" Adakah BN akan menang jika PRU esok " ikuti Respond Ahmad Maslan

" Adakah BN akan menang jika PRU esok " ikuti Respond Ahmad Maslan


Hai,

sekarang ni tgh hangat memperkatakan tentang respond ahmad Maslan mengenai satu soalan .

" BN boleh ke menang esok ?

jawapannya

" saya kata esok bukan PRU "



hah sudah, hahaha

kita judge berdasarkan statement atas ni ok. bukan fitnah .
kalau dia maksudkan lain, tk pe la. kita berbicara pasl gambar atas ni.

tapi serius, tgk orang marah atau pun amik ni sbgai troll semata.

Dato Ahmad Maslan adalah antara mentri yang banyak kali trending kt twitter ebrdasarkan statement yg bagi aku lucu .

ada juga menteri macam ni. hehe

korang rasa macam mana lak ?
#MH370 Serpihan Pesawat di jumpai di Pulau Reunion di katakan milik MH370 !

#MH370 Serpihan Pesawat di jumpai di Pulau Reunion di katakan milik MH370 !


Assalamualaikum,

hari ni terkejut lagi tgk berita.setiap hari mesti terkejut,lama2 sakit jantung aku dibuatnya. hehe

kali ini penemuan serpihan pesawat YANG DIKATAKAN milik #MH370 di Pulau Reunion.

tapi penemuan ini masih dalam penyiasatan pihak berkuasa,dan malaysia dah hantar team tuk konfemkan perkara ini.

jadinya,tembakan doa yg padu, moga ada yg terselamat.

entah kenapa, hati kuat kata  ada yg selamat.

^_^

senyum selalu.



Embedded image permalink

Bila Wifi Tidak Boleh guna.jadilah macam ni

Bila Wifi Tidak Boleh guna.jadilah macam ni


Assalamualaikum,

korang pernah alami masalah wifi di rumah  atau di mana2 sahaja ?
bila tk da internet mula la hidup rasa boring dan rasa kosong je kan.

akibatnya,muka jadi monyok dan tak bermaya. macam gambaq kat bawah ni.
hehehe


sekarang dah mudah dah nak sambung dgn internet,dulu aku ingt lagi. nk guna internet kena sambung ngan Wlan lpas tu kena pakai wire biru tu.. sambung dgn TMNET. kalau takda signal tk leh pakai. hahaha

skrang dah lain kan. zaman makin mudah dan hebat.
guna nikmat dgn sebaik2nya ^^

sekian.

Tan Sri Muhyidin Yassin Anak Ulama ?

Tan Sri Muhyidin Yassin Anak Ulama ?



Assalamualaikum,

selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin di pecat semalam, kluar di media sosial satu gambar yg di katakan milik ayah beliau.

rupa-rupanya tan sri berketurunan ulama.

dan aku yakin, keturunan ulama ni Allah jaga dan Pelihara.
macam Pak Lah jugak, selepas turun dari jadi PM terus senyap dan tidak mengganggu siapa, lain pulak dgn PM yg sebelumnya, smpai sekarang masih bersuara.

Allah pelihara keturuanan mereka dari fitnah dunia. 

semoga keturunan kita juga di pelihara :)

sekian.
Blogger Seorang Attention Seekers ?

Blogger Seorang Attention Seekers ?





" kalau satu perkara yang kita tulis ,hendak disampaikan kepada org ramai tapi tk smpai kepada org, baik tak yah tulis " Hanis Zalikha .

Hai ! kali ini aku mulakan entri aku dengan gambar keknis atau lebih di kenali sebagai Hanis Zalikha, blogger,vlogger,pelakon .Persoalannya, KENAPA dia ?

mesti korang nak cakap aku nak gossip2 ni.. haha choii. aku nak cerita ni, tadi aku tgk astro oasis ada satu cerita tu pasal " Entri Jameela " . aku pun mulanya tgk channel lain sbb nampak macam bosan. bila aku comeback  balik ke channel tu, baru aku perasan yg  cerita ni berkaitan dgn blogger. apalagi terus aku dok mencangak dkt depan tv tu. hahaha

dalam cerita tu,dia mengetengah beberapa blogger seperti keknis dan seorang lagi aku tkingt nama dia. dan antara persoalan yg timbul adalah :

Adakah blogger ni seorang yang attention seeker ?

dan jawpan dari kedua2 blogger tersebut adalah ya . dan termasuk aku sekali. hahaha

sebab apa, dalam dunia blogging ni tujuan asal kita adalah untuk menjadi inspirasi kepada pembaca kita .klau tak da org baca, macam mana nak menginspirasi orang .

kalau kita tak share, macam mana orang nak tau. betul tak ?
ada jugak aku amik pendapat blogger lain pasal benda ni. majoriti cakap benda yg sama. sbb kita ni bukan artis, sementara kita bru nak up di laman sosial, kita usaha dulu cari ni. bina figure dan kemudian baru org cari kita.

sbb blogging ni boleh jana pendapatan kalau betul2 berminat.



kawn keknis pun ada yg berhenti kerja dan jadi fulltime blogger. nampak tak kesan jadi blogger.
kalau dah mula tu, cuba bagi habis. hehe.. aku pun baru nak mula balik.yakin rezeki tuhan ^^

assalamualaikum.
#rombakkabinet Muhyidin Yassin DIGUGURKAN !

#rombakkabinet Muhyidin Yassin DIGUGURKAN !


TERKINI !!

