Birthday !!

Birthday !!

Assalamualaikum semua..

hari ni aku nk cerita pasal birthday..Pa tu besday ?? bila mai ja besday , umur kta dah meningkt satu tahun..rumah ckap p laaa... kubur cakap mai laaa...

hari ni aku just nk share gambar2 besday kawan2 aku kt mesir..latest 29/4/2013... haha..paling hardcore...jom layaaannnn..

Besday Zikri..



Besday hafiz..


kan dah kena coklaattt...

yeaahhh.. bait hanana

reaaddyyyyyy !!!

siap hg hapih..

dah ready nk kena..hahaha

manddii teloorrrr...

Besday firdaus..tk msuk laakk.. gmbr 2 entah ke mana...hehehe..t klau jumpa edit balik..anyway..ni la..kawan2 aku..hebat2 belaka depa2 ni..*makcik n pak cik nk buat menantu boleh la...hehe..

doakan kami berjaya di dunia dan akhirat insyaallah..jumpa lagi..

Sekian..Wassalam..


Simple But Precious

Simple But Precious

Assalamualaikum..

lamanya tk tulis entrikan..huhu..

hari ni, alhmdulillah aku sihat2 aje..*tgh fighting tuk exam.. tpi FIFA layan gak.. hahaha..=.="

tk pela..tu just tuk isi msa terluang kan..so hri ni aku nk ajak hgpa smua pikiaq sama2..mngenai tujuan dan hadaf kita hidup ni..

Ya , btul tu.. kita hidup ni untuk berbadat.. tp sejauh mna kita jdikan amal kerja hri2 kita ni tuk ibadat kepada ALLAH..sbb tu kta  kena muhasabah dri kita agar kitA tk ulang benda2 yg kita buat yg salah kan.*mcm keling lak ayat aku ni..harp hgpa pham laa naa.. hehe..

smoga kta termasuk dlm golong yg selalu bertaubat dan diterima taubatnya.. insyaallah..

ermm.. aku nk ceghita skit kt hgpa..kisah ni berlaku kt mesir ni.. ada senior aku cerita kt kami..

klau korng pernah tgk wall fb aku,dlu aku pernah post psal meninggalnya seorng peljar Malaysia di Mesir..Aku bkan nk cerita pnyakit dia ke tak..cuma nk cerita mngenai peristiwa yg berlaku ketika solat jenazah beliau..

masa solat jenazah arwah, ada beberapa org makmum terlihat di belakang imam ada 4 org berjubah, satu berjubah hijau,satu berjubah merah dan dua lgi berjubah putih..kebetulan imam solat jenazah tu adalah Sheikh Al-Azhar..

Setelah selesai solat jenazah arwah, makmum trsebut bertanya kepada Sheikh mngenai 4 org tu..yg menghairankan..slpas solat keempat org itu tdak kelihatan,tmbhan pula,bkan smua makmum yg melihat kejadian ni.Kemudian Sheikh minta untuk dicerita semula dan discribe mcm mna pemuda2 berjubah tu..

Mereka pun ceritakan,pemuda pertma ni,berjubah hijau..dan sekian-sekian cri2nya..syeikh mngtakan..org yg berjubah hijau itu adalah..ulama atau wali ALLAH yg telah mniggal dunia dan ditnm dikwsan sektar tu yg turut dtng solat jenazah arwah..kedua,org berjubah merah..setelah diceritakan ciri2nya.. sheikh berkta,org trsebut adalah ulama dikawsan stu yg dikebumikan di situ..

kemudian yg ke3 org yg berjubah putih dan bersih..syeikh kata, org tu adalah ulama mesir yg meninggal dunia dan d tanam di sekitar mesir yg turun dtg solat bersama..

Dan tba ke org yg terakhir, org tu berjubah putih dan sgt berseri-seri sgt jubah beliau..antra 4 org tu, yg keempat ni yg paling berseri2 dan cantik..pa bila dtnya pada syeikh mngenai org tersebut..syeikh berkata org tu adalah Baginda Rasulullah S.A.W.

ALLAH2,mulianya arwah sehingga Baginda turun ke bumi untuk solat jenazah arwah..kawan2,kta ni mcm mna klau kita meninggal..>?? ALLAH2.. apabla ditnya kepada kwan2 arwah,apakah amaln yg mnyebabkan arwah mndpt kelebihan seperti ni..kwan2 arwah mngatakan,mereka tk nmpak sgt apa2 yg lain,kecuali satu ja.. arwah selalu minta izin kpada ibu arwah sblum mlakukan apa2..termasuk ke kedai walaupun kedai tu dekat jaa..Subhanaallah..Amalan yg simple,tp disisi ALLAH besar pahala dia..


