Tak boleh beli makan time siang hari?

Tak boleh beli makan time siang hari?


Assalamualaikum kawan2...

Haa..hri ni aku nk share ngan korang..td aku baca harian metro..trbaca satu laporn dlm news tu..tp ni berlaku kat brunei.. Laporan dia mngatakan..di brunei tlah dikuatkuasakan undang melarang pnghidangan makanan di khalayak  ramai pada waktu siang hari di sana..undng2 ni bru dikuatkuasakan dan dilaksanakan utk saki baki ramadhan thun nie dan setrusnyaaa..penghrman ini juga trmasuk melarang non -muslim utk membeli makanan di siang hari di hulan ramadhan..


Bg aku...undng2 cm ni membri penghormtan kpd org Islam smasa mnjalankan ibadah puasa di bulan ramadhan yg mulia..dngan undng2 nie akan melahirkan rsa hormat dlm kalangan masyarkat trutamanyaa antra non muslim trhdp muslim..
Slmt mnjalani ibadah ramadhan kawan2!!! Baki lgi beberapa hari lgi..huhu..



p/s : 7 ogos nie tgk anak bulan syawal !!!

BERITA BAIK !!!  FREE HEADER BLOG KATAUBAID !!

BERITA BAIK !!! FREE HEADER BLOG KATAUBAID !!

Assalamualaikum kawan2 !!!

 hari ni kan aku nk share ngan korang header2 blog blogspot nie.. korang kalau nak..ambik jerr  k.. klau korang nk suh aku edit tuk letak nama blog ke or something else.. bgtau aku k.. t aku tlong editkan utk korng k.. pm aku tau.. fanpage or fb aku k.. FREE jerr.. sja suka nk tlong kwan2.. k..hehe..enjoy viewing !!









p/s : tinggaikan jejak korng k.. t aku follow balik !! hehe thankz.. life page aku juga yerr...thankzz..
SEGMEN: JOM KLIK IKLAN BERSAMA FARAH SYAMIMI

SEGMEN: JOM KLIK IKLAN BERSAMA FARAH SYAMIMI







klik gambaq kalau nak join yerr !!

Ubai dah join segmen ni..korang apa lagi.jom2..

klik ubai punya juga yer...
tq

  [1] [2][3][4]


Minions Mengamuk !!!

Minions Mengamuk !!!


Assalamualaikum kawan2..

skung ni musim minion mengamuk ?? yeaahh.. bkan diorang mngamuk sebanarnya..tp peminat minions yg mngamuk..

semua benda nak di "minions " kan.. haha.. memang lawak.. dan salah seorngnya adalah aku laa juga..hehe..minion ni comel betei.. cm spongebob juga satu ketika dlu..mungkin sbb dia kaler kuning kott.. hehe..tgk gmbaq pun dah boleh ckap minion ni cute gitu.. haha.. klau korang tk tgk lag minion ni cm na.. meh aku tunjukkan gambaq2 diorang..hehe












hhaa..comel tak ?? bg aku comel jer... hehe..selamat berkenalan dengan minion!! hewhew

p/s : follow me , aku follow balik k.. rajin2 la klik nuffnag aku tuh yer..t aku klik balik korng punya..bgtau aku k..komen kt entri juga yer..i like.. hehehe
Peristiwa di sebalik malam lailatul qadar

Peristiwa di sebalik malam lailatul qadar

Assalamualaikum kawan2.. hari ni dah 19 ramadhan..maknanya ada lgi 11 hari sblum syawal menjelma..

1 hari lgi masuk 10 malam terakhir , yg mna terdpt malam al-qadar.. smua org nk dapat malam ni.. mna tknya ibadah pada malam tu sperti ibadah 1000 bulan..masyaallah, hadiah ALLAH tuk hamba2 Nya yg sudi beribadah pada dia tatkala org lain sibuk dengan aidilfitri yg bakal tiba.

di sebalik kita mencari malam al-qadar itu , jom aku nak share ngan korang mengenai peristiwa yg dah berlaku satu ketika dahulu ketika malam al-qadar . Aku amik kisah ni dari buku karangan ustaz hanif haji ghazali yg bertajuk "LAILATUL QADAR , amalan & cara salafussoleh memperolehinya "

ok, kisah yg pertama dalam buku ni ialah .

1. Al-hafiz Ibnu Hajar Al-'Asqalani rhm. berkata bahawa At-Thaibi rhm. telah menyebut ada 'ulama menyatakan bahawa pokok2 pada malam itu tunduk dan sujud ke tanah !

2. Sayyidina 'ubdah bin Abi Lubabah radiyaallahua'anhu telah merasa air laut padda malam ke 27 ramadhan (lailatul qadar) dan mendapati rasanya telah bertukar menjadi tawar sperti yg diriwayatkan oleh Imam Ahmad rhm.

3. Sebahagian ulamak salaf sedang melakukan tawaf di baitullah.Mereka melihat di udara para malaikat juga sedang melakukan tawaf di atas kepala org ramai yg sedang bertawaf . Peristiwa ini juga berlaku pada malam 27 ramadhan.

4.Pengalaman seorang menteri yg bernama Al-Muzaffar Bin Hubairah. Mentri ini telah melihat pada malam jumaat ,27 ramadhan ada satu pintu terbuka di langit dari arah pintu syami ka'bah. Pintu itu kelihatan sehingga terbit fajar .

5.  Imam Nawawi meperoleh lailatul qadar ketika masih kanak2 iaitu ketika berumur 7 tahun. beliau melihat rumah ayahnya yg gelap di terangi suatu cahaya , lalu mengejutkan ayahnya ttp ayahnya tidak melihat apa2 cahaya ! ayahnya mnyedari bahawa malm itu adalah mlm 27 ramadhan lantas beliau membangunkan keluarganya utk beribadat.


bnyak kisah sbenarnya..aku rasa 5 cukup kot tuk jadi penyuntuk smngat kita utk mencari lailatul qadar .insyaallah..doa2 bnyak2 insyaallah dpt..

aku nak share ngan korang mengenai pandangan Imam al-Ghazali rhm. mnenentukan lailatul qadar berdasarkan hari mulanya puasa.. so , kita mula puasa hari rabu , mengikut imam ghazali lailatul qadar akan jatuh pada malam ke 29..

haaa, cm na korang..dah da klu tuk lailatul qadar..tp bgi aku pa salahnya kalau kita beribadah tiap2 malm terakhir sbb nnt kita tak kan kecewa..sbb sdah pasti kita akan dpt kan..

