Ramadhan Tiba !!

Ramadhan Tiba !!


Assalamualaikum,

alhamdulillah, hari ni kita masuk ke hari kedua bulan ramadhan

Allah2, cepatnya masa berlalu kan.

macam mana puasa kalian ??

best ke tak ??

semoga kita dpt puasa yg mabrur insyaallah.

sebenarnya nak ucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak 

kepada semua pembaca blog aku dan yang tak baca juga. hehe

mcm salam perantauan sudah.. hehe

semoga ramadhan kali ini menjadi titik tolak kita tuk kembali kpada ALLAH.

pengalaman berpuasa di mesir ? solat terawih di mesir ??

mcm mana ??

nantikan entri seterusnya.. huhu

sekian, selamat berpuasa !!



p/s : sapae nak masuk segmen ni boleh lagi !!


klik dan join !! ada hadiah menanti anda !!
Ramadhan : Adat Vs Ibadat .

Ramadhan : Adat Vs Ibadat .

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, ramadhan bakal berkunjung tiba. ramadhan yang di nantikan oleh ummat islam yang merinduikannya . ramdhan yang di gelar sebagai madrasah, sekolah ,universiti dan mcm2 lagi sebgai tempat dan ruang utk kita mendidik nafsu dan diri kita dripada melakukan perkara2 yang sia-sia dan lagha .

Saban tahun kita, menerima ramdhan . Dari kita pertama kali celik mata sehingga la sekarang di usia kita ini. dah berapa kali dah kita bersua dgn ramadhan, dan kita perlu mempersoalan " bagaimana ramadhan aku yang dulu ? " baikkah atau burukkah ?

baru-baru ini aku mendengar ceramah ustaz shamsuri Ahmad beliau berkata .

" kita ni,dah wapa kali dah masuk ramadhan dari kita celik mata smpai skrang ni,tapi kita tetap menyesal setiap kali ramadhan meninggalkan kita "

" ramadhan kita ni Ramadhan adat atau ramadhan ibadat "

itu yang aku pilih tajuk ni sebagai entri aku membuka lembaran bulan ramadhan kita kali ini ^^

Surah Al-Baqarah ayat 183, ayat sinonim bila Ramadhan hampir berkunjung tiba .

" Wahai orang beriman, diwajibkan keatas kamu puasa seperti mana di wajibkan keatas ummat yg terdahulu, agar kamu bertaqwa "

Kalau nak jadi orang yang bertaqwa kena puasa la kan.

Ramadhan silih berganti, muhasabah lah dalam diri . aku ni sambut Ramadhan sebab family aku sambut setiap tahun ke ?

" dah msuk bulan puasa,so, puasa je la "

" alaa,dah msuk bulan puasa ? arghh susah laa nak puasa2 ni "

antara dialog yg sering kita dengar.

andai kita letakkan Kedatangan ramdhan itu sebgai aktiviti tahun semata, maka ia akan jadi seperti itu.

rugi la kalau kita hnya menganggap ramadhan yang tiba ni sebgai adat bukannya ibadat.

apabila seorang hamba itu membuat sesuatu kerana Tuhannya maka dia layak menerima ganjaran dari Tuhannya .

tanamlah dalam diri kita, yang ramadhan yg kita lalui setiap tahun bukan activiti tahunan semata, malah ia merupakan peluang kita utk dekatkkan diri kita dengan Allah.

" siapa yang membangun Ramadhan dengan keimanan ,akan di ampunkan segala dosanya " hadis Nabi .

nanti akan ada orang kata, " eh, kita ni kalau beribadah tak leh nak harapkan pahala. kita kena harapkan redha Allah semata "

ye betul tu aku setuju , tapi sesetgh orang boleh kita terus berkata macam tu tapi mungkin bagi yang bru berjinak2 dalam ibadah,kita boleh  mengunakan " ganjaran " sebagai booster utk diorang keep in touch dgn ibadah diorang. nanti lama2 akan timbul " rasa " cinta kepada Allah .

sama-sama kita muhasabah balik, ramadhan yang telah kita lalui sebelum2 ni. adakah kita buat semata-mat kerana Rakyat Malaysia sambut dan berpuasa atau betul2 kerana Allah .

kalau adat itu lebih banyak dari ibadat.tukarlah ia kepada ibadah. bagaimana ?? perbetulkan niat balik, aku buat ibadah ni semua kerana ALLAH .

semoga Ramadhan kita kali ini lebih baik dari Ramadhan2 yg sebelum ini. Salam Ramdhan Al-Mubarak !!

sekian .



p/s : kalau ada salah silap atau penambahan pada entri ni.sila komen atau pm k ..sharing is caring !!


