Terkini :  Hempas Anak kerana Game online !!

Terkini : Hempas Anak kerana Game online !!

Assalamualaikum

HEMPAS ANAK KANDUNG KERANA GAME ONLINE !!

WHHHAAATTT !!!, mesti korang terkejut kan bila baca benda ni..klau tk terkejut , buat2 terkejut k.. hahaha..

dlm HM hari ni,30 sept . ada laporan mngatakan ada seorang Bapa ni sanggup menghempas anaknya kerana anaknya tertutup permainan atas talian (online games kott ) .

kisahnya cm ni, si bapa keluar kul 5 ptg dan balik smula ke rumah kul 6.30 ptg.sblum kluar ,dia biar game dia tuh atau tab dia terbuka..bila pulang, Dia mendpti anak dia tgh main tab dia. apabila dia dapti permainan atas talian nya tertutup..dia jadi marah.. dan terus memukul anaknya sendiri..

melihat kejadian itu , si ibu pula dtng utk menyelamatkan anaknya itu..tp si ibu pun kena marah n kena maki hamun. alhamdulillah, si-ibu telah membuat laporan polis..

adess, entah laa sbb pa laa sanggup buat cm tu kat zuriat ko sendiri haa !! tk kesian kerr..hello !!! anak tu lebih bernilai dari permainan online hang tu laa weh !!

sakit hati tau !! sakit !! sakit !! korang rasa tak apa yg aku rsa..

smoga budak tu tk trauma dngan kejadian ni, tkot msa depan budak itu trganggu klau dia trauma.

harap si bapa tu ,insaf.. sedarlahh yg mana yang berharga utk selama2nya dan yg mana sementara..

menangis aku malm nih.ceewaah.. yg mana dah berkeluarga !! bertindak laa ikut logik akal..hal dunia jgn besarkan..tp besarkan laah urusan akhirat..anak,suami, isteri itu adalah anugerah..esok di akhirat,kita akn ditnya smua itu..

haa!! nak kawen senang !! tpi tanggungjawab spnjng perkahwinan itu laah nk kena jaga !!

**cewaahh..cm aku dah kawin lak kan..hahahaha..oklah..sayang la kluarga anda !! ^_^

p/s : sorry ter "emo " lakk.. hehehe
:: Tutorial :: Cara Buat Doodle yang Simple

:: Tutorial :: Cara Buat Doodle yang Simple


Assalamualaikum..

hari ni ubai nak buat tutorial cara nak buat simple doodle.

aku pun bukan terer pun..bru dok belaja lagi..aku buat simple jer..

klau ada yg hebat2 tu n sudi nak ajar aku..sila laa.. hehe..aku sudi belajar..aku nk pandai gak..hehe..

oklah,tk mau buang masa . jom kita start !!

1. korang buka dlu software nak buat doodle.

ada mcm software yg korang boleh guna, contoh Photoscape , Paint (windows software ) , atau PAINT.NET.

aku guna Pain.Net.. so, klau korang belum ada software tu..download dlu k-->  [ PAINT . NET ]

2. dah downloadkan.. sekrng open software.


bila buka software akan jdi cm gmbr atas nih k..

3. korang buat line. nak tekan kat na..??? haa.. tekat gmbr n tgk kt belah kiri tuh ada numbr 1. ikut number tu. lpas dah klik. lukis kat kertas yg disediakan tuh.. senang jerr..try tgk.



4. korang nmpk ada kotak kecik tu kan.. kat number 3 (dlm gmbr). tarik benda tuh ke bawah. ada dua kotak kecik kan..tarik dua2..satu ke kanan. satu lgi ke kiri.


5. lpas korng tarik akan jdi cm gmbr bawah ni ..


6. korang nak buat mata cm number 4 (dlm gmbr ) kan. klik rectangle (4a) .then lukis kat dlm muka tu.

ehh, cm na ubai buat songkok ?? haa...korang guna line jer cm na korang buat muka tu.. bila dah buat line. adjust kotak2 kecil yeerr..

hidung ngn mulut pun guna line jer k ^_^


kan dah jadi doodle !! hehe 

7.skrng nak kaler doodle lak..

korang tgk number 5(dlm gmbr). lpas tu korang pilih kaler kat bhagian bwah tu..yg ada bentuk bulat kaler2 tu..pilih warna yg korang nak k.




dah siap dah muka doodle korang.. hehehe.. utk bdan lak korang guna line atau pun rectangle ja.. aku lebih suka pakai line sbb boleh adjust sendiri kan..

cm na paham tak ?? klau tk paham gak , boleh pm aku kt fb aku atau fanpage gr nih k.. klau boleh aku bantu , aku bantu ya..hehe

maaf , kalau tk membantu sngt tuto nih.. aku tk cekap lgi nk buat lawa2 punya doodle , yng mata cntik bagai tuh..insyaallah lpas ni kalau aku tau, aku share .. hehe

sekian, 

p/s : jemput komen kat bawah nie..aku nk tau feedback dri readers blog aku gak hewhewhew .. byebye !!


Kawan sehingga ke syurga [Part 1]

Kawan sehingga ke syurga [Part 1]

Hari ni , Aku mendaftrkan diri ke Kolej K. Pelajar lain juga seperti aku , sibuk menarik bagasi ke asrama masing2.

