Menuntut ilmu itu Indah.

Menuntut ilmu itu Indah.

Assalamualaikum.. Pa khabar korang..huhuhu..

Alhamdulillah hari ni aku sihat ja..hrap korangpun sihat gak..

Hari (24/9/2012) ni.. aku masih kat penang lgi.Sok aku nk gerak p KL dah..Lusa aku nk fly p Egypt tuk sambung study aku. harap sgt aku slmat p n slamat smpai.aammmiiiiiin.. Sedih lak..wakakaka..anyway,hari2 terakhir ku di Malaysia memang terbaek..*hello?? t balik juga la..ish2..^^


Doakan aku berjaya k  !! ^^,

Apa kata kita berfikir sjenak,knapa kita perlu belajr ??
Sebab parents suruh ka? sbb kwan2 smua p skola..so,aku pun p je la ?? or sbb nk pandai ka??

jwapannya adalah sbb Islam mnyuruh ummatnya menuntut ilmu,wahyu pertama yg diturunkan juga adalah mngenai mnuntut ilmu iaitu dalam surah iqra pada ayat pertama. yang bermaksud Bacalah.
Kedua kita menuntut ilmu ini kerana ingin tuk menegakkan yg benar dan menidakkan yg batil(salah).Hal ini kerana,org yg berilmu dapat mnegakkan yg haq kerana dia mempunyai ilmu dlm bidang tersebut.setrusnya dapt menyelamatkan manusia lain dripada di tipu atau terjerumus kedlam lembah kehinaan.Subhanaallah,Indahnya menjadi org yg berilmu.

Selain itu,tujuan utama kta menuntut ilmu ini adalah untuk mengenal Pencipta kita yak ni ALLAH S.W.T .Banyak kekuasaan Allah yg dpt kita pelajari jika kita btul2 belajar dan betul2 memahami ilmu2 trsebut.contohnya,mngenai peredaran matahari dan bulan.Dalam al-quran ALLAH berfirman :

Surah Yassin
ayat 38 : dan matahari berjslsn di tempat peredarannya.Demikian ketetapan (ALLAH) Yang Maha Perkasa,Maha Mengetahui.

       39 : Dan telah kami tetapkan tempat peredaran bagi bulan,sehingga(setelah ia smpai ke tempat peredaran terakhir) kembalilah ia sprti bentuk tandan yg tua.

       40 : Tidaklah mungkin bgi matahari mengejar bulan dan malam pun tidak dpt mendahului siang.Masing-Masing beredar pada garis edarnya.

Subhanaallah,maha suci-Mu Ya ALLAH.betapa kerdilnya kita kan.Oleh itu,jika kita ingin mengenal ALLAH,kita perlulah mnuntut ilmu agar kita kenal dgan Pencipta kita.

Maka,dengan sbb itulah kita tidak boleh bongkak ,riak dan takabbur ketika mnuntut ilmu.Hal in kerana,ilmu yg kita miliki itu adalah milik Allah.Kita hnya mempelajarinya. oleh itu kita harus la sntiasa rendah diri agar kita tidak mnghina org lain yg kurang berilmu.Di samping itu juga.ALLAH tak suka org yg riak , takabbur dan bongkak.Kita mestilah hormat mnghormati antara satu sama lain dan membantu jka diperlukan.

Antara adab2 yg boleh dikongsikan ialah datang awl , Silent nfone waktu kuliah , tk mencaci guru , hormat guru , tk bersembang dan mcm2 lagi..aku prcaya korang lgi tau dri aku kan..just guna otak pun leh dpt jwpan tu..Klau dah tau sbb pa kita msih buat yg sbaliknya ?? *aku pun lebih kurang gak..renungan bersama..

