Program MAWAR 14 !!

Program MAWAR 14 !!


Assalamualaikum ,

hari ni aku nak cerita kat korang mengenai MAWAR 14 .

apa tu mawar 14 ?? mesti korang nak tau kan..

Mawar 14 tu Program meraikan Pasangan-pasangan pengantin baru yg melangsungkan perkahwinan mereka . pasangan-pasangan tu terdiri dari student2 yg belajar kat mansoura, mesir ni.

lebih berkonsepkan majlid walimah gitu ^^

selalunya kami-kami ni memang tunggu program mawar ni . yela orang kata amik semangat  la kata kan.

kalau untuk tahun, insyaallah akan di langsungkan ada 6 oct 2014 . bertempat di camp village,university mansoura.


ni poster tuk program ni .. cantik tak !! pink gitu :P

selain meraikan pngantin, program ni bertujuan untuk eratkan hubungan antara student kat sini. yela kan.. dah hari raya sambut jauh2,mesti tak best bila sambut sorang2..sbb tu ada majlis jamuan adha tu.

selain tu, tujuan diadakan mawar juga adalah utk memberi peluang utk kawan2 yg tk dpt menghadiri walimah atau majlis kawin pasangan2 tersebut . jadinya dapat la merasa majlis kawan2 kita kawin kan.

so, tgh menanti mawar 14.. huhu 

doakan semoga program ni berjalan lancar dan di permudahkan ^^

sekian,

p/s : sesiapa yg ingin menyumbang tuk program ni.. boleh la pm aku k ^^


Install Apps Hof fm di handphone !!

Install Apps Hof fm di handphone !!


Assalamualaikum

korang minat hotfm ??

ke radio2 tempatan yg lain ??

macam aku suka dengar hotfm . 

aku selalu dengar hot fm bila time drive.

bila dah balik mesir ni, susah skit nak dpt line kan.

tpi jgn risau sebab ada radio live streaaming..

korang boleh layari di laman web hotfm.com.my 

,so,lebih mudah nak dengar hot fm kan.

skrang ada apps lak utk nphone korang tu !!







buka  google play and search " hot fm "

dan klik install..

dah siap. korang boleh dengar hot fm di mana sahaja korang berada !!

hehe

fuh ,lebih hangat dari biasa :)

hot fm ^^

sekian.
Berhenti jadi Blogger !

Berhenti jadi Blogger !


Assalamualaikum,

ubai nak berhenti dari jadi blogger ke ??

sedihnyaaa..

itu persoalan yg timbulkan.tapi itu antara yg aku tgh fikir skrang ni.

tapi aku buat keputusan utk stay dlm dunia berblogging ni !!

 yeaah !!

cuma hari ni aku nak tnya , apa sebab seorang itu berhenti berblogging dalam kata lain berhenti jadi blogger .

bagi aku. faktor yg penting adalah faktor ketandusan idea dan kekurangan kawan dlam dunia blogger.

ketandusan idea tu normal bgi seorang blogger tapi itu yg selalu di highlightkan bila bertnya pada blogger kenapa berhenti.

kekurngan kawan pula antra faktor yg perlu di ambil berat. contoh dlu, aku tk pandai sgt nak update blog. bila dah ada kawan2 blogger yg lain, depa bnyak membantu aku sama ada beri smngat atau pun bgi idea dan kongsi pendapat.

contohnya kawan2 blogger aku seperti adk dayah yg ada blog kanvaskehidupanku.blogspot.com . aefa dan ramai lagi.tak termasuk yg dlm gr whatsapp KBBA bahgian utara lagi. kami selalu bsing dlm gr. kalau ada event ke atau pun nak minta pndpt kwan2 lain..setrusna menaikkan smngt kita sbgai blogger.

bgi korang pula macam mana ?? adakah faktor kerjaya yg menghalang atau faktor family ke ?? jom share2.. nanti boleh kami yg newbie ni belajar ^^

sekian !!
Blogger Vs Student ! [ Part 2 : Azam ]

