SALES !!

SALES !!

Assalamualaikum !!

tudiaa, terbeliak mata depa tgk perkataan SALES !! 

mesti korang ingt ubai nak jual barang kan .

tak pun..

orang perempuan mesti xcited dgn perkataan tu.

bukan apa nak cite skit ni.

semalam aku gi satu shopping mall kat penang ni..dia buat sale !!

perrghh ..syok gila mula2..

so, aku pun p la bahagian rempah ratus ni sbb nak beli perencah nasi goreng.. hehe

tgk dia iklan kan perencah tu rm 1 satu pack .

aku terfikir kejap. hari tu aku beli pun seringgit gak. apa yg sale nya.

apa yg discountnya ?? ermm..

lepas tu aku terfikir..agak2nya ni strategi diorang kot nak pasarkan barang diorang.

tapi jangan la sampai menipu , tak berkat tau !

*masih ada yg memikirkan keberkatan dlm hidup ?? muhasabah bersama .

akhirnya aku pun beli gak laa.. sbb nk bawa balik mesir..hehe

itu jje nak cite.. korang pernah alami cm aku alami..jom share !! yg perempuan,mesti dah cekap bab2 ni kan.. hehe

jom share ngan aku ^^

sekian.

p/s : jom like page aku..huhu


Hujan Vs Winter !

Hujan Vs Winter !


Assalamualaikum !

alhamdulillah, hari ni aku paksa jugak diri yg tgh malas ni untuk menulis . hehe

sbb dua hari dah tak update entri ni.. mesti korang rindu kat aku en ? cecece

kalau tk rindu, buat2 rindu.. hehe..

sejak dua 3 hari ni, di Malaysia kerap hujan kan.

alhamdulillah sejuk ja bumi ni bila hujan membasahi datarannya .

bila hujan ni sedap buat apa ?

study laa !! hehe

poyo je.. bila hujan , yg bestnya adalah tido laa.. hehe

begitu juga time winter di bumi mesir .


kat mesir tak macam ni :'(

malam begitu panjang, siang yg pendek. di balik selimut tebal.

malam terasa begitu indah. hehe.

tapi kena ingt study ! exam nak dekat dah ni.

semoga ujian cuaca ni dpt meningkatkan lagi ke imanan kita kpad ALLAH.

" musim sejuk adalah waktu yg paling best untuk orang yg berpuasa kerana malamnya yg panjng dan siangnya yang pendek "

" musim sejuk adalah musim yg paling best untuk seorang hamba apabila malam yg panjang di gunakan untuk beribadah kepada-Nya "

sekian..

jom like page aku --> 
Senarai 8 Bloglist Disember 2014 !

Senarai 8 Bloglist Disember 2014 !

Assalamualaikum .

alhamdulillah pada 22 Nov baru ni telah tamat satu segmen yg aku buat untuk mencari bloglist disember 2014 .

jadinya ini adalah peserta2nya. terima kasih kerana sudi join segmen ni. Insyaallah akan di umumkan 8 blog yg tersenarai dalam bloglist disember 2014 ya !
  1. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  2. http://www.aimisyahirah.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  3. http://www.bazliaamoza.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  4. http://comot-pink.blogspot.com/2014/11/segmen2-bloglist-disember-2014.html
  5. http://kapas-putih.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  6. http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  7. http://acikwatie.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  8. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/11/segmen2-bloglist-disember-2014.html
  9. http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  10. http://jungundberuehmt.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  11. http://sherabiyyy.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  12. http://bluekawaii-ira.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  13. http://sayapejuangbahasa.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-december-2014.html
  14. http://inibelognabihah.blogspot.com/p/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
sambil2 tu jemputlah berblogwalking dan berkenalan dulu yer.. huhu

kejap je lagi akan di umumkan .. huhu ^^
:: Tips-Tips :: Menulis Dari Hati

:: Tips-Tips :: Menulis Dari Hati

Assalamualaikum .

saban hari kita menulis, tak kira di laman fb mahupun blog .

pernah tak kita terfikir, penulisan atau karya kita itu dari hati atau pun tidak ?

sebenarnya karya atau tulisan aku pun kadang-kadang culas jugak dari menulis dari hati .

tapi takpa, as long as kita berusaha ke arah itu dah memadai kan .

ok, menulis dari hati .

ni over sgt niihh... hehe

memerlukan masa yg panjang untuk berkarya . kerana ia memerlukan perincian yg cukup banyak .

itu alasan bagi orang yang malas !

sebenarnya, menulis dari hati ini umpama kita menulis satu perkataan tetapi ia memberi erti kepada pembacanya .

tak guna kalau tulis panjang2 tapi orang tak baca , betul tak ?

so, harapan aku la .. jom kita sama2 menulis dari hati agar penulisan kita ini juga dapat pergi ke hati-hati pembaca. nampak sweet gitu.. hahaha

geli ngat aihh.. :P

yang penting ikhlas . huhu

selamat berkarya !!


