Segmen Bloglist November 2013

Segmen Bloglist November 2013


Assalamualaikum !!

hari ni 31 Oct daaahh !!

ubai bru teringt.. bloglist ubai nihh.nk update baru laa tuk bulan november.

so, ingt nk buat segmen kecik jerr.. ngan simple syarat2 *rosak BI aku..hahaha


korang nak join tak ??

klau nak join

1. Follow [ Blog 1 ] & [ Blog 2 ]

2. Like [ Link 1 ] & [ LINK 2 ]


4. copy banner dan pastekan dekat entri korang..backlink ke blog nih balik yer..
** entri tk panjng pun tk pe.. ^_^

tajuk entri korang " Segmen Bloglist Kataubaid Nov 2013 "

5. tinggalkan link entri korng tuh kat bahagian komen ^_^

5 step jerr.. 

segmen ini berjalan selama sminggu

31 oct 2013 - 2 November 2013

berakhir pada jam 11.59 waktu Malaysia (2 nov 2013 ) :)

selamat mencuba ^_^

sekian , xoxo :P

p/s : first segmen dari mesir.. hahahaha..

kataUbaid Menang Segmen !!!!

kataUbaid Menang Segmen !!!!


Assalamualaikum..

aku menang segmen k.bai !!

hahahaha..bajet macho jerr kaann..

yeeaaaaaayyyyy !! alhamdulillah..segmen pertama ubai menang..huhuhu..

tak kirala menang apa..tp menang tuh..happy gilaa huhu..

rezeki ALLAH ada di mana2.. doakan selalu..huhu..

korang jgn jeles eh..

dlu bgi hadiah kat org..skung dpt balik..yaahoo..

harap korang paham perasaan aku.. *lompat2 atas katil.. huhu..

tahniah kat smua pemenang...terima kasih kpada tuan punya segmen .. Miss Fluffy ..huhu..nnt buat segmen lagi eh :)


hehehe..

* buat muka comel.. hahaha

mcm comel jer..comel ker.. :P

sekian , xoxo :P

p/s : huhu..xcited sgttt nihh..smpai buat entri..lalala..
Resepi : Ayam Masak Kicap

Resepi : Ayam Masak Kicap


Assalamualaikum !!

hari ni ubai nak jadi chef laakk.. hahaha..

tk da maknanya.. buku bertimbun tk habih baca nih nk jdi chef laak..memang tak laa kan..

ok.hari ni ubai nak share skit cara2 nak buat lauk ayam masak kicap

sedap tak ?? nyummy .

Bahan2nya :

1. Bawang Besar atau bawng kecil atau bawang merah.

2. halia **tak wajib

3. Kentang

4. cili hijau **tak wajib

5. kobis ** tak wajib

6. ayam atau ikan *utk entri nih ubai guna ayam ^_^

7. gula dan garam

Cara-caranya adalah :

1. Blend atau kisarkan Bawang2 tu dngan halia dan sedikit cili hijau .

**kat mesir cili hijau tk pedas pun , so, ubai blend trus..klau tk mau pedas tk yah letak cili hijau yerr ^^

2.potong kentang mengikut cita rasa masing-masing .

3. panaskan minyak dalam kuali .

4.masukkan bahan2 yg di kisar kedlm kuali . tunggu skjap , agak2 cm dah kekuningan tuh..masukkan sedikit kicap dalam dua sudu besar cm tuh kedalam kuali tersebut .

5. gaul hingga rata dan tambah air .

6 . masukkan sedikit garam hingga ada rasa . 

7. masukkan kentang dan kobis ** jika ada .

8. rsa masakan anda ^_^ klau sedap , ok jer.. klau kureng..tmbah garam k..klau dah masin korang letak gula atau tmbah air..

9. masukkan ayam.

10. tunggu sehingga ayam itu masak ^^

then , korang edit laa mana yg patut.. hehe..then siap untk di makan..

jom2 makan2 !!

**sblum mkan tutup api dulu yerr abg2 n kakak ku ^_^

gmbar ehsan pakcik google..**boleh check it ou kat link tu juga ^_^

p/s : tetba lapaar lakk...huhu..
Lalat oh Lalat !!

Lalat oh Lalat !!


