Hati & Masalah

Hati & Masalah

Hati & Masalah  | Assalamualaikum , hari ini aku nak buat post mengenai hati. apa itu hati ? kalau dalam konteks bahasa Inggeris, hati = liver .. note that !! it's a liver not heart ok !! tapi bukan hati tu yang aku nk cerita tapi seketul daging yang Rasulullah bersabda dalam hadis baginda iaitu seketul daging yang mana klau baik , maka baiklah seluruh anggota badan , kalau tak baik hati tu , jdilah sebaliknya..

tk kesah la klau nk kata heart or liver , tpi aku nk kongsi apa yang aku rasa mngenai hati yg Nabi sebut dlm hadis baginda.aku bukan nk huraikan or nk buat tafsiran sendiri..aku tk layak nk wat mcm tu,sbb ilmu aku skitt teramat ,ulama' saja yang layak buat tafsiran mngenai hadis tu.

Hati & Masalah


Apa yang aku rasa, bila hati kita ni tenteram dan aman , cuba kita check tgk , apa amalan yg kita dah buat pada time tu or hari tu..then korang try compare dgan hari2 yg korang lalui dgan hati yang tk tenteram. PASTI !! da perbezaan kan..kadang2 aku bermonolog gak .. time kita sangka hati kita ni dah terlalu tenang dgan nikmat yang bnyak, contohnya , kereta mewah , duit bnyak , rumah besar.. tpi hati kita selalu jauh dengan ALLAH ,Ketahuilah ,sbnarnya kita ditipu oleh Syaitan yang cuba mnjauhkan kita dgan ALLAH..

mcm mana seorang tu mngatakan hati dia tenang tatkala dia sendiri bergelumang dgan dosa dan maksiat , kadang2 ALLAH nikmat dlm bentuk istidraj .ya , kita rsa kita dpt nikmat , tpi pada hakikatnya kita jauh dri pemberi nikmat yakni Allah.

Ada org , rumah dia tk hebat mana pun , tpi hati dia tenang dan dekat hubungan dia dgan ALLAH.. ada juga yang rumah or hartanya tk seberapa , tpi still angkuh dan sombong nk mintak kat ALLAH .tpi bila kita ada pergantungan dgan ALLAH,percayalah hidup kita akan lebih bermakna..

aku tak kata , org yang rumah mewah hati tak tenang k !! malah diorang lebih bersmngat tuk mnginfaqkan harta benda diorang . cuma ada segelintir yg bertindak sedemkian rupa..harap2 kita tk tergolong dlm golongan yang lupa pada ALLAH. Konflik hati kdang2 muncul bila kita betul2 down , dan agak serabut time tu..bila dah mcm tu , mula la kita nk buat bnda pelik2.. padahal klau kita balik kepada ALLAH, pasti hati lebih tenang dan dpt jalan penyelesaiannya . ni tak , ada yg bila tension sgt ! p hisap rokok !! weh , rokok tu dok bunuh hang sikit2 , tpi dok bunuh kwan2 dan masyarakat sekeliling dgan cepat !! that is fact !!

kesianlah kat org sekeliling kita, jgn sbb hati gundah gulana , mnyebabkan kita mnyusahkan orang lain k..bukan nk marah, cuma konfius skit.pa2 pun pandai2 lah kita nk handle masalah kita kan..

so, mcm mana nk rasa nikmat hidupnya hati , buat perkara2 wajib seperti solat 5 waktu , dan tampung perkara2 wajib tu dgan prkara sunat sperti berzikir , posa sunat dan sebgainya.

Allah berfirman dlam al-quran maksudnya " dgan mngingati ALLAH, hati akan tenang ".

hati ni organ yang paling senstive !
kadang hanya terguris sikit , merananya tk tahu smpai bila .
Bila kecewa sedikit , blum tentu sminit dua boleh sembuh ,
bila terasa marah sedikit , blum tentu dapat dipadam dgan skali lalu.

maka untunglah , jika kita msih mmpunyai hati ,
ada kata2 "klau kamu tak jumpa hati kamu ketika solat dan membaca al-quran , maka mintaklah Hati yang baru kpada ALLAH "

renungkanlah k..sorry post aku kali agak keras , hehe.. entah sbb pa aku teringin sgt nk tulis mcm ni..sorry2 sgt k !!

insyaallah, jom kita saling mendoakan agar hati kita sntiasa hidup degan mngngati ALLAH , doakan kejayaan kita dlm hidup di dunia dan akhirat. Di harap entri hati dan masalah ini mampu memberi panduan bagi kita dalam membentuk hati kita ke arah kebaikan.

maaf sekali lgi..jumpa lagi di lain post ^^

xie xie !!

ubaidullah



PBL 8 : The Aznors !