" Hai, Nama aku Ahmad " sapa roomate aku  yg baru ini.manis wajahnya ,tampak alim dengan Nur di muka. " Nama aku haikal ".. aku membals snyumannya.

keesokan hari kelas aku bermula,setelah sminggu menjalani orentasi atau minggu sua kenal. Bnyak pengalaman yg aku cedok atau amik dri senior2 aku di sini.

Aku masuk ke dewan kuliah lebih awal hari ini,smngat kelas pertama di alam Universiti. Aku memerhati sekeliling..masih bnyak kerusi dripada org yg duduk di kerusi di dlm dewan kuliah ini.

" Hai , Saya Azlin " aku terkejut dengan sapaan itu . aku segera menoleh ke arah suara itu..ohh..azlin rupanya, kawan aku di sekolah menengah dahulu.. azlin tgh senyum sorang2 melihat gelagat aku.

" hooiii, ko nmpk hantu ke apaa nii !! " sergah azlin , bila aku asyik merenungnya sedari tadi.

"Astaghfirullah , sorry weh . terkejut aku , mana tak nya..ttba je perkenalkan diri..len kali bgi laa salam dlu ka..pantun pa dlu kerr " seloroh aku..stlah bertny khabar , kami pun trus mndngr kuliah pertama kami itu.

" ish, cantik juga azlin nih kan " mangu aku sendirian..

"oiii, termenung jauh nmpak "..kata ahmad smbil ketawa..

aku hnya tersenyum.. ish kau ni..mana ada..

"teringt kat sapa tuh " "awek U kerr " hahaha.. kata Ahmad..

aku hnya tersenyum sendiri..tk menjwab soalan ahmad.

Esoknya aku ke kuliah sperti biasa , menahan bas dan menjdi rutin harian.cuma hari ini aku ter serempk dngan azlin di dalam bas..Apa lagi berborak sakan laah kami di dlm bas..Azlin memang rapat dngan aku sejak dri tingkatan 1 lgi.. study skali utk PMR dan SPM.. family kami juga sudah mengenali antra satu sama lain.

Hari berlalu dan terus berlalu..sedar tak sedar dah masuk tahun 3 kami di Uni ini..

" tahun depan aku graduate, aku nk kerja , aku nak beli keta and bla bla bla" kata aku kpad Ahmad.

" kawin bila ? " tnya ahmad. aku tersentak, seraya lpas itu wajah azlin bermain di minda..

"err.. aku tk plan lagi laa " ktaku.

" yeka , abih tu, kawan perempuan yg rapat dngan kau tuh cm na ?? tak kan dia tk tangkap syok dngan ko ? "

tak aku nafi, azlin memang rapat dngan aku.kami trus meneruskan persahabtn kami shingga hari ini. kdng2 aku rasa sunyi bila azlin tk da depan mata. dia demam aku risau . aku teman dia ke klinik .

tp aku masih tak tahu perasaan aku sebnrnya terhadap dia. Tapi kalau aku suka kat dia, dia nak suka kan aku ka?? cm na nihh ??  serabut otak aku memikirkannya.

aku takot ,klau aku beritahu hal sebnr, dia akan benci kat aku dan tidak mahu kawan dengan aku lagi.

hari ni aku nekad , hendak bgi tahu perkara yg sbnrnya kpada azlin. setelah seminggu aku melakukan istikharah.akhirnya jawapan telah aku terima..Terima Kasih ALLAH sbb bagi jawpan kpada aku.

aku menanti dia di cafe , sejam berlalu tpi wajah mahupun bayang azlin tk kulihat..kenapa nihh ?? apa yg berlaku padanya ?? dia tak sihat kah ??

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

** nantikan smbungan nya k !! ^_^

karya diri yang tk seberapa ini..doakan yng trbaek ^^
3000 SLE Supporters Giveaway

3000 SLE Supporters Giveaway


Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Cash RM100 x 1, doodle ART button badge x 10, DuniaShida button badge x 3, perfume x 2, photo canvas (art kufi) x 3, photo canvas (typography canvas) x 3, Novel x 5, tudung bawal x 3, beauty tool x 1, bookmark limited edition x 15, pin ribbon x 2, topup RM10 x 8, topup RM5 x 5

3000 SLE Supporters Giveaway dianjurkan oleh DayangDeno dan disponsor oleh DayangDeno, NazrinaHussin, DuniaShida, Canvas D'Arte, Hawadah, Mojat, DyshaSahhir, MamaDarwiish, AkuMira, Pinkizluv, NadiaDiana, Cahaya Jannah, AdamFaiz, AisyaLieza, Nasuha, GreenAmila, CikkMira

Tamat 24 Oct 2013, 12malam

p/s : jom join kawan2 !!! Fight against Disease !! ^^

2 Perkara Lebih Mahal dari Dunia dan Isinya !

2 Perkara Lebih Mahal dari Dunia dan Isinya !


2 Perkara Lebih Mahal dari Dunia dan Isinya ! | Assalamualaikum !! wah, malam nih ubai buat entri lgi laa.. hehe..esok cuti lagi..kekeke.. tp short entri jaa..korang nak tau 2 perkara Yg Lebih Mahal dari dunia dan Isinya ??

