Tetamu #raya3

Tetamu #raya3


Assalamualaikum,

raya tak habis lagi !!!

ceritera semalam :

hari tetamu bertandang ke rumah ^_^

di pagi hari menerima kunjungan member2 adik aku . kawan sekola dia

ramai gak, meriah la suasana kan.

bila ada org mai, memang meriah.

malam lak, family kawan aku lak mai .

kawan aku kat mesir . 
terima kasih sebab sudi datang !! len kali datang len naa.. huhu

bila tetamu datang, bawa rezeki kat kita .

huhu.. semoga rezeki terus melimpah utk kita semua..

aamiiiin. 

sekian,

p/s : korang bila nak buat open house ?? hehehe :3
Perut Terkejut !! #raya2

Perut Terkejut !! #raya2


Assalamualaikum !!

alhamdulillah, dapat bangun pagi hari ni .. huhu

seronok tgk kawan2  yg meraikan raya ke-2 kali ni .

tapi lain lak ngan aku ,

raya kedua ni, aku dok umah jerr.. tak sihat.. perut meragam..

maybe sebab first time kot lepas posa perut terima mkn yg begitu banyak koot.

sebab tu sakit tu..

jadi kesimpulannya, bersederhana lah ketika makan.

ramadhan mengajar kita brsederhana kan.. so jangan berlebihan .

hehe, raya ke dua korang mcm mana laak ??

jom share ngan aku... huhu

raya best sgt  ^^
Raya #day1

Raya #day1

Assalamualaikum ,

aidilfitri berkunjung tiba juga buat tahun 2014 ini.

raya- raya !!

huhu..alhamdulillah semalam sempat solat raya kat masjid negeri pulau pinang ,

n then lepas tu ziarah kubur tok ba ngan tok bi

leps zohor gi raya umah pak cik kat Bukit Mertajam ,

lepas Asar p beraya kat umah mak cik kat Balik Pulau pulak.

malam dok umah jer.. kepenatan..

so far itu je perjalanan hari raya aku pada hari raya pertama !!

ketupat rendang lemang dan nasi impit sajian istimewa sempena hari raya jangan di lupa.

yang paling win sekali time2 raya ni adalah duit raya !!

yeaay aku dapat duit raya lagi !! hehe

dah tua-tua pun boleh dapat lgi duit raya kan.

sebenarnya selagi kita tak kerja,selagi itulah kita akan dpt duit raya.

so, jangan la bekerja.. ahahaha..

di samping kemeriahan kita beraya, jgn lupa kawan2 dan adik2 kita di bumi gaza yg menyambut aidilfitri dgn kesedihan dan kekurangan.

jgn berhenti mendoakan mereka ya #pray4gaza

ok. lah ingt nak tayang gambar,tpi rupanya aku amik gambar sikit jaa :'( ..

ni je gambar yang aku boleh share.. huhu


comel tak.. hehe..

oklah. itu je yg sempt di shre buat kali ni..sori agak suram.. huhu

sekian.
Kad Raya In the Making !!

Kad Raya In the Making !!


Assalamualaikum ,

alhamdulillah syukur dan syukur ke hadrat ALLAH, sbb bagi kita menjalani ibadah dalam bulan Ramadhan utk tahun 1435 H ni.

semoga kita semua tergolong dalam golongan Mutaqqin yakni golongan orang2 yg bertaqwa .aamiiiin.

bila sebut pasal raya, tak boleh dari kad raya .

dulu masa aku kecik2 pasti kena hantaq kad raya kat kawan2 sekolah.

tapi budaya itu sudah makin pudar. tapi di gantikan dengan kad raya versi gambar photoshop atau dalam bentuk video .

tak terlepas blogger2 pun sama, membuat kad raya sendiri dan ada yg print dan hantarkan kad blogger lain... huhu

ada yang ada sampul surat raya sendiri contoh cm abg Ben ashaari.. jeles aku tgk.. haha.. blogger hebat tu kan.. kita pun masih di bawah lagi ni.. ^_^

aku pun nak try edit gak kad raya.. hehe

nantikan ya.. t aku update kat page aku k.. so, korang kena like dlu page aku kat tepi ni k -->

semoga baki ramadhan kita ni menjadi saksi pengabdian kita kepada ALLAH S.W.T.

sekian,


Mula rasa sedih ..

