Kita sudah Merdeka.

Kita sudah Merdeka.




Assalamualaikum smua !!!


31 ogos telah pun tiba ,
menandakan negara meraikan merdeka ,
merdeka kah kita  ??
tatkala kita hidup masih dikongkong pngaruh mereka .

ya !!

mereka tiada lgi mnjajah kita ,
tp pngaruh mereka masih mnjajah kita,
pendidikan ,
politik ,
ekonomi ,
smua berlandaskan apa yg mereka nak.

ya,

kita boleh bangga dngn kmajuan negara ,
tp kita kena ingt ,
minda masyarakat jauh mngejar kemajuan ,
meninggalkan agama ,

sedarlah ,

kemerdekaan itu anugerah ALLAH ,
jgn biar Dia murka ,
hilanglaah merdeka ,
kita terpaksa menderita di dunia,
Kita biar Allah murka ,
nnt kita binasa di akhirat sana.

bangunlah ,

sahabat2, berubah laah ..
balik ke landasan sebnar ,
ke arah mngejar mardhatillah ,
nnt pulang ke alam akhirat ,
kita kecapi nikmat kemerdekaan yg sebenar.

Merdeka ! Merdeka !! Merdeka !!!

Aku suka dia , tapi ?

Aku suka dia , tapi ?

Merenung ke luar tingkap , terbayang wajah si dia yg tergambar di fikiran. pertemuan semalam tanpa di duga mngimbau kembali kisah2 sewaktu di alam Universiti dulu.. skung , msing2 sibuk dengan kerjaya masing2.. aku harap dpt bertemu dngan Ika lagi.

Sedang aku sibuk merawat pesakit , ttb ada seorng perempuan mnyapa aku dri belakng. "Assalamualaikum Dr. haikal !!" aku segera menoleh kebelakng , Aku tergamam. Ika sedang tersenyum kpada aku. " waalaikumsalam , hye Dr. Ika " aku segera mbalas senyumannya.

Kami berborak panjng sambil2 tu terselit juga kisah2 lama di Universiti dahulu. Aku bingung , perasaan yg telah lama hilang kembali menjelma . Adakah aku rindu kepada dia ? Adakah perasaan cinta itu kembali subur dalam diri ini ? kdng2 terlintas jua di benak fikiran nie Ika sudah berpunya ke blom ?

Satu hari aku kuatkan diri aku untuk bertnya kpada Ika mengenai " status "nya skrng. Ttba Amir menyapa kami berdua. aku lihat ika begitu selesa bila amir ada , dia ketawa riang tk sperti perbualan aku dngan dia.Aku dpt mngagak , ika nie suka dekat amir nii.Aku abaikan dlu segala persoalan yg  bermain di fikiran aku.mungkin bukan masa yg  sesuai utk aku bertnya mengenai hal itu skrng.

selang beberapa minggu , ika menelefon aku , dia sedih sbb dia ada masalah,dia menceritakan masalahnya pada aku.rupanya amir akan bertunang dngn org lain , dri suaranya jelas menunjukkan yg dia kecewa dan sedih.Akhirnya persoalan aku terjawab.Ika suka kepada Amir . tp Amir pula sudah mempunyai calon. Aku pula suka kepada ika. mcm mana nak mulakan nie ?

setelah situasi reda, aku meluahkan apa yg terbuku di hati ini. aku tekad , klau lpas ini ika nak benci aku pun, aku tk kisah..aku tk suka pendam lama2.ika terkejut dan meminta sedikit masa utk berfikir.Dia menyuruh aku melakukan solat istikharah dahulu. dan tunggu sehingga dia sedia membuat keputusan.

aku mula resah , hampir 2 bulan  ika senyap tanpa berita . Aku lak bimbing andai stu yg buruk berlaku padanya. Aku tk kisah kalau dia menolak lamaran aku tp  kalau boleh beritahu  pada aku. Aku hrp aku boleh berkawan dngan dia seperti biasa. dlm kesibukan  aku melayan kanak2 di wad pediatric nie , telefon aku berdering , msj masuk, aku segera membacanya .

