BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK !

BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK !

BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK ! |  Pelakon dan pengacara yang sedang meningkat naik ini semakin hari semakin di minati ramai. Beliau yang pernah membintangi drama Suri hati mr pilot menyebabkan namanya semakin di kenali. Pasti korang nak berkenalan dengan Eleena Sui kan. Berikut merupakan BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK !


BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK !

BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK !


  • Nama Penuh : Nor Eleena Hamzah
  • Nama Artis : Eleena Sui
  • Asal  : -
  • Umur : 24 tahun
  • Tarikh Lahir : 1992



Kalau korang perasan , eleena sui juga membintangi drama Sayang papa saya tak ? yang menggantikan drama suri hati mr pilot. Beliau juga merupakan seorang pengacara untuk rancangan HLive .

Gambar Eleena Sui 


BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK !


BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK !


Lepas korang berkenalan dengan Eleena sui melalui BIODATA ELEENA SUI PELAKON DRAMA SAYANG PAPA SAYA TAK ! , apa pendapat korang mengenai lakonan beliau. ramai yang puji lakonan beliau . korang pulak macam mana ? sila komen di ruangan komen ya.

Sekian.

5 BARANG BERHARGA RM 2017 !

5 BARANG BERHARGA RM 2017 !

5 BARANG BERHARGA RM 2017 ! | Sejak dua tiga menjak ini , aku selalu dapat email dari lazada . sebabnya mungkin aku dah lama tak shopping dengan lazada. jadi lazada pun rindu dekat aku lah kan. ehh . haha melawak ja . Sambil-sambil aku dok baca email dari  lazada, aku terfikir apa 5 barang yang aku betul-betul teringin nak beli dengan lazada .

Beli dengan Lazada .


Aku yakin, kebanyakkan rakyat malaysia menggunakan khidmat shopping online dengan lazada.com . Korang beli gajet , alatan rumah dan sebagainya itu semuanya melalui lazada. bukan tanda korang malas ke kedai tetapi korang sebenarnya bijak menggunakan teknologi terkini yang menjadi pilihan masyarakat sekarang ni . betul tak ?

Beli 5 barang dengan lazada .


Berbalik kepada 5 barang yang aku teringin nak beli dengan lazada. Sebenarnya setiap dari kita nak beli barang dengan perkhidmatan lazada . tetapi selalunya kita akan tunggu hujung bulan bila dah dapat gaji baru kita akan shopping. betul tak ? atau pun korang selalu dapatkan boucer diskaun dari lazada untuk proses penjimatan.

aku pun selalu juga usha boucer dari lazada. hehe 5 barang yang aku teringin sangat itu adalah seperti berikut :


1. SAMSUNG TAB S SM-T 800 32GB


SHOPPING LAZADA

Selain dari laptop, aku teringin nak ada tab, bukan apa senang nak bawa ke mana-mana dan juga dapat memudahkan aku menulis dan update blog. tak perlu usung laptop bila kita pergi travel dan bekerja .

2. LOGITECH KEYBOARD 


SHOPPING LAZADA

Aku sememangnya peminat logitech , aku ada mouse logitech dan keyboard logitech. cumanya kali ini aku nak satu lagi yang lebih baik dan lebih awesome .Sebab utama aku nak keyboard logitech adalah kerana keselesaan dan kelembutan bila kita menaip menggunakan keyboard . aku pernah rasa keyboard yang keras dan aku tak suka benda tu .

3.COMFORT OFFICE CHAIR 


SHOPPING LAZADA

ini impian aku . hehe nak satu kerusi office untuk di letakkan di dalam bilik. hahaha lebih selesa update blog dan bekerja secara online ni. hehe kalau ngantuk boleh terus lentok dan tidur. korang nak cam ni tak ?

4. JAM


SHOPPING LAZADA

Aku antara hantu jam . kalau tak bawa jam sewaktu keluar dari rumah , memang akan jadi masalah kepada aku. jadi aku teringin nak jam mahal macam ni . cantik dan awesome gitu .


5. SPEAKER


SHOPPING LAZADA

Sapa layan goblin ? haa, korang dengar sound effect dia yang awesome dan gempak tu. mesti lagi gempak bila pakai speaker. dulu aku tak  nampak keperluan speaker ni , sejak dua tiga menjak ni, barulah aku nampak keperluannya. aku nak satu !

Selesai 5 barang , korang cuba tengok harga dia ! wow ! RM 2017 wehh.. kena simpan duit macam ni . kalau lazada nak bagi hadiah, kita sedia menerimanya. ehh hahaha

Pengalaman beli barang dengan lazada ?


Sebelum ini aku pernah juga membeli barang dengan lazada.com . Alhamdulillah, kesemua barang sampai dengan selamat . Antara barang yang aku pernah beli adalah 4k Action camera dan Liar detector . kedua-dua pengalaman ini aku pernah tulis sebelum ini . Pembaca untuk entri 4k action camera dah mencecah 22k ! wow .

Aku harap, impian aku nak dapat kan senarai 5 barang yang aku nyatakan dalam entri 5 BARANG BERHARGA RM 2017  menjadi kenyataan . kalau korang nak beli barang sama macam aku, apa kata korang pergi ke laman web lazada untuk maklumat lanjut. Dengar cerita ada sales ! huhuhu

[+] Laman Web Lazada.com [KLIK] 

Apa tunggu lagi, gaji dah masukkan . hehe jom lah shopping dengan lazada ! aku dah lama tak shopping ni . hehe satu peringatan sahaja, berjimat dan jangan boros. selesaikan perkara yang utama sebelum perkara-perkara lain.

