Minions Language !!

Minions Language !!


Assalamualaikum ,
banananana.
haha mesti korang dah tgk minion kan. aku belom tgk lagi. hehe
yang latest punya la.. hehe anyway nak share jugakk bahasa yang di gunakan oleh minion ni.

ada yg kata hasil campuran bahasa sepeerti bahasa France,Italy dan sebagainya. haha jom belajar !
Poopaye !



Tank yu !`
kucing berbuka Puasa !

kucing berbuka Puasa !


Assalamualaikum,

sedap tido hari ahad ni.. hehehe
semalam viral di fb, mengenai seekor kucing yang duduk sebaris dengan manusia menanti waktu berbuka puasa.
kat mana ni ?
kat masjidilharam.
comel je dia duduk,penat berpuasa rasanya ni. hehe
korang penat tak berpuasa ?


 


semoga Allah berkati kita semua ^^
sekian.

PENCARIAN BLOGLIST JUNE BY SYAHIRAH VALIANT

PENCARIAN BLOGLIST JUNE BY SYAHIRAH VALIANT


PENCARIAN BLOGLIST JUNE BY SYAHIRAH VALIANT

Assalamualaikum ,

sebenarnyakan sebenarnyakan , aku dah lama tk join Segmen dan GA..
hahaha
sebab apa ??
nanti aku cite.
jemput join !

sekian.
Selamat Hari Bapa !

Selamat Hari Bapa !


Assalamualaikum,

Selamat Hari Bapa !!! 

huhu

hari ni, hari bapa !

semoga bapa2 di dunia bersemangat tuk terus berbakti kepada keluarga !

anak-anak pun berbakti lah kepada ibu ayah.. huhu

tarikh hari bapa : 21 Jun 2015 .










Embedded image permalink

salam ramadhan yang ke 4 jugak.

sekian.

Samsung Galaxy S6 edge !

Samsung Galaxy S6 edge !


Assalamualaikum,

korang tahu samsung S6 edge ??

tadi aku scroll fb, tgk kat page samsung ni.
sekali gambar ni keluaq.



terus jatuh hati dengan kaler dia .
jarang phone ada kaler green emerald cam ni.
tapi harga mesti gulp gulp gulp. haha
ada yang nak bagi free ke ??
haha

aku pakai note 1 je.. huhu
dia punya spec pun dah bertambah dan baru.. screen dia luas gila.
aku pakai note ni pun dah besaq kedabak. haha
korang pakai phone apa ?

^_^

Hukum Pakai Earphone Ketika Berpuasa !

Hukum Pakai Earphone Ketika Berpuasa !


Assalamualaikum,

bila ramadhan tiba, pastinya beberapa kekeliruan kita tentang amalan yang kita lakukan akan mula timbul di benak fikiran kita.

dan salah satu persoalan yg di tanyakan kepada ustaz harryanto ketika beliau ke udara di stesen Hotfm adalah mengenai earphone .

" ustaz, sah tak puasa kalau pakai earphone "


ini jawapan ustaz,

" tak sah, KALAU earphone tu masuk sampai ke perut "

hahaha. aku dengar ustaz cakap cm tu pun , aku dah tergelak dah. haha

cuma aku terpanggil nak ulas skit.
maksudnya pakai Earphone tak membatalkan puasa, sbb dia di letakkan di rongga yang tidak ke perut.

itu je. huhu

settle dah satu masalah.

jadi batal puasa tak ?

jawapannya TIDAK !

huhu.
sekian.

update : sebab apa tak batal puasa jika pakai earphone ? sebabnya , kita hanya pakai earphone di rongga luar. bila masa yang kita pakai earphone batal puasa ? bila earphone itu masuk melebih ear drum atau gegendang telinga . 

moga bermanfaat.


Tengah Solat,Tiba-tiba bau d*****

Tengah Solat,Tiba-tiba bau d*****



Assalamulaikum,

hehe hari ni aku nak cerita sedikit mengenai semalam.
apa yang berlaku semalam ?

macam biasa kita p solat terawih kat masjid.tgh solat isyak ,tiba2 hidung aku dapat mengecam satu bau yang kurang  enak bagi aku.

nak tau bau apa ?

