Sebelum berakhirnya 2015, Aku nak bagi ..

Sebelum berakhirnya 2015, Aku nak bagi ..


Hai,

Baru0Baru ni aku ada bagi tau korang, aku nak bagi korang satu peluang. betul tak ? baik aku nak bagi peluang untuk korang tanya aku satu soalan sebelum habis tahun 2015 !
sebarang soalan boleh di tanya kepada aku.


Nanti akan aku baca tau ! ini bukan segmen atau giveaway, just untuk pembaca blog aku untuk bertanya soalan kepada aku. kot-kot la ada yang nak tanya , Aku akan tutup benda ni pada jam 1200 tengah malam ini ya !

terima kasih. harapa ada yang bertanya soalan la yer. hehe

sekian.

^^
BIODATA DAYANA ROZA I DRAMA AKU PILIH KAMU

BIODATA DAYANA ROZA I DRAMA AKU PILIH KAMU

Biodata Dayana Roza | Pelakon Drama Aku pilih Kamu
gambar sumber : mrsyatie.blogspot.com
Siapa yang menonton drama Aku pilih kamu, pastinya tertanya-tanya siapa pelakon yang mirip scha alyahya ini. Pastinya pelakon tersebut adalah dayana Roza ! jom Aku kongsikan biodata Dayana Roza, Pelakon Drama Aku Pilih Kamu :

Biodata Dayana Roza I  PELAKON DRAMA AKU PILIH KAMU 

Nama Penuh : Nur Dayana Kamsun Baharin
Nama Artis : Dayana Roza
Umur : 24 tahun ( 2015 )
Asal : Kuala Lumpur

Kenapa Hitam itu menawan ? >> Klik sini 
OST DRAMA CINTA SI WEDDING PLANNER

OST DRAMA CINTA SI WEDDING PLANNER


OST DRAMA CINTA SI WEDDING PLANNER I Aku yakin, mesti korang tercari-cari OST untu Drama Cinta Si wedding Planner kan . tak yah cakap, kalau tak mesti korang tak terjah sini kaan. hehe di episod pertama cinta si wedding planner sudah trending di twitter. mesti ramai yang menonton drama tu kan.

nah Ost untuk Drama Cinta Si wedding Planner :

ost drama cinta si wedding planner
gambar sumber google image

Tajuk Lagu : Kekal Bahagia
Penyanyi : Ippo Hafiz

Lirik lagu ( akan di update )
Link Video utube ( KLIK SINI )

**akan di update, sbb internet aku slow, tunggu internet burung hantu . hehe

sekian.

Pirate Coffee Dan 11 Lagi Minuman Dan Makanan Paling Trending Sepanjang 2015 >> KLIK SINI

 Minuman Dan Makanan yang Trending Sepanjang 2015

Minuman Dan Makanan yang Trending Sepanjang 2015

TRENDING 2015 I Sepanjang 2015, satu fenomena yang berlaku apabila banyak perkara menjadi trending dalam masyarakat kita. Bermula dari pakaian , tempat pelancongan sehinggalah ke makanan. Orang cakap Hipster style . haa itulah yang paling elok untuk kita ulaskan sebagai apa yang berlaku sepanjang tahun 2015 ini.

Antara Minuman yang Trending sepanjang 2015 adalah Tea Boss . alaa minuman yang bergelas besar tu. haa, pndai pun korang . satu ketika semua orang pakat ambil gambar dengan minuman mereka. tidak kurang yang mencuba nasib menjualnya di kedai-kedai. Tindakan Tea boss ini harus di puji kerana berani mencuba benda baru.

Seterusnya Pirate Coffee . yang ini aku tak pernah cuba, sebab kat penang tak da lagi rasanya. sebab aku tak pernah jumpa pun. hehe kalau kawan-kawan dekat area selatan mesti pernah cuba pirate tea ni. depa cakap sedap . sapa pernah try ?

Trending 2015
GAMBAR SUMBER SAYS.COM

Ada lagi yang hipster, makan ice cream dalam pasu . haa, mula-mulanya pada aku, tak maasuk akal betul la makan ice cream dalam pasu ni. hahaha tapi mereka buktikan mereka juga mampu membina empayar dalam bidang perniagaan. 

sewaktu benda-benda ni trending, aku tak ada kat malaysia, aku masih lagi di Mesir, jadinya, aku agak lambat dalam mengupdate benda-benda macam ni. oh ya, kalau korang peminat hipster, korang boleh terjah blog abang lan  ( lancareno.com ) , dia selalu update pasal hipster-hipster ni. hehe

aku tak pandai sangat bab-bab hispter ni , 

Berbalik kepada Minuman dan Makanan yang paling trending sepanjang 2015 ,yang mana bagi korang paling trending.kita bercakap dari segi makanan tau, tempat-tempat tu semua, kita letak tepi sat. penang dah banyak tempat hipster2 ni. hehehe

Nah , aku kongsikan link ini berkaitan dengan 11 Minuman dan makanan yang trending sepanjang 2015 . Salah satunya, aku dah sebut dalam entri aku ini. Jom kita mengenang kembali apa yang trending sepanjang 2015. nostalgia betul la. hehe

konklusinya, benda yang tak pernah orang buat bukan bermaksud kita tak boleh buat. cuma kita kena pandai tanggung risiko . Insyaallah berjaya. Jangan lupa klik link yang aku bagi tu, check list juga untuk makanan apa yang belum kita terjah tu, hehe

ubai ni keje makan je.. wekkkk.

selamat tahun baru ! 

sekian. 

Makanan dan Minuman yang trending sepanjang 2015 >> KLIK SINI
EPISOD AKHIR AKULAH BALQIS !

EPISOD AKHIR AKULAH BALQIS !


EPISOD AKHIR AKULAH BALQIS I Apabila berakhirnya episod akhir akulah balqis sebentar tadi. maka berakhirlah cerita balqis yang penuh liku-liku. Drama Akulah Balqis berjaya membawa satu gambaran baru bagi sesetengah orang tentang industri drama malaysia. bagi aku drama akulah Balqis ini adalah satu drama yang pernah di bawa dalam satu zaman di Malaysia.

Sebelum ini, rakyat malaysia suka cerita yang penuh suspen dan bermakna.tetapi kini situasi ini berubah bila mana ia berlalunya zaman tersebut.berbelitnya aku cakap. hahaha gini, sebenarnya zaman sekarang, penonton-penonton baru dalam kalangan anak muda sudah tidak berminati drama-drama yang perlu memerahkan otak.

