TARIKH PERMULAAN SEKOLAH TAHUN 2017 !

TARIKH PERMULAAN SEKOLAH TAHUN 2017 !

TARIKH PERMULAAN SEKOLAH TAHUN 2017 ! | Alhamdulillah, beberapa jam sahaja lagi kita akan memasuki tahun 2017 . Aku tulis entri ini pada 31 disember 2016 . Semoga segala amalan kita sepanjang tahun 2016 di terima dan di kira sebagai amal-amal soleh. Apabila masuk tahun 2017, pasti kita akan mencari mengenai TARIKH PERMULAAN SEKOLAH TAHUN 2017 !


TARIKH PERMULAAN SEKOLAH TAHUN 2017 !
gambar mypt3


TARIKH PERMULAAN SEKOLAH TAHUN 2017 !

Kedah , kelantan, Johor = Ahad , 1 Disember 2017
Negeri Lain = Selasa , 3 Disember 2017 .


Buat adik-adik yang akan menyambung persekolahan. ingat satu sahaja, belajar rajin-rajin semoga keputusan peperiksaan kita mendapat markah yang baik dan terbaik. Sudah pasti mak ayah akan berbangga dengan kejayaan kita nanti.


Buat mak dan ayah yang sudah mengambil cuti untuk melihat anak-anak mereka ke sekolah, perbanyakkan doa agar anak-anak tak buat hal di sekolah hehe. faham-faham je lah kan , bila anak-anak jumpa kawan-kawan diorang kan. hehe jaga sama si ayah tu, kot-kot lah ada cikgu cantik dekat sekolah anak-anak. selalu je dia ke sana nanti. hehehe gurau jer.


Semoga Entri TARIKH PERMULAAN SEKOLAH TAHUN 2017 ! membantu korang mendapatkan maklumat yang korang cari, selamat memulakan thaun 2017 dengan baik dandi redhai. Maaf atas salah silap sepanjang tahun 2016. kita jumpa tahun 2017 !

Sekian.
STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART !

STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART !

STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART ! | Baru-baru ini viral mengenai Hokkaido Baked Cheese Tart di media sosial . aku mula kenal dengan Hokkaido cheese tart ni sejak aku jalan-jalan dekat Queensbay Mall baru ini dan nampak kedai Hokkaido Cheese tart dan ramai juga yang mengerumuni kedai ini. aku nak beli tapi was-was pulak. Sebab tak tau halal atau tidak kan. Jadi , sekarang baru aku tahu STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART !



STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART !


Untuk pengetahuan korang, Hokkaido Baked Tart telah pun mendapat sijil halal dari Jabatan kemajuan Islam Malaysia, Jakim baru-baru ini . Korang boleh rujuk dan semak STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART ! dekat laman web Portal Halal Malaysia . Jadi lepas ini tak perlu lagi ragu-ragu untuk membeli cheese tart dari Hokkaido Baked Cheese Tart ini.

Yeay ! tak sabar nak makan . hehe


STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART !

Portal Halal JAKIM - PAUTAN 1

Keunikan Hokkaido Baked Cheese Tart ini adalah dia besar dan nampak menyelerakan. nanti bila aku dah cuba, aku kongsikan dengan korang tau. Setakat ini , aku hanya kongsikan STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART !.


šŸ“£ Oh ya ! kalau korang nak tengok kecantikan dan kemenarikkan Hokkaido Baked Cheese Tart ini . Korang Rujuk Pautan ini. Fuhh, sedapnya tengok gambar dia. macam nak gigit jer. hehe


STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART !


**gambar siakapkeli


Mengelak dari perkara yang syubhah lebih baik. Bila kita tahu perkara itu halal maka lebih mudah urusan kita untuk menikmatinya kerana ia bakal menjadi darah daging kita sehingga anak cucu kita nanti. Jadi,korang dah tahukan STATUS HALAL HOKKAIDO BAKED CHEESE TART !, jom share dengan kawan-kawan !


Sekian.
BIODATA FAHMY REZA PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !

BIODATA FAHMY REZA PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !

BIODATA FAHMY REZA PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU ! | Pelakon baru ini semakin dri kenali ramai dan kini beliau merupakan pelakon Drama Biar Aku Jadi Penunggu dan Hantu Punya Bos yang bersiaran di TV 3 . Beliau adalah Fahmy Reza . Fahmy memeagang watak rafaal dalam drama Biat Aku jadi Penunggu. korang kenal tak dengan fahmi reza ? Jom baca BIODATA FAHMY REZA PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !


BIODATA FAHMY REZA PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !


BIODATA FAHMY REZA PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !


Nama Penuh : Sheikh Zulfahmy Reza
Nama Artis : Fahmy Reza
Asal : Kuantan
Umur : -
Tarikh lahir : 9 disember


Dalam Drama Biar Aku jadi Penunggu , Fahmy memegang watak yang agak pasif dan baik . kalau korang tengok drama Biara aku jadi penunggu mesti korang akan sedar tentang lakonan nya . BIODATA FAHMY REZA PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU juga menjadi perhatian peminat-peminatnya. Selain itu , Fahmy juga berlakon dalam Drama Hantu Punya Bos juga di tayangkan di tv 3 !

Sekian.

PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016 ! KORANG MESTI TERKEJUT !

PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016 ! KORANG MESTI TERKEJUT !

PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016 ! ||  Sememangnya semakin dekat dengan tahun 2017 membuatkan kita terimbau kenangan bersama dengan tahun 2016 ! Satu perkara yang sukar untuk di perkatakan sama ada kenangan tersebut merupakan kenangan terindah mahupun kenang terpahit sepanjang hidup kita. Kejap ! aku tak nak cakap benda sedih dalam entri kali ini, aku nak cakap satu je , korang nak tahu tak ! apa PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016


PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016 !

1. Facebook Live Chat !
2. Pokemon Go !
3. Samsung Note 7 Meletop keba boom !


 PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016 !


Ketiga-tiga perkara yang aku sebutkan di atas adalah PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016 ! , semua orang menggunakannya terutamanya permainan Pokemon Go yang trending dan menimbulkan beberapa isu keselamatan yang di laporkan media pada 2016.

Korang tahun 2016 merupakan tahun pertama pelancaran Facebook Live Chat ! dan bermulalah episod semua perkara nak buat live dalam media facebook ni. hehe dan yang paling hot dan panas sehingga meletop sudah pasti Samsung Note 7 ! sehinggakan dalam flight nak pergi ke langkawi pun di umumkan yang Samsung Note 7 tak di benarkan untuk di gunakan di dalam flight tersebut. hehehe

Tapi korang tahu tak dalam banyak-banyak PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016 ! ada juga yang aku tak senaraikan , sebabnya terlalu BAHAYA dan menggugat kekuatan aku . Korang nak tahu tak apa benda tu ? Korang Rujuk Pautan Ini . Fuhhh


PERKARA TRENDING SEPANJANG 2016 ! merupakan hiburan yang berlaku sepanjang tahun 2016 . ada part yang kita kena troll dan men-troll-kan orang dan pelbagai lagi perkara yang kita buat sebagai respon kepada isu yang berlaku . Semoga tahun 2017 tidak mengulang kembali perkara negatif sepanjang tahun 2016 ini. Insyaallah.