DS Najib telah mengumukan rombakan kabinetnya . dan mengejutkan apabila TPM,DS MUHYIDIN YASIN turut di gugurkan.


Embedded image permalink

Beliau di gantikan dengan DS Zahid Hamidi.berkuatkuasa 29 julai 2015.

Embedded image permalink
adakah ini corak politik baru negara ?
atau cuba menutup kekurangan atau lopong kerajaan atau menyimpan rahsia kerajaan ?




Senarai penuh menteri-menteri yang terlibat dalam rombakan kabinet yang diumumkan sebentar tadi

Perdana Menteri - Dato' Sri Najib Razak
Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri - Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi Menteri Luar Bandar - Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Menteri MITI - Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan Menteri MITI - Datuk Ahmad Maslan
Menteri Pertanian & Industi - Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri - Datuk Azalina Othman Said
Menteri Pendidikan - Datuk Seri Mahdzir Khalid
Menteri KPDNKK - Datuk Hamzah Zainuddin
Menteri Sumber Asli & Alam Sekitar - Datuk Dr Wan Junaidi Wan Othman
 Menteri Kerja Raya - Datuk Seri Fadillah Yusof
Menteri Pengajian Tinggi - Datuk Seri Idris Jusoh
Menteri Luar - Datuk Seri Anifah Aman
Timbalan Menteri Luar - Datuk Reezal Merican Naina Merican
Menteri Pengangkutan - Datuk Seri Liow Tiong Lai
Menteri Kesihatan - Datuk Seri S Subramaniam
Menteri Komunikasi & Multimedia - Dato' Seri Mohd Salleh Keruak

 permerhatian rakyat terhadap kabinet baru. pendapaat anda ?
Coklat Hantu !

Coklat Hantu !


Assalamualaikum ,

wah coklat hantu weh !!
budak2 zaman 93 mesti taunya coklat apa ni.
bila makan jadi hantu ?
tak lah
sbb bila makan coklat ni lidah korang akan tukaq kaler. 
ikut kaler apa yg korang makan. 
comelkan dulu kecik2 beli murah je.
balik ngaji mesti cari nya benda ni.
haha
dah terlalu old school kan.

ada lagi ke benda ni ?



gambar sumber facebook

nk satu boleh ?? huhu
Padah Laman Sosial !

Padah Laman Sosial !


Assalamualaikum, 

Inilah masalah bila gambar fb lebih lawa berbanding rupa sebenar. hahaha
sebenarnya tak perlu la sampai bergaduh, dah memang di cipta apps2 edit gambar ni utk edit yg mana kurang. jadinya, kalau dpt tk serupa pun nk buat mcm mana kan.

cerita dalam gambar ni diorang first date tapi dah gaduh. di sebabkan rupa asal yg tk sama dgn gambar di media sosisal hahamungkin depa ni memang dah berharap sgt ni kot.

nasihat utk kita, hati2 bila tgk gambar di fb dan jangan letak pengharapan yg tinggi bila just tgk satu2 gambar.

cth aku, gambar aku kt fb hensem, bila tgk real lagi hensem hahaha
melawak je kay.. haha



sila baca kisah yg berlaku. klik gambar utk lebih jelas ^^
Apabila Gaji Bangla Lebih Banyak dari Gaji Kita...

Apabila Gaji Bangla Lebih Banyak dari Gaji Kita...


Assalamualaikum !
Gempar hari ni di page2 di media sosial tentang satu gambar slip gaji pekerja bangladesh ni.

sapa tak terkejut. aku pelik sebab aku pun terkejut jugak.

cuba tgk betul2 .


bukan jeles la korang ni. aku post sbb nak bgtau 

" kalau kita usaha,kita dapat la balasan yg setimpal dgn kita "

itu yg aku nak cakap,dan rata-rata netizen setuju dgn pendapat aku.

" rakyat asing sibuk bekerja bersungguh-sungguh tapi rakyat sendiri sibuk dok bergaduh pasal slip gaji ni "

hahaha.. tu antra komen yg aku amik.

bukan isu layak atau tk layak sbb dia warga asing tapi sbb dia dah berusaha itu ja.

so, jom usaha dan berjaya !

usaha hidupkan blog agar dpt tuai hasilnya satu hari nanti.

semangat !

p/s : 5 ribu ringgit seorang pekerja asing mampu buat apa eh kalau dok kat msia. patut la bnyak pekerja asing keja kat airport2 yg lain jugak. 

contoh dkt Dubai, aku sampai sana dan bila dkat tmpt pemeriksaan tu aku tgk.. aikk org melayu ke ni ? tpi bila dgar slank dia. baru aku tau.. dia org filipina.. bukan sorang tp hampir semua pekerja kat area tu adalah pekerja asing.. wow !

nak berjaya kena kerja. hahaha

sekian !
Hantu Bluerey !

Hantu Bluerey !



Assalamualaikum .

hari ini aku nak cerita dgn korang satu lagi drama hari raya yg aku sempt tgk. 
ni kira review drama la.

Cerita " Hantu Bluerey "

pelakon : Beto Kusyairy, Johan , Ozlyn dan ramai lagi.

ceritanya lebih kurang, seorang perempuan yg di bunuh atas sebab ingin menuntut haknya oleh seorang lelaki yg mengambil kesempatan terhadap perempuan itu.(ozlyn) .

Johan pulak membawa watak sebagai penjual VCD cetak Rompak dan Beto sebagai Polis yang menyamar sebagai penjual Vcd Cetak Rompak.