Sekian.

SENARAI LAGU YANG LELAKI SUKA DALAM SENYAP !

SENARAI LAGU YANG LELAKI SUKA DALAM SENYAP !

SENARAI LAGU YANG LELAKI SUKA DALAM SENYAP !


SENARAI LAGU YANG LELAKI SUKA DALAM SENYAP ! | Bertenang - bawa bertenang ! kemain laju ja korang buka entri ni kan. mesti ramai yang nak tahu , lagu yang lelaki suka dalam senyap . Memang kita cerita sini habis sini je lah kan . hehehe

Aku ada 2 lagu yang di sukai oleh kaum lelaki . orang perempuan mesti nak tahu kan . Lagu yang pertama adalah Ku Rela Di benci nyanyian Aiman Tino dan Hancur Aku by Ekstranged dan fazura . terkejut ? haa, bukan senang nak tengok lelaki-lelaki di luar sana nak menyanyi lagu macam ni kan.

Selalunya dari pemerhatian aku, lagu-lagu jiwang ini lebih di gemari oleh kaum wanita. ramai kaum wanita menyanyi lagu-lagu ini di Smule dan sebagainya . Tapi jangan terkejut bila lelaki juga meminati lagu-lagu jiwang. haha mahu meleleh air mata bila dengar nanti . hehehe

Aku nak kongsikan lagu 3 lagu yang lelaki minat, korang memang tak akan sangka punya lah. dalam senyap-senyap , lelaki minat lagu-lagu ini . aku bagi hint, ada satu lagu , dia jadi Ost atau soundtrack satu drama terkenal tanah air. agak-agak drama apa tu ? nah , korang rujuk pautan ini .

Terkejut lagi ? dah-dah sikit-sikit sudah terkejut tu, nanti pengsan aku tak tanggung. hehehe . Aku nak tahu jugalah kan,

korang minat tak lagu-lagu yang di senaraikan dalam entri ini atau dalam pautan yang aku kongsikan tu ? cuba komen di ruangan komen di bawah. kita sembang-sembang ya . Jadi , SENARAI LAGU YANG LELAKI SUKA DALAM SENYAP ini kita selesaikan dekat sini je lah ya. hehe

Sekian.
GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI !

GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI !

GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI !


GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI ! | Sebelum kita bersembang lebih panjang, aku nak tanya sama ada Korang pernah baca mengenai contest yang menawarkan Proton Iriz di facebook ? sebenarnya contest itu hanya tipu muslihat sahaja . tak ada kena mengena dengan Proton pun . Jadi hati-hati ya sebelum menyertai apa-apa contest.

Baik, baru-baru ini juga heboh di media sosial apabila isu Guna duit BR1M sebagai downpayment kepada Proton Iriz viral di media sosial. Pelbagai respond yang di terima dan di suara kan oleh netizen mengenai isu tersebut . Jadi, apa kata kita ambil tahu mengenai Proton Iriz . Berikut merupakan GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI !

GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI !

Harga Proton Iriz Bermula dari RM 41k . ia meningkat mengikut spesifikasi dan model yang terpilih .

1.3L Standard MT

Metallic = RM 41 , 970.00
Solid = RM 41,520.00

1.3 Standard CVT

Metallic= RM 44.900
Solid = TM 44, 450

1.3L Executive MT

Metallic = RM 46,210 .00
Solid = RM 45, 760 .00

Gambar Proton Iriz Terkini .

GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI !GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI !GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI !


Cantikkan model Proton Iriz ini . Oh ya , ramai juga yang tertanya-tanya kenapa kena guna Duit Br1m Sebagai down payment untuk proton Iriz ini kan. Sebenarnya ada pihak yang rasa dia membantu rakyat untuk mengubah hidup mereka tapi hakikatnya tidak .

Sedikit komen , cadangan untuk memiliki proton Iriz untuk di jadikan uber adalah satu perkara yang kurang elok untuk rakyat malaysia . Sebabnya, kenapa ingin membantu rakyat tetapi menggalakkan rakyat berhutang ? Sudah ramai anak muda di senarai hitam dan di isytiharkan bankcrup pada usia muda mereka .

Hanya komen aku berkaitan dengan isu beli iriz guna BR1M dan jadikan uber . Semoga rakyat malaysia lebih cerdik dan menentukan hala tuju masing-masing . Ingat, jangan terlalu seronok berhutang sana sini . Kalau mampu bayar, tak apa . Kalau tidak mampu, cari alternatif lain.

Apa pendapat korang mengenai GAMBAR DAN HARGA PROTON IRIZ TERKINI ! . nak satu tak ? hehehe

IKLAN RAYA CINA DARI CELCOM !

IKLAN RAYA CINA DARI CELCOM !

IKLAN RAYA CINA DARI CELCOM ! | Apabila menjelang hari perayaan kaum di Malaysia tidak kira sambutan hari raya ,tahun baru cina, deepavali atau pun apa jua perayaan , pasti ada iklan yang menyentuh perasaan muncul di kaca televisyen . Ia merupakan salah satu usaha syarikat-syarikat tertentu untuk memberi kesedaran mengenai kepentingan keluarga kepada rakyat Malaysia .


IKLAN RAYA CINA DARI CELCOM !


Sempena tahun baru cina yang sedang berlangsung ini, Syarikat telkomunikasi Celcom tidak terlepas dari membuat iklan yang penuh makna kepada rakyat malaysia terutamanya berbangsa cina . Korang dah tengok ka IKLAN RAYA CINA DARI CELCOM ! ?