Mula rasa sedih ..

Assalamualaikum ,

ramadhan hampir berlalu,
hati ini mula rasa sedih dan pilu,
andai ini ramadhan terakhirku,
ampunkan aku.

lagi dua hari lagi sebelum ramadhan akan meninggalkan kita .

saat ini manusia sibuk untuk meraikan syawal . kdng2 ada yg telah melupakan ramadhan .

ada perumpamaan :

" kita adalah tetamu dalam sebuah rumah, tapi tuan rumah asyik berbicara mengenai orang lain yg akan dtg selepas kita , apa perasaan kita ? kecil hati tak ? "

itulah perumpamaan kita dengan ramadhan .

tak salah jika kita nak meraikan syawal tp jgn smpi lupa syawal .

jgn lupa juga 10 malam terakhir di bulan ramadhan yg terdapat padanya malam al-qadar .

sudahkah kita merebutnya ? tinggal satu malam lgi utk kita qiam dan beribadah kepada ALLAH.

Al-quran kita dah khatam ke ?

dah sedekah ke ?

hadis nabi kata : sebaik2 sedekah adalah pada bulan ramadhan .

bagaimana hubungan kita dgn masyarakt ?

muhasabah balik, mohon lah ampun pada ALLAH, moga ALLAH buka jalan keluar dari setiap kebuntuan hidup kita ni.

salam ramadhan dan syawal !!

" ramadhan di rai , syawal di berkati "

sekian .

p/s : tgh nak buat kad raya,tak pasti sempat tak .. ermm.. mencari idea2 lagi ^_^
KELEBIHAN PROMOSI BLOG ANDA !

KELEBIHAN PROMOSI BLOG ANDA !

KELEBIHAN PROMOSI BLOG ANDA ! | Assalamualaikum . selamat pagi semua ! pagi ni aku nak cerita sikit pasal " promote blog " . aku tak pasti, aku pernah cite tak benda ni sebelum ni pasal tajuk ni . aku rasa tak pernah en.. huhu ada suara-suara mengatakan : " ko ni ,asyik promote blog kau ja kt fb , tk da keja ka ? " . pernah dengar tak org ckap atau komen kat korang mcm tu ? selalunya persoalan tersebut selalu di lontarkan oleh orang yang bukan blogger . dia mungkin tak faham istillah "traffic blog "  kan. dalam alam blogger * cewah ayat diaa *  mengejar traffic blog adalah satu keperluan .

baca  : Cara nak " up " Traffic Blog !


KELEBIHAN PROMOSI BLOG ANDA !


sebab apa Perlu tingkatkan traffic blog ? 

untuk memastikan kelangsungan readers terhadap blog tersebut . Membina jenama dari readers yang ramai.

baca juga : Kejar Traffic Blog !

sebab apa perlu readers blog lak ?

supaya matlamat korang utk smpaikan maklumat kepada org lain tercapai . Contoh Matlamat bagi seorang blogger adalah memastikan semua entrinya bermanfaat bagi pembaca blog tersebut. Dapat menjana income secara online seperti melalui Nuffnang,8share, Revenue hits dan macam-macam lagi. lagi satu , nak mengelak  korang buat entri " syok sendiri " kan. korang post and korang  " like" post korang.. heehehehe.. *jgn terase weekkk :P

lagi satu sebab adalah korang boleh menjana pendapatan melalui nuffnang yg memerhati kan traffic sesuatu blog utk di beri " hadiah " atau dalam kata lain " CPUV " . apa lak CPUV ni ??  CPUV adalah Cost per unique Visit . nantikan entri yg lain pula yer ^^ .

baca juga : Kejar Traffic blog ke ?

Jadi, kalau member korang a.k.a Blogger sibuk update blog dan share pasal entri yang di tulis di blog dia . sebenarnya bukan saja-saja. ada maksud tersendiri tu.dan korang pun dah faham melalui pembacaan korang di atas ini kan. Jadi janganlah dok bantai member-member dengan soalan yang tak berfaedah eh. support dan tolong member-member huhu.mcm aku ckap la, kita buat sesuatu kalau syok sendiri susah juga. tkot matlamat yg kita nak tak tercapai.

