C.I.N.T.A !!

C.I.N.T.A !!

apa yg di maksudkan dgan cinta ? | Assalamualaikum..pa khabar smua ?
Alhamdulillah,kita masih diberikan pluang tuk hidup dan menjalani kehidupan di muka bumi ini.
sejak beberapa hari ni,bila aku on9 fb ja..mesti da post psal cinta , ayat2 jiwang..huhu..benda ni best klau hayati btul2..tpi sejauh mana kita mngenali perkataan C.I.N.T.A ?? dah khatam ka subjek tu ??
apa yg di maksudkan dgan cinta ?? cinta adalah satu perasaan yg ada dlm diri kita yg mewujudkan perasaan kasih sayang terhadap sesama manusia dan makhluk di sekeliling.

Bagaiman ngan definisi CINTA korang ??

Masalahnya sekrang btul ka korang rasa perasaan yg ada dlam dri korang tu cinta ?? perasaan yg korang katakan itu cinta yg menyebabkan korang mendekati si-dia dan try to tackle dia dan akhirnya membwa kepada budaya couple !!

skung dalam masyarakat kita terutamanya telah tersebar budaya ber'couple' . ada org tny best ka couple ni ?? pendpat korang lak ?? sorry aku tk tau nk ckap mcm na..haha..sbb aku tk terlibat dlm budaya mcm tu..huhu..kdang2 aku tgk org yg bercouple ni plik ..hehe.. sbb pa aku ckap plik,mula2 masa nk try tackle si-dia tu..bkan main lgi,buat ayat2 yg berbunga2.bila dah dpt rajin sgt lak..rajin gaduh..at the end clash. kita dah tau dah perjalanan hidup org bercouple..lpas clash,agak2 sunyi tu..try lak cari yg len. and then jdi la mcm yg telah berlaku sebelum ini.Kdang2 aku terfikir gak,ini lah yg dinamakan hubungan yg tk da berkat..sbb tu asyik bergdauh.jeles tk tentu pasal.tu smua virus dari syaitan tuk kita.

Cuba kita tgk mcm na Islam ajar kita.Firstly, cari cinta ALLAH !! Sbb pa ?? sebab Allah  pemilik cinta. Dia yg bagi Cinta kat kita,Dia jua boleh tarik perasaan tu dari diri kita.Second,cinta Rasul.sebab baginda telah mnunjukan semua perkara kebaikan kepada kita.Tapi kita ?? buat tak kebaikan tu. *yg mnulis ni pun sama jer..hehe.. Next,Cinta kepada kedua ibu bapa. korang kata,bila aku dah besar t..aku nk kerja hebat2..t leh tolong parent aku.Tapi boleh ka kita membalas jasa dan pengorbanan mereka kepada kita ? jwpannya tidak !

Kita tk mampu balas jasa parent kita.sbb terlalu bnyak pengorbanan mereka kepada kita,dah wapa juta rnggit duit mereka yg telah mereka kluar kan tuk menampung perbelanjaan kta ? renungkan sahabat..berapa bnyak air mata mereka kluar tatkala kita sedang membesar ini melanggar perintah mereka shingga mengguris hati mereka ? adakah kita patut kita kata " aku dah balas jasa parent aku " ?? tk patut bgi aku la..sepatutnya kita sedar diri kita bnyak tolong parent kita or bnyak menyakitkan hati mereka ?? renungkan sahabat..

Oleh sebab itu,kita perlu sayang dan cinta kepada parent kita,seterusnya sayang kepada family kta.Sebab tanpa mereka kita tk mampu nk menjalani kehidupan sesempurna ini ..btul tak ? persoalan yg timbul sekarang , tinggi mana level cinta kita kepada mereka ? or kita lebih mencintai org yg belum Halal tuk kita berbanding orang yg halal tuk kita ?? oleh itu,jom kita fikir sejenak btul ka apa yg kita lakukan ini.?? adakah kita meletakkan cinta kita di tempat yg sepatutnya??

so,boleh ka kita cinta kepada orang lain sedangkan orang patut kita cintai kita lupakan ?? renungkanlah sahabat.cuba fikir2kan k.. smga post kali ni dpt membuka minda kita dalam menilai sejauh mana kehidupan kta sekrng ni..insyaallah..