jdi sama2 laa kita merebut pluang ibadah niii..huhu..jumpa lagii..sekian !!
Berita Terkini : Mesirku Berdarah lagi

Berita Terkini : Mesirku Berdarah lagi


Assalamualaikum kawan2.. hari ni ada berita lagi sedih.. Mesir ku berdarah kembali..

pagi tdi waktu mesir.. rakyat mesir di tembak atas alasan menutup jalan raya.. tp sebenrnya mereka ditembak sbb mereka mnyokong presiden mereka yg SAh iaitu Dr.Mursi. Sebaliknya , penyokong pemerintahan smentara yang di tadbir oleh as-sisi yg berkumpul semula di medan tahrir atas pemintaan as-sisi diberi layanan istimewa.

mereka diberi makanan oleh pihak tentera..malah di sana juga terdpt ramai pihak tentera bersama2 mereka. aku melihat ini bukan sebagai menentang Dr. Mursi semata-mata.. mereka menentang islam sebenarnya. Sebab pa aku ckap macm tu..susulan kejatuhan Dr.Mursi tempoh hari. Pemerintahan sementara telah menutup sempadan rafah yg sebelum ini di buka seluas luasnya ktika pemerintahan Dr.Mursi. Selain itu , penangkapan pimpinan ikhwanul muslimin juga menunjukkan bahawa mereka tidak suka kan IM .. kalau niat diorang baik , diorang tk kan tangkap pmimpin2 itu..sbaliknya segera melakukan piliharaya presiden kalau diorng tk puas hati dengn Dr.Mursi

sedih , kecewa dan patah hati..tu je yg aku mampu bgtau kt sini..walaupun aku baru setahun kt mesir..tp mesir dah jdi mcm negara ke-2 aku..entah knpa..bila tny kawan2 yg len pun sama..mungkin sbb ALLAH dah ckap dlm Alquran "masuk lah kamu dalam negeri mesir ,Insyaallah kamu akan aman "

Aku yakin dengan Kata2 ALLAH..insyaallah , mungkin masa kemenangan mutlak tu belum tiba..jom,bnyakkan berdoa kpada keluarga2 kita di sana tk lupa anak2 msia yg masih di sna..menghabiskan baki tahun pengajian..doakan kami smua berjaya dengan cemerlang..Insyaallah..(^_^)v

ok..kat bawah ni da sedutan2 yang aku amik dri sumber2 yg boleh dipercayai k.. klau korang nk tau latest update psal mesir KLIK SINI

korng baca laa pa yg berlaku pada hri ni 27 /7/2013









sorry la kalau tk clear..korang like page yg aku bg tu..insyaallah..lebih mudah dan lebih cepat korng dpt update..

p/s : follow me , i follow back.. hehe.. share kt kwan2 kita yg lain juga k..syukran ..
TUTORIAL CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI KOMEN BLOG !

TUTORIAL CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI KOMEN BLOG !



TUTORIAL CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI KOMEN BLOG | Assalamualaikum dan salam 18 ramadhan.hari ni aku nk buat tutorial !! yeeaayyyy.. mesti korang tertanya-tanya kan bila tgk tajuk entri  " Cara nak Hilangkan Word verification " Apa laa word verification  nih ?? bagi yg tak tau , meh aku tunjuk..haaa.. sbenarnya..kadang-kadang kita tak perasan woo. benda alah ni dok muncul masa org nak komen kat entri blog kita..kawan2 blogger aku kata t susah org tak leh nk komen. aku pun rsa cm tu..klau letak benda alah ni leceh sikit..t aku pun malas nk komen..so , kalau korng nk buang benda alah ni..meh sini aku ajaq..hehe

TUTORIAL CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI KOMEN BLOG
ni laa benda alah nii.




TUTORIAL CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI KOMEN BLOG


1. Dashboard > settings > Post & comments
2 . korang cari show word verification
3. ada yes ngan no kan..klik NO..klau nk buang , kalau tk mau buang klik yes.
4. klik save setting kt bahagian atas belah kanan..


kan senang !!! hehe.. boleh laa try yer..thank kayu !! TUTORIAL CARA HILANGKAN WORD VERIFICATION DI KOMEN BLOG

Sekian

p/s : sbnarnya komen2 kawan2 nih sgt membantu tuk kita improve diri kita kan..sma juga dlam urusan kita bekerja ke tak kann...so, sudi2 laa komen kt blog aku k..aku pun nk bljar cm na korng boleh berjaya dlm bdang blogger nih.hehe...follow me , i follow back..hewhewhew..ok laa..nk smbung tidok balik..hahaha..selamat malam * hakikatnya skung 7.52a.m..ngantok nk buat cm na..tata..bye bye !!


KaryaUbaid : Cinta Sang Blogger ( Part 1 )

KaryaUbaid : Cinta Sang Blogger ( Part 1 )

Hari ini adalah hari yang ditunggukan oleh insan-insan yg bergelar budak2 sekolah. Hari ni "last day " kat sekolah.Selepas ini , tak da lagi istilah kerja sekolah , baju sekolah ,beg sekolah dan apa-apa yang berkaitan sekolah. Hari ni juga merupakan hari terakhir bagi pelajar-pelajar yang menduduik peperiksaan SPM. 



Mereka pulang dengan senyuman yang penuh bermakna.Begitu juga aku , pulang dengan seribu satu makna. 
Sedih juga kalau di fikirkan , nak kena tinggalkan sekolah ,guru2 dan yg paling penting adalah kawan2.lepas ni pasti masing2 akan mengorak langkah menuju ke IPTA yang diinginkan. UIA,UM,UKM dan mcam2 lagi institusi pengajian tinggi di Malaysia mahupun di luar negara menjadi matlamat kami .

 " Eh , Farhan !! " jerit Omar kepada ku dari jauh . "Nah , kau simpan baik2 buku ni yer .. Yang ni jer yang aku boleh bagi kat kau ya..hehe..sbagai tanda persahabatan kita ". Aku yg terkejut dengan jeritan Omar tu segara kembali ke alam nyata. " Terima Kasih yer Omar , Ni pulak keychain untuk kau " setelah berborak panjang utk kali terakhirnya , Omar meminta diri utk pulang ke rumah kerana bonda dan ayahanda dia dah smpai utk menjemput dia pulang. Aku segera mencepatkan kerja aku mngemas barang2 yg ingin dibawa pulan kerana sebentar lagi.