Nuffnang Berwajah Baru !!

Nuffnang Berwajah Baru !!

Assalamualaikum semua !!

lagi berapa hari lagi nak Ramadhan  ?? jawapannya 4 hari lagi !! kan2

Allahummaballighna ramadhan , aamiinn

setlah beberapa hari tak buka nuffnang,hari ni aku buka.. terkejut aku

terkejut bukan sebab dapat CPUV hahaha tapi sebab nuffnang dah berubah wajah !!

nampak lebih matang skit.. huhu


korang try check nuffnang korang.

jadi macam aku tak ?

over jer kan ubai ni.. ni pun nak update.. hahah

suka hati aku laa..weekkk..

oklah.. setkt ini sahaja yang smpt di update !!

sekian.

p/s : ini link ke senarai peserta segmen blogwalking edisi summer break !!

http://kataubaid.blogspot.com/2014/06/senarai-peserta-segmen-blogwalking_25.html




Senarai Peserta Segmen Blogwalking Edisi Summer Break

Senarai Peserta Segmen Blogwalking Edisi Summer Break



Assalamualaikum,

insyaallah ini senarai peserta Segmen Blogwalking Edisi Summer Break

Minta semua peserta utk menziarahi kawan2 blogger lain ye .

maaf sebab update lambat , ada urusan yg taak dpt di elakkan

selamat ber blogwalking !!

10. http://www.syuhadasalleh.my/2014/06/segmen-blogwalking-summer-break.html
11. http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-summer-break.html
12. http://travellogdin.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-edisi-summer-break.html
13. http://coratcoretsibudaktembam.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-summerbreak.html
14. http://www.aimisyahirah.com/2014/06/segmen-blogwalking-summer-break.html
15. http://nurizzati0920.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-edisi-summer-break.html
16. http://rojakbuahpedas.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-summer-break.html
17. http://kapas-putih.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-summer-break.html
18. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-summer-break.html
19. http://syxfiqxnissx.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-edisi-summer-break.html



p/s: senarai peserta ini akan bertambah dri masa ke semasa memandangkan tarikh segmen masih belum di tutup. 

jadinya siapa yang ingin menyertai klik gambar kat bawah ni k !!

 Klik Sini !!

jika tak cukup 30 org peserta, segmen ini akan di batalkan .

sekian .
Lagu Ramadhan versi Let it go !!

Lagu Ramadhan versi Let it go !!



Assalamualaikum !!

huhuhu

let it go  ! let it go ! let it go !!

frozen lagi ubai nii *dah laa update entri kosong.. hahaha

ni aku nak share lagu nyanyian Amar sempena ramadhan 

https://www.facebook.com/photo.php?v=661875240556745&set=vb.497822016962069&type=2&theater

selamat menonton !!
Apa Beza uncang teh dngan Pasukan Bolasepak Englad ?

Apa Beza uncang teh dngan Pasukan Bolasepak Englad ?

Assalamualaikum,

membelek2 fb ngan twitter aku tdi

terjumpa gambar ni .


penyokong england mesti fahamnya.. huhuhu

tak pe kalah menang adat permainan kan

mengusik time kalah itu sebenarnya ukhwah yg kekal abadi

usah amik serius.. huhu

sekian.

p/s: ngantokk
Frozen !!

Frozen !!

