2015 : Perancangan Kita ?

2015 : Perancangan Kita ?


Assalamualaikum . 

woaaahh !! hari last 2014 laa !!

pasti bila di tanya kepada rakyat Malaysia mengenai 2014 .

pasti akan ada yg berduka.

bermula di awal tahun, kemudian di pertengah dan juga di hujung tahun.

Malaysia di uji dan terus di uji .

semoga 2015 , Malaysia menjadi lebih kuat .

bila sebut tahun baru , mesti ada azam2 baru kan.

azam aku lak adalah untuk lengkapkan perancangan 2014 yg tertangguh.

banyak jugak yang tertangguh. 

study is priority !

korang pulak macam mana ?

mula dengan bismillah tutup dengan alhamdulillah ^_^ dan muhasabah
p/s : banyak kejadian yang mengingatkan kita dengan mati. semoga kita sentiasa dekat dengan ALLAH.

senyum selalu :-)
Pulau Pinang di landa Ribut .

Pulau Pinang di landa Ribut .


Assalamualaikum .

ALLAH !

dapat berita dari sepupu aku tadi, kat kampung aku tdi berlaku ribut kuat . sehingga rosak bumbung umah mak cik aku.

risau aku dgar .. baru di uji dgn kelantan, kini kampung halaman pula di uji.

ya ALLAH, selamatkan lah keluarga aku di Penang . Tenangkan depa ya ALLAH, tenangkan aku juga di sini.

di laporkan 1 orang cedera. dan beberapa rumah ada kerosakan berikutan ribut tersebut.

doa aku dari jauh .. moga selamat semua.



gmbar sumber : Berita Harian Online .

mohon doa semua T.T
Pesawat QZ8501 hilang !

Pesawat QZ8501 hilang !


Assalamualaikum. 

 tatkala 2014 ingin melabuh tirai , kita di gempar dengan satu peristiwa iaitu kehilangan pesawat AirAsia QZ8501 .

aku dapat news ni tadi pagi waktu mesir .

di khabarkan pesawat tersebut dari Surabaya dalam perjalanan ke Singapura . Semoga semua penumpang dan cabin crew dan pilot selamat. 

kedudukan terakhir pesawat.

ikuti update terkini di page AstroAwani.
teringat peristiwan MH370 dlu..masa tu aku kat egypt. MH 17..time tu aku kat malaysia.. baru sampai je kt umah dlm 2 / 3 hari cmtu.

masa ni, kita hnya mampu berdoa dan berdoa. Allah uji kita..sama ada kita nak berdoa atau tidak. 

mohon berdoa , merayu .

2014 dalam kenangan yg pahit.

sekian .

Mengenal Manusia !

Mengenal Manusia !


Assalamualaikum .

hari- hari kita berjalan melihat bumi Ilahi .
eh, itu dia si fulan bin si fulan ,
itu si fulanah binti fulan .

mereka kawan aku , kata aku sendiri .
tapi siapa mereka di sebalik mereka  ?

persoalan mula menyoal otak ku.
susahnya nak meng intrapitasi manusia .

kadang-kadang dia ok, kadang2 dia melenting .

kerana manusia itu punya perasaan .
terketuk pintu sedih, maka ia sedia
terketuk pintu marah, maka amarahnya memuncak.

hnya kita mampu mengenal yg luaran .
ketika ia baik,kerana kita berada di sisi.

tapi ketika amarah,tiada siapa menanti di bibir pintu.

itu lah manusia. mampu untuk di terjemah dalam alam fantasi
bukan alam realiti .

tuk tuk tuk tuk

kenali diri,supaya diri mudah mengenali insan lain 
.

like page aku ^_^

sekian .
Bila dah suka ..

Bila dah suka ..