PBL 8 : The Aznors !

Assalamualaikum,

 alhamdulillah, syukur pada ALLAH dgn rahmat dan nikmatnya , kita still hidup dan bernafas.Selawat dan salam keatas Baginda Rasulullah S.A.W dan ahli kluarga serta sahabat baginda .

Apa Habaq ? aku kt sini alhamdulillah sihat2 ja..huhu..
insyaallah hari ni just nk share ngan korang psal hari last PBL aku kat mesir ni tuk Sem 1 ja..hehe ..da banyak lagi Sem yang menanti.5 /1/2012 n kami exam final..lmbt lgi..thun depan tuu..weh ubai ! skung pun dah 19/12/201.. tk brapa lama lgi ja..doakan kejayaan aku k..Bila smpai masa nk exam ni, kdng2 aku rsa mcm tk percaya kt diri aku..kdng2 dok mai perasaan mcm risau n bla bla bla.. haha..aku harap korang doakan aku k ..
dah2, skung aku nk cerita skit PBLmate aku ni..depa ni hebat2 belaka.. akdng2 segan kot tgk diorang hebat2..hehe.. anyway let start with Bahij (Abg sulung ) , Naim ,Farhan n Aku ..then adik2 kitaorng Anuar , Faisal , Haziq ..tuk akhawat lak : Akma , Aimi , Aqilah dan Eliza ..

fact # : tk da Aimi , melainkan ada Akma disisi  dan tk da Aqilah melainkan Eliza di sisi.. haha.. unikkan diorang.. haha..anyway..memang best kwan ngan korang..


Ni kwan2 aku !!Naim,Farhan m Aimi tk da laa..hehe

klau nk tny minggu yg paling depa akan ingt : pastinya minggu Anuar jdi chairperson..haha..start dari hari tu..Anuar jdi bahan ktaorng...haha..sorry Anuar !! :P

Hari last PBL kitaorng, da wat makan2 skit..hehe..that is the first time aku wat dessert,Borio Strawberry !! huhu..nk tgk dak ?



NI strawberry !! skung winter , so bnyak lah buah ni..nyummy !!

 They Again!!


Ni makanan yg kami bawa !! Nasi Lemak tak msuk dlm picture ni lak..hehe


Ni dia nasik lemak !! huhu..

Semoga persahabatan kita tk stop kt sin ja la kan..good luck and ALL the Best !! Sorry for Evrything and Thankz !!

rasanya stkt tu je kot entri aku kali ni..doakan kejayaan kami smua dlm exam kami nnt .. Insyaallah ^^

maaf klau da salah silap terkurang ka..k..nak resepi borio ? hehe..klau nk mintak la..cikgu yg ajar resepi ni mesti bangga !! xie xie !!

sekian, wassalam

ubaidullah.


Jom Like page ni, syukran alaik ^_^
</
Study2 ..:P

Study2 ..:P

Just nak share ngan korang picture nii.. apa yg korang nmpak dri Picture tu ?? jom share !! ^^
Jom Like page ni, syukran alaik ^_^
Mencari Sinar Kehidupan..

Mencari Sinar Kehidupan..

Assalamualaikum.

Alhamdulillah , Allah masih bgi bnyak nikmat kat kita walaupun bnyak kesalahan dan kemungkaran yang kita lakukan. Selawat dan Salam kepada Baginda Rasulullah S.A.W. cinta hati setiap manusia .

Insyaallah , Kali ni aku nk share ngan korang smua psal lwatan atau ziarah aku yg pertama ke thonto atau tanta. Selepas Isyak , aku dan kwan2 aku bergerak ke tanta dgan menaiki peugote * org kat malaysia tk tau..hoho ...alhamdulillah, dgan izin ALLAH , kami selamat smpai ke tanta dan smpat berjlan2 di sekitar awalbah..Kemudian kami p rumah kwan2 kami di tanta ni tuk bermalam di sana..Terubat rindu aku kt kawan2 seperjuangan yg terpisah dek kerana berlainan University.