Kisah di Samsung Centre,Mansoura,Mesir

Kisah di Samsung Centre,Mansoura,Mesir

Assalamualaikum ,

hari ini masa ku terisi lagi dgn aktiviti yang nak kata faedah, mcam tak.. haha

gi cari kedai nak baiki phone.

jauh juga nak jalan p sana. last2 jumpa gak samsung centre dekat nadi Nil.

masa sampai tu elektrik tak da, dia suh mai balik sejam lepas tu.

macam teragak2 juga laa time tu..esok nak mai balik..cm malas je.

tp di kuatkan keyakinan. msuk balik nak tny kedai tu buka bila.

tup tup tup

elektrik dah ada.

alhamdulillah, tunggu kejap and then hantar phone kat dia.

phone aku ada masalah kat bahagian nak charge dia. so, aku tny la dia berapa harga dia . dia cakap 220 le bersamaan RM 110. TERKEZUT gak tapi aku dah prepared skit la, sbb senior pun ckap dlm seratus ringgit cam tu.

lpas tu aku tny dia sbb camera aku pun cam blurr .. nak tukar dia berapa, bukan tukar camera,tapi just cover cermin yang tutup camera tu. dia cakap dalam 300 LE bersamaan dgn RM150.

tersenyap denm terus aku kata kat dia,tak pa la..charger awwalan " charger dlu la " gitu.. dia pun tersenyum tgk gelagat aku.. hehe

biasa duit time student ni kena jaga2 skit.. tkot terhabis banyak. dan kena tgk keutamaan dia dlu nak salurkan ke mana kan.

stkt ni charger tu yg lebih utama dari camera, camera blurr skit jerr..klau tak leh gak...kita selfie sokmo deh.. hehehe..

lepas tu aku balik la, dia cakap mai esok.. nasib bek bayaq esok..sempt gi cucuk duit sat..

esok nak merantau lgi laa jawabnya..menghabiskan sisa2 puluh2 hari aku di mesir ^^

sekian,

p/s : korang dah join segmen aku ?? sila join : http://kataubaid.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-edisi-summer-break.html
Penat Shopping !!

Penat Shopping !!

Assalamualaikum,

semalam keluar ngan kawan2 gi shopping .

fuhh penat betul laa. stress haha

banyak barang yang nak beli, jubah la mostly.

ni antara jubah2nya . korang nak ke ?? huhu






cantik tak.. hehe *tak beli pun..

nanti aku nak beli tasbih digital lak tuk hadiah Segmen Blogwalking aku .

tapi simple ja la.

tdi aku tgk jubah cantik2 harga lak area RM70 ke RM80 .

ada la yg murah lagi dlm RM 30 cuma kain dia la cam panas je bila kita pakai .

siyes pattern dia cantik gak la . aku sbnrnya tak reti sgt nak beli jubah utk pompuan nii...saja nak beli tuk family . huhu

last2 aku tak beli apa2 pun.. hehe

ok..lah hari ni nak gi repair phone laak..harap2 laa murah jer kena bayar kan.

sekian, wsslam..

p/s: jom join segmen http://kataubaid.blogspot.com/2014/06/segmen-blogwalking-edisi-summer-break.html


Segmen Blogwalking : Edisi Summer Break !!

Segmen Blogwalking : Edisi Summer Break !!

Assalamualaikum !

Alhamdulillah, setelah sekian lama nak buat segmen, akhirnya terbuat juga.

saja jerr nak isi waktu berbaki di mesir ni sebelum balik msia bulan julai nanti.

segmen ni mudah jer sebab aku memang tak suka segmen2 yang complicated dan susah .

objective buat segmen ni utk mengeratkan hubungan antara blogger tak kira baru atau lama .

di samping menambah kenalan blogger ^^


syarat-syarat :

1. Mesti ada Blog :)

2. Follow Blog aku ni .

3. like Page ni dan page Kami Sayang Islam

4. Buat entri bertajuk " Segmen Blogwalking Summer Break " dan letakkan banner kat atas tu dlm entri korang dan link kan ke entri ni .lagi satu letakkan jumlah follower korang masa korang update entri tu k

5. paste kan link korang kat ruangan komen kat bawah ni k .

tu je syarat2nya .

yang lain tu, korang kena Blogwalking ke blog(peserta) lain dan di wajibkan meninggalkan jejak (follow blog atau komen kat entri tersebut.) korang kat blog tu . nanti aku akan check k ^^ *sbb tak da keja nak buat.. huhu

hadiah pula ?? eh, ubai nak bagi hadiah ?? klau nak sponsor pm ubai k ^^

hadiah dari kataubaid.blogspot.com

1. 1x Tasbih digital
2. Bloglist Julai 2014 ( 5 Blog )
3. Mungkin bertambah kalau ada rezeki lain ^^ 