Bau Durian. arghhh. spoil solat aku.. hahaha


dah la aku tak makan durian, bau dia pun dah boleh buat muka aku ni berkerut-kerut .

lepas tu pulak bau rokok.. yukss.. sorry,aku memang tk suka bau rokok. allergic. kahkahkah

cuma peringatan bersama, kalau boleh jangn la makan makanan yg boleh memberi ketidak selesaan kepada orang lain ketika kita solat jemaah di masjid.

itu je, tak salah makan durian. tapi berlahak time solat jemaah di mana orang sekeliling kau tak suka bau tu, itu salah.. ahahaha. cam ostaz dah.. huhu

anyway bukan nak kutuk , cuma peringatan bersama.. huhu

penang pun bnyak buah durian. bila family aku makan, aku lari masuk bilik.. hahaha

penig weh.. haha

sekian.
Kapal MT Orkim Harmony Selamat !

Kapal MT Orkim Harmony Selamat !


Assalamualaikum,

alhamdulillah, semalam di laporkan kapal tangki yang hilang tempoh hari selamat di jumpai di perairan kemboja.

sebelum itu kapal MT Orkim Harmony di laporkan hilang di perairan pahang. kapal tersebut membawa 6,000 tan metrik minyak dari pelabuhan melaka ke pelabuhan kuantan .

Harga minyak di anggarkan 21 juta .

terkini, pihak TLDM sedang berrunding dengan lanun yg merampas kapal tersebut.

kapal tersebut juga telah di tukar nama kepada Kim Harmony oleh lanun-lanun tersebut bagi mengelakkan di kesan.

setakat laporan semalam, smua krew dan anak kapal selamat.

22 anak kapal terdiri daripada ,16 rakyat malaysia, 5 indonesia & 1 myanmmar.

kita doakan semua anak kapal selamat dan pulang juga dengan selamat. insyaallah.

kapal ORKIM  HARMONY

Sekian.

p/s: risau jugak bila ada crew dari malaysia dalam kapal tu.
Ultraman Solat Terawih ?

Ultraman Solat Terawih ?


Assalamualaikum ,

alhamdulillah hari ni kita masuk ke hari kedua ramadhan.
cepat betul masa berlalu kan. moga ramadhan kali ini tk di sia-siakan.

ha, korang mesti nak tau kan kenapa tajuk entri aku kali ni macam pelik sket je.. haha

ultraman pun solat. ?

haha. kat bawah ni ada satu gambar yang mencuit hati. adik ni bawa ultraman dia gi solat sekali hehe.

pada masa yang sama , kredit harus di berikan kepada org yg bawa adik ni ke masjid. tanamkan dalam diri anak2 supaya suka ke masjid.

comel lak tgk gambar ni.

huhu


sekian. salam ramadhan.

Waktu berpuasa mengikut Negara-Negara di dunia !

Waktu berpuasa mengikut Negara-Negara di dunia !


Assalamualaikum .

kali ni , aku nak kongsi sikit mengenai waktu berpuasa untuk beberapa negara di dunia termasuk Malaysia.

tahun lepas sempat berpuasa kat mesir. lama betul puasa,tapi cool je.. cewah..tido je keje,mana tak cool.. hahaha




malaysia puasa 13 jam je. kalau kat mesir 15 jam. subuh kul 3 pagi, maghrib kul 6 cam tu.. lama tak.

nak lagi best puasa time winter. kejap je siangnya. huhu

semoga bermanfaat.

sekian.
Kali pertama Sambut Ramadhan di..

Kali pertama Sambut Ramadhan di..


Assalamualaikum .

salam ramadhan al-mubarak .

alhamdulillah tadi kita dah selesai sahur yg pertama untuk 1 ramadhan. alhamdulillah syukur kepada ilahi kan2.

aku lak lama tak sambut puasa dengan family lepas masuk matrik dan fly ke mesir. jadinya ni kali pertama untuk beberapa tahun ni. hehe

korang pulak ? sambut puasa dengan sapa ??

haha , org melayu ni dia selalu amik sesuatu benda tu sebagai terlalu sentimental sgt. betul tak ?

haha.. pendapat aku je kot.  hehe

yela, kadang2 setahun tu tk sambut puasa sekali, dah rsa macam tk sambut puasa dah smpai bila2.  hehe

tapi mungkin family lebih terasa kot,bila selalunya kuota family cukup,tiba-tiba tahun ni kurang sorang. mesti terasa punya kan. huhu

semoga ramadhan kali ni membawa berkat dan maghfirah ^^

selamat berpuasa. jom mengaji banyak2 ^^

sekian. 