Assalamualaikum. 

bila dah suka, nak buat macam mana kan.

bila dah minat , siapa pun tak leh halang .

akan ku renangi dan rentasi lautan api pun ku gagahi.

hahaha.. mesti korang ingt kenapa laaa ubai jiwang2 laak nii kan.


bukan jugak yang ini


tapi mengenai minat kita terhadap hobi kita .

bila kita dah suka dengan hobi kita. pasti kita akan salurkan kelebihan kita itu ke tmpt yg sepatutnya.

contohnya, hobi aku menulis. dan aku salurkan hobi itu dengan menulis blog.

maka tak sia-sia la kelebihan kita andai di salurkan ke tmpt yg sepatutnyaa.

eeh.. bukan aku nak cite pasal cinta2 laa..

korang ni memandai je. 

sapa laa yg syok kat aku en.. :P

hehe..

sekian !

p/s : minat korang pulak macam mana ?
Segmen Jom Kenal Blogger Baru Bro HH

Segmen Jom Kenal Blogger Baru Bro HH


Segmen Jom Kenal Blogger Baru

Assalamualaikum .

ini first time aku join segmen Bro HH ni .

psal diri aku sebagai seorang blogger ??

Nama Muhammad Ubaidullah Bin Ismail . mula menjadi blogger se awal tahun 2009 . sudah lama berhenti jadi blogger. cuma baru active sejak 2 / 3 tahun yang lepas .

mendapat semangat dari #kelabbloggerbenashaari untuk menulis kembali ^_^

target menjadi blogger ni untuk mendapat site income sebenarnya. tapi bila di fikirkan balik. baik aku tulis sebab minat aku nak menulis. lebih penting dan lebih utk di utamakan.

Nama Blogger : Kataubaid
email : ubaiismail@yahoo.com
URL : http://www.kataubaid.blogspot.com

selamat berkenalan !

sekian ^^

p/s: like page aku tau..hehe

Banjir : Politik vs Misi Kemanusian

Banjir : Politik vs Misi Kemanusian


Assalamualaikum .

sekarang situasi di Malaysia agak tegang, apabila kita di uji dengan musibah banjir dan hujan lebat.

ketika ini,semua orang akan rasa teremosi dan ber emosi .


itu sudah pasti. ke mana si anak ? ke mana si emak dan ayah ? di mana mereka ? sudah pasti kita semua risau .

dalam kerisauan ni, ada makhluk2 yang cuba nak melaga-laga kan rakyat dan mangsa kejadian .

mereka mempersoal kenapa perlu letak gambar  ' parti ' yg turun bantu mangsa-mangsa banjir .

ada yang mempersoalkan , barang yg di beri kepada mangsa banjir merupakan duit kerajaan . kenapa guna nama ' parti ' yang memerintah ?

hello guys !! berhenti laa dari buat spekulasi macam ni. kesian kat mangsa2 tu.

korang dok bising pasal parti mana yang tolong mangsa banjir,tapi kita yg tkda parti ni tolong tak ? ke hanya jadi keyboard warrior je ?

kalau aku, aku pun tk setuju letak gamba parti yg hantar bantuan tu yg menggunakan duit rakyat malaysia . tapi apa kan daya. utamakan perkara yang lebih utama .

apa dia ?

bantuan tu sampai ke mangsa banjir. ye laa.. kita boleh sedap cakap kat fb or twitter , tapi kita tk da di tempat kejadian

diorang tak da harta ,tinggal sehelai sepinggang. itu pun kita kalut nak mempersoalkan bantuan kat diorang.

nanti lepas banjir dah surut, bising la balik. 

kadang2 hati kita akan terguris bila orang mempertikaikan hak kita. sebagai pengguna alam siber ni, cuba lah faham situasi mangsa. 

jang main redah je. semoga kekuatan yg kita ada hari ni..dpt membantu mangsa2 banjir seterusny mengeratkan hubungan antara kita.

lupakan parti kejap, kita turun dan tolong. itu lebih baik .

maaf kalau aku emo ke dalam penulisan aku. sekadar pandangan dari hati yang kecil ini .

sekian

 .


p/s  doa tau !!


Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com

Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 24 Disember 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #12 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
#Pray4Malaysia

#Pray4Malaysia


Assalamualaikum .

entri aku hari ni ingin mengajak kita semua rakyat malaysia untuk duduk sejenak dan berfikir mengenai apa yg berlaku di malaysia.

Banjir dan segala2 yang berlaku sepanjng  tahun 2014 .

usah tunding jari, siapa salah .

kita patut rasa bersalah, sbb manusia memang bersalah takda yg ma'sum . 

mohon doa dan solat hajat. bagi membantu mangsa banjir. dekatlah ngan ulama, sbb mereka yg paling dekat dengan ALLAH. 

siapa lah kita berbanding kita. Allah bantu kami.


gmbar di kelantan dan pahang.

dapat maklumat di perak pun air dah naik. di perlis juga dalam keadaan berjaga2.

semoga semuanya selamat.