-------------------------------------*---------------------------------------------------------------------

Gemuruh hati ni , namun aku gagahkan juga melangkah ke sekolah utk mengambil keputusan Spm. Seperti biasa , aku dah berjanji dengan Omar utk berjumpa di sekolah nanti.Akhirnya , Guru Besar mengumumkan keputusan pelajar2 cemerlang dalam SPM.Omar salah satu daripadanya.. Tpi bukan aku . Walaupun sedih, tp aku mampu mngukir senyuman sebab apa aku dapat melebih apa yang aku harapkan.Alhamdulillah. Setelah selesai mngambil keputusan aku dan kluarga pulang ke rumah dan meraikan kejayaan aku yg tk seberapa ini . Aku bersyukur kerana sebagai anak sulung , aku mampu memberikan keputusan yg cemerlang untuk di jadikan kayu ukur untuk adik-adik aku utk mereka pula menempah kejayaan mereka suatu hari nnt. 

Aku membulatkan tekad untuk menyambung pelajaran di IPTA dalam negara sahaja kerana aku rasa IPTA yg ada dlm negara juga sudah gah dan hebat setanding dengan negara2 lain.Aku ingin menyambung pelajaran dalam bidang perubatan . Akhirnya aku mendapat tawaran utk mengikuti program matrikulasi di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang. Apa yang aku mampu ungkapkan adalah rasa syukur kpada Allah sbb bgi aku masuk ke Matrikulasi itu kerana ia berdekatan dengan kampung halaman aku. Mungkin sudah di tetapkan utk aku pulang ke sana. 

Hari Isnin , aku mendaftarkan diri di kolej tersebut , mula2 agak kekok kerana baru pertma kali berjumpa dengan rakan2 baru yang datang dari seluruh pelusuk negara.Ada yang dri Kelantan , Perak , Kedah , Johor dan bnyak lagi negeri yang di satukan di kolej ini.Kami diwajibkan utk menyertai minggu MPPB iaitu Minggu Pengurusan Pelajar Baru . Program ni wajib bgi setiap pelajar2 yang bru mendaftr di setiap kolej matrikulasi di negara kita. Masa ni la , aku mula mngenal rakan2 aku yg bru. Bermula dari Gerak kerja Kumpulan smpai laa aktiviti motivasi yang di adakan oleh pensyarah di situ.

Minggu Pengajran dan pembelajaran bermula , aku memberi fokus yang tinggi dalam setiap kelas atau kuliah yg berlangsung. Aku juga tidak melepaskan peluang untuk bertnya kepada pensyarah tentang subjek yg kurang ku fahami. Target aku hnya satu , dapatkan pointer 4.0 (4 flat ) dan aku nak sambung amik bidang perubatan.

Pejam celik - pejam celik , hari ni adalah hari terakhir aku berkuliah di kolej matrikulasi ini . Esok bermula la study week kami bgi menempuhi PSPM 2.Alhamdulillah, PSPM 1 tempoh hari aku dpt apa yg aku target iaitu pointer 4.0 dlm peperiksaan itu . Terharu tk terhingga .Alhamdulillah , aku dpt kongsikan kejayaan itu dengan keluarga aku di rumah.Satu target telah selesai kini yg terakhir seblum aku melangkah ke alam Universiti pula.

Satu hari aku mendengar ceramah oleh seorang ustaz di surau kolej , beliau mngatakan peluang utk melanjutkan pelajaran ke Mesir dalam bidang perubatan untuk pelajar yang mempunyai result cemerlang dlam SPM baru2 ni.Entah kenapa aku tergerak utk mengisi borang untuk ke sana.Rupanya ayah dan ibu aku juga inginkan aku menyambung pelajaran di sana keran mereka merasakan Mesir sesuai utk mendidik aku menjdi pelajar yg baik dari segi akhlak mahupun akademik. Setelah beberapa hari , keputusan utk ke Mesir di peroleh . Aku di pilih utk kesana pada hujung bulan september tahun ni. Aku gembira begitu juga dengan keluarga aku , walaupun sedeh akan mninggalkan keluarga , utk ilmu dipaksa jua.

"abg bila pergi mesir nanti , boleh la abg kawin awalkan..hehe " usik adik aku yg baru habis PMR .. Aku hnya menunduk malu..entah knpa, malas lak nak berbicara pasal kawin. Mungkin belum masa yg sesuai utk aku berkahwin keran cita-cita aku belum di capai.Ketika sibuk mencari2 barang dan membuat persiapan untuk ke sana. Kawan2 aku juga tidak ketinggalan mengucapkan selamat jalan kepada ku dan berharap aku berjaya di sana danmenjdi doktor yg hebat bila sudah menamatkan pelajaran nnt.

"Farhan !! Apa kata kau buat blog ? Nnt kat sna kau boleh la update apa2 berkaitan mesir kt blog tu...mudah laa kami tau pa yg berlaku kat sna, tmpat2 menarik kat sna yg boleh kita lawati kan2 " cadngan faisal kpada aku . Sebelum ni aku terfikir juga mahu utk mempunyai blog sendiri , bukan utk bermegah2 megahan , selain menceritakan mngenai tmpt2 menarik yang ada di dunia nih , kita boleh juga  menyampaikan dakwah melalui blog , facebook, twitter dan pelbgai medium2 lain.Tidak laa kita membuat perkara sia - sia bila mngunakan medium2 tersebut kan. " Insyaallah , t sebelum aku p sna , aku buat akaun blog kat blogspot tu ya.. T kau kena laa follow aku .. Hahaha " seloroh aku. " sudah pasti , aku akan support blog kau tu hehehe " kami berdua ketawa kerana pendapt masing2 itu tdi.

2 Minggu lgi , aku bakal berangkat ke mesir . ALLAH !!! Sedehnyaaa, sayu nyaa.. Tp inilah dinamakan pengorbanan yg perlu dilalui oleh seorang penutut ilmu iaitu berjauhan dengan keluarga.Aku mesti kuat tuk truskan pelajran aku kat sna.Dalam temenung aku nih ttba aku teringt permintaan faisal utk aku mempunyai blog spertinya. Aku segera membuka laptop aku dan menyambung talian internet pada laptop ku ini. Kemudian aku membuka google utk mencari web blogspot utk mendaftr. Blogger.com ni laa laman web dia . Tanpa berlengah2 lgi aku pun sgera mendaftrkan diri dan mencri kata laluan utk blog aku itu. Katafarhan.blogspot.com itulah URL blog aku.alhamdulillah slesai sudah satu permintaan kawan aku ni. Aku pun membuat entri yg  pertama .Entri pendek sekadar perkenalan kpada pembaca2 blog yg menlewati blog aku itu nnt. Memang kosong sahaj pada awalnya. Makin lama makin ramai yg mencari blog aku ini utk mendpat pelbagai maklumat.