Taqwim Solat[ waktu berbuka dan imsak] seluruh Negeri Di Malaysia !

Taqwim Solat[ waktu berbuka dan imsak] seluruh Negeri Di Malaysia !




Assalamualaikum.

salam ramadhan al-mubarak .
esok insyaallah kita akan mula puasa, tak lengkap andai tak tau taqwim waktu berbuka dan Imsak sepanjang bulan ramadhan kan.

Klik link kat bawah ni untuk taqwim solat mengikut negeri yang korang nak ^^

2. Perlis
3. Kedah
4. Johor
6. Melaka
8. Pahang
9. Perak
10. Sabah
21. Labuan& Kuala Lumpur dan Putrajaya

untuk dapatkan maklumat tambahan waktu solat di tempat2 lain

rujuk link ini --> E-solat JAKIM  

Salam Ramdhan ! ^^

sekian.
Mansoura Prayer Time ( Ramadhan 1436 )

Mansoura Prayer Time ( Ramadhan 1436 )

Assalamualaikum.

this time table for prayer time during ramadhan in Mansoura,Egpyt.

Happy Ramadhan guys ^^

Tarikh Mula Puasa Ramadhan 1436H ( Malaysia )

Tarikh Mula Puasa Ramadhan 1436H ( Malaysia )


Assalamualaikum!

setelah di umumkan oleh penyimpan mohor raja-raja melayu sebentar tadi.

dengan rasminya 1 ramadhan jatuh pada 18 Jun 2015 bersamaan dengan hari khamis .

puasa jangan tak puasa taau !

alhamdulillah ramadhan berkunjung tiba.

jom esok hari last bulan sya'ban. mohon doa bnyak2 agar ramadhan tiba dan menjadi sesuatu yang bermakna untuk kita.

salam ramadhan al-mubarak

sekian.


Harimau terlepas dari ZOO !

Harimau terlepas dari ZOO !


Assalamualaikum.

Mula-mula aku baca berita ni terkejut jugak macam korang skarang ni. hehe
tapi bila tgk lokasi kejadian. fuhh lega sikit orang kata.

kejadian berlaku di georgia .

ia berpunca dari hujan lebat selama beberapa jam sehingga menyebabkan banjir di kawasan berkenaan.
di laporkan jugak, kawasan zoo sekarang ni dah tk macam zoo kerana di penuhi oleh air banjir.
sebanyak 20 serigala,8 singa, harimau putih,harimau dan beberapa lagi binatang liar masih hilang.
dan 3 dripada 17 penguin berjaya di selamatkan.

sedihnya kan bila dengar macam ni,tpi ini lumrah alam. huhu tk perlu bersedih hati.

gambar badak air kat bawah ni adalah badak air yg di tangkap ketika berenang di Dataran Pahlawan di bandar berkenaan.

comel kan.. hehe. kalau tgk video dia lagi comel. terkedek-kedek. haha


harap banjir segera surut dan binatang yg hilang tu di jumpai semula. sbb takot ti dia ngap orang awam kang. tk pasal je. haha

sumber cerita ni dari harian metro. boleh rujuk kat sana ye ^^

sekian.
Coffee Mix vs Nescafe 3 in 1 !

Coffee Mix vs Nescafe 3 in 1 !


Assalamualaikum .

ni cerita tadi pagi masa sarapan pagi. hehe

mula-mula aku minum Nescafe 3 in 1 . 

Tapi rasa macam dose dia tak cukup je. hahaha

dia tak " kaw " mcm selalu .

lepas tu aku amik la sancet coffeemix mesir dan aku pun bancuh la.

tuang air panas , dan letaak gula.

mula minum.

aduhh..

lagi tk " kaw " adalah. haha

nescafe paling sedap adalah nescafe yang maku aku buat.

dia punya terangkat.. perghhh.. grrr.

bila minum tu. boleh nangis wo.. haha

mesti pengalaman korang try minum model2 3 in 1 bnyak kan.

cuma kadang2 taste kita yang berbeza-beza.

kipidap !

sekian .
Makanan Zaman Kanak-Kanak (budak 93)

Makanan Zaman Kanak-Kanak (budak 93)


Assalamualaikum,

teringat zaman sekolah atau zaman kecik2 dlu.

antara makanan fofular adalah..


sapa yang seangkatan dgn aku, mesti pernah  jumpa benda2 alah ni semua.. haha

entah ada ke tak lagi benda2 ni.

rindu apollo.. hahaha

sekian.
Twitter Dato' Ahmad Maslan di serang  !