Latar belakang IKLAN RAYA CINA DARI CELCOM !


Mengetengahkan mengenai suasana zaman sekarang yang lebih mementingkan gadget berbanding berhadapan dan bercakap sesama sendiri. hinggakan orang yang di depan mata kita juga kita berhubung melalui handphone . itu pun melalui whatsapp .

Oleh sebab itu celcom memberi jalan keluar untuk mengatasi masalah sosial ini. apa yang di berikan oleh celcom ? korang kena tonton dulu IKLAN RAYA CINA DARI CELCOM ! . Rujuk Pautan ini .

Sememangnya, hari sambutan perayaan perlu di gunakan dengan sebaiknya agar tidak mencemarkan perayaan yang di sambut. Bak kata orang melayu , hari perayaan adalah hari bermaafan dan mengelakkan persengketaan antara satu sama lain.

Kita tidak boleh nak salahkan gajet yang di keluarkan sebaliknya kitalah yang perlu mengawalnya. jangan sebab gajet , kita hilang keluarga tercinta.

Sebab itu IKLAN RAYA CINA DARI CELCOM ! ini betul-betul memberi kesedaran yang keluarga lebih penting. tidak cukup sebenarnya dengan hanya mengharapkan emoticon di whatsapp untuk mengetahui perasaan orang lain. Korang kena tengok dulu, baru korang faham apa yang aku sampaikan ini.

sekian.

BELAJAR BUAT BLOG !

BELAJAR BUAT BLOG !

BELAJAR BUAT BLOG ! | Baru-baru ini aku ada ceritakan dekat korang mengenai kisah 8 tahun aku dengan blog aku . aku pasti korang pun dah baca pasal tu kan . Sebenarnya buat blog bukan lah satu perkara yang sukar tetapi nak kekal dengan blog itulah perkara yang susah sebenarnya . Sebabnya , apabila kita buat blog, semangat menulis itu membuak-buak , namun kita kena hati-hati sebabnya semangat itu akan hilang sikit demi sikit apabila ada banyak gangguan terhadap tujuan asal kita berblog .


BELAJAR BUAT BLOG !



Aku bukan nak menakutkan korang untuk berblog,aku hanya berkongsikan realiti yang di alami oleh blogger di luar sana. Macam mana boleh konsisten dengan blog ? ada caranya dan ia tidak juga sentiasa ada ,kadang-kadang ke laut juga . hehe

Belajar Buat Blog .

Dalam Entri kali ini aku nak kongsikan tips mudah untuk kita semua mengenai belajar cara buat blog untuk permulaan . Sebenarnya ada beberapa faktor yang perlu anda perhatikan bila anda mula-mula menulis blog . Sebagai contoh Pageview harian , tempat kita nak post entri , pembaca yang di tuju , dan matlamat menulis blog . Kita mula satu persatu ya .

1. Pageview Harian .


Untuk peringkat permulaan , kita mungkin tidak mempunyai Pageview yang banyak . Namun harus juga untuk kita pantau kerana dari pageview ,kita dapat tahu pembaca blog kita ini suka baca apa di blog kita . Apabila kita dah tahu apa yang pembaca suka, senanglah  kita nak tulis entri lepas ini . Tak perlu risau dengan istillah " entri mati tanpa pembaca " yang pernah aku sebutkan sebelum ini .

2. Tempat post Entri .

Untuk ini, istillah yang sering di gunakan oleh blogger adalah tempat ping entri blog . Dalam bahasa mudah faham ia adalah tempat kita Share entri-entri kita . Antara medium yang menjadi kesukaan blogger adalah Facebook, Google+ ,Twitter dan Instagram . Dan kesemua tempat kesukaan ini mempunyai cara yang berbeza untuk mempromosikan entri anda .

3. Pembaca yang di tuju .

Kalau anda menulis entri di blog anda hanya sekadar suka-suka atau menjadikan blog sebagai diari kehidupan anda, mungkin pembaca yang di tuju oleh anda hanyalah peminat-peminat anda sahaja. Ia berlainan jika anda membuat blog untuk berkongsi panduan dan tips kepada orang ramai . Selain itu, jika anda menggunakan medium blog untuk perniagaan anda, sepatutnya anda mesti tahu pembaca yang anda mahu entri yang di tulis sampai kepada mereka .

Sebagai contoh , Jika anda menulis blog berkaitan jualan tudung yang anda buat. Sudah pasti pembaca blog anda mesti dari kalangan pelanggan atau bakal pelanggan anda . Begitu juga dengan topik-topik lain yang anda tulis . faham kan. kenal pembaca blog melalui pageview dan anda akan lebih mudah update blog selepas ini .

4. Matlamat menulis Blog .

Sebenarnya, point yang terakhir ini merupakan sumber kekuatan kita sebagai blogger untuk menulis dan terus menulis di blog kita. Macam yang aku sebutkan di atas, adakala semangat menulis datang mencurah-curah akan tetapi ada ketika semangat tersebut seperti berada di laut dalam . Bila dah tak ada semangat, kita kena balik-balik kepada matlamat asal kita ber blog . 

Niatkan kita berblog ini ikhlas kerana Allah. Insyaallah Semangat kita kan muncul kembali . kalau kita niat pasal duit, mungkin hati kita akan lari dari matlamat asal dan seterusnya kita akan kecewa bila tidak memperolehinya .

fuuhh. panjang lebar aku berletiaq . hehe sebagai panduan untuk blogger baru atau bakal blogger , antara kunci utama kejayaan blogger dalam dunia blogger adalah Ilmu . Mereka tidak lokek ilmu dalam memberi dan belajar ilmu . itu yang aku nampak dari rakan-rakan blogger aku . Adakala ilmu yang di kongsikan itu ratusan ringgit nilainya,akan tetapi ia di kongsikan secara percuma kepada kita.