Kini cukup 5 bulan aku di mesir , ibu kata " paan , balik tau summer break nanti " . Aku jdi berbelah bagi. Aku hanya mengiyakan sahaja . Selepas berborak dengan keluarga dengan SKYPE , aku pun mcm biasa membelek2 blog aku. Sedang aku asyik membaca komen2 di blog . Aku terbaca komen yg amat pedas.
"oii , kau ingat ko p mesir tu , kau bagus sgt la ? Tk yah nak riak sangat laa ..berlagak baik boleh laa "
Aku terpaku kejap. Aku ada buat salah ngan dia ke sblum nii ?? Kirim dari mawar sekuntum itu menusuk ke qalbu yg menyebabkan aku berfikir sejenak. Muhasabah balik hubungan aku dengan manusia. Setahu aku , aku tk pernah bertanya atau berbual dengan si Mawar sekuntum itu . Berkawan jauh sekali la kan.
Aku membuka lembaran baru trus mengklik blog kepunyaan mawar sekuntum. Blog dia cantik dan penuh dengan info. Ttba aku trpandang entri yg bru di post kan kat blog yang bertajuk " Tak Yah nak bajet sngat laa " . Yg paling mngejutkan tu , isi entri dia smua berkaitan dengan aku . Apa yg aku post di blog aku .kenapa perempuan nihh?? Ok ke tak ?? Ttba jer tembak2 org niii..



p/s : pa yg akan farhan lakukan kat perempuan nih.. dan sebab pa perempuan nii marah2 kt entri2 farhan ??
       nntikan sambungan Part 2 nnt (^_^)v .. mnta pndpt korng k..komen2 la yerr..




Berita terkini : bayi otak berdarah

Berita terkini : bayi otak berdarah

Assalamualaikum..

Hari ni mood serius skit..td masa aku baca harian metro tdi.. Aku terbaca satu artikel yg mnyatakan seorang bayi yg berdarah di otak..

Bila aku dgaq jaa..aku rasa sebak lakk..agak2 laa bayi tu bkan da salah pa pun..

Then aku baca laa kolum tu nk tau details kan..rupanyaa.. Bayi tu dibawa ke hospital utk di rawat..seorang lelaki yg di dakwa bapa saudara mangsa tu yg hantr nya ke hospital..tp yg aku geram nya..boleh laakk..mamat tu blah jaa..a.k.a melarikan diri sbnarnya..

Dia bagi alasan mak budak tu dah lari ngan teman lelaki dia..errmm..pa nak jadi niihh..hasil pemeriksaan doktor..mendapati bahawa bayi tu mngalami pendarahan di otak..tuk details penyakt tuu..aku tk pasti..sbb diorng tk mention pun..

Yg aku kesal tuh..budak jee koottt..nk dera smpai mcm tu skali..they have long journey laaa...bnyak laaaggiii masa diorng..sbb pa kita p ragut  masa depan dia..kesian kat dia wehh..

Korang boleh laa bca keratan akhbar kt gmbaq bawah niihh k..

Kita hnya kena bnyak berdoa..supaya baby tuu..slmat dan dipanjngkan umo..insyaallah..jumpa lagii..

15 Ramadhan 1434H

15 Ramadhan 1434H

Assalamualaikum kawan2 !!

alhamdulillah..hari nih dah msuk 16 ramdhan 1434h..solat witir pun dah ditmbah dngan qunut..tandanya..kita dah nk smpai ke penghujung ramadhan mubarak..sedeh kan..rsa sat gilaaaa... tk smpat nk buat ibdah..asyik terlalai..

Jom..check list balik pa yg dah kita buat..muhasabah balik..da ustaz kata..kita skung nii kita berada dipuncak..dan lpas nih..kita akan terus menuju kebawah yakni ke penghujung ramadhan..sapa2 yg nak buat ibadah..cepat2 speed it up..truskan beribadah..

last2 ni..dia mcm perlumbaan lumba lari..masa nih, smua org akan speed  sebaik mungkin utk memenangi pertandingan itu..sama laa cm kita..last2 ni laa kita rebut pengampunan ALLAH dan pembebasan drpd Api neraka..

"awal ramadhan itu adalah rahmat ,tghnya pengampunan dan di akhirnya pembebesan daripada api neraka "- hadis Nabi..

jom2 yer top up balik..terawih yg kita dh tinggai tu.. jom kejaq balikk..jgn biarkan ramadhan pergi dngan begitu sahaja ye..


p/s : jgn lupa like page ubai k..sudi2 laaa menabung kt nuffnagg ubai tu yer..huhu..

Kisah Para Sahabat Nabi : Abu Ubaidah Al-Jarrah

Kisah Para Sahabat Nabi : Abu Ubaidah Al-Jarrah

Kisah Para Sahabat Nabi : Abu Ubaidah Al-Jarrah | Nabi Muhammad SAW pernah Berkata , " Sesungguhnya dalam setiap kaum terdapat org yg jujur  . Orang yg jujur di kalangan umatku adalah Abu Ubaidah al-Jarrah "\

Assalamualaikum kawan2.. cm na puasa hari nihhh.. best ? dehydrated ?? haha.. normal la tuu.. aku lak hri nih sakit perut yg teramat..skung nih aku dah tak larat nk buat pa..sbb diarrhea (cirit birit) nih.. hilang bnyak air dlm badan..ermm..tk pe la..posa tetap posa.. kan.. dugaan sikit jer nih...andai ini ramadhan terakhir aku..ALLAH.

hehe..hari ni aku nk ajak korang tuk kenal seorang daripada 10 sahabat Rasulullah yg di jaminkan syurga. Beliau ialah Abu Ubaidah al-Jarrah.Sbnarnya , aku amik info ni dari Novel Abu Ubaidah Penakluk Parsi Karya Abdul Latip Talib..haha..sbb aku baru nk start baca novel ni..asalnya novel nih aku beli tahun lepas.. tp skung bru da chance nk baca hehe..