" bila alam berbicara, kemana kita nak berdoa . berdoalah kepada pemilik alam,ALLAH "

#PRAY4MALAYSIA

p/s : doa kami dari kejauhan.selamatkan keluarga kami Ya.Allah.
Entri Pertama Aku ??

Entri Pertama Aku ??


Assalamualaikum.

tiba-tiba aku rasa macam nak share ngan korang semua tentang entri first aku.

hahaha.. tergelak sakan bila aku baca balik entri aku tu.

entri yg berkisar tentang INERTIA.

masa tu, cikgu fizik aku suruh buat blog fizik. last2 jdi blog ni. 

entri yg bertarikh june 2010 itu memberi aku gambaran mengenai blog baru aku ini.

sebelum tu ,aku dah ada blog dah. cuma password dan email dia tu aku lupa.. last2 yg ingt blog ini je.

jemput lah baca kalau korang minat fizik. hehe


Entri copy paste dari wiki.. hehe..

entri first korang macam mana pulak ?



sekian.

LIKE page aku k ^_^
Semangat !

Semangat !


Assalamualaikum .

bila di uji baru tersedar yang kita ni sebenarnya tak buat apa2 pun.

baru terhegeh2 nak cari jalan keluar.

semasa merancang,tak pikiaq pulakkan.

apa2 pun itulah ujian dan dugaan.

tetamu yang hadir tanpa jemputan tapi kerana ke alpaan kita sendiri.

moga terus bersemangat !!



aku nak ucapkan tahniah dan takziah buat pimpinan baru PERUBATAN Cawangan Mansurah yg menang dalam pilihan raya baru-baru ini. laksanakan lah amana dengan sebaik-baiknya.

kami menyokong anda insyaallah selgi tidak berpaling dari akidah yg sebenar.


Terima Kasih AJK JPC !! sebab sudi jadi ajk !! dan usaha kalian memang gua respect !!

semoga di berkati segala usaha kita deh.

sekian .

p/s: buka buku and start baca !!

FUTUR !

FUTUR !


Assalamualaikum 

membicara mengenai FUTUR.

apa makna futur ?

futur adalah berhenti .

kalau dalam bulan puasa kan kita ada iftar kan. 

Futur yang ingin ku bawakan kali ini adalah futur dalam berpersatuan .

dalam kata lain berputus asa dalam gerakkan persatuan .

Faktor-faktor :

1. Diri sendiri .

mudah kecewa bila pandangan diri yg tak diterima dalam meeting.
sangka buruk dengan pimpinan.
hilang thiqah dengan pimpinan

2. faktor sekeliling .

kawan2 yg menyalahkan kita faktor kegagalan kita .
silap memilih kawan .

macam mana nak cover balik dari FUTUR ni.

1. bergaul dngan kawan2 persatuan.
2.sedar amanah yg di pertanggungjawabkan utk kita.
3. Sentiasa sangka baik dalam smua aspect.

harap perkongsian ini membantu kita semua ya.

kalau tk paham boleh pm aku ya !!

sekian.


p/s : like page aku taaauu.. hehe
Blog yang makin di lupakan !

Blog yang makin di lupakan !


Assalamualaikum !!

hari ni aku nak cerita mengenai blog yang semakin di lupakan.

blog sapa ?

 blog aku T.T

entahlaa sejak dok demam ni, aku malas dan takda mood nk update apa2.

tapi aku paksakan jugak untuk update.

takot ti bersawang lak kan. macam entri aku sebelum ni.

kalau belom baca KLIK SINI

haha..harap korang tk lupakan blog ni ya.. hehe

hari ni  aku tk buat apa pun, just study sikit and then tgk movie. itu je.

makan for sure laa..wajib. hehe kantoi tk puasa sunnat hari ni.. :P

nanti aku update lagi ya..

sekian .


like page aku tau..

p/s : kami nak pilihan raya dah ni.. huhu xcited




Support Harimau Malaya !!

Support Harimau Malaya !!


Assalamualaikum .

hari ini hari yg di nantikan oleh rakyat malaysia yg meminati bola sepak.

Final AFF suzuki  antara Malaysia vs Thailand !!

dah masuk final dah msia rupanya.. 

tahniah !!

kalah menang tu adat dlm berjuaang.. semoga berjaya !!