Twitter Dato' Ahmad Maslan di serang !


Assalamualaikum.

selamat pagi malaysia !!

tadi pagi kan aku buka twitter aku.

tgk kat TL ada orang RT satu Tweet.

rupanya tweet dari dato' ahmad Maslan !

mengenai nasi goreng campur resepi tiada GST.

wah, makin hebat menteri kita kan.

kipidap dato'




sekian, jom makan nasi goreng campur !!
Kesilapan Kita Dalam Bulan Ramadhan

Kesilapan Kita Dalam Bulan Ramadhan


Assalamualaikum .

ramadhan kian hampir berkunjung tiba.

jom kita tambah ilmu berkaitan ramadhan.

kali ni berkaitan kesilapan dalam bulan ramadhan.


semoga ramadhan kali ni yg terbaik tuk kita... huhu

sekian.

Mati ketika Main Bola !

Mati ketika Main Bola !


Assalamualaikum.

terkejut mendngar berita kematian mengejut.

Kapten Bola Sepak Terengganu , Faramola David Oniya telah meninggal dunia ketika beraksi dalam perlawanan persahabatan menentang kelantan di kota bharu.

beliau yang pengsan tiba2 ketika perlawanan masuk ke minit yg ke 5. kemudia dia kejarkan ke hospital.

dan di sahkan meningal di sana.

takziah utk ahli keluarga beliau.


Sarapan PAGI dengan  ?

Sarapan PAGI dengan ?

Assalamualaikum !

selamat pagi !!

hahaha.

hari2 sabtu mcam ni korang keje lagi ka ??

kalau dah cuti tu,selamat bercuti dan luangkan masa bersama dgn keluarga jgn lupa!

hari ni, atau pagi ni aku sarapan dgn nasi kandaq. haha

lama weh tak makan nasi kandaq. 

abah aku p beli,aku dok umah jja.. hehe. 

korang sarapan apa pagi ni ?

standard la orang penang makan makanan berat pagi2..

kalau tak caya,mai penang tgk.. haha

gmbar ehsan google

jom share korang lepak mana hari ni ??

huhu

sekian.
3 Buku Menarik untuk dibaca !

3 Buku Menarik untuk dibaca !


Assalamualaikum malaysia !!

huhu, alhamdulillah .

hari ini aku nak kongsikan lagi 3 jenis buku yang menarik untuk di baca .

sebelum ni aku dah kongsikan 3 buku. sila rujuk link ni > http://kataubaid.blogspot.com/2015/05/buku-menarik-untuk-dibaca.html

lagi tiga buku  ini adalah

1. Tinta 2 Asyraf


2. relevansi syariah- ustaz shahir PMRAM.

3. Ulama dalam sorotan kemerdekaan . karya ustaz ridhuan mohd noor

Kesemua buku ni menarik untuk dibaca .

dan ingt, ini cadngan aku je.. terpulang kat korang la nk baca ke idok.. haha

sekian.
Kelayakkan Piala Dunia I First Eleven Malaysia vs Timor Leste

Kelayakkan Piala Dunia I First Eleven Malaysia vs Timor Leste


Assalamualaikum .

weh cepat !! nak start game dah ni !!!

ni line up dia.. huhu


nak tgk live bukak channel tv9 dan 801 astro arena !

yg nak tgk live streaming !

search keyword : livestreaming astro arena atau pena bazooka.

sekian. ~.~



Perjalanan Pulang !

Perjalanan Pulang !


Assalamualaikum !

alhamdulillah, semalam (9 jun) kul 8.45 pagi , aku dan kawan2 aku selamat sampai di KLIA .

dan officially smpai penang pukul 12.30 tgh hari .

kali ni aku balik tak sorang ,tapi beramai2 .

memandangkan di first time balik antara yg paling awai . rupanya ramai yang balik sekali .

so, cam biasa agak sesak skit flight.

flight dari Cairo Ke Dubai pun sesak jugak. tapi nsib baik naik flight yg besar. so, lega sket hati ni .

dan yang penting , dalam flight dok sebelah budak melayu . hehe

dan dalam flight aku tk buat apa pun, tgk movie ja. nak tgk luaq gelap sebab malam kan.