" manusia mampu berubah dengan sedikit pembacaan terhadap sebuah penulisan . "

semoga blogger yg baru mula start blogging tu,tak malu utk promote blog kerana banyak kelebihan promosi blog korang k !!

rasanya stkt itu, kalau nak tmbah apa2..just komen atau pm aku k ^^

sekian, salam ramadhan :)

Ramadhan

Entri 24 julai 2014 diupdate semula pada 19 Ogos 2016 .
Perbezaan Sahur Di Perantauan dengan di Malaysia !

Perbezaan Sahur Di Perantauan dengan di Malaysia !


Assalamualaikum semua !!

hari ni aku nak share ngan korang perbezaan antara puasa di perantauan dgn puasa di rumah(malaysia)

pertama : tak da family di sisi .

haa, ini case yang pertama bila kena puasa sendiri tanpa family .
so,kalau nak sahur ke nak berbuka ,terpulang lah pada kita nak makan apa dan nak masak apa ke atau nak beli kat mana.
tambah2 di luar negara, kena adapt dgn budaya sekeliling pula.

kedua : kejut sahur .

budaya kejut sahur dalam kata lain ketuk ketuk sahur yg satu ketika dahulu menjdi budaya rakyat msia di kampung2 telah hilang di telan dek zaman. tak di nafikan budaya ni masih hidup cuma tak semua rakyt msia merasainya.

begitu juga dgn mesir. aku tak pasti di semua jalan akan ada yg kejut sahur atau tidak. tapi jalan dkt rumah aku itu ada la seorang pak cik yg akan mngetuk gendangnya utk mengejutkan orang lain utk bersahur .

pada mulanya aku ingat budak2 muda,tapi seorang pak cik yg agak berumur bayangkan siapa yg akan menggantikannya selepas ketiadaannya (perbincangan yg tak sihat ni )

ketiga : solat terawih 8 rakaat .

ini bukan perbezaan sebenarnya, lebih kepada persamaan . tapi mostly masyarakat msia mengamalkan solat terawih 20 rakaat di masjid2. tapi ada yg solat 8 rakaat . soal 20 atau 8 yg mana betul yg mana salah ? jawapannya kedua-duanya betul belaka . cuma yg tak betulnya kalau tak buat langsung itu ada masalah la tu.

8rakaat di hiasi dgn tazkirah ringkas selama 10 ke 15 minit dan di akhiri dgn doa qunut yg panjang. alangkah indahnya bila kita faham bahasa Arab lebih memudahkan memahami doa yg di bacakan . trdpt juga masjid2 dekt mesir yg solat 20 rakaat ^_^

keempat : berbuka bersama kawan-kawan .

ini rare juga bagi aku, yela setiap tahun berbuka puasa dengan family. bila sekali sekala berbuka dengan kawan2 nampak "rare" tu ada gak la. walaupun korang tak nmpk hehe.

lebih melibatkan ukhwah antara kawan-kawan.tak lupa juga senior2 yg baik hati masakkan utk junior2 ni ^^

kelima : solat jemaah " hidup " ketika bulan ramadhan.

di mesir pada bulan ramadhan . boleh di katakan setiap waktu solat fardhu, mesti penuh masjid2 .peristiwa ni jarang berlaku di luar bulan ramadhan.

masjid2 penuh sehingga ada masjid yang melimpah2 jemaahnya.

untuk pengetahuan korang, masjid di mesir ni tak sama ngan di msia. masjid2 di sini lebih kecil berbanding di msia yg nesar dan jauh2 jarak antara dua masjid.

di sini pula masjid dekat2  dan bersize lebih kecil berbanding di msia. sebab itu nmpk full masjid ketika solat jemaah time ramadhan .

cukup 5 perbezaan yg sempat aku cungkilkan utk tatapan korang pembaca blog aku ini ^^
harap pengalaman ini dapat di rasai oleh kita semua.

lagi beberapa hari lagi hampir aidilfitri menjelma. jadinya jgn biarkan ramadhan berakhir begitu sahaja.
selamat beribadah !


sekian.

Shopping Raya !!

Shopping Raya !!