Sempat berbual dan bertanya khbar dgan mereka walaupun bukan smua student di sana..tpi kwan terdekat aku alhamdulillah smpat jumpa.Pada keesokan harinya , kami berkumpul di awalbah untuk memulakan ziarah kami ke makam2 Auliya yakni wali-wali ALLAH.Kami menziarahi 3 Masjid , Masjid yang pertama kami menziarah makan seorang wali ALLAH. Subhanaallah ,sewaktu memasuki mkam trsebut , terasa sayu hati memikir kedudukan aku ni dgan para wali Allah ni.terasa hinanya aku dan terasa ingin tahu apa yg dilakukan oleh auliya Allah ni sehingga smpai ke tahap mereka skrang.

makam pertama yg kami lawat.

Kemudian, Kami menzirahi makan kedua di Masjid yang lain. Kali ni kami berpluang untuk memasuki makam itu dan memegang makam tersebut.Ya ALLAH..indahnya bila disisi mereka.Hati jadi tenang tak terkata , sayu hati ni ..hati bnyak menyoal diri ,Masihkah hang nk buat dosa ? sedangkan wali2 Allah dah kecapi syurga mereka..hang tk lagi..tk malukah ubai !! bau wangi-wangian mennyelebungi ruang makam tersebut dan menambah syahdu hati ini.

makam kedua yang dilawati.

Setelah selesai,kami menziarah Masjid terakhir iaitu Masjis Syeikh Ahmad Badawi . dalam masjid terdpt 4 makam wali-wali ALLAH antaranya makam assayidi Syeikh Ahmad Badawi , Assayidi Mut'al , Assayidi Nuruddin dan Assayidi Ahmad bin Muhammad.Dalam masjid ni juga terdpatnya Janggut Baginda Rasulullah S.A.W. dan tapak kaki Baginda. Kami dibwa masuk ke satu bilik yang mnyimpan janggut baginda dan barangan peribadai Syeikh Ahmad Badawi .ketika dalam bilik itu kami ditunjukkan dgan sikat,tongkat mengajar,kain baju yang seberat 20kg dan kain seberat 9 kg yang dipakai oleh syeikh ahmad badawi , kami juga ditunjukkan dengan serban Syeikh Ahmad Badawi .Kami juga melihat tasbih Syeikh Ahmad Badawi yang pnjangnnya hampir 2 meter.Subhanaallah,bagaimanalah mereka beribadah kepada ALLAH berbanding dgan aku ni.

Kisah disebalik serban tu : Syeikh Ahmad Badawi menutup muka bliau dgan mengguna serban itu , kerana wajahnya yang bercahaya .Ada satu kisah, suatu hari anak murid beliau ingin melhat wajah Gurunya itu . Lalu beliau mengizinkan anak murid dia lihat wajahnya , apabila di buka balutan tu ,dan melihat wajah gurunya ,pemuda tersebut terus meninggal dunia kerana cahaya yang ada pada wajah gurunya iaitu syeikh ahmad badawi..Subhanaallah , Allah mampu buat apa sahaja kepada kekasih-Nya.

serban dan sikat syeikh Ahmad Badawi.

Selepas tu ,kami ditunjukkan dengan sbuat kotak yang dlamnya terdapat janggut Baginda S.A.W. Allah !! masa dpt melihatnya ,hati masih brtnya lgi ,layakkah aku mllihat wajah Nabi Muhammad S.A.W. hati bgai diketuk untuk sentiasa berselewat kepada kekasih hati yang amat2 dirindui ..Ya Rasulullah, aku rindu pada mu. setelah itu , kami mengerjakan solat jumaat di masjid itu .Sebelum kluar dri bilik itu ,kami smpt bersalaman dgan penjga barang kepunyaan syeikh ahmad baddawi dan janggut Rasulullah S.A.W. merangkap imam ke3 masjid tersebut.

Dalam peti tersebut ada janggut Rasulullah.

Setelah selesai solat Jumaat Kami berpeluang untuk melihat golongan tarikat disini berzikir..ada yang menari smbl berzikir mngingati ALLAH..Budaya masyrakat di situ. Kemudian kami menziarahi makam Syeikh Mut'al , Syeikh Ahmad bin Muhammad , Syeikh Nurruddin dan makam Syeikh Ahmad Badawi..Di ruang yang menempatkan makam Syeikh ahmad Badawi terdapat tapak kaki Rasulullah..syukur tk terhingga walaupun wajak tk dpt ku tatap..tpi peninggalannya masih dpt ku lihat.Semoga smua peninggalan Baginda Dan para Nabi dan wali2 Allah terpelihara dan di jaga oleh yg berhak.

tapak Kaki Rasulullah..

Makam Assaiyidi Ahmad bin Muhammad .

Makam Assaiyidi Nuruddin

makam Assayidi Mut'al.