Blogger Vs Student ! [ Part 2 : Azam ]


Assalamualaikum ,

hari ni tiba utk aku update part 2 : Blogger vs Student yang mengkhususkan kepada tajuk Azam

bukan nama kawan korang ke or kamal azam ke ..* ehh.. kalau terbaca tu ce komen :P ..

entri kali ni lebih kepada utk mengatasi masalah Part 1 yg kita dah bincang sebelum ini .

seorang blogger perlu keazaman yg kuat utk mengatasi masalah yg mengganggu tugas mereka sebgai blogger .

tapi atitude cm ni perlu ada setiap insan yg bernama pelajar.

Azam dan usaha perlu selari dalam mencapai kejayaan.

 Bijak Bahagi Masa

kalau ada masalah dlam update entri. peruntukan satu masa dlm seminggu utk update entri sahaja. dan post entri tersebut setiap hari satu entri. jadi korang just peruntukkan satu entri utk satu hari.. dan masa yang di ambil utk update entri lak korang buat time hari ahad.time tu cti kan. tak kacau time study korang.

tapi kalau mampu, boleh je update tiap hari .

Kurangkan

kurangkan aktiviti yg boleh mmbuang masa korang tnpa membantu org lain contoh men game kan. korang just main tuk diri korang ja, tk melibatkan orang lain . kalau korang mnulis entri , korang dpt bantu org lain dalam mmberi inspirasi terhdap pembca blog korang kan.

Sambilan .

Nak tgk sama ada korang kena berblogging ni secara sambilan sahaja atau tak..tgk result korang cm mana. kalau ok, boleh je proceed utk full time blogger .tpi kalau result cm nak tk nak je.. better fikir future korang.

better amik sbgai sambilan.

korang kalau cm tu susah laa nak update entri lepas ni.. boleh je,korang guna kan entri2 lama supaya traffic ke blog korang segar2 belaka ^^

kalau korang tak stuju ngan pendapat aku, boleh komen. hehe.. yg dah berkerja lak cmna korang atasi masalah dalam part 1  ?? jom share !!

sekian.

p/s : jemput like page aku-->>

segmen task : tengah fikir cara nak buat.. hehe

Hot fm tukar kepada Cool fm ??

Hot fm tukar kepada Cool fm ??


Assalamualaikum !

 hari ini aku buka hot fm. 

tp bila buka dia tulis cool fm .

hot fm yg asalnya merah di web diorang, 

tapi hari ini kaler biru .

diorang tukar hot fm ke cool fm ke ??

selama-lamanya ke ??

sebenarnya diorang tukar utk satu hari je..

tak best cool..dia kena hot.. baru terasa berapi tu.. hehe

kalau tak caya buka radio dah search hot fm !!

 anyway hot fm radio yg paling best aku dgr stkt ni..

kira masuk laa dgn aku.. hehe


apa pulak station radio kegemaran anda ?
RunningMan Race Start !! Malaysia !!

RunningMan Race Start !! Malaysia !!

Assalamualaikum !!

korng minat runningman ??


dah habis smua 213 episode korang tgk ???

dan korang menantikan diorang datang ke malaysia ??

nak bermesra dgn mereka ??

jom KLIK SINI !!

Mungkin peluang anda tuk berjumpa dgn Jee suk jin !

Kim Jong kook !!

Song ji hyo !!

Haha !!

woo best nyaa !!


jom try !!

bye !!
Blogger Vs Student ! [ Part 1 : Masalah ]

Blogger Vs Student ! [ Part 1 : Masalah ]




Assalamualaikum .

hari ini aku nak bincng ngan korang cara nak bahagi masa antara kerjaya anda dengan aktiviti blogger .

dalam situasi aku ni, lebih kepada Student vs Blogger gitu.

Sebelum kita sembang lagi jauh, meh kita bincang apa masalah student yg menjadi blogger time study .