Kata Rasulullah : bila kamu bngun pagi dan kamu dpt 2 benda ni yg mana harga dua benda ni lebih besar dari dunia dan isinya..
1 . Bila kamu bangun dri tidur , kamu dpti seluruh anggota badan kamu berfungsi sperti biasa.
2. Apabila ada makanan , dan kamu boleh memakan ia.
**1. bersyukur bila bngun pagi , anggota badan kita masih berfungsi . byngkan klau kita bngun pagi , tngn kita tk leh angkat, kaki kita tk leh gerak..
2. bersyukur bila kita ada makanan dan kita boleh makan ia..itu nikmat sbnrnya.. bayangkan klau kita ada makanan tp kita tk leh nk makan..cm mana keadaan kita ktika itu ??

Jom renungkan balik. apa yang telah kita buat dan apabila kita fikir macam tu yakni fikir yang kita bangun pagi,sihat tubuh badan, dan bila kita nak makan kita mampu makan,maka.insyaallah kita akan jadi org yg bersyukur..bangun awal pagi, bila masuk waktu subuh , terus solat subuh. tanda kita bersyukur kepada ALLAH . Peringatan Allah kadang-kadang datang dari orang yang kita tak kenal dan dari cara yang kita sendiri tidak tahu ia datang dari mana .


2 Perkara lebih Mahal dari Dunia dan Isinya

Diharap entri 2 Perkara lebih Mahal dari Dunia dan Isinya ini dapat membuka hati kita semua dalam menerima sesuatu kebaikan dan ilmu untuk kita amalkan Insyaallah .

P/S : tgh tunggu segmen ubai habis.. hehe..11.59 malam nih ^^
Tips - Tips untuk Para Blogger !!

Tips - Tips untuk Para Blogger !!




Assalamualaikum..

hari ni ubai nakk share skit ilmu2 yg ubai baca tdi kt blog seorng blogger nih..

dia bg tips utk berblogging..so, kali ni ubai nak share balik apa yg ubai belaja dri blogger tuh..hehe

ok.. seorang blogger tuh mesti kena ada apa ? nama ? nama blog ??

takk..seorng blogger tu mesti laa kena ada blog..klau tk bukan nama blogger laa kan..hehehe *tk lawah eh..cm krik krik krik jer.. hehe

ok..bila dah ada blog ,bru laa senang kita tulis entri kan..tk di nafikan ada lgi medium2 utk menulis ni kan..contoh lain adalah wordpress , tumblur dan fb itu sndiri boleh kita nk tulis entri2 kita..cuma tahap keberkesanan sesebuah entri juga penting kan..

1. setiap entri yg di buat mesti " BERPERENGGAN ".. org kampung ceq panggil paraghraph.. hehe

bukan apa..klau tk buat paragraph..nmpak cm bnyak sgt nak baca..bila kita bahagi2 kan dia kpada beberapa bahagian akan memudahkan pembaca kita untk membaca kan..satu lagi, mcm psyco pembaca sbnrnya..bila buat perenggan nmpk pendek jer entri kita berbanding kita tulis berjela-jela *panjng2 ... kan.

2. Provokasi !!!

Apa laah ubai dok suh org provoke2 or len nih...jahatnya ubai..

bukaann..korang jangan lah provoke mcm nak jatuh kan kerajaan laa bagai tuh smu..*time PRU diizinkan..hehehe..

Contohnya korang buat entri mengenai perbezaan antara lelaki dn perempuan ker.. " lelaki amat comel tp perempuan tak comel sgt " ni contoh k.. jgn band ubai lakk lepas nihh... hehe.. aku straight k..hahaha

**dok merapu dah..

3. Ringan !!

eh , ubai ni.. tdi suh provoke skung suh ringankan berat badan lakk..mana aci..nie entri jer..org baca entri tk tgk pun tuan blog kan..

adeess..jgn merajuk..ubai suh ringankan blog korang jerr..badan korang nak kurus ker tak..ikut kehendak family k..klau depa suh kurus..maka try la bgi kurus..klau depa suka korng mcm mna skung...happy n bahgia laa anda2 sklian..hehe..*jap ni entri utk jga kesihatan ker nih..hehe..lariss tajuk sudaasss...

cuba ringan2kan blog kita..blogger tu ckap make sure dlm blog kita nih tk leh  ada lebih dr 100 link.. yg ni ubai tk sure cm na nk buat..tpi ada jer..apps yg boleh kita check berat blog kan..contohnya [ KLIK SINI ] ..

** ubai dah check tdi berat blog ubai..188kb..Da seorng blogger tuh ckap..klau lbih 100kb kra berat dah..adess..jom diet laa cm nihh.. hehe.. *  t ubai buat tuto  psal nk check Berat blog k..klu korng nk cepat..just klik at that link n msuk kan URL blog korang..n DONE !! ^_^

fuhh..panjngnya ubai membebel hari nih..harap 3 tips ni..membantu korang k..ubai pun msih belajar..boring2 tk buat pa tuh..rajin2 laa tanya kat pak cik google pasal blog2 nih..selagi pak cik google hidup dia sudi membantu..hikhikhik..
kan ubai dah ckap..hehe

ok..lah jumpa lgi..t klau ada tips2 lain..ubai share naa.. ^_^

p/s : korang tau tak cara nak check first date korang buat blog korang ?? komen kt bawah ni yer kalau tau..klu tk tau pun, komen jerr..hehee..ubai suka org komen kt entri ^^
Setahun Jagung Nukilan Kenit Giveaway

Setahun Jagung Nukilan Kenit Giveaway

Assalamualaikum!

