Exchange Link Blog by Kataubaid !

Exchange Link Blog by Kataubaid !


Assalamualaikum ,

Seperti yang di janjikan, ini senarai blogwalking untuk Exchange Link Blog by kataubaid. Korang boleh terjah blog-blog ini dan make sure korang follow depa naa ^^


Selamat berblogwalking !

  1. http://www.mommylin.com
  2. http://ombakbergigis.blogspot.my 
  3. http://ntgravityzone.blogspot.com 
  4. http://www.aimisyahirah.com 
  5. http://perducinta.blogspot.my/ 
  6. http://www.pyapysha.com/
  7. http://www.syahidahfadilah.com/ 
  8. http://minaina-ilaaina.blogspot.my/ 
  9. http://www.Nurfuzie.com 
  10. http://akukaudansesuatu.blogspot.com/

kalau nak letak link blog anda, boleh komen di entri ni : http://kataubaid.blogspot.my/2015/09/demam-follower.html
Rakyat Malaysia SUKA Internet Perlahan dan Murah !

Rakyat Malaysia SUKA Internet Perlahan dan Murah !


INTERNET MURAH I Aku yakin korang mesti SETUJU dengan statement ni . hahaha kalau aku ,tak setuju untuk part internet slow, tapi aku setuju part internet murah.Aku rasa la kan, rakyat malaysia ni TERPAKSA guna internet murah sebab ekonomi kita tak berapa baik.bila banyak yang langgan internet murah.maka si menteri ini tahu dan keluarkan kesimpulan yang rakyat malaysia suka internet slow.sebab internet slow harganya murah.

Aku tak nak komen panjang-panjang,dan aku yakin korang berada di pihak aku. Jadinya, korang nak buat apa kalau ada peluang nak berjumpa dengan menteri ni ? korang nak cakap apa dekat dia ? 

kalau aku, tak cakap banyak dah, just minta tolong faham kondisi rakyat Malaysia dn bagi internet percuma untuk kita ! yeaayy.cakap banyak-banyak pun tk guna,sebab depa susah nak paham. kalau tak paham juga, kita tunggu PRU14 la jawabnya. hehehe

sapa sokong ngan aku ? angkat tangan !

:)

sekian .
Perkara yang DIHARAPKAN Oleh pengguna Handphone !

Perkara yang DIHARAPKAN Oleh pengguna Handphone !

Hai,

SMARTPHONE  I Semua pengguna handphone mesti berharap handphone yang di gunakan tak pernah dan tak akan habis bateri . betul tak ? hahaha kalau charge sehari tu rasa macam boleh tahan seminggu tu kira okay la kan. Sebab sekarang ni, handphone cepat habis bateri satu hal. ni power bank pun cepat habis bateri juga apa kes. nak harapkan pagar, pagar tak da.. hahaha


kalau korang yang ada handphone ni, korang harap apa dengan handphone korang tu ? dekat sini mungkin korang akan dapat tahu pendapat orang lain yang mempunyai handphone dan harapan mereka. Ada yang harapa handphone boleh masuk dalam air la. dan macam macam lagi.

kalau handphone boleh masuk dalam air tu, handphone sony ada. try google cari. aku pun dah jatuh hati dengan sony dah ni. tapi tunggu la,lama2 sket, baru nk beli. hehehe

8 Perkara yang anda harapkan pada Handphone anda >> KLIK SINI .

meh share ngan aku ,apa yangkorang harapkan dengan handphone korang tu. iphone korang boleh rendam dalam air ka ? aceceececee. saja bagi panas line.. hehehe
Demam Follower !

Demam Follower !


Aku gelarkan fenomena ini sebagai demam Follower kerana blogger rasa terpanggil atau excited nak dapat follower yang banyak. Tujuannya untuk apa ? untuk memanjangkn survivaliti blog masing-masing betul tak ?.

Sebelum ini aku dah bagitau cara nak upkan Follower. Korang terjah kat blog aku ni ya, sebab aku tak ingat tajuk entri tu. hehehe. kali ini, aku nak hangatkan lagi demam follower korang dengan memberi tugasan special untuk korang lakukan. mudah sahaja .

Kita Exchange Link !



macam mana tu ?

1. Korang follow blog aku ni .
2. Korang tinggalkan link korang dekat bahagian komen di ruangan Entri ni .
3. Aku akan update Link blog-blog korang dari masa ke semasa

** tak perlu buat entri .(kalau nak buat pun boleh)
** orang terjah blog kita, kita pun kena terjah blog orang.

simple ja. sebab ini bukan segmen, so, link korng akan kekal dalam entri yang akan aku update nanti. Boleh share dan ajak member-member lain join .

Semoga bermanfaat ! ^_^


7 BENDA yang di campurkan dengan Kopi yang anda tidak tahu !

7 BENDA yang di campurkan dengan Kopi yang anda tidak tahu !

F151

MENU PELIK I Kopi adalah antara minuman yang selalu dan wajib di ambil oleh insan2 yang bergelar pelajar. haha nak study sampi tgh malam, minum kopi bagi segar. ada yang nak drive tengah-tengah malam pun minum kopi supaya mata jadi segar untuk menjamin pemanduan yang selamat.