Assalamualaikum !!

 korang !!! resah gelisah tak reda lgi..tpi tk pela..aku berblogger bukan kerana wang..

aku berbloggING kerana ALLAH.. 

huhu..off topic about nuff and glitterati..

aku nak cite pasal mesir kat korang..hehe

mesir ni sbnrnya melalui 4 musim..cuma musim sejuk dan panas ja yg lama..musim bunga dan luruh..kejap jerr..

skung dah nk msuk musim sejuk , malam2 tido pkai selimut nama dia saratoga..tebal dia mcm karpet tuh.hehe..tp tk laa ..keras cm tuh.. hehe...lawak laa korng nihh..hehehe

bila musim panas jerr..kdng2 mencecah 40 degree..so, utk keselamatan..aku balik cuti kat msia..hahahaha..

musim panas juga  akn keluar laa..binatang2 yg mnghilangkan diri dlm musim sejuk contohnya..

semut , lipas dan lalat..

siyes doe.. bnyak gila lalat kat sini..klau sehari korang tk kena " cium " ngan lalat , memng tk sah..



tp apakan daya..ku hnya menanti winter mnjelma utk menghilangkan kedukaan ini..
ceeewaahh.. hahaha..

lipas lakk..klau tgk.. besar2 gak laa..ada yg boleh terbang dan sbgainya..
semut cm kat msia jerr..jarng gak laa tgk semut2 nih..

mungkin diorng bz kott.. huhu

ok..lah..nk chow dah..thankz sbb sdui mmbaca ^_^

sekian , xoxo :P

p/s : ikhlaskan niat berblogging :P tp dah ok dah glitterati tuh.. huhu ..thankz smua !! ^_^

Sedap lak ice cream magnum nih huhu -- > #MagnumMiniMoments http://my.sharings.cc/p/54UJs
Segmen Pencarian Bloglist November By Kinah

Segmen Pencarian Bloglist November By Kinah


Assalamualaikum !!

ubai joined !! ^_^

Apa yg aku dah buat ni !!!

Apa yg aku dah buat ni !!!


Assalamualaikum !!!

koraaaaanngggg !!!!  

nak tanya nihhh !!! apa yg dimaksudkan dngan " glitterati " kat nuffnang eh ??

tdi buka2 nuffnangnya akaun..

tgk2 dah jadi " non-glitterati " dah..


sedeh laaa cm nih...

korang tau tk apa beza dia ?? **komen please.

mungkin sbb aku add blog baru dlm nuffnang kot..

blog tuh..tk da traffic langsung..

waaa..APA YG DAH AKU BUAT !!

Need my blogger friends to help me !!

ASAP ..

tq..

xoxo :P


Susahnya nak Jadi DoKTOr !!

Susahnya nak Jadi DoKTOr !!


Assalamualaikum !!

minggu ke 2 di bumi mesir.. mcm2 dah lalui.. mula mencari aktiviti bru yg nk buat.. hehe..

korang kt msia cm na ??

mesti best kan.. hehe..

kehidupan sbgai pelajar tak leh lari dari buku.

atas meja buku, katil pun ada buku..dlm lappy pun ada buku..tp muka buku laa..heehehe..

minggu ke-3 dlm alam Universiti.. kami berlajar mngenai pneumothorax.

apa tu ?? panyakit berkaitan dngn paru-paru..

Allah cipta seluruh organ kita nih..pasti ada sebabnya.. 

so, dlm paru-paru kita nih atau dlm tulang rangka kita nih..ada skit ruang.utk  pembesaran paru-paru ketika kita bernafas..andai kata dlm ruang tersebut trdpt lebih udara dri kadar yg sptutnya..kita akan terkena pnyakit pneumothorax.


contoh, org tikam kita dekat paru2.. n then terdpt sedikit bukaan di bahagian paru-paru tersebut..udara di luar akan masuk dlm ruang tersebut di sbbkan pressure yg tinggi.. jadi.ia akan mnyukarkan kita bernafas..

haaa..pening tak ?? klau korng depan ubai skung nih..boleh laa ubai trngkan..hehe..tp tk pelaa..itu pun dah cukup sbgai info perubatan utk korang..huhu 

susahkan jadi doktor..tp lgi best dari calculus...huhuhu

sekian, xoxo :P

p/s : lapar laaa..jom mkan malam..oppss..sini bru asar..hehe
2013 Tahun Pak Guard !!

2013 Tahun Pak Guard !!


Assalamualaikum !!

sejak dua tiga menjak nih.kerap juga dengar cerita tembak menembak nih kan..