" aku terima lamaran kau. so, mulai skrng kita tk leh mesej , call dan sbgainya smpai hari perkahwinan kita. segala urusan perkahwinan kita , aku serahkan kpda family aku.so, pa2 contact diorg k"

aku tersenyum sndiri, mcm nk mnjerit ja bila selesai baca mesej tu..wajah budak didepan mata nie pun aku dah tk perasan..hehe..selepas beberapa hri , aku menelefon kluarga aku dan mnyatakan hasrat aku utk berkahwin.diorang tk kesh sbb umur aku tk la muda sgt dan dah sesuai utk berumahtangga. aku mngawal diri aku  drpd call or mesej dia. Aku sedar , nak dpt mutiara bukan mudah, perlu menyelam hingga ke dasarnya. Sesuatu yg berharga tk kan diperoleh dngan mudah. 

aku mula mmpelajri ilmu2 agama , agar nnt aku dpt membimbing keluarga aku ke arah mardhatillah.Restu ibu bapa juga penting dlm menjamin kesejahteraan rumahtangga yg  bakal di bina. kurangkan maksiat sblum perkahwinan agar kasih sayang dan cinta selepas kawin mekar dansegar hingga ke akhir hayat.

sekian.

* tulisan bold tu adalah tips2 tuk sama2 kita cakna yer..

p/s : moral of the story apa2 yg kita nk buat mesti letakkan Allah no 1. bru la kita tk kecewa.. sbb tu kita buat istikharah bila ada dua benda yg kita tk tahu klau kita buat pilihan akan memudaratkan kita atau tidak. so , selamat beramal !! #pray4egypt :) komen2 yer..

campaign image
Lamaranku di tolak ?

Lamaranku di tolak ?

Assalamualaikum !!!

alhamdulillah. hri nie kita boleh hidup lg di dunia ini.  " dunia hnya sementara , akhirat yg kekal "

Lamaranku ditolak.. haa..

korang dah tgk video yg seorng lelaki melamar seorang permpuan kt shopping complex..tp last2 , pompuan tu reject dia..siap ketuk dgn guitar kecik lgi..hehe..aku baca metro sbnarnya..tp tk baca details laa..aku tgk gmba pun nak tergelak dah.. hehe..*bkan nk perli tp kesian kt mamat tu..

mungkin mamat tu nk buat romantik laa melamar dpan org ramai..tp last kena reject laak yg dia dpt..ermm..

kdng2 bila kita buat sesuatu yg org tk suka, t kita yg trima akibatnya.. alang2 kita dah ckp psai lamaran nihh.. nak tak klau kita buat survey atau checklist apa yg kita perlu ada sblum melamar seseorng..

nie just pendpt ubai jerr tau..klau korang nk tmbah pape..feel free to do so k..hehe

1. kita kena la tau yg si dia tuh belum di miliki oleh sapa2.

2. jumpa kluarga perempuan tu lbih elok..

3. klau boleh biarkan keluarga kita yg berurusan dengan kluarga dia.

4. kawal diri dan jauhi maksiat *sbb kita nak pasngan yg terbaik, maka kita kena jdi yg terbaik dlu kan2..

5. buat solat istikharah minta kat ALLAH agar jodoh kita nie betul dan kekal smpai ke syurga.

korang boleh nk tmbah sbb aku bukan berpngalaman pun nk melamar2 nie..maklum laa..bru first yer degree..bnyak lgi yg nk kena grab dlu sblum  mningkt ke tahap baitul muslim (keluarga islam )..

mungkin korng yg dah berkahwin..kakak2 dan abg2 dah tips ker..boleh jer..share2..t boleh laa kita sama2 bljar..at the same time..kita kurng kadar2 yg tk sepatutnya tinggi contoh kdar perceraian dan sbgainya..




p/s : korng!! like fanpge aku k...hehe..sudi2 klik iklan aku juga yerr !! #pray4egypt jemput komen2 k bawah k..hehe


campaign image


Erti Sayang.

Erti Sayang.


ASSALAMUALAIKUM !!


Apa Erti sayang ??

kalau asyik buruk sangka dngan manusia..

Apa Erti sayang ??

kalau asyik menabur janji palsu.

Apa Erti sayang ??

kalau asyik lupa tanggungjawab dlm kehidupan ni.

Apa Erti sayang ??

kalau asyik2 ajak buat dosa ?

apa erti sayang ??

kalau tk mampu bawa dia ke arah mardhatillah.

Apa erti sayang ??

kalau asyik tipu dlm perhubungan..

Apa erti sayang ??

kalau tk mampu berlapang dada bila masalah menjelma..


p/s : sayang adalah perkataan yg mnjdi asbab tuk kita gembira..dan kadng2 sedih..hnya yg melaluinya sahaja dpt mntafsirkannya.. (^_^)v

pray 4 EGYPT !!
Dilema melanda !!!

Dilema melanda !!!