Tapi korang tahu tak, ada 7 benda yang berbeza yang di letakkan dalam kopi untuk di minum. salah satunya adalah Monyet . Ya, Monyet ! tak caya ? KLIK SINI. korang akan dapat jawapannya.Mula-mula aku tengok pun aku tak caya, tapi serius memang terkejut bila aku tengok tu.sama ada aku kena tipu atau pun di tipu.

selain, tu ada lagi 6 benda yang di campurkan di dalam kopi yang korang tak pernah cuba.bukan korang je, aku pun tk pernah cuba. Kalau nak cuba kena tgk sini, baru korang tahu nak cuba apa nanti.

Maaf la, macam takda info lak entri ni. tapi yang penting link yang korang terjah tu. banyak info di sana. selamat mencuba !

sekian.
KAPAL SELAM DI PERAIRAN PULAU PINANG !

KAPAL SELAM DI PERAIRAN PULAU PINANG !


Hai,

KAPAL SELAM I Terkejut aku tadi bila aku tengok gambar-gambar kapal selam ni. aku ingat Malaysia kena serang ke apa ke. hahaha rupa-rupanya kapal selam ini milik Australia yang muncul di perairan Pulau PInang . Menurut Tentera Laut Malaysia , Kapal Selam ( HMAS Sheean Submarine ) ini berhenti sekejap sebelum menyambung pelayaran ke sabah pada 2 Oct nanti. Tujuan nya untuk berlatih dengan KD Tunku Abdul Rahman.

Jadi orang penang, jangan cuak sangat .. haha penang tak kena serang .. hahaha kejadian ini menjadi kejutan kepada pengguna ferri di pulau pinang hari ini. untungla depa boleh tgk kapal selam dalam laut. hehehe





Sumber Rujukan : http://www.nst.com.my/news/2015/09/australian-submarine-makes-surprise-appearance-penang 

Gambar : NST Online
SEGMEN JOM TAMBAH FOLLOWER

SEGMEN JOM TAMBAH FOLLOWER





ubai join !! ^_^

Jumlah Follower : 509

** klik banner untuk join
KitKat Green TEA TAK SEDAP !!!

KitKat Green TEA TAK SEDAP !!!


TAK SEDAP !

KITKAT GREEN TEA I Itu sahaja yang aku nak cakap. Aku rasa mungkin sebab aku kurang minat coklat putih kot,sebab rasa dia lain dan memuakkan .Aku lebih suka kitkat yang biasa tu. sedap pun sedap. yang atas ni kurang menambat hati. hehe Rasa dia kelat kelat skit.errmm

tapi ada juga testimoni dari kawan2 blogger lain. mostly kata sedap. mungkin rasa kita lain2 kot. hahaha

yang belum cuba lagi tu, sila la cuba, p beli dkat kedai .tak kan nak suh aku belanja koott.. hahaha

sekian .

PEDAS >> KLIK SINI
Kedudukan LIGA PERDANA INGGERIS (27 SEPT 2015)

Kedudukan LIGA PERDANA INGGERIS (27 SEPT 2015)



KEDUDUKAN Liga perdana Inggeris I Beikut adalah kedudukan terkini liga perdana Inggeris selepas aksi perlawanan ketujuh semalam !


Bagaimana nak atasi Manusia SOMBONG !

Bagaimana nak atasi Manusia SOMBONG !

Assalmualaikum,

Bagaimana Mengatasi Orang Sombong I Setiap orang yang kita jumpa , mesti ada seorang atau dua yang perangai dia nauzubillah jahat. hahaha pengalaman aku, pernah jugak jumpa macam tu, cuma tak la jahat sangat just kuat sombong. tu ja ?? haaa, kalau orang sombong ni tak yah buat kawan pun tk pa. sebab semua benda dia lebih, semua benda dia hebat. kadang-kadang tu kita lak yang Down sebab dia .

Jadinya, aku nak bagi solusi yang aku pernah buat dan akan aku buat bila jumpa dengan orang yang sombong lepas ni.

1. Abaikan orang macam ni.

Selagi aku boleh abaikan , aku akan abaikan . Sebab aku malas nak ganggu emosi dan semangat aku.

2. NYATAKAN kehebatan korang, macam nk balas balik.

Part ni paling best, baru laa nak ada chance untuk RIAK sikit . hahaha aku tak ingat kata-kata siapa " sombong dengan orang yang sombong itu sedekah " . so,tunggu apa lagi. hehe

3. Bagitau dekat dia jangan sombong .

Ini cara yang paling akhir akan aku buat, sepatutnya benda ni paling awal, sebab takut dia merebak lagi teruk,baik kita cegah dari awal lagi. Luahkan atau sampaikan apa yang kita tak puas hati dekat dia. supaya dia tau apa salah dia. lepas tu kalau dia nak berubah, ok lah. kalau tak nak, korang guna la kaedah no satu balik. hehehe


Aku pasti korang ada cara tersendiri untuk tangani masalah orang sombong. yang penting , bila orang cakap kita sombong,kita kena muhasabah diri. jangan melenting tak tentu pasal. nanti orang bosan dengan kita.

moga bermanfaat.

sekian.