Johan mempunyai masalah kewangan yg memaksanya bekerja sbgai penjual vcd cetak rompak.tetapi dlm pekerjaannya juga dia mengalami kemerosotan keuntungan dari jualannya. sehinggalah tibanya beto sbgai pembantu. Beto pula dalam misi penyamaran utk membanteras penjenayah cetak rompak.

Ozlyn yg berlakon sbgai hantu pula, menjadi hantu utk menuntut bela atas kematiannya.Dia di bunuh dan di tanam di tepi sungai. Hantu ni terperangkap dalam satu hard disk yg menyimpan video dirinya yg di ambil kesempatan oleh lelaki yg di sebutkan di atas.* aku tak ingt nama dia ==

setelah berlaku satu pergaduhan antara johan dan lelaki tersebut,johan sempat mencuri Harddisk tersebut dan dari situ lah, si hantu ini muncul dalam hidup dia dan beto.

mereka di ikuti oleh ozlyn ke mana sahaja mereka pergi, tetapi org lain tidak mampu melihat ozlyn dan mereka sahaja yang boleh melihatnya.

ada berlaku ugutan dalam cita ni yg mana mak johan dan adik dia ditangkap sbgai ugutan kpada johan.

dan di akhir cerita, si hantu tersbut pergi kerana jasadnya kembali tenang.mana kala kawan2 johan di tangkap sbb mengedar vcd cetak rompak.

komen :

cerita ni memang lawak, dengan celoteh johan tu, korang memang tak kan berhenti gelak. aku terfikir, macam manalah beto boleh kerja dgn johan ni,...asyik gelak jaa.. haha.

aku suggest korang tgk cite ni ya.

selamat menonton !

like page kipas biru !! ^^
Segmen Raya by Kataubaid !

Segmen Raya by Kataubaid !

 Assalamualaikum,

Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua ^_^


insyaallah sempena syawal ini , aku nak buat satu segmen !
aku pun dah lama tk buat segmen, hampir setahun la juga aku rasa. jadinya tujuan aku buaat segmen ni adalah .

1.Seronok-seronok.
2. Tambah ilmu dalam dunia blogger
3.Tambah Kenalan Blogger

Aku tk kejar traffic blog sgt pun tuk Segmen ni. SBB aku utamakan 3 tujuan yg atas ni dulu. hehe

Syarat-Syarat penyertaan !

1. Follow Blog aku *kataubaid
2. like page : [ Link 1 ] & [ Link 2 ]
 Follow Twitter : Twitter.com/Ubai_93*klu ada
 Follow insta : Bdakmesir*klu ada

*smua link tu ada kat side bar blog ni. senang je :)

3. Buat Entri Blog bertajuk " Segmen Raya Kataubaid 2015"
copy dan paste kan gambar kat atas tu dan linkkan ke entri ni
  a) Masukkan Gambar hari raya aidilfitri korang ( minima : 1 ) *wajib & kalau boleh yg tuntup aurat bg org islam
  b ) tag 3 kawan korang (blogger), pastikan diorang tahu yang diorang kena tag ya !
4. Copy Link entri tersebut dan paste kan kat bawah .

senang je,

tarikh tutup: 31 Julai 2015 !

5 Blog akan di review oleh kataubaid *aku yg pilih sendiri ^^

Segmen kali lebih kepada nak erat silaturrahim sambil berkenalan dengan kawan2 blogger yang lain.
Insyaallah, aku akan update senarai peserta dari masa ke semasa.

selamat berkenalan !

sekian.

p/s : sorry ayat poyo gila. haha lama tk buat segmen la kata kan.. hehe lagi satu nmpk cam old school kan.. hahah join jgn tak join !


Abang Beduk !

Abang Beduk !


Assalamualaikum .

Abang beduk ni jugak adalah salah satu drama di Astro . yang di tayangkan sempena hari raya ni.
aku tgk cite ni semalam. cita lakonan mirafilzah dan shukri yahaya .

gambar sumber google

kisahnya adalah apabila seorang lelaki lakonan shukri yahaya di kongkong oleh mak ayahnya supaya mengikut kehendak mereka untuk menjadi seperti apa yg mereka nak. Pelakon atau Ahli sukan.

tapi shukri ni pulak , dia tk mau jadi dua2 . dia nak jadi abang beduk . nak jadikan cerita dia terjumpa seorang perempuan yang baik lakonan mirafilzah yg banyak tolong dia sewaktu dia mula2 nak belajar solat , dan belajar al-quran . tapi sayangnya, ketika shukri yahaya nak masuk meminang mira ni, dah ada org lain yg sampai dulu utk meminang dan bertunang dgnnya. jadi shukri ni pun frust sket.

kelebihan shukri dalam cite ni, walaupun dia ni macam slow dan bendul sikit tapi bila nak hafal al-quran ,dia boleh hafal dgn mendengar dari rakaman2 video ataupun audio je. perrrghh hebat gila.

