GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 !

GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 !

GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 ! | Tahniah buat pasukan kedah kerana menjuarai Piala Malaysia bagi edisi 2016 ! Piala Malaysia kali ini merupakan edisi yang ke 90 sejak mula penganjurannya . Kejayaan bergaya bagi anak buah tan cheng ho ini apabila mereka menunjukkan prestasi yang baik sewaktu perlawanan Berlangsung .Berikut merupakan GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 ! (gambar sumber fb tv3 dan berita harian)

GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 !


GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 !


GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 !


GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 !


GAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 !



Urus kewangan anda dengan RinggitPlus !

Buat pasukan selangor, mungkin tiada rezeki kalian untuk misi 34 walaupun bermain di halaman sendiri . Pergerakan dari pasukan selangor juga ada yang cantik namun kemantapan pasukan kedah berjaya menandingi pasukan selangor . walaupun terpaksa beraksi sampai ke sepakan penalti. Namun kedua-dua pasukan memberikan aksi terbaik .

Akhir sekali, tahniah buah pasukan kedah kerana berjaya menjuarai Piala MalaysiaGAMBAR KEDAH JUARA PIALA MALAYSIA 2016 menggambarkan bahawa kesungguhan pemain dan pengurusan dalam memastikan matlamat dan impian mereka untuk menjuarai Piala Malaysia terlaksana dengan jayanya . Tahniah sekali lagi . Kita jumpa pada Final Piala Malaysia 2017 nanti !

Sekian.




URUS KEWANGAN ANDA DENGAN RINGGIT PLUS !

URUS KEWANGAN ANDA DENGAN RINGGIT PLUS !

URUS KEWANGAN ANDA DENGAN RINGGIT PLUS ! | Kewangan merupakan perkara utama sekarang ini. Tanpa kewangan yang kukuh ,kehidupan kita agak tergugat dan mudah untuk kita rasa stress dengan kehidupan kita. Jadi sebagai langkah berjaga-jaga dalam memastikan kewangan kita diuruskan dengan baik , ada sebuah laman web bernama RinggitPlus.com menawarkan kepada anda khidmat untuk mengurus kewangan anda secara berhemah .

Laman Web RinggitPlus ini juga menyediakan beberapa perkhidmatan . Antaranya adalah

1. Kredit kad
2. Pinjaman
3. Insurans
4. Dan lain-lain .


URUS KEWANGAN ANDA DENGAN RINGGIT PLUS !


Kenapa aku cadangakn RinggitPlus sebagai tempat untuk korang urus kewangan korang ?

Ia kerana laman web ini memberikan anda peluang untuk melihat sendiri perbezaan dan persamaan perkhidmatan yang diberikan oleh Syarikat perbankan yang ada . Sebagai Contoh anda ingin membuat pinjaman ,pada masa yang sama anda mahu survey tawaran-tawawran dari syarikat perbankan yang lain. Dengan menggunakan RinggitPlus , anda lebih mudah untuk membuat penilaian .

Yang paling penting, anda tidak perlu buka laman web syarikat-syarikat perbankan yang anda mahukan sebaliknya hanya dengan RinggitPlus, segala maklumat tersebut berada di dalam laman web tersebut . Mudah kan , tak payah pening kepala dan sebagainya . Perbankan Islam juga ada dilaman web Ringgit Plus .

Anda juga boleh beli insurans dari laman web RinggitPlus ini dan seperti yang saya sebutkan di atas, anda berpeluang untuk membuat perbezaan antara perkhidmatan dari syarikat lain dengan hanya satu klik sahaja . Segala maklumat yang anda mahukan seperti syarat kelayakkan dan juga jenis insurans yang ditawarkan adan di laman web RinggitPlus. Jadi, Jangan bazir masa anda ,Gunakan RinggitPlus untuk memudahkan urusan anda .

Akhir sekali , Uruslah kewangan anda dengan RinggitPlus . Semua perkara tentang kewangan berada di sana . Jimatkan masa anda dengan menggunakan perkhidmatan yang telah di sediakan . Semoga bermanfaat untuk semua.

Sekian.

HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !

HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !

HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI ! | Baru-baru ini aku sempat short escape ke kawasan bangi dan sempatlah juga menginap di sebuah hotel yang terletak di dalam Universiti Kebangsaan Malaysia ( UKM ) Bangi . Mulanya aku tak surelah kan sebabnya dia cakap lokasinya dalam UKM , bila sampai memang betul dalam ukm lokasi Hotel ini .nama hotel tersebut adalah Hotel Puri Pujangga . Aku boleh cadangkan untuk yang nak book hotel ini untuk tempat tinggal convo atau event lain . Antara sebab aku cadangkan korang pilih HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI adalah seperti di bawah .


HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !


Kelebihan Menginap di Hotel Puri Pujangga adalah :

1. Dalam kawasan Universiti Kebangsaan Malaysia .
2. Kawasan sekelilingnya yang sejuk dan tenang .
3. Bilik Luas dan selesa .
4. Ada wifi laju .


HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !

HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !

HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !

HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !

HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !



Secara jujurnya aku tak jangka bilik hotel puri pujangga ini akan sebesar ini untuk normal room. Ia berbeza dengan hotel lain. kalau korang pernah duduk dekat hotel Seri Malaysia , bilik hotel puri pujangga lebih besar berbanding hotel seri malaysia. walaupun susunannya hampir sama . jadi agak berbaloi kalau korang ada event di sekitar bangi dan kawasan sewaktu dengannya untuk menetap di hotel puri pujangga ini .

Untuk tempahan korang boleh tempah melalui Hotel.com atau Trivago.com . Lebih mudah ,cepat dan pantas ! macam iklan dekat tv dah . hehe korang boleh survey harga dekat dua laman web yang aku kongsikan  tu ya . mana tau dapat harga murah kan . Semoga percutian korang lebih bermakna dengan menginap di  HOTEL PURI PUJANGGA LOKASI TEMPAT PENGINAPAN SEKITAR BANGI !

Sekian .

BIODATA EMMA MAEMBONG PELAKON DRAMA Awak Suka Saya Tak

BIODATA EMMA MAEMBONG PELAKON DRAMA Awak Suka Saya Tak

BIODATA EMMA MAEMBONG PELAKON DRAMA Awak Suka Saya Tak  | Pelakon cantik bernama Emma maembong ini telah berjaya berada di puncak prestasinya sebelum ini dan dia juga menjadi sebutan ramai peminat-peminat apabila membintangi drama-drama di Malaysia. EMMA MAEMBONG membintangi Awak suka Saya Tak . Berikut merupakan BIODATA EMMA MAEMBONG yang sempat aku jumpa. hehehe 


BIODATA EMMA MAEMBONG PELAKON DRAMA Awak Suka Saya Tak
BIODATA EMMA MAEMBONG 





BIODATA EMMA MAEMBONG PELAKON DRAMA Awak Suka Saya Tak

Pertama kali rasanya emma bergabung dengan Alvin Chong dalam satu drama kan. Ramai yang suka tengok gandingan Emma Maembong dengan si alvin. bagi yang nak berkenalan, korang boleh baca biodata dia seperti di bawah .

