SINOPSIS DRAMA INIKAH CINTA

SINOPSIS DRAMA INIKAH CINTA

SINOPSIS DRAMA INIKAH CINTA I Drama yang menggantikan Drama popular Iaitu Drama Anakku Diva ini membarisi beberapa pelakon baru bagi menghiasi drama Inikah cinta. Niezam Zaidi merupakan peneraju utama dalam drama inikah cinta . berikut merupakan Sinopsis Drama Inikah Cinta.


SINOPSIS DRAMA INIKAH CINTA
gambar sumber : Edtv

SENARAI PELAKON DRAMA INIKAH CINTA

Niezam Zaidi
Farah Nabila

TARIKH TAYANGAN DRAMA INIKAH CINTA

31 Januari 2016

SINOPSIS DRAMA INIKAH CINTA

Kerana 3000 kuntum bunga yang di minta oleh seorang perempuan yang di cintainya, Muaamar sanggup menempuh pelbagai ujian ketika mencari bunga-bunga tersebut.Adakah Muammar berjaya mengumpul 3000 kuntum bunga untuk kekasihnya itu ? jangan lupa saksikan Drama inikah Cinta di Tv3 !

Waktu siaran : 7 malam

SEKIAN.




[ REVIEW BLOG ] BLOG PROJEK TRAVEL RUJUKAN WAJIB UNTUK KAKI TRAVEL !

[ REVIEW BLOG ] BLOG PROJEK TRAVEL RUJUKAN WAJIB UNTUK KAKI TRAVEL !


REVIEW BLOG - Insyaallah, kali ini aku nak review satu blog hebat dan cantik . Iaitu Blog Projek Travel ! Aku yakin ramai dah kenal dengan Projek Travel. aku sendiri pernah menggunakan #projektravel dekat instagram dan twitter.  Cumanya kali ini, kita masuk deep sikit, orang cakap kenal lebih mendalam dengan Blog Projek Travel.

PROJEK TRAVEL mula di tubuhkan pada Januari 2014 oleh blogger-blogger yang rajin travel . Tujuan mereka menubuhkan projek travel adalah untuk menyampaikan informasi berkaitan Travel. Mereka juga menggunakan tagline " Berkongsi memberi Inspirasi " dalam membantu masyarakat untuk mendapatkan informasi terutamanya berkaitan travel, makanan dan maklumat .

projek travel

Baik, sekarang ini aku nak cerita pasal blog Projek Travel pula . Blog Projek Travel sememangnya blog yang aku suka. hahaha sebab blog dia cantik dan penuh dengan info . Pelbagai info yang di kongsi oleh blogger-blogger Projek Travel berdasarkan pengalaman mereka sendiri .

Blog ini juga merangkumi Review tempat-tempat pelancongan di Malaysia mahupun luar negara.Korang juga boleh dapatkan maklumat mengenai Hotel atau tempat penginapan yang mereka sewa sewaktu travel .

Bagi aku yang tak rajin travel ni, bila baca blog ni ,kita sendiri rasa macam nak travel macam depa. hahaha tak pa satu hari nanti kita travel dengan Projek travel ya. hehe . Antara maklumat lain yang boleh didapati dari blog projek travel adalah maklumat tempat makan menarik ,info dan event dan juga video travel .

Selain mudah mendapat maklumat mengenai travel. aku nak bagitau yang Projek Travel juga telah menjalinkan kerjasama dengan beberapa syarikat travel. Antaranya adalah Tune Hotel, Air Asia,Tourism Malaysia , Legoland dan banyak lagi agensi pelancongan . Jadi kira semua tak perlu ragu-ragu dengan keupayaan Projek Travel dalam mempromosikan tempat-tempat pelancongan di Malaysia .

projek travel

sibuk sangat aku bercakap , korang perasan tak aku tak bagi maklumat blog projek travel kan. hahaha saja ja nak tengpok hangpa alert tak dengan apa yang aku tulis. berikut merupakan Maklumat dan cara menghubungi Projek Travel .

Nama Blog : www.projektravel.com
Email : projektravel@gmail.com
Page Official : https://www.facebook.com/projektravel
Google+ accoumt : Mat Remos 
Instagram : Projek Travel

Maklumat dah dapat, apa tunggu lagi. terjah blog projek travel lekaih. make sure hangpa follow blog depa na.  Lepas tu share entri yang hangpa suka dari blog Projek Travel. Aku harap projek travel terus hebat mendepani hari mendatang . Banyak dugaan itu normal, kalau tak da dugaan tu yang tak normal. hahaha
projek travel
barisan admin Projek Travel

Semoga team Projek Travel terus bersemangat dalam menyampaikan maklumat kepada pembaca.  Nikmat paling besar bagi orang yang mencari maklumat adalah memperolehi jawapan terhadap apa yang di cari. 

Maaf kalau review aku tak memuaskan. sekadar pendapat peribadi aku. korang boleh terjah blog Projek travel untuk mendapatkan maklumat secara terus. ^_^

sekian.


EPISOD AKHIR DRAMA ANAKKU DIVA

EPISOD AKHIR DRAMA ANAKKU DIVA


EPISOD AKHIR DRAMA ANAKKU DIVA I Drama bersiri setiap hari jumaat hingga hari ahad yang di tayangkan di TV3 berjaya menarik minat penonton untuk menonton drama tersebut sehingga akhir . Sebentar tadi baru sahaja berakhir drama tersebut . Drama yang bertajuk Anakku Diva mengetengahkan elemen kekeluargaan dalam drama ini menjadikan dia lain dari drama berdasarkan Novel.

Drama 13 episod  yang di bintangi oleh Janna Nick ,Ardell Aryana ,Ramona Zamzam dan beberapa lagi pelakon hebat berjaya menyampai mesej kepada penonton drama tersebut. Dalam episod akhir , Zahra dan Hussin di culik oleh Dayana dan rakan kongsi hussin.

EPISOD AKHIR ANAKKU DIVA
sumber google

Akibat cemburu dengan kejayaan yang di miliki oleh Hussin, Omar sanggup membuat dan mencari jalan mudah untuk menghancurkan perniagaan Hussin .Dengan bantuan Firdiey, mereka 6 orang anak dara ni pergi serbu tempat yang dikatakan oleh dayana . Mereka pergi ke tempat yang tersembunyi di dalam hutan di mana dekat situ mereka bertemu dengan Hussin dan Dayana.

Mereka berpecah dengan tujuan untuk mencari ibu dan bapa mereka.Tetapi Apa yang jadi, Amanda, Melati dan orked di tangkap oleh dayana . Dan mereka di ikat. setelah berjam mereka mencari jalan bagaimana nak lepaskan ikatan tersebut. Amanda dan Emi bertanya kepada orked sama ada dia boleh buka ikatan tangan tu ke tidak. rupa-rupanya Dayana tidak mengikat tangan Orked. apa lagi bising la kakak orked dua orang ni. hahaha

Orked cuba buka ikatan kakaknya tetapi gagal. Dan mereka keluarkan satu idea iaitu depa nak takutkan dayana. Kebetulan Orked ada bawa make up sekali dalam begnya. maka dia pun make up jadi hantu. part ni lawak. apabila dayana melihat orked dengan mukanya yang hitam setelah di make up, kemudian dayana lari meninggalkan rumah tersebut.

Akhirnya, Omar tidak berjaya dengan rancangannya untuk mendapatkan tender projek syarikat hussin. part omar berakhir dengan dia di pukul secara berjemaah oleh keluarga Hussin.di akhir episod ,Emi meminta Firdiey untuk masuk meminang kenanga.Dia sanggup kehilanagan cintanya demi keluarga .