Sekian.

CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS 2017!

CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS 2017!

CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS ! | Nampaknya hari ini aku tulis entri yang agak rare ! hahaha almaklumlah nak masuk 2017 kan. aku fikir-fikir balik, banyak juga entri yang sudah aku terbitkan sepanjang tahun 2016 ini . Semoga entri yang aku tulis tu mampu kekal lama dalam dunia Digital dan bermanfaat kepada semua orang. Kali ini aku nak kongsikan dengan korang mengenai CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS !

Sebenarnya tadi aku cuba untuk dapatkan Id google plus tapi aku tak jumpa sebelum aku search google . Lepas aku search google , barulah aku tahu cara dia . Ada dua CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS !

CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS !

1. Melalui link URL

Korang buka google plus korang dan akan ada di bahagian URL


CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS !


2. Melalui Post di wall google Plus !


  1. Klik Profile di bahagian kiri wall korang .
  2. Pergi ke mana-mana post
  3. Right klik 
  4. copy link adress.
  5. buka note pad dan paste dekat situ. 
  6. korang akan dapati ada tulisan number sahaja dalam link tu.
  7. haa, number = Google plus id


CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS !


Selesai !

Senang ke nak dapatkan ID google plus ini kalau korang baca entri CARA DAPATKAN ID GOOGLE PLUS . Semoga entri ini bermanfaat kepada kita semua. Oh ya, tujuan aku dapatkan Id Google plus adalah kerana aku nak tukar Id untuk badge google plus dalam blog. Untuk membuat penukaran, korang kena dapatkan ID baru dari profile yang korang nak jadikan dia badge di blog. Nantilah aku buat tutorial lain hehe

Sekian.

MENANGIS TENGOK GAJET 2016 !

MENANGIS TENGOK GAJET 2016 !

MENANGIS TENGOK GAJET 2016 ! | Tahun 2016 bakal melabuh kan tirainya tidak lama lagi , Sudah pasti ramai yang dah mula duduk memikirkan apa yang berlaku sepanjang tahun 2016 . Ada yang mengatakan tahun 2016 merupakan tahun paling tragis dalam hidup mereka. tetapi bagi aku 2016 bukanlah tahun tragis bagi aku , ia lebih kepada tahun membina semula karier aku . Alhamdulillah , aku seperti mana selalu . hehe cumanya hari ini aku nak cakap dekat korang yang aku MENANGIS TENGOK GAJET 2016 !

Kenapa aku MENANGIS TENGOK GAJET 2016 ! sebabnya sepanjang tahun ini aku hanya berjaya dapatkan satu sahaja gajet berbanding apa yang menjadi target aku sepanjang tahun ini. hehe nampak macam tamak tetapi itulah gajet keperluan aku sebagai seorang pelajar dan seorang blogger. Tetapi aku masih boleh menarik nafas lega kerana berjaya dapatkan satu gajet yang cukup penting iaitu Kamera SJ 7000. Aku beli hasil dari duit aku sendiri iaitu hasil dari menulis di blog.


MENANGIS TENGOK GAJET 2016 !


Nampak macam remeh je kan tulis blog, tetapi ramai sudah yang dapat hasil dari blog. Tak pa lah, kalau korang nak baca pasal buat duit dengan blog, korang tujuk blogpadu.com ya. di situ banyak tips untuk korang belajar dapat duit melalui blog .

Berbalik kepada tajuk asal kita iaitu mengenai gajet , korang tahu tak sepanjang 2016 , banyak gajet-gajet telah di keluarkan oleh setiap jenama. Antara jenama terkenal adalah Samsung, Apple , Nokia dan lain-lain . Jenama baru seperti Huawei, oppo dan honor mula mendapat tempat dalam kalangan rakyat malaysia.

Persoalan sekarang ini adalah adakah rakyat malaysia membeli gajet atau telefon bimbit mengikut jenama atau harga yang di tawarkan ? di samping kos sara hidup semakin meruncing, kelihatannya rakyat malaysia masih gagah bertahan dalam kemewahan. betul ke ? korang jawab di ruangan komen ya.

Alang-alang aku dah cerita pasal gajet ini kan, satu gajet lagi yang aku nak dapatkan adalah handphone baru. hehe Insyaallah mungkin awal 2017 boleh dah dapatkan gajet tu. hehe teruskan usaha dan letaklah target korang dan usaha kearah itu .Insyaallah kita berjaya. Korang nak tahu tak apa CERITA GAJET HOT Sepanjang 2016 ?  Mesti korang nak tahukan apa yang berlaku dalam dunia teknologi sepanjang 2016 . korang Rujuk Pautan ini . Paling aku adalah betul ke whatsapp tak leh guna dah tahun depan  ?

Segala-galanya adalah gajet dan teknologi untuk tahun 2016. Pelbagai karenah yang berlaku sehinggakan ramai yang terjebak dengan gajet sama ada untuk perkara yang baik atau buruk. untuk tahun 2017 , janganlah MENANGIS TENGOK GAJET 2016 berulang kembali . hehe buat benda baik, kita akan di balas baik. yang penting kita usaha.

Sekian.


CHECKLIST KELENGKAPAN SEKOLAH ANAK-ANAK 2017 !

CHECKLIST KELENGKAPAN SEKOLAH ANAK-ANAK 2017 !

CHECKLIST KELENGKAPAN SEKOLAH ANAK-ANAK ! | Musim persekolahan bakal bermula tidak lama lagi. Sudah pasti mak ayah akan sibuk membuat persiapan persekolahan anak-anak untuk tahun 2017 . Kali ini aku nak kongsikan mengenai CHECKLIST KELENGKAPAN SEKOLAH ANAK-ANAK ! . mungkin checklist ini berbeza antara kita tetapi kalau ada berkaitan korang take note ya .


CHECKLIST KELENGKAPAN SEKOLAH ANAK-ANAK 2017


CHECKLIST KELENGKAPAN SEKOLAH ANAK-ANAK !


1. Baju sekolah * jika perlu
2. Kasut dan Stokin
3. Buku Latihan
4. Buku Teks * balut dah ke belim
5. Name tag dah jahit ke ?
6. Alat tulis
7. Yuran
8. Tambang pengankutan anak-anak.
9. Makanan di sekolah
10. Duit poket


Aku rasa 10 perkara dalam CHECKLIST KELENGKAPAN SEKOLAH ANAK-ANAK  , sudah cukup atau pun ini perkara penting dalam memeastikan kelangsungan anak-anak anda ke alam persekolahan yang baru nanti. Buat ibu dan bapa, checklist ini mungkin berlainan untuk anak-anak anda yang baru sahaja masuk ke alam persekolahan terutamanya anak-anak tahun 1.


Artikel berkaitan : Benda yang kita main masa zaman kanak-kanak !


Aku rasa CHECKLIST KELENGKAPAN SEKOLAH ANAK-ANAK ini sesuai untuk anak-anak tahun-tahun atas sama ada sekolah menengah atau pun sekolah rendah. Semoga sesi persekolahan tahun 2017 memberi sinar kebaikan kepada anak-anak dan ibu bapa . Insyaallah. Buat adik-adik, selamat bersekolah. belajar rajin-rajin tau ! hehe

Sekian.