Nama penuh: Fatimah Rohani bt Ismail Nama
Nama Artis  : Emma Maembong
Status : Single
Tarikh lahir: 27 Mac 1992
Umur : 24 Tahun (2016)
Instagram : Emma Maembong Official
Drama lakonan : Nasi Minyak Kuah Cinta , Awak suka Saya Tak , Sayang Papa Saya Tak

BIODATA EMMA MAEMBONG PELAKON DRAMA Awak Suka Saya Tak
BIODATA EMMA MAEMBONG PELAKON DRAMA Awak Suka Saya Tak


Selepas baca BIODATA EMMA MAEMBONG , korang lebih mengenali siapa emma maembong. Kisah hubungannya dengan Kamal adli juga sudah di ketahui ramai . kita doakan yang terbaik untuk emma maembong dalam kerjaya beliau yang beliau pilih.

Sekian.

RESEPI KARI AYAM SPECIAL !

RESEPI KARI AYAM SPECIAL !


RESEPI KARI AYAM SPECIAL ! I Assalamualaikum pembaca-pembaca blog sekalian, sebenarnya aku ni rindu gila nk masak macam kat mesir dulu hehe.. tapi sejak dok umah nih..malas laakk..hehe..almaklumlaa.. mak masak kat umah hehe. so aku nih tukang makan jerrr laaa hehe. Jadi, hari niii aku nak share sikit resepi kari ayam..huhu. Resepi ini ditulis berdasarkan pengalaman memasak cara bujang di mesir dulu hehe harap bermanfaat .

RESEPI KARI AYAM SPECIAL !
gmbar sumber google . nak resepi tambahan KLIK SINI

ok , first ..kita cari dlu bahan-bahan dia..

Bahan -Bahan Memasak kari ayam

1. ayam *klau tk da ayam..bkan kari ayam laa yer..hehe
2. rempah ( klau kt umah , mak aku ckap dia suka masak pakai rempah faizah..siyes sedaap..)
3. Kentang (2 / 3 biji )
4. Tomato (1 biji )
5.  2 biji bawah besar
6. 2 ulas bawang putih
7.  garam , gula , dan lada hitam (klau perlu )

Cara-cara memasak Kari Ayam 

baca bismillah..

1 . kisarkan bahan2 sperti bawang merah & putih .
2. potong kentang kecil2..tp boleh di makan laa yer..
3. potong 4 tuk sbiji tomato tuu..
4. panaskan minyak .
5. bila dah panaskan minyak masukkan bawang yg dikisar tu kedalam kuali tersebut.
6. bila kaler bawang tu dah tukar ke kuningan , baru masuk kan rempah..bg aku secukup rasa korang laa..sbb ni bru prinkt awal kann..
7. masukkan sedikit air dlm satu cawan cm tu..jgn bg terlalu kering sgt kuali tu..tkot hangit..
8. perlahan kan api sikit. masuk kan santan..kemudian garam skit..then korang rasa laa.. klau tk rasa lagi..tmbah garam atau pun tmbah rempah ratus tuu k..
9. bila dah da rasa tu..baru masukkan ayam..n then tunggu sampai ayam tu masak btul2..bru boleh makan..hehe

Jadi, bila dah masak korang boleh laa , jamu tetamu ke suami ke or isteri korang ker kan..boleh makan sama2..jamu mak n ayah korang kerr..dan family korang kan. huhu. mesti diorng trkejut punya sbb anak diorng boleh masak terutamanya anak lelaki kan. hehe. Jangan lupa cuba RESEPI KARI AYAM SPECIAL ! selamat menjamu selera !!

Selesai sudah RESEPI KARI AYAM SPECIAL , korang tahu tak, sekarang ni dah ada yang buat bisness online untuk delivery makanan kalau korang nak makan. selain memudahkan korang untuk makan makanan pilihan korang, korang juga mampu untuk menjimatkan masa korang dengan hanya order online . korang boleh order makanan online dekat laman web Makandeal !


Sekian .

Entri 26 julai 2013 di update semula pada 19 oktober 2016 .

BIODATA TAJUL ADIK ARWAH ACHIK SPIN !

BIODATA TAJUL ADIK ARWAH ACHIK SPIN !


BIODATA TAJUL ADIK ARWAH ACHIK SPIN ! |  Nama achik spin sudah sebati dengan rakyat malaysia . Lagu-lagu yang di nyanyikan oleh Achik spin sentiasa menjadi sebutan ramai ketika zaman kegemilangan beliau . Namun,Allah lebih menyayangi beliau . kita tidak lama dengan beliau . perlbagai kenangan dengan beliau sentiasa di ingati . Korang nak tahu , adik arwah achik spin juga merupakan seorang penyanyi . Beliau bernama Tajul merupakan Penyanyi lagu Sedalam-dalam Rindu . Berikut merupakan BIODATA TAJUL ADIK ARWAH ACHIK SPIN !



BIODATA TAJUL ADIK ARWAH ACHIK SPIN !

BIODATA TAJUL ADIK ARWAH ACHIK SPIN !

Nama Penuh : Tajul Arif Noor bin Md Shari
Nama Artis : Tajul 

Umur : 17 Tahun
Tempat Lahir : Negeri Sembilan
Tarikh Lahir :1 April 1999


LAGU SEDALAM DALAM RINDU by Tajul






Artikel berkaitan : Lirik lagu sedalam-dalam rindu
Beliau sebelum ini bergerak bersama kumpulan Nasyid akhdan di bawah Hijjaz records. Kini Tajul kembali dengan lagu Sedalam-dalam Rindu . aku dengar suara Tajul ni ada mirip-mirip achik spin. Kita doakan Tajul berjaya dengan kerjaya yang beliau pilih .

Sekian.

BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !

BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !

BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA ! | Pernah tak korang terlintas nak beli Actio Camera dengan Lazada.com ? Mesti ramai yang terlintas nak beli kerana harganya yang murah dan menarik . Aku pun tak terlepas sebenarnya dari rasa nak beli action Camera dengan Lazada.com dan aku dah pun terbeli satu . hehe . Jom aku kongsikan sedikit pengalaman BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !


BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !


Tujuan Asal aku beli Action Camera ini adalah untuk digunakan untuk travel di samping membantu aku dalam mengambil gambar terbaik untuk di gunakan dan di letakkan di dalam blog aku ni. Jadi aku pun beli satu Action camera ni . Salah satu sebab lain adalah bajet yang aku ada adalah sekitar Rm 100 ke Rm 200 sahaja .

Jadi aku ambil keputusan untuk BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA . Mulanya aku bimbang juga , mana tak nya kita beli gadget yang tak ada di depan mata kita. selalunya kita pergi terus ke kedai yang jual gadget ni kan sebab kita bimbang kualiti dan takut ada rosak pada gadget yang kita mahukan tersebut.

Tapi aku cuba juga dengan niat, kalau rosak ada warranty . Jadi aku pun tempah untuk BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA . Aku pilih warna kuning . Aku sertakan gambar Action Camera yang aku beli dengan lazada.com .

BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !

BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !

BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !

Cantikkan warna camera ni .sebab tu aku pilih warna kuning hehe baik, sedikit komen mengenai perkhidmatan lazada . Aku kena puji sebabnya aku dapat perkhidmatan yang baik dan pantas sewaktu aku beli Action Camera ini . Aku order hari jumaat dan hari isnin dah sampai ke depan pintu rumah . Lazada juga menawarkan perkhidmatan COD atau Cash on Delivery jika korang mahukan .

Gambar yang di ambil oleh 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 adalah seperti berikut :





BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !

BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !

BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA !


Amacam , lawa tak gambar dia ? bagi aku tak berapa lawa sikit.hehe sebabnya taste aku dengan gambar selalunya aku akan letak tinggi .tapi hasilnya biasa-biasa sahaja. yela harga pun murah je kan mana setanding dengan go pro hero 5 dan sebagainya. tetapi tak salah pun kalau kita ada satu , dapat juga merasa gambar-gambar eye fish ni kan . hehe

Tapi , korang boleh ja adjust setting yang ada dekat camera ni . aku ja yang tak adjust, kalau tidak mesti gambar lawa kan . Functionnya sama sahaja dengan camera lain , boleh zoom, boleh buat video dan lain-lain .Kalau korang nak beli, korang boleh ke Laman Web Lazada.com . Aku suggest untuk korang dapatkan satu . sebelum korang milik go pro hero sebabnya harganya murah sangat weh !

Waktu aku beli, harganya RM 160 tetapi aku guna coupon diskaun jadi RM 130 . murah kan ? tak payah pening-pening kepala nak cari digital camera bagai. dapatkan Action Camera ni dekat lazada.com dan masalah korang selesai. huhu . Kalau tengok harga tu macam boleh beli untuk satu family. hehe tapi terpulang dekat korang lah kan. hehe boleh survey di lazada.com . Aku rasa takat ni je kot entri BELI 4K WI-FI ACTION CAMERA SJ 7000 DENGAN LAZADA ! .kalau ada apa-apa pertanyaan, korang komen ja dekat bawah ni ya .

Sekian.


HARI JUMAAT YANG MULIA !

HARI JUMAAT YANG MULIA !

HARI JUMAAT YANG MULIA ! |  Setiap minggu ,sudah pasti hari yang paling di sukai adalah hari jumaat . Selain dari hari yang mulia untuk ummat Islam . Jumaat juga disukai kerana hari terakhir bekerja dan bersekolah di dalam satu minggu . Hari Jumaat mempunyai pelbagai kelebihan dan kebaikan yang sering di lupakan oleh manusia terutamanya ummat Islam di seluruh dunia . Antara kebaikkan hari jumaat adalah terdapatnya satu waktu yang mustajabnya doa kita .


amalan pada hari jumaat !


Waktu Mustajab berdoa ini merupakan kurniaan Allah kepada kita untuk kita rebut dan dapatkan peluang ini untuk berdoa dan memohon kepada-Nya . Jadi Jangan lepaskan Peluang untuk berdoa pada hari jumaat ini . Kita juga di nasihatkan agar melakukan perkara kebaikan dan amalan yang baik pada hari jumaat .

Selesaikan tugas anda di pejabat dahulu sebelum bergerak ke pulang untuk bercuti. Elakkan dari bawa kerja pulang ke rumah kerana waktu kita dirumah adalah untuk anak ,suami dan isteri kita. jangan curi waktu bersama mereka . Semoga Kita mampu menjadi insan yang baik di tempat kerja dan di rumah juga .

Artikel Berkaitan : 5 PERKARA DI GALAKKAN PADA HARI JUMAAT

Kita juga di galakkan untuk bersedekah pada hari jumaat sebagai tanda bersyukur di samping pahalanya berlipat ganda . Islam selalu mengajar kita supaya sentiasa memikirkan orang di sekeliling kita . Di hari jumaat ini ,duduk dan berfikirlah mengenai keadaan diri kita, keluarga ,masyarakat sekliling dan lain-lain. Kalau kita boleh bantu mereka maka bantulah mereka .

Semoga hari jumaat sentiasa memberi Aura positif kepada kita dan kita juga mampu untuk menyebarkan aura tersebut kepada orang lain . Salam hari jumaat yang mulia buat semua ummat Islam di seluruh dunia.

Sekian.

BIODATA AMAR ASYRAF PELAKON DRAMA UMAIRAH !

BIODATA AMAR ASYRAF PELAKON DRAMA UMAIRAH !

BIODATA AMAR ASYRAF PELAKON DRAMA UMAIRAH !  |   Pelakon yang telah lama berada di dalam dunia seni iaitu Amar Asyraf sudah tidak asing lagi bagi peminat-peminatnya . Amar yang sebelum ini membintangi banyak drama kembali dengan drama baru iaitu Drama Umairah . Drama ini menggantikan drama Patahnya sebelah Sayap .BIODATA AMAR ASYRAF PELAKON DRAMA UMAIRAH !


BIODATA AMAR ASYRAF PELAKON DRAMA UMAIRAH !



BIODATA AMAR ASYRAF PELAKON DRAMA UMAIRAH !


Nama Penuh : Amar Asyraf Zailudin
Nama Artis : Amar Asyraf
Asal : Melaka
Umur : 30
Tarikh Lahir : 15 November 1986


BIODATA AMAR ASYRAF PELAKON DRAMA UMAIRAH !


Ada tak yang meminati Amar Asyraf ? Ada satu drama romantik yang beliau lakonkan bersama dengan uqasha atau nelydia senrose. Drama Hingga hujung nyawa kalau tidak silap. drama tu hit betul. hehe korang dah baca BIODATA AMAR ASYRAF PELAKON DRAMA UMAIRAH ? apa pendapat korang mengenau Amar Asyraf ?

Sekian.




BIODATA LUFYA PELAKON DRAMA UMAIRAH !

BIODATA LUFYA PELAKON DRAMA UMAIRAH !

BIODATA LUFYA PELAKON DRAMA UMAIRAH ! | Nama lufya dalam industri lakonan sidah tidak asing lagi .Pelbagai tawaran berlakon telah di ambil dan reaksi dari penonton juga amat baik terhadap lakonan beliau. Bintang Akademi Fantasia ini kini membintangi Drama Umairah yang di tayangkan di Tv 3. Berikut merupakan BIODATA LUFYA PELAKON DRAMA UMAIRAH !


BIODATA LUFYA PELAKON DRAMA UMAIRAH !


BIODATA LUFYA PELAKON DRAMA UMAIRAH !

Nama Penuh : Lutfyah bt Sheikh Omar
Nama Artis : Lufya Omar
Umur : 31
Asal : Johor
Tarikh Lahir : 1985


BIODATA LUFYA PELAKON DRAMA UMAIRAH !


Sudah pasti ramai yang menanti comeback dari lufya . Lama juga tak dengar lufya menyanyi kan . Apa-apa pun kita doakan beliau sentiasa sukses dengan kerjaya seninya . Seronok tak lepas baca BIODATA LUFYA PELAKON DRAMA UMAIRAH ! . korang tengok tak lakonan lufya dalam drama umairah ? kalau tengk ce komen sikit. hehe

Sekian .

SENARAI PELAKON DRAMA UMAIRAH !

SENARAI PELAKON DRAMA UMAIRAH !

SENARAI PELAKON DRAMA UMAIRAH ! | Selepas tamatnya drama patahnya sebelah sayap, drama baru menggantikan drama patahnya sebelah sayap adalah Drama Umairah .Antara pelakon yang menerajui Drama Umairah adalah seperti Lufya,Amar dan shah iskandar .Pasti ramai yang akan menonton drama Umairah ini. Berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA UMAIRAH !




SENARAI PELAKON DRAMA UMAIRAH !


SENARAI PELAKON DRAMA UMAIRAH !