Assalamualaikum,

alhamdulillah kita bertemu lagi hari ini dgn izin dan rahmat ilahi kepada kita .

aku nak cerita , semalam aku ngan family aku keluaq gi beli baju raya.

bnyak tempat gak la kita org p.

first skali p KOMTAR .

baju melayu banyak tapi tak berkenan di hati .

lepas tu lak, p BJ Mall ( Bukit Jambul )

haha.. kt sini kami p Kamdar .

memang bnyak choice tapi harga pun lebih kurang je ngan kat Komtar tu .

terkejut aku tgk harga dia, baju melayu sepasang ( baju + seluar )

berharga RM 1++

SERATUS LEBIH ??

Bapak mahal, tapi tu lah kenyataan hari ni.

bila dah berkenan, so pilih la baju melayu yg  tak berapa nak melayu sgt .

hehe.

ubai pilih kaler apa ?

mcm mana baju melayu ubai ??

nantikan raya nanti !!

huuhuhu

sekian, terima kasih aigoo !!

Borong Buku di Popular !!

Borong Buku di Popular !!


Assalamualaikum ,

semalam lepas shopping en ,

kami p lak beli buku kat Popular .

ni kes nak habis kan boucer buku adik aku la ni .

hehe.. alang2 nak habiskan

aku pun dapat 3 buku lagi.. hehe

antara buku yang aku pilih 



ni tak campuq lagi 2 buku yang aku beli minggu lepas..

fiqh aulawiyat & fiqh perubatan.

harap2 aku sempat habiskan semua buku ni sebelum aku balik mesir nanti ^_^

nanti, kalau aku ingt aku buat review utk buku2 ni k ^^

sekian .
Peristiwa MH 17 , Muhasabah bersama !

Peristiwa MH 17 , Muhasabah bersama !


Assalamualaikum

alhamdulillah, Allah masih bagi nikmat utk kita utk terus hidup dan menghirup nikmat oxygen yg ALLAH kurniakan utk kita .

peristiwa MH 17 masih segar lagi dalam ingatan kita .

siasatan masih di jalankan mengenai punca berlakunya tembakan keatas pesawat milik malaysia airlines itu.

semoga ALLAH beri kita jalan keluar utk setiap masalah kita, insyaallah .

aku masih terfikir, andai aku yg dlam kapal terbang tu .

ALLAH, apa la nasib aku time itu.

ye la. aku pun nek kapal terbang dalam perjalanan yg begitu jauh.

sebelum ni aku fikirkan MH 370 yg hilang , kini MH 17 yg meletup di tembak .

ALLAH hurabbi, moga kekuatan menghiasi hati keluarga mereka .

bila berlaku sesuatu dalam kehidupan kita, cuba kaitkan dgn kita.

tujuan dia utk apa ?

untuk sentiasa ingt ALLAH dan sentiasa  bersangka baik dengan ALLAH .

Moga renungan kita ni mendapat balasan daripda ALLAH .


sekian .

Salam Takziah Buat Keluarga Mangsa MH 17 !

Salam Takziah Buat Keluarga Mangsa MH 17 !


Assalamualaikum,

kejadian yg berlaku semalam mengingatkan kita yg kita ini hanya hidup sementara sahaja di muka bumi ALLAH.

kita merancang sesuatu, tapi Allah la sebaik-baik perancang.

saya ucapkan takziah buat keluarga mangsa nahas MH 17 yg terhempas di timur ukraine .

semoga keluarga mangsa tabah dan kuat menghadapi hari-hari mendatang.

marilah sama-sama kita hadiahkan pahala al-fatihah buat mangsa2 yg  beragama islam .


----------------------------------------------------Al-Fatiha ---------------------------------------

tidak lupa juga mangsa-mangsa serangan israel laknatullah keatas bumi tercinta bumi gazza .

semoga kita tidak melupakan kisah mereka di sana.

teruskan membantu mereka sedaya upaya kita.

semoga kita peroleh kebaikan di dunia dan di akhirat .


MH 17 ditembak !

MH 17 ditembak !


Assalamualaikum,

Allah2

balik dari solat terawih tdi, buka astro awani 

tiba2 ada berita awani, 

aku pun tk la headlin dia kat bawah tu

dia tulis MH17 hilang.

masa tu baru update.

lama kelamaan  diorang update kemunkinan MH 17 di tembak oleh puak pemisah di sepadan ukraine.

ini kerana, isyarat ter akhir MH 17 di rekodkan di sepadan ukraine.

di laporkan sebanyak 295 orang termasuk krew.

kita doakan semoga mereka selamat.

hentikan sebaran spekulasi mengenai mh 17.

sebarkan perkara yg benar sahaja.

sekian,

#pray4MH17

gambar hiasan

Misi Gaza belum selesai !