Semangat Fyn Jamal !

Semangat Fyn Jamal !

Assalamualaikum ,

korang kenal fyn jamal tak ? seorang penulis buku,penyanyi dan juga penulis lirik .

Fyn Jamal
tadi aku tgk temu bual MHI dengan Fyn Jamal tak sure bertarikh bila sebab aku tgk kat utube je.

di sebalik research atau bacaan aku mengenai fyn jamal ni . 

banyak kisah yg menyayat hati, di sebalik penulisan beliau tersingkap 1001 kisah kehidupan beliau .

sbb itu lah karya beliau mendapat tempat di hati peminat-peminatnya .

sbb apa yg di ceritakan dalam buku dan lagu merupakan isi hatinya.

sampai ada pembaca mampu menangis kerana merasai penderitaan beliau .

tapi melihat raut wajahnya, seperti di sembunyikan kepahitan yang ada dalam diri beliau.

semoga beliau tabah melalui hidup2nya .

keluarganya lengkap dengan suami tercinta dan seorang anak .

lagu arjuna beta di khusukan untuk anaknya. aku dgar mula-mula tu macam bosan, tpi bila tgk lirik. ia bukan lagu semata tapi mempunyai nasihat untuk si anak .

bakat menulis beliau membuatkan aku bersemangat untuk menulis dari hati.

dalam temu bual itu, kita dpt lihat bila org ikhlas berusaha dan berjaya .

good luck fyn and family !!

Fyn Jamal & Family credit gmba :utusan
semngat anda sekeluarga menjadi pembakar semngat masyarakat di luar sana ^^

sekian .

p/s : lepas ni, nak cari buku fyn jamal la pulak... huhuhu

like page aku yerr -->>
Suamiku Encik Sotong !

Suamiku Encik Sotong !

Assalamualaikum !


hahaha..

mesti terkejut korang tgk gambar kat atas ni.

semalam aku tgk cite ni, mula-mula tu geli jugak laa..

tapi bila lama-lama ,jalan cite dia nice .

part2 lembut tu,tak yah ikut sgt laa ya .

bab2 derhaka kepada suami tu, tinggalkan laa yerr.

hehe, kena beringat selalu tu..tkot kita buat benda yg sama bila di luar.

korang yang tgk cite ni, jom komen pendapat korang  .. huhu

sekian.

like page aku !! tgh update bnyak cite ni-- >>
Sirih Pulang ke Ganggang !

Sirih Pulang ke Ganggang !


Assalamualaikum .

sirih pulang ke ganggang ~~

haha..perjalanan selama 14 jam dari bumi kaherah mesir menuju ke Kuala Lumpur  telah di lalui .

banyak tido dari tgk movie.. hehe.. semoga permusafiran ini di berkati oleh ilahi.

sebab apa ubai pulang ?? ada kesempatan ke nak jumpa lagi lepas ini ?? 

jawapannya : hanya ALLAH mengetahui .

letih sangt ni.. t kita sembang lain  ya.. sekian.. jgn lupa like page aku kt sebelah kanan -->

muka letih.. T.T

dalam flight MAS : mh 1158

dah 3 hari di malaysia :P
Nescafe paling sedap !!

Nescafe paling sedap !!


Assalamualaikum ,

hari ini aku nak cerita dekat korang pasal nescafe paling sedap dalam dunia !

perghh ayat nak power je ubai ni. hahaha

betul la. nak tau kat mana ?

kat rumah aku hehe.

Nescafe yang mak aku buatkan.

gambar hiasan

memang tak leh nak lawan orang lain yg buat.. huhu

kalau balik ja mesti suruh mak buatkan..

sedap dia sampai menjilat jari. kalau aku buat sendiri mesti tak rasa cam mak aku buat.. huhu

korang  lak cam na ? suka minum nescafe ?? atau air2 lain ??

jom share ^^


Tutorial : Schedule post di Page fb !