Apa yang menimbulkan persoalan dalam cerita ini , apa yang terjadi kepada omar dan dayana ? dan yang kedua adalah kenapa Mama (Isteri Pertama ) Hussin kembali di episod akhir ? aku rasa akan ada sambungannya nanti. aku rasa lah. sat nak tanya janna nick. haha Aku boleh katakan ending dia happy tetapi tergantung.

Kalau korang yang terlepas Semua Episod Anakku Diva , aku ada tulis sinopsis setiap episod kecuali episod satu untuk korang baca. korang boleh ke [ Pautan ] ini . So far, apa pendapat korang mengenai drama 13 episod ini ?

bagi aku best dan menarik, kami satu family menghadap drama ni. haha mungkin sebab wataknya guna loghat utara kot. lebih dekat dengan kami orang penang. haha .kongsikan pendapat korang tau !

sekian.
VIRAL ! 3 CARA BERJIMAT SEMPENA TAHUN 2016 YANG MENCABAR !

VIRAL ! 3 CARA BERJIMAT SEMPENA TAHUN 2016 YANG MENCABAR !


TIPS BERJIMAT 2016 I 2016 merupakan tahun mencabar bagi rakyat Malaysia. Sesetengah ahli perniagaan meramalkan kegawatan ekonomi akan berlaku di Malaysia . Baru-baru ini juga Perdana Menteri telah mengumumkan Pengubahsuaian Bajet 2016 yang pernah di bentangnya pada tahun 2015 . Ini menunjukkan ekonomi negara mengalami masalah pada suku pertama tahun 2016 .

Sebagai Rakyat pula kita, tidak lari dari menghadapi masalah kewangan di samping harga barang yang kian meningkat dan tidak terkawal. Teknik Penjimatan yang betul amatlah penting dalam memastikan keperluan kita di penuhi dan di samping kita dapat membantu rakan-rakan yang memerlukan .

Untuk kali ini, aku ingin berkongsi mengenai 3 Cara berjimat Sempena tahun 2016 ini .Aku tahu pelbagai cara yang telah korang buat. anggaplah ini perkongsian aku semata-mata. Kalau ada yang tak pernahbuat, korang boleh cuba buat dalam kehidupan korang.


TIPS BERJIMAT ADALAH :

1. Rancang Perbelanjaan

Perancangan kewangan amat perlu dalam memastikan wang kita tidak di gunakan ke arah yang tidak betul. Perancangan kewangan perlu di bahagikan kepada beberapa kategori. Antaranya , Perkara yang perlu bayar segera (hutang , sewa ) dan Perkara yang boleh di tunda. Ini dapat membantu korang dalam menentukan tarikh bayar atau tarikh menggunakan wang tersebut.

2. Beli yang Mana Perlu .

Beli Yang mana perlu bermaksud menggunakan duit untuk perkara keperluan sahaja. Tidak boleh menggunakan duit untuk perkara-perkara yang hanya untuk memuaskan nafsu membeli sahaja.

3. Bezakan kehendak dan keperluan .

Dan yang terakhir merupakan perkara yang penting iaitu membezakan kehendak dan keperluan dalam kehidupan kita. Utama kan keperluan berbanding kehendak. Ingat, kehendak boleh di realisasikan bila-bila masa setelah segala keperluan telah selesai di uruskan.

Aku harap 3 tips ringkas ini dapat membantu korang dalam membuat perancangan kewangan korang sepanjang tahun 2016. Buat perancangan tahunan dan bulanan, supaya korang dapat tengok belanjawan yang korang perlu cari dan perlu ada sepanjang tahun dan bulan. Maaf atas kekurangan.

sekian.

Baca juga : 6 Tips berjimat cermat paling Bijak sempena tahun 2016 !


[ GAMBAR ] PERKAHWINAN MAT LUTHFI !

[ GAMBAR ] PERKAHWINAN MAT LUTHFI !


GAMBAR KAWIN MATLUTFI I Nama Mat Lutfi memang tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia . Terkenal di Media Sosial , Matlutfi menyampaikan idea-idea mengenai kehidupan masyarakat malaysia terutamanya dalam meneruskan kehidupan. Terkenal dengan loghat utara, Anak kelahiran negeri Kedah ini mengorak langkah dalam bidang penulisan buku pula selepas itu.

Semalam beliau telah melangsungkan perkahwinan dengan insan yang di pilihnya. Tahniah Mat ! hang memang hebat. hang mampu buat satu malaysia dok melangut tengok video hang . Tahniah Mat sebab berjaya merubah rakyat malaysia. Aku kongsikan gambar kawin Mat lutfi

Gambar Kahwin Matlutfi !

Gambar kawin Mat lutfi
gambar sumber : 9gag malaysia

Tahniah Mat dan Pasangan :) gadis-gadis di luar sana jangan sedih-sedih. sesungguhnya ramai lagi lelaki yang bernama Mat atau lutfi. hahaha\

sekian
SENARAI JURI MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 !

SENARAI JURI MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 !


JURI MAHARAJA LAWAK 2016 I Maharaja lawak Mega tak akan berseri tanpa kehadiran Juri-juri hebat yang akan memberi komen kepada setiap pesembahan peserta. Agak terkejut dengan senarai Juri-juri untuk maharajalawak Mega 2016 kali ini.

Bagi aku tak ada seorang pelawak yang menjadi juri untuk program lawak . apa-apa pun masih terlalu awal untuk menilai . ucapan aku hanyalah selamat berjaya untuk semua !

SENARAI JURI MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 !

Senarai Nama Juri Maharaja Lawak Mega 2016

1.Ziana Zain
2.Najib Ali
3.Bunga Citra Lestari
4.Shaheizy Sam .

Pasti peminat Sam tengok Maharajalawak Mega kan. hahaha good luck semua ! :)

baca juga : LIVE STREAMING MAHARAJALAWAK MEGA 2016

sekian .


LIVE STREAMING MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 !

LIVE STREAMING MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 !


LIVE STREAMING MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 I Sebenarnya, aku tercari-cari juga lah sama ada tak Live streaming Maharajalawak Mega 2016 . rupa-rupanya ada. hehehe Untuk yang tak ada Astro atau tak langgang Astro Warna , korang boleh terjah dan tengok dekat link yang aku bagi ini ya.
LIVE STREAMING MAHARAJA LAWAK MEGA 2016
gambar sumber : mysumber.com
Baca Juga : SENARAI PESERTA MAHARAJA LAWAK MEGA 2016

Agak-agak korang lah kan, Persembahan Kumpulan mana yang akan menyengat dalam Maharajalawak Mega 2016 kali ini. Aku rasa macam nak tengok persembahan BOS. Ezad Lazim turut sama berada dalam kumpulan tersebut. mesti lawak.

Ezad Pernah berlakon dalam Filem Komedi Mami Jarum dan Mami Jarum Junior kalau korang ingatlah kan. dalam filem tu dah lawak tetapi kena tengok juga persembahan di pentas. sebab ia berbeza dari berlakon Filem .

Oh ya, membebel pulak aku kan, Siapa nak Live Streaming Maharajalawak Mega 2016 ? cuba angkat tangan macam saya ! hahaha  korang klik link dekat bawah ini untuk ke pautan live streaming maharaja Lawak Mega 2016.

live streaming maharajalawak mega 2016
gambar sumber : www.melvister.com
LINK LIVE STREAMING MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 [ PAUTAN 1 ]

Semoga Live Streaming Maharajalawak Mega 2016 ini dapat mengubat rindu anda terhadap pelawak-pelawak tanah air. selamat menonton Maharajalawak Mega 2016 !