Yang menjadi pilihan adalah drama-drama cinta dan drama-drama dari novel. Oh ya, mesti korang nak tau ending akulah balqis macam mana kan. dalam episod tadi, Adi dan Milda insaf atas perbuatan mereka yang selalu atau yang telah merampas kebahagian yamin dan seri.

Episod akhir akulah balqis !
gambar sumber : www.kakgojes.com

Walaupun berat untuk lepaskan balqis kepada Yamin dan Seri, tapi mereka tetap melakukannya . Alhamdulillah, akhirnya balqis kembali ke pangkuan ibu dan ayah nya. Dia juga terkejut bila melihat ibunya yang lumpuh sewaktu dia di hantar oleh Adi dan Milda ke rumah Seri.

Dan di akhir cerita, Yamin dan Seri membenarkan Balqis untuk berjumpa dengan Milda dan Adi lagi selepas ini. Maksudnya, depa kongsi kasih balqis dengan adi dan Milda. Baikkan akhlak keluarga balqis ni. aku pun terharu. cuma terfikir juga, ada ke manusia macam ni di luar sana ? kalau aku, huh sorry laa, kau larikan anak aku, lepas tu nak share pulakk. hiisshh * teremo pulak. haha

Kemudian, Mereka hidup bahagia, Milda mengandung kali kedua dan berjaya melahirkan anak lelaki sebagai adik balqis. persoalannya, adik kepada balqis tu membesar dengan cepat, tapi balqis dok kecik situ laahh. haha

Aku nak buat survey, aku dah baca #AkulahBalqis di twitter banyak feedback positif yang aku baca mengenai drama ini. jadi apa pendapat korang ? puas hati ? komen dekat bawah ni kay.

sekian.

p/s : esok drama Cinta si Wedding Planner menggantikan drama akulah balqis.



Pirate Coffee Dan 11 Lagi Minuman Dan Makanan Paling Trending Sepanjang 2015 >> klik sini
#2kerja

#2kerja

#2kerja

Baru-baru ini , Media sosial sekali lagi kembali hangat dengan  kenyataan yang di keluarkan Dato Ahmad Maslan. Beliau berkata

Jika kerja sedia ada waktu siang, boleh business online waktu mlm & hujung minggu asal tak jejas prestasi, boleh tambah pendapatan.
itu yang aku muat naik dari twitter beliau . ternyata satu lagi cadangan yang di berikan kepada rakyat Malaysia untuk menambah kan gaji atau pun pendapatan . Cadangan ini mendapat kecaman dari ramai netizen . pelbagai komen yang diberikan. terutamanya keburukan melakukan #2kerja dalam satu masa .

Bimbang apabila kenyataannya di salah tafsir oleh netizen, ahmad maslan bercakap kepada Astro Awani . Dan melalui twitter beliau juga mengeluarkan statement seperti berikut

Tajuk Awani ttg Kerajaan galakkan itu tak tepat.Saya sebut MITI galakkan business online utk tambah pendapatan & trend niaga terkini

Mungkin kenyataan beliau di salah tafsir bermula dengan tweet beliau seperti di bawah ini .


Saya ada 3 kerja: Ahli Parlimen, Timb Menteri, Ketua Penerangan UMNO. Ramai dah di Msia yg buat . Berusaha gigih cari rezeki yg halal


Kebanyakann dari netizen mula mengajar ahmad maslan mengenai perbezaan antara jawatan dan kerja. Apa yang di sebut oleh Ahmad Masaln merupakan jawatan, tetapi kerjanya tetap satu iaitu menteri.

dalam keaadan yang sudah tenat , kenapa perlu mengeluarkan kenyataan seperti itu. Rakyat tengah buntu mmencari jalan keluar dalam masalah duit .Ditambah pula dengan kos pembiayaan untuk sekolah anak-anak juga meningkat. Menjadikan keadaan kini makin keruh dari biasa.


Aku tak mau komen panjang mengenai isu #2kerja ini, sebab aku yakin rakyat malaysia dah arif dengan banyak kerja. tapi untuk mereka yang menlakukan kerja lebih dari satu. pengorbanan mereka terhadap masa bersama keluarga harus di pertimbangkan. bagaimana mak ayah sibuk mencari duit untuk anak-anak hingga mereka terabai ?



Sebelum mencadangkan ' idea bernas " untuk di lakukan , better buat research atau kajian mengenai kondisi terkini masyarakat. aku tahu masyarakat pun dah cemuih dengan pemimpin-pemimpin sekarang ini. tapi rakyat itdak punya pilihan untuk berbuat apa, hanya terima sahaja.

sebaliknya pihak kerajaan perlu keluarkan satu kaedah bagi menyelamatkan ekonomi negara. Bukan hanya menindas rakyat dengan pelbagai cukai . aku bukan pakar ahli ekonomi nak cakap pasal ekonomi,tapi common sense kita pun boleh faham, ekonomi kita tengah teruk.


Pekerja-pekerja kilang di berhentikan kerja, syarikat-syarikat di tutup. bagaimana rakyat nak buat dua kerja sedangkan yang satu punbelum terjamin. Mungkin aku ulas dari tweet ahmad maslan mengenai 3 kerja yang di lakukan . berdasarkan itu sahaja. sebab tweet di atas tu, dikatakan netizen telah salah tafsir. jadi kita judge berdasar #3kerja yang beliau lakukan.


follow twitter aku ^_^

Untuk rakyat malaysia, buatlah kerja yang halal . semoga Allah berkatkan rezeki kita. walaupun sikit tapi cukup untuk semua ahli keluarga kita.


sekian.

ulasan berdasarkan entri astro awani

Top 11 Road Trip Routes In Malaysia That Are Totally Worth The Drive

MUSIM BANJR BERMULA I KELANTAN DAN TERENGGANU !

MUSIM BANJR BERMULA I KELANTAN DAN TERENGGANU !


Semalam di laporkan kepada media, yang mana jalan-jalan di sekitar gua musang, sudah di naiki air. beberapa jambatan juga di tutup kerana paras air yang naik secara mendadak. Begitu juga di terengganu , paras air meningkat di sebabkan hujan yang turun .


Sebagai langkah keselamatan, buat yang ada keluarga di kelantan dan terengganu, boleh menghubungi mereka dan bertanyakan khabar mereka. pastikan mereka sentiasa di hubungi. perkara ini boleh mengelakkan dari terputus hubungan dan sebagainya.

