Wake Up Call !!!

Wake Up Call !!!

Assalamualaikum..

Selamat Pagi !!! eh pagi ker ni ?? *hrap2 pgi la yer..

hari aku buat entri di pagi hari di bumi Mesir ni.. *pagi la sngat..:P

Pagi2 ni memang segar la kan..da smlmn rehat panjang..Alahamdulillah,nikmat ALLAH yg tk putus2 dikurniakan kat kita untuk dgunakan dgan sebaik2nya..agar amalan itu di jadikan ibadat bukan sekadar adat.

mcm mana nk jdi kan amalan harian kita itu sbgai ibadat bukan adat ?

First, niat kita ketika buat sesuatu kerana Allah.

situasi : seorng pelajar pergi ke kelas atau kuliah keran ALLAH.sbb menuntut ilmu itu fardhu keatas ummat Islam. Dan seornag lagi pelajar pergi ke klas atau kuliah kerana fikirkan itu lah perkara yg perlu dia laku kan,.klau tk p kelas, t tk pandai.. jdi bodoh n exam fail !!

solution : kita tgk situasi di atas adalah situasi yg sama , cuma yg membezakan adalah niat kedua2 peljar terbut..klau niat kerana ALLAH, dpt pahala .. klau tk niat kerana ALLAH tk dpt apa2..yg dpt hnya benda tu shaja..yg mna yg korang nk pilih..it's just niat, easy to say but difficult to do.. hehe..

aku harap korng fham apa yg aku cuba sampaikan..

Sejak dua , tiga hari ni , kita selalu dgar mngenai kehilangan Ulama2 kita yg pergi menemui ALLAH..Contohnya Syeikh Said Ramadhan Al-Buti (ulama syria) , tak lupa juga ulama di tanah air kita iaitu Tuan Guru Haji Ali Kedah ,Tuan guru Hj Muhammad Abdullah & Dr Uthman El Muhammady .
As-Shahid Syeikh Said Ramadhan Al- Buthi



Ulama2 Malaysia yg pergi meninggalkan kita.. :'(

Allah !! bila trkenangkan keshahidan mereka..aku tringat hadis Nabi S.A.W yg berbunyi :


عن عبد الله بن عمرو بن العاص رضي االله عنهما يقول : سمعتُ رسولَ الله صلى الله عليه وسلم يقولُ : إن الله لا يقبضُ العلمَ انتِزاعاً ينزعُهُ من الناسِ ولكن يقبِضُ العِلم بقبضِ العُلم حتى إذا لم يترُكْ عالما اتخذ الناس رؤوسا جهالا فسُئِلوا فأفتَوا بغير علم, فضلوا واضلوا -مسلم


Daripada Abdullah bin 'Amru fin al 'Ash Rodiyallahu 'anhuma, aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : Bahawasanya Allah s.w.t tidak mencabut (menghilangkan) ilmu itu sekali gus dari dada manusia, tetapi Allah menghilangkan ilmu dengan mematikan alim ulama'. Maka apabila sudah ditiadakan alim ulama', orang ramai akan memilih orang-orang yang jahil sebagai pemimpin mereka, dan apabila pemimpin jahil itu ditanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Maka mereka sesat dan menyesatkan orang yang lain - (Riwayat Muslim)Daripada Abdullah bin 'Amru fin al 'Ash Rodiyallahu 'anhuma, aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : Bahawasanya Allah s.w.t tidak mencabut (menghilangkan) ilmu itu sekali gus dari dada manusia, tetapi Allah menghilangkan ilmu dengan mematikan alim ulama'. Maka apabila sudah ditiadakan alim ulama', orang ramai akan memilih orang-orang yang jahil sebagai pemimpin mereka, dan apabila pemimpin jahil itu ditanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Maka mereka sesat dan menyesatkan orang yang lain - (Riwayat Muslim)







sayu hati bila trkenangkannya..namun perjuangan harus dteruskan selagi tk kiamat , kita harus dan mesti  trus berusaha untuk tegak kan masyarakat kita..teringt sepotong hadis Nabi S.A.W yg maksudnya.. andai esok kiamat, di tngan kamu ada biji benih ,maka tanamlah ia..subhanaallah.ini mnunjukkan bahawa kita perlu berusaha dan terus berusaha..

oleh itu, mari , jom & " haiya bina " kita tnamkan dlm diri kita yg mna kita nk truskan perjuangan Islam dan ingin melihat islam tertegak d bumi ALLAH ini..ayuh,sama2 perbetulkan diri dan jiwa agar tidak terpesong di persimpangan jalan..saling berdoa dan mendoakan kawan2 kita k..

maaf andai ada salah silap..uhibbukumfillah.. :)
cukup sekdar ini,jumpa d lain wktu..doakan aku kt sini k.. :)

sekian wassalam,








AYUH BANGKIT WAHAI PEMUDA !!!