1. Masa 



Ya !! masa, kadang-kadang aku berkira-kira juga sama ada aku perlu tulis entri atau study.ni di peringkt permulaan ja. sbb masa mula-mula menulis dulu amik masa smpai 3 ke 4 jam semata-mata nak fikir idea utk menulis .


tapi sekarang lebih mudah menulis sebab dah tahu dan cara menulis yg betul dan cara mudah nak dapat idea utk menulis entri . aku pernah update pasal ni dalam [ ENTRI INI ]

2. Sibuk


Sibuk dalam konteks kerja-kerja sebagai student. ye la ada yg ber persatuan. ada yg dok umah je keja. ada yg men DOTA n Pes atau FIFA . tapi sebenarnya inilah juga antara faktor yg menyebabkan seorang student tu boleh stop dari jadi blogger .

3. Sambilan .

pada mulanya, aku pun fikir juga, masa study ni, kita perlu menjadikan medan berblogger ni sebagai tugas sambilan sahaja dan lebih fokus kepada study . tapi bila aku mula fikir mengenai traffic dan kepentingannya. aku pun rasa serba salah lak.

dah lah blog aku ni jenis hidup segan mati tak mahu . hahaha

Ini semua just pendapat aku dan masalah yg aku pernah hadapi dulu. korang pulak macam mana ? masalah antara kerjaya dengn aktiviti berblogging nii .. jom share, mesti bermanfaat utk smua !!

sekian. nantikan Part 2 lak ^^

p/s : aku terfikir nak buat satu segmen . tapi nantilah aku bgtau. ada yg nk sponsor tak ? :3 segmen lebih kepada task atau tugasan ^^
Kelas Dah Start !!

Kelas Dah Start !!



Assalamualaikum .

alhamdulillah , setelah cuti yg lama . akhirnya kelas pun bermula la.

aku pun dah smapi mesir dalam 2 minggu cam tu..

maka bermula la journey study aku utk tahun ini.

doakan aku semoga di permudahkan study tahun ini.

impian dan target aku selepas ni adalah utk sampai ke clinical year ja !!

tak sanggup aku nak menahan dok sini.

next boleh laa aku target graduate lakk ^^

slow2 kita plan k .

apa pulak impian korang ??

jom share ngan aku !! :)


Tips :: Cara-Cara Nak dapat idea untuk update Entri !

Tips :: Cara-Cara Nak dapat idea untuk update Entri !


Assalamualaikum !!

hari ni aku nak cerita sikit pengalaman aku dalam menulis entri .

aku tak la sehebat penulis di luar sana..tp cukup sekadar utk menulis entri. aku mampu 

tips untuk mendapat idea :

1. perjalanan hidup harian .

jangan malu nak bercerita, cuma kena hati-hati dalm bercerita. tak terlalu detail dan tak terlalu membosankan.

contoh, aku pakai baju kaler hijau yg ada tompok2 tahi lalat la blo bla bla.

jangan meleret. kalau boleh elakkan dri cerita peribadi

contoh: pasal suami isteri*masalah keluarga k.

2. Update tips2 kesihatan.

haa benda ni agak mudah dan senang nak buat.. hehe

update je.. jgn makan makanan yg berlemak la bla bla bla.

cuma make sure fakta2 jgn tipu ok.. hehe

3. update tips blogger .

mcm aku buat sekarang ni.. cuma jgn tulis bearangan la.. kesian kt org yg baca tips-tips korng tu.. hehe

ok kot 3 je.. nanti kalau ada lagi aku update k..

semoga bermanfaat utk korang.

tpi kuncinya adalah jgn malu menulis. tp berhati-hati ketika menulis :)

sekian.
Giveaway Santai Bersama Azwar, Huda dan Mamaniza

Giveaway Santai Bersama Azwar, Huda dan Mamaniza


Assalamualaikum,

hari ni ubai nak join segmen ni laa.. dah lama nak join..tp still terkira2 je.. hehe

dalam segmen ni kena jawab 2 soalan dan satu slogan .