TAJUK DRAMA : DRAMA UMAIRAH
Bil Episod : 15 
Tarikh Mula Tayangan : 25 Okt 2016
Waktu Siaran : Isnin hingga Rabu, 10 malam
Saluran Siaran : TV3
Senarai Pelakon : Lufya Omar, Amar Asyraf, Shah Iskandar, Rahim Jailani, Dilla Ahmad, Shiqin Kamal, Shah Sulaiman, Octovia Manrose, Kodi Rasheed, Anne Abdullah, Shajiry, Baby Sofea,

Artikel Berkaitan : Biodata Lufya Omar | Biodata Amar Asyraf

Mesti ramai peminat lufya dekat sini. bintang akademi fantasia ini semakin banyak tawaran dalam bidang lakonan. rezeki lufya kan. kini dia berganding dengan amar menurut SENARAI PELAKON DRAMA UMAIRAH ! . Siapa yang akam menonton drama umairah ? ce komen sikit.

Sekian



BIODATA ARIZ LUFIAS ANGGOTA KUMPULAN FORTEEN !

BIODATA ARIZ LUFIAS ANGGOTA KUMPULAN FORTEEN !

BIODATA ARIZ LUFIAS ANGGOTA KUMPULAN FORTEEN ! | Anggota kumpulan Forteen yang kacak bergaya ini dikenali dengan nama Ariz Lufias . Beliau merupakan salah seorang anggota forteen bersama dengan izzue Islam dan lain-lain . Ariz terkenal dengan hubungannya dengan Zulin Aziz  . terkini beliau berlakon dalam drama Tak Beli Tak Cinta arahan Ahmad Idham . Berikut merupakan BIODATA ARIZ LUFIAS ANGGOTA KUMPULAN FORTEEN !


BIODATA ARIZ LUFIAS ANGGOTA KUMPULAN FORTEEN !


BIODATA ARIZ LUFIAS ANGGOTA KUMPULAN FORTEEN !

Nama Penuh : Saiful Ridzuan Abdul Hamid
Nama Artis : Ariz Lufias
Asal : Melaka
Umur : 27 tahun
Tarikh Lahir : 10 Jun 1989

Ariz lufias bercinta dengan Zulin Aziz ? setakat ini masih belum ada apa-apa jawapan dari mereka namun mereka kelihatan seperti rapat . Dengan kerjaya terbaru Ariz lufias sebagai pelakon,sudah pasti ia lebih menjadi tumpuan dalam industri seni tempatan . dah baca ke BIODATA ARIZ LUFIAS ANGGOTA KUMPULAN FORTEEN ?

Sekian.

BIODATA IZARA AISHAH PELAKON DRAMA CINTA MASAM MANIS !

BIODATA IZARA AISHAH PELAKON DRAMA CINTA MASAM MANIS !

BIODATA IZARA AISHAH PELAKON DRAMA CINTA MASAM MANIS ! |  Pelakon kecil molek yang bernama Izara Aishah masih lagi segar dalam dunia lakonan tanah air . Terbaru ,Beliau membintangi drama Cinta Masam Manis yang di minati ramai untuk slot tv 3 . Sudah pasti ramai yang memuji dan menyukai lakonan Izara Aishah . Berikut merupakan BIODATA IZARA AISHAH PELAKON DRAMA CINTA MASAM MANIS !


BIODATA IZARA AISHAH PELAKON DRAMA CINTA MASAM MANIS !

**gambar google.com

BIODATA IZARA AISHAH PELAKON DRAMA CINTA MASAM MANIS !


Nama Penuh : Izara Aishah Hisham
Nama Artis : Izara Aishah
Asal : Johor
Umur : 24
Tarikh Lahir : 28 September 1992


Ramai tak yang minat lakonan Izara Aishah ? Watak yang dibawa di dalam drama Cinta Masam Manis agak berkesan dengan watak remaja wanita . Sudah pasti ramai yang nak tahu BIODATA IZARA AISHAH PELAKON DRAMA CINTA MASAM MANIS . jadi korang dah kenal lah kan dengan izara Aishah . best tak dia berlakon ?

Sekian .

BANGUNLAH ! REZEKI ALLAH SEDANG MENUNGGU !

BANGUNLAH ! REZEKI ALLAH SEDANG MENUNGGU !

BANGUNLAH ! REZEKI ALLAH SEDANG MENUNGGU ! | Rezeki, rezeki, rezeki itulah yang selalu di sebutkan oleh sesiapa sahaja yang ingin menambah rezekinya setiap hari . Ramai yang kata,kalau kita berfikiran positif maka rezeki pun senang masuk ? betul ke ? fikiran positif yang kita fikirkan adalah untuk menambah kekuatan kita untuk terus mencari rezeki . Kalau kita tak berfikiran positif mesti kita akan putus asa dan kecewa ! Ayuh BANGUNLAH ! REZEKI ALLAH SEDANG MENUNGGU !


BANGUNLAH ! REZEKI ALLAH SEDANG MENUNGGU !


Rezeki Allah ini luas meliputi pelbagai perkara di dalam hidup ini antaranya adalah kewangan yang baik, kesihatan yang baik ,dipermudahkan urusan dan lain-lain lagi. Aku teringat satu khutbah jumaat di sebuah masjid dekat sini ada mengatakan Betulkah dengan rezeki yang banyak itu adalah tanda Allah bagi kebaikkan kepada orang tersebut ? Jawapannya tidak . tak semestinya kita duit banyak ,kita di segerakan kebaikkan kepada kita .

Adakala dengan duit yang banyak menyebabkan kita terjerumus kedalam kancah kehinaan . Ada harta tetapi anak pinak tunggang langgang , ada harta tetap hidup dalam ketakutan kerana bimbang hartanya akan di curi . Ada harta yang banyak tetapi takut di tahan SPRM dan pelbagai lagi kemungkinan jika kita perolehi harta yang banyak .


Akan tetapi harta yang banyak jika diuruskan dengan baik mengikut apa yang di minta oleh syara' maka harta itu akan menjaga kita. Kita juga tidak perlu risau dengan harta tersebut . Bukan bermakna kita tidak boleh jadi kaya . Islam amat menggalakkan kita jadi kaya tetapi pada masa yang sama islam ajar kita supaya kita menjadi orang yang kaya yang dekat dengan agama .


BANGUNLAH ! REZEKI ALLAH SEDANG MENUNGGU !


Andai kita di pilih oleh Allah menjadi orang kaya, jadilah orang kaya yang berbakti kepada Agama .pedulikan apa yang manusia akan kata apabila kita dekat dengan agama ,asalkan kita tahu yang kita semua akan mati dan harta dan anak pinak hanyalah perhiasan kehidupan kita sahaja.jangan biarkan mereka melalaikan kita . Nampak tak bertapa hebatnya percaturan Rezeki Allah kepada kita .

Akhir sekali , rezeki allah ini luas dan banyak . kita tak tahu rezeki Allah datang dengan cara apa . kadang-kadang dengan usaha kita yang sedikit tetapi hasilnya banyak . ada ketika kita hanya duduk di rumah dan orang lain hantarkan rezeki kepada kita .itu juga di namakan rezeki . pendek kata semuanya telah di aturkan oleh Allah .kita hanya melaksanakan apa yang telah di tetapkan oleh Allah . Sentiasa berfikiran positif dan senyum selalu ! semoga kita peroleh rezeki yang banyak .

Sekian.



FENOMENA NASI LEMAK !

FENOMENA NASI LEMAK !