Kelab Blogger Ben Ashaari dalam UTUSAN MALAYSIA !

Kelab Blogger Ben Ashaari dalam UTUSAN MALAYSIA !


#kelabbloggerbenashaari di dalam UTUSAN MALAYSIA !

UTUSAN MALAYSIA  I Tahniah kepada #kelabbloggerbenashaari kerana di pilih untuk menghiasa ruang Surat Khabar Utusan Malaysia , Haritu masuk Metro dan Sinar Harian dah. Alhamdulillah .

Moga kejayaan yang di tempah ini, menguatkan lagi hubunngan kekeluargaan antara kita. Aku pun tk pernah lagi join aktiviti depa,just update dari jauh je. Tapi mereka dah macam family aku, hebat betul ukhwah depa. 

Hari Keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari mendapat liputan meluas media .Program yang berlangsung selama tiga hari 2 malam itu berjaya mengumpulkan bloggger-blogger malaysia di sana.

goodluck #kelabbloggerbenashaari !
 [CERITA HANTU ] Cyberjaya BERHANTU

[CERITA HANTU ] Cyberjaya BERHANTU

CyberjayaBERHANTU-630x354

BANDAR BERHANTU I Korang pernah sampai ke Putrajaya ? Cyberjaya ? atau korang memang tinggal di area-area sana ? haaa. dengar cerita bukan korang saja yng duduk sana. ada "makhluk" lain yang tinggal sekali dengan korang betul ke ?

Di katakan satu hari sekumpulan lelaki duduk di dalam surau . kemudian ada 2 orang kawan mereka mengambil liqo atau kumpulan yang mereka buat. yang anehnya lagi, satu gambar adalah gambar normal tetapi satu gambar lagi ada gambar " makhluk " tersebut . Korang tengok dekat sini tau.

selain itu, ada juga kawasan-kawasan yang menjadi tumpuan makhluk tersebut .Oleh kerana di katakan sebelum pembinaan putrajaya dan cyberjaya, mereka lah penghuni tetap di kawasan situ.jadinya mereka di pindahkan oleh ustaz2 yang berpengalaman ke tempat lain.bagi membolehkan pembangunan di lakukan di situ.

cyberview
seram tak ? ada lagi aku nak share ngan korang ni. tapi aku tk sampai hati nak share. korang baca la dekat sini.Ada kenyataan dari penduduk di sanan yang telah duduk selama hampir 20 tahun .Tetapi apa yang berlaku pada beliau ?

Cyberjaya berhantu >> KLIK SINI

aku yakin ada yang akan berkata " buat apa percayakan benda hantu2 ni, bukan wujud pun.kita dah zaman moden,orang tak percaya dah benda-benda ni "

hantu adalah dari kalangan jin,jin pula adalah salah satu dari pada benda2 ghaib yang wajib di percayai oleh orang islam. Jangan menafikan sesuatu dengan alasan kita tak nampak.takot rosak akidah.

Lagi cerita mengenai Cyberjaya BERHANTU >> KLIK SINI

Sekian.
Travel : Santorini of Korea !

Travel : Santorini of Korea !


Hai,
Santorini of Greece

TRAVEL  Pernahkah anda sampai ke Santorini of Korea di Korea ? Belom ? berlatar belakangkan pemandangan warna warni bangunan di sana yang cantik menjadikan tempat ini antara tempat tumpuan pelancong dari asia dan juga serata dunia.

Santorini of Korea

Gelaran Santorini of Korea di ambil dari pada Satu tempat di Negara Greece . Tempat tersebut di namakan Santorini yang mana suasana di situ sama dengan santorini of korea. jadinya mereka menamakan tempat di korea itu sebagai santorini of Korea. Pelbagai warna bangunan yang menarik perhatian aku. orang penang cakap, meriah !

Selain itu, Binaan rumah di atas bukit juga merupakan persamaan antara Santorini of Korea dengan Santorini di Greece.

Sanorini of Korea

Jika berminat nak tahu lebih lanjut mengenai Santorini Of Korea . Boleh baca di sini. Mungkin juga sebagai wish list kita untuk sampai ke sini satu hari nanti. sebab cantik gila pemandangan2 macam ni. bukan semua tempat mampu untuk menjadikan kawsan dan tempatnya tumpuan dan menjadi tmpat yg unik. betul tak ?

Melancong ke Santorini of Korea >> KLIK SINI 

Sekian.
Insiden Mina

Insiden Mina

Insiden rempuhan Mina: Angka kematian jemaah haji meningkat ke 717, 863 cedera

aSSALAMUALAIKUM,

INSIDEN MINA  Sebentar Tadi kita di kejutkan dengan satu berita yang menyayat hati yang berlaku di Mina,Meekah. Jumlah terkini mangsa Insiden perlanggaran Jemaah Haji di Mina sudah mencecah 7 ratus orang . manakala angka yang cedera pula telah sampai ke 8 ratus lebih. sumber laporan astro awani.

Setakat ini masih tiada rakyat malaysia yang terlibat dalam insiden ini. Kita doakan mereka semua selamat dan mendapat haji mabrur ya. Dulu, setiap tahun kita dengar berita kematian bila musim haji mcam ni.tapi beberapa tahun kebelakangan ini tiada berita mengenainya.tetapi tahun ini,Allah uji lagi dengan kematian. moga kita di perliharaNya.

sekian.