Malaysia dan Tembak tak dpt di pisahkan..

takot ?? nervous ?? nk buat cm na..kena lalui..

terbaru kes pak guard menembak mati seorang jurubank .

bukan tak sengaja , tp sngaja..


bila hati dah nmpk dunia itu besar dri akhirat..

nak cari duit dngan senang , smpai bunuh membunuh org..

takziah utk keluarga mangsa.

tahun ni gak fames ngan cite pak guard yg di hina oleh isteri pemain bola sepak Kebangsaan..

pak cik dayus !! pak cik dayus !! pak cik dayus !!

hahahaha.. ingt lgi cmna Jep sepahtu buat lawak dlm superspontan2013 hari tu.. haha..

smoga , kita menjalankan tugas yg terbaik utk masyarakat dan ummah..

letakkan diri kita bernilai utk ummah..insyaallah,sama2 kita usaha menjdi yg terbaik ^_^

sekian, xoxo :P

p/s :  dunia akhir zaman , dah tak tenteram.. hati2 yaa..
Mulianya Kasut itu !!

Mulianya Kasut itu !!


Assalamualaikum !!

kasut yg dipakai untuk melindungi kaki kita..bgi kita kasut itu mulia ke tak ??

bgi aku, tk .. sbb kita guna ia di kaki..

ada kasut yg mulia..

kasut yg melindungi kaki Baginda Rasulullah SAW.. mulia sungguh ia sbb ia menjga kaki nabi..

kita bagaimana ??  harap kita juga tergolong dlm golongan yg cintakan nabi.

mcam mana nk tunjuk yg kita cinta nabi ??

amalkan sunnah baginda selalu dan jang tinggal selawat ke atas baginda ^^

sollallahualaihiwassalam ..

xoxo :P

p/s : tgk Dr Harun Din cite..subhanaallah..sebak...menghitung hati ini di mana makam nyaa.. :'(

salam jumaat !! :P

Laaammaaanyaaa

Laaammaaanyaaa


ASSALAMUALAIKUM !!!

hehe..kali nih nak buat entri pendek jer..

korang perasan tak..sejak aku smpi mesir nih..aku jrng join GA dan segmen kan..

errmm..sibuk skit laa nk join..tmbah2 internet yg slow tahap siput khinzir nihh..

haaihh...sabo jer laa..nk skype ngan family pun susah..MB dia da kurang..

internet kt sini murah jugak laa dari Malaysia..

RM 10 ringgit tuk internet fone.. murah tak ??

kat malaysia RM 18 yg pling murah tk silap..tu pun U-Mobile kan2..

huhu.

sapa2 yg nak ajak ubai join GA atau segmen komen laa kat bawah nih..t ubai tgk cmna.

esok da progrm ngan adik2 junior..so, lgi bz laa..hehe..t aku update k ^_^

sekian , xoxo :P

p/s : seejukknyaa.. tdi pgi cakap lpas tu kluaq asap wooo..cm kat london tuhh..hehe

hahaha..sakit perut aku gelakk..

internet slow..sorry ya kalau tk replied komen.. hehe..tp korng komen ya..t ubai viit blog korng ^_^

Blogger Muda

Blogger Muda


Assalamualaikum !!

yuhuuu.. hari ni happy sgt.. hehe alhamdulillah.

pengharapan kita hnya kepada ALLAH.. ingt tu !!

ok , hari ni aku nk cite mengenai blogger muda . aku muda ke tak ?? haaa , Muda gak laa hehe..

sejak dua menjak nih, time cuti hri tuh.bnyak blog2 baru yg aku dah terjah.. dari blog adik2 di skolah rendah ..hingga laa blogger otai kita..

smua membwa 1001 kisah yg berbeza tetapi matlamat yg sama iaitu ingin menulis di medium2 yg disediakan..tahniah2 buat smua !!

seronok baca tulisan atau entri adik2..sbb kita dpt lihat kematangan dlm penulisan.

sbnrnya bila kita tulis sesuatu yg bukan pada level pemahaman kita ia memberi gambaran yg amat hebat terutama kpad si penulis yg msik muda.

kdng2 aku baca entri dlu bru aku tgk sapa pemilik blog..terkzut aku..hehe..dri pembacaan entri ingt dah kawin..rupanya baru habis UPSR..fuhh..hebat2.. hehe..insyaallah pendedahan awal terhadap dunia luar akan lebih mematangkan kita..

begitu juga blogger2 seangkatan aku yg berumur lbih kurng umur aku.. mind set skrng adalah nak capai apa yg belum capai..org penang ckap " pulun bgi habih smua " .. dalam ghairah mncari harta dunia..harta akhirat jgn lupa..

saidina ali pernah berkata " penulis akan mati , tetapi penulisan akan kekal smpai bila2 "

ayuh pemuda dan pemudi , tinggalkan lah hasil tulisan kita agar dapat memberi manfaat kpd yg lain jika kita sudah tiada nanti.