Cinta yg pertama hanya untuk Allah. :-)

sorry kalau da terkasar bahsa sewaktu mnulis post ni k..sekdar renungan bersama..agar kita memperoleh rahmat daripada Yang Maha Esa.Insyaallah..(^_^)
jumpa lagi di lain masa.
Assalamualaikum..

ubaidullah_93


renungan bersama.. :)




Raya Tak Jadi !!

Raya Tak Jadi !!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,diri ni masih diberi peluang tuk menulis dalam blog ini lgi..
Allah masih beri pluang kepada diri ini tuk trus menghirup Oxygen dan mengeluarkan Carbon dioxide dari pada bdan ini..Subhanallah, Maha Suci Allah mencpta kita dlam keadaan sempurna..

Ramadhan telah berlalu ,
Syawal pula datang menjengah ,
bagaimana ramadhan kita yg lalu ,
Adakah ia meriah  ? ..

Ramadhan kali memberikan 1001 kenangan buat diri ini ,start puasa ngan kwan2 di Pre-Medic MM 2012..
Menjalankan tugas sbgai seorang pelajar..Belajar,belajar,belajar dan terus belajar..itu ja yg terus menjdi matlamat hidup sbgai seorang pelajar. walaupun kerap mngalami kegagalan,aku tetap berpegang ngan sepotong ayat AL-QURAN yg bermaksud jgn putus asa dengan rahmat Allah..

Alhamdulillah,aku still di sini ..menjalani kehidupan seperti biasa,disamping keluarga tercinta ..huhu.. skrang aku focus kepada study aku..jdkan yg telah berlaku itu sebgai aras pengukur tahap keupayaan kita,dan jdikan ia sbgai iktibar dan terus memperbaiki diri agar,kejayaan yg akan datang akan trus digarap dan dicapai.

Berbalik kepada Ramadhan tahun ni,aku start puasa  di Uni Putra Malaysia,berpuasa ngan kwan2 yg akan Fly ke Mesir.seriusly seronok..awal2 ramadhan , aku tolong kwan aku amik makanan tuk sahur..tpi bila nk habih program,aku la yg ghuyub..hehe..last2,kwan2 aku yg tolong amikkan makanan tuk sahur.Thankz roomate and housemate aku.korang memang gempaq !!

Habis ja program Pre-Medic MM 2012, aku pun balik ke Penang..kerumah ku..huuhuhu..perasaan masa tu,memang xcited gila..tpi aku diuji lak ngan sakit,alhamdulillah,skung dah berunsur kurang sakit ni.hehe..paling best,masa time raya.. hehe..aku kena admit kat hospital,sbb sakit aku ni la..wei !! hari raya yg pertama der!! ngan bju raya tk pakai lgi.. haha..lawak lak bila teringat kisah tu..depa dok usik aku,depa kata , seblum jdi doktor..kena la dok dlam hospital dlu..rasa pengalaman seorang pesakit bila kena rawat di hospital.hehe..aku pun diam ja la..tk tau nk ckap pa.. just terima ja usikan depa,sbb aku sakit..hehe,tp klau difikirkan balik,btul gak pa yg depa ckap..bkan selalu msuk hospital pun and rasa treatment kat pesakit kn..hehe..

Lepas satu malam di hospital,aku pun balik umah..hehe..maka bermula la hari2 raya aku kt umah,walaupun raya tahun ni tk segempak raya thun2 lepas..tpi raya tahun nii tetap gempak..huhu.. sbb stiap yg berlaku kat kita ni,pasti da hikmahnya..dan aku juga fikir,ya betul..da hikmah disebalik  setiap yg berlaku ke atas aku..yg penting,kita kena pastikan stiap yg berlaku ke atas kita ni dpat mngerat kan hubungan kita ngan ALLAH dan sesama manusia.Insyallah.