Alfatihah , damai lah wahai para syuhada !
Aidiladha 2015 penuh dengan TANGISAN !

Aidiladha 2015 penuh dengan TANGISAN !


Assalamualaikum,

ADHA 2015 I Alhamdulillah, Aidiladha berjaya disambut dengan meriahnya hari ini di negara kita dan seluruh tempat di dunia ini.Tapi tidak di lupakan juga kepada yang dilanda musibah kehilangan orang yang tersayang di aidiladha ini. Tidak lupa juga salam takziah buat ahli keluarga mangsa Kren Jatuh di Mekah tempoh hari.Damai la wahai syuhada Allah dan duyufurrahman .


Terbaru, Jemaah Haji di uji lagi dengan rempuhan jemaah haji di mina yang mana mengorbankan hampir 3 ratus orang tidak termasuk yang cedera. Kita doakan mereka ,agar mereka selamat hendaknya.Buat keluarga yang dilanda musibah,tabah kan hati ,insyaallah ada hikmahnya.

Salam Aidiladha juga buat semua pembaca blog kataubaid .Semoga jasa baik korang terjah dan baca blog aku ini diberkati dan diredhai Allah.ada masa satu hari nanti kita boleh jumpa secara depan-depan hehehe. salam Aidil adha,taqaballahu minna waminkum.

Sekian.

Perangai Orang Kita !

Perangai Orang Kita !

91a5

PERANGAI ORANG KITA I Situasi yang berlaku pada kita,kadang2 menyerupai komik di atas ni.Kadang-kadang kita perlukan jawapan yang solid tapi kita juga perlukan jawapan yang bersifat ketuhanan dalam diri. Kita tidak Mampu hidup sendiri .

Tapi kdang2 ,orang kita ni nak play safe je. terus bagi jawapan " Kuasa Allah ".tapi depa lupa, Ilmu Allah tu luas, depa je yang tak belajar. Betul tak ? Renungkan lah yerr ^_^

short entri for today. ketandusan idea. hehehe Jom masak utk raya !!!


[ FOOD REVIEW ] Jatuh Hati dengan Green Tea !

[ FOOD REVIEW ] Jatuh Hati dengan Green Tea !




GREEN TEA I Trend Hipster sekarang ni adalah minum ayaq gelaih besar gedabak ni. hahaha Di sebabkan teringin sangat bila dok tgk kawn2 post dikat insta. aku pun gigihkan diri ini dengan kudrat yang ada..hahaha aku p cari dekat Kompleks Bukit Jambul,Pulau Pinang , dan jumpa !

aku pun grab 2 perisa satu Green Tea dan satu lagi Iced Coffee. antara dua ni aku pilih yang green tea ni untuk yang paling sedap ! firsti time minum,lepas tu jatuh hati terus. hehehe. rasa dia betul2 kena dengan badan ni. sejuk pun sejuk sebab buh ais, takkan panas lakk kan.hahaha Lagi satu Cawan dia juga besar dan puas hati la minum. Harganya pulak RM 5 segelas.

Kalau korang nak cuba, Boleh cuba di Kompleks Bukit Jambul, Pulau Pinang. Tingkat bawah ya ! ada lagi tempat lain cuma aku tak try lagi.so,aku tk mau buat review lagi. hehe

selamat mencuba !

Pakatan Harapan

Pakatan Harapan


TERKINI I Pihak Pembangkang Malaysia telah mengumumkan bahawa satu Pakatan baru bagi menggantikan Pakatan Rakyat. Pakatan Kali ini di anggotai oleh PKR, Parti Amanah Negara dan DAP.Mereka juga telah mengumumkan bahawa DS Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri jika Menang PRU 14 nanti. Pakatan tersebut adalah PAKATAN HARAPAN

komen : Satu lagi sejarah tercipta, kita sebagai rakyat pilih la yang terbaik. kita tunggu pendirian PAS pula lepas ini. Sama ada kekal atau sebagainya.

Sekian .

13 Kartunis Malaysia ! >> KLIK SINI 
15 Perkara yang Boleh di lakukan di Genting , Malaysia !

15 Perkara yang Boleh di lakukan di Genting , Malaysia !

Hai,

GENTING HIGHLAND Malaysia terkenal dengan pelbagai tempat pelancongan.Anatara yang menjadi destinasi pilihan bagi golongan muda adalah di Genting Highland . Aku pun tk pernah sampai lagi ke genting ni. hehehe. tapi di genting cuaca dia agak sejuk sama dengan di cameron highland. Sebab tu orang Malaysia suka lepak sana. Orang Malaysia nak bajet-bajet dok kat oversea laa kan. hehe tak salah pun.. boleh je.

Aku terbaca satu entri ni, dia ada la cerita sikit pasal Genting ni. dan apa yang korang boleh buat di genting highland tu.Antara yang aku nak share adalah boleh buat aktivit outdoor seperti hiking dan yang bestnya tak keluar peluh sebab tempat sejuk .seronok ni,tak la belengas sengat kan.