*tapi nganji al-quran kena tgk mushaf ya utk yg baru belajar,takot salah tajwid ^^

dalam tak diam, tiba2 si shukri ni hilang. panik keluarga dia mencari. kat tempat dia selalu lepak tkde. tpi last2 rupa2nya dia duduk bilik adik dia je.hehe. masa depa cari dia,depa tk cari kt bilik adik dia, jadinya tk jumpa laa mamat ni. dan akibat mereka berkomplot mcm tu, parent diorang dah buat keputusan utk hantar depa balik kampung.

tapi sebenarnya acah2 je, parent diorang bawa depa ke uji bakat Pencetus ummah kerana si shukri ni nak masuk uji bakat tu sebelum kantoi ngan mak ayah dia. hehe.

apa yg jadi di akhir cerita tu ?? korang kena tgk la.. aku cite kang tk suprise laakk. apa jadi kat mirafilzah ?? kawin ke tak ??


fifi ngan mira " gmbar sumber google "


hahaha.. korang tgk kat tv eh. bru best.. haha
semoga sempat lah tgk cita tu :)

huhu.
p/s : akhirnya, si shukri tu mintak utk jadi abg beduk dalam pencetus ummah tu. sbb dia tak mau jadi ustaz . hehe . si mira tu pulak kawin dgn si shukri. hahaha happy endding.

baik tak aku..cite smpai habis :P

jemput like page aku ya : kipas biru ngan kataubaid :)
Bila lelaki pakai baju Melayu !

Bila lelaki pakai baju Melayu !



Assalamualaikum ,

seperti biasa hari-hari aku di hiasi dgn on9 fb . bila scroll fb tu terjumpa la gambar ni .


bila aku baca, kemudian aku tergelak. haha
memang betul pun, lelaki ni dia suka benda yg simple dan tak merumitkan dan memalukan.
tapi bukan aku cakap pakai baju melayu ni memalukan. cumanya aku nak kata ada je manusia2 yg kaki bahan orang ni. terutamanya kt University . haha

tambah2 member2 kamcing ngan kita. perghh

silap sikit je, bukan salah pun  just pakai baju melayu full pun dah kena bahan.

" eh, hang nak p menikah ka ? "

nasib baik tak cakap

" weh, sapa lak mati tu ? "

mahu aku hempuk kepala sekoq tu nanti.

yeah, berbeza dgn perempuan,perempuan memang ayu kalau pakai baju kurung dan yg penting tutup aurat. jaga maruah diri dan keluarga ^^

korang pernah kena bahan sbb pakai baju melayu atau baju kurung ??

jom share ^^

jom like page #kipasbiru :)
Pilihan Malaysia IKAT Liverpool !

Pilihan Malaysia IKAT Liverpool !


Assalamualaikum,

tamat sudah perlawanan antara pilihan malaysia menentang liverpool yang berkeputusan
seri 
1-1 .
jaringan pilihan malaysia di hasilkan oleh patrick ronaldhinio dan liverpool pula oleh ibe.
tahniah pilihan malaysia !

sekian.
#GGMU




Embedded image permalink

M.A.I.D pun nak raya !

M.A.I.D pun nak raya !


Assalamualaikum.

korang dah tgk ke cite ni ? masa aku update entri, aku tgh tgk kat tv. haha
lawak lak tgk ayda jebat ni jadi tomboi. haha

dalam episode raya ni, nurul meninggal dunia. jadinya Mr. F macam tak terurus sikit pada awalnya. sampai la adik dia jumpa seseorang yg bernama mira yg mirip mukanya dgn nurul.

setelah kematian nurul, maya ex gf mr. f pun mai la tuk grab the chance tuk goda balik mr.f. tapi last2 tk dapat jugak apabila Mr. F kata dia nak kawin dgn mira. Mira ni pulak baik dia macam nurul, adam* anak mr f dgn nurul pun suka kat dia.

ada beberapa konflik yg berlaku kat mira ni, antaranya di kena paksa kawin dgn anak tok ketua di kampung dia. tapi last2 dia balik semula ke KL dan jadi org gaji balik kepada Mr. F.

jadi, jangan lupa tgk !!

aku tgk episode ulangan je. takpa astro kan selalu dok ulang cita. haha

sorry gambar terdedah auratnya :(
Mesir, aku dan dot dot dot .[2]

Mesir, aku dan dot dot dot .[2]



Assalamualaikum.

okay, kali ni aku nak tambah sikit dari entri sebelum ni berkaitan study kat mesir khususnya di bumi mansurah tercinta. cewah .

aku nak bawak korang ke satu sudut pandang yg lain pulak .

aku kalau boleh tak bagi korang mai mesir ni. KALAU !

korang tk cukup kelayakkan minima !. ini penting bukan aku nak sekat korang dari jadi budak medik. sebab impak dia amat la besar. jangan palsukan document spm korang.!

klau korang tk lepas syarat minimum, aku suggestkan korang repeat spm balik. tk susah pun.

and then baru fly ke mesir. lebih baik mcam tu bagi aku.

sorry sbb mulakan dgn sergahan macam ni. tp ini permulaan utk sesuatu yang korang tak jangka .

kemudian, korang kalau nk deal ngan org2 arab ni susah sikit. unless korang dapat yg org yg baik .

terutama kt gamaah(universiti) . kadang2 tu urusan amik tasdiq pun makan masa 2 atau 3 hari.

pada hal urusan tu boleh settle dalam masa yg singkat.
tapi bila dah biasa, korang akan rsa tk da apa2 pun sbnrnya,cuma ganggu masa korang la .

arab ni bukan semua baik, selalu amik kesempatan . haha cite pasal arab lak.

kalau dari segi kos hidup, mansurah masih di tmpt yg murah utk didiami tapi pda masa yg sama kos hidup kat sini makin lama makin meningkat.disebabkan attitude seglintir pelajar yang "kaya" .mereka2 ni buat tawaran di luar batasan kemampuan rakyat msia yg lain sehinggakan tempiasnya terkena pada semua.