Rasanya,cukupla tuk kali ni.sbnarnya,aku nk lepas geram sebab lama tk mnulis kat sini.Alhamdulillah,Allah bgi kesempatan tuk menulis , harap korang enjoy ngan penulisan aku kali ni,walaupun just nk share pengalaman ngan korang..huhu..

Rasanya masih belum terlambat tuk aku ucapkan

Selamat Hari Raya Aidilftri ,
Maaf Zahir dan Batin ,
Kepada semua Muslimin dan Muslimat.
Simpanlah kenangan korang bersama ahli keluarga di saat hari bahagia sbb korang ja yg laluinya..dan orang lain hanya mampu melihat melalui gambar yg kita rakam kn..dan kita ja yg mampu xplain mngenainya..Insyaallah.



tag : Pre-Medic MM 2012.

JUMPA LAGI !! tuk kwan2 yg nak Fly dah..selamat berlepas,make sure jgn tertinggal pa2 yg penting..t susah lak nk hantaq kat korang..hehe..insyaallah,aku bakal menyusul..huhu..

Insyaallah,kita berjumpa lagi di lain waktu..
Assalamualaikum, wassalam.. (^_^)

Ubaidullah_93
PERPISAHAN YANG DIRANCANG..

PERPISAHAN YANG DIRANCANG..


Assalamualaikum.. 

   ALHAMDULILLAH..akhirnya dpat juga masuk ke alam blogger ni, Setelah sekian la meninggalkannya..
syukur yg tk terhingga kita panjatkan kepada ALLAH S.A.W kerana masih di peluang tuk meneruskan hidup di dunia ini terutama di bulan yg mulia yakni Ramadhan.Kta juga telah memasuki fasa terakhir dlam ramadhan,jom kwan2 kita refleks balik diri kita pa yg kita dah buat ktika first ramadhan hingga hari ni..renung2kan..klau masih kurang, ayuh tambah amalan dgan bca AL-QURAN Solat Sunat zikir dan sebgainya..masa masih belum terlewat dgan baki ramadhan yg ada, kita masih boleh tuk overcome balk pa yg kta tinggal.. make sure kita dpat keampunan dr ALLAH..

"jadikahlah Ramadhan kali in sbga ramadhan yg terbaek dalam hidup kita"


Rasulullah s.a.w bersabda :
“Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan
dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala daripada Allah, dosanya yang telah lalu telah diampuni (oleh Allah)”
(Diriwayatkan oleh al-Bukhari dalam Shahih al-Bukhari, Kitab al-Iman – no: 38)

Perpisahan yg dirancang..

Alhamdulillah, tanggal 11 Ogos 2012 adalah hari terakhir pelajar2 PRE-MEDIC MM dan berserta pelajar Program JOM ! , berkampung di Kolej 17 UPM,Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan. Students Pre-Medic telah menghabiskan masa 6 minggu  di sana dengan plbagai aktiviti yg telah di rancang spanjang program di sana..

*adoi formal lak..hehe..sori nk transform to unformal..

Ana one of Pre-Medic MM 2012 students, banyak pengalaman yg ana dpat spanjng tnggal di sana..start ngan first week and follow by other weeks..yg paling penting ialah ana dpat belajar mengenai tanggungjwab. Banyak tanggungjwab yg perlu dilaksanakan dengan smpurna dlam masa yg singkat. Alhamdulillah, ana juga dpt belajar cara mengatasi masalah jika terdpt masalah.