# Abu Ubaidah bin al-Jarrah atau nama sebenarnya Amir Bin Abdullah bin al-jarrah bin Hilal al-fihri al-quraisy.
# Berasal drpd kaum Quraisy suku al-Harith bin Fihr.
#lahir pada 582 masihi di mekah
#Nma ayahnya Abdullah bin Al-Jarrah.
#Beliau antara sahabat Rasulullah yg terawal memeluk Islam.
#antra 10 sahabat di jamin syurga.
#dilantik sbgai utusan ke Najran Oleh Rasulullah.
#Berhijrah ke Habsyah . Kemudian ke Madinah
#Rasulullah mmpersaudarkan beliau dgn Saan Bin Muadz.
#Rasulullah pernah melantik Abu Ubaidah mempimpin sepasukan tentera seraai 300 org ke tepi Laut Merah.
#menyertai Perang Badar pada Tahun ke-2 Hijrah.
#Dalam Perang Badar, Beliau terpaksa bertarung dngan bapanya yg mnenetang Rasulullah.
#menyertai perang Uhud pd thun ke-3 hijrah.
#Pernah dicalonkan oleh Abu Bakar utk mnjdi khalifah tapi ditolak oleh beliau dan menyokong Abu bakar as-siddiq sebagai Khalifah pda 12 Hijrah.
#Abu Bakar melantiknya menjaga perbendaharaan atau baitulmal.
#12 Hijrah , dilantik memimpin tentera islam mnuju ke Hims.
#Pada 13 Hijrah Beliau Menyertai Peperangan di Yarmuk.
#mnggantikan Khalid Al-Walid sebagai pemimpin tentera Islam di Uarmuk.
#menakluk Damsyik pada tahun 14 Hijrah.
#Pada 14 Hijrah , mempimpin tentera islam dlam Perang Fihl , menakluk Kota Hims, menakluk Antakiah , memimpin Tentera Islam dalam peperangan Kinnasrin ,menakluk Benteng Aleppo(Halab) , menakluk kota Antakiah dan Syam.
#15 Hijrah ,menakluk Hims.
#16 Hijrah , menakluk baitulmaqdis.
#menjdi panglima perang ke syria.
#Umar al-Khatab melantiknya sbgai gabenor di syam.
#17 Hijrah, Bencna kebuluran di semenanjung Arab.
#Umar al-khatab mencadangkan Abu Ubaidah sebagai calon khalifah selepasnya.
#wabak taun menyerang syam.
#Beliau meninggal dunia akibat wabak taun pada 640 Masihi bersamaan 18 Hijrah.Jenazah beliau dikebumikan di Baisan,Syam.

Subhanaallah..hebatkan sahabat Rasulullah ni..di dunia mereka sudah hebat. malah di akhirat nnti dah dijaminkan syurga utk mereka..kita bagaiamana ?? tnya iman kita, kerana kita ada jawapannya..

Kisah Para Sahabat Nabi : Abu Ubaidah Al-Jarrah
ni novelnya.

Selamat membaca yer !!..rugi tak baca..

p/s : kalau da kekurngan bgtau aku k..jgn malu2..sama2 amik ibrah terhadap kisah Para Sahabt Rasulullah SAW.
Drama Siri : Dahlia

Drama Siri : Dahlia

Assalamualaikum semua !!! haaa..buat pa tu..hehe 

sjak aku balik msia haritu kan..aku perasan family aku nih suka sgt tgk cite dahlia yg ditayngkan kat astro..mula2 aku rasa biasa jer cite nih..tp last2 best lak..hehe..

Poster Dahlia..*sorry gmbr tk tutup aurat...astaghfirullah

 Apa yg aku sempat tgk la *kt tgh2 episode dah pun..rsanya laa.. kisah ni bermula dengan satu kluarga yg hidup bahagia iaitu dahlia(Dira ) dan Razman (Hans )..dlm melayari bahtera rumah tangga, rupa2nya ada yg jeles dengan diorang niih..da sorng pompuan nih*tgk igt nama..sorry ,klau dlm gmbaq yg gambaq pompuan kecik tu... dia sbnrnya menaruh harapan terhdap razman..dan akhirnya ,berlaku laa konflik dlm rumah tangga razman dan dahlia.

sehinggakan rumah tangga mereka berentakkan , seterusnya membwa kpad perceraian..nak di jadikan certia, razman berkahwin dengn permpuan jahat itu..tp pada razman , dia masih menyangi dahlia.. pada msa tu juga dtg seorng jejaka bernama fuad(faizal husin) dlm hidup dahlia..fuad amat meminati dahlia dan mahu menikah dngan dia..cm na ending dia?? kna tgk laa..huhu..

akhirnya,razman meninggal dunia ?? haa ?? cm na boleh jdi cm tu ?? hahaha..lek luu.. razman meninggal dunia sbb flight dia terhempas masa dia nk p slmat kan dahlia kt Pucket..ajal mnjemput dia..bermula dri situ..drama ni mcm turun skit graf dia mungkin sbb nk habih episode kan..

kemudian bermula kesukaran bagi balu razman apabila hutang syarikat mereka yg bertambah2 tu..kehilngan pekerja dan ini membwa kepd rasa dengki kepda dahlia yg sering hidup senang lenang..akhirnya dia cuba membunuh anak sulung dahlia..aku lupa nk cita ,dahlia ngan razman ni da dua anak..sulung seorng pompuan ,manakala yg ke-2 tu lelaki..jdi..dptkah dia membunuh anak sulung dahlia ?? kena tgk laa episode last tu..hehehe..episode last aku tk tgk lagi..tp dah kluaq dah..t kalau dah tgk t korng bgtau aku k..hehe..

korng try laa tgk cita nih..t ketagih mcm SSID .. hehe.. t bila aku dah tgk episode last tu..aku update k..huhu..harap korng suka laa ulasan aku nih..jumpaa lagii !!!


pelakon2 dahlia..*sorry gmbr tk tutup aurat..astaghfirullah
p/s : korng rajin2 komen kt blog aku k.. jgn lupa tinggalkan link blog korang t boleh aku follow huhu..lgi satu mnta jsa baik korng klik iklan2 nuffnag tu yer..tunggu smpai dia habih loading..then korng usha2 laa brng2 kt situ k..huhu..thankz..korang klik like fanpage blog nie juga k ( KLIK SINI )..kita share ilmu sama2..

:: Berita Terkini :: Peserta Ratu Cantik hendak lawan Fatwa ??

:: Berita Terkini :: Peserta Ratu Cantik hendak lawan Fatwa ??