Waktu Siaran Maharaja Lawak Mega 2016 : Jumaat ,10 malam .

sekian.


[ GAMBAR TERKINI ] WAJAH ADMIN JADILAH SEPERTI RASHID DI HOT FM !

[ GAMBAR TERKINI ] WAJAH ADMIN JADILAH SEPERTI RASHID DI HOT FM !


Wajah Admin Page Jadilah Seperti rashid I Hari ini Am krew menjemput admin-admin dari page Inilah rashid yang pernah viral satu ketika  baru-baru ini . ramai admin rupanya yang handle page ini, patut lah senang viral .apa-apa pun korang memang best sebab berjaya buat rakyat malaysia berubah arah sebentar dari AMRAN.

ke korang Amran jugak ? hahaha ohh tadi hangpa nak call amran yaa . Amran dekat petronas tu. dia sibuk mana sempat nak layan hangpa. hahaha lek amran, aku back up hang. Aku rasa diorang ni admin KHK juga kan.Sebab antara nama yang di sebut sebagai admin adalah ah fat dan arwah khaifos  :)

ini Gambar admin page Jadilah seperti Rashid .

WAJAH ADMIN JADILAH SEPERTI RASHID DI HOT FM

WAJAH ADMIN JADILAH SEPERTI RASHID DI HOT FM


Terima Kasih Hotfm. sebelum ni dalam TV3 tak sempat nak snap wajah-wajah admin ni. ni hot fm upload dekat fb. senang la nak tengok kan. semoga usaha baik korang di berkati. elakkan dari menimbulkan permusushan dalam kalangan masyarakat malaysia.

tahniah .

sekian

p/s : buat yang pernah naik Airasia . korang tahu kenapa cabin crew air asia dikatakan terbaik ? jom baca dekat sini [ Pautan 1 ]
FOLLOWERS BLOG BERKURANG ! NAK BUAT MACAM MANA NI ?

FOLLOWERS BLOG BERKURANG ! NAK BUAT MACAM MANA NI ?


Sejak dua hari ini, kita dapati Followers blog kita berkurangan. betul tak ? aku punya followers pun berkurangan buat kali ke berapa entah. Bulan Disember hari tu dah sekali hilang follower, bulan ni dua kali dah. Ada yang mengatakan ia berpunca apa bila google nak buat penyucian. hahaha nak clearkan account-account yang dah tak aktif.

Baca juga : Punca Follower blog Berkurangan secara Mendadak

Jadi aku ada senarikan beberapa kaedah untuk korang buat, seperti yang di syorkan oleh blogger.com sendiri .Blogger.com suruh buat no 3 . tapi aku tambah no 1 dan 2. semoga membantu korang la kan .ingat jangan risau sangat kalau followers hilang.asalkan pembaca blog kita tidak hilang. Followers hanya pada angka, pembaca yang setia membaca blog kita itulah permata yang sukar di cari ganti.

Punca followers hilang
Kaedah-kaedah mengembalikan Followers blog yang hilang tiba-tiba adalah :

1. Muhasabah diri , aku menulis blog ni kerana nak up follower semata atau nak sampaikan ilmu kepada pembaca .

2. Buka blog yang korang pernah follow sebelum ni, recheck takut ada yang kita terunfollow . jadi boleh follow balik.

3. Buat satu entri memaklumkan kepada pembaca blog korang mengenai perkara yang berlaku, minta depa follow balik kalau ada yang ter unfollow.

Mudah sahajakan step-step dia. Sebenarnya ini bukan lah urusan kita para blogger untuk mengetahui secara detail apa yang cuba di buat oleh pak cik google atau pak cik blogger.Kita kena usaha lebih balik la kan lepas ni. Jangan Putus Asa tau !

sekian . :)
BIODATA SCHA ALYAHYA | PELAKON DRAMA ISTERI VS TUNANG !

BIODATA SCHA ALYAHYA | PELAKON DRAMA ISTERI VS TUNANG !


BIODATA SCHA ALYAHYA PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN ! | Pelakon Drama isteri vs tunang yang akan di tayangkan pada 1 Febuari 2016 yang lalu iaitu Scha Alyahya pastinya di nanti-nantikan oleh peminatnya. Ibu kepada Lara alana ini telah menyepi dalam dunia lakonan selama 3 tahun. Beliau kembali dengan drama Isteri Vs Tunang ini diharap mampu mengembalikan  Scha seperti sebelum ini.

Berikut merupakan BIODATA SCHA ALYAHYA PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN !

BIODATA SCHA ALYAHYA PELAKON DRAMA URUSAN HATI CIK DRAMA QUEEN !
gambar sumber myartis.my

BIODATA SCHA ALYAHYA 


Nama Penuh : Sharifah Nor Azean Syed Mahadzir Alyahya
Nama Artis : Scha Alyahya
Umur :33 tahun
Tarikh Lahir : 30 Mei 1983
Status : Isteri kepada Awal Ashaari .

Ibu kepada lara alana ini semakin meningkat kariernya walaupun sudah berkahwin dan mempunyai anak. terbaru scha membintangi drama Urusan Hati cik drama Queen yang di tayangkan di Astro ria . Ramai yang merindui lakonan Scha .

jadi dengan adanya drama baru ini ,terubat juga rindu mereka . Lepas baca Biodata Scha Alyahya , apa yang korang dapat simpulkan dengan scha alyahya ? kalau aku , mudah jer . seorang pelakon yang hebat dan masih kekal terkenal sehingga hari ini .

sekian.

[ TERKINI ] PERUTUSAN KHAS PENGUBAHSUAIAN BAJET 2016

[ TERKINI ] PERUTUSAN KHAS PENGUBAHSUAIAN BAJET 2016


PENGUBAHSUAIAN BAJET 2016 | Hari ini seperti dimaklumkan adalah hari yang akan dibentangkan semula bajet 2016 dalam bentuk pengubahsuaian kepada yang lebih baik. Pada jam 12 tengah hari tadi,telah berlangsung Pembentangan Khas Pengubahsuaian Bajet 2016 . Ia di bentangkan oleh Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak.

Najib, Pengubahsuaian bajet 2016

Antara yang sempat aku dapatkan info adalah mengenai Biasiswa JPA dan ada beberapa lagi yang di higlightkan oleh Perdana Menteri antaranya Pengurangan Caruman KWSP pekerja di kurangkan 3% Mulai Mac 2016 sehingga Disember 2017 .

Di bawah ini aku kongsikan, mengenai Biasiswa JPA kepada Pelajar dalam pengubahsuaian bajet 2016 .

67. Meski apapun yang berlaku, Kerajaan tetap memberi jaminan dan komited terhadap ehwal pendidikan dan masa depan anak-anak kita. 
Dengan ini, Kerajaan bersetuju, untuk meneruskan empat program tajaan JPA bagi tahun 2016 seperti berikut:

Pertama, Program Biasiswa Nasional bagi 20 orang pelajar terbaik lepasan SPM, untuk melanjutkan pengajian di universiti terkemuka seluruh dunia. 

Kedua, Program Khas Kejuruteraan bagi 200 orang pelajar ke Jepun, Korea, Jerman dan Perancis. 

