Perangai Time study WEEK !

Perangai Time study WEEK !


Perangai Time study WEEK ! | Assalamualaikum . ! ringkas kan cite, cewaahh.. baru mula dah ringkas kan cite. hahaha nak cite sket habit aku time exam week .baru aku perasan , bila studyweek  aku suka sgt melukis. macam-macam aku lukis.  susunan huruf . lukis berkaitan pelajaran tu dan sebagainya . tapi bila exam habis. perrghhh malas gilos.nak lukis orang lidi pun tak nak.habit aku lagi adalah suka tgk movie =.=" time tak exam, memang tak tgk.. dekat2 exam suka sgt tgk. dah buang tabiat ke aku ni. haha apa2 pun doakan aku deh. dua hari lgi midsem !

doa kan aku fokus dan istiqomah .

sekian ^^


Perangai Time study WEEK !
sumber google

p/s : korang lakk..jom share ngan aku ^^

update : Dalam masa study week, kalau boleh jangan lah buat perkara yang aku tulis dekat atas ni. kalau nak lukis mindmap atau apa-apa berkaitan pelajaran, maka di alu-alukan . tapi kalau nak lukis benda kosong je. baik tak yah. Lagi satu kalau boleh jangan tengok movie banyak sangat , nanti susah nak belajar.

Utamakan Exam korang dulu, lepas exam baru tengok movie. hehe aku tau ,ramai yang perangai macam aku . seelok-eloknya jangan buat macam tu ya. fokus exam kerana itu lebih utama. dapat result gempak, baru happy. kalau result teruk, sedih menangis di bucu katil . :P

sekian.



Bosan Dengan Facebook.

Bosan Dengan Facebook.




Assalamualaikum ,

facebook , adalah sebuah medium interaksi antara satu sama lain . medium ini memudah cara kita utk berhubung .

tahun 2009 dulu , facebook tidak lah se famous sekarang . apabila manusia2 ketika itu mempunyai beberapa medium lain seperti frienster , myspace dan tagged .

sekarang, fasa bila kita buka facebook atau fb ni , kita mula bosan dgn apa yg ada pada fb itu .

apabila tak semua benda dpt di terima akal .

kadang2 kita tak perlu pun buka,tpi akhirnya kita buka juga kan .

bagi aku tak la bosan sgt fb ni, cumanya aku yg bosan dgn diri aku . hahaha

rasa cam buang masa je, buka fb dan scroll2 lepas tu dah. 

10 minit kemudian , scroll lagi .
20 minit kemudian , scroll lagi dan lagi dan lagi .

tak campuq lagi dgn insta dan twitter. 

pattern yg sama, iaitu scroll ke bawah. haha * blogger.com pun scroll ke bawh gk en =="

fb aku sekarang cam mnyakitkan hati , oh hati ku ~~

haha, nak jiwang ni, tp bukan pasai jiwang2 pun . kita nak habaq kata ada certain2 part yg menyakitkan hati . tak nak la mention tpi sakit la hati kite ni .

contoh : isu hudud yg di salah tafsir oleh rakyat malaysia , mereka menolak hudud tanpa usul periksa .

ermm. nanti aku tulis satu entri mengenai hudud ^_^ .

ingt , muslim wajib !! taat kepada perintah yg allah tetapkan. dan hudud adalah salah satu drinya .

okay laah.. sekadar perkongsian dengan korang di pagi hari kan. aku kat sini skrng kul 1 pagi. korang lak kul 7 pagi en. haha

aku tk leh tido skrng ni.. doakan aku yaa.. seteghesss ..

sekian .
Kerana kau Mat Luthfi !

Kerana kau Mat Luthfi !