cuma dari dubai ke KLIA , aku bnyak tidoq sbb tv tk leh guna.. dia punya bosan dia.. ya ALLAH.. hahaha

selepas tu naik flight balik penang dgn MH1140. seronok bila naik MAS. dia rasa mcm bangga bila Malaysia pun ada airlines sendiri .

di sebalik spekulasi yg melanda MAS, aku harap satu penyelesaian keluar mampu di buat antara kedua-dua belah pihak .

bila dah balik, sampai umah je mak dah masakkan nasi lemak.. hohohoho.

gemuk laa aku..

malam lak kak aishah masakkan nasi tomato. gila wehh..

montol aku di hari pertama di malaysia.

insyaallah, lepas ni aku akan update mcam waktu malaysia. 

so,tak clash sgt waktu ngan pembaca kan. huhu

doakan yang terbaik tuk kita semua. dan maaf salah silap ^^

nanti aku belanja gambaq naa :)

sekian.
Menu Istimewa Pada Bulan Ramadhan !

Menu Istimewa Pada Bulan Ramadhan !


Assalamualaikum !

ramadhan berkunjung tiba ! bila kita pikiaq pasai ramadhan mesti tidak lupa ibadah sepanjang bulan jgn lupa .

bila kita sebut bulan puasa mesti teringat dekat Pasar Ramadhan ! wah2.. meleleh ayaq liuq time tu. haha

apa yg korang nak beli time kat pasar ramadhan tu ?

kalau aku !

5 benda yang aku nak beli !

1. Nasi Putih berlauk

2. Cendol

3. Kuih otak-otak

4. Karipap.

5. Ayam madu

semua gambar dari pak cik google ^^

hahaha.. banyknya aku makan.

korang lakk ?

makan apa bila bulan puasa  ? maksud aku time berbuka.. hahaha
Tempat - Tempat yang Pelik .

Tempat - Tempat yang Pelik .

Assalamualaikum !

yehuu ..

haha . orait, hari entri kita berkisar mengenai tempat2 yang pelik yg terdapat dalam dunia ni .

dan yang penting ia BERHANTU !

hoho

rumah pokok yang orang dah tak nak 
102 tahun tinggalan kapal,sekarang jadi hutan yg terapung .

Beachy Head Cliffs, England


kapal tenggelam di Antartica
Tinggalan Aquarium di Cleveland, Ohio

tapi menarik jugak tempat ni, jadi tempat lawatan hehe

tapi kita boleh amik ibrah dgn kehebatan ALLAH . 

Tuhan simpan sesuatu di dunia ni utk manusia amik cakna dan perhatian mengenai apa yg berlaku di sebalik tinggalan tersebut .

sekian :D

p/s : jangan mimpi hantu sudah.. :P


Blogger Vs Blogger !

Blogger Vs Blogger !


Assalamualaikum ,

jom, kali ni aku nak bawa satu perbincangan ilmiah . dalam kalangan blogger yang ramai dan makin ramai ini mcam2 persepsi antara satu sama lain . kadang-kadang persepsi yg pelbagai tanpa panduan ni boleh mengeruhkan keadaan. betul tak ?

contohnya,blogger dengan blogger bergaduh antara satu sama lain di laman sosial . ini akan menyebabkan masyarakat luar pandang serong terhadap blogger . hingga ada yang jump into conclusion terhdap blogger2 ni dengan melabel blogger ni org yg bawa fitnah, berita palsu dan sebagainya .

padahal bukan semua blogger macam tu .

selain tu,masyarakat luar pun kena paham blogger ni ada mcam2 niche area atau pengkhususan dalam bidang penulisan. ada yang suka gossip ada yg suka politik ada juga yg suka cita kisah hidup dia dan sebagainya.

hak untuk pembaca , nak baca atau pun tak. bagi aku ,terpulang pada penilaian korang. suka atau tidak .seorang penulis tidak boleh di katakan salah dalam memberi pendapat andai betul2 dalam pendapatnya itu kesalahan . haha dah pening dah ayat keling  dok keluaq.

senang cita, blogger pulak buat la penulisan yang anda suka, orang nak cakap apa cakap la. yg penting sesama blogger keep support bukan main bantai sesedap hati dan rasa .

seronok masuk Kelab Blogger Ben Ashaari ada ramai kawan2 blogger yg tak kekok dan tak lekang beri info dan idea tips2 berblogging ni . at the same time dpt kekuatan tuk terus menulis. keep it up KBBA !!