SENARAI PELAKON DRAMA HANTU PUNYA BOS !

SENARAI PELAKON DRAMA HANTU PUNYA BOS !

SENARAI PELAKON DRAMA HANTU PUNYA BOS ! |  Drama yang sedang di tayangkan di Tonton.my ini bertajuk Drama Hantu Punya Bos . Drama ini akan mula menemui penonton tidak lama lagi. Lakonan Shukri Yahaya dan Pelakon baru Intan Najuwa ini pastikan akan menarik penonton untuk menonton drama Hantu Punya Bos . Berikut Merupakan SENARAI PELAKON DRAMA HANTU PUNYA BOS !



SENARAI PELAKON DRAMA HANTU PUNYA BOS !


SENARAI PELAKON DRAMA HANTU PUNYA BOS !


Tajuk Drama : Drama Hantu Punya Bos
Bil Episod : 20 
Tarikh Mula tayangan : 28 Disember 2016
Saluran Siaran : TV3
Waktu Siaran : 6.30 petang isnin hingga khamis
Senarai Pelakon : Syukri Yahya, Intan Najuwa, Aizat Hassan, Juliana Farhana, Iszander Nor, Vicha Saywho, Serina Redzuawan,  


Kisah yang menceritakan tentang seorang pekerja yang melatah apabila di marahi oleh bos yang garang. Akhirnya mereka terjatuh hati walaupun mula-mulanya mereka saling membenci. haa, korang kena tengok nanti selepas korang dah baca SENARAI PELAKON DRAMA HANTU PUNYA BOS ! .

Sekian .


BENDA YANG KORANG MAIN WAKTU KANAK-KANAK !

BENDA YANG KORANG MAIN WAKTU KANAK-KANAK !

BENDA YANG KORANG MAIN WAKTU KANAK-KANAK ! | Semua di antara kita pernah melalui zaman kanak-kanak dan ramai di antara kita yang telah dewasa akan mengaku yang zaman kanak-kanak merupakan zaman paling best kerana kita tidak mempunyai tanggungjawab yang khusus untuk di jaga . Sebab itu, kalau kita tengok kanak-kanak , mereka dalam dunia mereka. berlari ke sana ke sini tanpa rasa takut. cuba kalau kita lari macam tu. mesti orang kata kita ni tak  betul kan. Hehehe


BENDA YANG KORANG MAIN WAKTU KANAK-KANAK !



Antara perkara yang seronok untuk kita ingat balik adalah BENDA YANG KORANG MAIN WAKTU KANAK-KANAK ! . Aku nak senaraikan beberapa perkara yang aku main di zaman kanak-kanak dahulu. Antaranya adalah Tudung Tin, main kad, bola manila kad, main bola guna bola tenis , main lawan pemadam dan banyak lagi permainan yang aku main masa waktu kanak-kanak dahulu.


Aku yakin korang pun main benda yang sama . sebab kita mungkin satu zaman atau korang lebih lama dari aku . hehe tetapi kalau kita bawa permainan zaman dahulu kepada anak-anak kita, agak-agak diorang nak main ke ? atau mereka lebih seronok melihat Karton dalam handphone mahupun tablet ataupun ipad.


Baru-baru ini aku pergi langkawi, aku tertarik dengan sekumpulan kanak-kanak yang tengah main teng teng dalam kawasan rumah mereka. aku terkejut jugalah masa tu, sebab jarang nampak budak-budak main teng teng dalam zaman sekarang ni kan. jadi , aku tak nafikan ada yang masih bermain dengan permainan kita dahulu dan yang pasti tiada gajet di tangan mereka ketika main teng-teng. hehe


Korang nak tak tahu 21 benda yang korang pernah main ketika zaman kanak-kanak dulu ? Aku baca satu persatu dan aku tersenyum sendiri. sebab apa ? hampir semua benda aku main dan aku pernah buat satu ketika dahulu. aku yakin korang mesti sama macam aku. tak percaya ? korang rujuk Pautan ini . kita tengok sapa senyum atau tak. hehe .


BENDA YANG KORANG MAIN WAKTU KANAK-KANAK merupakan antara perkara yang menyentuh peribadi kita sebagai seorang yang dewasa. permainan kita tak sama tetapi ia tetap ada dan caranya juga berbeza tetapi ia tetap ada untuk menghiburkan hati manusia atau insan yang bergelar kanak-kanak. Hargailah selagi kita mampu kerna kita tidak akan kembali kepada waktu itu. kita hanya boleh mengimbau segala kenangan macam aku kongsikan dalam pautan di atas. korang dulu suka main apa ? ce kongsi sikit.

Sekian.

SENARAI PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !

SENARAI PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !

SENARAI PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU ! | Drama baru yang menggantikan drama 7 hari Mencintaimu ini bertajuk Drama Biar aku jadi Penunggu. Drama ini di bintangi oleh Janna Nick dan Ashraf Muslim sebagai peneraju utama. Aku dengar ramai peminat janna nick menanti drama ini bersiaran. betul ke ? tapi tak kan nak tengok Janna nick jer kan. Berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !


SENARAI PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU !



TAJUK DRAMA :DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU
Bil Episod : 28
Tarikh Mula Tayangan : 26 Disember 2016
Waktu Siaran : 7 petang : Isnin hingga Khamis
Saluran Siaran : TV3
Senarai Pelakon  : Janna Nick, Ashraf Muslim, Azar Azmi, Miera Leyana, Octovia Manrose, Fahmy Reza, , Shah Iskandar, Nik Adam Mika .


Artikel berkaitan : Biodata Janna Nick , Biodata Ashraf Muslim , Biodata Octavia Manrose


Lama juga kita tak tengok drama lakonan Janna Nick kan. aku rasa drama ini mesti menarik sebabnya pengarah dia pun Micheal Ang . Macam drama-drama sebelum ini, Micheal Ang banyak memilih astro untuk menayangkan dramanya tetapi kali ini lain sikit dia memilih tv 3 pula.

kalau korang baca SENARAI PELAKON DRAMA BIAR AKU JADI PENUNGGU , agak-agak koranglah kan. watak siapa yang paling dan akan menonjol dalam drama ini selain dari Janna Nick dan Ashraf Muslim . ce komen sikit.

Sekian.


SENARAI HOTEL DI PANTAI CENANG LANGKAWI !

SENARAI HOTEL DI PANTAI CENANG LANGKAWI !

SENARAI HOTEL DI PANTAI CENANG LANGKAWI ! | Pada bulan oktober 2016, aku dan family aku pergi bercuti di Pulau Langkawi. banyak tempat yang kami lawat di sana dan banyak pengalaman baru yang kami tempuhi di sana. pengalaman manis terutamanya . Aku juga dah tulis mengenai percutian kami, korang boleh rujuk Entri-entri dalam blog ini ya. Kali ini aku nak cerita mengenai Pantai Cenang,Langkawi. dan korang juga boleh dapatkan SENARAI HOTEL DI PANTAI CENANG LANGKAWI . Rujuk Pautan yang akan aku kongsikan di bawah .


SENARAI HOTEL DI PANTAI CENANG LANGKAWI !


