[ Part1 ] Encik Mushrif !

[ Part1 ] Encik Mushrif !

Malam terasa begitu pantas berlalu , hati aku yang panas bila di tegur oleh akak2 JAKSI membuatkan aku benci kan mereka .Suka hati aku laa nak keluar tengah2 malam ke,tak kacau korang pun , bisik hati sarah . kejadian yang berlaku tadi memang tidak boleh di terima akal .

" adik nak p mana sorang2 ni ? " tegur akak senior .

" gi kedai " jawab sarah ringkas, sambil menpercepatkan langkahnya .

"adik tak leh , keluar sorang2 cam ni. bahaya , t org arab buat apa2 kat adik macam mana ? " tegur akak senior dengan nada yang baik .

" baik kak " jawpan ringkas,sarah terus meninggalkan akak senior tersebut dengan kawan2nya serta seorang lelaki . kalau situasi macam itu di bumi mesir di namakan Mushrif .

" errkk " belom sempat akak senior menyambung kata, sarah terlebih dahulu meninggalkan diorang di situ .

akak senior menggelengkan kepala .

Sarah terus berjalan di kawasan istad , sambil menghirup udara segar dalam musim sejuk ini .
ketika sedang berjalan,ada mata-mata sedang memerhatikan dia. dia toleh,terlihat 2 orang arab sedang memerhati nya dari jauh.

sarah mengabaikan arab tersebut, dia teruskan perjalanan seorang diri . makin berjalan dia rasa seperti di ikuti . haa sudah, bila di pusing kepala ,  2 orang arab tadi berada di belakangnya . mengikutnya . dia segera masuk ke jalan berhampiran , makin laju lelaki arab itu mengekori .

sarah makin gelabah , sehingga tangan dia di sentuh laki arab itu , lalu dia menjerit .

tidak jauh dari situ, kelihatan seorang pelajar lelaki yg kebetulan melalui jalan tersebut . pelajar lelaki tersebut segera ke arah sarah apabila melihatnya sedang di ganggu oleh orang arab tersebut .

berbekalkan silat qayung yg di belajarnya ketika di bangku sekolah . lelaki tersebut membuka langkahnya. tanpa fikir panjang arab dua orang itu pun lari lintang pukang.

" terima kasih selamatkan saya " kata sarah dalam ketakutan .

" awak tinggal kat mana ? mari saya hantar awak pulang ? " kata pelajar lelaki tadi .

" saya tinggal di syari' noty " jawab sarah .

dalam perjalann pulang .. ( bersambung )
Hakikat Hidup !

Hakikat Hidup !


Assalamualaikum ,

hidup bukan la bermula dengn hurf H dan ber akhir dengan huruf P .

hidup bermula tika kita di alam rahim hinggalah kita menghembuskan nafas yg terakhir .

hidup manusia berbeza antara satu sama lain .

seperti kata-kata manusia . matlamat kita sama,mungkin jalan kita berbeda .

aku pilih jalan jauh, engkau pilih jalan dekat .

ingat sahabat , kita tahu erti senang dan susah , kita tahu bila di uji, kita susah .

tapi bila kita sedih tika di uji kenapa kita merungut ?

kenapa kita tidak bercerita dengan ilahi. minta tolong darinya .

berjayalah jika kita memilih utk bercerita dgn tuhan .

kerana kunci hidup ada padaNya .


p/s : menanti dot com T.T
:: Movie :: The Imitation GAME !

:: Movie :: The Imitation GAME !


Assalamualaikum ,

hari ini aku nak share ngan korang pasal movie kedua yang aku baru tgk .

" The Imitation Game "

aku tak sure dah keluar kat malaysia ke belom sbb tarikh kluar kat US bulan november 2014 .


Kisah yang mengisahkan ketika perang dunia ketika menentang german . adolf hitler
kisah mereka menghuraikan code2 enigma ketika perang.

seorang mathematician bernaa turing dan kawan2 dia bersama2 membuat dan menghuraikan code tersebut.
di peringkat awal turing ni tak suka bekerja ramai2 , tapi atas nasihat kawan dia dia pun berbaik dgn kawan2 yang lain dan last sekali dapt menyelesaikan code tersebut .

di akhir cerita, turing membunuh diri kerana kerajaan time tu mengumpulkan orang yg homoseksual dan menganggap ia sebagai satu kesalahan .

kesian awek dia :)

cerita ni banyak kepada aspek2 sejarah perang dunia dulu..sesuai utk di tonton :)

antara pelakon2nya


Benedict Cumberbatch
 Keira Knightley Matthew Goode Mark Strong Charles Dance Allen Leech Matthew Beard Rory Kinnear

selamat menonton !! .

bintang eh : 4/5 kott :P

sekian.. jangan lupa like page aku eh :)

Bercuti Kat Mana !