Kelajuan jari menaip tak seperti biasa sebab excited + nervous nak mulakan disini hehe. Sempena anniversary Nukilan Kenit yang pertama, Kenit nak celebrate dengan korang the very 1st GA by Nukilan Kenit. I know i know....it's a bit late... nak masuk bulan Oktober pun kan. 

But, fear not my humble friends...hari ini ia bermula..

Dengan lafas Bismillahirrahmanirrahim.....

Setahun jagung penuh kemanisan! 




Syarat-syarat sah join:

1. Follow blog Nukilan Kenit (senang nak follow up result nanti kan). Tak kisah la nak add biasa atau Google +


2. Buat satu entry bertajuk "Setahun Jagung Nukilan Kenit Giveaway"


3. Copy je kod entri yang disediakan di bawah ni.


4. Dah siap? baru leh hantar link entry korang ke diruang komen di bawah sebelum 3hb Oktober 2013 11.59 tghmalam.



Senang tak syarat2nya? senang je kannnnn hehe. Kenit mencari 17 orang pemenang bertuah. Pemilihan pemenang akan dibuat melalui Random.org. Jika penyertaan kurang dari 50 pun Kenit akan teruskan. sob sob...kasi chan la yek :D



Hadiah yang bakal korang menangi:

1)Top-up RM10 X 3 pemenang

2)Top-up RM5 X 4 pemenang 

3) 10 blog bertuah yang akan dimasukkan dalam 
bloglist Nukilan Kenit bulan Oktober
(5 Oktober - 5 November 2013)

Giveaway ini akan tamat pada 3hb Oktober11.59 tghmalam

Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini 


Credit to Mialiana.com

Semoga 1st GA kenit ni dapat mengeratkan lagi hubungan maya
sesama kita (^_^)
Have fun guys!


** jom join ubai yerr ^^

segmen: bloglist istimewa ayuinsyirah tahun 2013

segmen: bloglist istimewa ayuinsyirah tahun 2013


Assalamualaikum !!

haa..kali ni ubai join segmen kak ayu lakk..jemput laa korang join..

*sedap2 jer aku panggil kak ayu..tk pe kan kak.. hehe

Manusia tak Faham Aku !!

Manusia tak Faham Aku !!




Assalamualaikum.

manusia !!! kenpa tk leh nak paham aku !!!

adess...sakit gilaa hati aku malam nihh..aku tk tau apa yg aku buat salah..

smua tk puas hati ngan aku..aku buat atas dasr nk melawak..

tp org lain salah sangka..salah aku ka..

aku rsa cm nak balik mesir jaa skung nihh..

baik aku pergi , drpda aku terus menyakiti hati mereka..

baik aku pergi, asal hati mereka bahagia..

baik aku pergi , agar mereka tak merana..

manusia !!! susah sgt kah hidup berkawan dngn aku !!

aku ni teruk sgt kahh !!

manusia !!! aku ni jahat sgt ka !!

aku mohon maaf.. andai ini kali terakhir kita berjumpa..

ALLAHumaghfirli..ya ALLAH ampun kan aku..

*maaf sbb terlalu emosi hari ni..
aku masih ada ALLAH ,pengubat Segala Duka.. :'(



Air Mata Di Putrajaya .

Air Mata Di Putrajaya .


Assalamualaikum !!!

air mata mengalir sprti hujan lebat di luar sana... hahahaaha.. mesti korng pelik kan..ttb jer si-ubai ni nak bermadah pujangga bagai..sorry laa..aku tk reti nk buat ayat2 bunga2 nih.. ayat ranting kering boleh laaa..hehe..*ok tk lawk..:P

sebnrnya tdi aku baca cerpen bertajuk " Air Mata Di Putrajaya " karya ASNIDAR SHAFIE .. dalm buku antologi org berdosa "Islamku sekadar Pada IC "

Kisahnya bermula apa bila ada seorng lelaki terjumpa dengan seorng pak cik tua di kawasan masjid putrajaya. Pak cik itu mencerita padanya tentang 3 org anak yg sanggup mengenepikan ibu mereka semata-mata kerana harta.

3 org anak itu terdiri daripada along , angah dan ucu.. mereka ni dah lam tinggalkan kampung mereka sejak mereka dah berjaya dan kaya..satu hari depa pulang ke kampung utk menemui ibu mereka yg ditinggalkan berpuluh2 tahun.. Si ibu begitu gembira kerana terlalu merindui anak2nya. tp niat sbnar si anak2 itu adalah utk memaksa si-ibu menyerahkan gran tanah kpada mereka utk di jual.

kemudian berlaku konflik dan akhirnya si-ibu izinkan menyerahkan tanah itu dengan satu syarat. si-ibu meniatkan tanah itu utk wakaf dan dijadikan masjid. pada keesokan harinya..para broker datng mendesak si-ibu utk kluar dri rumah itu dngan segera..si-ibu menanti anak2 dia mengambil di rumah..ttpi seorng pun tiada..smua sudah kembali kerumah masing kerana sudah dpt apa yg mereka nak.