Yang di hormati abg2 dan kakak2 blogger yg otai nih..huhu.. penulisan yg matang..simple but meaningful *btul tk ubai eja..hehe.. kdng2 mngajar diri ini utk jdi matang sprti korang..thankz yaa..sbb korang..ubai belajar erti tidak putus asa dlm dunia blogger nih.. huhu

apsal cite sedih nih..hahaha.. tk da pun..asalnya nk tulis pasal blogger muda..dah melalut smpi ke tua nih..haha.. tk pela..keep it up..klau tk da yg tuan..mana mungkin ada yg muda..

chaiiyookk !!

sekian, xoxo :P

ubat hati ^^

p/s : lappy aku ni panas betul laaa..tk leh nk sejuk..nk kena letak dlm peti ais kott bru sejukk..huhu

oppss.. hehe
Brunei laksana Hukum Hudud !!

Brunei laksana Hukum Hudud !!

Assalamualaikum smua !!

sihat dop ??

smlm tgk fb.. hngat isu kerajaan Brunei akan melaksanakan hukum syariah di dalam negara mereka..mulai april 2014..

tahniah kerajaan brunei !! insyaallah, akan menjadi role model terhadap negara2 islam lain utk mencontohi..

ada yg berpendapat brunei menggunakan sistem monarki yg mana sistem ini adalah berhaq kepada pemerintah utk melakukan sesuatu hukum atau undang2..

berlainan dengan malaysia yg menggunakan sistem demokrasi berparlimen yg mana perlu mnggunakan suara majoriti parlimen utk melaksanakan hukum atau undang2.

entahlah..aku bukan cekap sgt bhgian law2 nih.. cuma mungkin satu hri nanti malaysia kan ikut jejak langkah brunei utk laksanakan hukum hudud.

hukum hudud itu tidak zalim . sbb ia adalah hukuman yg Allah sendiri suruh manusia ikut.. so, bila tuhan dah suruh..ikut  je laa..mesti ada kebaikannya.

" alaa..kita hidup berbilang kaum laa..mcm mana nk buat hudud ? "

mesti korang tertanya2 soalan macm tuh  kan.. haa.. aku pernah dengar ustaz2 ckp..utk non muslim..diorang boleh pilih sama ada nak jalani hukum hudud atau hukum sivil..

bgi muslim laak wajib mnggunakan hukum hudud !!

ingt senang kaa nk jalankan hukuman hudud keatas pesalah..nak laksnakannya mesti dah cukup bukti yg kukuh baru boleh buat hudud..

ingt potong tngan bila mencuri tu , dapat tngkap terus potong ka??

sapa yg kata cm tu ?? habaq mai kat aku !!

lpas kena potong tuh, trus pakar perubatan amik alih tugas dengan segera memberi rawatan agar tidak merebak ke bahagian yg lain.. tgk tu..islam tak zalim..klau kita tk tau sesuatu maka tanya laa pada ahlinya ya..jangan kutuk free2 ja k.

" kalau kita tak buat salah, buat apa nak takot " komen seorng chinese dlm fb tu..

btul aku sokong 100% .. yakinlah dngan hukum ALLAH..klau tak yakin, tkot2 kita jatuh syirik laak..nauzubillah..

doakan malaysia laksankan hukum hudud jugak..aaammmmiiiiiiiinnnnnn (^_^)

sekian, xoxo :p

p/s : aku tk ckp politik k..hehehe..cuma bg pencerahan kpd korang mngenai hudud..ada yg kata,

 "nnt bila potong tgn bnyak..nk buat pa?? buat sup tangan ka ? "

statement2 cm kat ats tuh boleh menjerumuskan kita ke arah murtad yakni terkeluar dari Islam.. hati2 kawan..sayang Islam dengan mengamalkan ajarannya.. :)

VIDEO TITAH SULTAN BRUNEI
" Awat hang gemuk sangat !!! "

" Awat hang gemuk sangat !!! "



Assalamualaikum !!

huhu..korang tgh wat pa tu ?? rindu kat aku tak ?? cewahh.. bajet jerr nihh..

korang pun tau kan..kelas aku pun dah strt..so, tk la sibuk sgt..tp sibuk gak laa..

aku nk cite kat korang nih..

kan aku baru msuk kelas kan..

asal aku jumpa member2 lama kan..