Tarikh  : Bermula Pada 17 June 2014 hingga 30 June 2014

peringatan : Segmen ini akan di batalkan jika penyertaan tidak melebihi 30 penyertaan selepas tarikh tutup nanti.
senarai peserta akan di update kemudian .

itu je la stkt ini. keep update k dgn blog aku ^^

sekian, selamat bersegmen !!

p/s : harap2 ada yang sudi join
Mati tak kenal usia .

Mati tak kenal usia .


Assalamualaikum ,

Baru2 ni aku ada post entri mengenai pelajar Malaysia di Mesir yang kemalangan iskandariah(alex),mesir.

dua hari sudah, perkhabaran sedih di terima apabila salah seorang dari mereka iaitu Ummi Nadia,21.

perkhabaran ini mengejutkan juga di sebabkan sebelum ni ada laporan mngatakan ummi sudah beransur pulih.

tapi apakan daya ,ajal maut di tangan tuhan, kita hanya mampu berharap kepada-Nya .

sama-sama kita sedekahkan al-fatihah utk arwah .

sekian, al-fatihah



p/s : usia yang sama sepertiku, entah2 esok aku pula bertemu dgn-Nya.. Allah ampunkan Aku :'(
Germany Benam Portugal !!

Germany Benam Portugal !!

Assalamualaikum .

gol gol gol gol !!!
pergghhh.. sekali 4 kena !!

ok, rilekss ubai rileks !!.. 

hari ni

german berjaya membenam portugal dgn jaringan 4-0 .

hasil jaringan hatrik thomas muller dan satu gol dari hummels .

jerman bermain garang dan laju  shinggakan mereka berjaya menembusi gawang portugal sebanyak 3 kali pada babak pertama perlawanan.

di babak pertama juga Pepe di layangkan kad merah kerana mengasari Muller .

perlawanan berkesudahan 4-0

sekian, melaporkan utk tv kataubaid..

hahaha.. pergh..memang best tgk game tdi.. cuma sedih tgk ronaldo sbb mcm kena ikat je pergerakan dia.

tapi dia dah cuba yg terbaek !!

huhu..

nantikan ulasan2 game piala dunia yg akan datang *kalau aku rajin nak update ^^

p/s : coming soon ~~
Live Streaming Portugal vs Germany

Live Streaming Portugal vs Germany

Assalamualaikum.

match tgh on ni..

just klik 

and pandai2 korang cari channel k ^^

http://www.ronaldo7.net/live/livestream/livestream.html

chow ~~

goaaaallll~~~
Miss June Giveaway

Miss June Giveaway

[klik BANNER untuk join]

Senarai hadiah:

Top Referral:

Teddy Bear atau
Earphone Beats.by dr.dre

Cabutan bertuah:

Brooch
Bookmark
Pencil Case
3x Keychain
Sikat Sunsilk
Button Badge
Fridge Magnet
Colourful Paperclips
3x Savee Sleeping Paper Mask
2 Pin Shawl + Iphone Shoe Stand
Tissue Case + 3 Mini Hairclips + Pemadam Faber Castell
Bola oh Bola oh Bola !!

Bola oh Bola oh Bola !!


Assalamualaikum ,

world cup baru saja membuka tirainya,

banyak peristiwa pelik yang berlaku

dari segi keputusan perlawanan yang berlangsung

terbaru England di kalahkan oleh itali

dengan jaringan 2-1

match ni, england bermain hebat dan memang nmpk lain dri world cup 2010..

laju dan ada semngat nak menang.

tapi nak buat lagu mana tak da luck smlm.

harap next match boleh menang la kan.

malam ni lak match antara 

Switzerland vs Ecuador (12 AM)

Franca vs Honduras (3 AM)

Argentina vs Bosnia (6 AM )

korang sokong team mana ?? ce komen skit.. boleh tahu kan.

semoga ke temu lagi ^^

sekian .