Aku nak cadangkan satu ebook belajar buat blog yang ditulis oleh saudara anuar . Ebook lengkap ini sesuai untuk anda yang bergelar blogger . macam aku tekan kan dalam entri-entri aku sebelum ini, kalau buat blog tanpa ilmu adalah satu kerugian . jadi dapatkan ilmu belajar buat blog ini sesegera mungkin . Bagaimana caranya ? klik iklan di bawah ini .




Antara isi kandungan Ebook Belajar buat blog adalah :

  • Bab 1 : Nak buat blog tentang apa?
  • Bab 2 : Langkah-langkah buat blog dengan blogspot
  • Bab 3 : SEO Nadi Kekuatan Blog
  • Bab 4 : Buat duit dengan blog
  • Bab 5 : Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate
  • Bab 6 : Rahsia buat duit melebihi 4 angka diinternet
  • Bab 7 : Rumusan dan penutup
Semoga sedikit perkongsian aku kali ini mengenai Belajar buat blog mampu memberi kekuatan kepada kita semua yang mengaku blogger sejati. hehe tapi malas tulis entri , apa nak jadi ni ? hahaha Teruskan menulis perkara baik dalam penulisan korang di blog dan sebagai penutup pegang apa yang Saidina Ali selalu berpesan 

Penulis akan mati, yang kekal adalah penulisannya .

Terima kasih keran sudi baca entri belajar buat blog ini . Kalau anda berminat untuk join contest SEO , jom sertai contest SEO seperti gambar di bawah . Klik sahaja gambar dan baca syarat penyertaannya macam selalu . Semoga bermanfaat . Sekian .







GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 ! MESTI TENGOK !

GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 ! MESTI TENGOK !

GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 ! | Sejak dua atau tiga menjak ini , suka pula aku layan gambar-gambar kereta . Beberapa jenama telah aku tulis antaranya Proton , Honda , dan sebagainya. Kali ini aku nak bawakan dekat korang mengenai Toyota Vios 2017 ! 

Toyota Vios telah lama berada di malaysia sejak beberapa tahun yang lalu. dan model ini berubah kepada lebih baik dan kini model baru bagi toyota Vios 2017 telah keluar di pasaran . Berikut merupakan GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 !

GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 !




GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 !GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 !

GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 !


GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 !
*Gambar dari Auto Spinn

Cantik model baru Toyota Vios 2017 ni . aku suka sebab dia nampak sporty dan aumm gitu hahaha . Apa pula pendapat korang mengenai Model baru Toyota vios ni ? Untuk Harga yang akan di keluarkan nanti korang boleh rujuk di bawah ya .


HARGA TOYOTA VIOS 2017 DI MALAYSIA !

** akan di update kemudian .


Satu ketika dahulu , aku pernah ada kereta vios ini.  tak silap aku masa pertama kali jenama Vios di perkenalkan di Malaysia . Masa tu, toyota vios memang trending . ramai betul guna di jalan . tapi sekarang macam dah kurang kan. Nampak macam Nissan almera yang banyak on the road dekat malaysia sekarang kan .

Lepas korang tengok GAMBAR TOYOTA VIOS 2017 ! , apa perasaan korang ? nak dapat kan satu ? atau still nak cari jenama lain ? Sila komen di ruangan komen ya. Nanti admin baca. terima kasih buat yang sudi baca dan komen .

Sekian .

HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !

HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !

HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " ! | Menjelang sambutan tahun baru cina , ramai yang tertanya-tanya mengenai HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " ! . Ia berikutan masyarakat di Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum dan bangsa. Islam merupakan agama rahmat kepada penganutnya dan menjadi agam utama di Malaysia. Jadi , boleh ke ucap " Gong xi fa cai ?


HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !


Aku petik dari laman web Mufti wilayah persekutuan yang membincangkan mengenai Islam dan tahun baru cina. Dalam Entri tersebut, Tuan mufti membincangkan panjang lebar mengenai Gong xi fa cai yang harus di fahami oleh masyarakat islam di malaysia . Berikut merupakan maklumat mengenai HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !


HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " !

Maksud ‘Gong Xi Fa Cai’"Gong xi fa cai" (Tulisan Cina Tradisional: 恭喜發財; Tulisan Cina Ringkas: 恭喜发财; pinyin: gōngxǐ fācái; Bahasa Kantonis (Yale): gūnghéi faatchòih; bahasa Hokkien (POJ): Kiong-hí hoat-châi; bahasa Hakka: Kung hei fat choi), yang diterjemah sebagai "Tahniah dan semoga mendapat rezeki". Ungkapan ini yang sering tersalah angggap sebagai bersinonim dengan "Selamat tahun baru" mula digunakan berabad-abad lalu. Dua aksara pertama ungkapan ini mempunyai kepentingan sejarah yang lebih lama (menurut legenda, ucapan tahniah adalah bagi kejayaan menghadapi raksasa Nian dengan selamat, namun secara praktis ini juga boleh melibatkan kejayaan mengharungi keadaan musim sejuk yang teruk). Melihat kepada maksudnya ini, ianya jelas tidak bermasalah dan tidak bercanggah dengan akidah Islam malah ianya satu ucapan yang amat baik dan melambangkan perpaduan yang erat sesama kita.