4351

Lgi satu , ni paling best dari tadi. makan ice cream ! mesti la best, sebab dia lambat nak cair sebab dok dekat tempat sejuk.boleh menikmati sepuas-puasnya ice cream tu. kalau makan dekat bawah ni, tak tahan lama, cepat cair dan makan pun kena laju je. tak rasa nikmat makan ice cream tu.

ada lagi banyak yang korang buat dekat Genting. 15 Perkara yang BOLEH dilakukan di Genting Higland ni memberi gambaran,bukan sahaja menjadi tempat taman tema,tapi juga boleh dilakukan pelbagai aktiviti di sana .

CHeck this out ! >> KLIK SINI 
[ Ngeri ] Kemalangan Ngeri yang Selamat !

[ Ngeri ] Kemalangan Ngeri yang Selamat !


KEMALANGAN NGERI I Pernah berlaku satu kemalangan ngeri yang menyebabkan mangsa boleh meninggal dunia serta merta.Akan tetapi ada juga yang terselamat. Kebanyakkan yang terselamat terpaksa menanggung derita yang berpanjangan sambil menanti badan mereka pulih.

B10d

E93d

gambar dia atas ini menunjukkan dua mangsa kemalangan ngeri yang terselamat. baca kisah diorang di sini . Mangsa yang terselamat perlukan sokongan moral yang kuat untuk terus hidup.Kalau ada dalam kalangan masyarakat kita yang mengalami masalah ini, kita kena la bantu dia dari segi moral. Supaya dia boleh teruskan hidup dia .

Lagi gambar mangsa kemalangan ngeri yang terselamat >> KLIK SINI 

Semoga kita di jauhkan dari kemalangan ngeri dan juga apa jua kemalangan. Aaamiiin
#MencintaiMu Trending di Media Sosial !

#MencintaiMu Trending di Media Sosial !

Assalamualaikum,

MENCINTAIMUDrama Mencintaimu dalam slot akasia di TV3 mendapat tempat dalam kalang peminat. di tambah pula, episod hari ini mengguris hati para wanita di luar sana.Bukan saja si anis yang terguris,tapi penonton juga terguris hati. Ini semua kerana Hisyam, sanggup dia buat macam tu kat Anis. dah la Anis tengah mengandung. KEJAM !

Hisyam lakonan sharnaaz Ahmad

haa, aku tau itu yang terlintas dalam otak korang kan.jangan risau, bukan korang sorang je macam tu. pengguna twitter juga meluahkan benda yang sama di Media sosial hari ini. meh aku share kan sikit apa yang di tweetkan oleh pengguna twitter mengenai Drama Mencintaimu !








korang klik gambar tu ya. mudahkan korang baca .

terkejut juga aku tengok episode hari ni. apa pendapat korang ? patutkah hisyam buat macam tu ? patutkah emak hisyam berkelakuan seperti itu ?

Komen aku : Padan Muka. hahaha itu je

jom share ngan aku ! ^_^

kalau yang tak tengok episode kali ni, p tengok dekat tonton.my !

lepstu komen sini ^^

ssekian .
Review Blog : Yanty Dot My

Review Blog : Yanty Dot My



Review Blog Setelah tertunggak lama untuk entri review n, aku kuatkan diri untuk review blog kepunyaan kak yanty .Beliau juga dlam group kelab blogger ben Ashaari . Aku kenal kak yanty dari sini la. Blogger hebat weh.. segan aku.

berbalik kepada blog Yanty.My terbahagi kepada pecahan

 Personal | Travel | Review | Beauty | Event | Lifestlye

Banyak info-info menarik, seperti review makanan, travel dan lain-lain lagi dalam blog kak yanty ni. Aku suka baca entri food review dekat blog kak yanty. Menarik ulasan kak yanty ^^ . Lagi satu blog tu pun tak serabut dengan gadget. simple, putih dan hitam ada gabungan paling match berbanc=ding warna2 lain. orang tengok pun tak serabut.

Aku yakin korang mesti dah terjah blog kak yanty kan . kalau belom nah link untuk korang terjah dan follow ya ! ^^

Yanty dot My >> http://www.yanty.my/
Kalau Laptop ROSAK , Perkara pertama yang korang kena buat adalah ?

Kalau Laptop ROSAK , Perkara pertama yang korang kena buat adalah ?


Assalamualaikum,


LAPTOP ROSAK Korang perasan tak, semalam aku tak updat entri langsung ? tak perasan.. sampai hatiii. hahaha. Disebabkan laptop aku tak berfungsi semalam, maka kerja2 aku tergendala sehari. sepatutnya ada entri yang aku nak buat, tapi dah jadi macam tu, tak leh nak buat apa la kan.

Masalah yang berlaku bila screen laptop aku tiba2 jadi gelap bila selesai loading windows. yang keluar hanya cursor ja. aku pun cuak juga la, bukan apa takot kena repair nanti kena bayar mahal lak.. hehe dah la tengah sengket ni. kemudian satu hari juga la aku on/off laptop ni, tapi tkda effect pun.