>> Apa pendapat anda atau berikan sedikit comment tentang blog Huda dan Azwar Syuhada? 

Blog Huda : bnyak info dan tutorial yang mampu nak tarik minat blogger newbie cam aku ni ^^

blog Azwar :blog cantik dan simple dan bnyak segmen yg di joinnya.. hehe

>> Apa yang korang dapat dengan ber - blogging ni? Dan apa faedahnya? *berikan jawapan yang ringkas sahaja.

dapat banyak kawan baru  dan dapt release streesss.. hehe

 >> Lengkapkan slogan ini (slogan tidak melebihi 30 patah perkataan) -

Blog Mamaniza menjadi pilihan saya kerana....

kerana blog mama banyak info dan cara penyampaian yg santai seperti seorang  ibu melayan anaknya.. tenang je baca

____________________________________________________ .

hehe.. maaf kalau ada yg tersinggung ke apa k..

sekian.
Apa itu Edisi Blog ?

Apa itu Edisi Blog ?


Assalamualaikum,

Korang blogger tegar ??

dan tak leh hidup tanpa update entri , share atau blog walking ?? *ni over...hahaha

sekarang ni ada apps baru yg diperkenalkan utk membantu para blogger utk mempromosi blog anda dan juga memudahkan utk blog walking .

apps ni di beri nama EDISI BLOG .

cara utk install :

pergi ke google play dan search edisi blog 

dan klik install.

setelah install anda perlu sign in utk memudahkan anda " ping " entry anda .

item-item yg terdapat dalam edisi blog ni : Terkini,Popular dan blogger.


Terkini


entry2 baru yg di ping akan muncul di terkini .

Popular :



entri popular pulak terletak di tempat popular.

Blogger :


dan blogger yg dah sign in utk edisi blog,anda akan lihat profile anda di bahagian blogger .

aku dah guna apps ni .

aku mampu simpulkan bahawa apps ni simple dan mudah utk kita jalan2 atau dlam kata lain berblogwalking.

dan pada masa yg sama , kita dpt tingktkan traffic blog kita .

so, tunggu apa lagi cepat install !!

 hehe..tak sabar nak baca blog korang jugaakk !!

hehe

#kelabbloggerbenashaari 

sekian ^^

Aku Bukan Tecnician

Aku Bukan Tecnician

Assalamualaikum .

hari ni aku nak cerita kisah lawak skit * mungkin lawak utk aku laa kan.. hehe

baru-baru ni ada electrician dtg umah utk betulkan lampu dan kipas aku.

sebelum ni aku dah try dah tekan kat bahagian suis kipas tu. 

tapi bila ammu (baca pak cik ) tu mai ja.. n dia just pulas2 suis kat  tmpt tu.. dah boleh.

yang geramnya,tempat aku pulas lak yg dia ok tu.. grr..

gelak je aku semalam.

bila duduk fikir2, yelah kan Allah dah letak kita di tempt2 yg berbeza. sbb apa ?? sbb kita saling memerlukan.

doktor belum tentu tahu nak bina bangunan.

tukang bina bangunan belum tentu mampu merawat pesakit.

sebab kita saling memerlukan .

malu weh ngan pak cik tu... hahaha

:P

kena belajar buat elektrik2 ni jugak..tak leh buat cm tu dah.. basic kena tau jugak..hehe.. t malu je ngan bini nnt :P
Instagram Kelab Blogger Ben Ashaari !

Instagram Kelab Blogger Ben Ashaari !