Assalamualaikum ,

sapa dah baca buku ni ?


aku bru mula membaca buku ni.

sebelum tu, aku dapat buku ni dari abg nasar senior aku yg baru pulang lepas graduate. thankz abg nasar ^^

sebenarnya aku impikan buku ni, alangkah gumbiranya diri ni bila dpt buku yg kita nak sgt .

ok, berbalik kepada kisah aku tdi.

aku mula baca buku ni 2 hari sudah . bila aku baca, aku rasa nak tergelak je.

dengan bahasa2 santai yg di gunakan oleh mat luthfi. membuatkan aku terhibur.

satu helai demi satu helai muka surat aku baca. dan tk berhenti2 aku baca ^^

harap dpt habis kan segera,sbb ada lagi buku yg kena baca ^_^

korang yg dah baca. mcm mana lak ?? jdi cm aku jugk ke ??
4 jenis Manusia !

4 jenis Manusia !


Assalamualaikum !

insyaallah hari ni, aku nak ceritakan mengenai 4 jenis manusia . ilmu ini aku dapat dari ceramah ustaz zulhafeez semalam ketika mendengar ceramah beliau . Beliau seorang penulis juga. telah menulis buku2 yg dah diterbitkan di Malaysia .

Ustaz ada cerita mengenai 4 jenis manusia .

1. Visual
2. Auditory
3. Kinestetic (sentuhan )
4. Digital ( Perasaan ) 

Manusia yang jenis visual adalah manusia yang suka pada gambar. dalam kata lain depa ni jenis mat insta la senang cakap .

semua perkara dengan gambar .

Auditory pula adalah manusia yang suka mendengar . lebih kepada menerima sesuatu melalui pendengaran . dia susah sket bila kta whatsapp atau mesej. t dia call terus. haa..kan2.. pernah ada kawan macam tu ?

Kinestetic ni pula adalah melalui sentuhan . kisah Rasulullah dan seorang mak cik tua . satu ketika, selepas Rasulullah wafat. Saidina Abu bakar jumpa dgn Saidatina A'isyah dan bertanyakan amalan apa yang Nabi buat tapi beliau tak buat lagi. Saidatina A'isyah kata. Nabi selalu beri makan kepada seorang mak cik di hujung kampung .

lalu saidina Abu bakar segera menuju ke tempat yang di beritahu. mak cik yg selalu rasulullah beri makan ada di situ . lalu saidina Abu bakar terus menyuap makanan ke dalam mulut mak cik itu tanpa menyoal apa2 .

kemudian mak cik itu meludah kembali makanan itu. mak cik tersebut berkata " kamu bukanlah orang yg selalu suap aku ". jawab abu bakar " saya lah org nya mak cik " . "tidak !!! " jawab mak cik itu .

" org yang selalu menyuap aku itu tahu aku ni tkda gigi. jadinya dia basahkan sikit roti dan dia gumpal kecil2 sebelum dia suapkan kat aku " balas mak cik itu .

saidina abu bakar akur dengan mak cik itu. lalu dia memberitahu mak cik itu bahawa insan yg selalu menyuapnya itu sudah meninggal dunia. sebelum itu mak cik tersebut bertanya mengenai insan yg selalu menyuapkannya makanan  sbb dah beberpa hari insan tersebut tk menyuapnya. 

mak cik tu terkejut lalu bertanya "siapakah yg menyuapkan aku itu " tnya mak cik itu . "Dia lah Muhammad Rasulullah " balas saidina abu bakar.

mak cik tersebut terkejut dan menangis teresak2. kerana mak cik ini buta dan mulutnya sentiasa mencaci insan bernama Muhammad.Rupa2nya insan itulah yg menyuapkan makanan untuk dia selama ini.

akhirnya mak cik tersebut masuk islam . 

nak ceritanya di sini, mak cik itu adalah jenis yang terkesan melalui sentuhan. maka di gambungkan lagi dgn kemulian rasulullah maka terhasil impak yg cukup besar.

dan yang terakhir adalah Digital iaitu perasaan . ada di kalangan sahabat2 kita yg tak kuat bila di kutuk. mudah merajuk dan sebagainya. depa ni di katogori kan sebagai insan yang digital .