Ketiga, Program Lepasan Bursary bagi 744 orang pelajar, untuk mengikuti pengajian di peringkat Ijazah Pertama di Universiti Awam, dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta di dalam negara; dan

Keempat, Pengambilan baharu seramai 8 ribu pelajar akan diberikan biasiswa untuk mengikuti pengajian yang ditetapkan di peringkat Ijazah Pertama Dalam Negara. 

68. Seterusnya, peruntukan pembiayaan PTPTN sebanyak 5 bilion ringgit akan terus disalurkan kepada para mahasiswa. 

69. Selanjutnya, bagi mempastikan pelaburan modal insan terus dipergiatkan, Program MyBrain15, Skim Latihan Akademik Bumiputera dan Skim Latihan Akademik IPTA akan diteruskan. 

70. Untuk pengetahuan ramai, pada masa ini sahaja, seramai 25 ribu pelajar telah mengikuti pengajian di bawah program-progam ini. 
Makanya, sebagai tambahan, saya mahu menyatakan bahawa Kerajaan telah bersetuju dengan tambahan seramai 15 ribu pelajar baru untuk program MyMaster, 5 ribu pula untuk program MyPhD dan 300 untuk Skim Latihan Akademik IPTA, akan diberi tawaran. Kesemua program ini akan diberi peruntukan tambahan sebanyak 300 juta ringgit.

sumber : BHonline .

Untuk intipati Penuh Perutusan Khas Pengubahsuaian Bajet 2016 . korang boleh ke pautan berikut [ PAUTAN ] Apa yang menjadi harapan Aku adalah segala masalah rakyat dapat di kurangkan dengan Pengubahsuaian Bajet 2016 ini.

Aku masih dalam pembacaan Pengubahsuaian Bajet 2016 ini. Jadi aku tak nak buat sebarang komen lagi. huhu

sekian.

Jemput Like Page aku  [ KLIK SINI ]
Wajah Baby Liyana Jasmay !

Wajah Baby Liyana Jasmay !

Semalam, kita peroleh perkhabaran yang artis bernama Liyana Jasmay telah selamat lahirkan anak kedua nya. ini aku kongsi kan gambarnya. aku ambil dari page era fm :) tahniah Liyana Jasmay . teringat lakonan liyana dalam filem Papadom :)

Nama Baby : Selena Binti Mohd Fathuddin

Wajah Baby Liyana Jasmay

sekian



BR1M DAH MASUK, NASIHAT UNTUK PENERIMA BR1M 2016 !

BR1M DAH MASUK, NASIHAT UNTUK PENERIMA BR1M 2016 !

TARIKH BR1M 2016 DI EDARKAN I 28 Januari Tarikh BR1M secara rasminya akan di berikan kepada yang memohon.walaupun sejak semalam lagi ada yang dah mula menerimanya . Rata-rata happy dan bersyukur kerana memperoleh BR1M . Bersyukurlah selagi mana kita peroleh nikmat dan azab .
SEMAK STATUS BR1M 2016

Bila BR1M masuk, macam-macam lah idea nak buat. nak beli itu beli ini. maka duit yang telah di masukkan dalam account akan di keluarkan darinya. so, duit masuk, yang keluar nya juga duit. haha tak kan keluar makanan lak kan. okay hambar.

Jangan boros dalam berbelanja. rancang perbelanjaan anda . Dapat BR1M kan beribu-ribu. so , makan untuk setahun pun tak habis. jadi rancang lah elok-elok ya. jangan jadi golongan orang yang membazir. ada ke yang dapat BR1M tahun lepas tak habis guna lagi ?

Ada ibu-ibu yang sudah mencatur untuk membeli susu anak dan sebagainya, tahniah untuk anda kerana merancang yang terbaik untuk keluarga anda. Rezeki yang datang gunakan dengan sebaiknya.apalah yang aku dok membebel dekat korang ni kan. BR1M punya pasal la ini .

Untuk Student yang dapat BR1M, korang jangan pulak sibuk nak tukar phone. nanti ada orang membebel dekat korang lak nanti . " tak ada makan, tapi hidup mewah, handphone mahal ". korang fahamkan maksud aku. Simpan sikit duit tu ,boleh belanja kawin ke apa kan. atau pun hantar dekat mak ayah di rumah sikit. hehe

Oh ya, Kalau siapa yang belum semak lagi, korang boleh semak Status BR1M korang dekat sini [ Pautan ] . Kalau berjaya alhamdulillah,kalau tak pun alhamdulillah. ada rezeki di tempat lain insyaallah. senyum selalu.

apa korang plan dengan duit BR1M korang tu ? Jom share dengan aku . maksud aku share apa yang korang nak buat.kalau korang nak share duit tu dengan aku pun tak pa. hahaha

sekian
FENOMENA AURORA YANG MENAKJUBKAN ! WAJIB TENGOK !

FENOMENA AURORA YANG MENAKJUBKAN ! WAJIB TENGOK !

FENOMENA AURORA I jeng jeng jeng , korang dah tengok gambar dekat atas ni ? cantikkan pemandangan yang di rakam ini membuktikan kehebatan Allah terhadapa makhluk dia. cantik dan membuatkan kitaterpegun melihatnya. hari ini aku nak cerita sikit je pasal Aurora ini .

Aurora merupakan Fenomena alam yang berlaku di kutub utara dan kutub selatan. Sebab itu dia juga di katakan berlaku pada hujung dunia. Fenomena yang berlaku atas sebab perlanggaran zarah-zarah yang di hasilkan matahari dan bumi maka terjadinya Aurora .

pemandangan cantik
Aurora Borealis
Panggil Aurora di kutub utara adalah Aurora Borealis, manakal di selatan pula di panggil Aurora Australis.Aurora juga adakala merosakkan harta benda. Contohnya, di Kanada pernah berlaku satu ketika, aurora merosakkan kabel elektrik. akibatnya kawasan tersebut bergelap pada hari kejadian.

Kejadian Aneh yang berlaku menyebabkan saintis sibuk dan ingin mengetahui rahsia di sebalik aurora ini. kalau kita sendiri tengok pun, kita akan terfikir , macam mana benda ni boleh terjadi.yang pasti manusia tidak mampu melakukannya.

pemandangan cantik
aurora australis
Untuk maklumat lanjut atau korang nak tengok gambar-gambar aurora di Kutub Selatan iaitu di Aurora Australis .Dalam englis dia dipanggil Southtern light untuk kutub selatan. Korang boleh tengok dekat sini . [ KLIK SINI ] . Makin banyak kita belajar pasal aurora ini, rupanya makin banyak yang kita tak tahu . seronok tengok gambar dengan format gif. maksudnya gambar bergerak dekat link yang aku kasi tu.

apa=apa pun, fokus dan sentiasa ikat diri kita dengan tuhan, walaupun sesetengah pihak mengatakan ia hanya fenomena alam. tetapi sebagai muslim,kita kena yakin ia adalah ciptaan tuhan untuk hamba-hambanya. jangan tengok sahaja, ucapkan lah kalimah syukur.

sekian.
[ GAMBAR ] DS NAJIB MENGHADAP YANG DIPERTUAN AGONG !

[ GAMBAR ] DS NAJIB MENGHADAP YANG DIPERTUAN AGONG !


Seperti yang dilaporkan dari facebook Berita Harian sebentar tadi, Kenderaan membawa Perdana Menteri ke Istana Negara di lihat di perkarangan Istana Negara pada jam pukul 8 pagi . ada yang mengatakan ia berkaitan posisi DS Mukhriz Mahathir.