Pantai cenang langkawi sememangnya menjadi tumpuan pelancong kerana keluasan pantainya yang begitu luas yang membolehkan kita melakukan pelbagai aktiviti di sana. Untuk pengetahuan korang, ada beberapa aktiviti yang di sediakan di sana seperti bermain jet ski dan naik perachut . tapi korang kena bayarlah . hehe

Aku memilih untuk singgah berjalan-jalan sahaja memandangkan hari pun dah lewat petang. kami pun dah letih . kami jalan-jalan sambil ambil gambar pemandangan di sana. tujuan aku satu jer, nak ambil gambar berlatar belakangkan Nama Pantai Cenang jer. haha lepas tu kami beransur pulang sebab nak masuk maghrib.


PANTAI CENANG LANGKAWI


SENARAI HOTEL DI PANTAI CENANG LANGKAWI !


Apa yang ada di pantai Cenang ?

1. Pantai
2. Hotel
3.Tempat makan
4. Underwaterworld langkawi
5. Tempat beli souvenier.

Sebagai peringatan, kalau korang pergi waktu cuti sekolah, Pantai cenang akan menjadi sangat crowded atau terlalu sesak dengan kenderaan. Di tambah pula dengan keadaan kawasan sekitar yang sedang dalam proses pembinaan menjadi ia semakin amat merumitkan. kalau korang tak nak sesak-sesak, korang boleh pergi waktu hari yang bukan cuti sekolah.


Oh ya, sebelum aku terlupa, mesti korang nak tahu SENARAI HOTEL DI PANTAI CENANG LANGKAWI ! , korang boleh tengok secara terus di Pautan ini . Kalau korang setuju boleh terus booking hotel tersebut. Semoga entri ini dapat membantu korang mendapatkan tempat penginapan yang menarik di Pantai Cenang.

Sekian.


PELAKON KOREA CAKAP MELAYU !

PELAKON KOREA CAKAP MELAYU !

PELAKON KOREA CAKAP MELAYU ! | Assalamualaikum !! sihat ? mesti korang nak tau kan sapa laa artis korea yg ckap melayu tu kan. hahaha.korang pernah tgk tak astro 393 ONE . haaa. kalau yang pernah tengok tu , mesti paham maksud aku..


PELAKON KOREA CAKAP MELAYU !


yela, bila drama korea di alih bahasa ke bahasa melayu. pelik doe. hahaha. kadng-kadang rasa geli gak dengar. macam cite doraemon lak. mungkin suara orang yang sama kot. hehe

aku lebih suka baca subtitle. tapi kadang-kadang bila rasa malas tu layan juga la . bukan nak kutuk , just pendapat aku k. sorry la kalau korang marah..hehe

Nah aku belanja Video kim Jong kok bagi ucapan Puasa . Video ini merupakan video lama , Video tahun 2013 . selamat menonton.




Jadi itulah PELAKON KOREA CAKAP MELAYU ! , hehe comel je kan kim jong kok buat ucapan dulu. Sekarang ini runningman pun dah nak di bubarkan. lepas ini jarang dah nak tengok kim jong kok dalam Rancangan games di sana.  ada tak peminat kim jong kok di sini ? Ce komen sikit .

Sekian.

Entri 17 sept 2013 di update semula pada 25 disember 2016

BIODATA NAS-T SUAMI ATITA HARIS !

BIODATA NAS-T SUAMI ATITA HARIS !

BIODATA NAS-T SUAMI ATITA HARIS ! | NasT merupakan seorang Dj . kini beliau semakin menempah nama dalam dunia lakonan . Pelbagai Drama telah di bintangi oleh Nas-T sebelum ini. Kini nasti juga telah menamatkan zaman bujang nya dengan Atita Haris. Berikut merupakan BIODATA NAS-T SUAMI ATITA HARIS !


BIODATA NAS-T SUAMI ATITA HARIS !
BIODATA NAS-T SUAMI ATITA HARIS !


Nama Penuh : Nas Muammar Zar

Nama Artis : Nas-t
Asal : Kuala Lumpur
Umur : 24

Seronok juga tengok lakonan Nas-T dalam Drama Cinta Roller Coaster yang sedang bersiaran di Tv 3. lawak pun ada kadang-kadang si NasT ni.

Apa-apa pun nak ucap tahniah kepada Nas-T sebab dah menjadi bapa kepada baby yang baru lahir tu. tahniah juga buat atita haris dan opie . Semoga berbahagia hingga ke jannah. lepas baca BIODATA NAS-T SUAMI ATITA HARIS !, korang dah kenal kan dengan pelakon drama Cinta Roller Coaster ini ?

Sekian.

SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE !

SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE !

SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE ! | Kenapa Single lebih baik dari couple. huhu aku nak buat entri kontroversi hari ni untuk tatapan korang yang hensem dan comel. hehehe aku tahu ,mesti ada yang tidak sependapat dengan aku dan aku meraikan pendapat yang berbeza dan aku bukan lah nak cari gaduh pun. Kekuatan kita adalah kita yakin dengan hujah yang kita sampaikan kepada orang lain. Kenapa SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE ?

SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE !


Baik, kenapa aku cakap single lebih baik daripada couple ?


1. Korang tak perlu fikir orang yang tiada ikatan dengan korang secara berlebih-lebihan. Ini punca utama bila pasangan couple yang belum berkahwin mengalami masalah dalam perhubungan. Kenapa korang nak lebih setia dengan orang yang belum jadi milik korang ? Dia macam, korang pinjam barang kawan korang,tapi pada yang sama korang tahu barang tu bukan milik korang. Selain itu,kita juga ada tanggungjawab dengan keluarga kita yang lebih utama. kasih sayang kita untuk keluarga lebih utama berbanding orang yang belum halal buat kita.

2. Jimat Duit , sinonim dengan orang yang bercouple.sanggup mengorbankan duit gaji semata-mata nak kelihatan mewah di depan kekasih. Initerjadi kepad lelaki-lelaki di luar sana. At the end, duit ke mana ,orang yang kita sayang ke mana.

SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE !


3. Hubungan Kekeluargaan menjadi renggang. Ini terjadi kepada anak muda kita.Apabila mereka utamakan teman lelaki atau teman wanita mereka.maka hal keluarga di singkirkan dari hidup mereka.sanggup melawan cakap ibu ayah. lari rumah dan sebagai nya.

Bagi aku ,kalau kita nak halalkan sesuatu hubungan tu,segera lah berjumpa mak ayah teman wanita kita.atau bagi perempuan.teruskan luah kepada mak ayah atau meminta kepada teman lelaki kita untuk segera masuk meminang. Lagi satu, lelaki ni tak suka orang paksa dia kawin cepat2. dia tahu apa yang dia lakukan. maka menjadi tanggungjawab wanita untuk berhenti dari berhubung dgn teman lelaki anda sehinggalah dia masuk meminang. ini adalah untuk menjaga kedua-dua belah pihak.takut terjerumus dalam penzinaan.

Sekali lagi aku tekankan ini hanya pendapat aku yang korang boleh bangkang dan tolak, huhu.Oh ya, kalau korang dah ready nak kawin, korang mestilah buat persiapan dahulu sebelum kahwin. ada yang dah mula cari perabut untuk rumah baru nanti. ada yang tengah kemas-kemas bilik dan rumah untuk hidup bersama selepas di ijab kabulkan nanti.