"awat , hang gemuk sgt !!"

tu jerr yg depa dok tny aku.. haha..

bru aku notice yg diorng caring ngan aku nihh..sbb tuh la diorng tau perubahan kat diri aku.. hehe..


nk tau jawapan aku apa ??

" bahagia , memng cm nih..hahaha "

senang jer jwapan aku..bajet retis gitu dak.. haha..

tunggu la..sbulan dua lgi..aku kurus balik insyaallah..doakan aku..haha..

sekian,

xoxo :P

p/s : study anatomy dngan jayanya di atas katil..jap lgi tuh..memng buku tuh jdi bantal laa..dah laah tebal..hehe..
Resepi org Bujang !!

Resepi org Bujang !!


Assalamualaikum !!!

korang sihat tak hari nih ??

alhamdulillah..aku pun ok jerr kat sini..

esok dah nk strt kelas dah..so, hari nih maybe last day kot aku update entri panjng2..t aku buat short entri jer kott.. hahaha..apa2 pun aku msih ada kt sini..masih bergelar seorang blogger lgi..huhu..

bila balik mesir nih..jdi bujang balik laa..

semua pakat buat sendiri..

masak sendiri .. p kedai sendiri..n smua sndiri laa..

hari ni turn aku masak !!! huhu.. ubai masak apa laak nih ???

ayam goreng sambal jerr.. makan ngan nasi putih..

harap2 sedap laa..lama tk masuk dapur..mcm2 skill memasak dah lupa.. hehe..

insyaallah , lpas nih boleh try balik resepi2 lain.. tp keutamaan still kepada study kan..huhu..

dalam kuali lgi ^^

try minimum kan masa yg dibuang .. hehe..

terbalik laak.. hehe.

doakan aku berjaya k..huhu..jemput laa singgah rumah aku nihh ( blog aku ).. t cuti panjng2 kita borak2 lgi yaa !! huhu..

oh nak resepi ayam gorng sambal yer ?? ermm..nnt ubai buat entri tuh yaa.. klau tk pun korng klik kt tas tmpt follower tuh..bahagian resepi..klau ada, ada laa resepi tuh..klau tk..t ubai buat lain..huhu

ok. lahh.. dah nk msuk zohor dah nih..hehe..lmbtnyaa mesir zohor kan..mesir ngan msia beza 6 jam.. so, skung kul 11 tgh hri.. kt msia kul 5 ptg.. cm tu laa..hehe..

t sembng lain yaa !! chooww... !:)

sekian, xoxo :P

p/s :  kelas dah strt..huhu

Ubai Guna Shoutbox Baru !!

Ubai Guna Shoutbox Baru !!


Assalamualaikum !!

hari ni aku nekad nk ubah shout box aku !!!

aiseh..kesian kat aku nk scroll shoutbox yg lama tuh..bnyak sgt iklan2..

tp dengan shoutbox yg baru anda kelihatan lebih cantik gitu..

*mcm iklan kt tv dah..

anyway..korang smua dijemput utk komen kt tmpt baru k..huhu

klau komen kat entri lgi best.. hehe..cuma payah skit nk trace blog korng kan..klau yg baru boleh laa tinggalkan link skali kt komen korng yer..huhu

sekian, xoxo :P


p/s : bru bngun pgi..sejuukk btui laa.. winter is coming !! huhu

Running Man & Me

Running Man & Me

Running Man

assalamualaikum..

alaamaakk..GA nk tutup daahh..adess..bru perasan..waaa...tp nk join jugakk weee..

thankz pnganjur ^_^

p/s : bru bngun tido ^^
Hantu jaringkan GOL  !!

Hantu jaringkan GOL !!

Assalamualaikum !!!

huuuuuuu...* cm bunyi hntu tAk..hehe..klau tk..korang buat sendiri laa..:P

hantu jaringkan Gol !!

haa..mesti gempak gila kaan.. haha..

klau tk caya korang [ KLIK SINI ] ..

ni bukan hantu betul  pun..

peminat bola sepa wajib tgk !! n bgtau aku..ni gol ke tak ??

ok..

sekian, xoxo :P

p/s : short entri jerr yg mampu stkt nih..:)


Yahoo berwajah baru  ??

Yahoo berwajah baru ??