2 ribu penduduk di Kelantan di katakan terperangkap di dalam banjir, sumber berita harian. semoga Allah permudahkan urusan mereka dan menyelamatkan mereka. Bekerjasamalah dengan pihak berkuasa dan NGO yang membantu.


Ternyata sudah hampir setahun peristiwa banjir yang melanda kelantan pada tahun lepas.banyak kenangan yang berlaku , semoga kali ini, lebih di permudahkan tuhan untuk melakukan penyelamatan penduduk setempat.




Bila tuhan nak Uji, Allah akan uji semua orang termasuklah yang tidak kena banjir. Ujian berbentuk nikmat yang kita perolehi tapi sayang untuk berikan kepada yang memerlukan. Keep update dengan keluarga di pantai timur. tidak lupa sahabat kita di Selangor, perak dan kedah , yang sudah mula menerima hujan yang banyak.

Banjir kilat di selangor, perak baru-baru ini perlu di beri perhatian oleh pelbagai pihak, agar tidak berulang lagi . Dapatkan maklumat yang betul mengikut saluran yang betul. sekarang ni zaman semua orang nak cepat famous, lepas tu berita pun tah pape ja. kesian penerima maklumat.

kita yang sebarkan pun, kena hati-hati takut salah maklumat. ^_^

sekian.

Pautan rujukan  : Majlis keselamatan Negara ( portal bencana )
Apabila Ibu bapa di minta untuk ..

Apabila Ibu bapa di minta untuk ..


TIPS MAKANAN KANAK-KANAK I Dalam satu video berdurasi 4 minit lebih , satu permintaan kepada ibu bapa untuk merasa apa yang anak mereka suka makan. Dalam temu bual itu kita dapat lihat, bagaimana didikan seorang ibu dan ayah kepada anak-anak mereka dalam bab makan makanan sihat.

Ada juga kelihatan anak-anak yang seperti gembira bila di beri peluang untuk makan-makanan yang sedap yang telah di sediakan. ada juga yang masih risaukan ibu mereka marah jika makan sesuatu makanan.

GAMBAR sekadar hiasan

anak-anak lebih suka makanan ringan dari makanan yang di masak di rumah ? betul ke ?

korang nak tengok video tu tak ? KLIK SINI . korang akan faham, apabila korang tengok video tu. yang penting, kita pun kadang-kadang macam tu. depan mak ayah, makan semua benda sihat, bila keluar rumah. makanan ringan jadi idaman.

selamat menonton !

sekian
Cara Handle anak yang sibuk dengan SMARTPHONE !

Cara Handle anak yang sibuk dengan SMARTPHONE !


Sebelum ni, kita pernah dengar rungutan dari ibu bapa .Mereka kata anak mereka lebih kerap bersama dengan smartphone berbanding dengan kehidupan mereka berkeluarga. aku tak nafi, itulah cabaran ibu bapa zaman sekarang untuk menjaga dan mendidik anak-anak .


Boleh kot kalau ubai cadangkan dekat ibu bapa di luar sana untuk cuba 3 cara untuk handle anak yang sibuk dengan Smartphone .

1. Ajak bust aktiviti luar rumah .

Aku yakin, di peringkat awal anak-anak akan membantah jika tiba-tiba kita ajak buat aktiviti di luar rumah. contohnya pergi makan di luar, pergi ziarah rumah ak cik dan mak cik dan sebagainya. tapi bila kita ajak mereka secara berterusan.insyaallah satu hari nanti , mereka akan ikut juga.sebab smartphone ni, dia sampai satu tahp kita akan bosan bila kita dah explore semua apps dalam phone tu.

2. Melancong.

Bagi yang berkemampuan tu, boleh bawa anak-anak melancong,tapi kena hadkan penggunaan smartphone ketika bercuti sebagai syarat untuk melancong. kalau tidak sama jela, antara bercuti dengan duduk dirumah. betul tak ?



3. Banyak bagi tugasan untuk di lakukan.

Ini memang selalu ibu ayah buat untuk anak-anak. Minta tolong beli barang dan sebagainya. ini juga adalah salah satu cara untuk merenggangkan anak-anak dengan smartphone. lama kelamaan , mereka akan faham juga.

Sebenarnya, aku nak bagi nasihat pun tak berani, tapi aku simpul kan apa yang mak ngan abah aku buat kat kami supaya kami tak terlalu mengikut dengan smartphone . Tapi kami pun bukan lah lahir zaman IT. jadi masalah ini kurang sikit berlaki dalam family aku.

semoga apa yang di kongsikan ini dapat membantu korang ya. Aku ada satu link nak kongsikan denga korang mengenai apa yan gaku cakap kan dekat atas ni. ( KLIK SINI ) . Dalam entri tu, epnulis ada mencadangkan beberapa aktiviti untuk anak-anak yang sibuk dengan smartphone. insyaallah berguna untuk korang.

Aku nak tulis dekat sini,tapi copyright untuk blog tu kan. so, aku sharekan link je la yer. Selamat mencuba !

sekian.

CARA HANDLE ANAK YANG SIBUK DENGAN SMARTP[HONE >> KLIK SINI
BORANG PERMOHONAN BR1M 2016

BORANG PERMOHONAN BR1M 2016


BORANG PERMOHONAN BRIM 2016 I Semua sedia maklum, Borang permohonan BRIM telah keluar. dan buat yang ingin memohon , boleh ke link yang di sediakan ini ( KLIK SINI ) . Aku cadangkan masing-masing yang layak memohon, pohon la.

sebab bukan duit orang lain tu . duit kita juga  bukan duit kerajaan. Depa just kembalikan kepada kita. Mohon jangan tak mohon . jangan biar duit tu depa simpan dalam bank ja. hahaha

sekian.


updated : tarikh tutup pada hari khamis : 31 Disember 2015 !

BIODATA ADI PUTRA I PELAKON DRAMA CINTA SI WEDDING PLANNER

BIODATA ADI PUTRA I PELAKON DRAMA CINTA SI WEDDING PLANNER



drama cinta si wedding planner I Drama baru yang menggantikan drama akulah balqis akan menemui penonton pada awal 2016 . Drama bertajuk Cinta si wedding planner . lakonan dua pelakon hebat, Mira filzah dan juga adi putra. Berikut merupakan biodata Adi Putra :

Biodata adi putra I pelakon drama cinta si wedding planner
gambar sumber : orangmuda.tv
BIODATA ADI PUTRA : 

Nama Penuh : Mohammed Hadi Putera Halim
Nama Artis : Adi Putra
Asal : Singapura
Status : Berkahwin
Isteri : Aida Yusuf.
Filem : Akhirat, Anak Halal , Kl Gangster 1 & 2. dan lainlain.