Selepas Solat Asar , kami bergerak meninggalkan Masjid tersebut dan pulang ke rumah kwan tuk ambil barang2 kami kemudian kami bergerak pulang ke Mansoura semula..Alhamdulillah, kami semua selamat smpai ke rumah masing2 membwa kenangan yg terindah dlm hidup.

Hati ni rsa rindu untuk ke sana lagi..tpi kerana tanggungjwab aku di mansoura ni blum selesai..Insyaallah,Klau ada rezeki , aku nk p sna lagi..Ya ALLAH.bantulah aku..


 perkarangan Masjid Syeikh Ahmad Badawi


 Insyaallah , cukuplah sekadar ni..sblum kita pergi ,jom hadiahkan Al-fatihah kepada semua umat Islam yg telah meningga dunia terutama kepada Bagin Rasulullah ,Para sahabat ,tabi' tabi'in wali2 ALLAH dan seluruh umat manusia kesemuanya.

Harap perkongsian kali ni dpt memberi manafaat kepada kita semua , maaf atas kekurangan. jumpa lagi .

Assalamualaikum.

wssalam.


Ubaidullah.






Adha di Bumi Mansoura.

Adha di Bumi Mansoura.

Assalamualaikum.. pa habaq smua ??

alhamdulillah.. hari aku bru abih exam..sehari je pun exam..cm na exam ?? ermm..tgk result je la nnt.. hehe..syukur kepada ALLAH sbb still bg kita pluang tuk hidup di bumi Allah ni..alhamdulillah..
baru2 ni kita smua umat Islam menyambut aidiladha, Salam aidiladha yer..*rsa cm dah lmbt..tpi nk wish jugak la..huhu.. alhamdulillah,kali ni aku beraya di Bumi Mansoura ni..First time raya kt perantauan...best gak la..tapi serius aku rindu lemang!!! waaaa...tk complete raya klau tk da lemang..hehe..

Raya Aidiladha ni gak la, aku bertemu dgan unta2 yg telah dikorbankan huhu..best dpt pegang unta..huhu..lembut je bulu dia..dah dpt gak mkan daging unta..huhu..alhamdulillah,Hari raya tu, kami solat aidiladha kat masjid di sini, n then lepas tu trus dengan aktiviti korban..kami melakukan korban 3 ekor unta dan 4 ekor kambing..alhamdulillah..my first experience dlm melapah..huhu..akhirnya, kemudian diikuti dgan jamuan SOUL yg dilakukan di Universiti Mansoura yang dianjurkan oleh MedicMesir.

Time SOUL ni, dpt gak bertemu kwan2 Pre-Med kat UPM haritu yang telh berpisah kerana berbeza Universiti..walaupun tk jumpa smua..tpi terubat juga rindu di atas tiket persahabatan kerana Allah..lepas tu , kami smua focus tuk mid term exam..huhu..alhamdulillah, selesai juga exam tu..doakanlah aku berjaya..

skung korang usha2 la gmbar yg smpat aku amik ni yer..huhu..jumpa lagi..

kwan2..
 
 menanti korban..huhu
 unta 
 unta tuk korban
 lagi unta
 cari yang mna satu aku...huhu
 kabus di mansoura..
 JOM mumtaz
 hensem tak..ngee..
 solat adiladha
bunga...huhu\

cm na ?? best tak ?? ok lah.. harap ampa smua enjoy k..insyaallah jumpa lgi nnt..doakan aku k..

^^
assalamualaikum
sekian,
wassalam.. ^^
Susah VS Senang

Susah VS Senang

Susah VS Senang  |  Assalamualaikum.. pa khabar kwan2..hehe. hopefully korang sihat la naa..hari ni aku masih di sini,menuntut ilmu untuk menjdi seorang doktor.aku pasti korang pun masih lagi belajar and tujuan korang tetap sama ngan aku iaitu menjdi apa yang di hajati..ingat!! jagn lupa untuk menjadi hamba yang sejati. ^^

alhamdulillah, ALLAH still bagi pinjamkan nyawa untuk kita gunakan sebagai hamba. jom,kita renung sejenak, agaknya sepanjng umur kita hidup ni, kita gunakan tuk kebaikan atau keburukan yang paling bnyak ??. klau ada kekurangan , jom istighfar dan minta ampun kepada ALLAH.ni peringatan tuk aku juga..aku bukan baik sgt.still ada dosa ..btul tak ??