FENOMENA NASI LEMAK ! |  Sejak dua tiga menjak ni kan, ramai yang sibuk dengan nasi lemak . ramai yang dok cakap pasal nasi lemak. haha yela-yela korang nak tau cerita sebenarnya kan . alaa, cerita pasal nasi lemak anak dara lah yang terkenal dan femes baru- baru ini . Pelbagai respon yang di lontarkan dari netizen mengenai viralnya nasi lemak anak dara, ada yang kutuk dan ada juga yang memuji. tapi itulah media sosial. pattern dan corak komentar sentiasa sama .sampai aku boleh katakan ini adalah FENOMENA NASI LEMAK !


FENOMENA NASI LEMAK !


kenapa FENOMENA NASI LEMAK ?

Sejak viralnya kisah nasi lemk anak dara tempoh hari, aku tertarik dengan komennegatif yang mengatakan nasi lemak tu tak sedap mana pun, kalau buat sendiri lagi sedap. mak aku masak lagi sedap, hentilah dari viralkan kisah nasi lemak tu dan bla bla bla . aku pun heran, macam mana orang yang cakap nasi lemak tu sedap atau tidak sedangkan dia tak rasa pun nasi lemak tu ? mungkin dia cemuih kot dengan viral tu . dan ada lagi satu jenis orang iaitu orang yang jenis kuat menganjing. dia tak buat benda tu, lepas tu mengangjing je kuat.

Seterusnya , ramai yang sibuk meminta  isteri dan mak mereka masak nasi lemak. kemudian upload gambar dekat media sosial . haha unik juga rakyat malaysia ni dalam mengolah sesuatu isu yang berlegar dalam kalangan netizen. cumanya berpada-pada je lah ya.

bagi aku, bukan salah si anak dara yang menjual nasi lemak tetapi mungkin sikap ahli media sosial yang suka viral berlebih-lebihan itu yang mungkin menyebabkan segelintir kita kurang selesa . dan kalau berdasarkan kes nasi lemak anak dara ni, kaum wanita je yang nampak paling bising dengan hentaman dan kritikan. itu yang aku perasan lah kan. korang perasan tak ?

Selepas viralnya kes tersebut, sekarang ini kita kena tumpu untuk bantu orang lain juga dalam bisnes mereka. tumpu untuk bantu viralkan bisnes mereka . Mungkin ini yang di inginkan bagi sesetengah netizan yang menganggap netizen yang viralkan sesuatu isu memilih dalam menviralkan . depa cakap korang  pilih yang lawa-lawa je kalau nak viral pun .haha

terpulanglah orang nak cakap apa, kerana nasi lemak je korang nak gaduh bagai. haha tak berbaloi tau. Kalau rasa meluat, abaikan je lah. tak pun unfriend je terus. aku cakap benda ni  sebab media sosial ni tak boleh kawal. kita stop satu, satu lagi yang muncul. kita je yang perlu control emosi dalam menangani satu-satu isu. betul tak ? jom makan nasi lemak! hehe

Sekian.

SENARAI LAGU GEGARVAGANZA 3 MINGGU KE 2 !

SENARAI LAGU GEGARVAGANZA 3 MINGGU KE 2 !

SENARAI LAGU GEGARVAGANZA 3 MINGGU KE 2 ! | Setelah minggu pertamanya berjaya mencatat tonton yang agak ramai , Gegarvaganza 3 memasuki minggu ke 2 siarannya dengan pelbagai harapan dari kalangan penonton . Sudah pasti Ramai penonton yang menantikan persembahan-persembahan yang menarik dari para peserta gegarvaganza 3 untuk minggu ke 2 ini .Berikut merupakan SENARAI LAGU GEGARVAGANZA 3 MINGGU KE 2 !


SENARAI LAGU GEGARVAGANZA 3 MINGGU KE 2 !


SENARAI LAGU GEGARVAGANZA 3 MINGGU KE 2 !

Nora : Setelah aku kau miliki

Azharina : Sinaran

Siti sarah :Teratai layu ditasik madu

Zarul : Untukmu selamanya

Rem : Suratan atau kebetulan

Shidi data: Meneka dalam kesamaran

Zureda : Berpaut didahan cinta

Elly Mazlein : Berpisah jua

Gmie scan : Januari

Razis Ismail : Bunga pujaan

Intan Sarafina : Pudar

Ameng : Epilog cinta

Good Luck dan selamat berjaya buat kesemua peserta Gegarvaganza 3 . yang pasti aku rasa, minggu ini akan mula penyingkiran selepas minggu pertama mereka terselamat pada lagu pembukaan mereka dan kini mereka pasti di uji dengan SENARAI LAGU GEGARVAGANZA 3 MINGGU KE 2 ! . korang minat team mana ? #TeamNora hehe
Sekian .


ANAK-ANAK ANDA MASIH BERMAIN DENGAN PERMAINAN INI ?

ANAK-ANAK ANDA MASIH BERMAIN DENGAN PERMAINAN INI ?

ANAK-ANAK ANDA MASIH BERMAIN DENGAN PERMAINAN INI ? | Sebagai ibu bapa, keutamaan perlu di utamakan kepada anak-anak sama ada berkaitan dengan persekolahan atau ketika waktu lapang mereka . Jadilah ibu bapa yang sentiasa memantau keadaan anak-anak dan pada masa yang sama tidak mengongkong mereka dalam menentukan hala tuju kehidupan mereka . Macam serius ja ubai punya entri hari ni . hahaha


ANAK-ANAK ANDA MASIH BERMAIN DENGAN PERMAINAN INI ?


Aku nak ajak korang semak balik adakah anak-anak anda masih bermain dengan permainan yang di sebutkan dalam Entri >> Flashback << ini. atau anak anda sudah advance dalam menggunakan alat permainan yang bersesuaian dengan zaman mereka ? zaman sekarang ramai anak-anak terlebih menggunakan gadget atau bermain dengan computer mahupun dengan telefon bimbit berbanding waktu kita kecil dahulu .

Berbeza dengan kita dahulu, tiada internet , komputer pun besar gedabak itu pun terhad kepada beberapa keluarga sahaja sebab masalah kewangan sehingga menyebabkan kita sebagai kanak-kanak ketika itu terpaksa menggunakan alat yang ada di sekitar kita untuk di gunakan sebagai alat untuk menghiburkan diri dan kawan-kawan .

Yang pasti, anak-anak sekarang tidak lagi bermain dengan permainan yang di sebutkan didalam entri di atas . Rugikah mereka ? bagi aku mungkin rugi dan mungkin tidak kerana zaman kita sudah berbeza. keadaan sekeliling pun kadang-kadang memaksa ibu bapa untuk tidak membenarkan anak-anak bebas bermain di luar . Dengan Pelbagai isu yang berlegar seperti kes culik menyebabkan ibu bapa lebih berwaspada dengan apa yang di lakukan oleh anak-anak mereka .

Bila baca entri yang aku share tu, mesti korang terimbau balik kenangan korang ketika kecil . Main guli, teng teng main kad dan sebagainya itu seumpama hilang dari dunia hari ini . kalau adapun mesti ia menjadi permainan untuk anak-anak pendalaman tetapi aku rasa dekat malaysia ni dah tak da kot sebabnya jajaran internet dan gadget juga semakin mampu milik berbanding dahulu .