Assalamualaikum !!

yaahoooo !!

hehe..bukan yaahoo tuuu..

tapi yahoo.com

haa..yahoo mail korang tuh dah berwajah baru laa !!

sorry laa kalau aku lambat update hehe..sbb aku jarang buka..

siap boleh pilih theme lagi..nak tgk aku nya..


haa..akunya mesti laa kaler hijau.. !! kahkahkah..

korangnya cm na ?? buka laa account korang lakk ^^

ok. nak habaq tu jaa..

sekian , xoxo :P

p/s : kenyang makan makanan kat open house tdi..huhu..kat sini pun boleh msak nasi goreng maaa...huhuuhu

:P

Mesir Aku datang !

Mesir Aku datang !

Assalamualaikum !!

Apa khabar smua !!! hehehehe..

alhamdulillah.. selmat smpi mesir 16 oct lalu..dan smpai mansoura 17 oct esoknya..

16 oct : pagi2 lagi dah gerak gi KLIA..dlm kul 8 lebih tuh dAh smpai..flight kul 10.20 a.m.

check in kul 9.20..



usai check in beg..aku pun, bersalaman dngan mak,abah ,dan adik2 ku..tk sempt nk sarapan..sbb akak airline tuh kata kena da kt gate kul 9.20 ..jam menunjukkan kul 9..so, apa lagi chow laa..hahaha

dalm flight aku dok sblah couple org arab.. tp depa dah kawin dah laa..kahkahkah..tgk movie the avenggers ngan man of steel spnjng perjalanan.. makan dalam flight..huhu..

lpas tuh.. smpai qatar utk transit..tk lama pun..just turun flight tuh..n then nek flight lain..



kul 4.20 ptg smpai cairo waktu mesir..msia kul 10.20 mlam cm tu..
duduk seharian di cairo airport dengan kawan2..naim,aini,atikah dan sorng lgi tk kenai pun..haha..msing2 sibuk ambil tugas jaga barang..kejap sorng tido, yg len berjaga..dan begitu laa sterusnyaa..


pagi tu aku ngan kwan2 dpt tgk gelagat pak arab cuci airport cm na..haha..siyes..lawak..tp nk cm susah jer depa buat.. haha..da yg sibuk tolak beg pessengger lain..dan mintak upah dri pessengger tuh..

mcm2 gelagat mereka..dlm tremco(van) lakk..ammu tu asyik hon jerr tremco dia.. tk kira sapa2 yg memotong tremco kami dia akan hon.. bukan bermaksud dia marah tetapi adalah sbgai menegur kawan2 yg lain..itulah budaya org arab mesir..jalan raya tk lekang dngan bunyi hon ..hehe

alhamdulillah 17 oct kul 5 lebih cm tuh waktu mesir..smpai mansoura..dpt msuk umah..lama tk masuk..rindu..huhu..so,doakan aku yaa kawan2..smoga dpt mumtaz tahun nih..aku nk stay mesir smpai grad insyaallah..

adik2 junior pun dah smpai !! welcome !!! this is our second home !! all the best !! usaha smpai dpt mumtaz gak !!! :)

sekian ,xoxo :P

p/s : hari ni ari jumaat..slam jumaat !!! 
 Karikatur Giveaway By Zaza, Ruang Monolog dan Sheila Salim

Karikatur Giveaway By Zaza, Ruang Monolog dan Sheila Salim


assalamualaikum !! ubai joined sgmen niihh :)

uhuhu..segmen prtama di mesir.. korng apa lgi !! jom !!


p/s : entri dari mesir..hehehe
Raya Aidiladha : Malaysia Vs Mesir

Raya Aidiladha : Malaysia Vs Mesir

Assalamualaikum ..

Hari raya menjelma lagi !! kali ini hari raya aidiladha .. atau dlm bahasa perckapan org2 melayu adalah hari raya qurban..

satu dunia yg mana terdapat org Islam akan menyambut hari raya ini.

tak kira anda berada di mana..cuma style sambutan mungkin agak berbeza.

pengalaman tahun lepas beraya di perantauancukup mengajar kami anak2 perantauan mengenai hikmah ada family di sisi ..bila duk jauh baru laa teringt kat family..bila dah depan mata..buat dek jaa kan..

Hari Raya Aidiladha di Malaysia di sambut dengan meriah..tp kurang meriah berbanding Aidilfitri .