 Klik like page ni k !!


p/s : aku nak buat segmen tapi takot lak..apa ciri-ciri segmen yang korang rasa patut ada dalam satu2 segmen ? 

jemput komen , like page fb aku juga k * soalan ni aku akan tny kat page aku juga..senang skit nak komen2 kan .

26 Hari Lagi ..

26 Hari Lagi ..


Assalamualaikum ,

tik tok tik tok tik tok 

masa berlalu dengan pantasnya.

tapi terasa lambat dek kerana aku balik msia lambat..

awat laa aku amik tiket lambat..

ermm..terpaksa laa melangut kat sini .

tapi best juga,boleh tgk world cup ngan kawan2.

menjerit sekali bila goal, gelak sekali bila team kita menang. tapi bila team kawan kalah,apa lagi kutuk laa..

hahahaha

kadang2 sukan ni dapat menyatukan hati kita sebenarnya.. 

semoga terus istiqamah dalam ibadah di samping demam world cup yang di hadapi itu.. hehe

sekian, salam 5-1 ^^

Salam 5-1 !! #SpainvsBelanda

Salam 5-1 !! #SpainvsBelanda

Assalamualaikum,

berita semasa !!

Belanda berjaya membaham sepanyol pada aksi pertama kumpulan B hari ini.

belanda menang dengan jaringan 5-1 ke atas sepanyol .

Goal belanda di jaringkan oleh Van Persie(2) & Rooben(2) dan dirg * tak pasti betui dak nama dia tu .

sepanyol pula di jaringkan oleh Xabi Alonso menerusi sepakan penalti.

terasa lawak laak bila ,spain kena ayam cam tu.. hahaha..

anyway congrat tuk belanda !!

aku rasa cam dah menang world cup dah.. hahaha

bye2 spain !!!


Handphone buat Hal !!

Handphone buat Hal !!

Assalamualaikum semua, !!

alhamdulillah dah abis dah final exam aku tuk tahun 2 ni !!

huhu excited sgt ..result tu belakang kira..doa2kan laa yang terbaek naa..

lepas exam lak, nphone buat hal.. sedeh teramat..grr

nak charg tak masuk2..

haih..tak kan nak suh tukar phone kot..

dah dua tahun pakai koot.. sayang nak tukaq..

harap2 laa.. tukar charger baru ni boleh guna laa..

sebenarnya tgh bosan ni..

ada job nak buat tak ??

ce habaq .. boleh jjoin..hehhe

sekian,

p/s : bosan bosan bosan !! :'(



Nisfu Sya'ban Vs World Cup !!

Nisfu Sya'ban Vs World Cup !!

Assalamulaikum semua !!

yeay dah habis final exam !!

yahooo

google !!

IE..

hahaha.. saja je nak usik korang .

korang tau tak malam ni adalah malam nisfu sya'ban !

kelebihannya adalah malam yang mustajab utk berdoa !!

subhanaallah. sayangnya ALLAH kat kita kan.

jom banyakkan doa pada malam ni .

malam ni ada world cup pulak kan.

peluang utk berdoa tu terbuka luas tuk kita bermunajat dan berdoa.

macam mana ??

bangun awal .

solat tahajud

zikir dan doa kalau sempat baca al-quran.

lepas tu tgk la bola..

tapi satu jer.. jgn sekadar penuh syarat ja..rugi2..

world cup tu, bru first game.tkot  nisfu sya'ban ni yang final nya buat kita.. kang menangis lakk depan ALLAH nanti.

bagi yang berpuasa..tahniah !!

yang tak puasa jangan risau .. doa banyak2 agar next nisfu sya'ban kita boleh puasa sama ngan kawan2 kita yang puasa..huhu

ok.. laah.. nak chow dah..

dah abis exam kan..mcam tau2 ja korang..hahaha

sekian,

p/s : kawan2 pakat nak balik dah, aku je melangut lgi kat sini..choiii..
Pesanan buat isteri sempena world cup !!

Pesanan buat isteri sempena world cup !!