Tutorial : Schedule post di Page fb !


Assalamualaikum .

alhamdulillah hari ni aku nak hapdate pasal tutorial simple je ni .

korang ada page di fb ??

kalau ada , baru-baru ni aku buka page aku facebook.com/kataubaid .

kemudian di ruangan post status ada benda baru yang muncul. iaitu

status schedule .

di bahagian kaler biru yg tertulis post kalau dalam BM dia tulis kirim ^^

maksudnya , korang boleh letakkan bebrapa status dalam satu-satu masa dan korang boleh post status itu pada masa yg korang suka dan happy *sama je kan =="

memudahkan lagi korang mendapat traffic page di samping traffic blog. 

itu antara kelebihannya jika guna schedule .

jangan lak, korang post 

" selamat malam "

pada waktu tengah hari.. nanti nmpk kekantoian di situ :P

ok..itu je..semoga bermanfaat.

nanti aku update pasal kelebihan dan kekurang mempunyai page berbanding dengan guna fb acc sendiri... 

sekian :3


Segmen#2: Bloglist Disember 2014

Segmen#2: Bloglist Disember 2014



Assalamualaikum !

Insyaallah hari ini aku nak lancarkan Segmen #2 : Bloglist Disember 2014 .

syarat-syaratnya :

1. Follow blog aku .
2. Like Page kat sebelah Kanan -->
3. Buat Entri ber tajuk " Segmen #2 : Bloglist Disember 2014 "
letak banner atas ni dalam entri dan backlink ke entri ni yer ^^
4. Tugasan : Pendapat korang terhadap blog kataubaid ni .
*tak perlu panjang pun tkpe ^^
5. Tinggalkan Link korang kat ruang komen ya !.

simple kan. jom join !!

Tarikh : 12 Nov 2014 smpai 22 Nov 2014

semoga berjaya !! ^_^

5 Blog akan tersenarai utk Bloglist Disember nanti !!
dan short review mengenai blog-blog tersebut (^_^)v

jemput sertai !!

Jadi Orang Baik ?

Jadi Orang Baik ?


Assalamualaikum .

korang !! sihat ke ??

selalu bila kita ber azam, mesti kita nak jadi orang baik .

selain azam2 kita yang lain .

macam mana nak jadi orang baik ni ?

nak kena jalan tunduk bawah ke ??

tak leh langsung cakap dgn orang jahat ke ?

nak jadi orang baik senang je , ikut perintah ALLAH,tinggal apa yg di larang.

senang !! hehe

kadang2 bila tersalah atau terbuat dosa. apa lagi, mohon la ampun , sbb apa ?? Allah suruh minta ampun dan ALLAH Maha Pengampun ^^

jom sama2 jadi orang baik.. sbb kita dah pun buat benda yg baik2..
ajak kawan2 tuk jadi baik jugak ^^



sekian,

p/s : nak balik malaysia dah.. hehe
Mid Sem Kholas !!

Mid Sem Kholas !!


Assalamualaikum !!

Alhamdulillah, selesai sudah exam hari ni .

dalam banyak2 subjek dalam medic ni, 

bagi aku paling susah adalah subjek physiology .

bukan apa, susah skit nak paham..tapi insyaallah akan di cuba lagi utk final nanti ^_^

banyakkan buku nak study, !! jgn buang masa dah.. update entri tk pe :P



good luck utk kawan2 yg nak exam lusa...semoga berjaya k !!

p/s : nak buat segmen !! nantikan :3
Blogger Terkenal Follow aku !!

Blogger Terkenal Follow aku !!



Assalamualaikum ,

hari ni aku nak cerita sikit pasal blogger terkenal Follow blog aku dan follow insta aku. 

hehehe..

excited gak.. sbb selalu kita baca blog diorang dan jadi follower setiap entri diorang tapi kali ni diorang lak dtg ke blog kita yg tk sberapa ini . huhu

siapakah gerangannya ??

iaitu Abg Ben Ashaari . pemilik blog benashaari.com

sebenarnya, abg ben dah lama follow blog aku.. hehe aku yg  baru tergerak dan berkesempatan nk buat entri.. huhu


baru2 ni.. Abg Ben jugak follow insta aku... huhu.

perasaan bila blogger terkenal follow blog korang ?

perrghh.. memberi semngat tuk terus berblog.

org yg kita jadikan icon dlm dunia blog , tiba-tiba menjenguk kita.

gila la kalau tak happy.. huhu

selain abg ben ada juga yg follow blog aku iaitu pemilik blog kisahemasputih.com ^^

siapa ?

uzu !! 

hehe.. semoga lpas ni kita lebih smngt utk menulis.. huhu

sekian.

p/s : aku plan nak buat buku.. tapi..

