:: J.E.R.E.B.U ::

:: J.E.R.E.B.U ::

Assalamualaikum... harap2 korng ceria selalu..

kdng2kan aku terasa juga mcm asyik ckp sorng2 je kt blog ni..korang share la skit pndpt korng kt aku..tk laa aku syok sndri kaan..lgi satu iklan nuffnag ni pun..aku cm dah nk merajuk dgan dia..ntahlaa knapa..mungkin aku salah step kot..klau korng dah pakar..bgtau laa kt aku k..hehe..sbb aku pun msih bljar..n korng pun rjin2 laa nk click iklan kat blog aku nih k..huhu..thankz korng sbb memahami..huhu..

haaa..hari kan aku nk sembang ngan korang psai jerebu laa..kan skung ni musim jerebu.. cm na eh kt tempt korng..pakai mask tak ?? aku sejak cuti niih asyik dok umaah jerr laaa..nk kluaq pun malaih..org penang panggil.. baloq liat.kira level dia lebih tinggi dari malaih sebnaqnya.. hehe..

so, berbalik ngan jerebu tdi..pa pndpt hgpa dgan msyarakt kita ? amik cakna isu tu atau tak ?? bg aku..mungkin certain pihak depa amik cakna..dgan mnganggap ini ujian ALLAH untuk kita..kita hrus beringat sperti mana firman ALLAH dlm Al-Quran mngenai Ad-dukhan kan..

bgi pihak yg len lakk..dah mngambilnya sbgai tmpt mereka melariskan jualan barngan mereka..da yg asyik mngutuk org..aku tk mau sebut mngenai jerebu ni sbb syarikt2 malaysia punya keja..sbb aku tk dpt sumber sahih lgi..klau da info..bg kat aku k..

pa kta kita amik jerebu ni sbgai peringtan ALLAH tuk kita smua..mungkin kita ni jauh dgan ALLAH..sbb tu Allah hntaq jerebu ni supaya kita kembali kpd ALLAH..dlm bnyak2 manusia..mesti ada yg terkesan dgan amaran ALLAH melalui jerebu ni..berapa bnyak org yg dpt ilmu baru iaitu..solat sunnat istisqa tu adalah solat sunnat minta hujan..ALLAH syang kt kita..kita ja asyik cari yg lain dri DIA..kenapa ?? hati kita ni da kosong kaa ??tnylah ia.. pasti ada jwpannya..:)

oklah korng..sma2 kita muhasabah balik diri kita ni k..doakan sesama kita k..jumpa lagi..

Assalamualaikum..


#pray4syria
best tak entry ni ?
Nisfu Sya'ban

Nisfu Sya'ban

Assalamualaikum smua.. Alhmadulillah,selawat dan salam keatas baginda Rasulullah S.A..W dan para shabat dan hali kluarga baginda .

insyaallah, hari ni tanggal 24 Jun 2013 , tarikh di mana jatuhnya hri nisfu sya'ban. bila di sebut nisfu bermaksud separuh .klau nisfu Sya'ban pula maksudnya..sparuh bulan sya'ban iaitu 15 sya'ban.

Imam syafie berkata trdpt 5 malam dimana takkan ditolak doa mereka

1.Malam jumaat,
2.Malam 1 rejab
3.malam nisfu sya'ban
4.malam hari raya aidilfitri
5.malam hari raya aidiladha.

jdi,kita dah tau..so,jom kita tmbah amalan2 kita ni..top up balik yg mana lopong2.. mungkin hri ni hari lst kita bertmu dgan bulan sya'ban.

ya, pada adat kita memang boleh hidup sampai ramdhan, tapi pada ALLAH, pa2 ja boleh berlaku..

selgi da msa kita beribadt k..ibdat kerana ALLAH, bukan sbb nk dpt gnjaran k..

sma2 take note k.. :) salam nisfu sya'ban dan salam ramdhan k!! jumpa lagi... !!:)

sekian wassalam..



Segmen : Mari Tambah Kenalan Blogger By Mr.K

Segmen : Mari Tambah Kenalan Blogger By Mr.K



Korang nk Join ?? jom klik !! huhu

Jumlah follower terkini : 51

First segmen join !! huhu..
Mencari hati yg hilang..

Mencari hati yg hilang..

Assalamualaikum.. pa khabar warga blogger..huhu

aku tk tau laa sbb paa sjak aku balik umah niii.. aku malas betul nk update blog ni..entahlaa.. mungkin aku dah tk da idea nii...tp aku still cuba nk buat perubahan dlm blog aku ni.. hehe.. bru ni aku nk tukaq something kt template nii.. tp aku tk tau cm na nk expand template dia.. aku nk buh button like kt post aku..mcm dlu2 yg aku buat..tp blogger ni dia dah update yg bru..so, aku pun dok tercari2 laa benda tu..sapa2 boleh tlong tak ?? klau tau cra nk buat..komen ya.. tlong tau..kdng2 frust juga..ingt nk move on jer.. tp tk smngt laakk.. hehe..