cthnya : harga rumah.

pada zaman dulu2 . range harga rumah budak melayu utk 3 bilik tak smpai 900le bersamaan dgn rm450 .

tapi sekarang harga rumah untuk 3 bilik dah capai 1300 ke 1400 le bersamaan 650 ringit ke 700 ringgit. nmpk tak beza nya ?

tp duit sewa rumah ni korang akan share dgn kwan2 lain klau korang duduk rmai2 la. maka dia akan jadi murah. contoh duduk 6 org . tpi hakikatnya skrng ni majoriti nak duduk bilik sorang. so, korng bahagikan 1400le  bahagi 3. berapa ? ha.

aku ulang balik " kalau kaya tak pa " hahaha

bil elektrik ngan ayaq, ikut musim dan ikut tuan rumah. ada yg kena bayaq sikit, ada yg kena bayaq mahai. yg penting minta resit.

standard duduk 3 orang seratus cm tu. jadi korang byar  15 ringgit ruk elecktrik dan rm15 lagi duit air.murahkan ?? sekali lagi aku ulang. tk menentu harga tu. kdng2 mahai,kdang2 murah.

serabutkan dok sini. hahaha

kos internet, ikut speed internet la. stkt ni paling mahai aku pernah bayar 70 le utk internet. rm 35 ringgit unlimited. total up 210 le sebulan sbb share ngan housemate

kalau utk pengajian pulak. harga memang naik mendadak .

dari senior2 depa dlu kena bayaq RM8000 setahun tapi skrng setahun korang kena bayar 32000 ringgit. ya,murah berbanding msia .

tapi bagi aku,utk manchester ni, mcm mahal kot. sbb kelas tk bnyak mana pun compare to conventional.practikal lak depa sumbat ramai2.*terpulang batch. klau ramai, jadi sardin laa.. haha.

ada shopping mall cth cafouir*bru buka.  metro dan lain2.
aku bukan tk mau korang datang, aku nak galakkan korang dtg mesir. sbb korang tk kan dapat something mcm korang dpt kt mesir ni kat tempat lain.
suasana di mansurah ^^ 
cumanya,sebelum datang bat research dlu. tnya senior2 yg ada kt mesir ni tuk update terkini ^^

makanan org mesir. korang kena try nanti 

boleh je pm aku. aku cuba bantu serba sikit.

" masuklah kamu ke bumi mesir, insyaallah kamu akan aman "

maaf kalau entri menyebabkan korang tk mau mai mesir,tp ini hakikat la korang nak dok  6 tahun,better korang prepare mental dan physical korang kan.. hohoho

buka puasa di mesir di masjid2 di mansurah
ni abg2 and kakak buat kuih2 Malaysia kt mesir ^^
so tk yah rindu2 sgt la malaysia.. haha
ini gambar senior2 ziarah baby baru lahir ^^ dan depa pun dh kawin.. huhuhu..
syahid pun ada laa.. ^^
semoga ke temu di bumi mesir nanti.
huhu.

sekian.


Bila Raya dah Habis

Bila Raya dah Habis


Assalamualaikum ,

 " wah2, makin bambam hang sekarang ni ?? "

whaatt ??

hahaha, itulah yg akan berlaku bila sebulan kita jaga makan dan minum and tiba-tiba boleh makan dan kita makan tk ingt dunia maka jadilah bambam .

selalunya kalau kita dok umah,kita takkan terasa sgt. tpi bila kita keluar dan jumpa member2 kita, time ni la akan ada makhluk2 yang " ikhlas " puji kita dgn ayat di atas.

apa pun teguran kawan2 dan ahli keluarga kena terima.  mcm mana nak atasi masalah ni ? jaga permakanan, banyakkan bersenam. jangan keje makan ja.

nanti jadi macam ular sawa kekenyangan lak . jangan lupa untuk puasa 6  jugak. hehe
aku pun tk start lagi .

bila dah habis raya, duit kita pun dah habis dah sbb joli sakan time raya atau time shopping raya haritu.muka kembali monyok laa nmpknya. dan tunggu bila gaji nk masuk gitu. hehe/aku cakap ni realitit masyarakat.. walaupun tk semua tapi ada kan yg macam ni.
bambam tak saya ! :P
jimat2 la duit tu ya, aku rasa kita dah boleh apply tips2 yg depa tunjuk kat tv tu.tips berjimat cermat. tk la kempunan di masa hadapan kan.

sebelum pulang, mohon maaf balik dgn ahli keluarga takot2 dalam raya ni pun sempat lagi buat dosa.. hihihi . aku doakan korang semua selamat sampai laa na.

selamat semuanya insyaallah .
Mesir, aku dan dot dot dot .[1]

Mesir, aku dan dot dot dot .[1]


Assalamualaikum ,

wah2, tajuk entri kali kemain sket .

" Mesir,aku dan dot dot dot "

macam tajuk filem dah . hehe

tujuan penulisan ini di tulis bukan untuk menjatuhkan mana-mana pihak , lebih kepada memberi gambaran awal kepada adik-adik yang baru nak fly p mesir supaya membuat pilihan yang terbaik.



untuk episode pertama ini, aku nak cerita mengenai :

1.  Tempat :

okay, memandangkan aku berada di mansoura, mesir . jadinya , adik-adik perlu la fokus dalam mind set masing-masing apa yg aku cita ni base on tempat di mansurah. dan yang paling penting ! jangan compare suasana di muhafazah lain dgn Mansurah. sbb korang tak kan nmpk apa yg sama antara mansurah dgn yg lain. hahaha.