Bercuti Kat Mana !

Assalamualaikum ,

sekarang kan musim2 cuti ni , kawan selalu tanya,

 " ubai, ko gi mana weh  cuti ni ? "

jawapan aku : tak lagi .

sebab tak plan pun nak gi mana2 setakat ni.

entah la bukan sebab malas ke apa ke.

tk minat nk jalan2. haha. sebab meletihkan.

mungkin tunggu 6th year kot baru nak jalan2.

lepas tu grad.. wah boleh gitu .

kat bawa ni ada gamba tmpt menarik kat mesir .

antaranya, matruh, siwa dan sinai .

jom tgk.
matruh 
sinai
siwa



menarik kan tempat dia, kalau aku gi boleh share gamba dgn korang.

hehe.. tunggu :3
:: Review Blog #8 :: MNH Sastera Melayu !

:: Review Blog #8 :: MNH Sastera Melayu !


Assalamualaikum, !!

oraitt.. kita dah smpai ke penghujung blog review tuk segmen aku !!

alhamdulillah.

terlepas jugak hutang aku ngan korang.. huhu

blog terakhir ni bertajuk : MNH Sastere Melayu .

blog ni banyak berkisar isu2 semasa dan juga keupayaang penulis sendiri mengolah dan menghuraikan isu2 ni mendapat tempat dlm kalangan pembaca .

tgk gmbar atas ni pun dah gempak kan. 

agak2 nya dia hurai apa laaa tu..

jom ke blog beliau !

sekian .

p/s : selesai.

:: Review Blog #7 :: Blue Kawai !

:: Review Blog #7 :: Blue Kawai !


Assalamualaikum ,

insyaallah hari ni, kita update satu blog blue kawai !

waah korea gitu . anyway apa maksud kawai eh ??


blog ni banyak quote2 menarik untuk tatapan kita. korang tak caya tgk kat blog dia k :)

blog berkisar pasal personal jugak . dan ada tutorial :)

semoga bermanfaat untuk kita semua !

jang lupa follow tau !!

sekian ,

p/s : maaf tk da idea nak tulis hehe tapi aku suka kaler biru dia.. hehe
 :: Review Blog #6 :: Wani Si ulat buku !

:: Review Blog #6 :: Wani Si ulat buku !


Assalamualaikum , 

yuhoo.. sekarang aku nak cite lak mengenai satu blog yang mengejutkan aku !! woaa !!

blog apa tu ?? blog wani si ulat buku !

kenapa aku cakap mengejutkan aku ??


sebab pemilik blog baru berusia 13 tahun !! 

adik ni owesome laa !! kecil2 pun dah hebat menulis. 

tahniah adik * tk pe kan bahasa kan adik :)

entri adik wani kita ni bnyak berkisar pasal kehidupan dan juga pasal giveaway !!

menarik blog adik ni, berkaler biru dan seronok utk di terokai !

jom follow adik ni !

sekian .

p/s : suka tgk penulis2 baru ni :)
:: Review Blog #5 :: Kaki Travel !

:: Review Blog #5 :: Kaki Travel !


Assalamualaikum .

kali ni aku nak cite pasal blog yang ke 5 !!

blog kaki travel ! blog kepunyaan Encik Khairuddin . 



blog kaki travel ni best sangat sebab korang boleh dapat info2 tempat menarik untuk korang lawat .

contoh tempat2 pelancongan di indonesia , vietnam dan macam2 lagi !

bila baca blog ni, aku rasa jeles sgt sebab aku pun nak travel gak !!

macam tersangkut kat mesir ni je.. hehehe

so, jom singgah dan lawat blog kaki travel !! follow yer !!

sekian ,
:: Review Blog #4 : Blog Acik Watie !

:: Review Blog #4 : Blog Acik Watie !