so,korang berada di kelompok yang mana ? ce share skett ^^

semoga apa yg kita tahu ini di sampaikan kepada yang lain sama ya ^^

sekian .

p/s : jom follow blog ni ^^
[ MAT-11 : Resolusi ]

[ MAT-11 : Resolusi ]


Assalamualaikum !!

hari ini aku cerita sikit resolusi MAT 11 yg aku p semalam.. huhu sorry la kalau agak formal. huhu

[ MAT-11 : Resolusi ]

 Mesyuarat Agong Tahunan PERUBATAN KE 11 [ MAT-11 ] telah melabuhkan tirainya semalam. Pelbagai persoalan yang di lontarkan oleh Perwakilan dijawab oleh barisan Majlis Tertinggi PERUBATAN ( MTP ).

bagi aku,MAT - 11 berlangsung dengan lancar walaupun terdapat sedikit provokasi yang di timbulkan beberapa Perwakilan,tapi provokasi itu masih di tahap santai semata utk memeriahkan Mesyuarat sahaja .
Kemudian Sesi Pembentangan Usul , sebanyak 4 usul di bentangkan iaitu :

USUL 1 - Mewujudkan Panel Pengkajian Penubuhan Alumni Graduan Sains Kesihatan Mesir. status : Diterima
 USUL 2 - Menghazafkan Jawatankuasa Keselamatan & Sosial Islam (JAKSI) dan tugas diletakkan di bawah pantauan Unit Biah Solehah BPI dalam menjaga nama baik PERUBATAN. status : Ditolak 

USUL 3 - PERUBATAN mendesak pihak berwajib menyelesaikan masalah pengiktirafan Jurusan Farmasi Klinikal di Universiti Zagazig, Mansurah dan Iskandariah. status : Diterima

 USUL 4 - Mewujudkan unit kajian lapangan ilmu perubatan untuk menghasilkan kajian ilmiah dan saintifik. Status : Ditolak.

 Moga hasil Mesyuarat kita semalam mampu mebantu barisan MTP 15/16 untuk menerajui PERUBATAN bagi sesi kali ini .

 tidak di lupakan juga,ucapan Dasar PRESIDEN PERUBATAN 15/16 saudara haniz iqbal yang bagi aku,mencakupi beberapa aspek penting yg setiap ahli perlu cakna dan take part .

 Misi Pembangunan Insan dan agenda pentarbiyahan di bawah beberapa unit yg terdapat dalam PERUBATAN (cth ,MC , Health Academi dll )sebagai satu indikator yang mana penekanan oleh tuan PRESIDEN dalam memastikan ahli2 PERUBATAN mampu menjadi doktor muslim setelah selesai pengajian nanti .

Tidak lupa Misi Profesionalisme yang di tekankan oleh Presiden bagi memastikan kredibiliti ahli Perubatan dapat di jaga.Sebgai pelajar PERUBATAN, kita kena sistematik,inovatif dan berkualiti -ujar tuan Presiden.

 4 Peringatan yang di ingatkan oleh Tuan Presiden iaitu
 1. jaga solat
2.Lazimi BacaanAl-Quran
 3.Istiqomah dalam Menuntut Ilmu.
4.CARILAH kemanisan dalam hidup bermasyarakat dalam Wasilah PERUBATAN.

 4 perkara ini perlu diterapkan dalm setiap ahli Perubatan .

 Rasanya cukup setakat ini, kalau perlu PART 2. t aku sambung .Emotikon kiki .

 p/s : bangun pagi,play lagu PERUBATAN .. Hehe Berlayarlah PERUBATAN ~~

kredit pic :Eirfan Ahmad BPP PCM15/16 [ KLIK GMBAR UTK KE FB BELIAU ]

Kalau Tak Paham !

Kalau Tak Paham !