Assalamualaikum kawn2  !! 

pa habaq ?? sihat ker ??

aku sihat jerr..hehe..*walau hgpa tk tny , aku tlong jawabkan..hehe

aku sebenarnya dlm delima ..bkan aku jer..kawan2 aku yg lain pun sama..sama ada nak smbung study kt mesir atau smbung study kt msia.

yela, korng pun tau kan keadaan kt mesir cm na kan skung..tp majoriti hndak pulng n nk smbung balik pngajian kt sna..smuanya bergantung dgn laporan mentri pndidikan yg berlepas ke mesir utk berbincang mngenai pljar2 yg telah di bawa pulang mahupun peljar2 yg pulang sbb bercuti di tanah air.

harap2nya , the result is positive laa kann..klau tk leh smbung lak..aku hrp dpt continue kat msia ke..asalkan dlm course yg sma..mungkin nih ujian ALLAH utk kami smua. Ujian yg ALLAH bg kt hamba DIA , pasti hambaNya mampu mnanggungnya.btul tak ?

hrp kwan2 doa kan kami yer..huhu..

tuk kwan2 yg study kt mesir, kita nie masing2 da cita2 yg nak dicapai..cuma bgaimana cita2 itu dicapai hnya ALLAH jer yang tau..Susah ke Senang !! Cepat atau Lambat !! itu urusan ALLAH..kita just truskan hidup sperti biasa..pasti da hikmahnya..

doa dan trus doa..Innallahama'ana..ALLAH bersama2 Kita Insyaallah !!




Time is a precious

Time is a precious


Assalamualaikum !!!

Time is Precious ,

Smlm , aku p skola .. da sambutan hari raya kt skola.sbnarnya dah lama aku tk jejak kaki kat skolah..rindu teramat kat skola, cikgu2 dan tarbiyyah yg pernah aku dpt di skolah dlu.

SMKA AL-MASHOOR(L)0610

Batch aku 0610 , aku mula mngenal erti kedewasaan bila bersama kawan2 yg hbat2 belaka.

Nadwah kepimpinan yg diberi dan di ajar , ku simpan dan ku apply tatkala aku di luar skola.

rindu !! ya. aku rindu !!

alam Uni nie , tkda lgi tarbiyyah mcm dlu.

aku perlu cari sndiri.

time skola , cikgu2 ustaz dan ustazah yg beri input2 agama.

di Uni , "klau hg tk cari , hg tk dpt "

itu konsepnya.

aku pasti akan ingt smuanya mngenai SMKA AL-MASHOOR(L).

semoga masa yg berlalu , tidak berlalu bersama kenangn2 yg tercipta !!



ce teka mana aku ?? huhu



p/s : sejahat mna kita time skolah dlu, cikgu marah ker..tp bila dah kluaq kita tetap rindukan depa dan skola..Terima Kasih Cikgu !! #pray4egypt
Tak Boleh Rehat ..

Tak Boleh Rehat ..

Assalamualaikum.

Bismillah, hari ni hari jumaat..korang dah abihkan kahfi ke belum ?? kalau belom cpat habiskan.. huhu..

Sebenarnya , hari ni aku ingt nak rehat kejap dri menulis sbb dri pagi tdi aku cm blurr jerr tk tau sebab apa..tk da idea nk tulis pa2..last2 aku kata kt diri aku , aku mesti tulis gak something..so, skung nie siap sedia , aku nk membebel nih..hahaha..

aku tulis balik pa yg aku dpt dri tazkirah sebelum solat jumaat tdi k..huhu

Pesan ulama :

" ziarahlah kamu ke rumah sakit , agar kamu tahu nikmat sihat "
" ziarahlah ke penjara , agar kamu tahu nikmat kebebasan "
" ziarahlah kamu ke rumah org sakit jiwa , agar kamu tahu nikmat akal yg waras yg ALLAH berikan.. "

tuk pesanan pertama "ziarahlah kamu ke rumah sakit, agar kamu tahu nikmat sihat "

sbb pa ulama kata cm tu ?? sbb bila kita selalu ziarah org sakit , kita akan sentiasa bersyukur dngan nikmat sihat tubuh badan yg kita ada kan.

" ziarahlah kamu ke penjara , agar kamu tahu nikmat kebebasan "  sbb pa ulama kta cm ni ?? penjara dikelilingan dngan jeriji besi yg mngawal pergerakan banduan di dalamnya.. bila kita mlihat keadaan pnjara dan ahlinya..kita perlu bersyukur sbb kita hidup bebas tnpa sbarng gangguan dan sekatan.