Line up  aku untuk malam ni .

Apek
-mahali - shukor -fadhli - zubir
-amri - piya - syafiq - kunalan
-indra- mat yo

korang punya line up lak cm na ??

aku kat sini dok ready live streaming dah nii... huhu.. kul 8 malam ni ya !! huhu

kul 2 ptg waktu mesir :3




support harimau malaya !!
#vote4genezens !

#vote4genezens !


Assalamualaikum  !

Hasssyyychhhuuhhh * sorry bersin lak kat sini.

hehe.. tengah demam ni.. harap2 cepat sembuh laa.. hari tu dah lega sikit..skung demam balik .

hari ni aku nak cerita sikit suasana pilihan raya di mesir ni.

ehh jap, pilihan raya PERUBATAN Cawangan Mansurah..bukan utk rakyat mesir ya.

Pilihan raya yang di adakan setahun sekali ini. membuka ruang utk kita kenal pemimpin yg bertanding di samping mengenal apa itu PERUBATAN itu sendiri.

semalam kami ada pengenalan calon. meriah betul tuk sesi lelaki.
utk sesi perempuan di hangatkan dengan pertandingan 3 penjuru untuk jawapan timbalan pengerusi.

tak sabar lak nak tunggu hari mengundi..

ohh ya.. aku dalam batch genezens ni kami hntar 9 org calon..

ramainyaa

1. asyraf *pengerusi
2. Anuar * MTP
3. Firdaus
4.Iqbal
5. Ihsan
6.Azlin
7.ezza
8. Amanina
9 Zahid .

semoga kesemua calon kami ini menang ya !!

mesti korang tak tahu pasal entri ni kan.. haha.. just nak share kemeriahan pilihan raya cawangan A.K.A pilihan raya kampus kat msia .

#jomPANGKAH
#vote4genezens




gambar semalam.. follow insta aku k -- > @bdakmesir

sekian. like page aku sama k ^^

Blog Menjadi Sawang !

Blog Menjadi Sawang !


Assalamualaikum .

akhirnya, aku curi masa sikit untuk tulis entri kat blog aku ni. hehe

arrghh.. kali kedua update entri.. entri first tak sempat save.. laptop hang.. T.T

lupa dah nak update apa nii. heehehe


nak share sebab2 blog kita bersawang.

1. sebab di tinggal lama.

dia akan jadi macam masuk gua yg gelap. lepas tu ada labah2 la bagai.. hehe

termasuk la widget2 yg tk penting dalam blog kita. kalau macam serabut tu.. buang je la.. huhu

2. tak ada masa untuk update.

yeaay. itu alasan clishey blogger. tapi serius. tk cukup masa koot. banyak lagi nak keja nak buat.

nak basuh baju, nak jaga anak lagi.. ehhh =="

3. malas nak update .

takda idea yg menyebabkan kita malas nk update T.T 

bgi korang pulak. apa yang menggangu korang hingga mengabaikan blog kesayangan korang tu ?

sekian .

p/s : aku pun tkda idea nk update apa =="

like page aku ^^
Rebus Telur !

Rebus Telur !


Assalamualaikum !

 hari ni aku nak cerita pasal telur rebus.

hahaha

apalah yang ubai dok merepek meraban nii ..

nak share cara mudah nk rebus telur.

camna ?

letak air dalam periuk, kemudian letak telur.. and then.. biarkan smpai air menidih.. 

dalam 15 ke 30 minit cam tu.. boleh angkat and makan.

hehehe

simplekan..itu lah rutin aku harian.. hehe

kadang2 goreng telur.. goreng keropok .

siapa ada resepi yg nak di share.. boleh kongsi ngan aku. ^^

tapi baru ni kan. aku rebus telur..tp tak masak2 pun.. hahaha

pelik2 laa telur2 ni pun.. merajuk kat aku kott..

dia jadi telur setengah masak lakk.. hehe

hari2 mkn telur..muka pun dah mcam telur dah.. hehe..

sekian :P
::  Review Blog #3 : Blog My Impian !

:: Review Blog #3 : Blog My Impian !