Tergerak hati nak cuba google masalah laptop aku ni.aku pun try la. alhamdulillah, jumpa juga la beberapa blog yang membantu aku untuk membaiki balik laptop aku ni. aku nak cerita step2 dia pun, aku main follow2 gitu je. nanti aku try la korek balik klau jumpa dan aku share kat sini.


Sebab tu , aku nak bgtau. kalau laptop korang jadi tak betul atau rosak, korang try dulu cari dekat google. sebab kadang2 tu, kita boleh buat sendiri tanpa perlu hanatr ke kedai. jimat duit.. hehehe
kalau tak reti nak buat, hantar je la kedai. tapi aku cadangkan try dulu. alang2 dah rosak, kita bagi rosak terus laptop tu. hahaha

Jadi, Perkara pertama yang korang kena buat jika laptop rosak adalah ? GOOGLE masalah korang tu ! guan keyword biasa pun boleh dapat. insyaallah.

sorry la, entri aku macam keling skit bahasa dia. hehe sehari tak menulis terus blank. jadi Mong ji. Ji hyo.. ehhh.

bye bye !
Perkataan "LEPAK" ada dalam Kamus Oxford

Perkataan "LEPAK" ada dalam Kamus Oxford

Assalamualaikum,

LEPAK I Korang tahu perkataan lepak yang korang selalu guna tu kan ada dalam kamus oxford ! tak caya ? nah

B4d9

mesti korang cakap " alaa, edit nii " kan2 , nah aku bagi link ni tuk korang. tgk sendiri. hehe.tak sangka pulak sampai masuk kamus oxford . Bangga tak bangga tak ? acecece

Lepak dalam kamus ocford ! >> KLIK SINI

[ video ] Lelaki INDIA TAMPAR IMAM MASJID NEGARA !

[ video ] Lelaki INDIA TAMPAR IMAM MASJID NEGARA !

Salam,

LELAKI  TAMPAR IMAM . Kali ni aku share ngan korang satu video yang berlaku terhadap imam mash=jid negara tgh hari tadi . Beliau di tampar ketika mengimami solat Jumaat Di Masjid Negara Hari ini.

Rujuk Link ini >>  KLIK SINI 



Lelaki INDIA TAMPAR Imam Masjid Negara !

Lelaki INDIA TAMPAR Imam Masjid Negara !

SALAM


LELAKI TAMPAR TOK IMAM I Kejadian berlaku di Masjid Negara , Ketika imam sedang membaca surah, tiba-tiba ada lelaki datang  ke bahagian imam dan menolak imam.

Tapi Imam menyambung bacaannya, kemudian Lelaki India itu menampar imam tersebut. kejadian itu kembali terkawal bila Pengawal Keselamatan menahan lelaki terbabit.

Satu sejarah baru dalam Negara kita. hehe

kalau ada info tambah tolong bgtau aku ya. aku teringin nak tau kenapa lelaki arab tu tampaq tok imam tu, hehehe

TERKINI ! > Lelaki terbabit di laporkan kurang sioman dan dikatakan juga dia mendengar suara halus yang meminta beliau menjadi imam.

lelaki itu juga di katakan lelaki india, bukan lelaki arab .


[GAMBAR] Himpunan Merah !

[GAMBAR] Himpunan Merah !


Hai .

Gambar Himpunan Merah .






**gambar sumber : bharian

Rakyat bersatu ? atau Melayu bersatu ? atau UMNO bersatu ? korang jawab sendiri. aku malas nak layan.
Tarikh Hari Raya Korban 2015 !

Tarikh Hari Raya Korban 2015 !


Assalamualaikum

Tarikh Hari Raya Korban Insyaallah seperti yang di umumkan baru-baru ini.kita hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi. Selamat Membuat persediaan !

^_^

Tarikh Hari Raya Haji 2015
Jom Beli Novel : Kalau dah Jodoh by Elee Mardiana !

Jom Beli Novel : Kalau dah Jodoh by Elee Mardiana !

Tolong share jika sudi..

" Assalam... Selalu saya tulis dalam novel, sudahlah jatuh ditimpa tangga pula. Begitulah yang saya kena sekarang. Malam Selasa saya terima kerja yang ditawarkan tapi malam Rabu saya kehilangan kerja tersebut. Memang bukan rezeki. Ingatkan dah lega fasal bab rumah dan bab kerja tapi rupa-rupanya tak lega lagi.

Tak habis-habis musibah datang. Orang kata saya ni insan terpilih, Allah sayang sangat pada saya sebab tu Allah jentik dengan musibah.

Masalahnya dah dua tahun. Tak larat dah saya nak menongkah arus ujian demi ujian yang mendatang. Rasa nak mati dah sekarang.

Jangan risau. Saya masih yakin pada Allah. Cuma saya penat dan kecewa dengan hidup saya sejak kembali ke Malaysia. Dah dua tahun, ya Allah. Permudahkanlah hidupku. Tak larat dah aku menanggungnya.

Kalau sudi, tolonglah beli buku saya. Help me to bounce back, please... badly need your help. I guarantee you, my book will entertain you.

Kalau Dah Jodoh RM17.00 (SM) / RM20.00 (SS) Harga dah termasuk kos pos.

Untuk beli, bank in dalam akaun Maybank Elee Mardiana binti Muhammad.
 No. Akaun: 158396028622.