KENAPA HIDUP INI SUSAH ?


hari ni akudah mula cuti sempena hari raya Qurban.huhu.. nampak gaya, raya aku thun ni kat sini la..waa..hehe.. skung bru aku rasa perasaan org yg dok di perantauan kan..perit tapi ada manisnya,betul tak?

layan lagu raya la kt mesir..haha.. layang ngan member2 rumah..serius,bru rasa kekurangan bila berjauhan ngan keluarga.Tapi apakan daya,perjuangan harus diteruskan.*tringat lak kat lagu patriotik time pre-med dulu..hehe .. skung zaman medic bermula. to become a doctor muslim yang bertaqwa.

aku percaya,kalau just dgan usaha kita tuk berjaya dlm study tanpa doa , ia tk da serinya.klau kita usaha dan diiring dgan doa pasti terasa manis bila mencapai kejayaan. ALLAH suka orang yg berdoa .Doa lambang yang kita ni hanya hamba.kita tk mampu nk buat apa2 kecuali dgan izin ALLAH. Doa tu senjata bagi orang mukmin (hadis Rasulullah) .

SUSAH dan SENANG ??

Senang itu indah , membuat sesuatu dengan senyuman terukir dibibir.tapi insan2 yg terpilih saja yang mampu melakukan kerja yang susah dgan senyuman.Subhanaallah , indahkan percaturan ALLAH. tak semua dalam dunia boleh tersenyum dgan segala kesenangan dan tak smua manusia boleh tersenyum disebalik kesusahan yang melanda. Selalunya,manusia akan tersenyum bila memperoleh nikmat yang bnyak.contohnya, dpt gaji ,dapt anak baru , berjaya dalam exam dan sebagainya.itu lumrah masyarakat.ramai yang ingin kongsikan kejayaan,tetapi berapa kerat je yang nk kongsi kesusahan bersama.btul tak ??

Berbahagialah orang yg mampu tersenyum tatkala diri diuji dgan kesusahan.contohnya kematian,dberhentikan kerja ,gagal dalam pelajaran dan sebgainya. tersyum bukan maksudnya merelakan kegagalan tu ,tpi tanda kita bersyukur dan husnuzhon dengan ALLAH.Pasti ada hkmah disebalik kekurangan itu.Kalau korang diuji mcam tu,agak2nya korang nk buat apa ?? nk salahkan diri sendri ? or nk salahkan ALLAH ?? ingt setiap ujian yang ALLAH bgi kat kita , kita mampu tuk memikulnya.

Terdapat juga manusia yang hidup senang tpi hatinya tak tenteram dan berasa ada kekurangan. btul tak ?? ada juga yang hidupnya susah tapi hatinya tenang dan happy.Memang dari pandangan manusia nmpak mcm ada kekurangan tapi bgi dia , itulah rezeki dia dan dia bersyukur atas nikmat.so,kita skung mcm na ?? adakah kita hebat tpi hati kta ada kekurangan or kita kurang hebat tpi hati kita penuh dgan ilmu dan ketenangan yg bukan smua manusia ada ?? renung2kan.

Oleh tu jganlah kita merungut dengan nikmat dan ujian yang ALLAH berkan kat kita.Sebenarnya ujian dan nikmat yang ALLAH bgi kat kita itu adalah untuk mnguji kita sama ada kita ni mahu tak berdoa kpd-Nya tatkala senang or kita melupakan-Nya ? or masa susah saja kita bru nak tadah tangan menghadap-Nya ? Banyak sebenarnya kita boleh belajar dari perkataan SUSAH dan SENANG ni..setiap orang ada definisi yang tersendiri untuk mentafsirkan maksud bagi 2 perkataan itu.terpulanglah mcm mna ia ditafsirkan yang penting bagaimana ia dipraktikkan dlam kehdupan.


KENAPA HIDUP INI SUSAH ?


Kalau kita tahu apa itu erti "bersyukur " ,pasti masalah susah dan senang ni akan berlalu begtu sahaja.kenapa ?? ok , apabila seseorang itu bersyukur dgan nikmat ALLAH.Pasti dia tk akan berhent2 memuji yang Maha-Esa. dan ditambah pula dgan amalan lain yang mnyebabkan dia bertambah rapat dgan Pencipta.Bagaimana pula klau dia bersyukur dengan ujian yang diberikan ??mcm ni, apabila diberi ujian,firstly kta diajar tuk ucap innalillahiwainnailaihirajiuun.btul tak ? maksud ayat tu amat menenangkan.Apa maksudnya ??