Secara kesimpulannya , ini bermaksud bahawa hukum Mengucapkan Gong xi fa cai kepada kaum cina adalah di boleh kan tanpa mengagungkan agama mereka . Ia juga ucapan yang bermaksud baik dan tidak bercanggah dengan akidah islam . 

Sekarang kita sudah boleh faham HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " ! , Di malaysia, kita sinonim dengan pelbagai kaum . jadi kita juga kena berhati-hati dengan sambutan perayaan bangsa lain agar tidak menggugat keimanan kita. Perayaan yang bersifat keagamaan oleh bangsa lain tidak boleh kita hadiri . seeloknya sebelum menghadirinya , kita rujuk para alim ulama dahulu .
Semoga dengan perkongsian mengenai HUKUM MENGUCAPKAN " GONG XI FA CAI " ! , membantu kita lebih memahami apa yang patut di lakukan oleh ummat islam dalam menghargai bangsa lain di malaysia. Islam adalah agama rahmat untuk semua bangsa di seluruh dunia. 
Sekian.

MUSIM HUJAN SEKARANG NI !

MUSIM HUJAN SEKARANG NI !

MUSIM HUJAN SEKARANG NI ! | Dua tiga hari ini kita dengar banyak kawasan di negara kita ini dilanda banjir . Ia berikutan Hujan yang turun secara mendadak sejak beberapa hari ini . Bermula dari kelantan  kemudian ke terengganu, johor , pahang , selangor dan perak sudah di naiki air dalam masa 3 hari sahaja .

Terkejut bila mendengar berita ini sebabnya kalau ikut laporan yang di keluarkan . hampir separuh Malaysia di tenggelami air. Allahurabbi . Semoga ujian hujan dan banjir ini akan memberi khabar gembira buat kita semua .

TIPS KETIKA BANJIR !


TIPS KESIHATAN KETIKA MUSIM HUJAN


Jom aku kongsikan sedikit tips kesihatan ketika musim hujan ini . Berikut merupakan Tips Kesihatan ketika musim hujan :

TIPS KESIHATAN KETIKA MUSIM HUJAN.


1. Jangan Main Hujan.
2. Jangan Main Air banjir.
3. Rasa tak sihat ? sila segera jumpa doktor .
4. Banyakkan minum air bersih .


Bila musim banjir ini juga, kita kena banyak pantau anak-anak kita , sebabnya bimbang mereka bermain air di kawasan yang tidak sepatutnya. Aku tengok berita di tv juga melaporkan yang ada remaja lemas di Sungai ketika banjir ni. kalau boleh elakkan mereka dari pergi jauh dari pengawasan kita.

Akhir sekali, MUSIM HUJAN SEKARANG NI , eloklah kita rajin tolong menolong antara satu sama lain . Jangan pentingkan diri sendiri . Kalau ada NGO yang ingin membantu, segeralah menghulurkan bantuan kepada mereka . Kami doakan yang terbaik untuk kita semua. Insyaallah.

Sekian.

BELI " LIAR DETECTOR " DENGAN LAZADA !

BELI " LIAR DETECTOR " DENGAN LAZADA !

BELI LIAR DETECTOR DENGAN LAZADA ! | Bagi peminat runningman, korang mesti perasan mengenai alat liar detector yang di gunakan Ahli runningman. Fungsi utamanya adalah untuk mengetahui sama ada orang yang bercakap itu benar atau berbohong . Baru ini adik aku ada BELI LIAR DETECTOR DENGAN LAZADA ! .

Di sebab kan kami minat dengan runningman jadi dia belikan dan cuba di rumah. setelah beberapa hari beli akhirnya sampai juga di rumah. Masa sampai tu teruja betul nak cuba main liar detector ni. banyak soalan di tanya untuk mengetahui sama ada alat terseebut berfungsi atau tidak.

GAMBAR LIE DETACTOR DARI LAZADA !


BELI LIAR DETECTOR DENGAN LAZADA ! .


BELI-LIAR-DETECTOR-DENGAN-LAZADA ! .


Alhamdulillah Alat liar detector ini berfungsi dengan baik . Oh ya, untuk yang tak tahu cara penggunaannya, meh aku terang serba sedikit.


CARA MENGGUNAKAN LIAR DETECTOR .


1. Masukkan tangan dalam Liar detector.
2. Tanya soalan dan jawab .
3. Kalau korang menipu, korang akan kena kejutan elektrik.
4. Kalau betul, korang tak kena kejutan elektik.
5. itu sahaja.


Kadar kejutan elektrik yang korang kena tu boleh di ubah dari level 1 hingga 4. maksudnya level 4 lebih kuat korang kena renjatan elektrik berbanding level 1 . Eksited kan kalau dapat benda ni . Permainan Liar Detector ini lebih kurang permainan true or dare . kalau tipu kena elektrik. itu je.


HARGA LIAR DETECTOR DI LAZADA.


BELI LIAR DETECTOR DENGAN LAZADA ! .


Harga dia ada yang mahal dan murah, adik aku beli yang RM 50 lebih je. tapi elok ja dan berfungsi dengan baik dan memang puas hati lah beli satu benda alah ni . Kalau korang dah beli, boleh lah try main benda ni dengan family korang. hehe

Kalau korang berminat nak beli alat liar detector ini. korang boleh beli di lazada . Rujuk Pautan ini . Korang boleh pilih mengikut harga yang korang berminat.