Nak paksa mereka untuk kembali ke masa dahulu mungkin satu perkara yang mustahil . Apa yang harus kita lakukan adalah looking foward iaitu pandang ke hadapan dan terus membantu anak-anak anda walaupun kita hidup di zaman yang berbeza dan cabarannya juga sudah pasti berbeza . Persoalan ANAK-ANAK ANDA MASIH BERMAIN DENGAN PERMAINAN INI ? pasti terjawab apabila anda baca entri yang aku share tadi .

Sekian.

:)
SENARAI PESERTA LAWAK SOLO 2016 !

SENARAI PESERTA LAWAK SOLO 2016 !

SENARAI PESERTA LAWAK SOLO 2016 ! |  Satu lagi rancangan realiti bersifat komedi yang di bawa oleh Astro Warna selain dari rajalawak, School Of Lawak , Maharajalawak, Super spontan dan kini Lawak Solo pula mengambil tempat . Peserta yang menyertai Program ini di pilih dari seluruh negara untuk mencari siapa Juara pertama Lawak Solo 2016 . Berikut merupakan SENARAI PESERTA LAWAK SOLO 2016 !


SENARAI PESERTA LAWAK SOLO 2016 !


SENARAI PESERTA LAWAK SOLO 2016 

Mohamad Danial Bin Mohd Zaini : 
23 tahun 
Pulau Pinang

Achmad Bin Rusli 
28 tahun 
Sabah 

Mohd Nornizam Bin Mohd Yusof 
35 tahun 
Selangor

Mohd Hafiz Bin Abdul Ghani 
31 tahun 
Perak

Aaron Aw Teik Hong 
31 tahun 
Kuala Lumpur

Mohd Saffuan Bin Samsudin 
29 tahun 
Melaka

Ahmad Fadli Bin Mohd Nazari 
33 tahun 
Seremban

Nor Hisyabudin Bin Bahar 
31 tahun 
Kedah

Ahmad Fikry Bin Ahmad Ibrahim 
22 tahun 
Kedah

Muhammad Ridzuan Bin Ahamad Hsbulah 
22 tahun 
Pahang

SENARAI PESERTA LAWAK SOLO 2016 !

Pengacara bagi Lawak Solo 2016  ?

Johan Rajalawak

Pengacara bersama Fad, Zukie dan Jamal

Juri Lawak Solo 2016 ?

Saiful Apek
Ac Mizal

Tahniah dan selamat berjaya kepada kesemua SENARAI PESERTA LAWAK SOLO 2016 . semoga berjaya mencapai cita-cita anda di dalam dunia seni . teruja weh aku tengok Apek jadi Juri Lawak Solo 2016 . fuuhh beliau seorang legend dalam dunia lawak. semuanya bermula dari Apek . itu ja sejarah lawak berkembang di malaysia kalau korang ingat. power ! :)

Sekian.


BAYARAN BR1M MENINGKAT MULAI 2017 !

BAYARAN BR1M MENINGKAT MULAI 2017 !

BAYARAN BR1M MENINGKAT MULAI 2017 !  |  Selepas pembentangan Badget 2017 oleh Perdana Menteri Kesayangan Ramai ,DS Najib , sudah pasti tumpuan terarah kepada kadar bayaran BR1M untuk 2017 . Mesti ramai yang tertanya-tanya , BR1M 2017 naik tak ? BR1M 2017 berapa ringgit dan sebagainya . dan aku yakin sepanjang 2 jam perbentangan baget , fokus utama adalah kepada BR1M . yang lain tu, lebih specific kepada golongan tertentu sahaja . Jadi Berikut merupakan BAYARAN BR1M MENINGKAT MULAI 2017 !
BAYARAN BR1M MENINGKAT MULAI 2017 !


BAYARAN BR1M MULAI 2017 !


  • Pendapatan isi rumah RM 3,000 dan ke bawah dinaikkan daripada RM 1,000 / RM 1,050 kepada RM 1,200
  •  Pendapatan isi rumah RM 3,000 - RM 4,000 dinaikkan daripada RM 800 kepada RM 900
  • Pendapatan bagi bujang RM 2,000 ke bawah dinaikkan daripada RM 400 kepada RM 450
Jadi untuk orang bujang dan hensem macam aku, Kadar BR1M untuk Orang Bujang di naikkan kepada RM 450 dari RM 400 tahun lepas. Jadi naik RM 50. banyak tu , hahaha tu ayat orang pro kerajaan . 

aku dok pikiaq dari tadi dan sebelum-sebelum ini , kalau tahun ini tiada peningkatan apa-apa badget tetapi di kurangkan gst , agak-agak ramai tak yang setuju ? Apa yang aku nampak dari perbahasan baget tahun-tahun sebelum ini , apabila ada peningkatan badget dari kerajaan akan membawa kepada peningkatan harga barang . 

Kita yang tanggung setiap hari selepas ini . tak apalah mungkin ada yang tak nampak .Korang dapat RM 450 setahun , cuba bahagikan kepada 365 hari yang ada . korang akan guna BR1M tu berapa ja ? orang bagi kita ambil . tetapi kita still mengharapkan badget yang boleh menyelesaikan masalah kita iaitu harga barang . Mungkin ada yang tak suka dengan statement aku tapi itulah hakikatnya . golongan miskin makin bertambah hari-hari,cuma kita perasan atau tidak . 

Jadi dengan BAYARAN BR1M MENINGKAT MULAI 2017 , Persoalan mengenai berapa bayaran BR1M 2017 semua telah terjawab .jadi apa yang korang boleh buat untuk menampung kos hidup korang ? mulakan fikir, nak harapkan kerajaan nak bantu . susahlah . nampak macam makin syok sendiri . haha jadi, fikirkanlah untuk masa hadapan korang dan keluarga. 

Sekian. 

LIRIK LAGU TERKAHIR BY SUFIAN SUHAIMI !

LIRIK LAGU TERKAHIR BY SUFIAN SUHAIMI !

LIRIK LAGU TERKAHIR BY SUFIAN SUHAIMI ! |  Lagu yang menjadi sebutan ramai iaitu Terakhir nyanyian Sufian suhaimi ini telah menggegarkan industri music tanah air. lagu santai ini di nyanyikan sendiri oleh sufian suhaimi  dan mula kedengaran di corong-corong radio sejak beberapa bulan lalu . Aku suka lagu ni. hehe Berikut merupakan LIRIK LAGU TERKAHIR BY SUFIAN SUHAIMI !


LIRIK LAGU TERKAHIR BY SUFIAN SUHAIMI !


LIRIK LAGU TERKAHIR BY SUFIAN SUHAIMI !

Mengapakah kita selalu berjauh hati
Selalu menyendiri dan terasa hati
Apakah kita tak sehaluan lagi
Berat bagiku (2x)
Melepaskanmu bukan mudah bagiku untuk melalui semua ini
Pabila kenangan kita mengusik jiwa dan hati
Kala malam tidur ku tak lena mengenangkan mu
Apakah salahku
Kau buatku begini
Tinggal sendiri
Terus sendiri
Cinta yang ku pinta
Kau balas dengan dusta
Berat bagiku (2x)
Ku cuba pertahankan
Separuh jiwaku hilang ikut terbang bersamamu
Episod cinta hitamku kini berulang kembali
Berulang kembali mnguasai diriku ini
Oh Tuhan
Ku mahu yang terbaik
Terbaik buatku
Insan kerdil ini
Oh Tuhan
Noktahkan kehilangan ini
Munculkan dia
Dia terakhir buat diriku
Sapa yang layan lagu ni mesti jiwang. ehh. hahaha lagu ini bagi aku ada maksud yang tersendiri dan lebih kepada sebuah perasaan yang di guris oleh cinta. jadi jom layan LIRIK LAGU TERKAHIR BY SUFIAN SUHAIMI ! 