MINGGU AKHIR DRAMA AKULAH BALQIS !

MINGGU AKHIR DRAMA AKULAH BALQIS !


DRAMA AKULAH BALQIS I Sudah beberapa minggu, drama akulah balqis menemani waktu petang kita. Pelbagai persepsi masyarakat terhadap drama ini. Bagi personally, drama ni lain dari yang lain . Kalau korang perasan, drama-drama yang di tayangkan di TV sekarang ni, kebanyakkan adalah adaptasi Novel. Kalau korang tengok tajuk pun korang boleh tahu, drama itu adaptasi novel atau tidak .

Kebanyakan drama sekarang berkisar mengenai percintaan, golongan koprat yang kaya, dan macam-macam lagi. dan kebanyakkan drama macam ini kita boleh baca perjalanan cerita drama itu. Aku pernah dapat feedback dari kawan-kawan facebook aku. tak semua drama yang di adaptasi dari novel akan di ambil kesemua nya sebijik sebijik.Ada juga drama yang tidak di ambil sebijik dan itu adalah atas urusan pengarah drama tersebut.

Drama Akulah Balqis , memberi satu kelainan . Kisah Balqis yang terpaksa di jaga oleh orang lain kerana ayah dan ibunya di tahan dalam pusat serenti. kemudian bila sudah di bebaskan, orang yang menjaga balqis pula tidak membenarkan ibu dan ayah balqis berjumpa dengan anak mereka sendiri. pelbagai komen yang di berikan di twitter sewaktu tayangan drama akulah balqis.
drama akulah balqis
gambar sumber : www.nikkhazami.com
terkini mereka stress apabila adii , orang yang menjaga balqis tidak mengiizinkan balqis untuk bertemu dengan ibu dan ayah nya. sedih stress dan pelbagai lagi permainan emosi yang berlaku jika korang menonton drama aku lah balqis ini.

Sudah semestinya, dengan pengakhiran drama ini, memberi kesan kepada peminat dan penonton drama ini. Selepas tamat drama akulah balqis.aku bermula satu lagi drama baru lakonan edi putra dan mira filzah. Drama yang bertajuk Cikta si wedding planner. drama adaptasi dari novel ini akan menemui penonton pada awal tahun 2016.

Jadi jangan lupa menonton drama tersebut.

sekian.

ANAK- ANAK SIBUK DENGAN SMARTPHONE, SURUH DIORANG CUBA BENDA NI >> KLIK SINI
JALAN di Pulau Pinang LENGANG !

JALAN di Pulau Pinang LENGANG !


Minggu-minggu terakhir di tahun 2015 menjadi waktu terbaik untuk bercuti bersama keluarga dan ziarah saudara mara tak kira di mana mereka berada.Tempat-tempat tumpuan pelancongan menjadi tumpuan pengunjung. pengunjung yang hadir tidak mengira masa dan waktu, usia dan umur.


Sapa yang mai penang, hangpa pernah mai tempat ni ? hehe seronok bila kita tengok orang luar datang melawat tempat kita.

Hari ini, aku keluar lagi ngan family aku. jalan-jalan dekat area Bukit jambul. Semalam aku lalu juga jalan yang sama, tapi pack betul dengan kereta , tapi hari ini. aku lalu jalan yang sama tapi lain. apa yang lain ? LENGANG, atau kosong !

ANAK SIBUK DENGAN SMART PHONE ? SURUH DEPA TRY BENDA NI >> KLIK SINI

taklah kosong sampai satu kereta ja. tapi kurang dari semalam. aku agak, cuti dah habis kan. so, pelancong pun dah ramai balik. jadi hati-hati ya di jalan raya. kalau rindu penang, ingat aku.. ehh rindu penang mai laa lagi.. hehe

Ramai yang bercuti di hujung minggu ini telah menghabiskan masa bersama keluarga. sesuatu yang hebat dan mengkagumkan. Selagi punya waktu, bahagiakan lah insan yang bahagia bila mereka melihat kita.

Selamat bekerja juga untuk yang akan mula kerja balik esok dan seterusnya.  ^^

sekian.

KISAH UWAIS AL-QARNI

KISAH UWAIS AL-QARNI


Assalamualaikum,

Semalam, sempat singgah ke masjid Sg. Gelugor untuk mendengar ceramah syeikh Nurruddin. Sempena maulidur rasul. banyak yang di perkatakan oleh syeikh mengenai maulidur rasul yang menjadi bualan masyarakat.
Masjid

" bolehkah kita menyambut maulidur rasul ? "
jawpannya boleh ! 

dalam ceramah juga ada persoalan yang di tanya mengenai kisah uwais al-qarni. berikut yang sempat aku ingat untuk aku kongsikan dengan korang. selamat membaca !

Kisah Uwais Al-Qarni
Beliau bukanlah dalam kalangan sahabat Nabi, beliau merupakan tabi'in. Rasulullah bersabda : sebaik-baik tabi'in adalah uwais al-qarni . setelah zaman rasulullah, zaman abu bakar memerintah, para sahabat menanti uwais al-qarni ini. setiap kali musim haji diumumkan.
" adakah bersama kamu uwais al-qarni ? "
" tidak " jawapan mereka.

sehinggalag pada tahun akhir saidina umar memerintah, ketika musim haji, seperti biasa mereka mengumumkan adakah bersama jemaah itu uwais al=-qarni.
kali ini jawapan mereka " Ya "
Saidina umar segera mendapatkan uwais al-qarni yang di sebut oleh rasulullah.
kenapa uwais al-qarni di muliakan oleh rasulullah sedangkan beliau bukan dalam kalngan sahabat ?kerana dia begitu mentaati ibunya. dan beberapa lagi kebaikan yang dilakukannya.

Masjid

KISAH UWAIS AL-QARNI ( BACA SINI ) 


Kisah uwais Al-qarni patut di jadikan iktibar dan ibrah buat kita semua . taatnya dia dengan ibunya sehingga dia telah melaksanakan semua permintaan ibunya ketika ibunya masih hidup. subhanallah, masih adakah lagi si anak yang ber kelakuan seperti itu. pastinya ada, cuma mungkin tidak banyak.

