Tegurlah..

Tegurlah..

Assalamualaikum..

alhamdulillah, syukur kehadrat ilahi, kerana dgn izin-Nya kita still hidup di muka bumi ni..




“Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalanNya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” (al-Nahl, ayat 125).





Apa itu hikmah ?

Prof. Madya Muhammad Abu al-Fath al-Bayanuni dari Institut Pengajian Tinggi Dakwah Islamiah di Madinah mentakrifkan hikmah sebagai, meletakkan sesuatu pada tempatnya.




Situasi 1 : 
kawan kita buat salah- nk tegur ke tak ?


situasi 2 : 
aku tegur ni salah ke btul ?


situasi 3 :
dia nk terima ka teguran aku ?


situasi 4 :
tegur dgan teguran yang pedas..auu..mkan dlm..


situasi 5 :
biarkan kawan dlm kegelapan , di sebalik ilmu yg berada dlm diri kita ?


Agak2nya , apa tindakan korang klau dlm situasi2 mcm di sbutkan kt atas ?
aku rsa,korang dah laluinya..mungkin tiap2 hari kita hidup dlm dilema mcm tu..
so,apa yg perlu kita buat ?





haaa,

Rasulullah dah ajar kat kita cm mna nk buat kan..tugas kita hnya menegur , selebihnya,kita doa kat ALLAH agar diperlembutkan hati org yg kita tegur itu dan kita yg menegur kerana tkot da " riak " dlm hati ketika menegur..

dlm teguran pula , kita kena lah ikut step2 yg betul..ikut cara nabi.
ni aku share ngan korang apa yg aku dpt time mnghadiri bengkel psikologi Rasulullah kat sini baru2 ni.

Rasulullah jarang menggunakan kan perkataan " mengapa " kpada org yg buat salah .. 
sbb apa ? bila kita mula dgan soklan mngapa,pastinya kita akan mngorek rahsia2 si-pengsalah tu btul tak ? Nabi tk ajar kita mcm tu , Baginda trus mngeluarkan penyelesaian bgi masalah tersebut.

amalan2 yg mnyoal mngapa dan hingga mahu thu mngenai org tu se"detail " yg mungkin adalah perkara yg di amalkan oleh org barat.alasannya,tuk mncari "root of the problem "..tpi kdng2 tk jumpa pun..lebih baik ikut cara Nabi, Tk menyusahkan mana2 pihak sama ada yg bersalah atau yang membantu mnyelesaikan masalah..

Doktor tu menggariskan 3 prinsip dlm menegur seseorang :

1- Guna perkataan  " sesungguhnya " 
2-terangkan yang salah .
3-terangkan yang betul .

contoh ayat "Sesungguhnya , mendedahkan aurat itu dosa,maka tutuplah aurat.."

nmpak mcm skema jer ayat tu..bgi aku,pandai2 la kita susun ayat tu, yg penting tk mngguris hati kawan atau org yg kita tegur.

Rasulullah tak menuduh ,tak mnyindir ,tak menduga sebab dan marah bila berjumpa dgan org yg buat salah.Indahnya Akhlak Baginda..^^

oleh itu,kita sebagai pngikut Baginda dan mngatakan kita sayang dan cinta pada baginda perlu mencontohi baginda..jom sama2 kita belajar n amalkan sunnah Baginda.. Klau tk mau buat skrng, bila lagi .. btul tak ? tkot tk smpat hidup ketika tua,kita di jemput menghadap-Nya ketika muda..

ok lah.. next post kita share lgi bagaimana akhlak Nabi yg boleh kita ikut k..huhu..xcited..insyaallah, smoga kita jdi anak2 yang soleh dan solehah..Insyaallah.. :)

maaf klau da salah silap..mohon teguran k.^^

sekian,








wslm,


Ubaidullah 
Jaulah ke Sinai dan Dahab..

Jaulah ke Sinai dan Dahab..

di tepi pantai dahab ^^




Assalamualaikum , akhirnya da gak chance nk buat entri lagi kali..huhu..


as u all know ,yang aku ni bru habih exam kan.. atau korang tak tau..klau tk tau , kira skung korng dah tau la kan.. hehe.. my winter break just begins tpi dah sminggu juga la strt cuti ni..tinggai 2 minggu ja lagi..then sem 2 bermula..