stlh beberapa tahun, masjid yg pda mulanya dirancng..sudah pun di bina..maka si-ibu pun segera pergi pada hari pembukaan masjid itu..setelah masuk dlm masjid itu, si-ibu menunaikan solat di situ dan ketika sujud yg terakhir..si-ibu tidak bngun2..hampir stgh jam dlm keadaan sujud. kemudian jemaah lain memegang si-ibu,mereka terkejut rupanya si-ibu itu telah meninggal dunia..ketika mereka menolak itu, bdan si-ibu rebah menyembah bumi.

utk pengetahuan korang..salah seorng anak si-ibu itu adalah pak cik yang menceritakan kisah ini kpada lelaki tersebut. di akhir cerpen,pak cik itu meninggal dunia dlm keaadaan mengerikan apabila dilanggar oleh kereta .

moral of the story : hormat ibu bapa, jgn bgi mereka terguris..sama2 kita usahakan ^^ sedeh cite nihh..bnyak dosa kita sbnrnya dngan ibu dan bapa kita..minta ampun dngan diorng :)

p/s : jgn lupa like page ubai k..hehehe..futher update kat sana k ^^
Tutorial Cara Nak Letak Button Like , Tweet dan google+ Di bawah entri Blog !

Tutorial Cara Nak Letak Button Like , Tweet dan google+ Di bawah entri Blog !

Tutorial Cara Nak Letak Button Like , Tweet dan google+ Di bawah entri Blog ! || Assalamualaikum. lamanya rasa tk buat tuto kan. hehe. hari ni ubai nak buat tutorial tentang cara nak letak button like, tweet dan google+ kat bawah entri blog..sbnrnya ubai belajar dri Kak Lyssa ..thankz kak sbb share bnyak ilmu2 blogging nihh.. hehe..*korang rajin2 laa p tgk blog beliau..bnyak benda yg berfaedah utk diterokai..huhu :: Tutorial :: Cara Nak Letak Button Like , Tweet dan google+ Di bawah entri Blog !


Tutorial Cara Nak Letak Button Like , Tweet dan google+ Di bawah entri Blog !


jom , start our tuto ..

:: Tutorial :: Cara Nak Letak Button Like , Tweet dan google+ Di bawah entri Blog !


1. buka blogspot korang ..

2.dashboard > template

3. ctrl-F

" <data:post.body/> "

4. paste kod ni kad bawh perktaan korng search tdi k

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=90&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=21&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:90px; height:21px;'/>


<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<a class='twitter-share-button' data-count='horizontal' data-related='' data-via='ubai_93'
 expr:data-text='data:post.title' expr:data-url='data:post.url' href='http://twitter.com/share'>Tweet</a>
<script src='http://platform.twitter.com/widgets.js' type='text/javascript'/>
</b:if>

<g:plusone size='medium'/>

** tukarkan URL twitter yg kaler merah tu dengan Url twitter korang korang k.

5. ok, skrung preview dlu..kalau ok..publish ^^

Kepentingan Button Share di sebuah blog amatlah penting kerana dengan ada button share pembaca blog anda lebih mudah untuk share input dari blog anda dan akhirnya akan meningkatkan pembaca dan viewers blog anda. Selalunya, Template blog sudah mempunyai button share . tutorial cara letak Button Like,Tweet dan Google+ di bawah entri blog ini sebagai panduan bagi yang tidak mempunyai button tersebut di blog anda.

Selamat Mencuba !

p/s : klau tk jdi bgtau k ^^ salam sabtu (y)


1st GiveAway by Sheila Eiman

1st GiveAway by Sheila Eiman


Assalamualaikum..salam sabtu !!

hari ni ubai join segmen Sheila Eiman !!

jemput join skali !! ^_^

Aku Kuat Complain !!

Aku Kuat Complain !!



Assalamualaikum smua ^^

" eh , mana boleh cm tuh..nnt aku tk leh join..asyik2 korang jerr yg join !! "

" aku nihh, tk layak laa nk study hebat2.. aku ni cukup2 makan jerr "

" study kt sini tk best laa, lalat suka kacau , lecturer tak friendly laa "

bismillahirrahmanirrahim...

korang dah baca situasi2 kt atas tu .. kita ni kan asyik merungut jerr keja kita.. kita tk pernah nk beryukur dengan apa yg ada..

kdng2 tuh kita merungut sbb parents kita suh kita buat kerja lebih skit dri adik beradik kita yg lain..

kita merungut sbb bos tak bgi kita cuti.

kita merungut , dan merungut dan terus merungut.

tp kerja yg di minta tu siap ke tak ??

kdng2 tuh kita buat juga dlm keadaan terpaksa..sbb tu laa , hati kita tk tenteram kan..


korang nak tau tak cara tak mau merungut ??

1. doa kat ALLAH , minta jauh dri sifat2 yg buruk.

2. bila dpt satu kerja , fikir dlu kebaikan yg kita dpt dngn buat kerja tu.

3. sangka baik dengan manusia,terutama dengan ibu bapa.

4. latih lidah kita agar tak terlalu lantang merungut atau mengcomplain permintaan org lain.

5.senyum dan redha klau itu yg terbaik. ^_^


PERINGATAN : kalau kerja yg di minta itu melanggar hukum2 agama..maka tk yah ikut laa k...hehehe





p/s : jgn complain2 !! hehe...utk kebaikan tk pe..nie saja2 nak complain..errmmm better senyap jerr kan.. ^^ jom join  segmen ubai !! [ KLIK SINI ]
 Happy World Pharmacist Day !!

Happy World Pharmacist Day !!