Tolong share jika sudi. Emotikon cry
 FB: Elee Mardiana

Psst: Jom membeli dan membantu penulis ni.
 What'sApp 0108033151 ‪


Jenis-Jenis Kawan di Universiti !

Jenis-Jenis Kawan di Universiti !


JENIS-JENIS KAWAN I Kita ada kawan ayng dari zaman sekolah rendah kemudian sambung pulak di sekolah menengah dan kemudian ke universti .Orang kata childhood friends .Tapi korang pernah bayangkan tak, kawan-kawan korang tu jadi macam mana dia sekarang. Aku pernah ada kawan,dulu dia ni agak pendiam, sekarang dah boleh cakap dekat depan orang ramai.

Ada yang tak pandai sukan,tiba-tiba masuk Universiti jadi top player pula dekat universiti.tak di sangka betul. Ada juga ,dulu sikitnya baik, sekarang macam haram.. hahaha oppsss.. Ada member yg dulu anti-social,sekarang dah tak jadi macam tu dah.

3489

Adakah faktor persekitaran atau faktor umur yang mempengaruhi kita dan mereka sehingga kita berubah sampai macam itu sekali.Kadang-kadang ,kawan2 pun pelik. aik, apsal ko jadi macam ni. dasyatnyaa.. itu yang kadang2 terkeluar dari mulut kawan-kawan. hehe

Acec

Tapi bila aku tgk entri ni, baru aku tau yang kita ni memang akan berubah.Kawan-kawan juga akan berubah. Pelik2 juga aku tgk dekat entri tu. ada kawan yang dulu tak reti pergi kelab malam,tiba2 pergi kelab malam. oh tidaakk.. orang islam tolong laa elak benda2 macam tu.

ada lagi berapa belas jenis kawan kita time universiti yang di senaraikan dalam entri tu. korang boleh rujuk link ni. Korang share la sikit, kawan korang dulu macam mana ? aku pun nak sibuk2 , nak tau jugak.. hehe

komen tau ! ^^

18 jenis Kawan di Univeersiti >> KLIK SINI !

Sekian.
IRI HATI BAWA KE NERAKA !

IRI HATI BAWA KE NERAKA !

IRI HATI BAWA KE NERAKA ! | Assalamualaikum , Manusia tidak akan terlepas dari sifat baik dan buruk.Sebab kita ni bukan Nabi dan Rasul. Tapi kita selalu dengar yang kita ni ada dua pilihan sama ada positif atau negatif. Kenapa kita pilih negatif ? Aku bukan cakap aku ni baik sangat.aku pun ada salah dan silap. Cuma entri ni untuk peringatan bersama . Iri Hati ni penyakit hati yang kronik .Sebab dia tak puas hati dengan orang yang dapat rezeki dan dia tak dapat.Sebab apa penyakit ni aku kata kronik, sebab dia boleh merosakkan kepercayaan kita pada seseorang termasuk lah orang yang kita sayang. Iri hati ni dia akan tutup segala pintu kebaikan orang yang dia iri hati terhadap dia.

Orang yang iri hati ni, akan tengok orang lain sebagai orang yang tak layak terima nikmat lebih dari diri dia . Macam mana hidup nak aman, kalau asyik tak puas hati dengan orang. Ingat, kita hidup ni sekali ja. Lepas ni bila mati, susah weh nak cari balik sorang dekat padang mashar tu nanti. Tak yakin ke yang kita akan berkumpul di padang mahsyar nanti ? (Islam)
IRI HATI BAWA KE NERAKA !


Rasulullah pun tak bagi kita iri hati dan hasad dengki dengan orang lain. Patutnya, kita tengok diri kita ni dulu. Banyak nikmat Allah bagi dekat kita, awat yang nak iri dan dengki pulak yer ? Bebaskan lah diri kita dari sifat2 iri hati ni. Aku nak membebel panjang-panjang, nanti ada la cakap aku tak profesional la, luah dekat blog tak da tempat lain dan sebagainya. Kalau tak luah kat blog nak luah dekat mana kan ?
Jap satu soalan .

Kau ada blog ? Hahaha,

okaylah saja ja nak Panaskan suasana hari ni ni.. Alang2 jerebu ni ,JANGAN sampai mata hati kita pun di landa jerebu.Ikhlaskan niat kerana ALLAH dan sentiasa sangka baik. Kalau aku salah korang tegur la yer. Aku kan adik2 korang jugak.. Ceceececece nak duit raya..hehehe

Sekian. Saya yang comel. Ubaidullah :3

JDT Layak ke Separuh Akhir Piala AFC !

JDT Layak ke Separuh Akhir Piala AFC !


JDT  Tahniah buat pasukan Johor Darul Ta'zim atas kejayaan layak ke separuh akhir piala AFC 2015 . Bukti perlaburan yang di lakukan menemui hasilnya. tahniah sekali lagi. aku harap esok pahang juga akan layak ke separuh akhir. kita sama doa2kan


Bila Kawan kuat Makan, jadi macam ni laa jawabnyaa ..

Bila Kawan kuat Makan, jadi macam ni laa jawabnyaa ..