Assalamualaikum smua..

alhamdulillah kita masih boleh bernafas dimuka bumi ALLAH niii..

tadi aku scroll down TL Fb aku..tgk2 da post dari senior aku pasal  " peserta Islam tetap mahu bertanding dalam pertandingn Miss WORLD Malaysia 2013 "

pada hakikatnya , fatwa dah dikeluarkan melarang penyertaan bagi menghalang org Islam menyertai Pertandingan itu..tp atas alasan mereka yg mengatakan penganjur hnya akan bgi mereka berpakaian sukan tanpa perlu memperagakan pakaian renang.

malah mereka juga berbesar hati untuk menyambung smula pertandingan itu..Kenapa laaa boleh jdi smpai mcm tu..Fatwa Kebangsaan ckap HARAM !! ikut jelaa..pasti itu yg trbaik tuk maslahat ummah..bkan marah wehh..tp kecewa..d akhir zaman cm nihh..ada yg sanggup lawan fatwa yg diberikan oleh alim ulama kita..

mana kepercayaan kita pada ulama kita ? cinta kita pada mereka ?? bkan ka nabi ckap " ulama itu pewaris  para nabi " .. tp kita pula melawan mereka..Renung2kan Tuan2 dan Puan2.. klau ada anak perempuan, harap sgt tuan2 jagalah mereka sebaik2nya..jaga aurat mereka..sbb t di hari akhirat kita yg akan dipertanggungjawabkan..sbb kita la yg d prtanggungjawabkan utk jaga mereka..agak2 apa laahh alasan kita kat ALLAH klau mereka yg dibawah tanggungan kita nih melawan suruhan ALLAH..

utk perempuan dan lelaki..jaga lahh diri kita elok2..sayang diri kita ,umpama kita syang ayah dan ibu kita..klau tk syng mereka..buat laah pa yg korang nk buat..sbb t korng akan heret mereka kemana korng pergi di akhirat kelak..


ni dia keratan akhbar yg aku dpt dri senior aku tu..korang baca n nilai la sebaik2nya..
kalau korang nk bca details dia KLIK SINI..

TolonG Selamatkan akhawat2 kita.. (^_^)v


p/s : haa..weh.. Kate Middleton dah selamat lahirkan baby diraja mereka !!! tahniahh !! mesti lpas nih dia jadi hot baby laa.. smua media dok berpusu-pusu nk amik gmbaq dia kan..huhu..




:: Tutorial :: Cara Nak Copy pakai Ctrl - C

:: Tutorial :: Cara Nak Copy pakai Ctrl - C

Assalamualaikum semua hari ni aku nak buat tuto skit..hehe..

tuto simple jer.. aku rasa korang pun dah tau kot.. cara nak copy pkai "CTRL-C "

senang jerr...

"saya suka blog kataubaid , dan saya nak follow laah blog ni "

skung...

1. korang highlight kan phrase kat atas tu..
2. tekan ctrl - dan tekan c.
3. pegi kt ruang komen entri nih..
4. tekan ctrl then tekan v.*

cm na jdi dak ?? so, ctrl-V dalah paste..huhu

senang je kann.. ce try tgk cm na...komen tau..huhu


:: Berita Terkini :: BUdak kena gigit MOnyet

:: Berita Terkini :: BUdak kena gigit MOnyet





Assalamualaikum smua...

Jumpa lgi kita hari niihh..

Tdi aku belek belek surat khabar hari ni kan.. Masa tgh belek belek tuu.. Trbaca artikel mngenai monyet yg ttba mnyerang budak.

Terkejut aku tgk paper tu..kesian kat budak tu..yg sedihnya..walaupun dah ditarik oleh bapanya..tp monyet tu trus gigit budak itu..mcm tk endahkan tarikan bapa budak tu..

Last2... Pkerja zoo tu pukul monyet tu beberapa kali..tgn budk tu cedera..Allah..kesian kat budak tu..

Jdi hti laa kawan2..klu p zoo tu..hati2 kot2 laa ada yg mnyerng kita lakk t..kn..huhu..
Selamat berpuasa  !!!..
ni gambar budak tu..

p/s : sblum nihh  pun da kes kan..binatang menyerang manusia.. mungkin diorang terasa trancam kot..(^_^)v
Jangan  Tayangggg !!

Jangan Tayangggg !!






Assalamualaikum..hye korang smua !!! haaa..

aku nk cerita skit ngan korng nih.. td aku  shopping baju raya ngan family aku kt shopping complex laa.. hehe..kaler baju melayu kami warna hijau.. huhu..korng lak ?? aku ingt lgi tahun lepas aku shopping dlm keadaan tk sihat..abih hilng mood smua..letih bagai..alhamdulillah , tahun nih boleh shopping dlm keadaan sihat.. huhu..


dlam dok shopping tu kan.. aku tgk2 juga la masyarakat kita nih skung nih..bkan saja dan bangsa melayu, cina dan india jer.... skung dah da indonesia , bangla , vietnam dan lain2.. dah mcm kat oversea dah aku tgk..kdng2 tu rimas juga laaa kann..tp tk pa laa..diorng mai sbab nk cari rezeki, sila kann.... rezeki ALLAH itu luas..kat mana2 pun boleh cari kaan..

sambil pandang sekeliling , tr tgk laa pakaian manusia skrng.. aku rasa makin teruk.. tk kira laa laki ke pompuan..tp yg ketara adalah pada perempuan.. mcm2 pakaian depa pakai , da yg bertudung tp ketat sana sini.. dah yg tak bertudung lgi laa.. bkan aku nk kutuk ke pa.. cuma sedeh sikit.. anak bangsa aku yg kata dia ISLAM tp tk buat sperti yg Islam suruh.. tambah2 lgi bangsa lain juga sperti tk hormt org islam dngan berpakaian yg tk sepatutnya di khalayak ramai..


aku rasa dah smpai masa tuk da undng2 islam dipraktikkan dalm negara kita sbb tgk makin truk dah sosial masyarakat kita .. bila kita letak agama di atas , kita pasti akan tkot buat dosa..*psanan tuk aku juga nii..:)
bila lagi kita nk brubah adik2 dan kakak ku.. kesianlah pada diri sendiri , dan org lain.. da tips tuk yg nk berubah..minta doa kat ALLAH supaya jauhkan kita dri mendedahkan aurat dan buat apa2 dosa..dan yakinlah dngan doa tu insyaallah  Allah akan makbul..huhu..

so, cm na korng ? jdikan ramadhan utk berubah ke arah kebaikan..baju raya korng kaler pa tahun nih ?? t komen k...aku suka org komen kt entri2 aku..huhu...