*mungkin arab je kot yg sama. haha

2. Kelebihan Mansurah ! *sisi pandang aku .

sejujurnya, aku memang tak pilih mansurah pun. haha

tapi atas beberapa faktor aku terpaksa pilih mansurah. Bagi aku Mansurah ni lain sikit kot dari muhafazah lain. aku pun tk pernah duduk kat muhafazah lain lebih dari sehari. so,aku tkleh nk judge muhafazah lain tu cam mana .

cumanya,di mansurah kita akan jumpa bnyak orang yg pelbagai ragam . ke awal sgt aku nak cite. tak pe la nanti kita buat sub topik " orang " . sebab menarik cita psal org. tak kan nak cita pasal beruang lak kan .

tempat tinggal kat mansurah ni dekat je ngan gamaah ( university ). cumanya nak ke kuliah perubatan atau kuliah tibb kalau berjalan kaki lebih kurang15 minit. klau nk teksi 5 minit smpai dah.

okay, skarang ni kita bergerak kepada sub topik tadi iaitu orang !

kalau korang nak tau, kat mansurah ni manusia2 dia ramai, jadinya bnyak la persatuan2 di mansurah ni compare to tempat lain.

dan bila tanya dekat ostaz2 , depa akan kata mansurah ni tempat dan penghuni dia sosial sket dalam erti kata lain tak berapa nak jaga ikhtilat dan sebagainya. aku amik benda tu sebgai benda yg betul. cumanya sudut pandang lain , ia adalah kerana ramainya student yg pelbagai latar belakang di sini.dan kurang yg berlatar belakang seklah agaama.

3. Makanan.

senang nak dapat. makanan melayu ataupun makanan arab .

4 restoran indonesia dan 1 restoran melayu sudah cukup meraikan pelajar2 di sini. yang penting kena ada duit laa.. haha.

kalau nak murah,makan makanan arab je la. tapi mengenyangkan jugak. unless nak lagi murah korang masak sendiri kat rumah.. lagi macho. haha .

5.Universiti atau gamaah .

Facilities untuk student , lecture hall , practikal room ( bilik kecik untuk muatkan 30 org) lab( jarang guna ) surau dan padang atau tmpt riadah .
belakang abg fath ni adalah stadium universiti , ada pdang bola dan trek balapan.
sebelahnya pula ada gelanggang basket ^^
klau course pulak ada bnyak. medic( manchester dan conventional) dentist dan farmasi .*utk budak melayu .

6 . Persatuan .

aku bersyukur kerana kt mansurah ni banyak persatuan. aku bertambah syukur bila aku masuk berpersatuan *walaupun dok kacau depa ja . aku dapat bnyak kawan dari situ. dpt improve softskill aku. dan macam2 lagi .

persatuan yg aku pilih itu adalah PERUBATAN Cawangan Mansurah. korang boleh search kt fb guna key word tu tuk tgk aktiviti yg depa dah buat. bnyak gila, huhu..tk la sunyi sgt dok mesir kan .

wah bestnya mansurah !! kan2.. ni satu sudut pandang sahaja . lepas ni aku cite kat korang apa yg tak best dok kat mansurah ni .

hari tak semestinya cerah bro.

aku nak tulis panjng2 , t korang jemu lak.

meh layan dulu gambar2 persatuan pelajar di bumi mansurah :)

tadarus di bulan ramadhan yang lalu

explorace sempena ramadhan ^^

pertemuan wakil persatuan dgn dr nisrene. 
ni time " mentor council open day : salah satu program PERUBATAN Cawangan Mansurah 

program ramadhan baru-baru ni .*jgn cakap dkt aku yg tulang rusuk hgpa bergetaq lak..
sekeh kepala cuma

ni abang yamani. hensemkan.. haha ni saja aku promote.. kahkahkah.. sorry yam :P
kunjungan ke rumah ahli2 persatuan. *sbnrnya semua yg p mesir tu ahli persatuan.. huhu
baik korang rehat dlu. t sambung baca balik. haha

sekian. choww .

Catatan Aidilfitri 5 ! [ Eps Akhir ]

Catatan Aidilfitri 5 ! [ Eps Akhir ]


Assalamualaikum !

insyaallah hari ni hari terakhir catatan aidilfitri kataubaid #kipasbiru !
hehe bukan apa, hari raya aku ni dah makin membosakan. jadi tkda apa yang aku nak cerita kat korang. nanti korang bosan lak kan.

contoh hari ni.

catatan aku hanya , bangun tido, tgk tv dan tido balik. hahaha nampak productive nya raya aku . hehe

korang masih beraya ke ?


_________________________________________________________________________________

Dalam hidup kita ni kan. ada lah manusia2 yg suka hasad dengki dengan manusia . susah betul nak handle macam ni. kadang2 tu kita sendiri pun alami benda ni. moga ALLAH jauhkan kita dari sifat ni ya. aamiin.

bila ada sifat ni, kita akan rasa kita je yang betul dan kebahagian org lain itu adalah hak kita. ada sampai menyalahkan tuhan bila rezeki dia tak banyak seperti org lain.

macam mana kita nak handle perasaan kita ni ? jawapannya adalah dgn syukur atas segala nikmat yg kita dpt. bila kita syukur kepada Allah, pasti hasad dengki akan terhakis. hidup kita aman dan makmur.

senyum selalu :)

jangan lupa like page ni ya : Kipasbiru

#blogger #kelabbloggerbenashaari #kataubaid


Catatan Aidilfitri 4 !

