[Pengalaman ] Kisah Hantu Di Johor .

[Pengalaman ] Kisah Hantu Di Johor .


Assalamualaikum ,

hari ni aku nak cite kat korang satu cite hantu . whaatt !!

org perempuan mesti takot en bila kita cita antu.. haha

kawan aku yg cite kat aku semalam, time aku tgh goreng telur .

pada satu hari, kawan aku ni p johor. and lepas tiba kat stesen bas tu agak lewat malam tp belum tgh malam la .

dia tahan teksi dan tunjukkan alamat tempat yg dia nak p .

lepas tu pak cik teksi tu pun bawa la dia ke tmpt yg dia nk p tu .

dalam perjalanan tu, tiba-tiba ada seorang mak cik tua melambai tangan di tepi jalan .

pak cik teksi tu pun berhentikan kereta.

" makcik, boleh saya tolong " kata pak cik tu .

jalan tu memang sunyi dan gelap, jalan kampung kan. rumah lak selang-seli dan jauh2 lak.

" mak cik nak gi alamat ni " kata mak cik tu perlahan perlahan seperti berbisik .

"oh, jom mak cik saya hantarkan " kata pak cik teksi .

pada mulanya member aku ni dia tk suspek apa pun cuma pelik.. malam2 ni mak cik tu jalan sorang2 dekt tmpt gelap .. tak masuk akal betul .

jalan yg di tuju makin lama makin sempit . makin gelap .

" lepas ni kita nak belok mana mak cik ? " kata pak cik teksi .

" belok kiri nak " kata mak cik tu .

beberapa ketika . sekarang ni " pak cik teksi bersuara kembali bila terdapat simpang dua .

" belok kanan nak " ujar mak cik tu.

makin jauh perjalanan , tiba-tiba mereka melalui kawan perkuburan .

tiba-tiba , kawan aku terbau benda busuk dalam teksi tersebut .

dia tgk pak cik teksi tu dan pak cik teksi tu pun sama tgk dia balik.

mereka dah syak sesuatu ni. tapi perjalanan tetap di teruskan .

kelihatan mak cik tadi masih di belakang sambil menundukkan kepalanya .

bila sampai ke tempat yg di tuju.

" mak cik kita dah smpai ni " kata pak cik teksi tu .

" ohh.. baik nak . " kata mak cik tu sambil mengeluarkan duit .

masa nak keluar dari pintu kereta .

tiba-tiba mak cik tu berkata .

" maaf ya, tadi tu mak cik terkentut ".

pak cik teksi dan member aku pun terdiam. feeling relief .

hahaha..

the end .

p/s: member aku cite kat aku, aku dgaq dengan khusyuknya at the end. ending dia telur yg aku goreng tadi hangus.. whaatt..

mak cik oii..jgn buat lawak :)

Buku Menarik untuk Dibaca !

Buku Menarik untuk Dibaca !


Buku Menarik untuk Dibaca | Assalamualaikum ! lama lak aku tak update senari buku yang best untuk di baca kan . korang klik kat bahagian buku-buku haybat kat atas tu. ce tgk ada buku pa. hehe Sebenarnya, Senarai buku menarik untuk dibaca ini adalah sebagai galakkan untuk pembaca blog kataubaid untuk menambah koleksi bahan bacaan korang. Bukan paksaan, tetapi ambillah ini sebagai satu perkara yang positif untuk kita sama-sama menambah ilmu pengetahuan dengan membaca banyak buku. Jadi hari ni aku nak cadangkan 3 buku yang aku sedang baca .

1. BIOHAZARD , karya Kushairi Zuradi


2. Aku Ingin Kembara Lagi, karya Ustaz Mohd Asri

 

3.Kot Putih 

 

aku tgh baca ketiga2 buku ni . so,tak leh la nak buat review kan. cuma aku boleh cadangkan untuk korang baca. sebab setakat pembacaan aku, tk mengecewakan ^_^

t aku update yg full.

sekian .

p/s : rasa cam penah update dah.. ke belom ?? adoii ni laa sbb tk buat label :( 670 entri dah nii
Masuk Google ?

Masuk Google ?