Assalamualaikum semua !

haa, world cup tinggal berapa hari lagi ni  ??

world cup 2 world cup juga , ramadhan jangan lupa !!

bekalan di akhirat kelak ^^

sempena world cup ni, bnyak da cerita2 dan gossip mngenai pemain dan pasukan yang bertanding.

ada player yang kena sihir oleh bomoh mana tah. lepas tu panda akan meramalkan match world cup.. ermm

macam2.. tapi world cup kali ni mungkin akan meriah, di laksanakan di rio,brazil antara negara yang memonopoli acara bola sepak suatu ketika dahulu .

bila dah smpai musim bola, jadi sudah pasti si lelaki yang akn tgk bola.. jadinya, ada syarat tuk para isteri yang suaminya begitu minat bola sepak sempena world cup kali ini.. pa syaratnya ??


haa..da baca ?? selamat la mematuhi syarat2 tu.. hehe.. yang tak boleh belah no 2 ngan 6.. hehe

ok.lah selamat semuanya, counting days utk last paper n ramadhan kareem !!

sekian. 

p/s : like page blog aku kat sebelah ni k ^^
Pelajar Malaysia Kemalangan di Mesir !!

Pelajar Malaysia Kemalangan di Mesir !!

Assalamualaikum ,

sahabat2 baru2 ni, kami di sini di kejutkan dengan berita sahabat2 kami dari universiti iskandariah,mesir telah mengalami kemalangan jalan raya.

kemalangan berlaku sewaktu mereka dalam perjalanan ke airport di iskandariah(alex) untuk pulang ke Malaysia .

seramai 6 orang mahasiswi uni iskandariah(alex) terlibat dalam kemalangan tersebut .

dan kini 2 orang masih terlantar di hospital . dan di khabarkan seorang baru menjalani pembedahan rahang. mohon doa sahabat2 ya.

di sini, jika anda dan siapa2 yang mahu menyumbang utk pelajar2 tersebut boleh menyumbang melalui :

Sebarang sumbangan melalui perbankan boleh disalurkan melalui acc berikut:

CIMB Islamic
06100003169203
Nur Hanisah Binti Naspu 
(Timbalam Ketua Jabatan Penerbitan dan Penerangan PERUBATAN)
FB: Nur Hanisah

mohon sama2 kita membantu yang mana patut,di anggarkan jumlah rawatan hampir 20 ribu geneh bersamaan RM 10 ribu.

semoga usaha kita di nilai dgn kebaikan di sisi ALLAH.

 maklumat lanjut klik sini
sekian, mohon sebar2kan

p/s : sedih..moga cepat sembuh :)
Goreng Menggoreng ketika exam !!

Goreng Menggoreng ketika exam !!

Assalamualaikum ,

hari ni exam essay . susah gak laa..

exam mana ada yg senang kan hehe.

hari tu MCQ, tembak menembak berlaku .

tadi time essay , goreng menggoreng lak..

haha..

mana taknya, dah kena isi tempat kosong lepas tu pulak ruang punya banyak, jawapan dua jer.

haihh..

dgn treartmentnya dia bagi 7 markah... perghh.. tak sangka bnyak tu.

anyway, lagi satu paper jer lagi... doakan hari khamis ni.. OSCE .

n then cuti dan holiday !!!

huhu.. kenyang menggoreng jawapan.. hahaha

sekian,

p/s: penang menang ngan pbapp 3-1 .. huhu #haria penang haria !!


Budak 9 Tahun dapat RM2.78 juta

Budak 9 Tahun dapat RM2.78 juta

Assalamualaikum,

hari ni kita di kejutkan dengan berita " budak 9 tahun dapat pampasan RM 2.78 juta ".

Sekali pandang, kita rasa wah untungnya budak ni .

tapi bila di amati secara terperinci .

kisah berlaku pada tahun 2005 apabila Dr. Nor Azalina melahirkan anaknya itu.

atas sebab kecuaian doktor,dan jururawat .anaknya mengalami kerosakkan otak yang amat teruk dan tidak boleh di sembuhkan.

maka atas sebab itu,mereka mengfailkan saman kepada kerajaan,doktor,dan jururawat yg terlibat dalam kes tersebut .

semoga penderitaan ahli keluarga budak tersebut dan di kurangkan. kerana akan menjaga anak2 yang kelainan upaya .