Assalamualaikum ,

orait. hari ini nak update blog 3 . ada lagi 5 blog lagi.. huhu

semangat !!

kali ni ubai nak bawa kan satu blog yang kemas dan menarik iatu blog dilakhir .

macam blog2 sebelum ni, entri blog lebih kepada bersifat peribadi dan info2 untuk pembaca blognya .
entri terkini berkisar mengenai pemulaan beliau dalam bidang perniagaan dan memohon doa untuk dipermudahkan urusan beliau .

good luck dilakhir !! ^^

siapa belom terjah.. sila terjah yer dan follow !! ^^

sekian .
:: Review Blog #2 :: Blog Kapas Putih !

:: Review Blog #2 :: Blog Kapas Putih !



Assalamualaikum ,

insyaallah hari ni aku nak review blog ke 2 iaitu blog kapas putih . bukan emas putih . tersedak pulak uzu nanti en .. hehe

blog yang nak di review ni kepunyaan Miss Nadia atau lebih dikenali sbagai N.

blog yang berkisah mengenai peribadi dan juga isu2 dan tips2 untuk pembaca yang singgah di blog N.

dan N juga rajin meninggalkan komen di blog aku ni.. hehe..thankz N for the support !!

Artikel terbaru yang bertajuk EDUCATIONAL PSYCHOLOGY / LEARNING & TEACHING @ ILQAM Uitm P1 .


merupakan aktiviti N yg menyertai kursus atas permintaan majikannya.. hehe * betul kan..huhu

kalau nak baca details. sila ke blog Miss Nadia. Klik je gambar kat atas tu k .

blog ni kaler hijau,sama ngan kaler blog aku sebelum2 ni.. huhu..aku suka hijau :P

jom follow blog Nadia k !!

sekian .

nantikan blog 3 untuk edisi review :)

like page aku ---->
:: Review Blog #1 :: Blog Cerita Cinta Balqis !

:: Review Blog #1 :: Blog Cerita Cinta Balqis !




Assalamualaikum .

orait. hari ni turn aku nak review blog yang menang bloglist kataubaid edisi bulan disember .

blog yang pertama adalah : blog cerita cinta balqis.

haa.. mesti korang ingt balqis yang bercinta kan . hehe.. sebenarnya, melalui pemerhatian aku 
blog yang mengisahkan diri blogger itu sendiri .

terdapat banyak info-info yang boleh korang dapat dri blog ni.

contoh entri di blog yg bertajuk 10 fakta unik tentang ketawa .

dan juga beberapa lagi tajuk yang bagi aku memberi info kepada pembaca blog ini.

aku suka blog ini sbb kaler dia, tak terlalu terang and just nice. simple and kemas itu yang seronok mata memandang tu .:)

buat yang belom follow blog cerita cinta balqis.. moh la follow blognya..klik dkat gambar untuk ke blog tersebut .:)

ok. ??

orait. itu je nk cerita psal blog yang pertama . nantikan blog yang kedua. semua ada lapan :P

jom like page aku k -->

Aneh !

Aneh !

Assalamualaikum !!

hari ni memandangkan aku tkda idea nak tulis panjang2. badan aku pun dah nak demam. entah susah sangat aku nak bernafas sejak dua tiga menjak ni. doakan aku sembuh na.

aku nak share gambaq2 yg aneh tap menakjubkan.. kuasa allah .

ada ayat al-quran mengatakan : " wahai tuhan, tidaklah kamu ciptakan ini sebgai sia-sia "

semoga melihat kebesaran ALLAH, bertambah iman kita.

sekian.

doakan aku.

#jomPANGKAH
Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha

Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha



Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua.

Sempena cuti sekolah yang masih berlangsung ni, cikgu nak lancarkan segmen ringkas dari blog simple cikgu ni. Harap dapat sambutan. Tujuan utama cikgu anjurkan nak rapatkan ukhuwah dan tambah kenalan di alam maya. Dalam masa yang sama bole kongsi maklumat dan info.

http://cikgufarha.blogspot.com/2014/12/segmen-blogwalking-bersama-cikgu-farha.html

Syarat simple je:-
1. Follow blog cikgu (boleh tengok side bar) - tak paksa pon hehe
2. Buat tajuk "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"
3. Tinggalkan url entry kat entry ini jugak

p/s : ubai join !! ^_^

Bil Air Melambung Naik ?

Bil Air Melambung Naik ?