Ubaidullah
Taubat Yang Indah..

Taubat Yang Indah..

Assalamualaikum..

alhamdulillah dah smpai ke tanggal 15 Mac..fuh..sat ja kan 2013 ni..tup tup dah msuk bulan 3..Subhanallah, masa smkin cepat berlalu, hrp kita tk alpa da leka dibuai angan2 semata..

hari ni aku just nak share ngan korang , memandangkan aku lama tk buat entri..hehe.. so, hari ni aku nk share psal ilmu yg aku dpt dri khutbah jumaat hari ni.. (^_^)..

alhamdulillah, hari tergerak hati nk p masjid tu..syukur juga dpt focus word2 yg kluar dri mulut khatib tu.*walaupun tk pham smua.. :( .. aku tk tau la tajuk khutbah tu apa..tpi berdasar kan ayat2 yg aku dgaq dia ckap adalah psai taubat..

Para anbiya yakni Para Nabi selalu bertaubat kepada ALLAH..walaupun depa dah di jamin syurga..
Kita tahu bagaiman taubat Nabi Nuh A.S , Nabi Musa A.S  dan Sebagainya..tak lupa juga munajat Nabi Muhammad S.A.W.. shingga bengkak kaki baginda..apa bila di tnya, knapa baginda melakukan bgini..jawab baginda "salahkah kalau aku nk jdi hamba2-Nya yg bersyukur ".. ALLAHX3.. Nabi pun bermunajat kepada ALLAH..mohon ampun pada-Nya..tpi bagaiamana kita ??

Kita bertaubat kepada ALLAH ka ??

selalunya, kita kata " lpas aku kawin baru aku nk taubat " , " lpas ada anak t baru aku nk taubat " , lpas aku dpt ni " bru nk taubat ".. perasankah kita satu perkara.. kita buat ibadat kerana benda , bukn kerana ALLAH..MasyaAllah..renung2kan ya..satu lagi jgn tunda atau postponed taubat kita sebap pa ?? sebab ajal kita tk kenal usia kita muda atau tua..

Bertaubatlah dri skrng..sesungguhnya ALLAH Maha Penerima Taubat..

cukuplah sekadar ni..ingt kalau kita sombong nk bertaubat pada ALLAH, jaga2..mungkin hati2 kita ni sudah keras..sama2 kita jaga iman dan hati kita.. maaf kalau terkasar bahasa ke trguris kata..k.. jumpa lgi..Assalamualaikum..

sekian,

wassalam.

Ubaidullah

Mansourian !! jom pakat p !! daftar cepat !! wake up call !!

Mutiara penawar hati..

Mutiara penawar hati..

assalamualaikum..pa khabar ?

hari ni aku tk tau nk post pa pun.. hehe.. just nk sembang2 je ngan hampa smua..

so, hari ni aku nk tny hgpa..sihat tak ?
hehe..
ok.. hari ni dah masuk bulan 3.. hampir sminggu lebih gak aku tk update blog ni kan.. hehhehe..entah lah, nk kata malas tu..ermm.. mungkin kot.

so, cm na Malaysia ?? rinduuu lak kat Malaysia.. :'(.. sabar ubai !! tk lama lgi,klau da rezeki balik gak.. huhu..

situasi kt Malaysia mcm agak tegang ya..kita focuskan terus ke Sabah ,negeri di bawah bayu.. subhanaallah, hnya doa ja mampu ku kirim dari sini..smoga korang smua tabah..buat yang gugur di medan prang..smoga syurga milik kalian.tk mampu ku balas jasa kalian..

hati-hati lah. jgn lekang dgan doa.. mulut sblum ni asyik bergelumang dgan dosa...jom hiasi dgan doa dan zikir kepada-Nya..sayang kita kpada mereka tk terkira..

sedih dgar dan melihat suasana hening dan sayu dgan kehilangan org yg tersayang..Insyaallah, pasti da gantinya, tak di sini..pasti di sana.. :)

ok lah..skdar nk timbul cakna korang mngenai isu Negeri sabah ni..lpas ni jgn berhenti doa k..bantu skdr mampu..

dah masuk bulan 3 ni..maknanya, result Spm n Stpm akan kluaq..pergh.. xcited kan diorng skung ni..aku dah rasa time SPM dlu..2 tahun sudah..masa tk leh ubah, dan tk leh nk ulang..wish u all, best of luck k..solat hajat banyak, solat taubat dan doa.. k..insyaallah, da rezeki, dpt result terbaik..kejayaan yg sbenar bukan ada pada result..tpi kejayaan abadi di hari akhirat..

waallahua'alam

sekian, jumpa lagi !! *lambai2..



ubaidullah
Kataubaid© .