"ziarahlah kamu ke rumah org sakit jiwa , agar kamu tahu nikmat akal yg waras "
kita skung nie selalu abaikan nikmat akal yg waras, bila dah tk waras kita tk mmpu nk hidup mcm manusia normal yg lain. jauhilahh benda2 yg boleh merosakkan akal kita. contohnya arak dan rokok..dua2nya haram dan merosakkan otak kita.

jdi sama2 kita cakna ngan pesanan ulama tersebut..seronok sbnrnya sbb boleh tahu kalam2 ulama nie..kdng2 dia mnjadi inspirasi kpda kita utk truskan hidup yg berliku2 nihh..

p/s : pray4egypt
#105

#105



Assalamualaikum..

hari ni ubai nak buat entri yg ke #105.. perghh..bnyaknyaa yg ubai dah tulis..harap2 bermanfaat tuk smua k.. alang2 dah smpai 105 entri nih kan..ubai ingt nk jalan2 blog2  kwan2 blogger yg lain so, korang tulis jer link blog korang kt komen bawah nie k..t ubai dtang melwat yer... huhu..

satu lgi, kalau sudi korang klik iklan2 kt blog ubai nih..n jgn lpa bgtau..t ubai klik balik korang punya iklan..huhu..system cm nih menrik kan..haha..klau tk mau pun tk pa.. sbb kita boleh juga dpt info dri iklan2 yg kita klik tuh..kdang2 kita buat don know jer kan..

harap lpas nih kita boleh berkawan dgn rapatnya...t  boleh laa kita share info2 tuk pembaca blog masing2 kan2.. huhu..k . laah nak melalut tuh jerr..*mesti korng kata "krik krik krik krik " ubai nie kan..haha..tk pe laa..just nk seronok jaa..

ok..see u all kt blog korng !!! huhu..




                   

p/s :: doakan egypt.. doakan bg kami  boleh smbung bljar kt egypt gi k..:'(






Makan cacing untuk kurus.

Makan cacing untuk kurus.


Makan cacing untuk kurus. |  Assalamualaikum kawan2.Korang pernah rsa nk kurus tak? Aku pun rasa cm nk kurus..sbb org kta bila kurus..kita nmpk hensem t bnyak org suka huhu..Korng tau tak. Kat oversea sana tuh dah seorng nih dia mkan cacing pita untuk kurus.. Hakikatnya..memang boleh kurus tp side effect dia amat bahaya. Sbbnya bila kita makan ulat tuh..ulat tuh akan sisa2 makanan yg ada dlm bdan kita..sbb tuh laa kita akan nmpk kurus..sbb mknn tuh di mkan balik oleh cacing pita tuh..


Makan cacing untuk kurus.


Makan cacing untuk kurus.


Tp yg BAHAYAnya pula..bila takda sisa di dlm bdan kita..mungkin akn mnybabkan ulat tu mncri organ2 yg ada dlm bdan..dan mungkin akan makan cell dlm bdan kita..
Akibatnyaa.. Kita akan jtuh sakit dan akhirnya boleh mmbwa maut...

So..hti2 la kawan2..kdng2 kita hnya tgk  sebahagian jer kelebihan tp keburukannyaa bnyak teramat..so..nk kurus.sng jerr..amalkan pemakanan sihat dan rajin buat exercise k..
Selamat beramal..huhu..jaga kesih


Segmen : 1st Segmen Singgah Blog Saya 2013

Segmen : 1st Segmen Singgah Blog Saya 2013



assalamualaikum..

korang !! ubai join nih.. jom join !!! huhu..boleh tambah kwan2 blogger laakk..

huhu

Selamat bersegmen !!
HashTag MesirAku !!

HashTag MesirAku !!

Assalamualaikum kawan2..

wah2.. korang buat pa tuh ?? sibuk keja ker or sibuk study.. hehe..

malam nih aku nak share ngan korang smua.. mngenai #MesirAku..mesti hgpa tk taukan..haa benda fames kt twitter jer..tu pun dalam kalangan budak2 msia yg study kt mesir.

tujuannya adalah utk mngimbau kembali pengalaman selama tinggal di mesir..lagi pula , sbgai tanda yg kami rindukan mesir dan ingin pulang ke sana..sedihkan bunyinya..huhu..haa..men aku tunjuk apa yg kami dok komen kt twitter..usha pic nih k..huhu




hehe..kalau korng budak mesir..korng akan lebih paham.hehehe..tk pe...korng tgk bertpa kmi rindunya kami kt mesir...jom doakan mesir ya..huhu..