Assalamualaikum !

masuk google ? 

awat lak ubai ni tiba2 nak masuk google ni.. hahaha

bukan la, dua hari sudah aku update satu entri pasal Kelantan lawan Lions XII hari tu en.

aku tgk la , and try search kat google terus. sbb bajet akan naik la link kita kat situ. 

rupanya tak nak on the spot.. hahaha

dok esok tu baru aku tgk banyak readers tuk entri tu.

so, aku pun jump into the conclusion.

yg entri kita buat2 ni.. dia take time untuk appear kt google..

so, jadinya, kena update entri kemudian share kat fb --> kalau nak cepat la.

tapi carian di google is most affective bagi entri2 bersifat tutorial . 

hahaha..

maksudnya kita kena pandai bajet masa la.. kalau nk update entri.. 

sbb kadang2 entri kita bersifat mcm goreng pisang panas.. so, nak kena up ke google pun kena laju sbb tkot basi...

cewah. ayat aku ni macam chef lak..

ke salah ?? mohon tunjuk ajar.. hehe sbb ni pun dari pemerhatian aku je ^^

share2 la sket.. ^^

tgh search pasal resepi nak buat donut ^^

sekian .


Penarikan Sijil Halal Secret Recipe !

Penarikan Sijil Halal Secret Recipe !


Assalamualaikum .

baru-baru ni malaysia di kejutkan dengan isu cadbury dan sekarang dikejutkan pula dengan penarikkan sijil halal untuk secret recipe pula .

secret recipe dah tak halal ?? ada benda haram ke ?

ish korang nii.. serbu tak pakai helmet laa..

ni nak habaq, bersumberkan pembacaan aku di bharianonline .

sumber memberitahu pihak JAKIM memaklumkan penarikan sijil halal tersebut bukan lah kerana ada BAHAN-BAHAN HARAM dalam pembuatan itu.

CUMA !

kerana masalah kebersihan yang tidak melepasi piawaian JAKIM.

haa, so, boleh makan ke tidak ??

korang jawab la sendiri .^_^

nak klik link ni untuk maklumat lanjut -- > http://www.bharian.com.my/node/57313 

Lepas Gian !

Lepas Gian !


Assalamualaikum .

fuhh makin nak exam ni, makin kena bnyak puasa .

puasa dari melakukan perkara2 yg tak berfaedah. hehe

tapi akhirnya melepaskan gian tersebut jugak akhirnya.

tak tertahan lagi.. hehe

nak tgk hasilnya ??

jeng jeng jeng !



haha satu header tuk fb page .

yang bawah tu untuk fb sendiri.. hehe .

sorry la org amatur buat memang macam ni T.T 

komen2 di alu-alukan ^_^

like page aku ya huhu 

ce tgk header kat page aku tu 

sekian.
5 Minit Tulis Entri !

5 Minit Tulis Entri !


Assalamualaikum .

seorang  blogger memang terikat dengan masa . sebab apa ?

1. komitmen lain .
2. Idea takda .

itu je atau dalam kata lain idea freeze. betul ke istillah tu.. haha

So, macam mana nak bahagi masa ni ?

haha. senang je la .

ni yang aku try , amik masa 5 minit dalam hidup korang untuk tulis apa yg korang rasa nak tulis.

contoh aku tulis entri ni time rumah aku tgh black out . and my laptop batery is running low right now. mampus aku.

aku suka tulis pasal diri aku . dekat blog. walaupun orang kata " orang bodoh je yang buang masa tulis pasal diri sendiri kat fb dan blog "

peduli apa aku . *baca sambil senyum ya .

5 minit satu entri boleh di realisasi kan JIKA !

korang dah ada rough idea . 

" kdang2 orang ckp ada tajuk dah ,t pandai2 ko la nak hurai apa . "

itu orang kata,

senang je nak dpt rough idea.

1. pikiaq moment paling best hari tu .
2. amik berita2 dekat news hari ni. cth sukan dan sebagainyaa..

senangkan.. huhu

aku tak nak blogger tulis SAMPAH walau aku pun sebenarnya tulis SAMPAH. 

paham kot maksud aku . kita bina seni dalam penulisan kita .