DS NAJIB MENGHADAP YANG DIPERTUAN AGONG
sumber berita harian

Kita tunggu sahaja apa yang akan di umumkan nanti. Rakyat kedah masih bersama Mukhriz Mahathir . #supportmukhrizmahathir


Gambar aurora yang cantik di kutub selatan >> Klik sini 
MASJID MEWAH TETAPI MASYARAKAT SEKELILING MISKIN !

MASJID MEWAH TETAPI MASYARAKAT SEKELILING MISKIN !

Semalam satu isu yang di bawa oleh ustaz Fahmi Abu Bakar dalam ceramahnya iaitu fungsi Masjid. Secara umumnya, Masjid bukanlah semata-mata tempat solat sahaja tetapi ia juga merupakan pusat komuniti bagi masyarakat. Tidak kira masyarakat muslim atau non-muslim.

Mengambil contoh Masjid di India, ustaz juga menyatakan masjid di india tidak di kunci dan menjadi tempat untuk penduduk untuk berlindung kerana mereka miskin dan tidak mempunyai tempat tinggal. Berlainan pula di Malaysia, Masjid di kunci rapat, apabila ada yang ingin berehat, dilarang dengan alasan akan mengotorkan masjid.

Satu minda atau fikiran yang seharusnya di jauhkan oleh pengurusan masjid.Kita juga tahu, banyak masjid-masjid di bina di negara kita berkos tinggi. Tujuan mereka bina masjid mewah dan cantik sebagai nak tunjuk kehebatan dan keizzahan Islam kepada non muslim. Silakan, tiada masalah.

tetapi cuba tengok masyarakt sekeliling. ada yang tidak berumah ada yang jadi gelendangan yang tinggal di ibu kota. Andai masjid di gunakan sebaiknya, pasti mereka boleh berlindung di masjid. Peringkat awal mungkin kita bimbang tapi jika di ikat hati mereka dengan tuhan pastinya akan mendekatkan diri mereka dengan ibadah kepada Allah. ini juga dakwah.


Di Ibu kota ramai gelendangan yang tidur di kaki lima. Jika masjid negara memberi ruang untuk mereka tinggal di sana, pasti itu lebih baik. aku tak pasti sama ada masjid negara sudah buat begitu atau tidak. ini cadangan ustaz fahmi.


Orang ramai sibuk nak buat masjid mewah tetapi masyarakat keliling miskin. yang mana patut di utamakan sebenarnya. Kubah masjid nilai jutaan ringgit. andai duit jutaan ringgit itu di salurkan kepada sekolah agama atau orang miskin. pastinya memudahkan lagi urusan mereka.


Kita fikirlah dan terus fikir dan kemudian bertindak. Ekonomi negara makin teruk, sudah ramai yang merasa susah kerana ekonomi yang kian tenat. Begitu juga sekolah-sekolah agama dan pondok2 agama, mereka juga perlukan wang untuk urusan pelajaran dan kemudahan kepada pelajar mereka. kita jika berkemampuan, bantulah mereka. kesian mudir atau pengetua kena kerah keringat cari dana untuk bangunkan sekolah.

kita bantu setakat mana yang kita mampu, kalau mampu banyak, bagi banyak. kalau sikit,bagi sikit. insyaallah allah pandang dan kurniakan kita rezeki yang banyak sebagai balasan. maaf atas salah silap.

sekian.


SENARAI PELAKON DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI

SENARAI PELAKON DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI



DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI I Kalau korang perasan, di tv3 dah ada iklan drama Cinta teruna kimchi ini . lakonan Nazim othman sebagai kang ye Jun pastinya memberi cabaran kepada pelakon tersebut. Ada dialog berbahasa korea menjadikan ia sesuatu yang lain dari yang lain. Berikut barisan Pelakon yang terlibat dalam drama cinta teruna Kimchi.

DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI
gambar sumber : Edtv
SENARAI PELAKON DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI


  • Nazim Othman
  • Niena Baharun
  • Johan Ashaari
  • Nur Risteena
  • Fieyna Tajudin
  • Bodt Sharade
  • Kamal Ibrhim
  • Sheila Mambo


Waktu tayangan DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI :

28 januari 2016 Jam 9 malam

Tidak lama lagi ia akan di tayangkan , jadi sama-sama kita tonton drama Cinta Teruna Kimchi baru kita komen best ke tidak ya.

sekian


JANNA NICK DI HOT FM !

JANNA NICK DI HOT FM !



JANNA NICK DI HOT FM I Hari ini, hot fm bersiaran bersama dengan Janna Nick ! Janna Nick Muncul untuk Hotfm Jam pada petang ini . Bagi yang tidak sempat layan janna nick di hot fm aku kongsi kan link di bawah ini untuk tontonan anda. aku update dari page hot fm sendiri .

Janna Nick di hotfm
sumber facebook hotfm
BERIKUT ADALAH LINK MENGIKUT SOALAN YANG DI AJUKAN KEPADA JANNA NICK

Janna Nick Single atau tidak ? : [ LINK ]
Ucapan kepada Penyokong :  [ Part 1 ] [ Part 2 ]

Seronok dengar jawapan matang janna Nick di hotfm hari ni . haha yang paling penting kena tengok drama anakku diva. haha lawak habis. Selebihnya korang boleh terjah Facebook hot fm ya .

selamat menonton.

sekian .

Peminat Mesut Ozil terutamanya Fans Arsenal kena tengok video Ozil ni >> KLIK SINI
SINOPSIS DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI

SINOPSIS DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI


CINTA TERUNA KIMCHI I Drama yang akan bermula tayanganya pada 28 januari ini yang bertajuk Drama Cinta Teruna Kimchi. Drama ini di barisi oleh beberapa pelakon hebat antaranya, Nazim othman, risteena Johan Ashaari dan ramai lagi. korang mesti ternantikan apa sinopsis drama ini kan.

Baca juga : SENARAI PELAKON DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI

SINOPSIS DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI
gambar sumber : infotaip.com
SINOPSIS DRAMA CINTA TERUNA KIMCHI

Kang ye jun lakonan Nazim othman seorang anak yang kehilangan ayahnya. Misteri Kehilangan ayahnya membuatkan dia ingin mengenali siapa sebenar ayahnya. Ibunya pula berdiam diri apabila di tanya mengenai ayahnya.

Kang Ye Jun terjumpa gambar seorang lelaki berkopiah yang di sembunyikan oleh ibunya.Dia mensyaki bahawa itulah gambar ayahnya. dan dia pasti ayahnya seorang muslim. Dia akhirnya telah bertekad untuk mencari ayahnya dan dia berhijrah ke Malaysia untuk mencari ayahnya.

Di Malaysia, Dia bertemu dengan pelbagai orang di sana. Bagaimana dia mampu menjumpai ayahnya atau tidak . sama-sama kita saksikan drama cinta teruna kimchi yang akan di tayangkan pada 28 haribulan januari 2016.

sekian.



KISAH MARYAM BONDA NABI ISA DALAM ALQURAN !

KISAH MARYAM BONDA NABI ISA DALAM ALQURAN !


[ Surah Maryam ayat 16 - 26 ]


Kisah Saidatina Maryam di rakamkan oleh Allah di dalam al-quran dalam surah maryam ayat 16 . Satu penghormatan kepada Maryam apabila di pilih menjadi ibu kepada seorang Nabi yang bernama Isa alaihissalam.