Assalamualaikum ,

yeaayyy, hari ni aku update balik review blog list aku untuk disember.

hutang tetap kena langsaikan hehe 

maaf la yer, sbb lmbat sgt.. a bit busy :)

ok, kita mula balik dgn blog acik watie !


acik watie antara pengomen tegar kat blog aku .

entri terkini bertajuk : sistem barter 

haa.. sebab apa tajuk dia cam tu .sebab acik watie bertukar hadiah dgn mama3farhanah. juga seorang blogger.

haa.. acik watie buat segmen ke ?

nak tahu kena baca laa eh. klik kat gambar k ^^

mostly, blog acik ni berkisarkan kisah peribadi dan juga segmen yg acik join kan2..

kalau yang blom follow tu, meh laa follow acik watie !!

sekian .

MOVIE : INTO THE WOODS

MOVIE : INTO THE WOODS


Assalamualaikum ,

haa, ni movie terbaru yang aku tengok . 

dalam entri sebelum aku cakapa ku bagi rate 3/5 je .

overall cite ni best sebab dia musical movie .

banyak gak lagu dia, tapi lagu2 ni sbnrnya dialog yg di lagukan .

yang bestnya cita ni lagi, dia combine cerita2 disney dulu2 contoh dalam movie nia ada cinderella , rupanzel , budak bertudung merah dgn serigala * translatekan ke english , dan ada beberapa lagi.




gambar ni aku amik dari fb dia into the woods .

aku nak cerita pun macam susah sbab dia combine beberapa dalam satu cerita and the end, diorang duduk sekali lepas membunuh monster yg bosa tu .

tarikh tayangan kat malaysia pada : 15 JANUARI 2015

tapi aku dah tgk.. hehe..sbb aku tgk kat pencuriovie huhu

gamba pun ok..

so, selamat la menonton ya !!
Sedapnya Tido !!

Sedapnya Tido !!


Assalamualaikum .

alhamdulillah hari dah habis exam.  alhamdulillah, harap2nya keputusan kali ni membolehkan aku cuti summer yg panjang. hahaha

lepas exam tadi, terus balik rumah .target nak tidoq.. ngantuk sgt sbb tidoq 3 jam ja semalam.

adoii..sakit kepala den ni ha.

tapi balik rumah, masak sikit dlu.. and then makan, kemudian baru tidoq.

fuhh bngun2 tido rasa segar sket. tak berat sgt kepala .

and then terus update blog. hehe


lama dah tak fall in love dalam writing ni kan.


asyik update tapi tanpa hati yg suka.

cewaah ayat kaauu..nak penampaq ka.. hehe

alhamdulillah, lepas ni akan lebih teratur insyaallah .

tadi tgk cite " In the root " cite disney. dari 5 bintang aku bagi 3 bintang je. sebab apa ?? nanti aku update pasal cite tu k ^_^


ok laah..kita jumpa lain kali ya.

doakan aku :3

sekian.

p/s : like page aku ya :)

Esok Last Paper !!

Esok Last Paper !!


Assalamualaikum !

esok hari last paper aku exam. doa kan yang terbaik ya utk aku :)

lepas ni ada beberapa perkara yg aku nak buat sepanjang cuti ni.. huhu

1. belajar Ai, 
2. VLOG koot
3.blog aku akan di dot com kan ?? 
4. susun gerak kerja yg tergendala .

aku yang excited dgn no 3 tu.

insyaallah , kita hanya rancang kan. URL blog ubai yang baru nanti apa ya ??

nantikan :P


Lepas Tegur, Nak Buat apa ?

Lepas Tegur, Nak Buat apa ?


Assalamualaikum ,

untuk entri ni, mungkin aku masih membawa isu Kpop yang melanda adik2 kita yg tersilap langkah .

cumanya kali ni aku nak ajak kita semua berfikir mengenai solusi masalah yang berlaku .

kita dah hina diorang dah, kutuk bagai nak raakk .

sekarang di peringkat kita pulak cuba muhasabah balik 

kita ni macam mana ?

adakah kita bila berada dalam situasi mereka, kita juga hanyut ?

cuba bayangkan nak cakap apa kat adik2 tu kalau kita dapat jumpa diorang ?

aku mungkin kurang faham pasal perempuan, dari segi korang ni obses dgn sesuatu benda . mungkin korang lebih paham kan.

cumanya, kita perlu kongsi kan mcam mana kita atasi masalah terlalu obses dgn sesuatu benda dgn masyarakat .

sebab apa ?

ia tidak lah hanya mengutuk tanpa mengeluarkan solusi .

andai kita tgh ada masalah, orang dok kutuk kita macam2 tanpa henti , tapi tak bantu kita , tak bgtau kita salah apa dan macam mana nak keluar dari masalah ni . agak2 bagaimana keadaan kita time tu .

stress ? rasa nak bunuh diri ? 

cuba letak diri kita .

sama kita cari solusi ya ! t aku post kat page aku untuk mudahkan orang lain tgk dan amik iktibar !

sekian .