Selain itu, kami di ajar oleh Pensyarah2 dari UPM sendiri dan tidak lupa juga kpada ustaz2 dan ustazah2 dari negara2 arab yg mengajar kami Bahasa Arab Ammiyah.Ustaz Mustafa adalah ustaz tuk group ana (Group 8). Beliau berasal dari IRAQ dan dtg ke Malaysia atas sbb sambung study di universiti di Malaysia. Tidak lupa juga kepada kwan2 Pre-Medic dan JOM ! yg hebat dan stailo..hehe..yg tk pernah kenal erti penat lelah dalam membantu kwan2 yg lain.Korang memang TERBAEK !! My housemate yg gempak !! ->Luqman,Ajwad,Anuar,Aswan,Ruzaini,Muhaimin dan Idrus..aku ingat korang smpai bila2..thankz sbb tlong aku k..mnta halal mkan minum ubai k..sorry klau da wat salah ngan korang.. :)

Seterusnya kepada rakan2 a.k.a adik2 dalam group 8..start dgan first kelas and follow by next class,kita telah membina ukhwah persahabatan antara kita..kita telah membina ' bonding ' antara kita.Insyaallah harap ikatan kita ni akan berkekalan Insyaallah hingga ke syurga.aaammmmiiin.

Ikhwah :Naquib,Firdaus,Fawwaz,Faris,Irfan,Haziq,WAN,Syahmi,Amirul,Aiman,Zaim,Zul dan Ilman .

Akhawat : Ratu,Anis,Diyana,Elia,Dini,Farhana,Elisa,Alini,Farah,Alin,Iffat,Hanis,Hanisah,Ku, Aina,Basyirah,Haziqah,Atika,Sabrina,Nabiha,Nabihah,Aishah,Syuhaida,Fatiha,Yunn,Azliya dan Wan Noraini.

*ni smua group ana..
Tag : Group 8 : Mustafa !! 

Insyaallah,kami bakal mnjdi doktor2,doakanlah kejayaan kami hingga kami tamat study di Mesir dan dapat tinggal kat sna dgan selamat dan selamat pergi dan balik,Insyaallah. Doakan kami kembali ke tanah air nanti agar dpt berbakti kepada Masyarakat..Insyaallah

Untuk G8  :
Thankz a lot,sebab korang bnyak tlong ubai spanjng pre-med 2012.alhamdulillah,kita berjaya siapkan tugasan yg diberikan kepada kita on time.korang juga telah mngajar ubai mcm2,samada dlm study or dlm life kita kt sna.Ubai harap sgt2 korang enjoy the time kat sna.i'm tried my best to make u all feel like that,klau sebaliknya yg korang dpt,sorry sgt2..ubai harap korang akan guna pngalaman korang berinteraksi dgan pelbgai orang masa Pre-Med sbgai soft skill korang tuk jdi seorang doktor yg hebat and Bertaqwa. Mcm Aiman Azlan ckap,bla org sbut nama kita sbgai doktor,seluruh dunia tahu there is only one doctor in this world that they call like that.

contoh: bila org sebut tentang Dr. Syahmi . dan masyarakat akan trfkir hanya satu saja doktor Syahmi dlm dunia ni yg hebat dlm bidang2nya.Insyaallah,Ubai yakin kita boleh melakukannya.

*pesanan dri abg korang.. sorry tk bgi kertas wasiat tu..hehe..dah buat,tpi mcm tk elok ja..hehe..

Sorry sbb da wat salah ngan korang spnjang Pre-Med ni .Korang tk wat salah pun ngan Ubai.zero2 k..hehe..anyway ubai nk ingatkan be responsible to your life,family and friends (especially msa kat egypt nanti) sbb kt sna korang tk org lain tuk tlong kita,tepati masa *yg tulis ni pun sama jer..hehe .. last jgan pentingkan diri sendiri,bila da program,make sure korang ada time program k..jgan buat bnyak alasan.we are growing up..face the life,it very enjoyable..i had xperience it last year durng your age..

huhu..bnyaknya dok membebel kat sini..sorry,anggap ini lah pesanan dri abg korang ni k.. yg mna baik , korang amik. Yg mna tak baik tinggal kan.Insyaallah kita jumpa lgi di Mesir.Harap perpisahan yg telah dirancang ini dpt kita amik pngajarannya dan try untuk amal kn apa saja lmu yg kita dpt di sna..


" Jadilah Doktor Yang BERTAQWA " (^_^)



Sekadar ini saja,pertemuan kita di sini.
jumpa lagi..
thankz sbb sudi membca.. :)

ubaidullah_93


Kataubaid© .