Apa yg lepas kita jdikan iktibar,benda yg jahat kita tinggalkan,benda yg baik kita truskan.k.Jom kita jadi pencinta ilmu, smga kita peroleh syurga-NYA.
Rasulullah bersabda : siapa yg nk berjaya di dunia,dia kena berilmu,
                                 siapa yg nk berjaya di akhirat, dia kena berilmu,
                                 siapa yg nk berjaya kedua2nya skali,dia juga kena berilmu.

lihat lah betapa pentingnya ilmu dlm kehidupan kita. Ya ALLAH jgikan lah kami org yg berilmu di dunia dan di akhirat.aammmmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin......maka,kita haruslah mnuntut ilmu walau di mana kita berada dan menuntut ilmu ini bukan lah terhad tuk ndak2 skola or pelajar University sahaja.Kita smua perlu menuntut ilmu tk kira umur. Kerana Nabi bersabda "Tuntut ilmu itu fardhu keatas org islam "

insyaallah smoga kita tergolong dlm golongan yg mncintai ilmu dan golongan yg berilmu.Oklah,stkt tu shaja entri  aku pda hari ni..huhu..sempena beberapa hari aku nk fly ni..hehe..doakan aku k..hrap2 lps leh wat entri2 lgi..insyaallah. Waallaua'alam.

Jumpa lagi !! haiya bina ila misr ^^
misr ardul kinanah..

Jgn putus asa..

                                            Ahlan Misr 2012 MedicMesir

Sekian ,
wassalam.

ubaidullah_93

Indahnya hidup bermasyarakat ..

Indahnya hidup bermasyarakat ..




Assalamualaikum semua..

alhamdulillah..kita diberi keizinan oleh Yg Maha Esa untuk bertemu skali lagi di sini.. ^^,

Insyaallah,hari ni aku nak kongsi ngan korang tentang " Gangnam style ". Entah kenapa dri first time gangnam ni kluaq , aku tk minat nk tgk depa tu menari.tp sejak aku tgk sedutan2 gangnam ni kat tv ,aku rsa cm "eeeeee,hodohnya " trlintas dlm kepala aku "da juga org yg mnat tarian cm tu " yela,mungkin aku ni jenis yg tak minat tarian kan,boleh la aku ckap cm tu..tp serius wei, geli aku tgk..terloncat tk tentu hala..eeeeee..haha..

Pelik tpi benar , tarian mcm tu la di minati oleh masyarakat dunia skung ni.Dalam skelip mata sahaja Gangnam style(GS) ni famous kat seluruh dunia,tak terkecuali rakyat Malaysia.Susahkan bila dah terjebak dlm benda2 mcm tu,tpi still aku heran kenapa dan ada apa pda GS tu ?? pa yang menarik sgt ? *klau korang tau,komen kt bwah k..kongsi ngan aku yg tak tau nii.. :) 

Kenapa mudah sgt kita terjebak dgan apa2 saja yg org luar buat ?? dulu ngan shuffle nya ,hip hop ,punkn so on ?  benda2 tu smua bgi benefit kat kita tak ?? or tmbah lg keburukan dlam masyarakat kita ??
korang mungkin ada jwapannya dan alasannya skali..tpi masih da yg tercari2 dan terkapai2 mencari jwapannya.tgk je masyarakat kita skung ? mcm na ?? n sapa yg perlu dipersalahkan ?? ibu bapa ?? guru2 ?? or msyarakat ? or salah kan diri sendiri ??

begitu lah persoalan2 yg sering terlintas dlam fikiran kita.skrng ni bukan masanya tuk mnunding jari siapa salah dan siapa yg benr tetapi bgaiman nk membantu mnyelamatkan anak muda islam dripda mudah terjebak dlam gejala2 tersebut.Jawapannya adalag balik kepada al-quran dan As-sunnah.Didiklah anak2 kita dgan sebaik2nya .Jaga mereka dripda anasir2 buruk dan melalaikan.Didik mereka dgan Al-quran bukan dgan lagu agar hatinya diterangi dgan nur Al-Quran.

Didik Masyarakat pula majlis ilmu agama di masjid dan surau2.Tanamkan rasa cinta terhdap ilmu akan mnyebabkan kita tak akan putus asa dlm kehidupan kita sebaliknya kita akan cuba untuk meningkatkan keupayaan diri kita.Di samping itu tnamkanlah dlm diri untuk trus berdakwah walau dimana jua kita berada.Hal ini demikian kerana,tanggungjwab dakwah adalah tanggungjawab kita bersama.Sebagai masyarakat yg prihatin,kita harus mengikuti perkembngan anak2 muda dan semasa kerana mereka juga adalah sebahagian dri hidup kita.Andai mereka mnyimpang terlalu jauh,tugas kita untuk menegur mereka.Sapa lgi yg akan mnegur mereka klau bukan kita!!