KUAT MAKAN Korang pernah tak ada kawan yang kuat makan. mesti adanya kan dlam 10 mesti ada 1 atau 2 macam tu. lagi stress kalau, dia makan banyak dan badan dia tak naik tapi badan korang yang naik. hahaha Sebenarnya , bila kita ada kawan macam ni lebih menguntungkan kita sebab bila nak makan je, terus ajak dia. haha tak yah makan sorang2.

tapi agak2 la, kalau member yang suka makan banyak ni suh korang yang belanja makan dia. mesti korang tak ajak dia keluar sekali kan. Selalunya kawan yang kuat makan ni, kalau pergi parti besday ke apa ka, mesti hilang sekelip mata nya. bila nak cari dia ,tau tak nak cari dekat mana ? dekat tempat yang ada makanan mesti jumpa. hehehe

A2bf

Kadang2 ada juga yang kurang selesa bila ada kawan dia berperangai macam tu. sampai ada yang " PAU " makannan orang lain. betul tak ? kita sebagai kawan jaga akhlak kita dalam berkawan. kesian dekat kawan-kawan kita , sebabkan kita hidup diorang merana. hahaha

kalau korang ada kawan yang macam tu, tunjukkan kat diorang link ni . mesti korang gelak sama-sama. hehe aku baca pun banyak pengalaman yang sama aku pernah lalui. cth bila makan sekali dekat luaq, kemudian kawan aku tu makan bnyak dari aku. so, macam mana nak bahagi dua lepas bayar sebab dia makanlebih dari aku,jadi dia la kena bayar lebih kan. hahaha

Kalau kawan kuat makan >> KLIK SINI

sekian
Perbezaan KOMTAR dulu dan sekarang yang anda tak tahu !

Perbezaan KOMTAR dulu dan sekarang yang anda tak tahu !

Hai,

KOMTAR I Bila sebut sahaja, negeri pulau pinang, pasti yang terlintas dalam fikirankorang adalah ?

Nasi Kandar dan Menara KOMTAR betul tak ? kalau tak betul pun buat2 betul hehehe . Kompleks Tun Abdul Razak, KOMTAR merupakan mercu tanda bagi Negeri Pulau Pinang ,Pulau Mutiara ini. Aku lahir di sini, dah dah sampai pun ke KOMTAR yang best dan penuh dengan nostalgianya yang tersendiri.

Kalau dilihat, kawasan sekitar KOMTAR  sewaktu dulu dan sekarang sebenarnya tak ada banyak beza pun. aku tengok gambar pun ada bangunan yang sudah wujud sejak 1960 lagi dah masih kukuh di tempatnya sekarang ini.tak mustahil pulau pinang di nobatkan sebagai tapak warisan Dunia oleh UNESCO.

B703

Banyak juga tempat2 yang masih kekal dalam dari segi struktur bangunan dia yang aku sendiri tak percaya masih kekal hingga sekarang. Selalu kalau pusing2 area georgetown mesti lalu kosong je tapi sebenarnya banyak sejarah yang dan pengekalan warisan itu tetap ada.

Sebagai orang penang,rasa bangga kerana warisan budaya masyarakat masih dikekalkan sampai ke hari ini. banyak lagi tempat yang boleh korang tgk di sini yang lama dan masih ada orang cakap.Semoga warisan ini terus kekal hingga bila-bila.

Tempat2 di sekitar Pulau Pinang : Dulu dan sekarang >> KLIK SINI 

sekian
Tutorial : Cara Mudah Buat Bloglist di Blog !

Tutorial : Cara Mudah Buat Bloglist di Blog !

Hai,

BLOGLIST  Untuk Pengetahuan  blogger baru macam aku ni, bloglist merupakan satu bentuk atau cara nak promosi blog korang dan kawan-kawan kepada pembaca2 blog.Dengan Wujudnya bloglist ini memudahkan rakan2 blogger nak berBlogwalking ke blog2 lain.Jada peranan anda adalah untuk tempatkan URL blog korang dekat blog-blog lain.



Mcam mana nak tempek blog dkat bloglist orang lain ?

senang je, korang join la segmen2 atau giveaway2 yang di anjurkan oleh blogger2 lain. selain untuk support kawan2, korang boleh dapat kan pembaca blog korang dari situ ^^

Semakin banyak link blog korang dekat blog2 rakan2 yang lain,semakin mudah untuk dapat pembaca untuk ke blog korang . Itu fungsinya untuk blog korang. tapi untuk kawan2 korang lak, korang kena la wujudkan bloglist korang supaya pembaca blog korang boleh singgah ke blog kawan2 korang tu.

Jadi buat lah segmen atau give away. aku dah malas nak buat. hehe sebab nanti akan jadi krik krik krik krik krik.. jadinya aku buat donno je la. hikhik hik

Untuk yang tak ada bloglist dekat blog anda dan tak tahu buat macam mana. korang just follow step2 yang aku bagi ni, nanti akan adalah bloglist kat bahagian sidebar korang tu ya. selamat mencuba !


Dashboard blogger > layout > add gadget > blog list > save .

Mudahkan ? moga bermanfaat !

sekian.
motif?? 



Kataubaid© .