[+] BELI LIAR DETECTOR DENGAN LAZADA [ KLIK ]


Jom cuba ! hehe korang mesti teruja bila dapat guna Liar detector ini. Kalau nak BELI LIAR DETECTOR DENGAN LAZADA ! . Korang rujuk pautan yang aku kongsikan seperti di atas. Salah satu sebab korang kena dapatkan benda ini adalah kerana Rancangan runningman akan di teruskan seperti biasa ! diorang tak jadi nak berhenti .seronok betul dengar berita ni. hehehe

PROMOSI MALAYSIA AIRLINES SEMPENA CNY !

PROMOSI MALAYSIA AIRLINES SEMPENA CNY !

PROMOSI MALAYSIA AIRLINES SEMPENA CNY ! |  Sempena Perayaan Tahun Baru Cina yang akan menjelma, pelbagai promosi di jalan kan oleh syarikat-syarikat besar untuk mengurangkan beban mahupun memberi kegembiraan kepada Rakyat Malaysia ketika musim Perayaan ini. Tidak terlepas membuat Promosi iaitu Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines ( MAB ) .


PROMOSI MALAYSIA AIRLINES SEMPENA CNY !


MAB atau nama sebelumnya MAS membuat promosi untuk perjalanan domestik bermula dengan RM 99 sahaja sempena Perayaan Tahun Baru Cina ini . MAB menawarkan potongan Harga sehingga 70 % untuk perjalanan anda bersama MAB .

Bagi yang berminat nak tahu lebih lanjut, Anda mesti rujuk Pautan ini .

Korang tahu, korang boleh dapat potongan harga untuk seat business class sempena tahun baru cina ini . Nampak tak betapa untungnya korang bila guna PROMOSI MALAYSIA AIRLINES SEMPENA CNY ! ini.

Selain dari potongan harga yang menarik, anda juga dapat meluangkan masa anda bersama keluarga anda ketika musim cuti sekolah sempena Tahun Baru Cina kali ini. Rancang elok-elok perjalanan anda dan jangan jadikan alasan terlepas flight atau terlepas promosi lepas korang baca entri PROMOSI MALAYSIA AIRLINES SEMPENA CNY ! .

Rugilah kalau kita tak ambil peluang Discount besar-besaran dari MAB sempena Tahun Baru China ini. kalau korang tak nak, tolong kongsikan PROMOSI MALAYSIA AIRLINES SEMPENA CNY ! ini dengan rakan-rakan lain ya. Semoga bermanfaat.

Sekian.

ALTERNATIF KEPADA BEG PLASTIK !

ALTERNATIF KEPADA BEG PLASTIK !

ALTERNATIF KEPADA BEG PLASTIK ! |  Memandangkan semakin hari kesedaran terhadap cintakan alam sekitar semakin meningkat. Terbaru di Selangor telah di jalankan kempen sifar beg plastik sebagai langkah menjaga alam sekitar. namun usaha baik ini masih belum di fahami oleh rakyat selangor. Sebenarnya Pulau Pinang telah lama melakukan kempen sifar beg plastik ini sejak beberapa tahun dahulu. dan ia semakin mendapat tempat dalam kalangan rakyat negeri Pulau Pinang .


Jadi persoalan mengenai nak guna apa kalau tak ada beg plastik akan terjawab lepas korang habiskan bacaan Entri kali ini.

Kenapa kena bayar 20 sen untuk beg plastik ? 


Tujuan utama di kenakan bayaran 20 sen untuk satu beg plastik adalah untuk memberi kesedaran kepada kita agar tidak menggunakan beg plastik sebaliknya ia adalah umpama satu denda jika anda memilik beg plastik kerana membuktikan anda kurang cakna dengan alam sekitar.

satu beg plastik di caj dengan harga 20 sen. Bagi mengelakkan anda membayar 20 sen untuk setiap beg plastik, anda hanya perlu bawa beg lain dari rumah jika anda ingin membeli barang di luar. Langkah ini dapat mengurangkan permintaan untuk beg plastik seterusnya mampu untuk mengurangkan penggunaan beg plastik pada masa hadapan.

20 sen menguntungkan peniaga ?


Sebenarnya pengguna mempunyai hak sama ada mahu menguntungkan peniaga atau tidak. kalau korang tasa tak mau untungkan peniaga dengan beg plastik, maka bawa beg sendiri ketika membeli barang. nampak tak ? keputusan bijak adalah dari anda sebagai pengguna. jadi selepas ini tiada lagi 20 sen menguntungkan peniaga melainkan anda yang menguntungkan mereka.

Apa Alternatif kepada beg plastik ?


Jawapannya adalah beg . Korang boleh gunakan beg macam dalam gambar di bawah. Nak handle beg ni pun senang. lipat ja bila tak guna dan simpan. kalau basah boleh jemur.


ALTERNATIF KEPADA BEG PLASTIK !





ALTERNATIF KEPADA BEG PLASTIK !

ALTERNATIF KEPADA BEG PLASTIK !



Jadi korang dah dapat solusi atau alternatif kepada beg plastik. Mudah sahaja sebenarnya cumanya kita sahaja yang mungkin nampak benda ni pelik sebab kita dah biasa guna beg plastik untuk saban tahun. Takpa, benda ni memang ambil masa, jangan tunggu orang mulakan tetapi korang yang mulakan dulu.

tapi bukan korang yang mulakan sebenarnya, orang penang dah mulakan dulu. hehehe

Aku harap entri ALTERNATIF KEPADA BEG PLASTIK ! ini dapat membantu korang dalam meneruskan legasi untuk mencintai alam kita. kita tahun plastik merupakan benda yang paling susah untuk di lupuskan. jadi kalau korang tak bawa beg sebagai alternatif, denda 20 sen itu di harap dapat memberi pengajaran kepada kita .