" sesungguhnya kita datang daripada ALLAH dan akan kembali kepada ALLAH "

subhanaallah,ayat menunjukkan setiap yang kita miliki ni sebnarnya milik ALLAH. Rumah yang hebat ,kereta mewah or rumah usang or kereta biasa sekali pun, smuanya milik ALLAH.Kita hanya pinjam.sampai satu masa kita pasti akan kehilangan semua barang dan harta itu. btul tak ??Jadi kalau ALLAH bgi ujian berpua kehilangan or kekurangan or kegagalan dlam hidup , kita mampu atasi rasa sedih tu dgan ayat ni.kita yakin yang kita ni akan balik kepada ALLAH juga satu hari nanti.*cakap memang senang tpi nk buat tu payah..ntul tak ??..harap kita mampu menghadapi ujian yang diberikan tanpa merungut dan menghina ALLAH dan mempersoalkan kenapa kesusahan ini trjdi kat dia.Bersyukur lebih baik dari kufur .

Subhanallah,hebatnya kalau kita follow ISLAM.sebab setiap suka dan duka kita dibalas dan diajar bgaiman tuk menghadapi setiap dugaan itu.So,marilah kita sama koreksi diri kita balik ,mohon ampun kepada ALLAH jika ada kesalahan *peringatan tuk aku gak.. ^^ .. setrusnya aku nk mintak maaf klau da terkasar bahasa ke ,tersalah tulisspnjng entri ini ditulis yer..hehe.. manusia banyak melakukan kesalahan begitu juga aku.. sama2lah kita doakan antara satu sama lain.

oklah.stakt tu je perkongsian aku kali ni..hehe..rasa cm lama tk post kan..hehe..insyaallah,pnjang umur ,kita jumpa lagi ya !! Selamat Hari Raya Aidiladha !! raya ku diperantauan.. hehe..


 renungan bersama

 hafiz dan asyraf

KENAPA HIDUP INI SUSAH ?

KENAPA HIDUP INI SUSAH ?
sekian,

wassalam..


Ubaidullah.
Ayah..

Ayah..

Sekadar renungan kita bersama.. :)

Unt0kk 0rang Yang ad ayah :)


Anak: Ayah...ayah.. boleh Amin tanya satu soalan?

Ayah: Hmmm....nak tanya apa?

Anak: Ayah...berapa pendapatan ayah sejam di pejabat?

Ayah: Itu bukan urusan kamu, buat apa sibuk-sibuk nak tanya? Si ayah mula menengking.

Anak: Amin saja nak tahu… ayah... Tolonglah beritahu berapa pendapatan ayah sejam di pejabat? Si anak mula merayu pada ayahnya.

Ayah: 20 ringgit sejam.. Kenapa nak tahu? Jerkah ayahnya lagi.

Anak: Oh..20 ringgit.. Amin menundukkan mukanya.

Anak: Ayah.. boleh tak bagi Amin pinjam 10 ringgit dari ayah?

Si ayah mula menjadi berang dan berkata, "Oh, itu ke sebabnya kamu tanya pasal pendapatan ayah? Kamu nak buat apa dengan duit tu? Mintak sampai 10 ringgit? Nak beli mainan lagi?? Ayah penat-penat kerja cari duit, kamu senang-senang nak membazir ya.. Sudah, pergi masuk bilik.. tidur! Dah pukul berapa nih...!!" Si anak itu terdiam dan perlahan-lahan dia kembali ke biliknya. Si ayah duduk di sofa sambil memikirkan mengapa anaknya yang sekecil itu meminta duit sampai 10 ringgit.

Kira-kira 2 jam kemudian, ayah kembali tenang dan terfikir kemungkinan besar anaknya benar-benar memerlukan duit untuk keperluan di sekolah kerana anaknya tak pernah meminta wang sebegitu banyak sebelum ini. Dengan perasaan bersalah, si ayah melangkah menuju ke bilik anaknya.Didapati anaknya masih belum tidur.

"Kamu benar-benar perlukan 10 ringgit? Nah.. ambil ni" Si ayah mengeluarkan sekeping duit kaler merah. Si anak itu segera bangun dan tersenyum girang. "Terima kasih banyaklah ayah!" Lalu dia mengangkat bantalnya dan mengeluarkan sekeping nota 10 ringgit yang sudah renyuk terhimpit oleh bantal. Bila ternampak duit itu, si ayah kembali berang. "Kenapa kamu mintak duit lagi sedangkan kamu dah ada duit sebanyak itu?? Dan dari mana kamu dapat duit tu??" Amin tunduk... tak berani dia merenung ayahnya.