haa.. ni gmbr yg aku copy dri pak cik google..info yg menarik..korang share2 la ngan kwan2.. tp lebih kpada lelaki kan..tuk perempuan ada dlm entri ubai sblum nih.. KLIK SINI

JOM, sama2 kita berubah..once kita dah brubah or dlm proses ..ajaklah kawan2 kita yg lain..insyaallah stiap dri apa yg kita buat atas nama kebaikan kerana ALLAH , pasti ada pahalanya kan..huhu..

oklah hrap  korng fham pa yg aku nk smpaikan kt sini..doakaan kwan2 kita dan aku juga k.. hehe..sorry ,klau da salah silap..huhu.. T klau nak beli baju raya kan, pilih yg betul2 menutup aurat dngan smpurna..Pasti ALLAH akan cmpakkan ketenangan bg yg melihatnya..(^_^)v

ok bye !!!

p/s : salam 4-1 chelsea kepada Team Malaysia.. huhu..aku tk tgk game tp tgk goal je laa..nk buat cm na..tk de rezeki nk menang..huhu..jumpa len kali lak..bye chelsea !!! i'm Man U fans !!! huhu..



::BERITA ::  Budak Lemas dalam kereta

::BERITA :: Budak Lemas dalam kereta

Assalamualaikum smua..

heee..jumpa lgi kita hari nih..huhu..weh korng da bca paper tak hari nih?  Aku bca HM td da kes budak lemas dlm kereta..wah..sedehnyaa..msti mak dia tgh sedih skung.. Tk pe..sapa2 yg mati anak time anak tu kecil akan dibawa msuk ke syurga oleh mereka... Janji mereka redha..

Kejadian ni berlaku bila mak bdak tu trlupa ank dia ada dlm kereta swaktu dia bergegas ke sekolah kerana ada mesyuarat di skola..mak kpd budak tu tk perasan yg dia blum mnghntr anak dia ke tmpt mngasuh lgi..sblik nya membiarkan anaknya itu di dlm kereta..kebetulan anaknya itu tgh tido dlm kereta wKtu tu..patut laa dia tk perasan kan..

Selepas beberapa jam..dia balik ke kereta dan dpati yg anak dia dah meninggal..baju budak tu pun basah dek kerana peluh kepanasan. .masyaallah..hrap2 kes ni jdi iktibar tuk kit smua k..pa2 pun doa yg terbaik tuk arwah..mati dibulan ramadhan pula di usia kecil tanpa dosa..tmpt mna lgi dia akan pulang klau bukan syurga.. Btul tak?? Kit bgaimana?

Sayu juga baca paper tu td..harp kluargany tabah dlm mnjalani baki2 kehidupan tnpa si dia..
Sekian..


Keratan akhbar hari nih..

Redah Kasi Pecah

Redah Kasi Pecah




Assalamualaikum semua !! cm na sihat ?? cm na puasa ?? mampu berthan lgi ker ??
hehe..tk pee.. mesti bolehnyaa kaan. 

hri ni aku nk share skit mngenai rancngan tv Astro iaitu " Redah Kasi Pecah Ekstravaganza " yg dityangkan di setiap jumaat .


waktu tayangan : 10 malam , setiap jumaat

Astro 132 ( warna )

Rancngan nih menampilkan Zaibo sbgai pngacara , dan beberapa lgi artis tempatan seperti Yus dan Tauke Jambu , Rahim R2 , Shuib , Ropie , Shiro & Farouk Husin.. background cita nih lebih kurng cm runningman versi Melayu laa.. hehe..tp runningman best lgi.. hehe..stiap minggu ada tugasan yg berbeza utk stiap peserta dan dilangsungkan di tempat yg berbeza juga stiap minggu..stkt minggu nih dah 3 episode sudah berlalu..2 di Pulau Pinang  dan yg terbaru aku tk tgk lgi.. hehe..

Rancngan ni juga akan ada pnyingkiran stiap minggu dan org yg pertama tersingkir ialah Rahim R2..so, korng nk tau sapa lgi yg akan trsingkir dan mcm mna depa boleh tersingkir..jom tgk stiap jumaat jam 10 mlm di astro warna.. huhu *bulan posa nihh tgk ulngan jee laa.. sbb terawih kan.. haa..terawih lgi penting sbb setahun skali..jgn melaghakan diri anda k.. :)

sekian, selamat berposa..

p/s : bg yg dah termissed episod awal2..ni da link tuk kornag usha.  SILA KLIK
sapa yg  nk try buat juadah berbuka dngan borio strawberry KLIK SINI

:: Tutorial :: Cara nak letak header

:: Tutorial :: Cara nak letak header

Assalamualaikum korang semua !!! fuhh..lamanya tk buat tutorial kaan.. haa.. hari kita buat tuto yg simple jer..cm na nk letak header ?? ni tuk yg bru msuk dalam alam keblogingan nihh..hehe..selamat datang !!!

ok..haaa..cm na nk letak gmbar cm gmbr dunbo dlm gambar ni  ??


senang jer..

1. korang buka dashboard > layout > klik edit dekat header


2. lepas tu akan kluar cm nih..so, korng klik kat "choose file " ..lpas tu korng boleh pilih pic dlm lappy or komp korng tuh tuk di jadikan header !!


3. klik save n tgk la cm na..


senang tak?? selamat mencuba !!!
selamat bersahur !!


Tak Mau ! Tak Mau !!

Tak Mau ! Tak Mau !!

Assalamualaikum semua..huhu..

mesti korng tgh excited kan ..al-maklum laa nk berbuka dah kan kejap lgi..jadi selamat berbuka !!!

so, korng berbuka dngan pa hari ni ?? aku berbuka dengan lauk la..makan ngan family laa katakan.. hehe..btul laa org kata,klau boleh berbuka posa ngan family tu memang untung habis laa kan.. #touching .. hehe.. tk pe..berbuka ngan family ke tak..yg penting kena berbuka k..