Sperti biasa , bangun Pagi terus ke masjid utk solat sunat aidiladha..kemudian pulang ke rumah..makan2..n then gerak gi tgk korban atau ziarah adik beradik .


itu normal bgi rakyat Malaysia .

tp di mesir , entah laa.. pada hari raya..jalan2 betul2 lengan..smpai timbul dlm otak nih " mana p org mesir nih " "apa yg diorng buat time2 raya nii ?? "

tp sbnrnya mereka duduk di rumah sahaja..dan beraya bersama keluarga mereka.

di samping itu , yg uniknya mesir ni..ada yg melaku kan ibadah sembelihan di dlm rumah..aku pernah nmpk diorng buat sembelihan di atas tangga rumah mereka..hehe..tp ada ja cm malaysia...ada tmpt khas utk mnyembelih.. korang akan dapati kt atas jalan raya akan penuh dgn darah2 sembelihan korban..dan ia dibiarkan mcm tuh , hingga kering ..dan bila dah kering..jalan2 itu jdi sperti normal..hehe

**aku tk da gmbr nk tunjuk laa..ermm..

kat Malaysia lak , ada tempt khas utk menyebelih dan ada saliran yg bagus utk membersihkan darah2 hasil dri korban kan..kira kita lebih sistematik gitu ..

kat mesir tk da lemang laa kan.. hahaha..ketupat pun buat yg 3 in 1 jerr..tu pun budak2 malaysia jerr laa yg buat.. hehe..

abih sembelihan , balik umah dan kehidupan kembali normal seperti biasa !! itu lah hidup di perantauan..

beruntunglah korang2 yg boleh balik raya tiap2 tahun..huhu..

sekian, xoxo :P

p/s : tahun nie aku raya kt msia !! hehehe..
Aku Puas Hati !!

Aku Puas Hati !!

Asssalamualaikum! !!

Selamat hari raya!!
Maaf zahir dan batin!!

Ok.. Smga korng bahagia dismping kluarga tersayang..*awat kekok laakk nihh.. Hahaha

Ok..esok flight aku ke mesir..insyaallah.. Doakan kami dlm flight slmt p n slmt smpai naa..

Aku puas hati  !!!

Sebb apa?

Cuti aku kali nih wlaupun tk productive sgt..hehehe..

At least da beberapa target aku trcpai gak..hehehe..

Yg penting blog aku nihh..dpt kawan2 blogger baru.. Adkdayah,  aefa,  abe sam,  khir,  mama as blog dan ramai lgi..

Thankz yaa sbb join segmen ubai..hehe..insyaallah..lpas nih aku pun tk update sgt kott..aku try cari msa utk menulis balik..hikhikhik..

Ok..lah..just short mesej from me..all the best k..keep visiting this blog k..apa2 kita jumpa kt page  fb kerrr..hohoho..

Sekian xoxo :p bye malaysia!!!

P/s : update dri apps blogger kt fone..huhu..korang dah try? ?.. Lgi satu korng dah try view korngnya blog kt google search?  aku dah try..t aku update entri k..heehehe

Simpanlahh

Simpanlahh

Assalamualaikum !!!

semoga sihat selalu..so, korang cm na hari ni ??

persiapan raya cm na ?? huuhuhuhuhuu

" SIMPANLAAH "

apa yg nak di simpan ??

duit ??

ya , duit juga perlu di simpan dari awal.

tp hari ni nk ckap mngenai simpan gambar2 korang !!

ehh..gmbar yg tk sepatutnya laa ya...

terutama utk perempuan..

tak yah laa dok post gmbaq duck face bagai...

geli kott aku tgk..

yg dok tayang rmbut bgai...sedarlahh.. itu dosa wahai adik2 dan kakak ku..

yg lelaki laakk..stop laa dok post gmbr2 korng ngn yg bukan halal bgi kamu..

gmbar ngan awek2 tuh tk yah lah dok tayang..dia bukan isteri hg pun..tk yah bangga..

klau isteri tak pa laa juga..dah milik hg..ni aweek  jerr ?? tk da tmpt sptutnya dlm hidup korang..

untuk perempuan..jgn laah kecewa sgt klau boypren tinggaikan hgpa..jgn terpedaya dengan hasutan syaitan..

kelak korang merana..

korang byangkan..klau korang bercouple skrng n then korng tk kawin dgn pasangan korang pun..agak2 laa kan..apa perasaan pasngan korang yg skrng nih..klau dia tau cerita yg sebenrnya..

sedeh tak ? sedngkan dia begitu mnjga hubungan dia dgn org lain..tp bg pihak kita ?? ermm

check balik !!! jgn sbb kita org lain terguris :)

jaga ikhtilat sama2 ^_^

p/s: maaf membebel laakk aku hari nih..kahkahkahkah ..korng lak yg kena bash.. hahaha..

ttb happy jerr..gelak sorang2..*aku tk gila lgi k.. hahaha


Birthday Giveaway by Blog Rabiatul Rahim

Birthday Giveaway by Blog Rabiatul Rahim


Assalamualaikum !!!