Assalamualaikum !!

hari ni rupa2nya adalah hari pharmacists sedunia.

baru tahu..hehe

so, aku ucapkan HAPPY WORLD PHARMACISTS DAY !!

untuk smua pharmacists and pharmacist-to-be !!

kawan2 sperti aiman dan  student lain dlm bidang  pharmacist ^^

semoga trus kuat dalam medan sains ini ^^

all the best !!


SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE & MENANG HADIAH MISTERI!

SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE & MENANG HADIAH MISTERI!




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat blogger semua. Kali ini Zam ingin menjemput anda untuk menyertai SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE dan di dalam masa yang sama anda juga berpeluang MEMENANGI SATU HADIAH MISTERI dari Zam! Insya Allah segmen ini mampu memberikan manfaat kepada setiap blog yang mengambil bahagian :)

Zam akan memasukkan blog peserta ke dalam bloglist khas Zam di sepanjang bulan Oktober, & di penghujung bulan Zam akan memilih salah seorang peserta untuk menerima sebuah hadiah misteri dengan menggunakan Random.Org.

Segmen ini akan berlangsung mulai 23 September sehingga 27 September (11.59pm).

Syarat-syaratnya:
  1. Masukkan blog ZAMANI ABE ke dalam bloglist di blog anda (Penting).
  2. FOLLOW blog ZAMANI ABE.
  3. LIKE Page Abe Za In Da Blog Di FACEBOOK .
  4. Sediakan entri dengan tajuk SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE & MENANG HADIAH MISTERI!  
  5. Copy kod di yang disediakan, paste kan di HTML entri anda, dan publish.
  6. Hantarkan link penyertaan anda di ruangan komen entri ini :)

  7. (kredit idea hasilkan segmen mudah dan pantas ini kepada Mialiana.Com)

PERHATIAN !! Pelajar Malaysia yang BELAJAR Di Mesir !!

PERHATIAN !! Pelajar Malaysia yang BELAJAR Di Mesir !!


ASSALAMULAIKUM, 

kali ni post psal student2 mesir..tp yg bukan student mesir pun boleh jer nak baca..hehe..sbb kot2 da family yg study kat mesir boleh laa bg info ni kt depa naa..

Sperti di janjikan , KEMENTRIAN PENDIDIKAN MALAYSIA (KPM) telah mngeluarkan borang on9 
utk pelajar2 msia di mesir untuk mnyambung pelajaran mereka di Malaysia..

borang on9  pun baru jer buka pukul 5 tdi..so, masih hangat lgi..so, klau korang nak isi [ KLIK SINI ] untuk ke borng on9 terus..klau korang nak gi ke laman web KPM [ KLIK SINI ] ..

Permohonan dibuka hari ni smapi 8 oct jam 12 tgh hari..so, korng boleh fikir dlu msak2..sblum buat permohonan..baca dlu syarat2 KPM tu k..

all the best !! pray4egypt !!




p/s : buat istikharah n tny parent dlu k ^^


Makanan Rohani !!

Makanan Rohani !!


kalam habib Munzir

Assalamualaikum !!! huhu.. jalan2 cari makan.. ehh..mana aderr...tk makan pun..

manusia ada dua bahagian kena bg akan :

1. jasmani
2.rohani 

ehh bukan rohani jiran korang tau..rohani nie adalah dalaman korang yak ni roh..

1. jasmani : bg mkan nasi ,burger , nasi kandaq ,roti canai dan lain2.
2.rohani : zikir , baca al-quran , buat baik dan lain2..

korang dah bgi mkan ke kt rohani korang..zikir jer..astaghfirullah..insyaallah bgi makan rohani..buat yg wajib and jgn tinggal ^_^

hehe..k.laah..saja2 jerr nak buat entri..korang tgk gambar2 kt bawah ni yer..tenangkan fikiran korang ^^

titew lapar laaa ^^

cardiac arrest = sakit jantung..hehe

kalam habib

jgn lupa taubat !! ^^

ALLAH is the best Planner !!

Jgn kecewa !!
sekian.

p/s : tenangkan minda, hati tenang maka kerja senang ^^
Churp-Churp Berwajah Baru !!!

Churp-Churp Berwajah Baru !!!

Assalamualaikum !!!

korang!!  dah tgk akaun churp-churp yang baru !!!


haa..cantik kan..kira advance gitu..hakhak..

tp aku rasa aku perlu masa nak hadamkan  utk web baru nih..hehe

bukan pa..bila dah jadi baru, mesti ada benda baru yg kita tak tau kan..

so,
Keep Calm
and 
Learn

haha..cm tu pun boleh ka ?? hehehe..ok 

slmt menjenguk acc korang ya !!

XOXO ubaid !!!

Tanggungjawab Kita !!

Tanggungjawab Kita !!


" siapa di antara kamu melihat kemungkaran , maka cegahlah dngan tangan , jika tidak mampu cegahlah dngan mulut , jika tak mampu juga, cegahlah dengan hati , sesungguhnya mencegah dengan hati itu adalah selemah-lemah iman "  -hadis Rasulullah

Assalamualaikum ,

Apa sbenarnya tanggungjawab kita terhdap masyarakat kita ?