Assalamualaikum !!

hari ini aku update lagi entri berkaitan #kelabbloggerbenashaari .

kali ini aku ank cerita kat korang . baru-baru ini kelab blogger Ben Ashaari telah melancarkan instagram nya.

dgn wujudnya insta ni dapat memudahkan rakan-rakan blogger kelab blogger Ben Ashaari utk mengikuti aktiviti-aktivit yang di lakukan.

cuba tgk gambar bawah ni. instagram versi lappy sbb tu nampak cam besar skit.. hehe


jemput singgah ke instagram kami 


jangan lupa klik button follow k ^^

meriah sungguh kelab blogger ben ashaari ni dengan aktiviti mereka.

hopefully dpt join nanti ^^
Laman Web Kelab Blogger Ben Ashaari

Laman Web Kelab Blogger Ben Ashaari


Assalamualaikum .

Alhamdulillah, setelah hampir 5 tahun aku berblogging ni. 
dari mula-mula update entri yang tah pape sampi sekarang mungkin lebih berfocus .

sampai la aku bergerak menyertai kelab blogger Ben Ashaari ni.kelab yang di tubuhkan oleh abg ben ashaari.

dan baru-baru ini kelab blogger ben ashaari menempah sejarah baru apabila melancarkan laman web
rasmi kelab iaitu kelabbloggerbenashaari.com.

satu kejayaan buat semua yang bergerak bersama-sama dalam kelab blogger ben ashaari ni ^_^

buat blogger yang ingin berkunjung ke laman web tersebut :

klik gambar di bawah :



semoga kelab ni terus gagah dan bergerak sebagai satu pasukan ^_^

buat blogger yang kat luar sana yg nak join gr. fb kelab blogger ben ashaari


boleh add masuk dalam gr fb tu k .

"bukan sekadar blogger"

sekian.

#kelabbloggerbenashaari
Liebster Award #1 Tagged by Farah MF !

Liebster Award #1 Tagged by Farah MF !


Assalamualaikum , 

Liebster award ini di tag oleh kak Farah MF !! hehe.. thankz kak.. ni first time ubai buat entri pasal Liebster Award ni .



Syarat-syarat : 
Mention the person who nominated you with a link to their blog.
Answer the 11 questions asked. 
Nominate 11 other bloggers with a smaller following but with lots of potential. 
Create 11 of your own questions for them to answer. 
Notify your nominate.

Soalan-Soalan Yang perlu di jawab :

1. 1 Tarikan utama pada blog anda .

Tarikan utama ke blog ubai adalah sbb ada ubai laa.. hehehe

sebenarnya tarikan ke blog ubai adalah di sebabkan tip-tip mengenai blogger utk yg baru atau pun yg dah lama .

2.  1 Karakter kartun kegemaran .

olaf . boleh ke ?? haha

karekter dalam cite Frozen . ^_^

3. 1 Buku yang berjaya memotivasikan Anda .

Novel Denyut Kasih Medic. *consider buku gak en.. hhehe

sbb aku baca buku ni la , aku amik medic sekarang ni ^^

4. 2 Entri Tahun ni yang menjadi kegemaran anda .

kalau dalam entri ubai.

a) segmen abg ben ashaari : impian seorang blogger

sbb aku jarang cite kat blog pasal ni.hehe

b) Artis korea cakap Melayu.

hahaha..tak tahu lak sbb apa ^^

5. 2 orang yang anda akan cari jika perlukan ' teman bicara '

a) family
b)kawan *abg we .. hahaha

6. 2 pulau yang paling ingin anda lawati .

pulau pinang !! haha *kampung ceq tuu..