Selamat Pagiiii  !!

hehe///comelkan doodle tu..haa..apa lgi tunggu..

jom la join !!

Aku nak hancurkan Blog ni !!!

Aku nak hancurkan Blog ni !!!

Assalamualaikum

kenapa nih !!! ubai marah kat sapa nihh !!

smpai nk hancurkan blog nih !!

hahaha.. tk dela.. 

blog kataubaid ni dah best dah..tk nk hancur kan pun.. haha

tdi ubai da buat blog baru..hehe.. blog tu just tmpt ubai utk try code2 baru jer..

sbb tu laah ubai ckap nak hancurkan blog tuh..

tk berani nk try kt blog ni..tkot lari lak setting dia nnt..

lagi sedeh..

so, sapa2 nk g tgk blog ubai tuh [ KLIK SINI ]

SEKIAN, xoxo :P

p/s : nk belajar ubah coding blog..hehehe..sapa nak ajar ?? please teach me ^^

Game Terhebat Abad ini !!

Game Terhebat Abad ini !!


Assalamualaikum !!

" Game TeRhebat Abad Ini "

overnyaa tajuk.. hahaha..

"Subway surfers "

"Temple Run"

"Candy Crush "

"Minion Rush "

haa..4 game nih..smua da dlm fone aku..hehe..

kalau boring2 boleh la main kan..

skung aku tgh jinak2 dengan candy crush..tp sedehj laaa dok stucck kat level 2 puluh wapa ntah..tk habis lagi.. aku tau..korang dah lebih bnyak dri aku kan..sorry to say .i just strt playing that game..hahaha *tk mau kalah gak.hehe..

tp yg bestnya game nih.. boleh uji otak kita..stress betul.. haha

Subway surfers..best giloss.. try download.. dlu aku stkt dpt 2ratus point jer.. tp skung dah boleh dpt ribu2.. haa cm na..ehh.mana da aku men tipu,,,hehe..

aku apply skills time aku men minion rush..hhuuhu..lps tuh bru coint aku nk bnyk2.. hehe..

minion rush lakk cepat hang ... mals nk men...hehe..

temple run 2 , kira legend laa..masa first2 kluar dlu..smua pakat dok download kan..hehe..last2 kena tinggal cm tuh jer..

anyway..ni just sharing..klau da game best..komen kt bawah yerr ^^

sekian, xoxo  :P

p/s : apsal fone aku cepat panas eh..bila men game :'(

sorry tk update gmbr skali..internet slow.chrome jam laak..errmm :'(
Uli Roti Dengan Kaki !!

Uli Roti Dengan Kaki !!


Assalamualaikum 

ALLAH !!

sampai hati depa buat lagu nih kt kita naa..

sanggup depa uli roti banggali dengan kaki..

eee..wekk.. tk sanggup aku nk makan lpas nih..

islam kah depa nih..fikir senang jerr.. dah laa pakai pakaian tk sepatutnya...yukkks..

korang baca nihh yaa




patut laa sedap semacam bila makan..adesss.. tk leh trima akal laa..

bila ada sangkut paut dngan benda makan .. hati2 sbb nnt jadi darah daging kita lakk..lpas tuh..kita lahirkan zuriat kita lakk..maka smpai anak2 kita nnt terkesan..

sbb itu , ulama btul2 menekankan apa2 yg di makan mereka..contoh, ada seorang ulama * tk ingt nama dia..pada zaman dahulu

ketika dia nk beli tembikai .. dia bertnya kepada pemilik tembikai itu..dari man dia dapat biji benih tembikai tersebut.

ada kisah lain , seorng ulama pda zaman dahulu nak beli daging lembu . beliau menanyakan sama ada lembu itu makan rumput di padang org lain tak ?? dpt keizinan dri tuan padang itu ke tak ?

Subhanaallah , hati2nya org2 yg baik dan dekat dengan ALLAH..

moga kita juga jdi seperti mereka..cakna dengan keadaan sekeliling..

membantah tk semestinya tidak suka !!

sekian, xoxo  :P

p/s : haaihh..dah laaa dekat ngan umah aku..chooiii betui laa..
Kataubaid© .