Sambil menggenggam kemas duit itu, dia menerangkan....."Duit ni Amin kumpul dari belanja sekolah yang ayah bagi hari-hari. Amin minta lagi 10 ringgit kat ayah sebab Amin tak cukup duit..." "Tak cukup duit nak beli apa??"Jerkah ayahnya lagi. "Ayah.... sekarang Amin dah ada 20 ringgit.. Nah..ayah ambil duit ni. Amin nak beli sejam dari masa ayah di pejabat tu. Amin nak ayah balik kerja awal esok. Amin rindu nak makan malam dengan ayah.." Jelas Amin tanpa memandang wajah ayahnya..

sekian.


wassalam..


#copypaste..
Journey to Mesir..

Journey to Mesir..

Assalamualaikum..

alhamdulillah..hari buat post dri bumi mesir..Keadaan aku kt sini alhamdulillah ok.
kami dpt rumah cntik kt sni..hehe..

26 sept berlepas ke bumi anbiya ini dari KLIA..alhamdulillah,smua berjalan lancar. aku skung kat mansoura,Mesir. Sebuah bandar University. Pada Mulanya, tgk rasa cm " errr "" tpi skung aku rsa seronok dok sini..tk tau sbb pa..alhamdulillah..yg penting kita tk leh nk compare ngara org dgan negra kita kan..Malaysia is the best !!!..

Perkra pertama yg aku notice kt sni masa nk bergerak ke mansoura ni dari cairo adalah org arab ni kan selalu sgt men hon kenderaan.. tak kira motor , kereta, bas  dan kdng2 tu lori pun hon skali..hehe.. tpi bila dah lama skit,aku mula mngerti ini adalah culture org sini..so ,we should respect it , right ? mula2 memng rsa sakit tlinga..tpi skung dah ok dah.. * kdang tu rsa mcm nk cabut ja hon tu..hehe.. 

Lepas tu, mlm first aku ngan housemate aku kluar jlan2 kt area mansoura ni..hehe..nice makan nasi mandy..kenyang gila kowt..hehe.. n then esoknya..haha..Broadband perlu di cari !! boring la tk da internet..haha..alhamdulillah..slesai psal broadband n leh contact ngan family kt malaysia..* skung.Broadband dah slow la..tk leh nk buka skype..waaaaaaaa.. tk pa la..maybe da hikmah disebaliknya kan..tunggu wifi lak.. 2 or 3 bulan lpas nii..lambt lgi..hehe..

kemudian,first day @ kuliah..huhu.. xcited glerr.. satu kelas ngan budak arab..tpi kuliah kami ni..org melayu majoriti..huhu..boleh gak tgk muka2 melayu kan..hehe.. n then life was go on .. aku peljar dan aku mesti berusaha..

Mumtaz !!!! tu ja dlm fikiran aku skung.. hehe..so,lpas ni aku tunjuk gambr je la k..korang tgk2 mcm na mesir k..huhu..psti best klau korang pun da d sini..insyaallah..

laayyyyyyyyyyyyyaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnn...

Sayap Egypt Air..
airport cairo

ambik beg..bru smpai..hehe

mesir !!


 egypt air

Piramaid .. *tk leh msuk..tangkap dri dlm bas jer..

kereta kuda..hehe.. nk nek boleh jee..


 Abg aiman (medicmesir) tgh discuss ngan pak arab.. 


Nasi Mandy .. nasik ni suku tau.bkan satu..haha..

 my broadband and my fone number..
malam di mansoura..latest..huuhu

makan malam kat hadrat maut..hehe.. bwa kwan bru smpai..

Nasik mandy lagi.. hehe...

stkt ni tu jela la gmbr2 dia..hehe.. insyaallah..lpas ni klau da lgi.. aku masuk kt fb je la..ye..enjoy reading k..harap korang suka..walaupun sikit je..doakan aku yer .. insyaallah. klau free , aku post lgi yer..
maaf klau da terkasar bahasa n tersilap kata..
Jumpa lagi 

Syukran awi- awi !! ^_^



Menuntut ilmu itu Indah.

Menuntut ilmu itu Indah.

Assalamualaikum.. Pa khabar korang..huhuhu..

Alhamdulillah hari ni aku sihat ja..hrap korangpun sihat gak..

