea untuk jadi lebih menarik juga satu hal. kesemua ini nampak mudah tetapi bila kita sendiri melakukannya, amatlah susah . tak ramai yang mampu buat macam ni .

Cara nak tahu buku menarik ?


Apabila kita memilih buku, sudah pasti kita akan melihat tajuk buku terlebih dahulu , kemudian kita akan lihat siapa penulisnya dan akhir sekali kita akan baca ringkasan buku yang ada di belakang buku tersebut. Kemudian baru kita akan beli buku tersebut atau tidak .

Gambaran awal sudah pasti tertumpu kepada sinopsis buku tersebut . Ramai yang tertarik dengan sesebuah buku melalui sinopsis yang di tulis. kalau sinopsis tak menarik bagaimana nak tarik orang beli.

Macam mana nak faham penulisan penulis ?


Jawapannya mudah . Mulakan bacaan anda dan bayangkan anda berada di tempat penulis . Aku ambil contoh mudah , korang baca novel . korang perasan tak ada kala korang sendiri rasa macam salah satu watak yang ada dalam novel tersebut . Lokasi yang di nyatakan di tepi tasik, secara spontan anda akan rasa anda berada di tepi tasik .

korang pernah rasakan. jadi, kalau korang nak tahu apa yang ingin di sampaikan oleh penulis, korang kena letak diri korang dalam diri penulis melalui penulisannya .

Sebab itu karya-karya hebat sentiasa hidup sepanjang zaman . kerana pembacanya memahami apa yang di tulis oleh penulis tersebut .

Nak ulas ke Buku fattah amin dan hafiz hamidun ?


TAK NAK ! hahaha


BONUS !


Kalau korang nak jadi Penulis yang berjaya dan kaya ! korang MESTI dapatkan Ebook Buat Duit Dengan Menulis . Untung weh ! ilmu sekali ja, lepas tu korang boleh pakai sampai bila-bila . korang nak tak ?

Dapatkan di sini - Ebook Buat Duit Dengan Menulis .


 


Itulah serba ringkas yang boleh aku kongsikan dengan korang mengenai BELAJAR CARA FAHAM PENULISAN SEORANG PENULIS ! , ingat ! jangan terlalu menghentam penulis selagi mana kita tidak membaca keseluruhan karya dia . Hatta penulis yang tidak bersetuju dengan penulisan penulis lain juga membuat komen melalui penulisan .

ada beberapa buku yang di tulis untuk menjawab buku penulis lain. itu antara keunikan penulisan dan seorang penulis . Ingat kata-kata ini  " mata pena lebih tajam dari mata pedang " .

Sekian .

GAMBAR BUKU FATTAH AMIN TERBARU !

GAMBAR BUKU FATTAH AMIN TERBARU !

GAMBAR BUKU FATTAH AMIN TERBARU ! | Semalam viral mengenai buku Fattah amin yang baru di lancarkan . Oh ya, kalau korang belum kenal siapa fattah amin, boleh baca biodata fattah amin ni dulu ya .  Buku Selfie itulah jolokkan yang di berikan kepada buku yang lebih menggunakan gambar sendiri tetapi kurang dari segi konten .

Mesti korang nak tengok macam mana buku Fattah amin ni kan, korang usha gambar di bawah :

GAMBAR BUKU FATTAH AMIN TERBARU ! 



GAMBAR BUKU FATTAH AMIN TERBARU !

GAMBAR BUKU FATTAH AMIN TERBARU !

**gambar : beutifulnara

Sebelum ini , Hafiz Hamidun juga pernah terkena kecaman seperti ini di media sosial apabila beliau menulis bukunya . Dan kini fattah amin juga melakukan perkara yang lebih kurang sama dengan Hafiz Hamidun.

Komen aku :

Biarlah orang nak tulis buku macam mana sekali pun selagi mana tiada larangan untuk berbuat demikian. Selalunya yang dok bising dekat " paga-page besar " ni berani tulis ja, lepas tu sembunyi di sebalik nama " admin " . itu ja kerja depa .

kalau korang rasa berbaloi, belilah . kalau rasa tak berbaloi atau tak mampu, tak yah lah beli. simple ja kan .