Sekian.

SENARAI JUARA ANUGERAH JUARA LAGU 31 !

SENARAI JUARA ANUGERAH JUARA LAGU 31 !

SENARAI JUARA ANUGERAH JUARA LAGU 31 ! |  Berlabuh sudah persembahan akhir Anugerah Juara Lagu yang ke 31 . Nampaknya , kesemua komentar yang di berikan peminat ketika AJL ke 30 tahun lepas di atasi dengan baik oleh TV3 . Berikut merupakan SENARAI JUARA ANUGERAH JUARA LAGU 31 !


SENARAI JUARA ANUGERAH JUARA LAGU 31 !


SENARAI JUARA ANUGERAH JUARA LAGU 31 !



PERSEMBAHAN TERBAIK - Khalifah, Hang Pi Mana
VOKAL TERBAIK - Dayang

TEMPAT KETIGA - Sudah Ku Tahu, Projektor Band
TEMPAT KE DUA - Terimaku Seadanya - Hafiz dan Misha Omar
TEMPAT PERTAMA - Lelaki teragong - Dayang Nurfaizah .


Gandingan Pengacara yang terbaik untuk Anugerah Juara Lagu ke 31 juga banyak membantu kelancaran Anugerah Kali ini. Tahniah kepada Awal, Fizie, Fafau dan juga Sarimah.

Tahniah kepada semua pemenang Anugerah juara lagu ke 31 . Semoga lepas ini lebih berkarya dan terus berkarya dengan karya yang terbaik untuk peminat anda. Apa komen anda untuk AJL ke 31 kali ni. bagi aku best !

Sekian.

SENARAI PELAKON DRAMA EKSPERIMEN CINTA !

SENARAI PELAKON DRAMA EKSPERIMEN CINTA !

SENARAI PELAKON DRAMA EKSPERIMEN CINTA ! | Drama ini merupakan drama yang pernah di tayangkan di tv 3 sebelum ini tetapi di tayangkan semula pada tahun 2017 di tv 3. Pasti ramai peminat drama Eksperimen Cinta ini kan. Sebabnya sewaktu siaran pertama dahulu, Drama ini Viral ketika itu. 


Korang ingat tak lagi masa tu ? Oh ya. mungkin korang lupa siapa pelakon drama Eksperimen Cinta ni kan. Berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA EKSPERIMEN CINTA !


SENARAI PELAKON DRAMA EKSPERIMEN CINTA !




SENARAI PELAKON DRAMA EKSPERIMEN CINTA !


TAJUK DRAMA : DRAMA EKSPERIMEN CINTA
Bil Episod : -
Tarikh Tayangan : Jumaat hingga ahad
waktu tayangan : 7-8 malam

Pelakon Utama Eksperimen Cinta TV3

Fahrin Ahmad
Sherry Ibrahim
Ammar Alfian
Mira Filzah
Mas Khan

Faye Kusyairi


Entah kenapa TV3 ulang siaran Drama Eksperimen Cinta ini. mungkin tak ada drama dah kot nak di tayangkan untuk slot jumaat hingga ahad.

Korang tengok tak Drama Eksperimen cinta ini. korang mesti suka dengan SENARAI PELAKON DRAMA EKSPERIMEN CINTA . Sewaktu mula tayangan dulu, nama izreen azminda semakin meningkat naik dan dia juga tercalon dalam anugerah DFKL pada tahun tersebut. 

Sekian.
INI SEBABNYA BUDAK-BUDAK TANAM ANGPOW DALAM PASU !

INI SEBABNYA BUDAK-BUDAK TANAM ANGPOW DALAM PASU !

INI SEBABNYA BUDAK-BUDAK TANAM ANGPOW DALAM PASU ! |  Sempena tahun baru cina yang tidak lama lagi akan berlangsung, aku terbaca mengenai satu perkara yang agak pelik iaitu budak-budak suka tanam Angpow dalam pasu bunga ketika tahun baru cina. Sepanjang aku hidup di malaysia, baru aku tahu fakta ini.
tahun-baru-cina


Korang nak tahu tak

kenapa Budak-budak tanam Angpow dalam pasu ?


Aku nak terangkan secara detail pun aku tak tahu . Yelakan first time dengar . Kalau korang nak tahu, Rujuk Pautan Ini . Aku dah tengok dan baca  sebab tu aku kongsikan dengan korang. Mana tau , korang pun nak buat benda yang sama kan. hehe

Tahun Baru Cina


TBC Sinonim dengan  Angpow merah yang di berikan kepada mereka yang belum berkahwin. Macam Budaya Melayu juga yang mana memberikan duit raya kepada kanak-kanak dan dewasa yang belum berkahwin .

Selain itu, Tahunbaru cina juga terkenal dengan  yee sang dan buah oren. Kalau dulu-dulu ,mesti dapat banyak buah oren  bila tahun baru cina. hehehe

Tarikh Tahun Baru Cina 2017


28 dan 29 Januari 2017

Kebudayaan masyarakat di Malaysia harus di hargai dan di pelihara kerana jarang kita nak lihat sebuah negara yang mempunyai pelbagai kaum yang hidup aman dan harmoni seperti malaysia. Belajar mengenai budaya bangsa lain untuk menghormati mereka . Macam hari ini kita dah tahu kenapa budak-budak tanam angpow dalam pasu bunga. hehe. Terima Kasih. Sekian.