1. Pulau Tioman
2. Pulau Langkawi *walaupun dah pernah gi.tapi nak gi lagi :)

7. 3 elemen penting dalam blog anda yang anda titik beratkan .

a) Kemas
b) No Copy Paste entry
c) Mudah faham

8.  3 perkara yang membuatkan anda ingin terus berblogging .

a) minat aku dalam menulis .
b) nak dpt side income *tuk study
c) nak beri inspirasi buat smua org yg baca blog aku ^^

9. 3 perkara yang korang buat pada masa lapang .

a) tgk fb
b)update entri
c) buat poster ^^

10. 4 perkara yang membuatkan korang tertekan .

a) banyak keja .
b) lapar
c) perempuan yang tak paham orang
d) pak arab .. haha

11. 5 Perkataan yang bmenggambarkan diri anda secara ringkas .

a) simple
b) focus
c) bulat
d) Slow
e ) friendly

-------------------------------------------------------

ok done ^^ haha.. 

soalan akak farah  yg no 10 ngan 11 mengancam minda ubai betul laa.. haha




Soalan untuk korang :

1. Apa yang menarik pada blog anda ?
2. Keunikan negeri kelahiran korang ?
3. Cita-cita pertama korang time sekolah rendah ?
4.3 karakter diri anda yg anda benci ?
5. Buku yang paling anda minat ?
6. Kalau cuti,korang selalu buat apa ?
7.Entri blog korang yang mendapat sambutan .
8. Follower blog korang ? ada berapa ?
9. 3 Blogger yang memberi inspirasi dalam korang berblogging .
10 .2 Makan faveret korang .
11. Jika di beri peluang utk sambung belajar dan berkerja .yang mana anda pilih ? nyatakan sebab .

ok done !!
Whatsapp vs Telegram !!

Whatsapp vs Telegram !!


Assalamualaikum !!

aku nak ceghita ni.. haha 

suka sgt aku berceritakan..

semalam aku install telegram

asalnya aku tak nak install pun .

tapi ada urusan so, aku kena la install

urusan apa ttu  ?? lalalal

aku tgk telegram ni sama cam whatsapp ja cuma 

group chat dia kita boleh add sapa2 pun.

dan stkt ni aku tak jumpa lagi cara nak hide unseen dia.. hahaha

ni aku bawakan perbezaan Whatsapp ngan telegram


aku pun baru jer install, so aku tak tau lgi kelbihan dan kekuranganya.

cam mana nak install ??

koraang buka google store .

type " telegram "

dan klik install ^^

kalau ada feedback yg nak share ngan aku..boleh komen k ^^

sekian.

#blogger
#kelabbloggerbenashaari


Pembedahan Ketumbuhan Otak pada ikan emas Berjaya !!

Pembedahan Ketumbuhan Otak pada ikan emas Berjaya !!



Assalamualaikum !!

ok, jgn gelak or jgn ckap aku tk betul ke apa k.

ikan dalam gambar kat atas tu adalah ikan emas yg bernama George.

George berusia 10 tahun .

dan telah menghidap penyakit cancer otak " brain tumor "

dan telah melakukan pembedahan bagi membuang tumor tu.

dan pembedahan itu berjaya 

dan dia dilepaskan semula dalam kolamnya.

dan mereka menjangkakan george boleh hidup lagi 20 tahun .

subhanallah. mahasuci ALLAH bila Dia nak izinkan sesuatu berlaku.. maka ia akan tetap berlaku 

kalau tak caya

ke :  The Star

sekian^^

p/s : nikmat hidup itu amat berharga :)
Selamat Hari Malaysia !

Selamat Hari Malaysia !


Assalamualaikum 

16 sept merupakan hari di mana secara rasminya Malaysia di tubuhkan.

jadi seperti tahun sebelum ini , 16 sept telah di isytiharkan sebagai cuti umum kepada semua rakyat malaysia bagi sama-sama meraikn hari malaysia ini.

16 sept merupakan tarikh di mana semenanjung Tanah Melayu bergabung dengan sabah dan sarawak bagi membentuk gagasan Malaysia .

jadi kita sebagai rakyat malaysia perlu lah sentiasa bersyukur dgn nikmat yg diberikan oleh ALLAH utk kita.

semoga keamanan yg malaysia kecapi ini sentiasa berkekalan hingga bila-bila ^^    




selamat Hari Malaysia !! 

sekian.

p/s : nak try buat task laa.. korang nak join ke tak ?? 
Kataubaid© .