Semoga kita menjadi seperti uwais alqarni. Di dunia orang tidak mengenali beliau, tetapi di langit semua mengenali beliau. 

sekian. 
BIODATA JI SUK JIN I RUNNINGMAN

BIODATA JI SUK JIN I RUNNINGMAN


RUNNINGMAN I Lelaki yang paling sombong dalam runningman bagi aku adalah ji suk jin. hahaha terkenal dengan panggilan hidung besar kerana mempunyai hidung besar . Pada mulanya, dia dalam episode runningman agak membosankan. suka mengungkit kisah lama nya dan juga suka bertindak seperti seorang orang tua. walaupun hakikatnya dia memang ahli tertua dalam runningman.

Sombong itu , memang sesuai untuk karakter dia dalam runningman . hehehe sebaliknya dia juga mempunyai tempoh sukar dalam hidupnya, sehinggalah dia kembali ke dalam runningman.Berikut merupakan biodata Jisuk jin.



biodata ji suk jin, runningman

NamaJi Suk-jin (Hangul:지석진 ; atau dieja Ji Seok-jin;
Tempat Lahir : lahir di SeoulKorea Selatan
Tarikh Lahir10 Februari 1968; umur 47 tahun) adalah
Kerjaya pelawak dan Pengacara dan Penyanyi.

Watak sombong yang aku katakan dekat atas ni hanya berkekalan sekejap sahaja. sekarang ini suk jin telah mula menjadi seperti ahli biasa. menerima arahan dari ketua. walaupun kadang-kadang karektar hidung besar itu muncul jugak dalam runningman. hehe

Sapa minat ji Suk jin ? ce angkat tangan ! ^_^

sekian
Hari Sabtu : Nak buat apa ni ??

Hari Sabtu : Nak buat apa ni ??


4 Hari cuti di hujung tahun mesti best bagi yang berkeluarga dan mempunyai anak kecil. yela, sepanjang tahun sibuk dengan kerja, di hujung tahun dapat 4 hari cuti pulak tu, mesti masa yang di luangkan untuk anak-anak dan keluarga.

Nak buat apa cuti ni ?

Tempat Menarik di Pulau Pinang
Pemandangan dari 1st Avenue ,Komtar

Macam dekat tempat aku, Di kawasan-kawasan pelancongan kebanyakkan nya dah penuh dengan orang luar yang datang bercuti. mana tak nya, siapa yang tak mau mai penang. banyak kedai makan. betul tak ?

hahaha

bukan makan yang di cari tetapi waktu berkualiti bersama keluarga tercinta.Aku pulak macam biasa, duduk rumah je. hehehe  . Malas nak keluar satu hal, sebab bila keluar je , mesti duit habis banyak. stress aku . haha lebih baik duk rumah, boleh layan movie atau runningman je. hahaha nampak tak bertapa anti-sosialnya aku.

11 ROADTRIP TERBAIK KE SELURUH MALAYSIA
hahaha

bukan laa, aku buat benda ni time cuti-cuti je. time ada kelas ke apa ke. aku keluar macam biasa. Apa plan korang sempena cuti ni. Ada yang pergi melancong ke Langkawi , Melaka dan macam-macam lagi. Di katakan ibu kota kembali sunyi bila cuti panjang macam ni.

ada yang pulang ke Pantai Timur mengatakan macam balik hari raya. dengan traffic jamnya . betul ke ? Minggu Lepas aku ke Taiping Perak. Macam tu juga, kereta dah start penuh terutama menuju ke Kuala Lumpur.


Apa-apa pun, kena jaga diri , jaga duit. jangan buat pembaziran, sekolah nak buka dah, banyak benda lagi nak kena shopping untuk budak-budak sekolah. hehehe macam aku dah ada anak pulak. just nak ingatkan je. takut terlepas pandang. maaf ya .

Pemandangan di Pulau Pinang
Pemandangan dari 1st avenue, Komtar
Meh kongsikan perjalanan cuti korang dengan aku, kalau yang ada blog tu, meh share link dengaan aku . Nanti aku try buat entri kumpulkan tulisan-tulisan korang tu . dan akhir tahun ni, rasa mcama nak kumpul semua benda je. hahaha. orait !

aku rasa macam sudah cukup aku membebel kan. korang pun bossan baca aku tulis entri macam ni, aku pun jarang tulis entri macam ni. haha banyak gelak dari isi entri. apa-apa pun untuk 2015 ni, aku ucapkan terima kasih buat pengunjung blog aku yang comel dan hensem-hensem ni. semoga kebaikkan korang mendapat manfaat dengan apa yang aku kongsi kan.

Nanti sebelum habis 2015 , aku akan bagi korang satu peluang, peluang apa tu ? nanti aku bagi. hehehe

orait. selamat bercuti  !

sekian.

** Gambar atas ni kalau nak copy paste, make sure minta dulu yerr..tq ^^
BIODATA GARY I RUNNINGMAN

BIODATA GARY I RUNNINGMAN






RUNNINGMAN I Jiwang, itulah yang aku mampu katakan untuk gary.Penuh dengan ayat-ayat cinta dan manis sepanjang kariernya bersama runningman. terkenal dengan monday couple ini berjaya membawa dia dan song ji hyo kearah perhubungan yang akrab.

Walaupun sering kali gary mengatakan yang song ji hyo seorang yang profesional dalam kerjanya. namun gary tetap berusaha untuk mendapatkannya. Pergolakkan Monday Couple di satu ketika menjadikan gary muram dan agak pendiam.

Sehingga mereka kembali bersama. itu lah monday couple. saling melengkapi antara satu sama lain. jom aku kongsikan biodata kang Gary !

Monday couple runningman





Nama asal :Kang Hee-gun 
Nama Artis : Gary
Tarikh Lahir : lahir 24 Februari 1978; umur 37 tahun) 
Kerjaya : seorang rapperpenghibur dan 
 Variety Show : Running Man.

Pastinya, kita akan merindui wajah blurr gary ini . Dia juga sinonim dengan episod-episod yang agak complicated. tapi dia selalu tidak menyedari situasi yang berlaku pada dia. contoh episod yang mana gary di kurung dalam kabin putih. Belian terletak di bawah katil pun , dia tak perasan. haha sebab itu lah diorang letak gary. kalau letak yoo jaesuk mesti dah kantoi awal. hehe

Ada peminat Gary di  sini ? ce komen sikit .

sekian.


BIODATA MIRA FILZAH | DRAMA CINTA SI WEDDING PLANNER !

BIODATA MIRA FILZAH | DRAMA CINTA SI WEDDING PLANNER !