Hehe terpromote lak.

sekian .

p/s : lama aku tk tulis pendapat aku panjang berjela macam ni.. hahaha
Domain dot com !

Domain dot com !


Assalamualaikum !

hari ni nak bagi tau satu berita gembira .

alhamdulillah blog aku dah kembali kepada asal .


DOMAIN DOT COM

yang mana aku dah tukar domain berapa bulan dlu . dan skarang domain tu dah boleh guna balik .

awal2 tu ada masalah bila blog not found bila search kat google.

so, aku amik keputusan untuk tukaq balik ke blogspot. dan kini ia kembali !

alhamdulillah, moga ini permulaan yg baik untuk blog ni :)

Kalau korang nak tukar domain ke dot com, korang boleh rujuk link ini - http://www.kataubaid.com/2015/10/cara-tukar-domain-blogspot-ke-dot-com.html

aku ada tulis mengenai cara yang aku buat untuk tukar domain ke dot com .

nak habaq tu ja. haha macam nak umum kawin ja kan.. hehe

sekian .

p/s : doakan sabah dan malaysia


Gempa Bumi di Ranau,Sabah !

Gempa Bumi di Ranau,Sabah !


Assalamualaikum,

allahurabbi, terkejut dengar kata Sabah di landa gempa Bumi .

Gempa Bumi yang berlaku dengan 6.1 skal richter di barat daya Ranau,Sabah .

turut di laporkan kerosakan harta benda berikutan gempa tersebut.

moga semuanya selamat.

mohon doa semua.

 Bharianonline

klik kat gmbar tuk ke pautan seterusnya.


Muktamar PAS 2015 I Keputusan Undian Presiden & Timbalan Presiden !

Muktamar PAS 2015 I Keputusan Undian Presiden & Timbalan Presiden !


Assalamualaikum ,

alhamdulillah summal hamdulillah .

hari ini penyokong dan pendokong PAS, pasti tersenyum mahupun ada yang bersedih kerana pemimpin yang di iingin utk mentadbir parti tidak menang .

keputusan telah di umumkan .

untuk jawatan Presiden PAS di menangi oleh Tuan Guru Haji Hadi Awang !



manakala Timbalan Presiden pula di sandang oleh Tuan guru Tuan Ibrahim Tuan Man !


dan 3 jawatan naib Presiden, masing2 di menangi oleh ustaz Idris Ahmad, Yb Amar dan dato Iskandar .


semoga kemenangan ini memberi kekuatan untuk tuan guru presiden bergerak setelah sekian lama bergerak sperti berseorang dalam memimpin parti .

tahniah dan syabas !

sekian .

p/s: alhamdulillah takbir !
Sukan Sea 2015 I Malaysia Kalah dengan Thailand !

Sukan Sea 2015 I Malaysia Kalah dengan Thailand !


Asssalamualaikum .

selepas kekalah 5-1 keatas vietnam baru-baru ni ,

Malaysia sekali lagi tumpas .

dalam kata lain , skuad bola sepak Malaysia B-23 tumpas di tangan thailand .

kali ini dengan jaringan 1-0.

jarang tgk team bola msia kalah bnyak kali dalam kejohanan .

tapi kali ni betul2 berlaku .

apa puncanya ??

tak tahu nak cakap cm na . mungkin kurang pendedahan atau pun sebagai nya.

tapi hampir semua player skuad B23 ni main kat liga singapore. 

so, kesalahan tu nak letak kat mana ?

sama2 kita fikirkan ^_^

good luck Malaysia !


[ Live Streaming ] I Muktamar PAS Pusat 2015  .

[ Live Streaming ] I Muktamar PAS Pusat 2015 .

Assalamualaikum ,

berikut adalah link live streaming Muktamar PAS yg sedang berlangsung : korang hanya perlu highlight dan copy dan paste kan dekat new tab korang ya.