Seterusnya bagaimana kita nk hindarkan benda2 yg merosakkan akhlak kita ini,berbalik la kepada Al-Quran dan As-sunnah.Di samping itu kita juga perlu bertnya kpada alim ulama mngenai sesuatu yg baru yg dibwa oleh masyarakat luar kerana bimbang pekerjaan atau perilaku yg kita laku kan itu akan mnggugat iman kita.Nabi bersabda "ulama itu perwaris nabi " .Jadi,hargailah ulama' kita dan dikeji mereka..kerana bimbang kita akan dikeji oleh Allah.

Jika kita tk mampu untuk menegur msyarakat kita,ayuh marilah kita pnjatkan doa kita kpada ALLAH. Nabi bersabda : " doa itu senjata org beriman ".So,jgn la kita sgan2 tuk berdoa kerana Allah suka org yg berdoa kepadaNya.Dismping itu, jika kita berdoa kpada seseoarng supaya mendpt kebaikan,nnt malaikat akan mendoakan kita agar mndpt kebaikan juga.Subhanaallah,hebat betul .hanya dgan doa,kta mampu merubah sesuatu.Maka,mnjdi tanggungjwab kita mendoakan masyarakat kita.

Lastly,jgnlah kita asyik mnghukum seseorng atas sbb kesilpannya tetapi bantulah dia agar menemui jalan yg btul.bukan bermakna kita berlembut dgan penjenayah atau pembuat kesalahan,sebaliknya kita memberi pluang kepadanya jika dia mahu berubah.Jika dia wajib menerima hukuman,maka dia perlu mnjalani hukuman.

Indahkan klau mmpunyai masyarakat yg baik budi pekerti dan saling tlong menolong mcm tu.Klau korang nk masyarkat mcm tu.jom kita mulakan.,JGN tunggu org start dlu.."be the first one yg wat benda baik,Insyaallah dpt pahala " . Oklah,rsnya dah bnyak dah melalut ni..aku just nk kongsi ngan korang k..aku pun tgh mencuba tuk membaiki diri aku.sama2 kita doakan agar kita mncapai Mardhotillah dlm kehidupan kita.Insyaallah.

maaf andai tersalah atau terkasar bahasa yer.Jumpa Lagi !!

-"ALLAH \tk kan ubah nasib sesuatu kaum,melainkan kaum itu mngubahnya sendiri " (Ayat Al-Quran ) -



sekian.

ubaidullah_93
SIAPAKAH AL-GHURABA ?

SIAPAKAH AL-GHURABA ?

Siapakah Al-Ghuraba ?? | Assalamualaikum., "Terima Kasih Ya Allah sbb bagi kami peluang tuk terus bernafas dan menjalani kehidupan sebagai hamba-Mu, Ya ALLAH. ".Alhamdulillah, kita kembali bersua setelah lama tak bersua. Insyaallah , hari ni nk share ngan korang mengenai golongan yg disebut sebagai "ghuraba". Siapa golongan Ghuraba ni ??

Ghuraba bermaksud orang-orang asing.berdasarkan hadis di bawah,Rasulullah bersabda :




بداء الإسلام غريبا فسيعود غريبا كما بداء فطوبى للغرباء
Maksudnya: Islam mula tersebar dalam keadaan dagang ( asing) , dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang-orang yang asing. ( H.R. Muslim)
Sewaktu Islam mula tersebar,Masyarakat Quraisy seperti terpinga2 dan mnganggap islam ini sebagai ajaran yg baru.Sedangkan ajaran yg dibwa oleh islam itu lah yg terbaik tuk mereka.Oleh sebab itu,Islam di pandang asing oleh mereka.Baginda Rasul dan sahabatnya tk pernah pututs asa dlam kerja2 dakwah.Mereka meneruskan kerja dakwah mereka walau pelbagai risiko dan dugaan yg bakal diterima mereka.Akhirnya , Islam berjaya menakluki 2/3 dunia.Subhanaallah,kuatnya mereka mnghadapi setiap dugaan dan cabaran tersebut.


Siapakah Al-Ghuraba ??