p/s : husni mubarak mantan presiden mesir dikatakan akan dibebaskan..sprt yg aku jangka, bila ikhwanul muslimin dah di haramkan baru laa akan berlaku Pilihan raya baru mesir..ALLAH..kwan2 doakan kemnangan Islam..(^_^)v
Proton lancar Proton Suprima S

Proton lancar Proton Suprima S

Proton lancar Proton Suprima SSalam , korang tahu tak ?? baru2 nii kan.. proton dah lancarkan satu kereta baru iaitu proton Suprima S..wah2..proton skung dah maju laa..bawa kluar model2 baru n cantik lakk tuh.. aku paling suka keta proton preve tuh..huhu..mngncam..hehe..sbb lampu depan dia cantik n sesuai utk anak2 muda nih..hehe..tp harap2 proton boleh improve lagi da harap sgt hrga2 kereta dalam negara kita nih murah dan berkemampuan utk rakyat beli..huhu

nie harga proton Suprima S :

  • Proton Suprima S 1.6 Executive (metallic) RM76,688
  • Proton Suprima S 1.6 Executive (solid) RM76,338
  • Proton Suprima S 1.6 Premium (metallic) RM79,988
  • Proton Suprima S 1.6 Premium (solid) RM79,638


cm na ?? mampu tak..hehe..k skrng korang tgk laa model kereta tuh..cantik2 belaka..huhu

Proton lancar Proton Suprima S

Proton lancar Proton Suprima S

Proton lancar Proton Suprima S

Proton lancar Proton Suprima S


p/s : pray 4 mesir.. korng rajin2 la komen kt blog aku nihh..sunyi jerr.. hehe like fanpage aku k..t aku like balik korngnya... bye!! selamat bekerja !!
:: Isu Mesir :: Tentera Bunuh Tentera.

:: Isu Mesir :: Tentera Bunuh Tentera.

Assalamualaikum , salam keamanan .

korang msti nak tahukan sbb pa tjuk entri kali "Tentera bunuh Tentera "..

meh aku nak habaq , sbnrnya smlm aku baca di fb mngenai tentera mesir membunuh rakan2 mereka yg juga tentera mesir . sebab pa jdi cm tuh ??

di khabarkan bahawa tentera mesir yg terbunuh itu adalah tentera yg mana tidak sanggup menembak rakyat lagi. mereka tidak mahu melakukan pembunuhan seperti yg di arahkan oleh tentera as-sisi laknatullah.. akibat dri itu mereka di bunuh dan mayat depa di biarkan di atas jalan raya.

sebnarnya ada gmbar mayat tentera yg di bunuh tu , tp bila aku scroll blik fb tuh hilang lakk..ermm.. t aku update lain k..kalau aku jumpa t aku share kt page aku k..

Moga tentera yg sudah kembali kepda ALLAH apa bila tk merelakan kebatilan lgi ini di kurniakn keampunan drpd ALLAH dan dikurniakan kebaikan yg sebaik2nya tuk diorang..

dalam entri kali nih juga aku share ngan korang..spanjng aku dok kt mesir 9 bulan hrituh..aku dpt melihat bnyak benda yg kt mesir nih tk sama dngan msia..korang juga mesti nk tau cm na laa ciri2 org ikhwanul muslimin nihh..

ciri2 mereka adalah

1. bila melihat muka diorang , korang akan nmpk seri yakni " Nur " di wajah mereka.

2.tuk yg lelaki lak , majoriti mereka berjambang .

3.laporan dri medan rabaah , di malam2 terakhir ramadhan , mereka membaca al-qurn , berqiammul lail utk mndpt  redha Allah.

4. Mereka bertindak mngikut syara' . mereka tak mnyerang sewenang2nya.

5.Taat perintah ALLAH dan Rasul.