Misi Gaza belum selesai !

Assalamualaikum ,

pa khabar semua !

kita di gempurkan dengan serangan terhadap bumi tercinta kita bumi gaza.

ALLAH, luluh hati melihat kekejaman mereka terhadap saudara kita di sana .

terbaru, kanak2 gaza di bunuh oleh tentera israel di persiaran pantai gaza .

bagaimana mereka sanggup mmbunuh kanak2 kecil  ini.

itu pun mereka sanggup mengatakan mereka di pihak yg benar .

mereka dengan bongkak meminta genjatan senjata sedangkan mereka yg memulakan.

tapi sekarang gaza bukan seperti dahulu .

sekarang mereka mempunyai brideg al-qassam yg merupakan sayap tentera Hamas utk menjaga keamanan gaza .

sekarang mereka lengkap dengan senjata yg canggih hingga mampu menandingi israel .

hingga kini israel takut utk bersemuka dengan mereka.

mereka berdiri gagah dengan 10 permintaan mereka utk gnjatan senjata .

mereka sedia mengorbankan diri mereka utk islam dan bumi gaza .

itu mereka . kita kat sini tak kan nak tgk shaja ?

ingt misi di gaza belum selesai, kita juga ada peranan kita di sini.

hulurkan sumbngan, dan tambah doa kita buat mereka.

semoga doa kita di makbulkan oleh ALLAH dan memberi kemenangan utk islam.

setiasa keep update dgn isu2 semasa mngenai palestin, jgn hanya bermusim.

mereka memerlukan kita, dan kita memerlukan mereka.

fikir-fikirkan ~~

sekian .


Banduan Hafal 30 juzuk Al-Quran

Banduan Hafal 30 juzuk Al-Quran



Assalamualaikum !


subhanaallah, maha suci Allah memberi kelebihan pada hamba2-Nya .


hari ni aku di perdengarkan dengn bacaan yg merdu oleh Mohammad Jamaluddin .


aku rasa kisah muhammad Jamaluddin ni dah viral dah kt fb sebelum ni, cua aku je baru baca.


bila dengar bacaan dia kan..terharu dalam hati ni..ALLAHhurabbi .


sedap sgt smpi boleh mnyentuh hati2 ni.


semoga kita dapat ibrah dari bacaan nya.


kepada yan belum baca lagi


[ KLIK SINI ]



"

Mohammad Jamaluddin

Dia seorang hafiz Al Quran 30 jus, pernah belajar di Seri petaling, dia asal Burma. 


Dia nak balik kampung tapi pasport dia dah lama mati. Dia di tinggalkan di madras semasa kecil lagi. 


Sekarang dia tak punya dokumen, Mungkin dia di tahan sebab tak ada dokumen. 


MasyaAllah ramai yang kenal dia di Kelantan sebab selalu menjadi imam, dah banyak kali dia di tahan sebab tak ada dokumen. Semoga Allah mudahkan urusan sahabat saya ini. "


-DI PETIK DARI page PenMerah [dot] com
Iklan Raya TM !!

Iklan Raya TM !!


Assalamualaikum.

hari aku tgk iklan TM.

kan dah nak dekat msuk hari raya kan.

so, iklan2 raya ni pun dah belambak kat laman sosial kan.

korang dah tgk ke ?

mengisahkan seorang budak kecil yg " nakal "

aku ingt lagi ayat dia

" tak ayaaah "

 hehe

sebab apa dia cakap macam tu ?

jom saksikan !!


comel tak budak tu ?? tgk laa.. pasti terhibur .

huhu
Muhasabah Nuzul Al-Quran !

Muhasabah Nuzul Al-Quran !

Assalamualaikum .

salam ramadhan al-mubarak .

hari ni dah masuk ramadhan ke berapa dah ??

dah masuk ke 17 hari ramadhan .

jom la, kita muhasabah balik . apa yg kita dah buat sepanjng ramadhan.

ramadhan yg mana nabi bersabda " awalnya rahmat, tengahnya itu pengampunan dan akhirnya pembebasan dari api neraka "

kita sekarang di tgh ramadhan . kita sepatutnya bersama-sama berusaha utk mendapatkan keampunan dari ALLAH.

aku pun sama, banyak dosa tapi aku tak leh lari dari dosa aku . melainkan dengan memohon ampun pada ALLAH. itu rahsia kita dengan ALLAH .