Oleh itu,Kita perlu la mencontohi mereka dan terus membwa smngat yg mereka bwa untuk menyebarkan islam.Umat Islam yg hebat tk kenal erti putus asa.btul tak ckap aku ni.sbb kalau kita berputus asa,sapa lgi yg nk sebarkan islam.orang non-muslim nk sebarkan islam ?? sudah pastinya tak kan.So,ayuh kita tnamkan niat tuk sebarkan Islam dan tanamkan niat kita tuk membantu orang2 yg ingn mempelajari Islam tidak kira dia baru nak msuk Islam or sudah Islam yg sedang mencari sinar iman tuk di isi dalam diri nya.
Kita lihat sekarang ni,Islam kembali menjadi asing. Kita tgk dalam masyarakat kita dan kita tny diri kita samada kita juga melakukan perkara yg sama dengan mereka.Baik,apa yg akan terlintas dlam fikiran kita apa bila kita melihat seseorang itu cuba mngamalkan Islam dengan sempurna ?contoh kita tgk seorang lelaki berpakaian jubah , berkopiah  dan berserban datang dan lalu depan kita.Apa yg hati kita bisik kt kita ?? "alah,dia tu buat2 alim jaa.bukan alim sgt pun " atau "ermm,dia ni kan dlu bukan bek sngat.entah kena pa ttba dia jagi mcm ni "  Itu statement negative masyarakat kita trhdap org yg cuba mempraktikkan Islam.Hatta hukum Islam yg Allah sendiri beri kat kita sprti yg terdpt dalam AL-Quran pun.,masih ada yg mempertikaikannya.SIAPA kita nk mempertikaikannya ??
Allah,Allah,Allah..
Rasulullah ckap dlm hadis di atas, Islam datang dgan asing,Islam akan pulang dgan asing . Adakah sudah hampir masanya tuk kita kembali kpada ALLAH ?? Islam sudah di pandang asing skung ni.Islam dicaci,dikeji,di hina dan di pandang enteng oleh musuh2 Islam. Jawapan tuk persoalan tu hnya ALLAH sahaja yang tahu.Kita sbgai hamba-Nya perlu trus berusaha tuk avoid dari maksiat dan terus menyebarkan Islam selagi mampu , Insyaallah..

Manakala, Al-Ghuraba pula merupakan orang2 asing. Siapakah mereka ini ??


 Imam Ibnu Qaiyyim dalam mentaklik surah hud ayat 116 yang bermaksud, “Maka sepatutnya ada di antara umat yang telah dibinasakan dahulu daripada kamu itu, orang-orang yang berkelebihan akal fikiran yang melarang kaumnya dari perbuatan-perbuatan jahat di muka bumi tetapi sayang! Tidak ada yang melarang melainkan sedikit sahaja, iaitu orang-orang yang Kami telah selamatkan di antara mereka dan orang-orang yang tidak melarang itu telah menitik beratkan segala kemewahan yang diberikan kepada mereka dan menjadilah mereka orang-orang yang berdosa.”

Ghuraba yg di maksudkan di atas ialah mereka yg membwa perubahan terhdap kefasadan umat.


Doktor Yusof Qardhawi menyifatkan Ghuraba` ini adalah Ahli Allah semata-mata, tidak berpihak pada mana-mana puak atau yang berkepentingan, tidak terikut dengan fahaman-fahaman yang ada, semuanya berpaksi di atas jalan Quran dan sunnah untuk menegakkan kebenaran. Firman Allah: “Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang dimuka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah” (Al-An’am:116)


Siapakah Al-Ghuraba ??



Bukan mudah tuk menjdai al-ghuraba. hal ini kerna kita perlu lah mngetahui sejarah Islam dan sirah nabi . Disamaping itu kita juga perlu mmpunyai pengetahuan yg mndalam terhdap Al-Quran dan hadis baginda. Kita juga perlu merubah atau menyelesaikan perpecahan umat Islam dan terus mempertahanakan Islam dalam apa jua keadaan sekali pun.Siapa yg nk pertahankan Islam kalau bukan kita org Islam itu sendiri.Ayuh kita fikir jap,mampu kah kita mnjdi al-ghuraba.Insyaallah,kita cuba meng"improve"kan diri kita kearah lebh baik dan setrusnya mncapai matlamat kita.
Aku rsa cukup la stkat ni.jom kita berfikir dan terus berfikir dan menghaslkan buah fikiran dan solution yg terbaik tuk kebaikkan umat Islam seluruhnya.Maaf klau dah salah silap terkasar bahasa dlm entri Siapakah Al-ghuraba kali ni.Aku harap komen korang k..kalau entri aku ada kekurangan dan salah silap tlong tegur k. :)
Renung2kan dan selamat beramal !!
Insyaallah.Jumpa lagiii.. (^_^)



Sekian.

ubaidullah_93


Lirik Lagu..