Kisah Maryam bermula sewaktu dia di lahirkan oleh ibunya. ibunya bernazar untuk memberikan dia kepa pak ciknya untuk di jaga dan di pelihara. pak cik nya juga seorang Nabi iaitu Nabi Zakaria. Kisah bermula apabila malaikat di utuskan oleh Allah untuk bertemu dengan Maryam . Maryam bimbang dengan kehadiran lelaki yang menemuinya.
kisah maryam dalam al-quran


Malaikat menyerupai seorang lelaki lalu berkata kepada maryam , kamu akan mengandungkan seorang bayi lelaki. Maryam bingung.mana mungkin dia mengandungkan seorang bayi sedangkan dia tidak pernah di sentuh oleh mana-mana lelaki. dia seorang ahli ibadah yang kuat.

Lalu

 Ia menjawab: "Demikianlah keadaannya tak usahlah dihairankan; Tuhanmu berfirman: Hal itu mudah bagiKu; dan Kami hendak menjadikan pemberian anak itu sebagai satu tanda (yang membuktikan kekuasaan Kami) untuk umat manusia dan sebagai satu rahmat dari Kami; dan hal itu adalah satu perkara yang telah ditetapkan berlakunya.

maka kemudian maryampun mengandung , dan ketika dia hendak melahirkan anak tersebut dia berkata .

alangkah baiknya kalau aku mati sebelum ini dan menjadilah aku sesuatu yang dilupakan orang dan tidak dikenang-kenang 
lalu terdengar satu suara yang mengatakan ,

Lalu ia diseru dari sebelah bawahnya:" Janganlah engkau berdukacita (wahai Maryam), sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan di bawahmu sebatang anak sungai.
Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah tamar yang masak.

"Maka makanlah dan minumlah serta bertenanglah hati dari segala yang merunsingkan. Kemudian kalau engkau melihat seseorang manusia, maka katakanlah: Sesungguhnya aku bernazar diam membisu kerana (Allah) Ar-Rahman; (setelah aku menyatakan yang demikian) maka aku tidak akan berkata-kata kepada sesiapapun dari kalangan manusia pada hari ini".
kisah maryam dalam al-quran

Kemudian maryam pulang ke kampungnya,orang ramai mengutuknya kerana bayi tersebut. orang ramai bertanya siapa bayi yang di bawa bersamanya. Maryam senyap dan membisu.dia hanya menunjuk ke arah bayinya itu.

Kemudian bayi itu menjawab :

Ia menjawab:" Sesungguhnya aku ini hamba Allah; Ia telah memberikan kepadaku Kitab (Injil), dan Ia telah menjadikan daku seorang Nabi. 

Dan Ia menjadikan daku seorang yang berkat di mana sahaja aku berada, dan diperintahkan daku mengerjakan sembahyang dan memberi zakat selagi aku hidup.

" Serta (diperintahkan daku) taat dan berbuat baik kepada ibuku, dan Ia tidak menjadikan daku seorang yang sombong takbur atau derhaka.

Dan segala keselamatan serta kesejahteraan dilimpahkan kepadaku pada hari aku diperanakkan dan pada hari aku mati, serta pada hari aku dibangkitkan hidup semula (pada hari kiamat)".

Yang demikian sifat-sifatnya itulah Isa Ibni Maryam. Keterangan yang tersebut ialah keterangan yang sebenar-benarnya, yang mereka ragu-ragu dan berselisihan padanya.

Subhanallah, maha suci allah menciptakan manusia dan hambanya dengan sebaik-baik ciptaan. kisah maryam ini menjadi iktibar kepada kita yang mana Allah mampu buat sesuatu yang lain dari adat manusia.Sebab dia tuhan.

moga kisah maryam ini di ambil iktibar dalam hidup. aku petik kisah ini dari ayt alquran surah Maryan ayat 16 sehingga 34. korang boleh rujuk dalam Al-quran direct ya. moga bermanfaat.

sekian.
JANGAN HUKUM ORANG LAIN KERANA DOSANYA !

JANGAN HUKUM ORANG LAIN KERANA DOSANYA !

Tadi aku sempat singgah kejap ke Masjid ,sempat jugalah dengat ceramah ustaz Fahmi Abu bakar. Beliau menceritakan mengenai tafsir surah maryam. Ustaz juga ada menyebut mengenai menghukum manusia .

ada isu yang berlegar ketika ini di mana ada masjid yang ingin membuat tanah perkuburan khas untuk orang yang tidak solat berjemaah di masjid. Aku masa dengar pun terkejut juga. sampai macam tu sekali manusia fikir. aku tahu, niat diorang baik untuk ajak yang hidup ni untuk sampai ke masjid.

jangan judge orang

Tetapi sehingga membawa kepada pengasingan kubur antara orang yang mai masjid dengan tak itu satu benda yang salah. ustaz sendiri tegur perkara tersebut. Ustaz kata kita tahu ka orang yang meninggal dunia tu jahat dan tak sempat taubat ? jangan2 ,time dia nak mati, dia sempat minta ampun dengan tuhan dan tuhan terima. macam mana ?

Ustaz juga bawa contoh kisah zaman rasulullah ada seorang mati ketika perang. para sahabat mengatakan dia syahid tetapi rasulullah kata dia tidak syahid. maka kita sebagai manusia biasa hanya menghukum luaran sahaja.

Dalaman hanya Allah sahaja yang tahu . hati-hati dalam menghukum, bimbang kita pun belum sehebat orang yang dihukum. bimbang dosa kita lebih banyak dari orang yang kita kata dia seorang yang berdosa. hati hati sebab kita belum tentu ajal kita macam mana. hari ini kita hina ajal orang, takut2 nanti kita mati ajal kita pula orang hina.
judge people

sedikit perkongsian ini di harapa dapat membuka minda kita. kurangkan menghukum manusia sebab kita juga manusia.tugas kita sampaikan apa yang Rasulullah tinggalkan dengan kasih sayang dan rahmah. semoga aura rasulullah bersama-sama dengan kita.

sekian.
SINOPSIS DRAMA ISTERI VS TUNANG !

SINOPSIS DRAMA ISTERI VS TUNANG !

SINOSIS DRAMA ISTERI VS TUNANG
sumber google

Drama adaptasi dari novel Isteri Vs Tunang ini merupakan arahan micheal ang . Dan akan di tayangkan di Astro . Antara pelakon yang akan membarisi drama ini adalah Scha alyahya ,Hisham hamid , Sharifah sakinah dan ramai lagi . Sebelum itu mari aku kongsikan sinopsis drama isteri vs tunang !

SINOSIS DRAMA ISTERI VS TUNANG

Alana dan zaim sering bergaduh. bagi alana, zaim merupakan lelaki angkuh. sehinggakan sampai satu ketika si alana mencabar zaim untuk mengahwininya . Akhirnya,alana menyesal dengan tindakan dia mencabar zaim itu.

Dia segera meminta zaim membatalkan hasrat untuk mengahwininya. Tetapi berlaku sebaliknya kepada ayah dan ibu alana.Mereka menerim zaim sebagai menantu dan bersetuju zaim berkahwin dengan alana .

Alana mula memikirkan sesuatu untukmembatalkan perkahwinan mereka. sehinggakan dia berjumpa dengan Irfan.Dia meminta irfan untuk berpura-pura menjadi kekasihnya. tujuannya hanyalah untuk membatalkan perkahwinan dia dengan zaim .

tetapi apa yang berlaku, bantahan dari ayah alana menyebabkan dia terpaksa akur dengan keputusan yang dah di lakukan.apakah akan terjadi kepada alana  dan zaim ? mampukah zaim menjadi mr perfect di mata alana ?

Jangan lupa saksikkan drama Isteri VS tunang di Astro tidak lama lagi ! :)

sekian .