Assalamualaikum !

yuhooo.. alhamdulillah ,dengan izin Allah ,kita dapat menghirup nafas yg indah dan segar  hari ni .

ada manusia, Allah tambah usianya, ada manusia Allah ambil nyawanya dek kerana Allah sayang akan hamba2nya .

tadi di gemparkan dengan pemergian pelakon HSBC iaitu Harun salim Ba Chik . semoga ruh beliau di cucuri rahmat . inilah hakikat manusia. hidup untuk mati . kita ni bukan selama-lamanya hidup. akan tiba satu masa,kita pula mengikut jejak kawan2 sedara mara kita yg dah pergi dulu . moga kita semua di tempatkan dalam tempat yang ALLAH redha dan di penuhi nikmat .

Aku nak bawa satu isu  hari ni iaitu  " Kalau Tak Paham "

haa, mesti hangpa nak tau kan sebab apa aku pilih tajuk ni ? huhu

paham adalah satu element penting dalam setiap gerak geri kita. andai satu perkara itu tak di fahami dengan molek dan comel . pasti perkerjaan yg kita nak baut tu mesti ada sket kureng. gitu.

pemahaman amat penting dalam menghasilkan perkerjaan dan amal yg baik .

andai kita tak paham,berlaku satu pertembungan natra semangat dan putus asa. orang yg faham,lebih bersemangat di awal dan sehingga habis. manakala yg mudah putus asa adalah orang yg kurang faham akan setiap pekerjaan yag di lakukan .

sering di soal dengan soalan yang merumitkan " macam mana nak paham ni ? "

caranya mudah shaja .

iaitu belajar untuk paham ! dengan cara ini akan memudahkan kita dalam gerak kerja kita.

sebab manusia ni ada dua orang. satu, mereka yg sentiasa berjaya dan bersemangat. dan kedua. orang yg kurang semngat tapi nak berjaya.

kalau kita di kategori kedua ! maka usaha kita perlu lebih banyak agar faham yang kita matlamatkan itu dapat di peroleh dengan segera dan seterusnya membantu dalam gerak kerja kita.

manusia di beri pilihan untuk memilih sama ada  nak atau tak nak . kita lah pilih . berdasar pilihan kita itu lah yg menyebabkan kita berada pda jalan hidup kita sekarang. betul tak ?

sebagai konklusinya, faham di letakkan dalam rukun perjanjian oleh imam hassan al-banna sebgai rukun yg pertama sebelum ikhlas. menunjukkan kepentingan faham yang akhirnya membuahkan ikhlas dalam diri kita .

semoga bermanfaat ya !

sekian .
Cultural Day Di Mesir !

Cultural Day Di Mesir !


Assalamualaikum ! .

alhamdulillah hari ni kita ketemu lagi di blog aku ni. * ayat poyo ! haha

semalam aku ada cite kat korang yang aku nak gi men futsal dan gi cultural day kan ! .

haa. alhamdulillah sempat men bola semalam .

penat gak la men dalam musim sejuk ni..

aku lak asyik tendang angin je hahaha

buat malu je kaan. 

lepas men futsal, aku balik umah jap dan kemudian gi cultural day di university .

semalam diorang buat show tuk semua persembahan kebudayaan setiap negara .

dan Malaysia perform dengan persembahan dikir barat , silat dan zapin !

memang dpt tepukan gemuruh la weehh.. hingaq bingaq di buatnya dewan tu .

ada persembahan dri negara lain antaranya libya mesir dan lain2.

dan aku suka part masa aku sampai tu ada arab menyanyi dan lahjah dan sebutan diorang memang sejibik cam sebutan al-quran. menusuk qalbu . 



semoga orang melayu juga dpt belajar lahjah2 arab ni. huhu

nak share gambar tapi aku tk de. aku cilok member2 nya gambar laah eh.. hehe

kredit page Perubatan Cawangan Mansurah ! 



klik gmbar untuk ke profile pemilik gmba ^^


esok , ada booth  setiap negara dan malaysia jugak ada. ada jugak jualan makan-makanan kat sna. kalau ada yg kt mesir ni , meh la singgah huhu !

bermula kul 10 pagi ! dekat solah mughattah !! ^^ university mansoura !
sekian .