 Hari ni ,aku nk kongsi ngan korang tentang jaulah aku ke Sinai dan Dahab..Jaulah tu mcm lawatan , Sinai dan Dahab tu nma tempt lwtan kami kat mesir ni.. ^^

16 Januari 2013 :

pada mulanya, kami di katakan akn bertolak kul 9 p.m. tpi akhirnya bertolak dlm kul 2.30 a.m mcm tu la lbh kurang.. haha.. agak lama menunggu bas yg tk muncul dlm suasana kesejukan winter..tpi alhamdulillah..smngat masih ada, sejuk tak terasa..huhu..spnjng perjlanan malam tu, aku tido jer..haha..dah malam,kerja membuta je la kan..

17 Januari 2013 :




Kami singgah sebentar di bekas kem tentera Israel yang kini dah di ambil alih smula oleh tentera mesir.bnyak juga barang2 dan senjata2 milik tentera Israel yang canggih2 terdpt di situ.Tapi akhirnya,tentera Mesir dpt takluk semula.Alhamdulillah.. ^^














rombongan melwat bekas kem tentera Israel yang pernah menawan sinai

dlm kul 7 p.m ,smpai kat tmpt yg kami akan stay kejap sblum bergerak ke dahab keesokan hari.aku panggil nma tmpt tu CAMP..sbb mcm kem gak la..hehe.. tpi da bilik pa smua..kami rehat kejap,sblum memulakan pendakian gunung tursina..dlm kul 11.30p.m kami bertolak ke kaki gunung tursina. kul 1 a.m mula mendaki..aku ingt dah jauh dah aku jalan..tpi hurrmm, rupanya bru mula..haha..alhamdulillahkul 5.15 a.m ..smpai gak ke tmpt yg dituju..woo..5 jam mendaki ?? aku tk kesah pun nek laju or lmbt..matlamatnya adalah smpai ke puncak tu jer..

18 Januari 2013:

tag : salji di tursina

Bila aku tgk raut wajah kwan2 aku yg tk putus asa men daki walau penat mngelilingi diri..membuatkan aku bersemngt nk trus mndaki..yg penting kita smua smpai ke puncak gunung tursina..btul tak ?? ^^ stlah solat subuh,kami mnunggu matahari terbit..sgt cantik pemandngannya..walaupun matahari dilindungi oleh awan..bila dah cerah, dan dpt melihat kwasan sekeliling,kami smua tertarik pabilamelihat gunung sbelah yang terdpt salji di puncaknya..subhanaallah,permandngan yg cantik..then, pa tunggu lagi, snap a pic la jwbnya..hehe..bnyak gak snap pic..huhu

view masa turun dri puncak tursina




















dlm kul 7.30 a.m..kami mula bergerak turun dari puncak gunung.. smpai kat kaki gunung dlm kul 9.30 a.m..penat tk terhingga masa turun tu cmpung ngan panasnya padang pasir..dri pakai winter coat kt atas puncak , smpai bawah pakai t-shirt besa ja.. hehe..

Unta di gunung tursina



















dlm kul 12 p.m kami bergerak ke dahab dgan Bas.. dlm bas , skali lgi aku tdok..kali ni..aku sedar2, dah kt depan pintu hotel dah.. hehe..letih sgt baq hang..lpas duduk kejap dan rehat2..ikhwah(bdak lelaki) gerak ke tmpt ATV tuk men ATV..first time men benda tu..xcited gila..nice memory..huhu












                                                                         








19 Januari 2013 :

bermula dgn aktiviti tgh hari kami tuk ikhwah adalah snorkeling .. first time snorkeling..seram sejuk gak la..musim sejuk masuk laut ni.. hehe.. alhamdulillah ok2 jer.. walaupun aku tk ke tgh laut..tpi aku dpt tgk ikan gak..hehe..

bila aku tgk ikan tu, ikan tu tgk aku balik..haha..mesti dia ingt badak sumbu mana la tersesat kt laut ni..hahaha..view yang cantik yang aku tk nak lupa..

lpas tu dlm kul 5.pm.kami bertolak pulang ke mansoura ..