Bak kata Bos Kelab Blogger Ben Ashaari iaitu abg Ben sendiri " kita buat sesuatu kena ikhlas , biar orang tau kita blogger ni bukan blogger biasa " lebih kurang gitu lah kata otai KBBA.. huhu

kalau salah sorry deh, aku just quote kata-katanya yang aku paham  huhu.

thankz abg Ben dan Geng kbba sebab banyak benda aku belajar dengan diorang. dah power2 pun still beri tunjuk ajar kepada blogger baru macam aku * baru ke ?? haha baru nak up sebenarnya.. hehe

oklah ni dah jadi 10 minit.. haha

moga bermanfaat buat semua ^_^

aku pun masih belajar tk salah nak mencuba

sekian.
Pantun 2 Kerat !

Pantun 2 Kerat !


Assalamualaikum !

hari ni ubai nak update sket pasal pantun dua kerat je pun .

tapi korang jangan gelak ya !

kalau gelak pun senyap2 jangan bgi aku dengaq . hehe


1." Pergi ke kedai nak beli baju,
 tgk2 kedai tutup " hahaha

2. Pi kelas hari isnin,
tgk2 kelas hari selasa.. ahaha

3. tgk bola dekat stadium,
stadium tutupp.. hehe

hahaha

takda keje punya pasal ni la akibatnya

berbalas pantun aku hari ni.. hehe

sorry la syndrome exam.. nak buat cm na..

kena tunggu habis exam baru totally cured ^^

sekian .

Final Piala FA 2015 l Kelantan Kalah !

Final Piala FA 2015 l Kelantan Kalah !


Assalamualaikum .

kini sari berita utama .

Pasukan Kelantan gagal membawa pulang piala ke Negeri kelantan kerana pasukan tersebut kecundang kepada singapura dalam aksi Final Piala Fa 2015 .

keputusan yang diperolehi 3-1 memihak kepada pasukan Lion Xii .

sekian melaporkan .

hahaha.. poyo je kan .

itulah result game malam ni. sedih tu sedih gak la. sebab piala FA p bercuti kat singapura hahaha.

bagi laa chance kan.. hehe .

tpi tk pe peluang banyak kot kelantan creat tapi kelajuan pemain lion X11 tk dapat di bendung lagi..

aku kalau main PES atau Fifa.. mesti aku cari player yg lari laju.. haha.. susah nak kena kejaq.. hehe

anyway tahniah kelantan.. semoga berjumpa lagi tahun depan .

sekian .

ikhlas dari fan Penang FA .

p/s : harap tahun depan penang masuk semi final lak.. huhu .haritu lawan pahang koot.. :P
Live Streaming Final Piala FA 2015 I Kelantan Vs Lions XII

Live Streaming Final Piala FA 2015 I Kelantan Vs Lions XII


Assalamualaikum !

okay, mesti korang tgh cari link tuk tgk final Piala FA kan !

ha, meh nak share link tuk live streaming !

Selamat menonton !


sumber google
Link 1

Link 2

harap team dari Malaysia menang ^_^

jom like page aku ya ^^
3 Makanan Rutin Time Study Week !

3 Makanan Rutin Time Study Week !


Assalamualaikum .

ohayooo ..

haha syndrome exam dah mai dah !!

 mula la nak buat entri yg bersifat malas cam ni.. hehe

orait memandangkan nak exam dah en , 

meh aku kongsi kan makanan rutin time study week ni .

1. Meggi
gmbar sumber dari internet
makanan wajib, bila lapaq tak kena waktu. haha pagi2 pun boleh jadi terus makan meggi.

2. Telur
sumber dari internet
eh, awat lak telur ??

makan ngan meggi baru sedap.. huhu.

3. Alpella !
mesti korang tertanya.. haha

sebenarnya alpella ni macam biskut coklat gitu je.

tapi bila dok mengunyah tu sedap jugak la.. 

huhu

kadang-kadang tak perasan tgk2.. dah dua paket habis..

alamaakk.. haha

tak campuq meggi lagi tu.. huhu

konklusinya, study week adalah minggu makan bukan  minggu study.. hehe

oklah, nak sambung study .

jangan lupa like page aku ya ^^

sekian.
Jom Shopping Raya !

Jom Shopping Raya !


Assalamualaikum !

bismillahirrahmanirrahim .

dengan ini,saya mengishtiharkan ...

hahaha mcm nak umum hari raya je kan.. haha

meh sini nak habaq mai , Projek Iqra menganjurkan Kempen Taja Shopping Raya 2015 !

whaatt ?? 

nak taja kita semua ??

mana ada ! hehe

Projek Iqra akan menaja sahabat2 kita yang kurang bernasib baik .