Amalan tegur menegur sudah berkurangan , masyarakat bergelumang dengan dosa . di mana kita ??

urusan tegur menegur atau berdakwah sebenarnya bukan tugas ustaz2 semata-mata . Setiap dri kita ada tanggungjawab kita ..

dlm hadis kat atas , nabi dah bgitahu kpd kita yg klau kita nmpk benda maksiat cegah la dngan tangan, klau tk mampu dngan mulut , klau tk mampu juga ,cegahlah dngan hati.. Nabi sambung  di hujung hadis..mencegah dngan hati adalah selemah2 iman.

maka, klau kita mampu menegur pembuat maksiat ,tegur laah dngan cara berhikmah.

dalam konteks keluarga pula , ayah perlu menegur anak2 yg buat salah..begitu juga ibu yg berperanan mendidik anak2.

di pejabat , jadikan diri kita sbgai org yg mempraktikkan ilmu agama agar org lain tgk..mereka pun mahu mencontohi kita..

ya, susah sbnrnya nk buat baik..sbb  tkot org kata , tkot ter"riak " ..

mohon kpada ALLAH agar kita di jauhi dri akhlak2 buruk..aamiinnn..

sedeh tgk masyarakat kita skung ni..tp ubai tk nafi , anak2 muda skung dah mula mencintai ilmu .. bnyak yg mula berjinak2 dngan masjid dan surau..oleh itu, tanggungjawab kita utk bimbing diorng tuk trus istiqamah dalam jalan2 Islam..jgn HINA mereka !!.. beri galakkan..

pelik tak ? kita asyik membantah org2 yg ajak kita buat baik , sedangkan kita tau ,diorng ajak kita buat baik.
tp bila org ajk buat dosa, seronok laak kita buat..tanpa ada bantahan..renung2kan..

sama2 mohon hidayah ALLAH..aku tk perfect, tp ttb terdetik nak tulis benda nie..hehehe..tak salah kan, klau aku tulis cm ni..jom sahabat2 , kita jadikan alam maya ini sbgai medan tuk terus sebarkan Islam..Yakin dngan Janji ALLAH, pasti ada pahala disebalik amal baik yg kita buat ^_^

sekian.


p/s : siapa2 yg belum join segmen ubai lagi ..jom2 ,smpai 29 sept jerr [ KLIK SINI ] .. korang yg dah join.. [ KLIK SINI ]

**last update peserta 22/9/13 ..insyaallah, malm nnt akan ada update ..jgn risau..hehe



Senarai Peserta "SEGMEN : Jom Follow by Kataubaid "

Senarai Peserta "SEGMEN : Jom Follow by Kataubaid "

Assalamualaikum kawan2..

alhamdulillah , entri kali ni ubai nak listkan peserta2 "SEGMEN : Jom Follow by Kataubaid "

korang di jemput untuk meng"follow" blog2 smua peserta ya 😊

* " meng"follow" "?? cikgu English aku tau aku buat cm nih..habis laa..tk ngaku anak murid pa..hehe

ni senarai peserta :

1. http://akuainkausiapa.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
9.http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
10.http://asmarpunyablog.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
11.http://www.aimisyahirah.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
12.http://blogashalya.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-folllow-by-kataubaid.html
13.http://sekuntumbungazara.blogspot.com/2013/09/jom-follow-by-kataubaid.html
14.http://ayuzan.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
15.http://aefaaerisya88.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
16.http://lienliedot.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
17.http://mamapapaamir.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
18.http://farrahs-le-moustache.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
19.http://puteriairyn.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
20.http://www.syuhadasalleh.my/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
21.http://abcssdsa.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
22.http://hyazz.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
23.http://farraanuar.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
24.http://pening-pala.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
25http://givingbuster.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
26http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2013/09/jom-follow-by-kataubaid.html
27http://www.mizisempoi.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
28.http://ceritamayapersada.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
29.http://suarackatak.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
30.http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html
31.http://farizadarwish.blogspot.com/2013/09/segmen-jom-follow-by-kataubaid.html

** insyaallah , lpas ni akan di update ^^
Cemburu !!

Cemburu !!






Assalamualaikum sahabt2 blogger ^^..

ptg2 ni , elok laa kita rilekskan minda kita yg  serabut selama sminggu kat office tu kan..nak rileks cm na..solat , tgk lah wajah2 ahli kluarga anda..ketenangan bukan boleh di lakon2 kan..tenang nya hati menandakan tenangnya hidup kita..Cari laah tenang dripda pemberi ketenangan yakni ALLAH .. ^_^

Aku tk nak cerita pnjng psal mncari ketenangn hati..mungkin next entri aku buat kot...huhu..


CEMBURU !!

korang pernah cemburu ker ?? dlm bahasa lain adalah jeles... hehe..

sbb apa korang cemburu ?? sbb kawan . adik beradik , bf , gf ?

kdng2 bila org yg kita sayang , lebih mngutamakan org lain..pasti kita cemburu..

kawan2 kat skolah lebih pandai dri kita..anak kawan lbih hensem dari anak kita..ehhh.. btul ker nih ?? hehe



ada yg cemburu dngn kawan dia smpai sanggup menjatuhkan kawan dia..

cemburu ada dua

1. membawa kebaikan
2. membawa keburukan.

cemburu yg membawa kebaikan adalah cemburu yg positive .

cth : kita cmburu dngan kehebatan kawan2 kita ..
       kita trus berusha smpai kita berjaya mcm kawan2 kita itu..
tp kena ingt !!! cmburu juga boleh membawa keburukan..tertanam sifat dendam dan dengki hingga sanggup menyihir dan memutuskan silaturrahim..

sedeh2 kalau jadi mcm tu kan..

korang nak cemburu paling sweet waktu bila ??