Sekian.


SENARAI PELAKON DRAMA TAK BELI TAK CINTA !

SENARAI PELAKON DRAMA TAK BELI TAK CINTA !

SENARAI PELAKON DRAMA TAK BELI TAK CINTA ! |  Sebelum ini slot ini di tayangkan Drama bertajuk Abang sado boleh beres . aku tak minat tengok drama abang2 sado . tak tau sebab apa . Drama baru menggantikan drama tersebut adalah Drama Tak Beli Tak Cinta . aku tak layan tapi aku tolong updatekan untuk korang. hehe  Berikut merupakan SENARAI PELAKON DRAMA TAK BELI TAK CINTA !


SENARAI PELAKON DRAMA TAK BELI TAK CINTA !


SENARAI PELAKON DRAMA TAK BELI TAK CINTA !

Tajuk Drama : DRAMA TAK BELI TAK CINTA
Bil Episod  : 20 
Tarikh Mula tayangan : 19 Oktober 2016
Waktu Tayangan : Isnin hingga Khamis, 6.30 petang
Saluran Siaran : TV3
Senarai Pelakon : Rita Rudaini, Ariz Lufias, Qara Lyana, Syainie Aida, 
Shiha Zikir, Aliff Yasraff, Erry Putra,  Habiel Lutfillah .

SEDUTAN PROMOSI DRAMA TAK BELI TAK CINTA 

Drama Tak beli tak cinta ini mengisahkan percintaan di antara majikan dan pekerjanya . Percintaan 3 segi diantara pekerja perempuan dengan pekerja lelaki dan juga majikan mereka iaitu rita rudaini .Rita yang kehilangan suami akibat tragedi MH 17 berusaha menyesuaikan diri selepas tragedi tersebut dan tidak menyangka boleh terlibat di dalam jerat percintaan 3 segi tersebut . bagaimana mereka mengatasi masalah mereka ? saksikan di tv 3 !

Drama Komedi Romantik ini memberasi ramai pelakon baru dan lama . Sudah pasti tumpuan utama adalah kepada Rita Rudaini sebagai peneraju utama . Apa pendapat korang mengenai SENARAI PELAKON DRAMA TAK BELI TAK CINTA  ? Best tak tengok pelakon-pelakon drama Tak Beli Tak Cinta ?

Sekian.


YAKINLAH DENGAN HALAL JAKIM ! KORANG KENA BACA NI !

YAKINLAH DENGAN HALAL JAKIM ! KORANG KENA BACA NI !

YAKINLAH DENGAN HALAL JAKIM ! | Sejak dua tiga menjak ini ramai pulak yang mempersoalkan tindakan Jabatan kemajuan Islam Malaysia mengenai pensijilan Logo Halal kepada sebuah syarikan makanan . Menurut sumber yang sahih , Syarikat berkenaan sedang dalam proses permohonan sijil halal dan permohonan tersebut pun dalam proses penelitian oleh Pihak JAKIM . Isunya timbul apabila orang ramai mengatakan JAKIM mengeluarkan kenyataan mengenai Syarikat makanan tersebut bahawa ia tidak Halal .


LOGO HALAL JAKIM TERKINI !


Tetapi Pihak Jakim Sendiri menafikan pernah mengeluarkan Kenyataan Bahawa Makanan keluaran syarikat berkenaan tidak halal . boleh rujuk kenyataan Dari JAKIM seperti di bawah :




Berdasarkan kenyataan dari JAKIM, kita dapat lihat ia masih dalam proses permohonan pensijilan HALAL . Dan jakim tidak pernah mengatakan kedai dan makanan yang di keluarkan dari syarikan berkenaan adalah Haram .Prosese tersebut memerlukan masa untuk di keluarkan kerana syarat yang ketat telah di keluarkan oleh Pihak JAKIM untuk mana-mana premis yang ingin memohon sijil Halal .

Jadi kenapa rakyat malaysia masih mengulas isu ini dan mula bermain dengan agama ? Institusi Islam di tubuh untuk memantau dan menjaga maslahat atau kepentingan ummat islam . kenapa ummat islam sendiri rasa terbeban dengan instusi ini ? Aku harap , ummat islam di Malaysia sabar dalam menanti keputusan sama ada permohanan mereka di luluskan atau tidak .

Kalau rasa nak makan dekat kedai berkenaan dan korang yakin makanan yang dibuat adalah halal, maka silakan makan. kalau tidak yakin, tunggu sahaja JAKIM punya keputusan. itu sahaja kaedahnya . Tak perlu menghina JAKIM atau institusi Islam yang telah berusaha untuk menjaga ummat Islam . Yakinlah dengan institusi Jakim yang di iktiraf ini daripada korang percaya perkara viral yang entah betul atau tidak. Rujuklah sebelum membuat komentar .

Sedih tengok ummat Islam yang memerli JAKIM atas kerana tidak memberi sijil halal kepada syarikat berkenaan kerana ada beberapa istillah yang meragukan. JAKIM ada piawaiannya sendiri , diorang lebih arif dalam bab halal berbanding kita . mereka lebih menjaga maslahah dan kepentingan ummat islam dari kita . kenapa sampai ada yang memperkecilkan institusi JAKIM kerana isu kecil ini ?

Pernah terjadi satu isu mengenai Coklat Cadbury dan terbaru selepas itu mengenai kedai yang " no pork " berlegar di media sosial . JAKIM dah buat keputusan dan telah meletakkan dan memperketatkan piawaian mereka kerana isu-isu sebelum ini yang memberi kesukaran kepada ummat islam untuk mendapatkan barangan halal. selepas perketatkan untuk memudahkan ummat islam, jadi macam ni pulak. JAKIM pula di persalahkan .

Come on lah ! sudah-sudahlah berlagak pandai pada bidang yang bukan urusan kita. Maaf kalau aku terkasar bahasa, tetapi ini hakikat orang melayu islam di malaysia . Belajar agamanya tak mau, lepas tu bercakap atau komen isu berkaitan islam seperti dia yang pandai . belajarlah ya belajarlah . Sungguh ilmu islam itu luas dan lebih luas dari ilmu yang korang belajar di zaman universiti  dulu .

PAGE FACEBOOK RUJUKAN BAB HALAL , JAKIM !



**boleh like untuk maklumat berkaitan halal terkini .


Akhir sekali, aku nak minta kita yakin dengan Institusi JAKIM kerana setakat ini belum ada institusi yang menjaga kebajikan penganut Islam yang lebih baik berbanding JAKIM . Yakinlah dengan penambah baikkan yang telah di buat mengikut peredaraan zaman dan tidak bercanggah dengan hukum syara' . kita tak mampu untuk belajar agama dengan sempurna, jangan caci orang yang fakih yakni pakar dalam bidang agama . Maaf atas kekasaran bahasa dalam entri kali ini. sekadar nak mengingatkan bersama untuk korang yang membaca dan juga aku yang menulis ini . semoga islam terus subur di Bumi malaysia .

Sekian.

Ubaidullah
20 oktober 2016

CARA MUDAH SHOPPING DENGAN LAZADA !