Seramai 150 orang kanak-kanak dan 50 Keluarga Asnaf akan di bantu bagi meringankan beban mereka di hari Raya nanti .

untuk lebih faham lagi jom kita tgk video kak sharifah shahira mengenai #shoppingraya2015



kak sharifah shahirah yang retis pun sudi membantu . kita ni macam mana ??

mesti korang tertanya2 kan mcm mana nak membantu ? *cakap key ell lak aku ni =="

Untuk menaja sila ke http://bit.ly/shoppingraya2015 

Untuk lebih lanjut, anda boleh menghubungi nombor di bawah:
– Solleh (0176702033)
– Sharifah (0172748904)
– Khairul anuar (0167361067)



korang boleh whatsapp atau call terus no tertera di atas ni. jangan risau depa sempoi2 nya.. huhu dan yg penting peramah ^_^

last sekali aku nak share satu video temuramah di radio Bernama24 mengenai #shoppingraya2015


dah dengar ?? tunggu apa lagi, jom kita sama2 membantu sahabat-sahabat kita. semoga amal kita ini diterima ALLAH ^_^

http://kataubaid.blogspot.com/2015/05/shoppingraya2015.html
Klik untuk ke pautan #shoppingraya2015 [blog kataubaid]
Sekian .

#projekiqra
#kelabbloggerbenashaari
#kbbaprojekiqra
#sahabatiqra
#sukarelawan
#socialmedia
#volunteer
#charity
#kataubaid
#shoppingraya2015

Sampah Atau Emas ?

Sampah Atau Emas ?


Assalamualaikum .

hai, ambil masa sikit untuk menulis. dok hafal neuroanat, tiba2 terlintas di kepala .

sampah dan emas .

\


tgk kan sampah dan emas. kalau korang la kan. 

di beri peluang untuk pilih antara dua benda ni .

korang pilih apa ?

*komen kat bawah ya. kemudian baru sambung baca :P

yg pasti korang pilih emas . betula tak ?

sampah is unwanted things . yg kita tk mau, kita jijik dgn benda tu .

emas lak benda yg berharga dan orang suka terutamanya perempuan . betul tak ?

hehe

ambil ibrah dari sampah dan emas .

usah org menilai kita ni bagai sampah di tepi jalan . biar lah org nilai kita ni umpama emas .

kalau kita sampah, kita cakap la apa pun . nobody cares .

cuba emas ni di letak di celah2 pasir di padang pasir. it still valuble kan.

huhu

sorry la aku ber analogi lak.. hehe

wish me luck  ^^

sekian .

like page aku tau ! ^_^
Lirik Lagu Kun Anta - Humood AlKhudher

Lirik Lagu Kun Anta - Humood AlKhudher


Assalamualaikum !

la' la' la'

cewah nyanyi lak aku lagu kun anta ni. hehe

kat malaysia tgh femes lagu ni betul tak ??

haha, lagu ni best bila kita paham lirik dia .

jadinya aku nak share lirik ni ngan korang .

be your self !





nak link u tube tak ?


selamat mendengar !! ^^

Video :: Kes Kecurian Di Malaysia

Video :: Kes Kecurian Di Malaysia

 Klik kat gambar.
 Klik kat gambar. Klik kat gambar.
Assalamualaikum !

baru2 ni banyak betul kes kecurian dan rompakan terhadap pelajar malaysia di sini .

takot betul nak keluar rumah . 

kesian kat student perempuan yg nak keluar rumah . sbb bahaya. laki pun bahaya jugak cumanya kerisauan tu lebih ke perempuan .

tak ketinggalan jugak kes kat Malaysia . ni ada video yang aku tgk . menakotkan jugak. tpi kita kena ambil tahu kalau tak . kita pulak yg jadi mangsa .


hati-hati ya semua .

sekian.

p/s : gambar tu sekadar hiasan tau. haha.. 
Dekat Nak Exam ni ..

Dekat Nak Exam ni ..