semoga ini juga menjadi pengajaran buat bakal2 doktor kat luar sanadan diri sendiri agar belajar bersungguh2 agar kecuaian yg sebegini tak berlaku lagi di masa hadapan.

sekian.

sumber : http://www.sinarharian.com.my/semasa/kanak-kanak-9-tahun-terima-ganti-rugi-rm2-78-juta-1.287720

p/s : sem ni aku belajar pasal otak.kalau satu lesion atau kerosakkan yang berlaku pada otak, akan menyebabkan sebahagian atau pun beberapa tempt pada badan kita jadi lumpuh dan tak dpt di gunakan.

bnyak kes2 mengenai kecederaan nerve atau saraf pada otak ni..nanti kalau free aku cuba share k ^^

lusa next paper essay !! doakan !!


Tembak Menembak ketika exam !!

Tembak Menembak ketika exam !!


Assalamualaikum,

korang !! sihat ke tu .

jeng jeng jeng.

aku nak cerita ni.. fuh tdi time exam ada berlaku tembak menembak

antara pelajar dengan kertas soalan OMR.

tapi akhirnya,pelajar berjaya menembak 200 soalan MCQ dgn jayanya.

hahaha.. mesti korang cuak kan.

sebenarnya tdi kami bru habis paper MCQ (multiple choice question)

bila dah soalan A B C ni.. apa lgi bila dah tak da idea..

pakat tembak menembak laa jawabnya.. 

haha.. doakan aku dapat result gempak2 k. aamiiiiiiin.

next paper hari ahad ni.

counting days nak balik msia..tapi lgi sebulan..haiyooo..

sabar itu indah.. huhu

ok.lah chow..

nak tido jap.ngantok laak..

sekian,

p/s: 2 paper lgi..doakan ^^


Kerana Tudung Fareeda !!

Kerana Tudung Fareeda !!



Assalamualaikum,

baru-baru ini tersebar di media sosial gambar yg diatas ni .. *tgk atas

mengenai orang ramai sanggup bermalam di depan kedai tudung untuk mendapat kan tudung Fareeda .

semua sedia maklum,yang tudung fareeda berharga Ratusan ringgit *rm 200 gitu utk satu tudung.

bagi aku,ia adalah mahal.tak tahu korang cam mana.

tapi semngatnya diorang ni sampai sanggup tidur di luar kedai utk mendapat koleksi yang mereka nak.

hanya mampu melihat sahaja benda ini berlaku.

diorang cakap,memilik tudung fareeda ni impian kaum wanita. betul ke ??

aku lelaki,  mana aku tahu kan. hahaha

semoga pembelian mereka itu berbaloi dan membawa mereka ke syurga kelak .

sekian.

p/s: harap laa isteri aku tak macam ni..huhuhu ~~~ aamiiiiin ^^
Bagaimana untuk jadi blogger ?

Bagaimana untuk jadi blogger ?

Assalamualaikum,

alhamdulillah, hari ni aku nak share tips-tips skit utk blogger.

walaupun aku ni just blogger cikai ja, orang tak pandang pun.

tapi tak salahkan kita share ilmu.

Seorang itu perlu apa utk jadi seorang blogger . ?


1. Kena pandai buat blog. sama ada melalui blogspot, word press dan medium2 yang lain.



2. kena ada idea . errmm cam na nak cari idea ni ubai !!

haa, banyakkan membaca artikel2, atau surat khabar and kemudian korang ulas skit mengenai apa yang korang baca tu. contoh perempuankan suka baca novel *aku kureng skit laa..sbb aku laki...haha

boleh update sinopsis novel tu jerr.

3. pandai hias blog.

perlu ke kain rentang utk hias blog. TAAAK !!! yang perlu hanya kekemasan ,warna dan susunan atur blog anda !

bagi yang baru nak cuba buat blog tu. try dlu main2 dengan icon2 yg ada dalam blogspot ni. kalau tak explore sendiri,sapa lgi yang nak tolong kan.

kalau ada sebarang pertanyaan,boleh tny, dan aku rasa blogger2 lain pun sedia nak membantu korang.sebab dlu aku pun berlajar dengan diorang gak.yang penting jangan sombong !!

Kataubaid© .