TEGURAN PEMINAT UNTUK AJL30 !

TEGURAN PEMINAT UNTUK AJL30 !

ANUGERAH JUARA LAGU 30 I Melabuhkan tirainya semalam ,satu anugerah yang hebat dalam industri musik tanah air iaitu Anugerah Juara Lagu ke 30 . Tahniah kepada juara Anugerah Juara lagu ke 30 iaitu Akim and the Majestret kerana menjuarai Anugerah Juara lagu ke 30 .
KEPUTUSAN AKHIR AJL 30
gambar sumber : themalaymailonline

Baca juga : Keputusan Akhir Anugerah Juara Lagu ke 30

Kehebatan Anugerah Juara Lagu ke 30 tidak lari dari komen peminat yang menonton di rumah. Pelbagai komen yang di lontarkan di media sosial terutamanya di page TV 3 sendiri . antara yang menjadi isu utama hadirnya pelbagai komen seperti ini adalah beberapa kekurangan yang berlaku sepanjang anugerah juara lagu semalam .

ANTARA KOMEN YANG DI BERI ADALAH :

Sound sistem bermasalah : kalau anda perasan sewaktu permulaan nyanyian Bunkface ada sedikit masalah teknikal terhadap mic yang di gunakan. nampak jug raut muka sam berubah sedikit bila mic bermasalah. tapi kalau kita tengok overall ada part yang mic bermasalah tetapi hampir keseluruhannya mic berfungsi dengan baik .

Kamera tidak Fokus ke penyanyi : ini komen yang aku sempat baca. Camera Man lebih gemar tuk ambil gambar pentas dari fokus kepada penyanyi yang membuat persembahan .

Lighting banyak sangat : kegunaan pelbagai warna lampu sewaktu persembahan jaklyn dan hafiz agak mengganggu pandangan mata yang ingin melihat persembahan mereka . di tambah pula camera yang tidak terlalu fokus kepada penyanyi menyebabkan penonton kurang fokus terhadap persembahan yang di lakukan .

Pakaian : kawan aku di twitter ada menegur dari segi etika pemakaian. mungkin boleh kenakan pakaian lebih elok. dia kata bukan aku.

Tukar hos : ini komen dari kawan aku di facebook . dia juga meminta untuk kembalikan Faizal Ismail dan sherly samad ke pentas AJL.


Pelbagai komen ini adalah sebagai tanda keperhatian peminat terhadap anugerah berprestij iaitu Anugerah Juara lagu . Semoga kekurangan yang di lihat ini mampu di atasi di masa-masa akan datang. Kalau mampu ubah, ubahlah. kalau tak mampu biarkan sahaja komen ini.

kadang-kadang yang komen macam aku ni rajin komen ja. tetapi kepakaran kosong dalam bab-bab itu. hahaha hanya mampu menulis sekadar coretan peribadi untuk pembaca blog aku ini. apa-apa pun overall persembahan mantap dan terbaik untuk AJL 30.

sekarang excited nak tahu siapa finalis ajl 31. hehehe mohon maaf atas salah dan silap. terima kasih kerana sudi membaca.

sekian.


P/S : peminat kungfu panda, korang tahu tak ada panda village di Malaysia? korang boleh tengok Po si panda di sana. Po juga sudah sampai di banyak tempat di malaysia ini.Korang nak jumpa dia tak ? baca di sini ya . terima kasih :)

JUARA ANUGERAH JUARA LAGU KE 30 !

JUARA ANUGERAH JUARA LAGU KE 30 !


ANUGERAH JUARA LAGU KE 30 I Berakhir sudah pertandingan Juara lagu yang 30 untuk tahun 2015. Pelbagai lagu yang di pertandingkan sepanjang AJL kali ini . dan 12 lagu yang telah terpilih ke Final juga telah melangsungkan atau mempersembahkan lagu mereka.
Keputusan anugerah Juara Lagu ke 30

Berikut Keputusan Anugerah Juara Lagu ke 30 !

JUARA LAGU KE 30 : AKIM AND THE MAJESTRET

KEPUTUSAN AKHIR ANUGERAH JUARA LAGU KE 30

NAIB JUARA LAGU KE 30 : Faizal Tahir

KEPUTUSAN AKHIR ANUGERAH JUARA LAGU KE 30

TEMPAT KE -TIGA : Caliph Buskers

KEPUTUSAN AKHIR ANUGERAH JUARA LAGU KE 30

PERSEMBAHAN VOKAL TERBAIK : Dayang Norfaizah

KEPUTUSAN AKHIR ANUGERAH JUARA LAGU KE 30

PERSEMBAHAN TERBAIK : AKIM AND THE Majestret

KEPUTUSAN AKHIR ANUGERAH JUARA LAGU KE 30

Tahniah untuk semua pemenang dan juga yang bertanding di konsert anugerah juara lagu ke 30 !.Persembahan terbaik dari semua peserta di konsert akhir anugerah juara lagu ke 30 kali ini.

sekian .






korang mesti pernah alami semua ini dengan ayah korang >> klik sini 
[ GAMBAR ] BELLA DALY PADA HARI PERTUNANGANNYA !

[ GAMBAR ] BELLA DALY PADA HARI PERTUNANGANNYA !

Baru-baru ini , kita dapat makluman yang Nazim othman telah melangsungkan pertunangannya dengan Bella Daly . alhamdulillah dan tahniah untuk mereka berdua . dekat bawah ni gambar ynag bella daly kongsikan di instagramnya iaitu gambar pada majlis pertunangan mereka.

simple kan .


Gambar bella daly bertunang

tahniah sekali lagi buat bella daly dan Nazim Othman . :)

sekian.



Korang nak tahu apa jadi bila, mak ayah di minta untuk makan makanan kegemaran anak-anak mereka. [ Tengok sini ] . pelbagai reaksi yang di tunjukkan oleh mak ayah. lawak pulak kalau tengok . hehe


HIKMAH RAHSIAKAN PERTUNANGAN !

HIKMAH RAHSIAKAN PERTUNANGAN !


" rahsiakan pertunangan, hebahkan perkahwinan "
Selalu kita dengar orang ramai berkata seperti yang aku tulis dekat atas. Sebenarnya Islam sendiri menyuruh untuk rahsiakan pertunangan dan hebahkan perkahwinan. Rasulullah ada menyebut dalam sebuah hadis. ia bermaksud :

 " rahsiakan pertunangan,iklankan (maklumkan ) perkahwinan " : hadis riwayat Ahmad bin Abdullah bin Zubair .

maka ia menjadikan pertunangan sebagai sesuatu rahsia antara keluarga bakal pengantin sahaja. Aku pernah terfikir sebab apa Islam suruh rahsiakan pertunangan. rupa-rupanya ada beberapa sebab yang patut kita ambil tahu.

bertunang

Antaranya adalah :

1. Pertunangan hanya satu perjanjian untuk berkahwin . Ia belum di muktamadkan dengan ijab dan qobul.
2. Sepanjang tempoh pertunangan pelbagai perkara boleh berlaku. ia akan menjaga maruah keluarga jika sesuatu yang buruk berlaku.
3. Andai berlaku putus tunang ketika dalam tempoh pertunangan. maka ia dapat mengelakkan fitnah kepada orang yang bertunang tersebut dan juga keluarganya.
4. Mengelakkan niat buruk orang lain terhadap pasangan yang bakal berkahwin .