CARA MUDAH SHOPPING DENGAN LAZADA !

CARA MUDAH SHOPPING DENGAN LAZADA ! |  Laman web membeli belah di atas talian lazada.com sudah tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia . pelbagai barangan telah terjual dan di jual menerusi laman web membeli belah atas talian ini. dari pakaian sehinggalah ke barangan rumah semuanya di jual dari atas talian menggunakan Platform Laman Web Lazada.com . Mungkin ada di antara kita masih tercari-cari bagaimana caranya untuk shopping di lazada . Jom aku ajarkan dekat korang CARA MUDAH SHOPPING DENGAN LAZADA !


CARA MUDAH SHOPPING DENGAN LAZADA !


CARA MUDAH SHOPPING DENGAN LAZADA !

1. Masuk ke laman Web lazada - www.lazada.com .
2. Sign up dulu maklumat anda untuk mempunyai account sendiri . jangan risau ia sama macam fb je.
3. Boleh mula shopping dan pilih barang yang anda nak beli .
4. Bila dah confirm barang yang nak beli masukkan postcod alamat rumah korang atau tempat yang korang nak hantarkan tu .
5. nanti dia akan bagi tau sama ada boleh cod atau hantar secara poslaju dll.
6. korang scroll sikit ke bawah dan akan keluar button " Buy Now " di bahagian atas laman web .
7. Klik button tu dan follow instruction untuk pembayaran dan pengesahan bayaran . Korang boleh bayar sama ada pakai bank transfer atau kredit card .
8. selesai dan Tunggu barang korang sampai

Perhatian !

Ada code Sales (20 % OFF)  untuk korang guna , nanti masukkan dekat ruangan yang di sediakan ( SAH sampai 4 Nov 2016 )


CARA MUDAH SHOPPING DENGAN LAZADA !


Setakat ini , berdasarkan pengalaman aku beli barang dengan lazada , aku hanya perlu tunggu dua hari sahaja untuk urusan penghantaran. itu pun terpulang dengan lokasi korang tinggal . ada kalanya ia makan masa untuk proses delivery . Selepas ni mudahlah nak shopping barang online dengan Lazada.com .Jom share entri CARA MUDAH SHOPPING DENGAN LAZADA dengan kawan-kawan korang. terima kasih :)

Sekian .


BIODATA WAWA ZAINAL PELAKON DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP !

BIODATA WAWA ZAINAL PELAKON DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP !

BIODATA WAWA ZAINAL PELAKON DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP ! | Nama wawa Zainal sudah tidak asing dalam dunia seni tempatan . Sejak beberapa tahun, namanya menghiasi industri seni tempatan . Pelbagai Filem dan Drama telah dibintangi oleh Wawa Zainal dan sehingga kini nama beliau menjadi sebutan ramai . Berikut merupakan BIODATA WAWA ZAINAL PELAKON DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP !


BIODATA WAWA ZAINAL PELAKON DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP !


BIODATA WAWA ZAINAL PELAKON DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP !

Nama Penuh : Nur Hawa Binti Zainal Abidin
Nama Artis : Wawa Zainal
Umur : 25 Tahun
Tarikh Lahir : 12 Mac 1991
Asal : Sabah


Ramai juga peminat wawa Zainal dan Suaminya iaitu Aeril Zafril . Walaupun pernah di landa beberapa kontroversi sebelum ini, pasangan ini mampu dan boleh di jadikan contoh kepada pasangan-pasangan muda yang lain . Sudah pasti kekuatan percaya antara satu sama lain menjadi kunci kekuatan hubungan mereka.



BIODATA WAWA ZAINAL PELAKON DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP !







Dulu Waktu awal-awal wawa zainal berlakon, rajin jugak lah layan filem dia ni. Sekarang jarang sangat tengok drama . hehe so kurang update sikit bab drama lakonan wawa Zainal ni . Ramai ke yang dah baca BIODATA WAWA ZAINAL PELAKON DRAMA PATAHNYA SEBELAH SAYAP  ? ce komen sikit !

Sekian.



KENAPA MANUSIA SUKA PADA YANG CANTIK ?

KENAPA MANUSIA SUKA PADA YANG CANTIK ?

KENAPA MANUSIA SUKA PADA YANG CANTIK ? |  Hari ini aku nak kongsikan sedikit mengenai KENAPA MANUSIA SUKA YANG CANTIK ? . Kalau korang perasan , manusia suka benda yang cantik dan exclusive . Barang kemas , barang baru . jam rolex dan apa sahaja yang di rasakan cantik pada pandangan manusia mesti akan di sukai . Aku tak bercerita mengenai orang cantik ke tidak. tetapi lebih kepada apa yang kita miliki sekarang ini . jadi Korang tahu tak KENAPA MANUSIA SUKA PADA YANG CANTIK ?

KENAPA MANUSIA SUKA PADA YANG CANTIK ?

Lumrah manusia untuk menyukai benda yang baik dan cantik . Sebabnya adalah Perkara baik memberi kita gambaran yang mana kita tidak akan mengalami kerugian atau kita tidak akan di sakiti. apabila perassan tersebut muncul ,ia akan memudahkan kita untuk berdamping dengan barang atau benda tersebut .

baca juga : Jangan Menyerah kalah !

Aku ambil contoh, arang . Bentuknya tidak sekata dan warnanya hitam . Sekali tengok pasti tidak mahu tengok kembali . itu arang . berbanding dengan batu sungai , walaupun rupanya bulat dan bujur tetapi ia berkilat dan cantik. pasti ramai yang menjadikan batu sungai sebagai koleksi berbanding batu arang . betul tak ?


KENAPA MANUSIA SUKA YANG CANTIK ?
ARANG
KENAPA MANUSIA SUKA YANG CANTIK ?
BATU SUNGAI
**gambar google.com

Satu sifat dalam diri kita iaitu nak selamat dalam segala perkara . Tak mau terguris walaupun secebis mahupun tercalar menyebabkan kita akan sentiasa memilih untuk menyukai benda yang cantik . Begitu juga hakikat kita hidup ni , buatlah perkara yang cantik atau perkara yang baik serta indah .supaya hidup kita sentiasa senang dan aman .

Benda yang cantik memberi ilham yang baik kepada kita dan menguatkan kita dari segi moral dan fizikal . Hidup kita ni tak boleh hanya kuat dari segi fizikal semata, rohani dan jiwa juga perlu kuat kerana ia datang sebagai pakej . apabila kita menyukai benda baik, kita suka benda cantik dan kita juga baik dan mempunyai akhlak yang cantik,sudah pasti hidup kita dan orang sekeliling juga akan baik dan harmoni .

Tidak salah untuk memiliki benda cantik atau teringinkan benda cantik . Seeloknya kita perlu ada rasa nak simpan atau nak memiliki benda cantik bukan untuk menunjuk-nunjuk tetapi hanya untuk koleksi peribadi dan juga untuk membantu kita bila di perlukan. adakala kita ada beban yang berat di fikiran tetapi tak tahu cara untuk membuangnya . Sesetengah orang suka keluar dan berjalan. dan ada sesetengah yang suka melihat benda yang cantik untuk menghilangkan beban tersebut. gunakanlah cara terbaik untuk diri anda kerana manusia itu berbeza-beza .

Sekian.

p/s : apalah yang aku tulis ni. hahaha idea ke laut. wekkk

Kataubaid© .