Assalamualaikum !

oiii, p study laa ubai.. jiran bilik dok bising..suh study.. hahaha

final exam dah dekat T.T 

haha still boleh update blog kan . buang masa je sebenarnya ni .

tapi bukan 24 jam study kan .

masa-masa nak exam ni laah, rsa cm nk buat benda pelik2.

nak gaduh ngan orang .

tak nak cakap ngan orang la bagai. haha

sbb masing-masing cuba nak fokus terhadap exam kan .

jadinya benda2 yg mengganggu tu, sorry to say " nyah kau dari sini " hahaha

banyak lagi tk study sebnrnya ni.

" abis tu !! tunggu pa lagii " jiran bising laakk..

hahaha

okay laah.. jumpa lagi.. 

ada hot issue tu share ngan aku tau.. yg suam2 tu like je la.. kahkahkah


#kelabbloggerbenashaari 
#kataubaiddotblogspot

#shoppingraya2015

#shoppingraya2015


Assalamualaikum kawan2 !

kali ni ubai nak promo sket mngenai satu projek usaha sama Kelabbloggerbenashaari untuk projek Iqra '

ni details dia :

Sempena Hari Raya Aidilfitri yang bakal menjelang tak lama lagi,

Persatuan Kebajikan Projek Iqra' Semalaysia ingin mengumpul tajaan untuk:
1. Anak yatim asnaf
2. Anak anak asnaf
3. Ibu tunggal

Rumah kebajikan yang terlibat adalah di kuantan, batu caves gombak, puchong, shah alam, nilai dan johor bharu.

Untuk lebih lanjut, anda boleh menghubungi nombor di atas.

Mohon disebarkan. Moga Allah memberkati usaha murni kita. Terima kasih. Layari :

www.projekiqra.com

‪#‎projekiqra‬ ‪
#‎kelabbloggerbenashaari‬ ‪
#‎sahabatiqra‬
‪#‎sukarelawan‬ ‪
#‎socialmedia‬
‪#‎volunteer‬
‪#‎charity‬
‪#‎shoppingraya2015‬
#kbbaprojekiqra



p/s : Jom membantu yag termampu . kawan aku pernah kata. hidup ni bernilai jika kita memberi ^^ selamat membantu  ^^
Mak Saya !

Mak Saya !


Assalamualaikum !

hai ! hari ni kan bukak fb dan whatsapp banyak yg mengucapkan selamat Hari Ibu ! y ??

sebab hari ini hari ibu ler.. adoii . * maksud aku semalam .. haha

pengorbanan seorang ibu kepada kita amat tidak ternilai kerana mereka mengorbankan nyawa mereka semata-mata untuk melihat kita di muka bumi ini.

Mak, u are the awesome person in the world . 

hehe

nak share gambar tapi tk nak laa.. huhu 

rahsia :P

dari kecik aku rapat ngan mak, hehe sebab anak lelaki kaann

kalau anak perompuan dia rapat ngan ayah ..

terima kasih sebab membesarkan kami. t ubai balik kita celebrate ya... hehe

selamat hari ibu buat semua wanita2 yg bergelar ibu dan bakal ibu ^_^



sekian.

p/s : terdapat pelbagai perbahasan mengenai sambutan hari ibu  ni. terpulang kita nak pegang yg mana ^^

nak huraikan jugak ke ?

haha. nanti2 eh :)

Dubsmash.com

Dubsmash.com


Assalamualaikum .

buat apa tuu ~~ haha

malaysia di serang lagi !!!

kali ini dengan dusmash.com 

pergh, mula2 aku dpt video ni dari member aku dalam gr whastapp .

dan dia buat video mcm

aku lak gelak guling2 kat umah.

nak share ngan korang tp dia privatekaan. 

so tak molek lak aku post kat sini.

kan2 * baik tak aku :P

tadi bila aku teringat nak buat entri pasal dubsmash ni aku buka

dubsmash malaysia kat fb .

habis jugak la setgh jam aku tgk benda2 .. haha

ada yg lawak ada yang mcm 



haha tapi ku telan jua, rasa cam nak buat lak dubsmash ni. 
tapi tuk koleksi sendiri je la.. malu wehh..

hahaha

ada video yg nak share ngan aku tak ? kalau ada pm page aku ni.. huhu -->

macam2 la malaysia ku ni..

sekian.

Kataubaid© .