Semoga keampunan ALLAH menjadi milik kita.

aku pun nak minta maaf andaii ada hak yg takt ertunai sepanjng aku berblogging ni.. .

semoga ramadhan kali ini  menjadi yg  paling owesome utk kita !!

huhu

p/s : jom penuhi masjid2 dgn iktikaf !! huhu

nanti aku nak umukan pemenang segmen aku k ^^

tapi tak cukup 30 peserta llaaa..ermm :'(
Kerana Cintakah kita ?

Kerana Cintakah kita ?

Assalamualaikum !!

Gaza di serang bertalu-talu ,
di mana kita sahabat ,
masih sibuk di buai lena ,
di buai empuknya katil dunia,

di mana kita saat gaza memerlukan kita,
mana doa kita ,
mana cinta kita ,
mana sayang kita,
utk sahabat2 kita di sana.

kerana kita lewat,
mereka bangun megah,
menentang musuh tanpa kita,
mereka bangkit dan terus bangkit.

dulu tiada kelengkapan canggih,
tapi sekrang mereka bangun dengan peralatan canggih mereka,
malah menandingi zionis laknatullah.

tapi kita ,
masih di sini,
sibuk dengan kerja dan dunia,
McD masih di telan,

sama-sama kita fikirkan,
mana kita tika diperlukan.
hanya sibuk dgn aktiviti lumrah hingga lupa sahabat-sahabt kita di sana.
doa pun tidak, apatah lagi nak igt.

sedih,pilu.
bukan nak menghukum tapi nak mengingatkan ja.
semoga bermanfaat buat semua !!

sekian ^^

Segmen 2 Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe

Segmen 2 Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe



Assalamualaikum,

hari ni ubai join segmen bro zamani abe ^^
CPUV kedua !!

CPUV kedua !!


Assalamualaikum !!

alhamdulillah rezeki bulan ramadhan.. 

dapat CPUV ke dua dalam tempoh yg " lama "

 hehe.. apa pun memberi smngt utk terus berblogging.. huhu

korang rajin2 la eh.. visit blog aku ni.. dan klik nuffnang tu ^^

selamat berpuasa dan salam nuzul al-quran ^^


p/s: lama tak buka nuffnang..last2 ada rezeki rupanya huhu
Germany Juara Piala Dunia 2014 !

Germany Juara Piala Dunia 2014 !


Assalamualaikum ,

kita juara !!

Mario Gotze melengkapkan  pesta world cup 2014 dengan jaringnya pada waktu kecederaan .

sekali gus membawa German utk menjuari world cup 2014 .

syabas dan tahniah buat team german .

tak sia - sia aku beli jersi german . huhu

penantian selama 24 tahun ber akhir hari ini .

tidak lupa juga buat legend Miroslav Klose yg telah memintas ronalda(brazil) dalam angka jaringan gol .

excited sgt smpai tak tau nak tulis apa .

 hehe.. apa pun nak ingtkan, jgn lupa sahabat2 kita di gaza yg  sedang berdepan dgn zionis laknatullah .

semoga Allah beri kemenangan kpd tentera islam.

amiiin.. 

selamat bekerja !!

sekian .
Final World Cup di rumah !

Final World Cup di rumah !

Assalamualaikum !

sekarang tengah berlangsung final piala dunia 2014 yg berlangsung di brazil.

hari ni aku tgk bola di rumah aku kat msia !!

hehe..

tapi aku tgk sorang gak. adik aku ni dah tido dah sebelum start game lagi . hehe

tapi overall game malam ni boleh di katakan agak hambar.

argentina defending dia mantap . german attacking pun mantap gak.

tak tau nak predict sapa menang.

tapi aku fan german so, aku pilih german la & sbnrnya fan belanda..kihkihkih

hello, aku bukan lalang k.. final belanda tak masuk , so, aku pilih la german.. hehe

sapa yg sokong spain tu ..skrng sokong apa ?? weekk..

oklah game dah start tu..masa tambhan..jom tgk !! jgn lupa qiamullail !! zikir ke baca al-quran dan sahur !! k

sekian.
Banyaknya cerita Hantu !!