Catatan Aidilfitri 4 !


Assalamualaikum !

raya ke 4 haritu, tk ada apa sgt pun,

just pusing2 round penang ja. tu pun jalan jem. stress aku . balik umah tidok hahaha

sebab parent aku dh start keja, jadinya tak la jalan lama2 kan.

korang dah start keja ka ?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Manusia ni dalam hati dia mesti ada perasaan tak puas hati . ada ja kekurangan org lain yg dia nampak. tambah2 hari raya ni, lagi laa kuat mulut dia nak tembak orang itu dan ini .

akhlak kita ni sapa nak jaga melainkan kita je la. kadang-kadang kita buka pekong kita sendiri lepas tu tuduh orng buka aib kita. what the fisshhh.

jaga akhlak kita ya, di hari mulia ni mulut kena jaga. kadang2 kita ni suka bercakap sampai org meluat kat kita. last2 gaduh berperang antara ahli keluarga.

comel selalu :) senyum .

sekian.

jom like page baru ni ^^ : https://www.facebook.com/kipasbiru2
Catatan Aidilfitri 3 !

Catatan Aidilfitri 3 !


Assalamualaikum !

ini catatan hari raya ke 3 aku ,
seperti biasa hari ini ada tetamu yg akan datang ke rumah .
awal pagi keje aku jadi driver adik aku, dia nk p beray dekat rumah kawan dia, jadi aku tolong la gi hantar dia.
smpai rumah je,tetamu dah ada dalam rumah. hahaha.. cuak aku , dah la yg dtg tu kawam abah aku.
salam dan terus cabut. kang tk pasal2 banyak soalan pulak yg keluaq.

lepas zohor pula, pak cik aku belah mak sampai, sibuk berbual dan bermain dengan budak2, hadi ngan ana .

hadi suka main bola, Ana pula suka sgt bercakap dan peramah. hehe

lepas depa balik, aku gi amik adik aku lak dan bawak dia dgn kawan2 dia mai makan kat umah.
sampai ke malam pun masih ada tetamu yg dtg .

di hari ke-3 ni , apa yg boleh aku simpulkan bahawa hubungan silaturrahim sesama keluarga itu penting . jangan kita hanya tgk diri kita semata .

" alaa, malas la nk p beraya "

buang lah rasa malas tu, kita jumpa org, org doakan kita benda baik2 tak mau ka ?

pahala koott.. Rasulullah suruh kita eratkan silaturrahim huhu.

selamat hari raya, boleh la rancang tuk ziarah saudara mara ya !


Duit Raya !

Duit Raya !



Assalamualaikum !

jeng jeng jeng !

haha, rezeki duit raya, hehe

sapa ckap kalau dah habis sekolah tk dpt duit raya dah.. hehe

korang dapat lagi ka duit raya ??

yg dah keje memang la tk dpt :P

hahaha
Kipas Biru !

Kipas Biru !


Assalamualaikum,

Alhamdulillah, dah masuk pun bulan syawal kan .

amalan ziarah menziarahi jangan pula di lupakan. jangan pulak asyik memerhati gadget sahaja ya !

orait gini sebenarnya,

nak mintak tolong korang like satu page ni,


page ni masih baru , jadinya perlukan like. boleh kan korang tolong aku promotekannya . hehe

ni pun usaha beberapa org tuk up kan page ni dari zero to hero, ceeeyy waahh.

apa !  dah like ??

thankzz ^^







Catatan Aidilfitri ke-2 !

Catatan Aidilfitri ke-2 !


Assalamualaikum ,

catatan aidil fitri ke 2 aku tahun ini tk ada sgt pun. cuma lebih kepada meneima tetamu iaitu family abah aku.

haha alang ngan angah dan mak ucu. 
bila berkumpul memang meriah, mcm2 yg di sembangkan. 


dah besaq2 ni tk meriah mcm dulu2 sbb dah tk men mercun dah. haha. aku pun tk gi cari dah sebab yg kecik2 semua dah besaq, tinggai berapa kerat je yang kecik.

pada hari tu mak aku masak mee kuah je.



selamat hari raya :)
 Kesalahan Di Hari Raya !

Kesalahan Di Hari Raya !


Assalamualaikum

Salam Raya ke 3 !

dalam kesibukkan beraya ni sempat juga kita menjengah ke media sosial melihat dan scroll di TL gambar2 keluarga masing-masing .
tak terlepas ialah aku, aku pun upload gak :P tk caya gi tgk kat fb(tgk kt belah kanan) ngan twitter(Ubai_93) dan insta (bdakmesir) .

aku rasa dah upload 3 ke 4 gambaq dah sepanjang dua hari raya ni .hehe

aku tgk, dalam kita berhari raya ni, ada jugak yg buat salah.termasuk aku.jadinya aku nak kongsikan sikit,agar kita take note bila kita p ziarah umah org apa yg patut kita buat dan kena tinggaikan .

1.Jaga Solat .

2. Tutup Aurat .

3. Hormat orang Tua,Sayang orang Muda .

4. Jaga Hati Manusia .

5. Banyakkan senyum .

6. Rajin2 gi ziarah umah adik beradik.

7. off handphone .

8. jaga makan .