Lirik Lagu..

Assalamualaikum,

Alhamdulillah hari ni,hari Rabu,Allah masih kasih dan sayang kat kita,masih beri kita pluang untuk taubat dan kembali kepada-Nya. Tambhan pula,pluang tersebut masih diperlukan oleh kita tuk memperbaiki diri kita kearah yg lebih baik.Insyaallah.

hari ni nak share ngan korang semua mngenai sbuah lagu yg best bgi aku.Lagu yg menaikkan smngat kita,apabila kita down.Lagu tersebut ialah Menuju wawasan nyanyian UNIC.apa  kata korang baca dulu liriknya k..

Wawasan diri penuhi dada dengan ilmu
Wawasan agama bekalan masa depan dan akhirat
Kuat usaha jujur dan amanah
Sentiasa mengharapkan keredhaan Allah
Umat Islam harus cemerlang
Hari ini mesti lebih baik dari semalam
Jangan buang masa
Siapa kata kita tidak boleh
Kita ada Allah maha kuasa
Kita punya kuasa tenaga
Doa sebagai senjata
Umat Islam sentiasa boleh

Umat Islam zaman lampau
Taat perintah Rasulullah
Bersama berusaha
Bersatu tujuan wawasan
Wawasan dunia dan akhirat
Aqidah ibadah harus sempurna
Ibadah tanpa aqidah wawasan syaitan
Ulama’ warisan anbiya’
Pegangan mereka harus diikut
Ajaran sesat wajib hindari
Umat Islam harus cemerlang
Umat Islam sentiasa boleh
Akhirnya Islam cemerlang seluruh dunia
Tajuk Nasyid : Menuju Wawasan
Artis : Unique ( Uniq/Unic )
Album : Hijrah
klau korang tgk n hayati lirik ni,pasti korang dpt bnyak input2 yg amat berguna dlm kehidupan kita.Bila aku tgk balikkan,kita tak leh berputus asa walau kita gagal ..kerana umat islam harus cemerlang. Bagaimana nk cemerlang ?? tgk kat lirik, depa ckap pa ? hari ini mesti lebih baik dari semalam. maksudnya kita mesti meng-improve-kan diri kita demi hari.Subhanaallah,hebatnya ALLAH..Allah bgi kita buat salah dan ALLAH stll bgi kita time tuk berubah dan bertaubat kepada-Nya.
So,sahabat,jom gunakanlah masa yg da tuk bertaubat kepada-Nya.Kita tahu dan Kita sedar yg mana kita pasti akan dijemput oleh-Nya,tpi kita masih wat dosa*peringatan tuk yg mnulis juga..?? adakah hati kita sudah mati hinggakan kita gembira wat maksiat dan rasa sedih pabila kita beribadat.
Oleh itu,ayuh teman kita bermuhasabah diri..renung balik pa yg kta dah buat spanjng hidup kita dari kita start baligh smpai skung..ingat balik yg mna lgi bnyak kita buat dosa or pahala..rahsia ni hanya kita ngan Allah ja yg tau.Jadi,minta Ampun kat Allah..Insyaallah,Allah ampunkan dosa kita.
Apabila kita dah bebas dri dibelenggu dgan dosa2 kita..maka kejayaan lebih mudah dicapai kerana kurang bebanan yg kta tanggung dismping hubungan yg kukuh dgan Pencipta dan Pemberi Kejayaan yakni Allah.
So,renung2kanlah k..harap kita dpt bgun balk dri tidur kita tuk mencapai kejayaan sama ada di dunia mahupun akhirat nanti.Jumpa lgi di lain waktu.Maaf andai da tersalah silap dalm entri kali ni.Semoga bermaanfaat tuk kita semua.Insyaallah.


jgn lupa komen dan follow .. :) 
Sekian,
Ubaidullah_93
Nak Fly dah !!