" bila si suami cemburu kepada si isteri dan si isteri cemburu kepada si suami "

sbb apa sweet ?? sbb CINTA diorng adalah halal dan diredhai oleh ALLAH..klau korang cemburu dngan gf korang or bf korang..rugi2.. sbb blum tentu gf or bf korang tu nak protect hubungan korang tu..

tp bila suami isteri , pasti mereka akan cri jalan terbaik utk mmpertahankan hubungan mereka itu.. ^^

last skali, cemburu itu boleh !! tp jangan ikut nafsu !! sangka baik dngan org yg kita cemburu itu ^_^




sekian , maaf kalau ada kekurangan !!

p/s : solat org bujang seorng diri dpt 1 pahala..
solat bgi yg dah berkahwin dpt 70 pahala..

korang nak yg mana ^_^

Pesanan Ustaz Ismail Kamus

Pesanan Ustaz Ismail Kamus




Assalamualaikum..

alhamdulillah..hari ni kita dpt hidup, bernafas dan mnggunakan nikmat ALLAH yg cukup bnyak..

insyaallah..hari ni..aku nak share ngan korang pesanan dri Ustaz Ismail Kamus dalam ceramah beliau di Pulau Pinang pada 21 sept 2013

1. Ingat pesan lukman al-hakim :

"Wahai Anak , Apabila kamu berjalan di mana2 sahaja , kalau ada majlis ilmu , maka singgah lah.."

2. Ada 5 pecahan di dunia ini

 i . Malaikat .
ii . Manusia dan Jin
iii. Binatang
iv.tumbuhan
v. lain2 sprt emas , besi dan sbgainya

3. jgn pakai akal sangat tapi guna kan hidayah.

4. melambatkan taubat itu dosa.

5.Jgn pandang kecil akan dosa yg kita buat ... ingtlah yg kita buat dosa ni kat sapa ??

6. ubat hati :
    i. duduk dalam majlis org soleh.
    ii. baca Al-quran
    iii. puasa.
    iv. minta ampun dosa pada waktu sahur(pagi)

7. hisab diri kamu seblum di hisabkan, timbng amalan kamu seblum kamu di timbngkan

8. imam ghazali pesan : jgn takut mati , tpi takot laah sbb amalan kita masih tak cukup untuk bawa mati.

9. takot pada ALLAH..jgn putus silaturrahim.
10. sombong kepada org sombong adalah sedekah

11. jgn syirik kan ALLAH..

12. 1 rakaat solat malam= 1000 solat di siang hari..

alhamdulillah..sbnrnya bnyak lgi nk tulis tp cukup kot skdar ni..jom kita amal kan apa yg dah di beritahu oleh alim ulama kita..

sayangilah ulama..ajak kawan2 , anak2 ,suami atau isteri ,ayah dan bonda dan adik beradik kita dan sesiapa saja untk cintakan Ulama

NABI bersabda : " ulama itu perwais para Nabi "

jom sayang ulama !!

p/s : bnyak dpt kata2 hikmah dri ustaz..terharu..rupanya..perkerjaan kita tk menjadi sbb hati..check balik hati kita..klau da salah, minta ampun pd ALLAH.. yg pnting jgn putuskan silaturrahim !!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

** jemput join segmen terbaru aku k !! ada hadiah menanti huhu.. [ KLIK SINI ]
SEGMEN :: JOM FOLLOW by Kataubaid

SEGMEN :: JOM FOLLOW by Kataubaid



Assalamualaikum ^^

alhamdulillah , syukur sbb dapt hidup lgi..nikmat yg banyak ALLAH bgi kt kita..tgklaahh betapa kasihnya ALLAH kt kita ^^ <3

insyaALLAH , hari ni aku nk buat segmen , kali nie btul2 skit hehe.. segmen ni simple ja , just nak tmbah follower2 blog kita..dlm masa yg sama kita nk tingkat2kan traffic blog masing2 kan..lgi satu, sbb aku nk balik mesir dah..so, lpas ni maybe susah nk berBW n follow kawan2 blogger lain..

aku harp ada yg nak join kali ni.. huhu

syarat-syaratnya adalah :


1. follow blog aku cm biasa korang buat ..

2. like page blog ni . *kt side bar sblh kanan nihh---- >

3. buat entri pasal segmen ni . mestilah bertajuk " :: SEGMEN : Jom Follow by Kataubaid :: "   *entri tk yah panjng2 pun tk pa..

4. jgn lupa copy banner atas nih dan backlink kan ke entri ni.

5. dah siap ?? tinggalkan link entri tersebut kat ruangan komen ni..


simple je kan ^_^ ..

tarikh tamat : 29 Sept 2013 jam 11.59 pm.

insyaallah.. ada hadiah menanti !! itu pun kalau ada yg sudi join tau !! huhu..

hadiah apa  eh ?? nnt ubai bgtau..hehe..

pemenang akan ditentu oleh Pak Cik Random.com .. Selamat bersegmen !! :)

p/s : apa2 update akan di buat di page blog ni ya dan list blog akan di update dri masa ke semasa ^^


Kataubaid© .