BIODATA MIRA FILZAH |
gambar dari tintadijemariku.blogspot.com yang diambil dari instagram mira filzah

BIODATA MIRA FILZAH | Pelakon Baru yang membina nama sepanjang 2015, Mira Filzah kembali dengan drama terbaru iaitu Drama Cinta Si wedding Planner . Mira Filzah terkenal dengan drama Abang Beduk menarik minat penonton untuk menonton setiap drama lakonan beliau.

Jadi, jangan lupa menonton drama Cinta Si Wedding planner tau ! Sebelum tu meh, aku kongsikan biodata Mira Filzah .


BIODATA MIRA FILZAH I DRAMA CINTA SI WEDDING PLANNER !



Nama Sebenar : Nur Amirah Filzah Binti Badiozaman
Nama Artis : Mira Filzah
Umur : 22 Tahun (2015 )
Tempat Lahir : Bangi Selangor
Kerjaya: Model, Pelakon , Blogger
Drama : Eksperiment Cinta, Abang Beduk, Nasi Dagang Lembu Korban ,Cinta Si Wedding Planner .



BIODATA MIRA FILZAH
Kredit Gambar : ridhwanvilla.blogspot.com

update tahun 2017 : Nama Mira Filzah semakin meletop saban hari dan menjadi antara pelakon yang berbakat yang ada di Malaysia. aku ingat lagi masa drama cinta si wedding planner ni ramai gila kutuk mira filzah sebab tak pandai berlakon. dan tahun 2017, dia lah antara pelakon terbaik yang kita ada.

Pengalaman mengajar kita untuk berubah kepada lebih baik. Tahniah Mira Filzah.

PANDUAN JANA WANG DARI RUMAH UNTUK WANITA !

PANDUAN JANA WANG DARI RUMAH UNTUK WANITA !

Assalamualaikum,

Zaman sekarang, ramai orang berpusu-pusu mencari wang sampingan untuk membantu keluarga .Zaman sekarang ekonomi tidak stabil, macam-macam akan berlaku dan boleh berlaku pada masa akan datang . jadi sebelum sesuatu yang buruk berlaku.

Adalah lebih baik kita mengubah jalan hidup kita agar menjadi lebih baik pada masa akan datang . Peluang ini di berikan kepada ibu-ibu dan suri rumah di luar sana untuk mencubanya .Ebook Panduan Jana Wang Dari Rumah untuk Wanita ini akan membantu anda.

Ramai suri rumah di luar sana sering mengadu, macam mana untuk mereka juga membantu para suami mereka dalam meningkatkan ekonomi keluarga. ramai yang buntu dan duduk termenung . dengan adanya Ebook Panduan Jana Wang dari Rumah ini, ia dapat membantu suri rumah menjana wang. Di samping keutamaan mereka untuk menjaga dan mendidik anak-anak mereka tidak terabai .

Testimoni atau pandangan :
 "Keunikan bekerja di rumah berbanding kerja makan gaji sangat memberi kepuasan, terutama dalam mengimbangi urusan kerja dan rumahtangga. Lebih fleksibel dalam menjalankan perniagaan. Tidak perlu terkejar-kejar untuk ke kedai atau pejabat. Tidak perlu ada waktu tertentu untuk keluar dari rumah. Hanya akan keluar untuk temujanji, membeli barang atau stok, atau pergi ke bank untuk menyimpan duit. Itu pun kurang juga kerana kebanyakan pelanggan boleh membayar secara online.”
Wardi Othman,
Pemilik Tadika & Bisnes Aksesori Online 

Ebook Panduan Jana wang dari rumah untuk wanita ini hanya berharga RM 20 sahaja . dan pastinya menguntungkan anda dan dapat membantu dalam menjana pendapatan dari rumah . Jangan cakap, sesuatu perkara itu mustahil berlaku. sebab semua yang berlaku adalah dengan izin tuhan.

Siapa sangka, sebuah negara maju boleh runtuh sekelip mata walaupun pada akal mengatakan mereka sudah kuat dan tidak boleh ditandingi . tetapi dengan kuasa tuhan, ia mampu di tandingi. begitu juga dengan nasib hidup kita, walaupun kita rasa macam tak mampu nak ubah, tetapi ketahuilah ia mampu di ubah andai kita mahu .

Panduan Jana Wang Di Rumah Untuk Wanita!


Buat anda yang ingin membeli ebook ini, pastinya harga RM 20 dan anda akan memperolehi tawaran bonus . Apa bonus yang di maksudkan itu ? iaitu TAMBAHAN 2 lagi ebook berkaitan bisnes hanya untuk mereka yang membeli.

Jangan tunggu dan tengok sahaja, tawaran sudah ada di depan mata, jangan kita abaikan. takut ini lah perluang terakhir untuk kita membantu keluarga kita dan terutamanya para suami anda yang membanting tulang bekerja.

untuk yang ingin membeli atau untuk mendapatkan maklumat lanjut, anda boleh ke halaman ini . (gambardibawah )


Semoga dengan usaha kita yang sedikit ini dapat membantu kita dan keluarga kita dalam menghadapi cabaran tahun 2016 yang akan datang ini. Sesiapa yang berusaha pasti akan berjaya. senyum selalu.Selamat Tahun Baru.

sekian





gambarsumber : http://www.janawangdirumah.com/
BIODATA BALQISYH | PENJAGA PARKING DALAM AKULAH BALQIS

BIODATA BALQISYH | PENJAGA PARKING DALAM AKULAH BALQIS


DRAMA AKULAH BALQIS I Sejak beberapa episod kebelakangan ini, mula timbul satu karakter baru dalam drama akulah balqis iaitu watak si penjaga parking kereta. Walaupun dia hanya menjaga parking kereta tapi, dia tetap membantu orang yang susah seperti mak ayah balqis.

Pelakon yang terkenal dalam drama Mak cun , Balkisyh kembali menyengat di dalam drama Akulah Balqis.Watak sebagai tomboi dalam drama kali ini membuktikan balkish seorang pelakon yang versatile.

Setahun aku, sudah banyak watak yang di pegang oleh Balkisyh sepanjang kareanya sebagai pelakon. Berikut biodata ringkas mengenai Balkisyh .
Mak cun
gambar sumber blog : izatie91.blogspot.com
Nama :Balkisyh Semundur Khan
Status : Berkahwin, anak 2
Drama Popular (2015) : Mok cun, Akulah Balqis

Yang pastinya, watak yang di bawa balkiyh kali ini menunjukkan kelainan. dan watak gila-gila yang pernah dia bawa sebelum ini dalam mak cun menjadikan dia seorang pelakon yang hebat. dalam drama akulah balqis, dia bawa watak tomboi. kira nak gaduh je ngan orang hehehe

bagi yang menonton drama balqis. agak-agaknya apa akan terjadi pada balqis eh ? aku tengok pun makin cuak je. hahaha

sekian.



p/s : korang kenal amyra rosli dan saharul ridzwan ? apa depa buat pulak ni. siap sky diving bagai dengan peminant. amyra rosli karoeke dengan peminat ? korang tak ? jom tengok sini .