Nak Fly dah !!



Assalamualaikum tuk semua ..

Alhamdulillah , bersyukur kta kpada ALLAH , sbb masih bgi kita pluang tuk hdup di muka bumi ini..
maka " nikmat Allah yg mana kamu dustakan " - ayat al-quran,Ar-rahman - ..sekadar renungan kita bersama,banyak nkmat yg ALLAH bgi kat kita..Adakah kita bersyukur atau kita melupakannya..Oleh itu , masihbelum terlambat kawan tuk mngubah diri kita ke arah yg lebih baik. "jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam ".

Insyaallah,hari ni rsanya nk bwat entri psal Fly !! Mesti korang terfikir, pa yg dimaksudkan Fly dalam konteks ayat di atas..hehe.. sbnarnya Fly tu memberi maksud terbang laa..adess..haha.. ok,aku bwa situasi yg akan berlaku kepada kawan2 aku dan aku sendiri iaitu kami akan fly ke Mesir,Insyaallah.. First Flight pada 5 Sept,di ikuti ngan flight seterusnya. wah,depa dah nak fly la.huhu..xcited lak tgk depa dok packing barang and dok wat ayat2 sedih kat fb..kita faham,perjalanan jauh,dok jauh ngan keluarga ,dok kat negara org, dok kat tmpat yg kita tk tau budayanya hanya mendgar cerita2 senior yg telah adapt ngan tempat tu.Persoalannya,adakah kita pun boleh adapt ngan persekitaran kat sana ??

Hari tu, aku p jumpa seorang ustaz. aku p ngan parent aku la kan..tk kn nk p sendri..hehe..tkot,ustaz tu bukan knai aku pun,just knai parent aku.Mak aku tny ustaz ,boleh ka aku ni nk p Mesir ?? haha..terkezut gak aku..hehe..tpi ustaz tu ckap, " Boleh,ingat !! Allah sentiasa bersama2 ngan kita " Aku dengar ja kata2 ustaz tu..aku rasa mcm,ya Allah,kau dekat ngan kami.tpi kami yg melupakan mu..

Start dari peristiwa tu,aku smakin bersemngat and yakin aku mampu adapt ngan suasana persektaran kat sana.Just share ngan korang,kot2 korang masih tercari2 or rasa mcm nk stay kat Malaysia lgi..tkot nk p sana.Aku pun kdng2 rasa mcm nk stay ja kat sini,tpi aku fikir2 balik , rezeki aku ada kat sna.So,aku patut pergi sana.Aku pegang dan yakin ngan kata2 ustaz tu "Allah sentiasa bersama2 ngan kita ".So,klau da problem kat sana,maka carilah ALLAH.Dia sahaja yg mampu membantu kita disana.Dia yg akan menaikan smngat kita,Dia juga akan menolong kita.

ALLAH kata dalam Al-quran ,"Apabila hambaku bertnya kepadamu tentang aku,maka katakanlah aku ni dekat,Aku akan mngabulkan doa kepada sesiapa yg berdoa kpadaku..*ila akhiri ayat.. " jadi tk perlula kita risau lagikan.Cuma skung ni , kita perlu tingkatkan keyakinan kita terhadap ayat2 ALLAH and Hadith Rasulullah S.A.W..

Masalah kita skung,kita kurang yakin ngan ayat2 ALLAH.sebab tu kita risau.Klau kita yakin Allah tu dekat ngan kita,pasti kita tk risau.Atau mungkin Dosa2 yg kita lakukan menghantui kita ?? "ish,aku dah la bnyak buat dosa,malu la nk doa kat ALLAH " , "aku ni hina lah,bnyak giler dosa aku ngan ALLAH, ALLAH nk ke ampunkan dosa aku ?? ".. pernahkan,persoalan2 mcam ni timbul dlam diri kita.Kdng2, kita rasa malu kat ALLAH,dngan dosa yg bertimbun yg kita dok carry tiap2 hari,kita menghadap ALLAH tuk mintak sesuatu yg kita inginkan sedangkan apa yg ALLAH suruh kita tak bwat.. Ya ALLAH,Ampunkan dosa kami !!