Korang ingat Fattah amin terkesan ka dengan apa yang korang kecam dekat dia tu. tak kan. hehe Korang boleh baca novel yang hanya imaginasi penulis semata-mata, tapi buku quote macam ni korang cakap ia buku sampah ? 

Fikirkanlah, aku pun tak nak ambil port sangat , sebab isu ni dah pernah terjadi sebelum ini .jadinya tak perlu risau sangatlah, nanti lama-lama tu diorang senyap lah kan. korang yang dah beli buku fattah amin ni kan, korang rasa berbaloi tak ?

Sekian .


BIODATA IRFAN HARIS ADIK AMIRA OTHMAN !

BIODATA IRFAN HARIS ADIK AMIRA OTHMAN !

BIODATA IRFAN HARIS ADIK AMIRA OTHMAN ! | Penyanyi kacak dan hensem ini yang juga merupakan adik kepada Amira Othman bernama Irfan Haris mula memasuki dunia nyanyian dengan lagu nya . Kejayaan Irfan Haris menjadi buah mulut masyarakat mengenai keupayaannya bernyanyi . 


BIODATA IRFAN HARIS ADIK AMIRA OTHMAN !


Jom kita berkenalan dengan Irfan Haris . 

BIODATA IRFAN HARIS ADIK AMIRA OTHMAN !

Nama Penuh: Irfan Haris Bin Othman
Nama Artis : Irfan Haris
Tarikh Lahir : 29 November 2001
Umur : 16 (2017)


Gambar Irfan Haris !


gambar irfan haris hensem


Korang nak tahu, Irfan Haris terkenal dengan Lagu Redha . Lagu tersebut juga merupakan Ost Drama Suri Hati Mr.Pilot .

Kalau korang buka Ig Amira Othman , selalu juga nampak Amira nyanyi dengan adik dia ni kan. Apa-apa pun kita doakan yang terbaik untuk Irfan , suara ada, rupa pun ada . Semoga berjaya di masa akan datang .

" Siapa Irfan Haris ? "
hahaha jeng jeng jeng

Takyah tanya soalan tu ya, sebabnya korang dah yang tahu kan. hehe  jom kongsikan entri ini dengan rakan-rakan lain mungkin ada yang belum tahu mengenai irfan kan.

Sekian .

CINTA TIDAK BOLEH DI JUAL BELI !

CINTA TIDAK BOLEH DI JUAL BELI !

CINTA TIDAK BOLEH DI JUAL BELI !  • Bila kita sebut pasal cinta , mesti kita akan tengok pada pengorbanan . sama ada yang terkorban atau di korbankan . betul ka cinta perlu di korban kan ? .

Jawapannya adalah Ya ,  sama ada dua-dua berkorban atau sebaliknya . Cinta memang sakit untuk di lepaskan.

hargailah wahai teman .

Satu saja ingatan untuk yang dalam percintaan , jangan anggap kita sahaja yang berkorban dengan cinta. kadang-kadang pasangan kita lebih berkorban dari kita .

kisah budak bercinta

Akuilah walaupun pahit, akuilah walaupun ketika itu tidak mampu .

Cinta tanpa pengorbanan ibarat lirik lagu tanpa musik . ia kena selari dan serasi bersama bagi menjadikan sebuah lagu yang enak di dengar .

Jagalah cinta kita sebaik-baiknya , jangan pernah hilang percaya walaupun di uji sedemikian rupa.

ingatlah kata-kata janji di antara kita ,

di hadapan tok kadi kita lafazkan tanggungjawab yang kita akan pikul selama-lamanya .

Semoga cinta di hati terus mekar dan membunga.

Selamat bercinta.

sekian .

p/s : okay, ubai tak pernah jiwang macam ni. hahaha. kasi komen sikit lah. :P


Kataubaid© .