Aku kongsikan untuk bakal pengantin atau pengantin lama mengenai barang-barang yang korang perlu ada jika diperlukan. Mesti tengok dan mesti baca . mana tau ada yang korang terlepas pandangkan. Korang rujuk PAUTAN INI.

aku memohon maaf kalau entri SINGLE LEBIH BAIK DARI COUPLE ! ni mengguris hati korang.boleh komen di bawah untuk feedback kepad aku ^_^

sekian.

Entri 4 nov 2015 diupdate semula pada 24 disember 2016
MAKSUD " OM TELOLET OM " !

MAKSUD " OM TELOLET OM " !

APA TU " OM TELOLET OM " ? | Baru-baru ini viral di media sosial mengenai satu perkataan yang pelik iaitu " om telolet om ". aku mula baca perkataan ini aku ingat, dia nak beli telur. haha tapi sebenarnya bukan. korang tahu apa maksud sebenar om telolet om ? maksud dia adalah om tolong bunyikan hon . lebih kurang maksudnya gitu. baik, mesti korang nak tahu asal usul perkataan om telolet om ini kan . jom aku kongsikan kenapa perkataan om telolet om ini jadi viral .


MAKSUD " OM TELOLET OM " !


Untuk pengetahuan korang, Di indonesia sekarang ini, fenomena Om telolet om semakin berleluasa dan seperti menjadi perayaan di jalan-jalan di sana. anak muda akan berkumpul di tepi jalan dan mengangkat sepanduk kepada pemandu bas atau lori supaya menekan hon mereka. korang tahu, hon yang dikeluarkan oleh bas dan lori di sana adalah sangat unik !

ada macam-macam jenis bunyi hon. kalau di Malaysia, kita hanya guna " pon pon " je, dekat sana macam-macam. ada yang nak seakan-akan dangdut dan ada yang menggunakan hon berbunyi " om telolet om " ini. korang tak percaya ? jom tengok video di bawah :






Amacam ? percaya tak aku cakap. hehe kisah om telolet om ini semakin merebak keluar negara apabila artis-artis terkenal di luar negara juga turut sama update mengenai om telolet om di media sosial mereka. hatta ada yang turut membuat lagu berdasarkan " om telolet om " .

Jadi sekarang ini, korang dah tahukan APA TU " OM TELOLET OM " ? dan asal-usul om telolet om. jom kongsikan dengan kawan-kawan kita yang tak tahu. terbaru, " Om telolet om " di sebut dalam Sepahtu Reunion Live . sebab tu ramai yang tanya tu. Semoga bermanfaat.

Sekian.

BIODATA MIMI LANA PELAKON DRAMA SEIN DAN LUNA !

BIODATA MIMI LANA PELAKON DRAMA SEIN DAN LUNA !

BIODATA MIMI LANA PELAKON DRAMA SEIN DAN LUNA ! | Pelakon baru yang membintangi drama Sein dan Luna yang sedang ditayangkan di tv3 ini bernama Mimi Lana. Watak utama dalam Drama Sein dan Luna merupakan antara watak penting lakonan mimi lana. pasti ramai yang nak berkenalan dengan Mimi Lana. Berikut merupakan BIODATA MIMI LANA PELAKON DRAMA SEIN DAN LUNA !


BIODATA MIMI LANA PELAKON DRAMA SEIN DAN LUNA !


BIODATA MIMI LANA PELAKON DRAMA SEIN DAN LUNA !

Nama Sebenar :Mimi Rozaiana bt Zainal Abidin
Nama Artis : Mimi Lana
Umur : 21 tahun (2016)
Asal : Perak

Masih muda mimi lana. Semoga rezekinya semakin murah. ada tak peminat pelakon dalam drama sein dan luna ini ?

Lepas korang baca BIODATA MIMI LANA PELAKON DRAMA SEIN DAN LUNA , mesti korang dah kenal siapa mimi lana kan. Lepas ini tak risau lagi lah bila tengok drama lakonan Mimi lana kan sebab dah kenal. hehe

Sekian.


5 PENGAJARAN DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !

5 PENGAJARAN DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !

5 PENGAJARAN DARI DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU ! | Semalam ( 22/ 12/16) merupakan episod akhir drama 7 hari mencintaiku yang bersiaran di tv 3. Drama yang banyak memberikan pengajaran kepada penontonnya dan yang paling penting drama ini lain dari yang lain dan ia lari dari kebiasaan drama melayu . Banyak pengajaran yang boleh kita ambil dari Drama 7 hari mencintaiku ini. Berikut merupakan 5 PENGAJARAN DARI DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !


5 PENGAJARAN DARI DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !


5 PENGAJARAN DARI DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !


1. Keluarga .

Keluarga merupakan perkara paling utama dalam hidup. Tanpa keluarga siapalah kita. Seburuk-buruk mana keluarga kita, kita kena terima mereka dan saling membantu antara satu sama lain. Walaupun kita kaya, keluarga kita tidak . masih kena ada rasa hormat kepada mereka .

2. Harta

Harta tidak mampu membeli bahagia . Bahagia yang di cipta oleh harta hanyalah sementara. tetapi cinta yang suci dan ikhlas mampu mencipta bahagia.

3. Pangkat

Setinggi-tinggi pankat kita, ingatlah ada yang lebih tinggi dan berkuasa. Turunkan ego kita bila berdepan dengan orang di bawah kerana ini lebih menaikkan sifat tawadduk dan rendah diri mu dengan orang ramai.

4. Maruah

Maruah diri merupakan aset paling penting dalam diri kita. Jangan sesekali menggadaikan maruah kita untuk wang ringgit. ia tidak berbaloi.

5. Melayu

Melayu tidak pernah lari dari melayu. Drama 7 hari mencintaiku adalah drama yang mengetengahkan budaya asal masyarakat melayu di kampung. bila tengok drama ini, terimbau kenangan di kampung dulu.

Pendek kata, Drama 7 hari mencintaiku ini mempunyai elemen yang membuatkan kita nak tengok dan nak tengok seterusnya. Walaupun drama ini berasal dari novel, kualitinya cukup luar biasa dari drama adaptasi novel yang lain. ini bermakna penulis-penulis kita mampu hasilkan karya yang lebih baik pada masa yang akan datang.

Korang dah tengok Episod Akhir Drama 7 hari Mencintaiku semalam ? mesti ramai yang sedih bila drama ini dah habis . korang rasa apa input yang korang dapat dari drama 7 hari mencintaiku ? jom kongsikan selain dari 5 PENGAJARAN DARI DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !. aku nak baca tau. hehe

Sekian.

RAHSIA MISTERI TEMBOK BESAR CHINA YANG KORANG KENA TAHU !

RAHSIA MISTERI TEMBOK BESAR CHINA YANG KORANG KENA TAHU !

RAHSIA MISTERI TEMBOK BESAR CHINA | Salah satu dari 7 keajaiban dunia adalah tembok besar China. Lokasi yang terletak di Negara China ini sentiasa menjadi tumpuan orang ramai saban tahun . Pelancong yang melancong ke Negara China pasti tidak akan melepaskan peluang untuk singgah dan melawat ke Tembok Besar China. Tapi korang tahu tak ada kisah RAHSIA MISTERI TEMBOK BESAR CHINA yang orang tak tahu .