Kerana Abang KPOP !

Kerana Abang KPOP !


Assalamualaikum , 

alhamdulillah , tadi dah habis paper essay . susah ke ?? soalan past year keluar.. adess

tk pela dah lepas2 kan..so doa je la.. next paper 14 hb ni..doa kan yer.

seblum gi exam sempat buka fb jap.. tiba-tiba terlihat satu video dan gmbar !!

jeng jeng jeng !!

yg mana muslimah malaysia yg di peluk oleh artis Kpop. * aku tau runningman jer.. kes semalam tu tak kenai.. haha

aku bukan nak berbicara mengenai hukum. tapi setakat apa yg aku belajar, dosa buat benda cam tu kan. kalau ada pendapat boleh share kat bawah ya .

cuma yg aku nak persoalkan 

" kenapa sampai macam tu ? "

tahu minat sebab hensem , tapi kenapa gadai maruah wahai adik2 aku .

sedih mak ayah tgk adik2 cam tu .

satu lagi satu soalan 

apa yg hangpa nak cakap dgn suami hgpa nanti ?

" abg tau, artis kpop peluk saya !! "

apa perasaan suami korang agak2nya .

ingt, bila kita dalam masyarakat, kita beringat.

kalau yg belum berkahwin cuba ingt " kalau aku buat cam ni, esok aku kawin..apa yg aku nak cakap kat suami aku ? "

malu lah.

yang kawin , kalau kita buat dosa, suami kita dapat dosa . nak tgk suami masuk neraka, sila la buat maksiat.

sedih nak nangis :'(



semoga hidayah ALLAH dpt kat kita.

aamiiiiiiiiiin !

sekian .

like page aku ya ^^

Segmen Mama Mencari Bloglist

Segmen Mama Mencari Bloglist




Assalamualaikum

Mama akan memilih 20 blog secara random untuk mengisi senarai bloglist mama yang baru.

Syaratnya :

Follow blog Mama Niza.

Letakkan URL blog mama di bloglist anda.

Tamat : 10 Januari 2015

Senarai peserta akan diupdate pada 12 Januari 2015

Nota : Jom beri sokongan pada mama!

Selesai satu paper macam ..

Selesai satu paper macam ..


Assalamualaikum .

sekarang ni musim imtihan atau musim peperiksaan . 

aku pun tgh exam sebenarnya. hehe curi masa kejap nak tulis blog . 

t boleh sambung balik .

first paper  aku smalam. Paper MCQ selama 200 minit untuk 200 soalan .

di tgh2 musim sejuk yg peak atau tgh  kuat ni menguji keimanan sungguh.

selimut di tarik2 beberapa kali untuk merehatkan badan tapi apa kan daya ,

exam wehh

kena bngun jugak . baca buku skit dan kemudian gerak ke exam hall.

masa sampai sana suam2 skit sbb mungkin dalam bilik kot..

lepas sejam, bilik mula sejuk . nasib baik aku pakai winter coat. selalunya aku pakai sweater je .

alhamdulillah, Allah selamatkan aku . kalau tak mesti demam dgn izin Allah .

lepas 3 jam 20 minit exam masih sejuk sampai la kat rumah.

rasa suam2 sbb ada heater . hehe

next paper aku 11 hb. aku ingt 10 hb hehe

doakan aku ya !

dahla sikit2 en.. t lepas exam kita tulis bnyak2 lagi ya .

sekian .

adioos.. sambung study .

study 

sollu a'alannabiy

2009 - 2014 : 601 Entri Blog

2009 - 2014 : 601 Entri Blog


Assalamualaikum .

alhamdulillah hari ini mendapat kekuatan untuk menulis kembali .

korang tahu kan, yang aku mula menjadi blogger dulu pada tahun 2009 .

sepanjng aku menjadi blogger smpai 2014 dah 601 entri blog dah aku tulis.

bukan nak bangga dengan entri yg aku tulis,tapi berfikir sejenak.

andai aku mati ketika ini, dalam 601 entri ni yg mana boleh membuatkan aku masuk ke syurga .

adakah semuanya semata gossip ,

dushhh

dulu memang kita buat sbb nak seronok atau nak dpt income bagai.

tapi pernah tak kita letak tuk saham akhirat  kita ??

ya, soalan ni tuk aku sebenarnya, kerana aku tahu, aku bakal menyusul juga nanti bertemu ilahi .

doakan aku selamat ya.

sebelum aku stop, nak minta korang hadiahkan al-fatihah kepada sepupu aku yang baru meninggal dunia pada 2 januari tempoh hari .

al-fatihah
Hilang yang tiada ganti !