Islam sebuah agama yang menjaga penganutnya. jangan anggap ini sebagai sesuatu yang menyusahkan sebaliknya ia adalah hikmah yang kita patut banggakan.Semoga Allah pelihara hati-hati kita dan hati hati pasangan yang bertunang agar tempoh pertunangan mereka di permudahkan sehingga ke jinjang pelamin.

Aku tak mahu bincangkan trend masyarakat kita sekarang ini yang suka hebahkan pertunangan. aku rasa ada video ustaz don menegur perbuatan itu. aku pun bukan ustaz. aku serahkan ia kepada para ustaz dan ustazah untuk menegurnya ya.apa yang aku sampaikan ini sudah cukup untuk menerangkan hikmah sebalik merahsiakan pertunangan.

maaf atas salah silap  ya.

sekian .
[ GAMBAR ] HIMPUNAN AMAN BANTAH TPPA 23 JANUARI 2016 !

[ GAMBAR ] HIMPUNAN AMAN BANTAH TPPA 23 JANUARI 2016 !

Alhamdulillah, segala sokongan rakyat malaysia yang membantah TPPA di bawa oleh sahabat-sahabat kita  ke dataran merdeka . aku yang jauh ini bersama-sama dengan mereka. Rakyat malaysia di uji dengan bermacam-macam perkara  sehinggalah melibatkan  perkara dan masalah negara kita sendiri.

semoga tahun 2016 memberi impak yang postif untuk malaysia. KAMI BANTAH TPPA !Berikut gambar sekitar perhimpunan aman bantah TPPA di Dataran Merdeka ! gambar sumber : page PAS pusat .

HIMPUNAN AMAN BANTAH TPPA 23 JANUARI 2016


HIMPUNAN AMAN BANTAH TPPA 23 JANUARI 2016

HIMPUNAN AMAN BANTAH TPPA 23 JANUARI 2016

HIMPUNAN AMAN BANTAH TPPA 23 JANUARI 2016

rakyat malaysia bersama dengan anda ! PAS FOR ALL 

MELAYU DAN BISNESNYA !

MELAYU DAN BISNESNYA !


Orang Melayu selalu di gelar pemalas,suka bekerja di bawah orang dan bermacam lagi tomahan kepada orang melayu saban hari kita dengar. Kadang-kadang, kita dengar orang melayu sendiri mengatakan sedemikian kepada orang melayu.

Bagi sesetengah orang,mereka tidak boleh menerima kritikan sebegini rupa. ada yang akan sedih, rasa tercabar malah adaa yang sanggup bergaduh bila ada yang bermain dengan perkataan melayu . Tetapi kita ambil positif terhadap terguran yang di berikan itu. bukan mudah dan bukan selalu orang akan menegur kita.itu tandanya dia sayang.



okay dah melalut ke laut selat melaka, jom kita kembali ke pangkal jalan. hahaha  aku lihat, sekarang ini ramai orang melayu menceburi bidang bisnes dan keusahawanan. Tidak kira yang berbentuk kecil, mahupun berskala besar. ramai anak muda,berkecimpung dalam dunia perniagaan online dan banyak yang berjaya. ramai yang mencuba nasib sebagai dropship untuk sesetengah syarikat.

Perkembangan positif untuk bangsa melayu.Mengambil contoh dan smengat  orang yang telah berjaya, mereka mengorak langkah dalam bisnes. alhamdulillah, kalau nak suruh aku berbisnes.alamatnya, tak jadi lah. hahaha

ini satu mindset yang tak patut korang contohi. seorang yang ingin berjaya, jangan pernah ada mindset yang negatif dalam diri. tanamkan diri keyakinan untuk berjaya dan menjadi hebat.ambil contoh orang yang sudah bergelar jutawan dan merkea juga telah berjaya dalam bisnes mereka sebagai sumber kekuatan kita untuk terus bangkit.

Pernah di senaraikan 10 orang terkaya di malaysia mengikut kekayaan masing-masing. aku lihat ramai yang sudah berjaya menempatkan diri mereka dalam kalangan orang yang bergelar jutawan. berikut merupakan 5 usahawan melayu terkaya di malaysia pada tahun 2013 .

Usahawan Melayu terkaya di Malaysia ( 2013 ) :

1. Syed Mokhtar Al-Bukhary
2. Shahril dan Shariman Shamsuddin
3 .Mokhzani Mahathir .
4. Azman Hashim
5. Kamarudin Meranun

[ rujukan : Senarai 10 usahawan melayu terkenal 2013 ]

Aku terpegun melihat kekayaan, yang berjuta-juta ringgit tersebut. bertapa usaha mereka untuk memperolehnya juga pasti susah. kita selalu tengok orang bila sudah berjaya, tetapi tidak siapa suka untuk korek rahsia kejayaan hidup dia, bagaimana dia hidup susah sebelum dia berjaya .


Sebenarnya aku nak tulis pasal benda lain, tapi terkeluar entri panjang ni untuk korang baca. hahaha mungkin entri asal tu, aku akan publish lain kali la yer. Aku harap entri ini bermanfaat untuk orang yang nak buat bisnes. syarat untuk berjaya ambil pandangan dari orang yang sudah matang dalam bisnes. ada 5 orang aku senaraikan tu, boleh dapatkan pendapat dari diorang.

supaya kita tidak mengulangi kesalahan yang mereka lakukan ketika mereka masih dalam permulaan bisnes. semoga berjaya. maaf sekali lagi kalau entri ini tak bermanfaat.

sekian.

Bagaimana orang berjaya menguruskan masa mereka >> klik sini
[ LINK VIDEO ] PERSEMBAHAN SITI NORDIANA DAN LAN KRISTAL LAGU PALING COMEL - KONSERT AKHIR JUARA PARODI

[ LINK VIDEO ] PERSEMBAHAN SITI NORDIANA DAN LAN KRISTAL LAGU PALING COMEL - KONSERT AKHIR JUARA PARODI

Sempena konsert akhir Juara Parodi, Siti Nordiana dan Lan Kristal membuat persembahan pembukaan. dan lagu yang di pilih adalah lagu paling comel . jom kita ikuti lagu ini yang dinyanyikan semula oleh Nana dan Lan .
siti nordiana paling comel feat lan kristal
gambar sumber :izyan.com

Link pautan video persembahan nana dan lan kristal, paling comel [ KLIK SINI ].

lagu dulu-dulu lagi best dari lagu sekarang kan. haha tuanya aku. hehe selamat menonton !


10 tempat makan nasi beriyani di lembah klang >> klik sini 
KEPUTUSAN AKHIR JUARA PARODI MUSIM PERTAMA 2015 !

KEPUTUSAN AKHIR JUARA PARODI MUSIM PERTAMA 2015 !


Konsert akhir juara parodi baru sahaja melabuhkan tirainya sebentar tadi, ramai yang komen di twitter mengatakan juara parodi malam ini best. aku sempat tengok kejap tadi pusingan pertama je la. hehe sebab aku pun jarang follow juara parodi ni. jadi mari aku kongsikan keputusan juara parodi musim pertama !

1. Juara

Final Juara Parodi

2.Naib Juara

Final Juara Parodi

3.Tempat ke tiga

Final Juara Parodi

4. Tempat ke empat

Final Juara Parodi

5. Tempat ke lima

Final Juara Parodi


Juara pilihan peminat 
Kobis Pedas

Persembahan terbaik
Abang Face

Tahniah buat kepada pemenang juara parodi 2016. walaupun di uji dengan kehilangan sahabat mereka pak yus di awal penyiaran, namun mereka bangkit dan terus bangkit memerikan yang terbaik untuk penonton.

Tahniah buat semua.

sekian.




Kataubaid© .