6. Tenang bila bergaul dengan mereka.

nie semua ciri2 mereka dri pengamatan aku laa..mungkin ada yg tk setuju dngan pendpt aku.. ni hakikat yg aku lihat apa yg berlaku di sana..moga2 doa kita tk putus2 tuk diorng..aammmiiiiinnn

Prihatin Mesir | renungkan

Kesedihan Ibu Dunia 'Mesir'

Ibu ini bukanlah rakyat Palestin yang bersembunyi dari askar Yahudi, tetapi seorang rakyat Mesir yang bersembunyi dari tentera Mesir.
p/s : doakan mesir ya kwan2. dan doakan kwan2 kita student msia kt sna...risau aku ngan diorng kt sna..dgar cita kt mansurah da tentera bersenjata geledah rumah student msia kt sna..atas alasan mncri sesuatu..kesian kt diorng, mesti trauma.. :(



:: Tips-tips :: Tips Untuk Berjaya dalam Peperiksaan

:: Tips-tips :: Tips Untuk Berjaya dalam Peperiksaan






Assalamualaikum , 

hari nie aku nk kongsi skit tips-tips tuk skor dlm exam. PMR ngn SPM nk dekat dah kan..so, mesti korng nk tau cm na laa nk skor dalam exam nie kan..aku pun bukan pandai sgt , tp ikut pngalaman yg lama2 juga laa..

kalau kita nk berjaya , 

1. Kita kena sentiasa muhasabah apa2 yg kita buat 

cth : exam kita yg pertama kita dpt sikit jer, kita kna check balik kt mana kita salah dan sbb pa kita jdi cm tu..haa, lpas tu bru kita boleh cri cara baru nk improve kerja study kita kan.

2. Study dngan konsistent

kita nie kdng2 study " hangat2 tahi ayam " jer..bila dah dpt result truk bru smngt nk study..lama2, dok ulang balik pa yg pernah kita buat dlu kan..so, konsistensi amat penting dalam study.

3. Buat latihan bnyak2.

mak aku selalu pesan kt aku " ubai, buat latihan bnyak2..bru t hg tau hg kurang kat mna " ..huhu..kita sbnrnya tkot buat latihan, sbb kita takot nk kna study lgi lps nie kalau kita salah..btul tak ? haa..hakikatnya, klau kita tk uji diri kita..cm na kita nk sukat tahap pembelajaran kita kann..

4. Hormat guru .

ustaz don selalu menitik beratkan aspek ini..sbb pa ?? guru merupakan org yg mngajar kita.diorng share ilmu diorng dngan kita.klau kita tk hormat depa , t tak berkat ilmu kita..sbb tu laa ilmu tk mau msuk dlm otak..

5. Banyakkan berdoa

Doa adalah senjata umat islam..tk kira laa kita bangsa apa skali pun..kita tetap akan berharap kpada tuhan, tuk org ISLAM.. kita hnya berharap kepada ALLAH..Allah maha KAYA , kita nie faqir jerr..so, bnyak minta kpadanya..dan yg penting skali adalah kita yakin dngan doa yg kita minta tu.

6. Hormat ibu bapa

redha ALLAH terletak pada redha kedua ibu bapa..maksudnya..ALLAH akan redha dngn kita kalau ibu bapa kita redha dngn kita. kalau parent asyik dok marah kita jer..hati2 takot kemurkaan ALLAH juga bersama2 mereka..jdi hormat laah mereka..doa ibu adalah antra doa2 yg mustajab..minta laa pada mereka supaya mendoakan kita.

hahaha..pandaikan aku ckp jer..insyaallah, aku pun akan practice balik n muhasabah balik apa yg aku kurng dan top up balik sblum final nnt..huhu..semoga korang berjaya dan ingt berjaya kita bukan tuk hri nie sebnrnya..tp ia utk masa depan kita nnt..

sekian, wslm..

p/s : korang rajin2 laaa kome..aku nie tiap2 hri dok tunggu org komn kt blog aku nie..sunyi jerr..hehe..t korng tinggalkan link blog korang k..aku nk follow korng k..t korng follow balik aku k..huhu.. #pray4egypt
Kenapa Empat Jari !!

Kenapa Empat Jari !!



Assalamualaikum smua..mesir masih belom aman..doa dan terus berdoa.. mereka terkorban sbb mempertahan  haq mereka.. sebab itu mereka telah menempah syurga ALLAH, jenazah mereka kelihatan tersenyum gembira kerana kembali kpada Pencipta dngan keaadaan husnulkhatimah..

korang kalau buka fb kan , korng da nmpak tk dp warna kuning dngan simbul 4 tuh..mesti da sahabat2 kita yg tgh tukar dp tu..insyaallah aku pun bakal mnyusul..huhu..so, apa maksud 4 tuh, haa..maksud 4 tuh adalah tanda kita support rakyat mesir di medan rabaah al-adawiyah, kaherah mesir..