Nabi suh segera berbuka dan melewat2kan sahur.. jom check juadah korng ..agak2 wapa bnyak yg korng dah habiskan duit tuk membeli juadah ?? berjimat tak ??

bnyaknyaa makanan ?? boleh habis ka ??

haa, ni la persoalannya,bnyak sgt makanan yg kita beli boleh habis ka ?? jgn tiru syaitan..sat gi syaitan merah dah kena ikat ni, syaitan kepala hitam lakk dok maharaja lela lak kt dunia nih.. hehe..


jom, check tgk..klau boleh habis tk pe..tkot tk habis , nnt jd makann tong sampah lak kan..

lgi satu,make sure korng amik mkanan yg berkhasiat k.. tk mau GEMUK kan..so, kena laa jga badan..hehe..
*mcm doktor lakk..hehe..#doctortobe insyaallah

oklah..sja ja nk sembng2 ngan korng..hehe..dah2 mak cek panggil tu suh tolong dia kt dapuq.. hoho..bye2..


p/s : jngan lupa terawih..anyway, JPA dah buka tau..korng boleh isi dah borng on9. k.. KLIK SINI.. good luck..doakan aku.. (^_^)v


Penyejuk hati

Penyejuk hati






Assalamualaikum semua ... hehe.. jumpa lgi laa ngan aku nih kan..

ermm..penyejuk hati ?? pa tu eh ?? haha.. just nk share ngan korng..yela ka..kdng2 setiap hri kita sibuk dgn urusan dunia je.. kdng2 hati ni tk tenteram..bnyak gangguan yg kita dpt.. suka marah , suka bebai (merajuk ) .. agak2nya laa cm na nk tenang kan hati yg gundah gulana nih ??

1. Solat .
2.Berzikir .
3.Berwudhu
4.sangka baik terhadap org lain
5. Senyum ( yg ni power woo..bkan smua org boleh snyum kaan..)
6. berselawat
7.ingat mati.

sbnarnya bnyak lgi yg boleh kita buat sbnrnya.. yg pasti bila kita marah kena laah berwudhu.. sbb bila marah, setan suka, bila suka..dia duk kipas2 kita bgi lagi marah..bila berwudhu insyaallah akan tenang kembali.

k..klau korng ada pa2 nk tmbah bg tau k..korng tinggal link blog korng juga k.. boleh la kita sharing2 skit.. huhu..

PEREMPUAN BERTUDUNG VS PEREMPUANG TIDAK BERTUDUNG !

PEREMPUAN BERTUDUNG VS PEREMPUANG TIDAK BERTUDUNG !

PEREMPUAN BERTUDUNG VS PEREMPUANG TIDAK BERTUDUNG  | Assalamualaikum smua ,... sihat ker ?? mcm na nk mula kan eh..ermm..  " BERTUDUNG VS TAK BERTUDUNG " itulah tajuk yg aku nk bawa hri ni.. hehe..bkan pa, sjak dua tiga menjak ni , aku asyik trbaca kt fb , ada manusia2 yg mngutuk org perempuan yg berniqab dengan alasan ;

" ko dah la berniqab ,lpas tu posing2 lak !! dpt beribu2 like , seronok laa tuu "
"ko tu dah berniqab , jaga sikit aurat tu..posing2 lak "

lebih kurng cm tu laahh..ermm.. aku bukan tk stuju dengan statement2 kt atas..btul bila korang dah melaksanakan syariat ALLAH , kita kna laksanakan dengan sebaik2nya kan.. jd ada btul juga teguran2 nih..tp yg aku pelik , ramai yg menghentam perempuan2 yg bertudung labuh seterusnya berniqab tetapi merelakan perempuan2 yg mendedahkan aurat kat luar sana dengan bebasnya melaksanakan apa yg depa nk buat .


Bertudung VS Tak Bertudung :


persoalan yang aku nk timbulkan kt sini , knapa kita tk tegur dua2 ? kenapa kita tgk org2 yg baik ja dan terus mncari kelemahan org tu dan trus mngata kt dia ?? padahal bg aku yg lebih aula(patut) di tegur adalah yg mndedahkan aurat tu ..sbb dia tgh melakukan dosa kaan.. kenapa kita tk tegur ? itu yg buat aku tk pham..

klau korng nk tau , bukan senang nk berubah kearah yg lebih baik , nak berniqab tu bukan boleh dilakukan begitu sahaja..pasti ada rintngan dri kluarga..kawan2 dan sebagainya..patutnya kita perlu menolong mereka2 yg mngkin tk perasan kesalahan di lakukan..tegur dgn berhikmah bkan pada mereka sahaja tetapi yg mendedahka aurat itu juga perlu ditegur.

Bertudung VS Tak Bertudung :


jgn asyik tegur sbb dia dah jadi lebih baik dri kita..tegurlah kerana dia salah..jangn abaikan sebelah pihak..aulakan yg perlu di aulakan.. maaf laa aku bkannya marah..cuma sedeh skit tgk kt fb statement yg tk spatutnya tuk org yg baik2..ttp pujian tuk org yg tk layak laak berleluasa..

pesanan tuk yg berniqab bertudung labuh : korng dah buat yg terbaik , truskan usaha korng..jgn patah balik , sbb klau korng patah balik..tkot2 korng akan mnjdi fitnah masyarakat terhadap islam k..anyway usah risau laa dngan cacian org terhdp pemakaian korng tu..sbb ia dah disebut dlm Al-Quran kann..u should proud of it right !! hehe..n truskan ajak kawan yg len tuk berubah..sbb anda merupakan duta2 kecil ummat islam utk sama2 bawa perubahan trhadap masyarakat khususnya kpd kaum hawa... (^_^)




utk yg masih belum bertudung , mulakan dri sekarang..tanam azam untuk berubah.. biaq laa kwan2 nk ckp kita ni kolot sbb pakai tudung , tp itu yg disyariatkan untuk kita , pakai lah sebaik2nya..jgn pakai sikit buka sikit..1 helai rambut yg ditunjukkan oleh wanita kepada yg bukan mahram dia , 10 dosa yg dia dpt..kt kepala kita ni da wapa juta helai rmbut kwan2 ?? cuba darabkan , ada wapa ?? sanggup tk msuk neraka klau cm tu ?? aku tkot ,sbb dosa yg korng buat tu , akan mengheret ayah , abang dan suami korng utk ke neraka juga nnt.. cuba renungkan ,aku tau bukan mudah utk berubah,klau kuat ,ubah lah secara total ..klau tak ,slow2 kita berubah k..


Bertudung VS Tak Bertudung


so,jom sama2 amik ibrah university ramadhan thun ni utk berubah kearah kebaikan..main point kt sini adalah.nk tegur kena berhikmah , tgk situasi mcm mna dan org yg hendak ditegur k..jgn kutuk blkng..tkot2 trjdi fitnah k..soo sorry klau terkasar bahasa..hrp kita sma2 dapt rahmat dri YG ESA..aamiinn..


Bertudung VS Tak Bertudung



Bertudung VS Tak Bertudung

Bertudung VS Tak Bertudung

Kataubaid© .