Banyaknya cerita Hantu !!

Assalamualaikum,

alhamdulillah, telah selamat tiba di bumi tercinta iaitu bumi Malaysia .

semalam smpai di pulau pinang. negeri kesyangan huhu.

as well as u all know, bila balik msia ni memang tak tau nak buat apa kan..

so, belek2 tv ..tgk rancngan tv la kan.. ada yg baru dan ada yg tahun lepas aku dah tgk tpi dok ulang tayang lgi.
CERITA HANTU SERAM ! GAMBAR HANTU SERAM

huh.

tak lupa lak , cerita hantu.

hehe.. yg latest ni pengantin malam kan .

nampak cm best je. korang dah tgk ke ??

ke korang  tak layan cite melayu.

hehe

tapi serius la, aku smpi msia baru dengar perkataan " hantu " , masa kat mesir tak lak org cakap pasal hantu2 ni..

hehehe apa2 pun aku tetap suka balik msia.. huhu

nak enjoy puas2 cuti kali..doakan ye..

sekian,


Kisah dalam Flight.

Kisah dalam Flight.

Assalamualaikum,

alhamdulillah telah selamat sampai di KLIA tdi.. dan skrng msih di KLIA.. hehe

da benda skit aku nak cerita ni..semoga jadi pedoman utk kita semua.

Medan dakwah itu luas , 

dalam perjalanan pulang ke malaysia semalam.

 aku di pertemukan dengan seorang arab yg kebetulan duduk di sebelah aku dalam flight ke abu dhabi . arab ni orang mesir. 

dia tanya aku . " are you fasting today ? "

 " yes " jawab aku 

melihat mukanya yg agak gelabah, aku terus tny dia 

 " are you Muslim ? "

 " no,I'm Christian , since you are fasting, i should go and sit somewhere else because i will eat in the flight ." 

lepas tu aku cakap la yg aku tak kisah pun dia makan tepi aku .

 " no no, its not polite to eat in front of you because you are fasting "
 lepas tu dia pun cuba minta kat pramugari tu utk tukar. tapi tkda tmpat.

 sbnrnya aku tak kisah pun, dia nak makan ke tak kat sebelah aku .

 cuma yg membuat aku tersentuh, ada lagi yg hormat kita sebgai muslim, walaupun orang luar sibuk mencaci kita yg muslim . mungkin sebab kita ni selalu sangka buruk dgn orang lain. 

" aku jadikan kamu berpuak-puak, utk berkenal-kenalan antara satu sama lain " ayat al-quran 

semoga Allah beri hidayah kepada dia, dan kita semua . last2 aku dpt kawan dia walaupun aku tak sembng bnyak ngan dia sebab time dalam flight tu time tidor aku, so, aku tidor spnjng perjalanan ke abu dhabi.

so agak merugikan la, bila ada peluang utk berdakwah tapi kita sia-siakan . luasnya medan dakwah utk kita sebagai muslim ni, cuma bila kita pandang orang yg nk kita bersembng itu sbgai orang yg " noobs " atau dalam kata lain, dia tu bodoh . sbnrnya ia merugikan kita .

 " Muslim is a friends not a terrorist "

 sekian.

 KLIA,Malaysia :10july2014
Passport dah ambil !!

Passport dah ambil !!

Assalamualaikum,

alhamdulillah, cukup seminggu kita berpuasa. kemana amalan kita, banyak mana ? quality kah ??

semua itu ada jawapannya pada kita. semoga ramadhan kita kali ni lebih baik dari sebelum2 ni ^^

nak cerita ngan korang ni. aku dah amik dah passport aku.. huhu

tu tanda apa ??

 aku nak balik msia dah !! uhuhu.. esok mungkin aku kat mansoura..

doakan aku k.. selamat perjalanan pergi dan balik..huhu..

seronok 2 memang seronok , tapi sedih lak dan rindu lakk kat mansoura ni nanti.

kalau ada rezeki, kita jumpa lagi..

kalau tak, mungkin ini yg terakhir.. hanya ALLAH je yang tahu betapa rindu aku pada mansoura dan PCM ^^