8 TAHUN , 200K PAGEVIEW !

8 TAHUN , 200K PAGEVIEW !

8 TAHUN , 200K PAGEVIEW ! | Rupa-rupanya tahun 2017 merupakan tahun ke sembilan aku berblog. Banyak benda aku belajar dari tahun 2015 ke 2017 sejak aku mula ambil keputusan untuk fokus kepada blog . Sejak dari tu aku mula ada masa untuk study serba sedikit mengenai blog dan ilmu-ilmu berkaitan blog. Di sebabkan aku dah tertulis status untuk tulis entri 8 TAHUN , 200K PAGEVIEW ! , jadi aku tulis jugalah. nanti korang merajuk ngan aku lak kaan. Oh ya, aku tulis status di Facebook kataubaid .


tutorial-blog


Entri kali ini aku guna penanda aras tarikh akhirnya adalah awal tahun 2016 . Dari tahun 2009 sehingga awal 2016 aku menulis blog secara suka-suka dan aku tak pernah target pun nak jana income dari blog.


Sebab Utama Aku Kembali serius Ber Blog ?


aku masuk ke Kelab Blogger Ben Ashaari tak pasti tahun bila. haha tapi masa tu aku dekat mesir .Aku rasa tahun 2013 . Masa tu abang Ben offer untuk KBBA Utara . aku pun bagi number phone dan masuk ke group Kbba Utara. Dari situ aku kenal ramai blogger utara dan kemudiannya aku di serap ke KBBA .

Dalam KBBA , aku belajar banyak benda. Perkongsian blogger-blogger dalam Kbba sentiasa membantu aku. Kalau dulu , aku malas dan tak ada idea nak update entri. Bila aku ada dalam Kbba, semangat untuk update entri makin meningkat. Dalam Kbba juga aku belajar cara nak update entri , tips-tips blog dalam tu . Sebabnya semua blogger hebat adalam Kbba. Jadi, kalau tak tahu apa , just tanya dalam tu. Yang penting , rasa Family dalam Kbba sentiasa subur dalam diri ini. Terima Kasih Abang Ben ajak masuk Kbba dan geng-geng KBBA lain. ** nak list tapi ramai sangat. hehe

8 TAHUN , 200K PAGEVIEW !


Ini sebenarnya adalah satu angka yang sedikit. kalau korang perasaan ,ramai blogger telah berjaya dapat traffic yang banyak dalam masa yang singkat. Angka 200k pv bagi aku adalah sedikit . Setiap kali aku fikir pasal blog aku, mesti terlintas dalam hati " kalaulah aku tahu ilmu blog ni awal2 , mesti tak jadi macam ni ".

Pengajaran yang selalu aku ingatkan adalah buat blog mesti kena ada ilmu. Kalau korang nak tulis saja-saja pun , try belajar sikit ilmu SEO. Sekurang-kurangnya, blog korang akan sentiasa ada pembaca. Jangan jadi macam blog kataubaid ini dulu, sampai sekarang ada beberapa entri yang bagi aku ia mati sebab static traffic. yang paling sedih bila PV entri yang mati ini hanya belas-belasan.

Nampak tak bertapa ruginya aku. Sebab tu aku tak nak korang update blog kosong macam aku buat dulu-dulu.**rasa nak nagis.


real-madrid
Thanks FF untuk gambar ni :)

Apa yang ada 9 tahun dahulu dalam dunia blog ?


Masa aku baru menulis dulu, blog-blog kepunyaan blogger terkenal  seperti Uzu ( Emas Putih ) dan Lyssa Faizureen ( Lyssa ) antara yang menjadi rujukan aku . Yelah kan , diorang je rajin upload tutorial. aku ingat lagi antara tutorial yang best buat adalah letak Mp3 dekat blog , buat cursor klip klip dan lain-lain . Masa ini aku tak pandai lagi buat blog dari segi content blog . jadi aku belajar edit-edit blog ja .

Pengajaran 8 TAHUN , 200K PAGEVIEW !


Sebab apa aku tulis entri kali ini sebabnya aku tak nak blogger baru buat benda yang sama. rugi masa korang . Sangat-sangat rugi . Buat benda apa pun , mesti kena ilmu. Korang rujuk orang yang berilmu insyaallah korang berjaya . Jangan malu dan segan.

Penutup

Rasa macam Panjang pulak aku tulis entri kali ini kan. Selalu aku tulis entri pendek-pendek ja sebabnya aku malas nak tulis. haha bayangkan sehari 3 entri. pagi-pagi okaylah ada idea. mai petang mau tercungap-cungap nak dapatkan idea. haha semoga perkongsian aku kali ini mampu memberi manfaat kepada kita semua.

Ini cerita aku dan tak ada kena mengena dengan korang . Jangan terasa hati lak bila aku cakap 200k ni sikit . kalau blog korang lebih sedikit dari aku. tak pa, korang boleh ubah kearah benda baik macam aku kongsikan dekat atas. kalau korang rasa selesa dengan pv korang. pun tak apa sebab ini hanya KPI aku terhadap blog aku ya. aku tak da niat nak menghina sesiapa. aku harap korang faham .

Sudahlah, panjang pulak karangan aku. cumanya aku nak minta sedikit komentar korang mengenai masa lampau blog korang di ruangan komen. cerita sedikit pasal blog korang di ruangan komen , bila korang mula tulis dan apa yang korang dah dapat dari blog korang. nanti aku baca . Aku harap sangat ada yang komen . hehe aku tulis panjang-panjang kot. hehe terima kasih sekian.


Kataubaid© .