Assalamualaikum !!

 bil air sampai 800 egyptian pound ?? bapak mahal doe !!

bersamaan rm 400 utk 3 orang.. oh tidaakk

aduii.. melepas laa aku nak beli karpet tuk bilik aku .

sejuk dah lantai kat bawah nii.. :'(

ni sebab air dok kluar banyak kat bilik air ni.

bila orang tk guna, air tu still dok kluar lagi.

erm.. tuan rumah cakap dia akan perbaiki benda tu.

harap2 next month tak jdi cm tu laa..

kalau tak.. kena cari umah lain laa..

tk leh aku repait camera phone aku .

waa.. 

sapa nak sponsor aku .. hehe :)
Mencari Idea .

Mencari Idea .


Assalamualaikum .

4 Disember 2014 : hari ke empat aku di Mesir. hehe..
jet lag pun tak habis lagi ni.

tiba-tiba nak cari idea lak. adoii..

idea untuk menulis. aku ada tulis cerpen skit tuk pertandingan, tapi tak sure la smpt siap ke tak.

sebab hari ni tarikh tutup dia.

di tambah pulak takda idea ni. ermm.

penulisan yang perlu berkisar mengenai " mesir" atau " family " .

aku lebih memilih untuk menceritakan tentang mesir . tapiii...

itulah intro dah siap. cuma nak cerita apa pasal mesir ni.

tak kan nak cerita pasal pergi kuliah, balik rumah dan kemudian tido je. =="

kalau korang lah kan, nak gambar kan mengenai kehidupan korang di sesuatu tempat en.

agak2 korang nak cerita pasal apa ?

pasal kawan2 ke ? tolong aku please :'(


nak hantar dkt ni laa.. G.A.P.. program di bawah PERUBATAN cawangan Mansurah :) .

kalau siap, boleh hantar. kalau tak.. aku post dekat blog je la.. hikhikhik .

sekian . tolong aku tau ! hehe


8 Bloglist Disember Kataubaid !!

8 Bloglist Disember Kataubaid !!

Assalamualaikum ,

lamaanyaaa ubai nak update 8 bloglist ubai niii !!

hahaha.. lek luu..baru 3 hb .. hehe

ok berikut adalah senarai bloglist kata ubaid bagi bulan disember ni yer !!

  • http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  • http://kapas-putih.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  • http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  • http://acikwatie.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  • http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/11/segmen2-bloglist-disember-2014.html
  • http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  • http://bluekawaii-ira.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  • http://sayapejuangbahasa.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-december-2014.html

insyaallah dalam masa terdekat akan review semua blog list di atas ni sperti yg di janjikan :3

doakan ya ^^

sekian .
Perjalanan Pulang  !

Perjalanan Pulang !


Assalamualaikum semua !!

alhamdulillah, semalam selamat sampai di mesir . 2 minggu balik masia.. sbb ada urusan sikit.

so, hari ni aku nak share gambaq2 perjalanan aku balik semalam.

tak banyak pun.. nak share ngan korang.. huhu ,

jangan rindu2kan yer.. :P



MAS airlines






gmbar bawah tu adalah di airport dubai ^^

sekian
PROFIL BLOGGER KATAUBAID !

PROFIL BLOGGER KATAUBAID !

PROFIL BLOGGER KATAUBAID.COM


Nama : Muhammad Ubaidullah Bin Ismail
Nama Pena : Kataubaid
Email : ubaiismail@yahoo.com
Fbhttps://www.facebook.com/ubai.kot
Twitter : https://twitter.com/Ubai_93
Instagram : https://www.instagram.com/bdakmesir/

Boleh pm facebook, jika ingin menghubungi ubai.

Terima Kasih

^_^
SALES !!

SALES !!

Assalamualaikum !!

tudiaa, terbeliak mata depa tgk perkataan SALES !! 

mesti korang ingt ubai nak jual barang kan .

tak pun..

orang perempuan mesti xcited dgn perkataan tu.

bukan apa nak cite skit ni.

semalam aku gi satu shopping mall kat penang ni..dia buat sale !!

perrghh ..syok gila mula2..

so, aku pun p la bahagian rempah ratus ni sbb nak beli perencah nasi goreng.. hehe

tgk dia iklan kan perencah tu rm 1 satu pack .

aku terfikir kejap. hari tu aku beli pun seringgit gak. apa yg sale nya.

apa yg discountnya ?? ermm..

lepas tu aku terfikir..agak2nya ni strategi diorang kot nak pasarkan barang diorang.

tapi jangan la sampai menipu , tak berkat tau !