Kita tau dosa kita bnyak.So,mintaklah ampun kat ALLAH, ingat ALLAH akan mngampunkan dosa2 kita asalkan kita tak syirikkan ALLAH. Masyaallah sahabat,baiknya ALLAH kat kita.So,kita haruslah muhasabah diri agar kita sentiasa dibwah naungan-NYA insyaallah.Klau kita follow apa yg ALLAH dan Rasulullah suruh..insyaallah,kita mampu mnguasai dunia ni,sbb kita tk perlu tkot ngan manusia,kita perlu tkot ngan ALLAH sahaja, sebab DIA tuhan kta.So,follow the rule that had been teached to us by our Rasulullah..Insyaalah kita akan selamat di dunia dan akhirat.

Pergh , bgi tazkirah lak..hehe..sekadar renungan kita bersama ya.So,mcm na skung?? korang still tkot nk Fly ka ?? tk pa,take time..rileks..insyaallah,korang akan dpt ketenangan,Mesir adalah bumi anbiya, untunglah sapa yg dapat menjejakkan kaki kat sana.Korang Fly bila ?? aku fly lambat skit..huuhu..so, yg nak fly first flight..good Luck tuk korang.kuat kan keyakinan diri ya.t smpai sana,upload la gambaq2 korang yg first batch yg smpai mesir dulu tuk tahun 2012..hehe.. smga usaha kita dan keluarga kita diberkati ALLAH..

Sebenarnya,aku tk sure apa yg aku tulis kali ni..hehe..maaf la klau terkasar bahasa dlam penulisaan aku kali ni.Just nak wish, ALL THE BEST tuk kawan2 aku yg nak fly ni..fly la kemerata dunia pun,ingat ALLAH sentiasa bersama2 ngan kita.Kawan2 yg nak fly p mesir 5 sept ni,tunggu aku di mansoura ya..hehe..aku lak yg xcited sgt..hehe..Insyaallah ,di Mesir t kita kan berpisah sementara kerana kita berlainan Universiti..So,perasaan rinduuu kat kwan2 pasti menjelma di campuq lak ngan perasaaan rindu kepada keluarga di kampung.

Maka apa yg perlu korang buat ?? Doakan kesejahteraan mereka,kita tk mampu tk p berjumpa ngan mereka .. at least,kita berdoa kepada ALLAH agar mereka selamat. insyaallah. satu ja pesanan aku , yakin ngan apa yg korang doakan,ia amat menenangkan jiwa kita.. tak percaya ?? korang try la.. :)

Lastly,tuk geng2 aku Pre-Medic group 8 Mustafa !! good luck tuk korang gak,teringin nak hantaq korang yg nak fly 5 sept ni.. Apakan daya jauh lak tmpat korang fly ngan umah ku..tk pa doa abg korang ni bersama2 ngan korang ..hehe..

sebelum terlupa,tuk kwan aku Muhammad Qusyairy yg akan fly ke Jordan.Good Luck bro..hehe.. t jumpa kat bumi Arab..smga balik t ,kita smua dapat berbakti kepada Masyarakat kita Insyaallah.cukuplah sekadar itu,jumpa lagi dan Selamat FLY !! .







Sekian.

Ubaidullah_93




Mutiara Hikmah

Mutiara Hikmah

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,hari ni nk share skit mngenai mutiara hikmah yg aku dpat dari risalah
Ma'had Ad Da'wah Al-Islamiyah

1-Dan apa sahaja yg kamu dermakan,maka Allah S.W.T. akan menggantikannya dan Dialah sebaik-baik pemberi rezeki. (saba' :39)

2-Setiap detik masa yg berlalu merupakan perkhabaran yg jelas betapa kita kian hampir dengan kematian.

3- Jika anda letih membuat kebaikan,ketahuilah bahawa keletihan itu akan hilang,sedangkan kebaikan itu akan kekal.

4- Mintalah nasihat drpd mereka yg wajahnya ada nur,kata-katanya menghidupkan hati dan sebaik-baik manusia ialah org yg bila kamu melihatnya,kamu mengingati Allah S.W.T..










Sekadar renungan kita bersama..smga korang terhibur k..
Kepada kawan2 aku yg nk Fly dah, good luck !! and jumpa di mesir k !!
Aku bakal menyusul bersama2 bagasi ku..wah..haha..


Sekian.


ubaidullah_93
Kataubaid© .