SEGMEN MARI "TINGKATKAN FOLLOWER BLOG"

SEGMEN MARI "TINGKATKAN FOLLOWER BLOG"



ubai join .. hauhahuhu
Positive !

Positive !

Assalamualaikum .

manusia di beri dua pilihan setiap hari dan memilih jawapan .

sebelum memilih manusia di beri dua lagi pilihan sama ada untuk memilih yg positive atau pun negative dan mostly manusia memilih untuk berfikiran negative berbanding positive.

dalam menilai, manusia juga memilih untuk berfikiran negative dahulu sebelum positive. jadinya kita kena ubah minda dan mindset kita sebgai manusia. positive thingking !!

fighting !!

cewaah.. hehe.. kan baru-baru ni aku ada cerita pasal aku down dan sedih la kan . alhamdulillah, pagi tdi dapat ilham baru. tak semua perkara yg kita sangka dia baik untuk kita,baik untuk kita. mungkin benda yg kita tak suka itu lah yang perkara yg baik untuk kita .

perrghh

ubai berfalsafah laakk.. hahaha

tak pa lah harap korang paham la kan. so, petang ni aku ada futsal.. nak main dgn ustaz2 kat dirasat. sambil2 tuk nak lari jauh jap dari kehidupan asal.. hehe .

malamnya pulak ada cultural day yang pihak universiti buat. terdapat 10 buah negara terlibat. dan malaysia pun terlibat sama. dikir barat dan zapin menjadi tarian yg akn di persembahkan.teringin nak tgk boria lak kat cultural day.. maybe satu hari nanti.. huhu. 

jumpa lagi di sana.. doakan aku selalu !!

aku teringin nk join segmen.. hehe..tapi tk jumpa lakk.. huhu

kalau ada share2 laa naa ..


Izinkan Aku Pergi .

Izinkan Aku Pergi .


Assalamualaikum ,

allahurabbi , itu je yang aku mampu ungkapkan ketika ini .

memikirkan sesuatu perkara, yang aku sendiri tak tahu ending dia cam mana .

masa depan, kita rancang A. Tapi hakikatnya plan A ni macam dah sampai penghujungnya .

Ya,Allah. 

luluh hati kejap, perlukan kekuatan sekejap . memikir kan sesuatu yang tidak mungkin dan benda yang belom pasti terlaksana .

mungkin in dugaan untuk aku.

moga terus kuat. nak lari kejap dari dunia ni .

mungkin hilang aku ni lebih baik dari aku menonjolkan diri .

mungkin ketika ini aku tk seperti ubai yang dulu . 

mungkin tika ini,ubai menjadi orang lain.

mohon maaf sahabat, andai ini keputusan yang aku ambil .

tolong doakan aku .

senyum bersama sedih bersama .

Allah je tahu isi hati.

huhu.. apsal sedih medih niiii.. huhu..

let me know when the world come to end !

sekian .

Seminggu ini .

Seminggu ini .


Assalamualaikum .

fuh, penatnya batuk .

hahaha.. seminggu ni , asyik batuk je keje . nak cakap pun susah .

hari ni selesai satu lagi program untuk sahabat2 di bumi Mesir .

program untuk mentor2 untuk menambah thaqofah kepada mereka semua .

baru-baru ni , kami wida atau menghantar senior2 yg dah grad untuk pulang ke Malaysia .

sedih dan pilu sebab lepas ni kami kekurangan senior2 yang rapat ngan kami .

tapi kenyataan itu harus di tempuh dan di lalui .

setiap permulaan pasti akan ada pengakhirannya .

buat abang2 dan kakak2 yang dah pulang. semoga terus thabat dan istiqomah dalam perjuangan ini .

pasti kita ketemu kemudian. doakan kami ya !!

esok pun ada lagi yang akan pulang ke malaysia. makin sunyi lah mansurah lepas ni .:(

pembakar semangat kami untuk terus belajar dan grad insyaallah .

sekian .

p/s : like page aku ya !

Kataubaid© .