Allah Ta'ala berfirman:

وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ فَرِحِينَ بِمَا آَتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِمْ مِنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ

"Janganlah kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati; bahkan mereka itu hidup di sisi Tuhannya dengan mendapat rezki. mereka dalam keadaan gembira disebabkan karunia Allah yang diberikan-Nya kepada mereka, dan mereka bergirang hati terhadap orang-orang yang masih tinggal di belakang yang belum menyusul mereka, bahwa tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati." (QS. Ali Imran: 169-170)


Smoga kta amik ibrah dri peristwa ni..conclusionnya, hubungilah parents kta..jgn abaikan mereka..kerana mereka juga manusia..ada perasaan.jgn fikirkan kta ja.. sayang mereka kerana ALLAH..

ingt "redha ALLAH trletak pada redha kedua ibubapa "

Cukuplah perkongsian aku kali ni..jumpa lgi ya nanti..korng komen la yer. sbb aku n kdng2 tk da idea pa tuk mnuls..sorry klau boring.. (^_^)v


Ubaidullah

Sekian,wassalam...

Traffic light

Traffic light



Assalamualaikum, pa habaq ?

aku sihat ja ? hgpa cm na ?? *replied kt komen naa.. heee...

hari ni dah msuk 5/4/ 2013..

ALLAH , cepatnya masa berlalu..tup tup tup dah msuk bulan 4..rsa mcm bru smlm je smbut new year..ermm..Nabi pernah berkata di akhir zaman nanti setahun akan jadi sperti sbulan,sbulan akan jdi seperti seminggu ,seminggu akan jadi sperti sehari ,sehari akan jadi seperti Sejam, dan sejam akan jdi sperti sedetik..Adakah ini tanda yg kita beraada di penghujung zaman ??

jawapannya adalah YA..so, mari sama2 kita muhasabah diri kita agar memperolehi syurga..AAammiiiinn.



Traffic light !!!


hehehehe..korang nmpak apa yg aku nmpak kt gmbar atas ni ..

comelkan traffic light tu..sbnarnya ,aku bkan nk ckap pasal kecomelan traffic light tu tpi aku nk ckap di    sebalik makhluk yg bernama traffic light yg mana kita boleh ambil pengajaran dripdnya.. hehe*berfalsafah lak aku ni...hehe

*tepuk-tepuk tgn..start nk beletiaq..

hidup kita ni adalah seperti traffic light. ada benda yg kita boleh trus lakukan tanpa memikirkan effect dia sama ada di dunia dan di akhirat..perkara tu adalah benda2 baik yg kita laku.Macm kita dah tau,klau baik masuk syurga kan..

so, bila da peluang buat baik , kita teruskan,jgn berhenti kalau tak rugi.sbb itu pluang kita tuk dpt pahala di dunia dan syurga di akhirat kelak. kita ibaratkan melaku kan perkara baik itu seperti kita tgk traffic light colour hijau..

bila dah hijau,kita akan trus jalan kan..tk kan nk stay lgi..pasti nnt tk berhenti2 kena hon *pdan muka..hehe.. begitu juga dgan kehidupan ni..bila da pluang buat baik , kita buat dgn bersungguh2.

kemudian ,kita pergi ke kaler merah . Apa maksud tanda merah tu ? Korang mesti lgi tau dri aku..hehehe.. bila merah,maksud dia berhenti. jgan bergerak . klau bergerak juga boleh jdi akan dpt kemalangan atau kecederaan..btul tak ??

sama juga la dgn kehidupan ni,. klau nmpk or rsa cm nk buat benda2 jahat . stop awal2.. jgn skali kita trlajak or terlanjur melakukannya..klau tak , buruk padahnya .takot dgan murka ALLAH.. Jaga2.. Hati2.. kita ni tk hebat mana di dunia, tkot di akhirat nnt pun kita tk hebat mana..t msuk neraka ,kita juga yg merana.

Lampu yg terakhir adalah lampu kaler kuning, kita ambik dia sbagai langkah berjaga2.. dlm hidup ni,ada benda yg kta tk pasti hukumnya mcm mna. atau lebih di kenal sbgai syubhah..

so, lebih baik kta tnggalkan..tkot ia mmbuatkan kita trjerumus dlm neraka..nauzubillah.. kuning ni juga membuatkan kita jad seorng yg berhati-hati ..tkot ,klau terlanjur , dpt dosa  n then msuk neraka..ALLAH..mnta jauh dr neraka ..aammmmiiiinn..

tulah traffic light dunia untuk kta..tp kdng2 kta lupa dan alpa mngenainya..sbenarnya..stiap yg ada d dunia ni adalah guru2 kta..cuma kta yg kena brfikir d luar kotak..sama2 kta amk ibrah dri alam sekeliling kita ni..

 sama2 kta tnam azam untuk berubah . tk smestinya kita kena ubah scara total. ada org boleh ubah trus total..tpi ada org berubah skit demi sikit..ingat ALLAH Maha-Penyayang dan Maha Pengampun..

aku harap entri aku kali ni dpt memberi manfaat kt kita smua..k,doakan aku kt sni.. hehe..mesir oh mesir.. *kt tmpt aku ni tk nmpak sgt traffic light..heee.. =.=" ... insyaallah, jumpa lagi... huhuhuhu...

sekian,

wassalam.

 Ubaidullah




Kataubaid© .