Bateri Laptop Tak detect ?

Bateri Laptop Tak detect ?


Assalamualaikum !!

korang !! hehe..sihat ke ??

tadi pagi , aku tgk laptop aku.. kat bahagian bawah tu kan.

dia buat icon mcm gambar bawah ni.. terkejut gua..haaihh tak ka nk kena beli bateri baru koot.. 

dah banyak beli barang lain dah ni.. agak2 sebab apa eh ?? jom komen dan share kat aku ni..

sorry , bab2 gadget ni slow skit.. hehe

sekian .

p/s : nak buat segmen bloglist tp nanti laa.. hehe.. exam-exam !!
Giveaway By Mamaniza.com

Giveaway By Mamaniza.com


Assalamualaikum




Mamaniza melancarkan sekali lagi Giveaway by Mamaniza.com berserta dengan para sponsor yang cukup hebat berserta engan tawaran hadiah yang menarik pasti akan memikat hati kalian.

Tujuan GA ini dijalankan adalah : untuk mengeratkan lagi hubungan antara sesama blogger. Saling kenal mengenali antara satu sama yang lain. Selain itu, kita juga menambah rakan-rakan baru dalam senarai followers kita.

Follow Blog:


Like FB:



Syarat utama:

1. Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.

2. Buat entri bertajuk Giveaway By Mamaniza.com

3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.

4. Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.

5. Giveway ini akan berlangsung pada 3 Nov pukul 12 tengahari dan berakhir pada 10 Nov 2014 pada  12 tengahari juga.

6. Pemenang akan diumumkan pada 13 Nov 2014 berdasarkan random.

Hadiah Giveaway by Mamaniza.com:

Wang Tunai RM 50 - Top Refferal by Mia Liana
Paper beg - Mamaniza
Kain sulam pasang - Fuza Musa
Shawl - Farahuda
Shawl manik juntai - Shalimar
Bawal, keychain dan masker - Alise
Buku Tetamu Istimewa - Cikgu Helmi
Herblax dan halfmoon bead shawl - Norhana (IbuHana)
Keychain - Norihan
Top up RM 5 - Fatihah Fazlin dan Azwar Syuhada
Misteri - Farah Wahida dan Kathy
Aku Pendiam !

Aku Pendiam !


Assalamualaikum !!

alamak !! dah lama ada tajuk, hari ni baru sempat nk tulis entri ni .

" aku pendiam " sbnrnya aku rasa aku pernah tulis entri ni seblum2 ni..tp malas lak nak cari balik.

kita selalu mempertikai , kenapa seseorang itu tak cakap banyak. dalam kata lain, pendiam . betul tak ?

bila ajak tuk bersembng, bila di tanya sepatah dia jawab sepatah . eee.. meluatnya aku ngan mamat ni .

tapi pernah tk kita tnya kenapa dia pendiam *tak kira lelaki atau perempuan .

mungkin dia ada masalah ke ?

sebab2 seseorang itu pendiam .

1. susah nak bercampur ngan org lain.
2. segan dan malu .
3.tak da idea .
4. dll

ada orang tak suka tgk org pendiam ni..tk bermanfaat katanya .
korang lupa ke ?


haha.. garang tak ???

cumanya, mungkin cara kita menegur salah kot.. atau yg menerima teguran itu terlalu emo ke ?

hehe.. yg penting kita beljar berhikmah .

buat yang pendiam pulak, jgn diam semata je.

ingt kita perlu berubah .

letakkan sikit demi sikit utk kita bercakapa di khalayak ramai.

buang malu dan takot. sbb manusia itu pun hamba mcm kita, bukan tuhan.


semoga kita berubah jadi org yg lebh baik insyaallah ^^

p/s : maaf kalau entri ni mengguris perasaan.. hehehe.. terpanggil utk menulis entri ni.. ngee.. boiii !!

like page lat sebalh kanan ni -->
Kataubaid© .