*aku mention tu k !! PCM !! PCM !!

haha..ok,lah aku dah start nak merapu  merapan ni.. nanti kita jumpa kat msia deh..

sekian~~
[ GAMBAR ] Budak Panjat Tiang Masjid / Surau

[ GAMBAR ] Budak Panjat Tiang Masjid / Surau

Assalamualaikum .

bagaimanakah ramadhan anda ? cuba try check balik.. huhu

kadang2 kita terimbau kembali keadaan kita time kecil2 dlu.

p masjid,tapi main. angkat kaki tinggi2.. haha..

lari pusing satu masjid..

hehe.. di fb lak terpampang gambar seorang budak memanjat tiang surau atau masjid.. tak sure.

nak buat mcm mana.. dah namanya budak .

dlu kita kecik2 pun cam tu laa.. tergelak aku tgk gambar budak tu.

semoga ALLAH kurniakan ganjaran baik buat ayah dan bondanya .

mungkin terlalu bosan kot duduk dalam masjid atau surau ,menyebabkan mereka mencuba perkara2 baru cm tu.

pihak masjid perlu buat sesuatu, contohnya buat taman permainan ke, bilik khas utk diorang bermain .

di samping kita meraikan kehadiran yang tua, yg muda dan kanak2 juga perlu di titik beratkan .

salah satu cara utk berdakwah agar mereka lekat dengan masjid ^^

korang  mesti nak tgk gambar tu kan.. jeng jeng jeng



hehehe.. comelnya.. anak2 kat bandar boleh buat cm ni tak ?? ke mngadap gajet jerr ??

sekian.

p/s : tgk alam,ingt pencipta dan ingt kita juga pernah laluinya ^^
Puasa Di Bumi Mesir !!

Puasa Di Bumi Mesir !!

Assalamualaikum,

Alhamdulillah hari ini telah masuk ramadhan yang ke 3 utk tahun ini.

banyak pengalaman baru dan kehidupan yg kita lalui ini semuanya adalah pengajaran dan didikan ALLAH utk kita.

hari tu aku da kata nak cerita kan pngalaman puasa di bumi mesir en. haa

ni aku nak ceritakan.

hari first puasa, alhamdulillah mcam orang lain juga berpuasa. cuma kehidupan di mesir ini agak luar biasa.

tatkala ramadhan tiba, makin ramai manusia-manusia solat di masjid.

bukan sekadar terawih sahaja..malah solat subuh ,zohor ,asar dan maghrib dan isyak juga sperti itu..

penuh masjid tatkala waktu solat.

suasana di mesir ni agak suram dan sunyi berbanding bulan2 lain.

begitu juga tika waktu berbuka. sperti waktu subuh di hari biasa.. sunyi sepi, kedai di tutup. jalan raya pun kosong sperti tiada orang.

alhamdulillah, ALLAH bagi kesempatan utk aku merasai nikmat berpuasa di mesir .mungkin ini yang terakhir, hanya ALLAH sahaja yang tahu.

di mana juga kita berada ,di mana juga kita berpuasa. ingt ALLAH senantiasa memerhatikan kita.

ketika sahur dalam kul 12 tgh malam cm tu akan dengar budak2 mengetuk something cm botol atau gendang utk kejut sahur.. subhanaallah, betapa meraikkan ramadhan itu menyebabkan mereka begitu gembira.

kalau nak bngun sahur tu senang skit.. hehehe

korang kt msia cm na lak ?? hehe.. insyaallah dalam masa terdekat ni akan pulang ke msia. doakan perjalanan kami ini dirahmati dan di sayangi oleh ALLAH.

sekian.

p/s : segmen blogwalking di lanjutkan !! sila pergi ke entri utk join !! ^^
Segmen Blogwalking Edisi Summer Break DILANJUTKAN !!

Segmen Blogwalking Edisi Summer Break DILANJUTKAN !!


Assalamualaikum,

sihatkah anda di ramadhan ke 2 ni ?

 huhu ,

Hari ini aku nak umumkan !!

Segmen Blogwalking Edisi Summer Break di lanjutkan sampai 14 Julai 2014

so, blogger2 skalian boleh lagi join segmen ni k !!

nak buat cam na ??

klik banner ni k !!


selamat mencuba !!

Kataubaid© .