Hari (24/9/2012) ni.. aku masih kat penang lgi.Sok aku nk gerak p KL dah..Lusa aku nk fly p Egypt tuk sambung study aku. harap sgt aku slmat p n slamat smpai.aammmiiiiiin.. Sedih lak..wakakaka..anyway,hari2 terakhir ku di Malaysia memang terbaek..*hello?? t balik juga la..ish2..^^


Doakan aku berjaya k  !! ^^,

Apa kata kita berfikir sjenak,knapa kita perlu belajr ??
Sebab parents suruh ka? sbb kwan2 smua p skola..so,aku pun p je la ?? or sbb nk pandai ka??

jwapannya adalah sbb Islam mnyuruh ummatnya menuntut ilmu,wahyu pertama yg diturunkan juga adalah mngenai mnuntut ilmu iaitu dalam surah iqra pada ayat pertama. yang bermaksud Bacalah.
Kedua kita menuntut ilmu ini kerana ingin tuk menegakkan yg benar dan menidakkan yg batil(salah).Hal ini kerana,org yg berilmu dapat mnegakkan yg haq kerana dia mempunyai ilmu dlm bidang tersebut.setrusnya dapt menyelamatkan manusia lain dripada di tipu atau terjerumus kedlam lembah kehinaan.Subhanaallah,Indahnya menjadi org yg berilmu.

Selain itu,tujuan utama kta menuntut ilmu ini adalah untuk mengenal Pencipta kita yak ni ALLAH S.W.T .Banyak kekuasaan Allah yg dpt kita pelajari jika kita btul2 belajar dan betul2 memahami ilmu2 trsebut.contohnya,mngenai peredaran matahari dan bulan.Dalam al-quran ALLAH berfirman :

Surah Yassin
ayat 38 : dan matahari berjslsn di tempat peredarannya.Demikian ketetapan (ALLAH) Yang Maha Perkasa,Maha Mengetahui.

       39 : Dan telah kami tetapkan tempat peredaran bagi bulan,sehingga(setelah ia smpai ke tempat peredaran terakhir) kembalilah ia sprti bentuk tandan yg tua.

       40 : Tidaklah mungkin bgi matahari mengejar bulan dan malam pun tidak dpt mendahului siang.Masing-Masing beredar pada garis edarnya.

Subhanaallah,maha suci-Mu Ya ALLAH.betapa kerdilnya kita kan.Oleh itu,jika kita ingin mengenal ALLAH,kita perlulah mnuntut ilmu agar kita kenal dgan Pencipta kita.

Maka,dengan sbb itulah kita tidak boleh bongkak ,riak dan takabbur ketika mnuntut ilmu.Hal in kerana,ilmu yg kita miliki itu adalah milik Allah.Kita hnya mempelajarinya. oleh itu kita harus la sntiasa rendah diri agar kita tidak mnghina org lain yg kurang berilmu.Di samping itu juga.ALLAH tak suka org yg riak , takabbur dan bongkak.Kita mestilah hormat mnghormati antara satu sama lain dan membantu jka diperlukan.

Antara adab2 yg boleh dikongsikan ialah datang awl , Silent nfone waktu kuliah , tk mencaci guru , hormat guru , tk bersembang dan mcm2 lagi..aku prcaya korang lgi tau dri aku kan..just guna otak pun leh dpt jwpan tu..Klau dah tau sbb pa kita msih buat yg sbaliknya ?? *aku pun lebih kurang gak..renungan bersama..

Apa yg lepas kita jdikan iktibar,benda yg jahat kita tinggalkan,benda yg baik kita truskan.k.Jom kita jadi pencinta ilmu, smga kita peroleh syurga-NYA.
Rasulullah bersabda : siapa yg nk berjaya di dunia,dia kena berilmu,
                                 siapa yg nk berjaya di akhirat, dia kena berilmu,
                                 siapa yg nk berjaya kedua2nya skali,dia juga kena berilmu.

lihat lah betapa pentingnya ilmu dlm kehidupan kita. Ya ALLAH jgikan lah kami org yg berilmu di dunia dan di akhirat.aammmmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin......maka,kita haruslah mnuntut ilmu walau di mana kita berada dan menuntut ilmu ini bukan lah terhad tuk ndak2 skola or pelajar University sahaja.Kita smua perlu menuntut ilmu tk kira umur. Kerana Nabi bersabda "Tuntut ilmu itu fardhu keatas org islam "

insyaallah smoga kita tergolong dlm golongan yg mncintai ilmu dan golongan yg berilmu.Oklah,stkt tu shaja entri  aku pda hari ni..huhu..sempena beberapa hari aku nk fly ni..hehe..doakan aku k..hrap2 lps leh wat entri2 lgi..insyaallah. Waallaua'alam.

Jumpa lagi !! haiya bina ila misr ^^
misr ardul kinanah..

Jgn putus asa..

                                            Ahlan Misr 2012 MedicMesir

Sekian ,
wassalam.

ubaidullah_93

Kataubaid© .