*masih ada yg memikirkan keberkatan dlm hidup ?? muhasabah bersama .

akhirnya aku pun beli gak laa.. sbb nk bawa balik mesir..hehe

itu jje nak cite.. korang pernah alami cm aku alami..jom share !! yg perempuan,mesti dah cekap bab2 ni kan.. hehe

jom share ngan aku ^^

sekian.

p/s : jom like page aku..huhu


Hujan Vs Winter !

Hujan Vs Winter !


Assalamualaikum !

alhamdulillah, hari ni aku paksa jugak diri yg tgh malas ni untuk menulis . hehe

sbb dua hari dah tak update entri ni.. mesti korang rindu kat aku en ? cecece

kalau tk rindu, buat2 rindu.. hehe..

sejak dua 3 hari ni, di Malaysia kerap hujan kan.

alhamdulillah sejuk ja bumi ni bila hujan membasahi datarannya .

bila hujan ni sedap buat apa ?

study laa !! hehe

poyo je.. bila hujan , yg bestnya adalah tido laa.. hehe

begitu juga time winter di bumi mesir .


kat mesir tak macam ni :'(

malam begitu panjang, siang yg pendek. di balik selimut tebal.

malam terasa begitu indah. hehe.

tapi kena ingt study ! exam nak dekat dah ni.

semoga ujian cuaca ni dpt meningkatkan lagi ke imanan kita kpad ALLAH.

" musim sejuk adalah waktu yg paling best untuk orang yg berpuasa kerana malamnya yg panjng dan siangnya yang pendek "

" musim sejuk adalah musim yg paling best untuk seorang hamba apabila malam yg panjang di gunakan untuk beribadah kepada-Nya "

sekian..

jom like page aku --> 
Senarai 8 Bloglist Disember 2014 !

Senarai 8 Bloglist Disember 2014 !

Assalamualaikum .

alhamdulillah pada 22 Nov baru ni telah tamat satu segmen yg aku buat untuk mencari bloglist disember 2014 .

jadinya ini adalah peserta2nya. terima kasih kerana sudi join segmen ni. Insyaallah akan di umumkan 8 blog yg tersenarai dalam bloglist disember 2014 ya !
  1. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  2. http://www.aimisyahirah.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  3. http://www.bazliaamoza.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  4. http://comot-pink.blogspot.com/2014/11/segmen2-bloglist-disember-2014.html
  5. http://kapas-putih.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  6. http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  7. http://acikwatie.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  8. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/11/segmen2-bloglist-disember-2014.html
  9. http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  10. http://jungundberuehmt.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  11. http://sherabiyyy.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  12. http://bluekawaii-ira.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
  13. http://sayapejuangbahasa.blogspot.com/2014/11/segmen-2-bloglist-december-2014.html
  14. http://inibelognabihah.blogspot.com/p/segmen-2-bloglist-disember-2014.html
sambil2 tu jemputlah berblogwalking dan berkenalan dulu yer.. huhu

kejap je lagi akan di umumkan .. huhu ^^
:: Tips-Tips :: Menulis Dari Hati

:: Tips-Tips :: Menulis Dari Hati

Assalamualaikum .

saban hari kita menulis, tak kira di laman fb mahupun blog .

pernah tak kita terfikir, penulisan atau karya kita itu dari hati atau pun tidak ?

sebenarnya karya atau tulisan aku pun kadang-kadang culas jugak dari menulis dari hati .

tapi takpa, as long as kita berusaha ke arah itu dah memadai kan .

ok, menulis dari hati .

ni over sgt niihh... hehe

memerlukan masa yg panjang untuk berkarya . kerana ia memerlukan perincian yg cukup banyak .

itu alasan bagi orang yang malas !

sebenarnya, menulis dari hati ini umpama kita menulis satu perkataan tetapi ia memberi erti kepada pembacanya .

tak guna kalau tulis panjang2 tapi orang tak baca , betul tak ?

so, harapan aku la .. jom kita sama2 menulis dari hati agar penulisan kita ini juga dapat pergi ke hati-hati pembaca. nampak sweet gitu.. hahaha

geli ngat aihh.. :P

yang penting ikhlas . huhu

selamat berkarya !!


Kataubaid© .