9.  Jangan Mengumpat !

10. Bagi duit raya banyak sikit,,.. ahahaha 

cukup la sepuluh, teknik dia mecamni , hgpa baca 10 benda tu dan hangpa buat yg berlawanan dgn dia. maka hgpa akan dapat la kesalahan yg kita semua buat di hari raya :)


okay. semoga bermanfaat tuk semua.
nak sarapan sat.. nyum nyum nyum.
sekian . :)
Hari Raya AidilFitri 2015 !

Hari Raya AidilFitri 2015 !


Assalamualaikum ,

salam lebaran yg indah lagi terang dgn sinar cahaya matahari .

Pagi ini melangkah  ke masjid negeri pulau pinang utk solat hari raya aidilfitri. takbir bergema di dalam dan luar masjid. masing2 tersnyum dgn pakaian baru. begitu juga aku .

Bergerak menuju kehadapan masjid utk duduk di Saf yg awal agar peroleh keberkatan . mulut terus berbicara dan berzikir dan bertakbir . lepas tu solat hari raya dn dgaq khutbah. setiap tahun kalau solat raya kt masjid negeri mesti solat dgn TYT yg di pertua negeri pualau pinang . :)

dpt gak bersalaman dengan mufti negeri pulau pinang ,dr wan salim huhu . kita hidup ni kena raikan ulama huhu.

lepas tu singgah kubuq sat, setahun sekali je kadang2 kita ziarah.

anyway : ziarah kubur di hari raya BUKAN amalan yahudi ! .

sebab ada kekecohan yg mengatakan itu amalan yahudi, so abaikan laa depa nk gaduh bagai kan.

lepas tu balik rumah je. sbb nak solat jumaat. jdinya tk leh nk gerak p mana2 sgt la kan... huhu.


selamat hari raya !


sekian .
Pesanan Hari Raya dari Kataubaid !

Pesanan Hari Raya dari Kataubaid !

Assalamualaikum ,

dengan ini, beta mengisytiharkan esok raya !! hahaha amik feeling jdi penyimpan mohor raja2 .

okay, memandangkan semua dah bergerak pulang ke kampung, gunakan lah masa dgn family dgn sebaik2 nya ya. yg mana cuti sat ja tu, lagi la kena luangkan masa dgn family kan.

yg dalam perjalanan , bawa keta elok2, jgn gopoh , semoga selamat smpai ke destinasi yg di tuju.

macam aku, kampung aku dlm negeri ja. so esok lepas solat raya baru balik kot.. insyaallah.

dan tidak lupa dan jgn lupa, ramadhan bakal berlalu pergi, perbanyakkan doa. semoga kita peroleh keampunan dari ALLAH.

akhir kata, jadikan ramadhan sebagai medan tarbiyah dan syawal sebagai medan amal apa yg kita telah belajar dalam bulan tarbiyyah tersebut.

maaf salah silap.

selamat hari raya.

sekian ^^







5 Ragam di Shopping complex

5 Ragam di Shopping complex


Assalamualaikum,

Di sebalik kemurungan rakyat malaysia mengenang tragedi MH 17, pelbagai ragam rakyat malaysia yg lain sibuk membeli persiapan hari raya aidil fitri di shopping complex.

kali ni , aku nak bawa korang menyelurusuri wajah2 mereka yg pelbagai ini.

wajah 1 : gembira .

wajah2 ni sentiasa ceria melakukan aktiviti mereka. adakala statik di satu kedai ada kala bergerak ke kedai2 yg lain. tidak kurang peremah mereka dengan jurujual di kedai yg mereka kunjungi.

wajah 2 : Muram .

mungkin kelihatan mereka muram di sebabkan mereka berpuasa mungkin. penat dan letih utk bergerak ke satu kedai ke kedai yg lain.

mungkin juga tiada kewangan yg cukup yg menyebabkan mereka risau dan seterusnya bermurung.

wajah 3 : Garang .

tidak larat nak melayan karenah anak isteri mahupun suami mungkin. hanya arahan " amik tu sudah " terhadap orang2 yg bersama mereka .

wajah 4 : sombong .

" nah duit " sambil melemparkan duit di meja cashier .

wajah 5 : memerhati .

ada segolongan yg pergi ke shopping complex utk memerhati gelagat pengunjung di sana. tapi bukan aku ^^

akhir sekali, sorry ayat skema dari aku kali ni. hahaha

sambil2 shopping tu, usha2 la masyarakat sekeliling tu. tgk , kalau boleh bantu, kita bantu ! ^^

Bacaan Al-Quran yg meruntun jiwa.

Bacaan Al-Quran yg meruntun jiwa.


Assalamualaikum,

selalu bila kita dgar ayat al-quran kita akan rasa tenang dan tenteram.

aku nak share satu link untuk korang .


try dgaq, link ni dari page PAKSY, sekolah yg di kelola oleh ustaz abdullah khairi di Pulau Pinang.

aku dengar pun sayu jaa.

semoga bermanfaat
5 Menu Wajib Ketika AidilFitri !

5 Menu Wajib Ketika AidilFitri !


Assalamualaikum ,

memandangkan aidilfitri bakal berkunjung tiba, persiapan awal pun telah bermula. jadinya, boleh la aku cadangkan menu untuk korang buat time hari raya nanti !

1. Nasi Tomato


2.Ketupat

3. Rendang
4. Lemang


5. Air oren


ni cadangan aku je, terpulang korang nk buat apa, yg peting satu je. hubungan sanak saudara kita terjalin. *mcm iklan kat tv laak.. hehe
Kataubaid© .