kalau korang nak tau , rabaah tu kalau di translate ke bahasa melayu  adalah empat .. lambang 4 jari tuh sbgai tanda kita menyokong mereka di medan raabaah..so, klau korng rsa dngan tukar dp tuh , boleh mnyemarakkan lagi smngt dan mnyokong perkara yg haq..sila kan..kalu tk mau pun tk pa..tk da paksaan pun.

cuma kalau boleh laa, truskan sebarkan info2 yg btul mngenai situasi sebenar yg berlaku di sana..jgn sbb kita bukan student mesir, so "aku tk mau amik tau pa2 pun psai depa "..sikap cm nih ,tk baik tuk ummah..
baca komik nihh..hrp pham laa yerr..

perdana menteri turki , erdogan mnggunakan simbul 4 jari tuh sbgai tnda sokongn kpada rakyat mesir yg di tindas oleh tentera as-sisi laknatullah.

"Walaupun semua berdiam diri ke atas semua peristiwa yang berlaku di Mesir, kami (Turki) tidak akan berdiiam diri dan menjadi syaitan yang berdiam diri". - Recep Tayyep Erdogan (Perdana Menteri Turki)

doakan Dr.Mursi Selamat.
p/s : khabar dri kwan2 tmpt aku tinggal kt mesir pun skung nie dah truk..sbnrnya mereka yg berkumpul tuh di serang oleh "anjing2" as-sisi laknatullah .. mana mungkin depa salah, jika mereka tidak mnyerang..btul tak ?? dptkan info2 yg betul dri sumber2 yg sahih ok..
Ustaz Azhar Idrus (UAI) Kemalangan.

Ustaz Azhar Idrus (UAI) Kemalangan.




Assalamualaikum semua !! 

tdi msa dok scrol fb da news kta ustaz Azhar Idrus Kemalangan kat Pengadang Baru , Kuala Terengganu , kejadian baru je berlaku..

dikatakan UAI yang memandu kereta Volkswagen bertembung dengan kereta jenis Proton Iswara betul-betul di lampu trafik.


Alhamdulillah difahamkan juga Ustaz Azhar Idrus selamat namun nasib pemandu dan penumpang Proton Iswara masih tidak dpt khbar berita..









sumber : http://www.kisahemasputih.com/2013/08/ustaz-azhar-idrus-kemalangan-jalan-raya.html



Wajah Berseri Seorang  Syahid

Wajah Berseri Seorang Syahid

Assalamualaikum kawan2..

 dua hari sudah berlalu sejak serangan tentera2 mesir terhadp rakyat mereka sendiri.. kita masih menantikan tindkan kementrian sama ada membawa pulang shabat2 kita warga msia di sana atau sebaliknya..doakan mereka di sna selmat..


lihat wajah syahidah (perempuan yg syahid ) subhanaallah.. wajahnya tersenyum kerana mereka telah mendapt syurga ALLAH. Ini bukan di syria bukan di burma tp di mesir bumi anbiya.. mereka ditindas oleh kerajaan haram yg merampas hak mereka..ini bukti yg mereka di pihak yg benar..penyokong mursi tdak mnggunakan kekerasan sebaliknya mereka trus bermunajat kpada ALLAH agar pemimpin mereka yg SAH di kembalikan. senjata mereka hnya Al-quran dan doa.Tentera Mesir juga merampas al-quran dri mereka..

Indahnya wajah2 yg syahid ini..jom azam tuk syahid juga..agar kita tergolong dlm golongan para syuhada..aammiinn

""dan jangan sekali-kali Engkau menyangka orang-orang Yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (Mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka Dengan mendapat rezeki;

(dan juga) mereka bersukacita Dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) Yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira Dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam Yang sedang berjuang), Yang masih tinggal di belakang, Yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (Iaitu) Bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian Yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

171. mereka bergembira Dengan balasan nikmat dari Allah dan limpah kurniaNya; dan (ingatlah), Bahawa Allah tidak menghilangkan pahala orang-orang Yang beriman". 
AALI IMRAN=169-171
 "




:: Segmen :: Tambah Follower dan Kawan2 Blogger.

:: Segmen :: Tambah Follower dan Kawan2 Blogger.






Assalamualaikum kawan2 !! hehe.. 