RAHSIA MISTERI TEMBOK BESAR CHINA


Disebalik kemegahan tembok besar china ini, terdapat beberapa fakta yang tidak mungkin dapat di sembunyikan . Antaranya adalah pengebumian mayat di bawah binaan tembok besar China tersebut. Ramai mayat yang tertanam adalah dari kalangan pekerja pembinaan tembok besar berkenaan. Korang tahu, Tembok Besar China atau The Great Wall of China di gelar sebagai perkuburan paling panjang dalam dunia kerana dibawahnya terdapat mayat-mayat pekerja binaan yang dikatakan mencecah angka satu juta !

Fuhh, meremah bulu roma kalau tahu fakta ni kan. Bayangkan kita berjalan di atas mayat-mayat yang ditanam di bawah binaan berkenaan. Pembinaan Tembok besar China yang memakan masa yang agak lama menyebabkan ia terpaksa menelan tenaga kerja yang agak ramai sehingga menyebabkan ramai yang terkorban selain pembinaannya sering bertukar tangan di antara pemerintah yang berkuasa ketika itu.

Satu fakta yang kita tak boleh lupa dan kena harus tanam dalam fikiran kita yang teknologi dahulu lebih memakan nyawa berbanding sekarang. korang nak tahu lagi fakta misteri Tembok besar china tak ? Pasti menaikkan bulu roma korang bila korang baca. Korang Rujuk Pautan ini untuk kisah seterusnya .

Salah satu keajaiban dunia ketika ini terhasil dari penat lelah dan nyawa orang yang terdahulu. macam RAHSIA MISTERI TEMBOK BESAR CHINA yang ramai belum tahu, perlu di kongsikan dengan ramai orang agak kita lebih menghayati sejarah yang berlaku. Kita pula bagai mana ? adakah kita membina binaan untuk anak cucu kita di masa hadapan? anda sahaja ada jawapan tersebut. :)

Sekian.



LIRIK LAGU SEDALAM-DALAM RINDU by TAJUL !

LIRIK LAGU SEDALAM-DALAM RINDU by TAJUL !

LIRIK LAGU SEDALAM-DALAM RINDU by TAJUL ! | Nama tajul semakin meningkat naik sejak kemunculannya dengan lagu Sedalam-dalam rindu. Ramai yang memuji suara Tajul yang seakan-akan arwah achik spin. Ya memang betul,tajul merupakan adik kepada arwah achik. Tajul yang bermula dengan menganggotai kumpulan nasyid dan kini bergerak secara solo.Lagu terbarunya adalah Lagu Sedalam-dalam rindu. Berikut merupakan LIRIK LAGU SEDALAM-DALAM RINDU by TAJUL !

Artikel berkaitan : Biodata Tajul Adik Arwah Achik Spin !



LIRIK LAGU SEDALAM-DALAM RINDU by TAJUL !
Typo tajuk lagu sedalam-dalam rindu


LIRIK LAGU SEDALAM-DALAM RINDU by TAJUL !

Bila kau hadir di dalam diriku
Indahnya bagai irama dan lagu
Bila kau jauh terasa merindu
Wajahmu terbayang di hatiku

Biarpun engkau jauh di mataku
Serasa bagai purnama merindu
Begitu sedalam dalam cintaku
Sayangnya pada dirimu

Sungguh ku terasa pilu dan sayu
Bila kau berjauhan dariku
Namun kau yang bertahta di hatiku

Jangan kau pergi meninggalkan diriku

Hanya kau yang tersemat di jiwaku
Hanya kau yang sentiasa di hatiku
Cuma kau yang ku harapkan selalu
Moga kau terus merasa merindu

Tiada lagi ku berasa sangsi
Walaupun tanpa dirimu di sisi
Cukup sekadar diriku di uji
Namun kau tetap di hati

Sungguh ku terasa pilu dan sayu
Bila kau berjauhan dariku
Namun kau yang bertahta di hatiku
Jangan kau pergi meninggalkan diriku

Hanya kau yang tersemat di jiwaku
Hanya kau yang sentiasa di hatiku
Cuma kau yang ku harapkan selalu
Moga kau terus merasa merindu

Tiada lagi ku berasa sangsi
Walaupun tanpa dirimu di sisi
Cukup sekadar diriku di uji
Namun kau tetap di hati 


Artis : Tajul

Tahniah di ucapkan kepada tajul kerana berjaya menembusi medan seni walaupun berasal dari genre nasyid. Suaranya sedap dan semoga lepas ini lebih membawa kepada lagu-lagu ketuhanan. Amacam ? best tak LIRIK LAGU SEDALAM-DALAM RINDU by TAJUL ?

Sekian.


ADAKAH MELAYU MAKIN HILANG KEMELAYUANNYA ?

ADAKAH MELAYU MAKIN HILANG KEMELAYUANNYA ?

ADAKAH MELAYU MAKIN HILANG KEMELAYUANNYA ? |  Nama melayu sinonim dengan akhlak yang baik ,tutur kata yang lembut serta sikap tolong menolong antara satu sama lain . Namun tahun 2016 , merupakan tahun yang mana kita lihat sifat kemelayuan itu semakin terhakis. adakah faktor masa dan peredaran menyebabkan kita makin hilang identiti ? ADAKAH MELAYU MAKIN HILANG KEMELAYUANNYA ?


ADAKAH MELAYU MAKIN HILANG KEMELAYUANNYA ?


aku yakin ramai yang akan menolak pendapat aku dan mungkin juga anda ada pandangan yang tersendiri namun aku tetap ingin kongsikan pendapat aku. Bagi aku beberapa sifat melayu telah hilang dari diri melayu. Antaranya indah dalam tutur kata. Zaman sekarang ramai melayu sudah tidak pedulikan adab dan akhlak dalam tindakan mereka.

Maki hamun , kutuk mengutuk, fitnah dan pelbagai lagi kesalahan akhlak menjadi amalan masyarakat melayu sekarang. Ini tidak di campur dengan melayu yang menggunakan media sosial untuk melepaskan kemarahan . Ada juga yang sengaja menimbulkan berita berbau fitnah sehinggakan berlaku perpecahan dalam kalangan masyarakat.

Kedua, sifat tolong menolong . paling ketara sifat ini apabila masyarakat melayu sendiri sudah kurang sifat tolong menolong.Dulu, sifat ini banyak di katakan di kawasan bandar. tetapi sekarang ia juga telah merebak ke luar bandar. sedih melihat perkara ini berlaku. Bertapa kita merindui suasana dahulu berbanding sekarang.

Sehinggakan ada yang bukan melayu dari kalangan pakcik-pakcik juga hairan kenapa sekarang orang melayu tak seperti dahulu. kalau dulu, kita sama-sama bergotong royong untuk sesuatu majlis , tetapi sekarang kita tiada lagi benda itu. mereka juga sering menolong melayu dan berada di dalam masyarakat melayu, jadi kehairanan ini merupakan kerisauan mereka kepada identiti melayu itu sendiri.