Siaran langsung Muktamar Dewan Ulamak PAS Pusat Sesi Petang 3 Jun 2015 :

1.http://muktamar.pas.org.my/ind…/siaran-langsung/dewan-ulamak
2. http://webtv.pas.org.my/v3/
3. http://amantv.net/

Siaran langsung Muktamar Dewan Muslimat PAS Pusat Sesi Petang 3 Jun 2015

1. http://muktamar.pas.org.my/i…/siaran-langsung/dewan-muslimat
2. http://kelantantv.my/v1/
3. https://www.youtube.com/watch?v=ffB0X0pKmRk
4. http://webtv.pas.org.my/v3/

Siaran langsung Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat Sesi Petang 3 Jun 2015
1. Laman web www.hijau.fm
2. Aplikasi Android Hijau.fm
3. Aplikasi Android PAS Touch 'N Get
4. Aplikasi Tune In (Search Hijau.fm, set as Favourite)

selamat bersidang ^^

Review Buku | ANTOLOGI CERPEN BIOHAZARD KARYA KUSHAIRI ZURADI !

Review Buku | ANTOLOGI CERPEN BIOHAZARD KARYA KUSHAIRI ZURADI !

Review Buku Antologi Cerpen Biohazard | Assalamualaikum , alhamdulillah, dah selesai sudah aku habiskan bacaan aku pada buku antologi Cerpen Biohazard karya Kushairi Zuradi . Mungkin ramai yang tidak tahu, penulis buku ini merupakan seorang pelajar perubatan ketika beliau menyiapkan tulisannya dalam buku ini yang bertajuk Antologi Cerpen BioHazard .  Seperti yang pernah aku janjikan dulu, aku akan buat review kan. Jadi , ini review Buku Antologi Cerpen Biohazard .

Buku ni, aku dapatkan dari Saudara Penulis Sendiri yang jugak senior aku kat sini ( Mansoura university Mesir ) . Pertamanya, aku teruja kerana ada student yang mampu keluarkan buku ketika masih menuntut di Universiti . Ini juga menjdi pembakar semangat untuk aku menulis dan terus menulis .Baik,berbalik kepada bukunya, sejujurnya aku menyangka keseluruhan buku ni adalah cerita novel  sehingga la baru-baru ni bila aku mula kembali baca ,baru aku perasan yg setiap cerpen yg ditulis takda sambungan . hahaha.. patut la sebelum ni aku baca agak pening untuk memahami jalan ceritanya.. haha.
[ Review Buku ] Antologi Cerpen Biohazard I Kushairi Zuradi

Keseluruhan buku ni menceritakan pasal kehidupan virus dan bacteria yg terdapat dalam diri kita mahupun sekeliling kita . penulis gambarkan kehidupan virus-virus ni seperti manusia. ia bekerja, berumah tangga dan mencari habitat .hakikatnya itulah kitaran hidup virus dan bacteria . budak medic kat sini akan belajar pasal virus-virus tu semua masa tahun 3. hehe.. aku baca buku ni mcm ulang kaji je.. haha salmonella typi dan sebagainya . Menarik bagi yang menyukai cerpen atau cerita sains fiksyen mahu pun non-fiksyen .

Penulis juga mengetengahkan beberapa persepsi masyarakat terhadap perubatan moden . kerana terdapat segelintir masyarakat yang mula mempertikai keupayaan perubatan moden . dan ada yg memandai-mandai dalam urusan perubatan moden lebih dari pengamal perubatan itu sendiri . Disamping itu, penulis juga cuba mengetengahkan suasana masyarakat dunia dan pemimpin mereka . Penulis juga cuba menggmbarkan melalui penulisannya dan para pelakon nya adalah virus, tetapi cerita itu smpai kepada pembaca . Pengolahan cerita yang menarik sehingga menarik aku untuk terus membaca tanpa berhenti . dari satu bab ke bab yang lain.

Secara keseluruhannya, aku cadangkan korang beli dan baca buku ni . menarik dan best sangat.Bukan kita hanya baca jalan cerita cintan-cintun macam buku-buku lain, tetapi kita juga dapat belajar ilmu berkaitan perubatan dan juga cara mengamalkan perubatan . Yang paling penting buku membuka minda kita dari berfikiran kolot terhadap bidang perubatan kepada lebih memahami tugas kita jika kita merupakan pengamal perubatan .

so, dapatkan segera buku Antologi Cerpen Biohazard !!

sekian .

P/s : Terima Kasih kepada Saudara Kushairi atau lebih mesra di panggil Abang Kuchai dalam kalangan pelajar mansoura mesir  sebab sudi bagi aku review buku Antologi Cerpen Biohazard . Maaf atas kekurangan dalam review ini .

[ Artikel ini di update semula pada 3 Ogos 2016 ]

Kataubaid© .