Anyway alang2 dah nk buat post ni kan..nk tny juga kat hgpa..wapa hari lgi ramadhan nk mai eh ?? 19 ke 18 hari lgi ni ?? haaa.. cepat2 yakinkan diri andaa.. klau hri ni 18 hri lgi laa.. sat jaa kan... dlu 3 bulan kmudian 2 bulan n then sblan..skung tinggal belas2 hri je lagi..

jom2 buat persiapan..mcm nk exam lakk kan..sbenarnya, memang nk exam pun..msa bulan posa laa..kita kna exam mata..jgn tgk mcm2.. exam perut..jgn mkn di siang hariii.. dan pelbagai2 lgi..bila dah lpas exam..akan ada graduation day..iaitu 1 syawal.. hari rayaa..

tpi yg nk ditegaskan kt sini..kita mesti smbut rmadhan dgan meriah berbanding dgan syawal..sbb Ramadhan adalah bulan yg mna..kita akan dapt pahala yg berlipat2 kali gnda..bulan yg mna smua manusia jdi baik..insaf..memikirkan makhluk ALLAH yg lain..saling membantu ntara satu ngan lainkan..hebatnyaa bulan Ramdhan..

samalah kita amik ibrah dri bulan ramadhan nnt.. good luck n jgn lupa nisfu sya'aban yg nk mai nii.. k..antra malam2 yg ALLAH tk tolak doa hamba dia adalah pada malam nisfu Sya'ban k..doa2 bnyak..doakan aku juga yer..hehe..

ok lah..korng.akhirnya boleh juga nk buat post kan.. hehe.. nnt kita jumpa lgi.. sapa2 yg boleh tlong aku psal expand template tu kan.. bgtau k..hehe..thankzz.. jumpa laaggiii... !!

Assalamualaikum..
Denyut Kasih Medic..

Denyut Kasih Medic..

Assalamualaikum smua.. alhamdulillah.. hri ni aku nk cerita skit.. pasal novel " Denyut Kasih Medic ".. siyes.. the best novel stkt yg aku baca ..huhu..

Novel ni mngisahkan Seorang Doktor yang bru graduate.. menjalani hari2 " Housementship " iaitu tempoh yg perlu di lalui oleh stiap doktor yg baru grad iaitu selama dua tahun.. di samping itu juga..kita dpt mempelajari fiqh perubatan .contohnya bagaiman seorng pesakit itu ingin solat jika anggota badan dia berbalut ? selain itu juga kita boleh bljar cm na fiqh wanita dan sebagainya..

pendek cerita..mcm2 kita boleh belajr..tmbhan pula,terdapat juga peristiwa2 yg mnguji fikiran seorng pemuda apabila diuji dgan pilihan calon Isteri..antara redha Allah dan kehendak diri.. yang mna lebih dan perlu di utamakan..

bagaimankah dr.Musleh memperoleh apa yg bliau nak ?? klau nak..beli n baca k !! huhu..

hrp korng sudi baca..k.. siyes best..terutama untuk pelajar2 perubatan dan sains kesihtan..amat membntu untuk mmbentuk diri anda sbgai mahasiswa medic yg cemerlang di dunia dan akhirat..Insyaallah..

all the best..jumpa lgi.. hikhik..
Bencana Yang melanda.. :)

Bencana Yang melanda.. :)

Assalamualaikum..

insyaallah , smlm berlaku ribut kat penang ni.. dlm kul  6 ptg cm tu..dlm kejadian tu 2 maut ..dan beberapa lgi cedera.. smoga kita smua di bwah lindungan Allah..

ni Gambar2 kejadian semalam..










Cinta High Class

Cinta High Class

Assalamualaikum..

bismillah..insyaallah hari ni aku nak kongsi sikit laa psai novel yang bru aku baca ni..*sbnrnya dah lama dah..bru tringt nk update.. hehe..



Aku dpt buku ni time aku pre-med dlu..msa tu Fatimah Syarha mai UPM..masa tu juga laa...aku jumpa dia..n dpt sign dia.. huhu

Novel ni adalah karya gabungan antara Fatimah Syarha dan Dr. Farhan hadi.. yang mana kedua2nya adalah suami dan isteri..

dlm karya ni mngetengahkan bagaiamana Nilai cinta kita yg perlu diletakkan ditempat yang tinggi..bkan semata kerana nafsu,hingga kita gadaikan cinta kita..

Cinta high class membuktikan kita ni serius dlm menjaga hati dan persaan kita dari anasir2 tak elok..selain itu mempersiapkan kita untuk menerima cinta yg terbaik dan cinta yang hakiki..

Klau nk tau bagaimana kisahnya..beli la satu..n then start reading..siyes best..kisah mngenai Dr.Musleh dgan Isterinya Qaniah..serta 2 org cahaya mata mereka..bagaimana kesudahannya..anda yg baca yg mngetahui..huhu..

baru suspenkan..hehe..t kita share2 lagi ya..novel pa yg best2.. huhu..slamat membaca....






hye smuaa !!

hye smuaa !!

Assalamualaikum..alhamdulilah.. hri ni dpt juga aku nk update blog yg dah lama bersawang ni.. hehe..

aku pun alhamdulillah sslmat smpai di Penang.. uhuuhu.. missing dis moment..ok lah bkan nk ckap sgt psai aku balik ni.. sja jaa..seronok2.. nk smbng ngan hgpa smua..*tukaq loghat..:P

pa kata hri ni aku ajaq satu benda simple ...aku rsa hgpa pun dah tau kan cara nk printscreen melalui lappy kan..mungkin ada yg tak tau lgi kan..simple jerr...

1st step :

tgk kat keyboard korng tu..ada tak btton " PrtSc ".. aa.. tkan button tu k..

second :

next , buka software paint 

third :

paste kt situ n then

fourth :

abih laa.. hehehe..

selamat mencuba..

skdar sharing jerkkk..

huhu..doakan kejayaan aku k..huhu.. 

t aku update lain yerrr..

assalamualaikum..
Kataubaid© .