SINOPSIS DRAMA AKU PILIH KAMU

SINOPSIS DRAMA AKU PILIH KAMU

Dayana Roza dan Janna Nick
gambar sumber mediaterjah.com
Semalam, aku mula menonton drama aku pilih kamu. Kebetulan je sebenarnya, nampak macam menarik, tayangan slot samarinda di tv3 baru bermula pada 9 Disember lalu. Jom aku kongsikan sinopsis drama aku pilih kamu


SINOPSIS DRAMA AKU PILIH KAMU

Kisah yang bermula selepas Qasya kehilangan ibunya yang meninggal dunia ketika qasya masih kecil lagi. Akibat kesibukkan ayahnya, qasya dan kakaknya terpaksa berpisah . Qasya tinggal bersama ayahnya manakala kakaknya tinggal bersama neneknya di kampung.

Qasya sering di dera oleh ibu tiri dan saudara tirinya, dia juga di halau keluar dari rumah. Kemudian Qasya di jadikan anak angkat oleh Dato' Mizal. tetapi isteri beliau dan dua anaknya tidak menyukai perkara tersebut . Cuma Adam, anak beliau dan Dirinya sendiri yang menyenangi Qasya.

Pada satu hari, Dato Mizal meminta qasya untuk mengahwini Rizman, iaitu anak beliau yang tidak menyukai Qasya.. Tetapi isterinya sudah mempunyai calon isteri buat Rizman. Adam pula kecewa dengan persetujuan Qasya untuk berkahwin dengan Rizman. Dia membawa diri untuk merantau.

Apakah kesudahan cerita ini ? apa yang terjadi kepada Qasya ? sama-sama kita tonton drama Aku pilih Kamu di TV3.

jangan ketinggalan !






SENARAI PENERIMA ANUGERAH MAULIDUR RASUL PERINGKAT KEBANGSAAN 1437H

SENARAI PENERIMA ANUGERAH MAULIDUR RASUL PERINGKAT KEBANGSAAN 1437H


ANUGERAH MAULIDUR RASUL saban tahun di berikan bagi menghargai jasa dan pengorbanan insan terpilih untuk di jadikan iktibar buat rakyat malaysia. Sempena Sambutan Maulidur rasul kali ini ( 1437H ) , Anugerah Maulidur rasul di berikan kepada insan-insan berikut :

Senarai Penerima ANugerah Maulidur rasul Peringkat Kebangsaan
gambar sumber page buletin Manchester United ^_^
Anugerah Perdana :


  • Dato Haji Wan Zahidi Bin Wan Teh


Anugerah Maulidur Rasul :


  • Datin Prof Madya Dr. Paizah bt Haji Ismail
  • Dato' (Dr) Haji Ar Baharuddin bin Abu Kasim
  • Prof Dr. Che Muhaya bt Hj Mohamad
  • En. Othman bin Md Yusoff
  • Ebit Irawan B Ibrahim Lew
  • Dr. Munzir Bin Abdullah
  • Cik Nurul Eeman Binti Mansor
  • En. Mithun Jay Langgim


sumber info : facebook Masjid Negara - National Mosque of Malaysia

Semoga dengan anugerah ini, dapat membantu kita ummat Islam dalam menggerakkan dakwah kepada seluruh rakyat Malaysia. Salam Maulidurrasul 1437 H .

Sekian.
BESAR PENGORBANAN RASULULLAH

BESAR PENGORBANAN RASULULLAH

Kalau aku tak tulis entri ini, korang tetap akan tahu betapa besarnya pengorbanan Rasulullah kepada kita. Aku hanya ulang kaji balik apa yang kita sudah faham  dan apa yang kita sudah belajar. Sebelum ini aku sudah berkongsi mengenai biodata Rasulullah  S.A.W .

BIODATA RASULULLAH S.A.W.

Hari ini, kita kembali untuk mengingati baginda. Setelah sekian lama kita jauh dari baginda, hari ini kita mengenang dan mengingati baginda.Banyak pengorbanan Baginda yang tidak ternilai menyebabkan kita akhirnya di muliakan dengan islam .

gambar MAULIDUR RASUL
gambar sumber keranakasihnabi.blogspot.com

Tanpa Islam, kita tak mulia pun sebenarnya . Melayu tak mulia kalau tanpa Islam , Islam tetap mulia walaupun tanpa melayu . Baginda mula berdakwah secara rahsia terhadapa ahli keluarga terdekat sehinggalah tiba perintah Allah untuk menyebarkan Islam secara terang-terangan .

Di bukit sofa, Rasulullah menyeru Ummat Arab dahulu kepada Islam, tetapi baginda di katakan pembohong oleh mereka. Gelaran ahli syair, ahli sihir tidak lali di katakan kepada junjungan besar nabi Muhammad S.A.W.

Dugaan bertambah hebat apabila baginda bergerak ke thaif. sampai je di thaif, penduduk setempat menghalau baginda, ada yang baling batu sehingga berdarah tubuh baginda. Malaikat datang memberi tawaran . " wahai rasulullah, mahu tak kamu ,aku hempapkan bukit itu kepada mereka " .

Apa jawapan baginda ?

" Jangan, kalau mereka tidak terima Islam sekarang, nanti anak- cucu mereka akan terima Islam nanti " ini jawapan rasulullah. alangkah indahnya akhlak rasulullah S.A.W. kalau kita ? " haa, hempap je  kaum tu, ambil bumi ini , lipat-lipat lagi " itu kita, sebab itu lah kita kena contohi akhlak rasulullah S.A.W.

Sempena Maulidur rasul ini, mungkin ada sahabat-sahabat kita yang menentang sambutan maulidur rasul atas alasan, baginda rasulullah tak pernah buat  dan sebagainya. Ambil dari sudut yang baik , pandangan ulama-ulama lain yang mengatakan boleh untuk menyambut hari lahir baginda.

Adakah kita ini lebih hebat dalam mengeluarkan fatwa dari ulama-ulama ? renung-renungkan . dalam konsep fekah ada kaedah dalam menentukan hukum , ada kaedah selagi mana ia tidak ada hukum yang betul2 telah di nyatakan oleh ALLAH dalam al-quran yang mengharamkannya.