Nie first time nak buat segmen nihh sbenarnya..ubai tk tau sgt cara nk buat segmen2 nih..just first trial kan..hehe..

so, tuk segmen ni hadaf ( dlm BM = matlamat ) dia nk tingktkan follower blog masing2..
hari ni kita tolong kawan2..esok2 lusa kwan kita plak yg tlong kita kann..ubai tk paksa suh join pun..
kita just seronok2 follow kawan2..kan..
lagi satu nak tingktkan traffic kat blog kita juga kan..lgi stu boleh laa kita berkenalan ngan kwan2 blogger yg lain sbb aku tgk.. ramai dah yg mula berblogging nie..so, bila berkwan kita bolleh la share2 ilmu kan..huhu

so, syarat2 dia ialah

1. cm biasa korang kena follow blog ubai.

2. like fanpage blog ubai " Kataubaid " 

3.korang copy gmbar kt atas tuh n buat entri dan link kan trus ke blog nie..

4. korang tinggalkan link entri korng tuh kt tmpt komen kt bawah nie yer..

senang jerrr kaann..haaa.. insyaallah t ubai akan update blog list , t senang laa korang nk berblogwalking gituu..hehe.. ok selamat bersegmen !!


p/s : doakan mesir yg kembali berdarah.. :'(




::Mesir Kini :: Tidak Kenal Erti Takot

::Mesir Kini :: Tidak Kenal Erti Takot


Assalamualaikum ..

smlm kita di kejutkan dngan berita apabila penyokong2 Dr.Mursi di bakar dan di bunuh oleh tentera2 mesir. hakikatnya..mereka membunuh rakyat mereka sendiri..ntahlahh , smpi skrang aku masih tk nmpak pa rakyat mesir nak dri pemerintah  mereka..yg diktator dah jatuh , skung yg islamic pua dijatuhkan..haaaiihhh...sedih aku tgok..

kalau korang nak tau kan..awal thun nie kan..hasil gandum negara mesir meningkat dngan begitu mendadak..kali pertama dalam sejarah mesir , mereka mendpt hasil sebegitu bnyak.berkat di bawah pemerintahan seorang insan yg hnya takot pada ALLAH..aku boleh ktakan yg memberontak tuk jatuhkan mursi adalah golongan2 minoriti jaa..tp knap pihak tentera hnya melihat kpada golongan minoriti sedangkan yg majoriti masih nak mursi memerintah..

merekea tak mau melihat pemerintahan Islam di bumi mesir ... tu ja..mursi seorang yg lantang bersuara dalam mengakkan yg hak..itu yg mereka tkot..

tragedi terbaru apabila rakyat mesir yg menyokong dr.mursi di bakar dan di tembak shingga syahid oleh pihak tentera.kejam btul mereka..tp rkyat yg myokong mursi ni tk kenal erti berundur..ya , mereka akan pulang ke rumah2 mereka masing2..hnya bila mereka nmpak dr.mursi kembali di atas pemerintahan..tu jaa.. mereka lebih utamakan syahid dan gugur di medan jihad yg terbentang luas kpada mereka utk mereka rebut syurga ALLAH..

kt bawah nie korang boleh baca news2 terbaru dri mesir k..

As-Syahidah Asma'El-Beltaji, anak perempuan "Singa Rabaah" Dr.Mohammed El Beltaji, pemimpin Ikhwan Muslimin.

Asma' berusia 17 tahun terkorban ditembak di dada pagi ini..Semoga rohnya tenang di sana. Al fatihah...
 — 

Kemarahan rakyat sudah gagal dibendung lagi. Bukan silap Ikhwan Muslimin kerana tidak mengawal tindakan ini tetapi tentera dan kerajaan kudeta yang harus dipersalahkan.


Pejabat Polis Amn Daulah di Dumyat dan Zaqaziq dibakar, Bangunan Gabenor wilayah Iskandariah juga dibakar. Beberapa buah kereta polis juga menjadi mangsa.

Rakyat menawan kereta kebal askar.

Lambang kemuliaan dan kebebasan rakyat...detik pentas utama Rabaah dibakar oleh anjing As Sisi. 
Gambar: Kereta polis dihumbankan dari atas Jambatan 6 Oktober, Kaherah
Kereta polis dihumbankan dari atas Jambatan 6 Oktober, Kaherah
Rakyat tidak pernah gentar dengan peluru...suasana di bawah Jambatan 6 Oktober hadapan Nadi Sikkah. Mereka cuba untuk merempuh sekatan polis bagi memasuki semula dataran Raba'ah




















p/s : smua gmbar nie n caption bawah dia.. aku amik dri fb us.Malik..k..doakan mesir yaa..kemenangan sudah hampir..mereka yg merampas kuasa sendiri telah kacau bilau dlm pemerintahan mereka..doa dan terus berdoa.
Kataubaid© .