Hilang yang tiada ganti !


Assalamualaikum ,

ku kuatkan semangat menulis coretan ini untuk insan yang bernama Nizar Md Noor .

Ku kesat airmata yg berlinangan demi coretan ini .

hatiku sebak,jantung berdetup kencang.

tanggal 13 September 1993 kau di lahirkan .

sebulan 9 hari dari tarikh kelahiranku  . secara umurnya aku lebih tua berbanding Nizar.

melalui tempoh membesar bersama . bermula dgn tadika di tempat yg sama walaupun sekejap ,

di ikuti di KAFA USM kemudian di SMKA AL-MASHOOR lelaki .

hari2ku tak lengkap andai engkau tiada di sisi .

pagi ku di hiasi dengan kehadiran mu utk ke sekolah sekali , sehingga lewat petang, kita masih sekali .
kawan2 juga tahu mengenainya . ya,main bola sekali, andai ada futsal, juga sekali

main bowling ya, kita sekali.

hingga la ambil SPM juga sekali . setelah SPM, kita bawa haluan masing-masing tapi masih berhubung dari jauh .

kau di Darul Quran, aku di KMK.

bila ketemu pasti gelanggang bowling tempatnya kita berkumpul .

tapi kini aku sorang , aku tak sempt berbakti kepada mu.

aku di jauhan, di bumi anbiya . apa yang aku mampu buat Nizar .

aku pulang hanya sekali setahun .

dlu aku pulang, mesti aku harap dapat bertemu dengan mu. tapi, kali ini aku pulang, apa lagi yg aku harapkan .

aku seorang diri ,menjalani kehidupan berbaki .

Nizar,

semua perkara kau mesti dahulu dari aku .

mungkin pemergian mu ini juga dahulu dari aku . aku pasti akan menyusulmu satu hari nanti .

tunggu aku di Sana. Aku teringin duduk di tempat indah2 yg tidak ada kacau bilau , gaduh sana, berkacaran sini . aku ingin dunia yg tenang . tapi aku sedar aku masih di dunia .

doaku untukmu tak akan ku lupa, walau kita tk sempt berjumpa untuk kali terakhir . kita akan jumpa di sana nanti. tunggu aku .

Maafkan aku kerana tidak berada di sisi ketika pemergianmu .

Allah jaga dia untukku :'(





Ubaidullah
11:40
Mansoura,Mesir
Hello 2015 !

Hello 2015 !





Assalamualaikum !



1/1/15 4: 26 petang waktu malaysia / 1026 pagi waktu Mesir 

syukur kerana Allah masih mengurniakan nikmat nyawa dan iman buat kita semua .

permulaan 2015 di ceriakan dengan pagi yang indah dan ceria .

bangun pagi tadi,terus bersemngat tak tau sebab apa.

rasa cam dapat nyawa baru je .. hehe

mengambil keputusan untuk melengkapkan baki tugasa 2014 yang tertinggal tu. 

di samping ada la sikit azam tahun baru .

apa azam tu ? mana leh cite :P

rahsia hahaha

" nak kawin laa tu " mesti korang cakap cam tu kan.. hehe

choiii.. tak da la.. ada benda yg lebih penting dri tu .

untuk blog aku lak..ada  benda yg aku nak buat. 

aku dah kluar teaser tu kat insta aku. ish2 , korang ni tak tgk lagi kan.. kesian kat aku. entah2 dah follow aku ke blom tu =="

hehehe nak membebel pagi2 ni kan.

semalam aku dengar ceramah pasal hari kiamat, tersentap skit ngan ayat ustaz mengenai peristiwa kiamat.

peristiwa apa ? nanti aku cite kat korang .. mungkin next entri .. hehe

sorry tak leh nak panjng2 sgt.. sbb nak exam dah nii.. ni pun cri 10 minit ke 15 minit dah ni.. huhu

doakan aku.. selamat tahun baru !! maaf salah silap ya !!

sekian .


like page aku, follow twitter dan insta aku yaa !! *banyak lakk =="
Kataubaid© .