Sentiasa rujuk ulama, jangan pergi jauh dari landasan agama. bak kata rasulullah . " para ulama itu adalah waris Nabi-nabi " . sayangilah ulama insyaallah kita di berkati .

Salam Maulidurasul

sekian.

Sollu'alannabiy


PELAKON DRAMA AKU PILIH KAMU

PELAKON DRAMA AKU PILIH KAMU


Dayana Roza I aku pilih kamu
gambar sumber google
Kalau korang tengok gambar dekat atas ni, korang mesti tahu siapa pelakon untuk drama aku pilih kamu ini ? Dayana Roza, pelakon yang meningkat naik ini memiliki wajah yang hampir serupa dengan scha al yahya . Dia di gandingkan dengan Hafidz Roshdi dalam Drama Aku pilih kamu .

Berikut merupakan senarao pelakon drama aku pilih kamu .

SENARAI PELAKON DRAMA AKU PILIH KAMU

TAJUK DRAMA : AKU PILIH KAMU
SIARAN : TV 3
SENARAI PELAKON : Fazren Rafi, Elizad Sharifuddin, Ryzal Jaafar , Arash Mohamad, Zila Bakarin,Hafidz Roshdi , Dayana Roza .
Tarikh Mula tayangan  : 9 Disember 2015
Hari Siaran : Rabu dan Khamis (Slot Samarinda )

** sinopsis drama menyusul nanti. tunggu dan like page kataubaid di facebook ! 



TIPS SHOPPING YEAR END SALES !

TIPS SHOPPING YEAR END SALES !


Tips-Shopping I Mula-mula sekali aku nak cakap yang aku ni bukan kaki shopping. aku kena ada orang suruh baru aku akan pi shopping.takda menda nak jalan-jalan dekat shopping mall cuci mata bagai. hehehe. Sebab aku bukan jenis macam tu. 

Tapi aku nak kongsikan juga dengan korang, apa yang aku buat bila aku di suruh atau aku sendiri yang nak beli barnag atau shopping. Maklum lah kan, musim YES, year end sales ni, semua orang pakat gatal tangan nak beli barang, tapi bila tengok duit. maka berhuhuhu la mereka. hehehe
Year end sales
sumber : google.com
jom aku mulakan dengan yang pertama ,


1. Senarai
Ini yang selalu aku tekan kan, tidak kira nak shopping atau pun nak pi travel .Senarai keperluan amat penting bagi mengelakkan pembaziran. Dalam zaman ekonomi yang tidak menentu ni, kita kena penting penjimatan wang yang kita guna. kecuali lah, kalau kau punya harta makan 7 keturunan pun tak habis . ye daak.

2. Survey .

Untuk mengelak dari kita ditipu oleh penjual. seelok-eloknya kita survey dulu harga. YES berlangsung di banyak pusat membeli belah. ada yang menawarkan harga hampir sama dan ada yang menawarkan harga yang betul-betul tidak masuk akal.

Ada juga yang mengambil kesempatan dengan menawarkan sales, padahal harga yang di twarkan adalah harga asal produk tersebut. itu satu bentuk penganiyaan terheadap pembeli.

3. Beli .

Apabila kita dah tahu apa yang nak di beli, dan dah survey harga barang yang nak di beli itu. sudah sampai masanya untuk kita merealisasikan impian kita untuk membeli barang itu. TAPI ! kira la duit dulu. kalau mampu beli, kalau agak-agak bajet macam lari jauh dan kita sendiri tak mampu nak kejar. tangguh jap la h niat kita tu dulu ya.

Biar kita miskin di mata orang, jangan hidup dalam kemuraman sebab dah salah gunakan duit.Menyesal tak guna bro !

Kunci kejayaan kita dalam memelihara duit kita adalah Sedekah dan berjima. sedekah untuk menggandakan lagi duit kita. mana kala berjimat pula untuk mengekalkan duit kita. Bukan bermakna kita langsung tak boleh berbelanja, cuma ingat satu perkara, Kadang-kadang dalam duit kita tu ada rezeki orang lain.

faham ? senyum siket .

Aku nak tanya korang, Kalau boss korang bagi RM 4000 untuk korang shopping barang keperluan Pejabat korang. Boleh beli apa sahaja, asalkan untuk office . Apa yang korang akan beli ? Meja, Kipas atau benda lain ?

Jom tengok apa team OH BULAN ! buat dengan RM 4000 yang bos diorang bagi dekat diorang. Diorang ikut tak apa yang aku cakap dekat atas ni. penat tau membebel, tapi orang tak ikut. hehehe korang baca di sini ya ! .

sekian.

BIODATA YOO JAE SUK | RUNNINGMAN

BIODATA YOO JAE SUK | RUNNINGMAN

RUNNINGMAN I Siapa peminat runningman , kalau tak kenal yoo jae suk. memang tak patut la. memiliki keupayaan memimpin runningman menjadi kan yoo jae suk sesuatu yang lain dari yang lain.

walaupun sudah berusia berbanding ahli-ahli lain kecuali ji suk jin. dia tetap mampu meraikan semua ahli runningman yang lain. cukup di senangi oleh runningman. sehinggakan ada satu episod di thailand yang mana yoo jae suk terpaksa pulang ke korea dan tidak dapat bersama ahli runningman. ketika itu, runningman mula merindui dia.

Yoo jae suk mempunyai sejarah yang kurang hebat berbanding apa yang dia telah lakukan dalam 5 tahun bersama runningman. dan kini dia merupakan artis terkenal di korea selatan. Berikut adalah Biodata Yoo Jae Suk .
Biodata runningman yoo jae suk

Nama : Yoo Jae-Seok 
Tempat lahir di SeoulKorea Selatan,
Tarikh Lahir14 Ogos 1972; ( umur 43 tahun)
Kerjaya :  Pelawak, Nation MC (국민 MC) 
Variety ShowInfinite ChallengeRunning ManX-Man, dan Family Outing.

Kehebatan Yoo Jae Suk, memang tidak dapat di sangkal lagi. Hampir kesemua episode runningman dia yang menang. tapi kalau sebut pasal emas. itu milik song ji hyo. Bermula sebagai orang yang selalu kalah awal dalam episode-episod pertama runningman, kemudian mula mencipta nama selepas berjaya membawa episod spy yang menggunakan pistol air.

itulah yoo jae suk.

sekian.


Kataubaid© .