Aku tak masuk lagi bab pakaian yang semakin hari semakin terdesak dan mendesak kita untuk menjadi ketat seketatnya. Sedarlah wahai melayu, kita bangsa melayu yang mempunyai sifat ketimuran dan jauh dari kebaratan.kenapa kita perlu mencari barat dalam kehidupan kita. ADAKAH MELAYU MAKIN HILANG KEMELAYUANNYA ? kita sahaja yang tahu jawapannya.

Sekian.

TIPS BELI BARANG RUMAH UNTUK YANG AKAN KAHWIN !

TIPS BELI BARANG RUMAH UNTUK YANG AKAN KAHWIN !

TIPS BELI BARANG RUMAH UNTUK YANG AKAN KAHWIN ! | Perkahwinan merupakan pelengkap kehidupan seseorang. keinginan untuk berkahwin di dorong atas faktor usia yang semakin meningkat dan perasaan untuk menyayangi dan di sayangi serta perasaan untuk membina sebuah keluar yang harmoni. Akan tetapi untuk membina sebuah keluarga yang harmoni kita perlu melengkapkan apa yang perlu dan wajib ada di dalamkeluarga. Salah satunya adalah alatan di dalam rumah. Jom aku kongsikan TIPS BELI BARANG RUMAH UNTUK YANG AKAN KAHWIN ! 


TIPS BELI BARANG RUMAH UNTUK YANG AKAN KAHWIN !

Artikel Berkaitan : Urus kewangan Anda dengan Ringgit Plus !

TIPS BELI BARANG RUMAH UNTUK YANG AKAN KAHWIN !

1. Survey

Tengok barang dan alatan yang mana  masih elok atau perlu di tukar . jangan beli dulu kemudian baru survey. orang selalu buat macam ni, diorang beli dulu. balik rumah tengok-tengok barang yang sama fungsi masih elok untuk di gunakan. kan dah rugi di situ.

2. Keperluan bukan kehendak

Bezakan keperluan dan kehendak. keperluan perlu dilaksanakan manakala kehendak boleh di laksnanakan apabila kita ada rezeki lebih .

3. Berpatutan

Bandingkan harga barang yang hendak di beli. elakkan beli di kedai yang mahal jika kita mempunyai masalah kewangan dan kewangan terhad.

Artikel berkaitan : Bro ! PM harga !


Bagi korang yang nak kahwin, TIPS BELI BARANG RUMAH UNTUK YANG AKAN KAHWIN ! adalah hanya tips rujukan bagi mengelakkan pembaziran berlaku di awal-awal perkahwinan kita. Oh ya,  Kalau korang nak TIPS untuk membeli barang elecktric di rumah korang nanti. Korang Rujuk Pautan ini .


Semoga Tips santai mengenai TIPS BELI BARANG RUMAH UNTUK YANG AKAN KAHWIN ! mampu membantu kita untuk menimbulkan kesedaran dalam diri kita agar tidak membazir dalam berbelanja. Ingat berbelanja itu amalan syaitan. Silakan share kalau kornag rasa entri ini bermanfaat.

Sekian.

KENAPA NASI KERABU WARNA BIRU ?

KENAPA NASI KERABU WARNA BIRU ?

KENAPA NASI KERABU WARNA BIRU ? | Soalan apakah yang aku maksudkan itu ? pernah tak kita terfikir kenapa nasi kerabu yang orang kelantan selalu makan tu warnanya biru. kenapa tak pakai warna hijau ke warna merah ke ? Kalau korang nak tahu, nasi kerabu merupakan makanan tradisi masyarakat negeri kelantan sejak dahulu lagi. Walaupun penyediaan dia agak rumit,tapi orang kelantan cakap berbaloi bila dah makan. jadi persoalan asal aku adalah KENAPA NASI KERABU WARNA BIRU ?


KENAPA NASI KERABU WARNA BIRU ?


Jawapannya adalah kerana mereka meletakkan pewarna biru kedalam nasi kerabu tersebut. Pewarna biru yang diambil dari kelopak bunga telang untuk di letakkan dalam nasi tersebut. Ada yang juga terpaksa tukar warna dari warna biru ke warna kuning . korang pernah tengok nasi kerabu warna kuning ? mungkin kerana bunga tersebut agak susah di perolehi jadi diorang gantikan warna biru dengan warna kuning dari kunyit.

Aku pernah cuba makan nasi kerabu. agak pelik bila orang penang makan nasi kerabu. rasanya susah nak masuk dengan selera orang penang tapi nasinya sedap dan kerabunya juga sedap. Sebab itu nasi kerabu ini sesuai dengan orang kelantan . Untuk maklumat tambahan, orang penang pun ada nasi kerabu juga . nasi dia warna hitam dan kelabu sikit dan di gaul dengan ulam dan sayur-sayuran. sedap gila. nanti mai penang , boleh cuba tau.

Akhir sekali, warna biru pada nasi kerabu adalah merupakan warna identiti bagi nasi tersebut. Bila sebut nasi kerabu, kita secara langsung akan terus berfikir nasi yang warnanya biru dan ada keropok serta ikan goreng bersamanya untuk di jamah. Tetapi pernah tak kita terfikir warna biru pada benda lain yang juga melambangkan identiti benda tersebut.

Korang memang tak akan pernah terbayang mengenainya walaupun tiap-tiap hari korang bawa benda warna biru tu ke mana-mana sahaja. Nampak sangat kita tak menghargai apa yang kita adakan. Barang apa tu ? Rujuk Pautan ini .Korang mesti terkejut. aku pun tak perasan, sebab tu aku kongsikan dengan korang.

Sebagai konklusi, kita kena sedar mengenai identiti yang ada pada diri kita dan benda di sekeliling kita. Jangan hanya tahu guna sahaja. macam nasi kerabu, mungkin sebelum ini korang sendiri tak tahu yang warna biru tu datang dari mana kan. sekarang,lepas baca entri KENAPA NASI KERABU WARNA BIRU ? , baru lah kita tahu sebab apa dia warna biru.jadi sekarang kita kongsikan dengan kawan-kawan kita yang lain. baru diorang tahu juga. terima kasih.

Sekian.

BIODATA JAJA ILLIYES PELAKON DRAMA Lelaki itu Pemilik Hatiku

BIODATA JAJA ILLIYES PELAKON DRAMA Lelaki itu Pemilik Hatiku

BIODATA JAJA ILLIYES PELAKON DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU ! | Sebenarnya , dah lama orang tanya aku siapa nama sebenar watak Nadia atau Nad dalam drama 7 hari Mencintaiku . Disebabkan kekangan masa, jadi aku tak sempat nak tulis mengenai Nad Drama 7 hari Mencintaiku ini. Jadi , mesti korang nak kenal siapa nad kan. Berikut merupakan BIODATA JAJA ILLIYES PELAKON DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !


BIODATA JAJA ILLIYES PELAKON DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !



BIODATA JAJA ILLIYES PELAKON DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU !

Nama Penuh : -
Nama Artis : Jaja Illiyes
Asal :  Johor ( tak pasti sama ada dia asal johor atau tinggal di johor )
Tarikh Lahir : 3 August 1995
Umur : 21 tahun


Kalu korang kenal Jaja Illiyes ini dia merupakan antara finalis untuk DFKL tau. jadi memang hebat betul dia ini dalam lakonan. walaupun masih baru dalam dunia seni tapi beliau berjaya membawa wataknya dengan baik dalam lakonannya. tak lama lagi dia akan muncul dalam drama bersama Mira filzah.