20 Januari 2013 : smpai di mansoura, dlm kul 8 a.m mcm tu..rasa letih tu, memang letih tpi bila pikiaq balik..bkan senang nk dpt pengalaman mcm tu kan..

bkan smua pngalaman tu boleh disimpan dlm kepingn foto gmbr..tetapi yg lain itu hnya kita yang tahu..ukhwah yang terjalin antara kita harap berkekalan smpai bila2..ya,kat sini bkan mcm kat Malaysia, kat sini,kwan itula kawan kita,kwan juga la family kita..btul tak.. hehe..

atas puncak tursina..smua ni kawan2 aku.. ^^

thankz AJK JAULAH !! first year student plan for the first big event ..woo.congrats to all of u..Pengarahnya Tun Najiha, dan di bantu oleh Hussein Lee dan barisan AJK2 mereka..tak lupa Ketua Komanden,KK kita..haha.. asyraaf azhar..terbaek bro..

k..lah stkt ni je, aku nk share ngan korang..sorry la entri kali mcm buat karanga..korang tgk gambar2 yang aku amik k..thankz a lot..doakan kejayaan aku k..sorry for evrything..

jumpa lgi di lain entri,. (^_^)v

sekian.

wassalam..


pemandangan di bekas kem tentera Israel ..


renungkan


Ubaidullah







2012 vs 2013

2012 vs 2013

Assalamualaikum ,

pa khabar smua ? aku sihat ja..

alhamdulillah, hari ni dah 14/1/2013 !! woo, its 2013 right now !! huhu..
so, tandanya umur aku dah tambah 1= ?? .. hehe.. korang teka la sndri..

so sorry sgt..hari bru aku free nk tulis.. actually , wapa hari sudah, aku free.. tpi mood nk tulis ,tk mai.. so, aku pu postpone..akhirnya..dgan happy nya , aku menulis kembali ^^..

alang2 , dah start menulis ni..jom kta muhasabah diri kita spanjng thun 2012 .. Apa yang korang buat spnjng tahun 2012 ? aku tk pasti korang sedar or tak yang kita ni sedang meningkat usia..so,fikiran kita juga perlu ditingkatkan yakni dimatangkan..pastinya,umur kita melkambngkan di mana kita or tahap fikiran kita..orng selalu ckap pngalaman adalah cikgu yg terbaek dlm hidup kita..sbb kita kita melalui proses pembelajaran..

bila sbut psal pengalaman..for sure kita akan teringt benda yang pahit yg pernah kita lalui spanjng hidup kita.
sbenarnya yang pahit tu indah..btul tak ?? sbb pahitnya pngalaman tu, kita kan ingat dan tak kan mngulanginya lgi..so,pa yang korang buat spnjng tahun 2012 ? klau aku, pngalaman paling bermakna ialah first time menjejak kaki ke bumi Mesir..huhu..xcited baq hang.. hehe..skung dah 3 bulan aku kat sini, mcm2 pngalamn aku kat sini..yang baik dan yang tak baik..korng doakan aku ya..

untuk 2013 lak , korang azam tuk dpt pa eh ? pa kata kita letak satu target untuk cpai something..for sure tuk student ,kita aim tuk perform dlm exam kita kan..so, try letak kan step2 yg kecik tuk capai matlamat korang..tpi depend on seseorng gak, ada yang leh change 180 degree.. klau aku, aku tk leh cm tu, aku take it slow and steady..hehe..

smoga matlamat korang tul 2013 tercapai..ingat, jngan terlalu focus kat dunia..kita juga ada matlamat tuk dicapai di akhirat..make sure kita dpt dua2nya skali..insyaallah.. ^^

k lah stkat tu ja, celoteh aku kt sini..t kita jumpa lgi..doakan kejayaan aku k, n matlamat aku tercapai..huhu
t kita jumpa lagi, asyufkom insyaallah.. ^^ maaf klau da slah dan silap..

sekian,

Ubaidullah ^^
Kataubaid© .