BIODATA JAJA ILLIYES PELAKON DRAMA 7 HARI MENCINTAIMU !


Jadi, ini sahaja  mengenai BIODATA JAJA ILLIYES PELAKON DRAMA 7 HARI MENCINTAIKU ! , kalau ada maklumat tambahan nanti aku update semula . Lega dah kan bila tahu siapa watak Nadia atau Nad dalam Drama 7 hari mencintaiku . jadi selamat menonton minggu akhir drama 7 hari mencintaiku .

Sekian.

BETUL KE TEKNIK PERTAHANKAN DIRI BERHANTU ?

BETUL KE TEKNIK PERTAHANKAN DIRI BERHANTU ?

BETUL KE TEKNIK PERTAHANKAN DIRI BERHANTU ? | Pernah tak kita terdengar mengenai ada sesetengah teknik mempertahankan diri mempunyai kuasa mistik di sebalik gerak geri lentok badan untuk seni mempertahankan diri tersebut. Pernah sekali di zaman sekolah, aku dapat cerita yang mengatakan ada sesetengah step dalam seni pertahankan diri yang di ajar mempunyai kisah misteri tersendiri.


BETUL KE TEKNIK PERTAHANKAN DIRI BERHANTU ?


Ada yang mengatakan siapa yang menggunakan step tersebut mampu untuk hilang kawalan akal mereka sebaliknya badan mereka di kuasai oleh " kuasa " tersebut. Aku yakin korang pun pernah dengar mengenai kisah macam ini kan. selain itu, tarian yang klasik juga di katakan mempunyai kuasa tertentu dan lebih mempunyai kuasa mistik yang sepertinya menjaga tarian tersebut.

Contoh Tarian adalah tarian Kuda Kepang. korang boleh baca sendiri dalam akhbar baru-baru ini yang ada menyiarkan mengenai kisah mistik di sebalik tarian kuda kepang. Apa yang penting sekarang, kuasa mistik tidak mempunyai apa-apa kekuatan kerana Allah sahaja yang mempunyai kuasa atas segala sesuatu.

Antara kepentingan belajar teknik pertahankan diri adalah untuk membantu kita apabila kita di serang oleh musuh di mana sahaja kita berada. dengan mempelajari seni mempertahankan diri kita juga mampu untuk mengelakkan kita di landa musibah dan di cederakan.

Ada 5 jenis Seni Mempertahankan Diri Yang boleh korang belajar. Rujuk Pautan Ini . Agak-agak korang dalam 5 jenis tu kan yang mana berhantu ? fuhh seram betul bila baca. Naik bulu roma tak ? Sebagai konklusi, belajar teknik mempertahankan diri adalah perkara yang amat baik ,elakkan dari mengikat aktiviti seni mempertahankan diri dengan perkara mistik dan misteri. Bulatkan keyakinan hanya kepada Allah.

Sekian.


SENARAI PEMENANG AIM 22 !

SENARAI PEMENANG AIM 22 !

SENARAI PEMENANG AIM 22 ! | Anugerah julung-julung kalinya yang di adakan hampir setiap tahun ini merupakan Anugerah Industri Musik ke 22 . Bagi edisi yang ke 22 ini, AIM22 di pengacarakan oleh dua artis terkenal iaitu Adibah Noor dan Harith Iskander. Dua gabungan yang hebat ini kembali menjadi duo terbaik untuk AIM 22. Pasti ramai yang menantikan SENARAI PEMENANG AIM 22 ! , Berikut merupakan SENARAI PEMENANG AIM 22 !



SENARAI PEMENANG AIM 22 !


SENARAI PEMENANG AIM 22 !

Lagu Pop Etnik Terbaik : Reena Ricky
Lagu Nasyid Terbaik  : Mikraj Cinta - Dato Ct
Lagu Inggeris Tempatan terbaik : Sonaone
Artis Baru Terbaik : Syamel AF
Video Musik terbaik : Stacy , Not For Sale
Lagu Hip Hop Terbaik - Ultimet
Persembahan Vokal kumpulan terbaik di dalam lagu : Defam
Persembahan Vokal duo/kolobrasi terbaik di dalam lagu : Misha omar dan hafiz Shuip
Anugerah Kembara : Yuna
Anugerah Jualan Lagu muat turun tertinggi :  Akim and Majistret
Lagu Stream paling tinggi : Projector band
Music video paling popular di youtube : Projector band
Jualan lagu nada dering tertinggi : Faizal tahir dan elizebeth tan , setia
Anugerah Sri wirama : Shiela majid
Kulit Album terbaik : Sekumpulan orang gila
Persembahan terbaik dalam lagu : Dato ct
Anugerah Penyanyi Pilihan Malaysia : Dato ct
Album terbaik : Dato ct
Lagu terbaik : Faizal tahir
Lagu pop terbaik : Faizal tahir
Lagu rock terbaik : Azlan


Power-power kesemua pemenang AIM KE 22 tahun ini. Tahniah di ucapkan kepada semua SENARAI PEMENANG AIM 22 ! , semoga selepas ini lebih menerbitkan karya seni yang bercirikan islam dan akhlak yang baik. Dato siti nurhaliza membolot 5 anugerah pada malam ini. tahniah dato . sememangnya anda memang layak ! memang terbaik.

Sekian.


INSTAGRAM BUDAK MESIR MILIK BLOGGER KATAUBAID !

INSTAGRAM BUDAK MESIR MILIK BLOGGER KATAUBAID !

INSTAGRAM BUDAK MESIR MILIK BLOGGER KATAUBAID ! |  Hai, Instagrammers di luar sana !! Jom Follow instagram @bdakmesir di instagram sekarang ! hahahaha. boleh dapat update terkini blog kataubaid di sana ! Aku juga selalu update gambar-gambar baru dekat instagram aku. Jadi korang boleh layan gambar-gambar baru di sana ya . Jadi Jom INSTAGRAM BUDAK MESIR MILIK BLOGGER KATAUBAID !

^_^

INSTAGRAM BUDAK MESIR MILIK BLOGGER KATAUBAID !


**Follower Instagram Budak Mesir telah melebihi 1k Followers !


Cara Follow Instagram Budak Mesir :

1. Search di instagram @bdakmesir
2. Tekan button follow yang ada.
3. Atau korang tekan button follow dekat gambar di bawah ini.





Alang-alang aku tengah promote Account Istagram aku, aku nak kongsikan satu entri yang aku pernah tulis mengenai Cara Tambah Follower Instagram. Korang Rujuk Pautan ini . Semoga entri ini mampu membantu korang untuk tambah followers di Instagram ya.

Artikel berkaitan : Teknik Pemasaran Instagram ! 

Bagi yang belum Follow INSTAGRAM BUDAK MESIR MILIK BLOGGER KATAUBAID ! korang boleh buat demikian dengan kadar segera.Semakin cepat korang follow semakin erat ikatan persahabatan kita. acece cewaah. hehehe thanks sebab follow :)

Sekian.

Entri 20 September 2015 di update semula pada 18 Disember 2016 .
Kataubaid© .